B1 blogcsalád



Morvai Krisztina is majdnem alkotmánybíró lett

2016. november 21. - nickgrabowszki

A cukisodó-néppártosodó Jobbik javasolta a testületbe saját EP-képviselőjét. Nyilván főleg azért, hogy Vona eltegye láb alól egyik kritikusát, potenciális riválisát, és a nyilas Barbie-t fölfelé buktatva saját emberét küldhesse az EP-be, de akkor is.morvaik.jpg

Ez már azután történt, hogy az LMP-vel megállapodott a Fidesz és a KDNP a négy jelöltben, akiket hétfőn hallgatott meg a parlamenti bizottság. Az atv.hu rekonstruálta a jelölés folyamatát. Eszerint 

  • A DK a legelején elutasította, hogy a baloldal alkotmánybírót adjon.
  • Az MSZP némileg hezitált: Bárándy Gergely él volna a joggal, de a többség nyomására Tóbiás akkori pártelnök-frakcióvezető ezt megakadályozta.
  • Az LMP és a Jobbik viszont hajlandó volt részt venni a jelölésben.

Az egyeztetések tavaly decemberben indultak. A Fidesz a 4 pozícióból egyre várt ellenzéki jelöltet, majd ezt fölemelte kettőre. Az az atv-hu cikkéből nem derül ki, hogy

a 4 jelölt közül ki kinek a jelöltje,

de Schiffer a reflektor.hu-n most azt írja:

  • Horváth Attila a Fidesz,
  • Marosi Ildikó az LMP,
  • Schanda Balázs és Szabó Marcel jelölése pedig egymástól függetlenül az LMP és a KDNP részéről merült fel először.

Schiffer - saját bevallása szerint - győzködte a baloldali kollégákat, hogy lássák be:

limitáltak az esélyei annak, hogy 2018-ban egyharmad alá lehessen szorítani a Fideszt, ezért tudomásul kell venni az alaphelyzetet és abból kell kihozni a legtöbbet.

Februárban már megállapodtak a 4 jelöltben, ami aztán a Fidesznek mégsem tetszett. Az egyeztetéseket Gulyás Gergely folytatta, de valószínűleg fönt, egészen fönt, Orbán szintjén döntöttek róla.

Ekkor keresték meg a Jobbikot. Schiffer szerint azért, mert - Schiffer szerint - nem tetszett nekik, hogy a 4 között 2 "Sólyom-tanítvány" (Schanda, Magosi) is található, "akik mostani pozícióikból párszor már ráléptek a Fidesz tyúkszemére". (De azt Schiffer nem részletezte, miként.)

Az nem világos, hogy

mi nem tetszett például Schanda Balázsban a Fidesznek,

a katolikus egyházjogász a parlamenti meghallgatáson is kifejezte jobboldali meggyőződését:

Az azonos neműek házasságával kapcsolatban azt mondta, a mégoly briliáns szakmai levezetések sem vezethetnek abszurd, józan észnek ellentmondó eredményre.

(Noha a melegházasság sok mindennek ellentmondhat, a közízlésnek például vagy a többségi erkölcsöknek, de a józan észnek speciel nem.)

A Jobbik azonban ragaszkodott Morvai Krisztinához, a nyilas Barbie viszont nem felelt meg a Fidesznek.

Így maradt a 4 eredeti-mostani jelölt, akikkel ismét megkeresték az LMP-t, amikor sürgős lett. A parlament hétfőn meghallgatta a jelölteket, kedden már szavaz is róluk.

Arról itt írtunk, hogy sok különbség nincs, mert ha magát Morvait nem is, de az LMP Morvai egyik emberét, a szélsőjobbos CJB tagját szavazza be az Ab-be.

Arról meg itt, hogy miért hamis az LMP érvelése, miszerint a 4 új jelölttel majd majd a függetlenek kerülnek többségbe: a függetlenek akkor se tudnának többségbe kerülni, ha az újak mind azok volnának, mint ahogy amúgy nem is azok.

Ellenben az LMP segít fenntartani, megerősíteni, évekre bebiztosítani az Alkotmánybíróság masszív, ügydöntő jobboldali-kormánykiszolgáló többségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3111985114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása