B1 blogcsalád



Hogyan állítsuk meg a populistákat?

2016. augusztus 29. - Mr Flynn Rider

Persze, senkinek fogalma sincs róla. A rossz hír az, hogy még a Politicóra publikáló, nemzetközi hírű elemzőknek sincs. A legtöbb, amit írnak, hogy hatalmas az átrendeződés a hagyományos jobb-bal-dichotómiához képest.

orbantrumplepen.jpg

(Az Economist címlapja: Trump, Le Pen és Orbán)

A XXI. századi politikai a jelek szerint nem igazán hasonlít majd a XX. századihoz. Megszoktuk, hogy jobboldal és baloldal egymásnak esik ideológiai, kulturális-társadalmi és gazdasági kérdésekben. A XXI. században is ugyanezt teszik, csak

mindkét oldal átalakul egy kicsit.

A vallásos kereszténydemokraták és az ateista liberálisok harcát felváltja másvalami. A „háború” egyre jobban áttolódik a (jobboldali) nacionalisták és (multikulturális) globalisták közé (akik javarészt baloldaliak). A „régi” témák természetesen ugyanígy megmaradnak, csupán a bal-jobb felosztás csúszik át egy kicsit máshová.

Milyen kérdésekről is beszélünk?

  • szexualitás, erkölcs és a vallás (abortusz és az LMBT-jogok, mint a melegházasság)
  • szociális kiadások csökkentése, nyugdíjak
  • nemzetközi politika, EU, szabadkereskedelmi egyezmények, gazdaság

A nacionalisták a legfontosabb választóvonalat az saját hazájuk állampolgárai és a bevándorlók, kívülállók közé húzzák meg. Gondoljunk csak Trump vagy Orbán kerítésére. Ehhez vegyük hozzá a kívülállók elleni gyűlöletbeszédet (megint csak Trump és Orbán), öntsük nyakon kis rasszizmussal,és kész is van egy jó nagy szavazócsoport, amely mindig beválasztja ezeket az embereket a hatalomba.

Persze, a nacionalisták és a rasszisták nem ugyanaz a csoport, de gondoljunk csak bele abba, hogyan szívja el a Fidesz a Jobbiktól a szavazókat.

Ügyesen.

A populista nacionalizmussal együtt jön fel a multikulturális globalizmus,

ami főleg a középen állók és baloldaliak között lesz népszerű.

Ezek a csoportok NEM fogadják el, hogy ember és ember közé NE tegyünk egyenlőségjelet, mert valaki a határ túloldalán, vagy éppen háborús övezetben született. Ők olyan fogalmakban gondolnak, ami nem tartozik az ország vezetésének hatókörébe. Mint pl. szexuális orientáció, nem vagy etnikum. Ez a fajta "etikus kozmopolitaság” elítéli, hogy valakit megbélyegezzünk, vagy máshogy kezeljünk, mert külföldi, vagy éppen más etnikumba tartozik. Felülemelkedik a határokon.

Egyes elemzők szerint egyre inkább a kozmopoliták – liberálisok – fogják támogatni a szabad kereskedelmet és a szabad bevándorlást, míg a jobboldaliak inkább a bezárkózást választják majd, félve a gazdasági következményektől és persze, etnikai alapon.

A jobb- és baloldal közti „kultúrharcot” egyre inkább a „kerítésharc” váltja fel: vagyis az, hogy ki hogy viszonyul a kerítéshez.

A nacionalistáknak áll a zászló

Orbán győzelmei, Le Pen, Trump vagy a szélsőjobbos Osztrák Szabadságpárt megerősödése azt jelzik, hogy egyelőre a nacionalista-elzárkózó-populista vonulat áll győzelemre a kozmopolitákkal szemben – Magyarországon mindenképp. Csakhogy ez inkább katalizálja az elhúzódó gazdasági válságot, sem mint megoldaná azt.

A jobboldal megerősödéséhez ugyanis kétfajta válságnak egyszerre kellett beütnie: a gazdasági válságnak és a kulturális válságnak. Hogy a választók annyira bepánikoljanak, hogy a szélsőjobb-jobb mellé húzzák be az ikszet, ahhoz egyszerre kellett jönnie a bevándorlási hullámnak és a gazdasági bizonytalanság éveinek. Állítólag a jobboldalnak vannak eszközei arra, hogy „megvédje” az embereket a változásoktól – valójában Magyarországon eddig a problémát csak mélyítették a gyűlöletkeltéssel, melynek kifutása a népszavazás.

A másik ilyen faktor, hogy rengetegen szavaztak a jobboldalra azok is, akiket a neoliberális globalizáció az út szélén hagyott. Orbán megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén: ehhez képest a szegénység annyira növekszik, növekedett az utóbbi hat évben, hogy már a KSH sem mer róla statisztikát kiadni. Akit nem hagytak az út szélén, azok az Orbánhoz hűséges strómanok, mint a például a közbeszerzésekből hatalmasra gazdagodott, jachttal hajókázó gázszerelő.

Miért nincsenek válaszai a baloldalnak? 

A mérsékelt baloldalnak nincsenek válaszai – halljuk a nacionalistáktól. Persze, hogy nincsenek, hiszen ez az oldal is beállt a neoliberális globalizáció mögé, amely a gazdasági válságot okozta. Egyedül a szélsőbal javasol reformokat (ti., hogy vegyünk el a többiektől, és adjuk a szegényeknek - a szerk.), de ezeket Magyarországon kinevetik, vagy meg se hallják az emberek, mert el sem jut hozzájuk.

A legtöbb elemző arra jut: csak úgy lehet megállítani a populistákat, ha a kozmopolita-baloldali-liberális pártok

  • saját nyelvezettel,
  • saját eszközökkel,
  • saját megoldásokkal

rukkolnak elő, és nem mennek be a populista utcába. Egy realista, bölcs és a problémákra reagens politikával vissza lehet venni az irányítás az üres gyűlöletbeszédtől és az ostoba ígéretektől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6411659584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2016.08.29. 22:21:41

Megkülönböztetném a populistát (elitellenes) a demagógtól, a tudatosan egyszerű ("populista") szólamokat hangoztató hazugoktól.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.30. 05:53:19

A népet megállítani nehéz lesz nektek, liberálisoknak...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.30. 05:58:01

@Geo_:

Így igaz, az igazi demagógok a liberálisok.

chrisred 2016.08.30. 11:41:29

@Geo_: A populistát megülönböztetnéd a populistától? :) Az elitellenes nem egyenlő a populistával, a zöldek ugyanolyan elitellenesek, mint a radikális mozgalmak. Csak az érvrendszerük a polgárra, mint egyénre próbál hatni, és nem a tömegekre a csoporthoz tartozás jelszavaival.

Janossz 2016.08.30. 11:44:31

@a BircaHang Média szerk.: "A népet megállítani nehéz lesz nektek, liberálisoknak..."
A szakadék felé mentében is. Így majd együtt ejtőzünk kicsit. De a felelősséget nem fogjátok vállalni érte, majd megmagyarázzátok valahogy.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.30. 11:44:45

Röhejes mikor a végteleneül demagóg, és populista ballibek demagógoznak, és populistáznak másokat.

Induljunk ki a tényekből.
A migránsokat sehol a világon nem sikerült integrálni eddig.
Viszont több milliárdot költenek a kísérletre Euroban nézve (17 milliárd) pl idén a németek.

Nem kéne ezt a vonalat erőltetni holmi ködöd liberálbolsevik vágyálmok okán.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.30. 11:47:13

@Janossz:
A szakadék fele az elkúról alatt haladtunk.
A szlovákok elötti pozícióból 2010-re az EU utolsói lettünk az elkúrás folyományaképpen.
Az infláció két számjegyűről 0%-ra csökkent.
A jegybanki alapkamat 1% alá.
Az EU legdrágább rezsijét fizettük a szocik alatt, most a második legkevesebbet.
Az államadósság és munkanélküliség csökken folyamatosan, az MSZP-SZDSZ alatt soha nem látott EU-s rekordokat döngetett.

Mi a f@szról beszélsz ?

nemecsekerno_007 2016.08.30. 11:53:56

"multikulturális globalizmus."

Ez így szépen hangzik, de minden más problémája mellett van finanszírozási/adózási vetülete is. A globális mobilitás miatt nem tisztázott, hogy ott kell-e adózni ahol lakik az illető v. ott ahol a jövedelme képződik.

A globalizáció is akkor működhet ha az előnyök mellett a problémákat is nagyjából egyenletesen osztjuk el (v. oszlik el)

Jó példa erre a multi cég: Mobil tőke, ha gáz van egy országban akkor fogja magát és átmegy egy másikba. Ez nagyon derék dolog, csak maga után hagyja a munkanélküliséget és szociális problémákat. Olyan ez mint az, hogy a hülyegyerek Jamie Oliver-nek képzeli magát a konyhában, de az anyja ganézik helyette a konyhában főzés után. Lehet így is, csak nem sokáig.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.30. 11:55:06

@Janossz:

Értem, hogy te liberális diktatúrát akarsz, de értsd meg: a nép szabad országot szeretne.

DFK 2016.08.30. 11:58:40

"Ezek a csoportok NEM fogadják el, hogy ember és ember közé NE tegyünk egyenlőségjelet, mert valaki a határ túloldalán, vagy éppen háborús övezetben született. Ők olyan fogalmakban gondolnak, ami nem tartozik az ország vezetésének hatókörébe. Mint pl. szexuális orientáció, nem vagy etnikum. Ez a fajta "etikus kozmopolitaság” elítéli, hogy valakit megbélyegezzünk, vagy máshogy kezeljünk, mert külföldi, vagy éppen más etnikumba tartozik. Felülemelkedik a határokon." De azért az erdélyi magyart lerománozza, a felvidékit szlovákozza.
Amúgy a multikulturális globalizmus az a kizsákmányolás kimaxolása.

Sir Galahad 2016.08.30. 12:11:28

"A populista nacionalizmussal együtt jön fel a multikulturális globalizmus" - írja a szerző, mintegy tényként. Kérdezem, hol? Én pillanatnyilag azt látom, ez szorul vissza a a szerző által populistának nevezett (valójában inkább szuverenista-konzervatív) irányzattal szemben.

A címben feltett kérdésre (Hogyan állítsuk meg a populistákat?) egyébként viszonylag egyszerű a válasz. Meg kell nézni, mik azok az általuk vallott nézetek, amelyek népszerűvé tették őket, és átvenni. Magyarországon a Fidesz pontosan ezt tette, átvette (lenyúlta) a Jobbiktól mindazt, amitől az népszerűbbé vált volna, így a Jobbik stagnál, a Fidesz megerősödött. Szerintem erre baloldali pártok is képesek volnának, lásd pl. a szlovákiai SMER, de Magyarországon valamiért ezt még nem értették meg.

chrisred 2016.08.30. 12:11:36

@Ballib cenzúrázók réme 18: A migránsokat soha nem sikerült integrálni? Az 56-os magyarokat se?

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.30. 12:16:13

@chrisred:

Muszlim migránoskról beszéltem, de ezt te is pontosan tudod.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.30. 12:17:11

@chrisred:

carm.org/islamic-muslim-statistics-on-violence-rape-terror-sharia-isis-welfare

Saudi Arabia, 92% of Saudis say ISIS conforms to Islamic Law,

America, 38% of American Muslims says ISIS beliefs are correct,

Britain, about 1/2 of Muslims support ISIS,
----------------

51% of U.S. Muslims want choice of Sharia,

300,000 U.S. Muslims want to impose Sharia worldwide,

---

28% of British Muslims want Britain to be an Islamic state.

Rwindx 2016.08.30. 12:25:58

Miért kellene megállítani? Azért mert az elitistáknak (nem, nem te vagy az elit, félre ne értsd) ez nem tetszik?

chrisred 2016.08.30. 12:39:58

@Ballib cenzúrázók réme 18: Egy internetes vitafórumon azt tudom a gondolataidról, ami a beírásodban szerepel. A muszlim migránsok integrációjáról hozzávetőlegesen olyan pontos adataink vannak, mint a kopasz vagy a két méternél magasabb migránsok integrációjáról. Mondjuk az utóbbi tényleg problémás is lehet.

Gery87 2016.08.30. 12:42:32

"Ezek a csoportok NEM fogadják el, hogy ember és ember közé NE tegyünk egyenlőségjelet,,,,,"

Ez a felfogás a jólét, a naív, tapasztalat nélküli élet és a kényelem szülötte, és azok fogékonyak rá akik nem szenvednek az erőforrások hiányától, a hierarchia csúcsán állnak és nincs rálátásuk a "való életre"...egy biztonságos burokban élnek, magyarul a felsőbb néprétegbe tartoznak....ahol már nincs valódi verseny az emberek 90%-val, nincs napi küzdelem és hiányt sem szenvednek.

alapvetően viszont idegen az ember természetétől, tehát ahogy mélyül a válság (gazdasági, politika, demográfiai) egyre inkább teret veszít majd...

Gery87 2016.08.30. 12:49:53

"Egy realista, bölcs és a problémákra reagens politikával vissza lehet venni az irányítás az üres gyűlöletbeszédtől és az ostoba ígéretektől."

Ezt nem a baloldal fogja kitermelni, már biztos!
A baloldal mindig populista vagyis a tömegek és a hangos kisebbségek egyszerű, kétbites vágyait követi.

A racionális politika alapvetően "jobboldali" lesz, erősen szociális, de nem demagóg módon:
Elfogadja a társadalmi hierarchiát, az erőforrásokért folytatott harc természetességét, az emberek közötti különbségeket, a kollektív jogok egyéni jogok felett állóságát, a demográfiai problémák megállításának és a kultúrális homogenitás szükségességét!
Miközben valamelyest protekcionista is egyben.

Opi87 2016.08.30. 13:06:36

Volt egy elvetélt elképzelés valamikor a 70-es évektől, ami azt hirdette, hogy minden kultúra egyenlő, és az egyént csak az egyén határozza meg, nem a csoport(ok) amibe tartozik.

Ez természetesen elbukott, ahogy a kísérlet is, hogy bizonyítsák ezt mert a bevándorlók integrációja nem sikerült, sőt folytatták ugyanazon harmadik esetleg második világbeli kultúrális hagyatékukat, mint előtte.

Nem hogy a kultúrák nem egyenlőek, még úgy tűnik, hogy a kultúrális normák erősen öröklődnek is.

Gery87 2016.08.30. 13:27:44

"Ez természetesen elbukott, "

Mert marhaság volt eleve, még jó hogy elbukik...
Ezt naív, ártalmatlan hülyék találták ki és ezt meglovagolni akaró számító seggfejek...
A nyugati, kényelmes, biztonságos életből könnyű tét nélkül hülyeségeket hirdetni, meg úgy elmenni Indiába drogozni, meg bevándorlót simogatni, hogy bármikor hazamehet az ember a kertvárosba a diplomás, viselkedni tudó fehérek közé....szóval addig, amíg annak negatív hatásai semmi hatással nincsenek az illetőre...

bloglegelő 2016.08.30. 13:36:46

a blogbejegyzés bizonyára fontos és gondolatébresztő.

egyébként október 2.-án válaszolni lehet egy kérdésre: akarom-e, hogy az otthonomba az akaratom ellenére mások toljanak be megint másokat.
A válaszom: NEM

Ad Dio 2016.08.30. 14:12:10

Az a baj a bal-liberális oldallal, hogy pont olyan dualista módra gondolkodnak, mint ami a cikkben is jelentkezik. A dolog alapja a platoni etika: 1. nekem van igazam (mercsak) 2. aki nem ért velem egyet az téved 3. ha megmondom neki a tuttit, majd jól elgondolkozik és megtér hozzánk.

Ez kérem egy hatalmas rakás krémes bullshit.

Előbb meg kellene érteni azt, hogy mit és miért gondol a gonosz gonosz másik oldal. Nem populistázni kellene a - pillanatnyilag - többségi véleményt, hanem elemezni és elfogadni azt ,mint egy másképp és nem tévesen gondolkozást. Innentől ki kellene találni a továbbutat. Sem az ostromlott vár sem a willkommenskultur önmagában nem jelent fenntartható megoldást.

Európa népének többsége nem ostoba "populista". Európa liberális, demokrata és gazdag (magas szabadságfokkal rendelkező) akar maradni. Ennyi van a háttérben.

Aki belát a függöny mögé, az tudja, hogy ezt ugyan úgy lerombolja a bezárkózás, mint a willkommenskultur. Új paradigmát kell felépíteni,a miben az integritás megmarad egy fenntartható keretben.

Lehet úgy tűnik, hogy messze vetem a sulykot, de ez az új paradigma jelentheti az európai kultúra napjainkban tapasztalható vergődésének a végét is.

Advanced Flight 2016.08.30. 14:36:24

Jaj, megint a 10 millió fasisztával próbál valamit kezdeni ez a szegény balliberális "elit" :-)
Miért nem akarunk törzsi jellegű, primitív, elmaradott, agresszív, bigottan vallásos, intoleráns, a fejlett világ alapértékei hírből sem ismerő (vagy éppen elutasító) "kultúrában" szocializálódott embertömegeket befogadni és eltartani? pedig az olyan jó lenne....miért is? mert csak. Mert Merkelmutti azt mondja, meg Soros bácsi. Márpedig az biztosan úgy is van akkor. Ez a modern demokrácia XD

Billy Pilgrim 2016.08.30. 14:48:26

@Ballib cenzúrázók réme 18: Ezt az előző posztnál is becopyztad, miközben az egész "kutatás" egy webes kérdőív volt 0 statisztikai reprezentativitással. Talán nem véletlen, hogy a kinti kurucinfók hivatkoznak rá egyedül

bridge.georgetown.edu/new-poll-on-american-muslims-is-grounded-in-bias-riddled-with-flaws/

"Both Gaffney and O’Reilly claim that the poll’s findings are representative of nationwide Muslim public opinion. But this assertion is untrue.

CSP’s survey was a non-probability based, opt-in online survey, administered by the conservative group, the Polling Company/Woman Trend, a small Washington-based agency that has collaborated with CSP on other occasions to produce surveys about Islam and Muslims. (We learned this after reaching out to the Polling Company to get more details about their methodology, which wasn’t released to the public when Gaffney began promoting the survey’s findings.)

According to the body that sets ethical standards for polling, the American Association for Public Opinion Research (AAPOR), opt-in surveys cannot be considered representative of the intended population, in this case Muslims. The AAPOR says that in these cases, “the pollster has no idea who is responding to the question” and that these kind of “polls do not have such a ‘grounded statistical tie’ to the population.”"

Billy Pilgrim 2016.08.30. 14:55:08

@Ad Dio: Ez mind szép és jó lenne, ha a "mer' csak" érvelés nem a populisták sajátja lenne. Nekünk jár az EU-támogatás: mer' csak. Mer' cipő- és cukorgyárak. De az EU-nak cserébe minden kötelezettségünk 100%-ig opcionális: mer' csak.

A jobboldali populizmus nem más, mint a fentebb említett szakadék felé rohanás és struccpolitika. Hogy bemesélik a birkák maguknak, hogy egy változó, globalista világban ők igenis képesek befagyasztani/visszacsinálni mindent és minden olyan jó marad/lesz, mint most/5/50 évvel ezelőtt.

Ehhez elég csak megnézni a demográfiai adatokat a politikai szimpátiákról, a migránskérdésről, stb.: a vidéki, aluliskolázott, kis keresetű csődtömegek gyűlölködnek a leghevesebben.

Élvezik, hogy mások utalán keresztül vezethetik le azt az óriási belső feszültségüket, amiket a sikertelen, semmire se vitt életük miatt éreznek. Egy (kettő, huszonhét) kényelmes ürügy, hogy ne nézhessenek szembe önmagukkal.

Billy Pilgrim 2016.08.30. 14:57:50

@Billy Pilgrim: "mások utálatlán keresztül", természetesen.

Billy Pilgrim 2016.08.30. 14:58:47

@Billy Pilgrim: akkor ez másodszorra se jött össze. Na értitek.

Advanced Flight 2016.08.30. 15:15:13

@Billy Pilgrim: "Élvezik, hogy mások utalán keresztül vezethetik le azt az óriási belső feszültségüket, amiket a sikertelen, semmire se vitt életük miatt éreznek"

Te mindegyiket személyesen ismered? akkor milyen alapon teszel ilyen általánosításokat azokkal kapcsolatban, akik nem a te politikai platformodon állnak? milyen alapon dehumanizálsz több százezer vagy akár millió embert, amikor birkának nevezed őket? akkor te mennyivel is vagy te különb a "náciknál"? ja, hogy semmivel.

Kunhallmi Agnes 2016.08.30. 16:02:42

Az orszag egyetlen eselye, ha a demokratikus ellenzek, behivja az Enszt meg NATO-t, es leverik az orbanrezsimet. Es az Ensz segitsegevel a demokratikus baloldalt jelolik ki az orszag iranyitasara.

Hajdú Peter 2016.08.30. 16:27:55

" Egy realista, bölcs és a problémákra reagens politikával vissza lehet venni az irányítás az üres gyűlöletbeszédtől és az ostoba ígéretektől."

Tehát ha valaki nem akarja önként átadni az országát, a terroristáknak, megszüntetve 1000 éves államiságot akkor az gyülölködik. Remélem 18-ban is ezzel fognak kampányolni a libbantak, mert akkor garantált a fidesz 4/5-e.

Ad Dio 2016.08.30. 18:08:05

@Billy Pilgrim:

Sok betű. De minek ha nem gondolkozol előtte?...

Gery87 2016.08.30. 20:29:18

@Billy Pilgrim:

Ehhez elég csak megnézni a demográfiai adatokat a politikai szimpátiákról, a migránskérdésről, stb.: a belvárosi, büfészakos bölcsészdiplomás csődtömegek gyűlölködnek a leghevesebben.

Élvezik, hogy mások utalán keresztül vezethetik le azt az óriási belső feszültségüket, amiket a sikertelen, pénzhajhász, drogos, semmire se vitt életük miatt éreznek. Egy (kettő, huszonhét) kényelmes ürügy, hogy ne nézhessenek szembe önmagukkal.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.30. 22:33:06

Egy normális országban ez a három gyűlölködő pofa nem jutna hatalomra.

Voyager10 2016.11.12. 21:06:33

@Ballib cenzúrázók réme 18: "Röhejes mikor a végteleneül demagóg, és populista ballibek demagógoznak, és populistáznak másokat.

Induljunk ki a tényekből.
A migránsokat sehol a világon nem sikerült integrálni eddig.
Viszont több milliárdot költenek a kísérletre Euroban nézve (17 milliárd) pl idén a németek.

Nem kéne ezt a vonalat erőltetni holmi ködöd liberálbolsevik vágyálmok okán."

Igazad lehetne de nincs:
Valóban igaz, hogy röhejes amikor a populisták és demagógok vádolnak másokat ugyanezzel.

De az, hogy sehol a világon nem sikerült integrálni a "migránsokat" elég meredek. Persze attól is függ, hogy mit értesz "migráns" alatt. Ha olyan embereket akik egy gyökeresen eltérő kultúrából jöttek más a nyelvük a vallásuk, akkor tudok ellenpéldát.
Mi magyarok vagyunk az. 1100 éve lovas nomádok voltunk akik Ázsiából jöttek ide. A nyelvünk mind a mai napig nem hasonlít egyetlen európai nyelvre sem, de például több szentet adtunk a katolikus egyháznak. Végül teljesen és visszavonhatatlanul európaivá váltunk. Vagy mégsem?
süti beállítások módosítása