B1 blogcsaládNem tüntette el Matolcsy az aranykészletet, csak bevágta a zaciba

2017. január 07. - Mr Flynn Rider

Megszokott dolog, hogy a Nemzeti Bank üzletel az ország vagyonával. Csak ne bukjon rajta. 

mgy_2.jpg

Tegnap több újság is megírta, hogy a Nemzeti Bank eladta Magyarország utolsó aranytartalékait. A rendszerváltáskor még 66 tonna aranyat az Antall-kormány idején adták el, alig 3 tonna maradt belőle. Matolcsy Györgyék pedig most ezzel „swappolnak”. 

 

Megy a vonat a nagy orosz tajgában. Egyszer csak megáll. Az egyik utas megszólítja a kalauzt:

- Miért álltunk meg?

- Mozdonyt cserélünk.

- Mire?

- Vodkára. ...

- Akkor hogyan megyünk haza?

- Részegen…

 

Tehát a Magyar Nemzeti Bank "nem adta el az aranytartalékot", hanem ún. a derivatív ügyleten keresztüli befektetést hajtott végre velük. A befektetés sem feltétlenül pontos kifejezés, hacsak nem úgy nézzük, hogy megforgatták az aranyat annak reményében, hogy több pénzt kapnak vissza később. Vagyis, ha hiszünk az MNB közleményeinek, az aranytartalék még megvan, csak Matolcsyék üzletelnek vele, megforgatják.

Ez  fajta üzletelés nem úgy veszélyezteti az ország stabilitását, ahogy első pillantásra látszik: ha éppen az aranytartalék nulla, az se jelent éppen tragédiát. Inkább az üzletelés, a swapolás lehet kockázatos. 

A Portfolio írta meg először, hogy novemberről decemberre 110 millió euróval nullára estek az MNB (vagyis inkább: az ország) aranytartalékai. Az MNB azt írta az újságnak:

nem eladták, hanem befektették az aranytartalékot és így az MNB statisztikáiban az az összeg egy másik rubrikába került.

Az MNB swapügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért cserébe devizát kapott és ez a devizakövetelések soron szerepel (23,978 milliárd euró). A swapügylet azt jelenti, hogy az MNB egy elég bonyolult pénzügyi megállapodást kötött az arannyal és a devizával kapcsolatban, aminek két része van: egy azonnali és egy határidős adásvételi ügylet.

„Az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.”

– kommentálta az MNB az ügyletet.

Tehát az aranytartalék nem párolgott el – ez csak akkor történhet meg, ha Matolcsyék valahogy elszámították magukat és az ügylet balul sül el. Ha a befektetés és az ügylet előnyös, akkor a devizatartalék is nőni fog és az aranytartalék is vissza fog kerülni a helyére. 

Magyarországon egyébként nagyon alacsony az aranytartalék, mert, mint azt a cikk elején megírtuk, a rendszerváltás első pár évében az akkori pénzügyi kormányzat a korszellemnek megfelelően, túladott majdnem az egészen. Hogy ez mennyire volt jó vagy rossz lépés, azt azóta is vitatják a közgazdászok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7612106341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.07. 11:00:56

Tüntet, szerviz, egyelőre, ugyanaz... basszátok meg, legalább helyesírni tanuljatok meg! (Szól mindenkinek, nem csak a poszternek)

Anna Kisfaludiné Baán 2017.01.07. 11:41:40

az előző garnitúra egyszer már eladta, ha jól emlékszem, akkor ezek szerint újra termelődött!

ulpius66 2017.01.07. 13:20:20

Az MNB valutatartaléka 23 milliárd euró.

Ez a 110 milliós euró nem tétel benne.

ja, tavaly ilyenkor a valutatartalék 35 milliárd euró volt.........................

sőőtnagyonis 2017.01.07. 15:57:16

Reméljük Bróker Marcsit azért hozták, haza, hogy tanácsot adjon.
Néhány éve buktak meg a trombita rezes aranymosók. Remélem a készlet ma is szépen csillog valahol, várja a pupákot aki újra befekteti!

morph on deer 2017.01.07. 17:40:06

@sőőtnagyonis:
"...várja a pupákot aki újra befekteti!"

Inkább várja a pupákot akinél újra befektetik!
Ne felejtsd el, hogy a 'hozzáértők' elfogadták fedezetként...
Megy ez, csak akarni kell!

morph on deer 2017.01.07. 23:02:29

Egyébként épp ma hallottam, hogy valakit elkaptak mert lényegében ugyanezt csinálta: befektette más -a bankja - pénzét, és remélte, hogy nagyot fog, és majd visszateszi. Nem jött be.

Ha jól emlékszem ő csak ötvennyolc milliót cseszett el.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.07. 23:27:22

eltolcsi jól csinálja. Ha nyer, a kurvájára költheti, ha veszít, a költségvetés kipótolja. Win-win szituáció.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.07. 23:29:04

@morph on deer: "ötvennyolc milliót cseszett el."

Na, akkor a műanyag lakat is rá fog rohadni a börtönben. Ha ötvennyolc milliárdot cseszett volna el, akkor esélye lenne, hogy megússza, mint a tarsolycsaba.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2017.01.09. 13:48:40

@ulpius66: Mert idén nem kellett lecsökkenteni ahhoz hogy az adósságcél teljesüljön (ja mégis).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2017.01.09. 13:51:13

@ulpius66: Ja és nem valuta hanem deviza. Szakember...
süti beállítások módosítása