B1 blogcsalád



Az ügyészség előlről kezdené a BKV-pert - lenne mit újravizsgálni

2016. december 08. - Spectra

Hatályon kívül helyeztetné az elsőfokú ítéletet a fellebbviteli főügyészség Hagyó Miklósék ügyében másodfokon, és azt szeretné, hogy a bíróság rendeljen el új eljárást.

9-confession-master1050.jpg

 

Egyetértünk. Bőven lenne mit újravizsgálni - különösen a nyomozás igencsak megkérdőjelezhető módszereit. A bírósági tárgyaláson a vádlottak és a tanúk sorra vallottak arról, hogy az ügy nyomozati szakaszában kényszervallatásnak vetették alá őket.

Az ügyészség persze a védelmi fellebbezéseket egyetlen vádlott esetében sem ítéli alaposnak. A BKV két korábbi vezérigazgatója, valamint más korábbi felső vezetők esetében a kiszabott büntetés súlyosítását, míg Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és több vádlott-társa esetében a tényállás megalapozatlansága és a “törvénysértően enyhe” elsőfokú ítélet miatt indítványoztak új eljárást.

Nem biztos azonban, hogy az ügyészség számára kedvező döntés születik, ha új eljárás indul az ügyben. Dr. Kádár Éva Jogi Fórumon megjelent írása részletesen bemutatja a kényszervallatások gyanúját a BKV-ügyben. A vádlottak és tanúk vallomásai megdöbbentő körülményekről árulkodnak:

  • “Mesterházy Ernő bírósági vallomásában a nyomozók által alkalmazott lélektani nyomásgyakorlásról beszélt, amely szerint folyamatosan nyilvánvalóvá tették: amennyiben Hagyóra és Demszky Gáborra terhelő vallomást tenne, úgy véget érhetne fogva tartása, és ügyét kedvezőbben bírálnák el.

  • A bírósági eljárás során a szó szoros értelmében vett kényszervallatás kérdése először 2012. szeptember 25-én merült fel, amikor Antal Attila bírósági vallomásában feltárta, hogy milyen módon vették rá a nyomozati szakaszban arra, hogy Hagyóra terhelő vallomást tegyen. Másnap a KNyF sajtótájékoztatón utasította vissza a vádakat, és hamis vád miatti feljelentést helyezett kilátásba Antallal, és a többi vádlottal szemben is arra az esetre, ha ők is Antaléhoz hasonló vallomást tennének.

Az ügyészségi fenyegetés ellenére ezt követően is több vádlott hivatkozott kényszer-vallatásra a bíróság előtt, és vonta vissza, illetve változtatta meg korábbi, nyomozati szakaszban tett vallomását.

  • Balogh Zsolt beszélt bírósági vallomásában pszichikai kényszerről, eszerint a házkutatást követően a kihallgatásain úgy érezte, hogy 

ha haza akar menni a családjához, akkor minél több

 visszásságot kell a BKV irányításáról mondania.

 

  • Lelovics Ottó bírósági vallomásában a kihallgatás lélektani körülményeit említette, amelyet megelőzően közölték vele a házkutatás során, hogy a rendőrségi kihallgatásra már sok cuccot - személyes holmit - vigyen magával, mert sokáig lesz bent.

  • Regőczi Miklós tett vallomást lélektani nyomásgyakorlásról, amely szerint a nyomozati vallomásai hatósági irányításra születtek, amelyek során a hivatalos kihallgató helyiségen kívül, a folyosón, a liftben adták értésére a rendőrök, hogy az a kivezető út, ha bizonyos személyekre terhelő vallomást tesz.
  • A bíróságon Zelenák Tibor is hasonló pszichikai kényszerről számolt be, és végül Horváth Éva is pszichikai nyomásgyakorlásról, megalázó bánásmódról beszélt bírósági vallomásában.

Nem csak a vádlottak mentek szembe az ügyészi fenyegetésekkel, de volt három olyan tanú, akik teljesen más ügyekben voltak vádlottak, ám ennek ellenére a BKV-per kecskeméti tárgyalásán, vállalva annak minden kockázatát, vallomást tettek a nyomozás módszereiről.

Az a körülmény, hogy mindegyikük más büntetőügyben volt

gyanúsított, lehetőséget teremtett a megfélemlítésükre,

mert attól tarthattak, hogy az ellenük folyó büntetőeljárásban hosszabb előzetes letartóztatással, később pedig súlyosabb büntetést megalapozó vádirattal torolja meg a rendőrség, illetve az ügyészség ellenállásukat, ha megtagadják a terhelő vallomások tételét.

  • Pálocska János bírósági vallomásában arról számolt be, hogy egy B. László nevű nyomozó egy saját maga által kiegészített magánnyomozói jelentést úgy tüntetett fel, mintha az Pálocska tanúvallomása lenne. Ezt az interneten is ilyen beállításban tették közzé. A nyomozók azt állították, hogy ezt ő adta át, ez az ő információja, és ha mégsem akarja aláírni, akkor eljárást fognak kezdeményezni ellene, amiből négy is volt.

  • Bielek Péter, az FKF Zrt. volt vezérigazgatója elmondta, hogy az őt tanúként meghallgató nyomozó közölte vele, hogy nincs ellene semmiféle gyanú, és megtagadhatja az együttműködést, csak akkor lehet, hogy az ő hozzáállásuk is meg fog változni. Beszámolt arról is, hogy az így született tanúvallomása tudta és beleegyezése nélkül megjelent a sajtóban, a következő kihallgatásán pedig azzal fenyegették meg, hogy

ha nem vall Hagyó ellen, akkor meggyanúsítják az FKF-

ügyben.

  • Sziebert György arról tett vallomást, hogy a nyomozók jegyzőkönyvön kívüli beszélgetésbe kezdtek vele, ahol sok más minden mellett közölték, hogy ha Demszky Gáborra, Hagyó Miklósra vagy Kocsis Istvánra bármilyen terhelő vallomással tud szolgálni számukra, akkor néhány nap múlva szabadlábra kerül. A következő alkalommal pedig 1-1,5 órán keresztül győzködték; két kisgyereke van, és el fogják intézni, hogy még 20 évig is börtönben legyen, mert mindenki ellene vallott.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5312030319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2016.12.09. 06:59:21

Az MSZP-s tolvajok sorra visszavonták a vallomásukat ennyi történt.

Persze a BKV-s szerződések és szisztematikus kifosztása, haveoknak juttatott milliárdok, áron aluli értékesítések mind mind megmaradtak.

Csak a vallomásokat módosították utólag a tolvajok.

Hogy ennek valaki örülni bír, az elég érdekes.
Szeritnetek más ezt nem tudja megcsinálni a lopásai után ?

sfi 2016.12.09. 07:31:48

@Trackers: Ezek szerint neked több információ van a tarsolyodban, mint az ügyészségnek. Merthogy az ügyészségnek úgy tűnik csak ezek a vallomások voltak. Nosza tárd fel nekik a bizonyítékaid. Ne a bíró székébe ülj, ha ennyi mindent tudsz, hanem a tanúéba!

Trackers 2016.12.09. 08:20:20

@sfi:
Nem tudom feltünt-e, de rendszerváltás óta senkit nem ültettek le lopásért csak Zuschlagot.

Ennek vagy az az oka hogy senki nem lop, vagy az hogy a jelenlegi törvények a mocskos tolvajokat védik, és utólag lehetővé teszik nekik a vallomásaik visszavonsáát ilyen-olyan indokokkal, és a tények meghamisítását.

Amit bizonyosan tudunk, hogy a Hagyó vezette BKV-s tolvajok több száz milliárddal károsították meg az adófizetőket, szerződésekkel, alibi megbízásdokkal, végkielégítésekkel.

Ezen lopásokról hosszú listát találsz a google-ben.
Hogy a tolvajok megúszhatják attól nem vagyok boldog.

És szerintem a magadfajta ballibek se lesznek boldogok, ha ugyenezen törvények fogják felmenteni a Fideszes tolvajokat kormányváltás után, ahogy ez történt 2002-ben, és a Keller által vezetett ügyekben (Ezüsthajó, Kaya Ibrahim, ...)

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.09. 08:26:22

Azért ez a b1 blog tudhat valamit.

Még az olyan bejegyzéseik is címlaposak az indexnél, amik hibás oldalra mutatnak:
"Az amerikaiak felkapták a vizet"
b1.blog.hu/2016/12/07/az_amerikaiak_felkaptak_a_vizet_deutschnak_tetszik_a_rakosista_koncepcios_per

----
A napi 5 címlapos blog azt mutatja, hogy az index szerkesztőségébe is ott csücsül a ballib élharcosok egyik főcsicskája.

sfi 2016.12.09. 08:38:33

@Trackers: A magamfajta ballinek (egyébként nem, de mindegy) úgy vannak ezzel - úgy vannak törölve, én vagyok úgy -, hogy nem a törvényekkel van baj, hanem a végrehajtó szervekkel. A törvények nem azért nem működnek, mert rosszak (legalábbis nem a btk), hanem mert olyanokat választ meg a választópolgár, akik a folyamatosan kijátsszák azokat.
De 2010 óta a helyzet rosszabb. Már a törvények is sokszor a lopást alátámasztandó születnek.
A világ boldogabbik felén vissza lehet vonni vallomásokat. Ez így van rendjén. S tudod, ha semmi más bizonyíték nincs az ügyészség kezében, mint ezek, annak lehet, hogy az az oka, hogy a konkrét vád alaptalan. Attól persze még lophattak máshol, máshogy és mást. De akkor tessék azokért megvádolni őket. No de itt volt az ügyészség kezében pénz, paripa, fegyver, s a tanúvallomásokon kívül úgy tűnik, semmi más nem állt a rendelkezésükre.
Talán egyszer kijut Magyarország ennek a 2-3 millió, goebbelsi propagandával igen jól megvezethető választópolgári tömbnek a túszejtéséből.
Remélem megélem.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.09. 08:41:17

@sfi:

Röhejes vagy...

Véded az MSZP-s tolvajokat, miközben azon keseregsz hogy lopásokat segítő törvényeket hoznak.

Nehéz lehet ezzel az ellentmondással hitelesen élni, hogy egyszerre nyald a tolvaj szocik seggét, és tolvajozd a Fideszeseket.

sfi 2016.12.09. 08:42:08

@Ballib cenzúrázók réme 19: Nem haragszol, ha nem etetek trollokat?

Tibi !! 2016.12.09. 08:56:16

@sfi:
Ne is etesd őket !
Ezt csinálják ...

Az ártatlan MSZP-s és DK-s embereket rágalmazzák megrendelésre.
Teljesen nyilvánvaló hogy a baloldaliak közül senki nem lop és lopott, és mind csak a Fidesz lejárató kampányának estek áldozatul, akiket alaptalanul megvádoltak !

De majd lesz még polgármester minden egykori vádlottból, így Molnár Gyulából és megmutatjuk a Fideszes tolvajoknak, hogy a Portugálok sokkal jobb és drágább épületeket csinálnak a Kopaszi Gáton, mint Garancsi !

nu pagagyí 2016.12.09. 09:30:19

Semmi különös, csak a "független" ügyészséghez megérkeztek az újabb utasítások. A lényeg, hogy az újabb per kitartson a választásokig, mert táplálni kell a propagandamédiát. Újabbat már nehéz indítani, mert már minden ellenzéki politikust többször bemocskoltak, így a régi selejtet kell előkapni. Az elmúlt hat év amúgy is az unalom maga, mert a közismerten becsületes puritán (a'la Balogh) nemzeti (saját minősítésük) politikusok mintaszerű tevékenységében nem lehet, de nem is ajánlatos az ügyészségnek vizsgálódnia, mert még a végén saját maguk is belekeverednének valamibe.

nu pagagyí 2016.12.09. 09:36:09

@Tibi !!: Nem azt akartad mondani, hogy a Fideszes politikusok közül senki sem lop. Vagy ilyenre nem vetemednél. A lopás mércéje a vagyon. Vajon Molnár Gyula, vagy Rogán, Orbán, Kósa, Szíjártó, Lázár vagyonosabb-e? Lopott-e hatalmával visszaélve Magyar Bálint, Kuncze, Pethő Iván, Horn Gyula, Demszky? Nem úgy néz ki, de még Gyurcsányról sem merném állítani, hiszen a vagyona korábbi, mint hatalmának kezdete.

Mad Mind 2016.12.09. 09:58:01

6 év alatt egy fő fideszessel az élükön ennyire telik az ügyészségtől. És ezek még csak nem is fideszesek. Ezért nem ítélnek el lopásért politikusokat, mert védik egymást.

FikkFakk 2016.12.09. 20:49:36

Mindjart konnyezni kezdek szegenyekert....
süti beállítások módosítása