B1 blogcsalád



A kormány újrakezdi a háborút, amit egyszer már elvesztett

2016. december 01. - B1blog

A kormány kurucos politizálásának iskolapéldája: újra nyitja az Európai Bizottsággal szemben a rezsifrontot – mégpedig olyan terepen, ahol egyszer már kapitulálni kényszerült. Németh "rezsiharcos" Szilárd törvénymódosítása odaver a szolgáltatóknak – akkor is, ha szinte kizárólag állami cégtől kapjuk a távhőt és az áramot.nsz_3.jpg

Lehet-e felejteni az előző ciklus fideszes atomfegyverét: a rezsicsökkentést. A rezsiharc egyik fontos aspektusa maga a háború volt, amelyet kezdetben a gonosz külföldi szolgáltatók, majd a magyar bíróság, végül pedig Brüsszel ellen vívott a kabinet. A választást behúzták, az elmúlt lassan három évben alig is hallottunk tehát a témáról.

Nem véletlenül. A kormány jól leszorította a lakossági energiaárakat, majd befagyasztotta azokat. A világpiac közben elrobogott a rezsiharc mellett, mára pedig jóval alacsonyabb az energiahordozók ára, mint volt a háborúskodás elején. Azaz:

piaci alapon ma jóval alacsonyabb lehetne a rezsi, mint a piactól teljesen független, kormányzati befolyással meghatározott, jelenlegi ár.

Épp ez utóbbit, mármint a kormányzati befolyással, vagyis politikai döntéssel meghatározott árképzést nehezményezte két éve az Európai Bizottság. A magyar válasz természetesen kardcsörgetés volt, amire kötelezettségszegési eljárás érkezett Brüsszelből. A végeredmény teljes fegyverletétel: idén nyár elején elfogadta a parlament a törvénymódosítást, amely alapján a szolgáltatók rendszerhasználati díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke határozatban hirdeti ki, vagyis azt a piaci szereplők bíróságon megtámadhatják. Ha – ahogy annak lennie kell – a hivatali határozat megalapozott számítások eredménye, mi sem könnyebb, mint megvédeni a döntést.

Azonban sebes lábakon közeledik az országgyűlési választás időpontja – a Fidesz-művek pedig ritkán szanál olyan módszert, ami egyszer már bejött. Ezért aktiválták a mindenre jó Németh Szilárdot, mint fekete öves rezsikillert. Németh nemrég nyújtott be egy rövid, érdektelennek tűnő törvénymódosítást, amely – láss csodást – határozat helyett rendeletre cserélné az energetikai hivatal döntését. A különbség jelentős: rendelettel szemben érdemi jogorvoslatra nincs lehetőség. Vagyis

amit az állam mond, az úgy van, punktum, akkor is, ha Brüsszel a feje tetejére áll.

A módosítás hatása már most borítékolható. A fideszes többség ugyanis kevés az elfogadásához - kétharmados szabályozásról lévén szó. Vagyis a jövő év elején újra kezdődik a rezsiharc, de nem ám csip-csup pártpolitikai ütközet, hanem, mint Nemzeti Ügy.

Ismerős?

  • Az ellenzéknek pedig kutyakötelessége félre tenni alantas hatalmi érdekeit, hogy támogassa – nem a kormányt! – a választókat, a Nemzeti Ügyet!
  • Aki nem teszi, az a rezsiharc legújabb fordulójában Brüsszel és a multik pártjára áll.
  • Hisz meg kell védeni az embereket a multik mozgatta Brüsszeltől és helyi szálláscsinálóitól.

A bullshit-generátor még hosszan önti a szlogenszerű, már-már mondatnak tetsző szavak egymásutánját.

Márpedig az ellenzéknek nem különösebben fűződik érdeke a kormányzati látszatpolitika támogatásához. Mindez csak parasztvakítás ugyanis, hisz ha át is menne a módosítást, újra kezdődne a fenti, brüsszeli kör, amelynek a végén megint vissza kellene vonni a törvényt.

Akkor meg minek? Kizárólag a vircsaftért, a kuruckodásért, a látványos kardcsörgetését, az ellenzék megbélyegzéséért. Más értelme és haszna nincs ennek. Ám a politikai haszonlesők számára nem a tényleges rezsi, vagy a fogyasztók fontosak, kizárólag saját politikai pozíciójának, hatalmának megtartása.

ashwood

(Kép: 168 óra/Kovalovszky Dániel)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6812013856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois77 2016.12.01. 13:09:35

nagyon sajnálatos, hogy már megint be lesztek ültetve a hintába, mint a migránskérdéssel. mindjárt sírok is egy kicsit :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.01. 13:43:08

@Francois77: "megint be lesztek ültetve a hintába"

Bezony. Mind benne ülünk a rezsiharc hintában. Proli szavazatok havi háromezerért. Persze nem annyi, de senki nem mondja mg nekik.

Milyen ocsmány zsírdisznó! De legalább vág az esze, mint a beretva. Ja nem.

Francois77 2016.12.01. 13:44:46

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt: havi 3000 semmi? évi 36 ezer forint. abból egy hétig külföldön szállodában lakom. nekem jó :)

NemodaBuda 2016.12.01. 16:55:31

Csúnya ez a pasi, és buta is, mint a tök. Pont jó ebbe a rezsimbe ! Állami árakat ! A krumplira is !

Szuromi József 2016.12.01. 17:53:11

Ránézésből 20 év kedvezménnyel. Ha megszólal további 30 év !

belaim7005 2016.12.01. 19:53:19

@Francois77: 36000-ből!!!! Egy hétig!!!!HÁHÁHÁHÁHÁ Basznádmocsoládon??????????????????

belaim7005 2016.12.01. 19:54:19

@belaim7005: Magyarországon nem laksz bannyeg:)))))))))))))))

Francois77 2016.12.01. 20:29:34

@belaim7005: booking.com... Thaiföld, Bali, egy csomó helyen, 3 csillag reggelivel 2 főre. Tudod, van világ a sötétségeden kívül is. Akkor is jót röhögtem, mikor juhaszpetya közölte, hogy dubaiban az Atlantis mennyibe kerül. Neki lehet, hogy annyi, de másoknak töredéke:)

Francois77 2016.12.01. 21:05:21

Most olvasom, hogy az MSZP megint adna 13. havi nyugdíjat. Még jó, hogy nincsenek kormányon, rövid úton lenne csőd megint.

2016.12.02. 15:56:40

Csökkentik a rezsidet!

Csökkentik a rezsidet
Szeresd a rezsimet!
Emelik az adódat,
Mindened nékik a
Orrod lóg, orr mány,
Ez a legjobb kormány!
Ablakából, hülyének néznek,
Ez jó neked, élvezd!
„ártunk, és ormányunk” örököse
Szent István kardjával vert népe!
Szenvedd a szerencselovagokat!
Te nem érsz, szemükbe sokat!
Hazugság harsona,
Egyre csak harsogja!
Milyen jó ez neked!
Ezért, őket szeresd!
süti beállítások módosítása