B1 blogcsalád



Egy gyógyszergyártó üzent a kormánynak: terroristákkal nem tárgyal

2016. július 20. - nickgrabowszki

schlecht-csaba-mediapiac.jpg

Életében először adott interjút Schlett Csaba, a Kaya Ibrahim-Joszip Tot-féle ügyek egykori hírhedt főszereplője, akit másfél éve Simicska Lajos minden médiatapasztalat nélkül nevezett ki a Lánchíd Rádió élére. A miniszterelnök egykori jó ismerőse, a Fidesz és az Orbán-család vagyonának megalapozója keményeket mond korábbi barátjáról.

Mivel az interjú hosszú, kiemeltük belőle a 10 legjobb idézetet. Íme:

A Fidesz-média működéséről:

A G-nap előtt Lajos többi orgánumához hasonlóan kézi vezérlés zajlott a Lánchíd Rádióban is, a kormányból hetente jártak ki eligazításra. Ennyire hülyék a politikai pártok. Még ezt sem bízzák a szakemberekre. Minden médiumot a sajtóosztály meghosszabbításának tekintenek, így is kezelik. Miközben azt hiszik, a sajtó mindenható.

Mit akar Orbán:

Klasszikus szocialista médiavilágot akar: kizárólag kormánypárti vagy abszolút semleges sajtót, ahol nincs kritika, és amit kizárólag „az igazságot csak mi tudjuk” felfogás vezet. Erre viszont Lajos nemet mondott. De Orbán továbbra is hisz benne, most is ezt akarják végrehajtani. 

A Schmitt Pál lemondását szorgalmazó Nemzet-cikkről:

Nekem Liszkay Gábor akkori főszerkesztő azt mesélte, a cikk után miniszterelnöki raportra hívták, ahol Orbán így fogalmazott: lábon lőttél, Gábor!

Orbán propagandájáról:

Orbánnak semmi kiszólás sem fér bele. Lajos nélkül végképp eltűnt minden gátlás, abszolút a szócsőmédia a cél. Miközben egyre erőteljesebben nyomulnak a TV2 stílusú, végtelenül lebutított, primitív bulvárban.

Miért hagyta ott Simicskát Liszkay, a bizalmi ember:

Erős kötelet tettek a nyakára, amit nagyon erősen megrántottak.

scs.jpgMiként működik az állami nyomásgyakorlás:

A hatalom a piaci vállalatoknak is jelezte, hogy Lajos orgánumaiban nem kéne hirdetni. De vannak, akiket ez inspirál. Egy gyógyszergyárat is felhívtak, mire a tulajdonos képviselője azt üzente vissza, hogy terroristákkal nem tárgyal. Azóta is hirdet nálunk.

Miben bízott a Fidesz:

A pancserpuccs napján arra számítottak, Lajos úgyis átadja a médiumait és eltűnik a süllyesztőben.

A kormányközeli média fenntartásáról:

A szisztéma arról szól, hogy reklámok terelésével lehet fenntartani egy vállalat forgalmát. Lajos ezt már a Mahir 1994-es privatizálásakor kitalálta. Nem hiszem, hogy ehhez Habony bármit hozzátett volna. A mechanizmusban nincs különbség, a tartalomban viszont annál inkább.

A TV2-ről:

Az nagyságrendekkel nagyobb finanszírozást igényelt volna. Mi néhány milliárdból elketyegünk, a TV2-be viszont tízmilliárdokat kellett volna pumpálni. Lajosnak volt ugyan opciós szerződése, de nem akarta igazán megszerezni a tévét, mert anyagilag túl nagy falat lett volna. Vajna is csak úgy tudja menedzselni, hogy mindent pénzt megkap hozzá a kormánytól. Ha ezek a Habony-féle orgánumok egyszer piaci viszonyok közé kerülnek, úgy olvadnak el, mint napon a hó.

A Fidesz-közeli cégek és az Orbán-család vagyonának eredetéről:

A régi ügyeket hagyjuk, azokról nem beszélek.

(Képek: mediapiac.com, 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr458902282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása