B1 blogcsalád



Balog Zoltánt már leváltotta Orbán

2016. március 17. - nickgrabowszki

Február végén még nagyon miniszter akart maradni, alig-alig látszott ki a kormányfő fenekéből. Orbán évértékelőjét az MPEE elnökeként felvezetve például a legerősebb európai vezetőnek nevezte a miniszterelnököt.12743919_769792286498503_7379685405892881054_n.jpg

A helyzet az, hogy ma az ellenfelek is úgy tartják számon Magyarország miniszterelnökét, mint a legerősebb európai vezetőt.

Ez vagy egészen abszurd világlátást jelez, vagy azt, hogy a pofátlan hízelgéssel valami komoly célja van.

Emellett még meg is köszönte a "a 2015. év kormányzati teljesítményét elsősorban a szerb határon".

Majd március elején beállt a komoly fordulat. Balog miniszter egyre bátrabb és őszintébb lett. Kicsit kitette a lábát az országból, máris bírálni merte az Orbán-féle menekültpolitikát.

  • Egy zártkörű fórumon bevallotta, tavaly nyáron már azon gondolkodott, hogy lelkészként és miniszterként se tud részt venni a kormány idegenellenes kampányában és a

"szörnyű, buta határkerítés felépítésében".

Aztán persze mégis miniszter maradt. Ha csak egyelőre is.

A héten meg nyilvánosan jelentette ki, hogy a kerítés hosszútávon nem megoldás, meg hogy

borzasztó humanitárius állapotoknak nézünk elébe.

Mit történt itt? Ekkora inkonzisztencia azért még a Fideszben is ritka. Ilyen pálfordulás csak az eredeti szakmájában ismert.

A megfejtés minden bizonnyal az, hogy március elején a Figyelő megírta, hogy Fazekas földművelésügyi miniszter mellett neki is inog a széke. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Orbán már közölte vele, meneszti a kormányból, vagy ha nem is közölte, Balog rájöhetett magától.

Az a kisebb baj volt, hogy rettenetesen nevetségessé vált, amikor arról posztolt képet, hogy bezzeg a legokosabb tanulók, a diákolimpikonok kiállnak a kormány mellett. Nagyon hamar kiderült, hogy dehogy. Orbán számára nagyobb probléma volt, hogy Balog

  • se pacifikálni nem tudta a tanárlázadást,
  • se azt megakadályozni, hogy a dolog elérjen Orbánig.

Ott tartunk, hogy tiltakozók (a szakszervezetek és a Tanítanék-mozgalom) már nem is követeli a menesztését, már szóba állni se hajlandó vele.

Balogot voltaképpen már leváltotta Orbán, csak

kirúgni nem rúghatja egyelőre,

mert az a vereség nyílt beismerése volna. Czunyinét leváltotta ugyan, de azzal nem tudta kiengesztelni a tiltakozó tanárokat. Egy miniszter azért más eset, az közvetlenül a kormányfőhöz kötődik, nem olyan alacsonyrangú hivatalnok, mint egy államtitkár. Egy miniszter menesztése ellenérdekelt felek hatására, az a saját hibájának bevallását jelenti.

Bár, ha Martonyi János politikai bölcsességét vesszük alapul, mely szerint lemondani nem akkor kell, amikor az ellenzék követeli, akkor akár le is válthatja. Mert már nem is követeli senki.

De a nyári szünetet azért valószínűleg megvárják a dologgal.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr468490464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iduka 2016.03.17. 20:22:12

Földiek-Szolnok-i ismerettség.Nem valószínü az elválás.
süti beállítások módosítása