B1 blogcsalád



Orbán óriási összeggel játszik a határidős áramtőzsdén

2015. november 03. - nickgrabowszki

Ha valóban jó hangulatú volt a Bell-Szijjártó találkozó, akkor annak nem lehetett más oka, minthogy a magyar külügyminiszter ígéretet tett, figyelembe veszik az amerikai kifogásokat.

Ezek a korrupciót, a kormánytól független szervezetek hatósági vegzálását, a bíró függetlenség csorbítását, a média tulajdonlását, ilyesmiket érintettek. Paks II titkosítása fölötti értetlenkedés a második helyen állt, közvetlenül a korrupció mögött, bizonyára attól nem teljesen függetlenül.

bell-szijjarto.jpgPaks II-ről eddig azt lehet tudni,

  1. teljesen fölösleges
  2. és iszonyú drága.

Ez lesz (vagy reméljük, csak lenne) minden idők legdrágább magyar állami beruházása. A tervek szerint 3700 milliárd forintba kerülne. Már ez is renegeteg pénz, az éves magyar GDP 15%-a, de nem volt még olyan atomerőmű-építés a világon, amelyik tartani tudta volna magát az eredeti büdzséhez.

Paks II csak akkor tudna megtérülni, ha jelentős, évi 100 milliárdos nagyságrendű állami támogatást kap, vagy ha a jelenlegi áramár megduplázódna. Az első esetben Brüsszel fogja elmeszelni a szerződést, de most úgy tűnik, nem fogja. Ha a hatástanulmányban az van odaírva, hogy 15 év múlva ekkora áramárral számolnak, akkor az Európai Bizottság nem mondhatja, hogy nem lesz ekkora. Mert ha a jelenlegi trendek folytatódnak, és a jövőt már középtávolra is csak jelentős pontatlansággal lehet megbecsülni, ők meg nem látnak a jövőbe, és ehhez tartják is magukat.

A Bizottság legfeljebb azt mondhatja, hogy 

hülyék ezek a magyarok, ha azt hiszik, a jövőbe látnak.

Paks II mögött nem állhat reális költségbecslés és üzleti terv, mert ha állna, akkor már rég nyilvánosságra hozták volna legalább az absztraktját, vagy bizonyos részeket belőle.

De nem hozzák, mert a dolgot észérvekkel védeni lehetetlen. Meg se próbálják. De ha nem hozzák, azt nemigen jelent mást, minthogy teljesen megalapozatlan, és 

Orbán közpénzen játszik a határidős áramtőzsdén.

Nem is kis összeggel. Ha bejön nekik, nagyot kaszálunk, de óriási a kockázat. Nem véletlen talán, hogy a tervgazdaságok anno nemigen mertek belevágni rizikós üzletekbe: amikor például a szovjetek megszerezték a Fiattól a keleti blokk legnépszerűbb autója, a Zsiguli/Lada licenszét, az már egy évtizeden át bizonyított Olaszországban. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy kifutó modell volt.

Az ellentmondást az innováció és az alacsony kockázat között sohasem sikerült feloldani, a tervgazdaságok fokozatosan lemaradtak a technológiai versenyben, de az irányítók legalább megőrizték a józan eszüket, és általában nem tettek minden tojást egy kosárba. (Másként a dolog megoldhatalan.)

paks-atomeromu.JPGPersze ez nem mindig volt így, mert Magyarországon például a 70-es évek közepén, az Új gazdasági mechanizmus leállítását követően az 50-es évek után ismét belefogtak a nehézipar fejlesztésébe.

Szovjet mintára az energiatermeléssel kezdték, ekkor vágtak bele az embelematikus Eocén-programba. És ekkor indult újra a Paksi Atomerőmű egyszer már leállított építése is. A KGST elszámolási modellje, és az oroszok építési monopóliuma (a helyzet változatlan) miatt azonban sosem derül ki, hogy mekkora volt a valós költsége, pontosan mekkora szerepe volt az atomerőműnek a rendszerváltásban.

Mert az eladósodást, és ezzel közvetve a rendszerváltást nem a jóléti programok (a "koraszülött jóléti állam"), hanem az iparfejlesztés okozta, amelyik ráadásul az 1985, az MSZMP XIII. kongresszusa után, a gyorsítás fázisában még új lendületet is vett.

Aztán összeomolva maga alá temette a Kádár-rendszert. 

Igen jó eséllyel ez lesz a sorsa az Orbán-rezsimnek is: egy megalomán atomerőmű-építés nem az a dolog, ahol el lehet menni a falig, majd kis veszteséggel kiszállni belőle. Ez akkor is iszonyú pénzügyi (illetve ebből következően politikai és társadalmi) költséggel jár majd, ha végül nem üzemelik be, vagy félbehagyják az építkezést.

Hacsak csoda nem történik, vagy valakinek Orbán tanácsadói közül (esetleg magának a miniszterelnöknek) nem súgták meg a hangok, hogy milyen áramár várható a 30-as években, akkor

Paks II menthetetlenül maga alá temeti Magyarországot.

Hol lesz már akkor Orbán? Még 30 évig, 2045-ig válaszolnia sem kell arra, hogy mire alapozott egy ekkora beruházást. Persze akkor meg már késő lesz.

Hacsak.

Hacsak az amerikaiak ki nem kényszerítik, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a műszaki titkokat nem tartalmazó üzleti terveket és tanulmányokat. Ebből aztán el tudnánk dönteni, hogy tényleg a voluntarizmus mozgatja őket, a jövőbe látnak, vagy van arra valami épeszű magyarázat, hogy miért akarják az oroszoknak kiszolgáltatni, egyúttal csődbe vinni Magyarországot.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr928047562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2015.11.04. 14:25:38

szerda délután kettő, orbán megint bukik a ballib blogokon (jaj dehogyis ballib, természetesen független civil szakértő, aki muszájból szavaz a ballibre).

Stenonis 2015.11.04. 14:57:04

@tralalala:
Ezek szerint te olvastad a hatástanulmányokat.

Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad a várható beruházási költségeket, az előállított áram várható árát, az akkori világpiaci áramárat és megtérülési időt.

Örülök, hogy pontról-pontra cáfoltad a bolg állításait, pontos tényekkel alátámasztva.

Most már nyugodtan fogok aludni, hogy az a sok-sok-sok milliárd forint jól lesz elköltve. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 15:01:53

Aki azt állítja Paks 2-ről, hogy "teljesen fölösleges és iszonyú drága", na AZ játszik óriási összeggel a határidős árampiacon.

Bár az is lehet, hogy szimplán csak belelát a jövőbe és tudja, mennyi lesz 10-20 stb. év múlva az áram világpiaci ára. Kedves posztoló, kérlek, írd meg nekem privátban a jövő heti nyertes lottószámokat. :) 10-20 év jövőbe látáshoz képest mi az az egy hetecske?

high up! 2015.11.04. 15:04:50

@tralalala:

A fidióta Átlaghülyemagyar élete:
2002-2010:
kormányellenes rinyálás a fidióta Átlaghülemagyartól: szerda délután kettő, ùjabb Nemzethalál nap, Éhség lázadás lesz! nap, gyurtcsány megint bukik a fidióta Polgári Ökörkörök kiáltványiban (jaj dehogyis fidióta, természetesen független civil szakértő, aki muszájból szavaz a fideszre).

2010-2018:
Ellenprotest rinyálás a fidióta Átlaghülyemagyartól: szerda délután kettő, orbán megint bukik a ballib blogokon (jaj dehogyis ballib, természetesen független civil szakértő, aki muszájból szavaz a ballibre).

Egy biztos: 15 év múlva az Átlaghülyemygarok aránya a mostani 90%-ról 100%-ra emelkedik, oszt már csak a Mercedes, Audi meg a Trollgyárak gyártják majd a GDP-t.

FOLYTASSUK!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 15:07:21

"Igen jó eséllyel ez lesz a sorsa az Orbán-rezsimnek is: egy megalomán atomerőmű-építés nem az a dolog, ahol el lehet menni a falig, majd kis veszteséggel kiszállni belőle. Ez akkor is iszonyú pénzügyi (illetve ebből következően politikai és társadalmi) költséggel jár majd, ha végül nem üzemelik be, vagy félbehagyják az építkezést."

A 70-es években Kreisky kancellár nem csak hogy nem bukott bele az általa amúgy favorizált, 100%-ban elkészült Zwentendorf üzembe nem helyezésébe (azóta sem helyezték üzembe), hanem még választást is nyert vele. Szóval ne örülj előre olyan nagyon Orbán Paks miatti bukásának.

Persze jól tudom én, Orbán minden nap megbukik, legalább háromszor.

2015.11.04. 15:16:46

Egy erőmű felépítése mióta "spekuláció a határidős áramtőzsdén"?
Meg: Kádárék anno hogy a lóf_ba tudták felépíteni a 2. metrót meg Paks "1"-et, szinte minden kataklizma nélkül?
Na most akkor Pakssal a következő van kb, szerintem: ezt most megépítjük, 30-40 évig elketyeg, addigra meg kitaláljuk, milyen megújulóból fedezzük az áramigényt.
Jó lesz így?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.04. 15:23:45

@Stenonis:

Szeritnem hozzuk vissza azokat a ballibeket, Gyurcsánnyal az élen, akik már 2009-ben aláírták az oroszokkal Paks 2 megépítésének előkészítését, és mit ad isten, titkosították azt.

Mert az MSZP-s, Gyurcsányos, Együtt-es titkosítás sokkal de sokkal jobb, mint a Fideszes.
Ahogyan az MSZP-s, Gyurcsányos, Együtt-es Paks 2 felújítás is csak és kizárólag az ország érdekeit tartja szemelött, ellentétbe Orbánék szerződésével.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.04. 15:24:55

@bértrollbosszantó_kovi1970:

Szerencsétlen Gyurcsány csicska... :DD

Megvolt a napi kötelező 300 bérrettegés, plussz 100 bónusz nácizás, vagy még melózol egy kicsit ?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.04. 15:27:51

@high up!:

Próféta szóljon belőled...

Lefordítva a jóslatod azt jelenti, hogy a ballib elkúrók kiesnek itt is a parlamentből, mint a Lengyeleknél.

Bár én annak azért is nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy a többszázezer honfoglaló muszlim migránssal terhelt korszakban nem a hazaáruló ballibek kormányoznak.
Így talán megússzuk a Soros Gyuri által tervezett megszállást, asszimilációt, és a muszlim terrort.

Pipas 2015.11.04. 15:36:56

"teljesen fölösleges"

Véletlenül nem Gyurcsány idejében döntött úgy a parlament, hogy paksot bővíteni kell? Hoppácska. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 15:38:45

@Pipas:

Na persze, de akkor az amerikaiak építették volna, így gazdaságos és jó lett volna.

Peterpapo 2015.11.04. 15:55:57

@Ballib Cenzúra: @Pipas: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

Szertném az alábbit a figyelmetekbe ajánlani, mielőtt halálra röhögitek magatokat:

"Puccshoz hasonlította 2008-ban Orbán Viktor, hogy a Gyurcsány-kormány titkosított energetikai szerződést írt alá Oroszországgal - legalábbis ez derül ki abból az Index-beszámolóból, amelyet a Képviselő Funky vett elő a paksi bővítésről ma született magyar-orosz megállapodás apropóján.

"Történik valami, ami Magyarországon mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen" - mondta Orbán hat éve a Gyurcsány-kormány és az Oroszország közötti, a Déli Áramlat gázvezetékről szóló megállapodás aláírásáról.

"Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy miközben itt a gyakorlati együttműködés kérdéseinek feszegetésével töltjük majd az időnket, van még teendő; a rendszerváltás korából, az előző rendszerből itt maradt romok eltakarítása, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalitások eltakarítása..." - tette hozzá akkor Orbán."

És most egyszerre lehet kacarászni, meg pikírt megjegyzéseket tenni arra, hogy szegény Orbán a hülye ballib szerint megint megbukott ma épp harmadszor.

Pan Modry 2015.11.04. 16:02:05

Az aramtozsden ez az uzlet mar oriasi bukoban van, ugyanis 40-41 euro kornyeken meglehet venni a magyar aramot, es a paksi aram koltsege minimum 60, de inkabb 80 euro/mwh lesz.

es a hulyel kedveert, mielott erre rakomentelltek nezzetek meg a marginal cost es a fully loaded cost kozti kulonbseget.

NA csako, szep napot

Peterpapo 2015.11.04. 16:03:17

@Ballib Cenzúra: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @Pipas:

Itt van hozzá a videó is, nehogy azt mondjátok, hogy harmadkézből kapott infóról van szó. Ugye Pipas? :)

www.youtube.com/watch?v=VvtqE09cqvY

Szóval a videón hallhatjátok, hogy Viktor hogy háborog a titokban kötött szerződésen és titkosításon, jegyzem meg teljesen jogosan, majd 6 évvel később tök ugyanazt megcsinálja. Erre a bejegyzésemre nem várok tőletek választ, mert ez úgyis megmagyarázhatatlan.

Stenonis 2015.11.04. 16:06:22

@Ballib Cenzúra:
Végülis igazad van...

mszp-szdsz=fidesz-kdmp
orbán=gyurcsány

Jajj az országnak.

tralalala 2015.11.04. 16:37:31

@Pan Modry: Ez ugye azért jó, mert ha áramot termelünk, akkor azon lehet sírni, hogy miért nem a piacról vesszük, ha meg a piacról vesszük, akkor azon lehet sírni, hogy jaj ki vagyunk szolgáltatva a külfölnek.

Egy a lényeg, a zorbánahibás.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 17:10:34

Én belelátok a jövőbe. A napcellák ára exponenciálisan csökkent mostanáig. A jóslatom: tovább fog csökkenni.

A megújuló energiatermelés költsége, pl. szél, nap, kb. mostanra érte el a fosszlis energiahordozók árát. És nyilván tovább fog csökkenni. Nem hatalmas alaperőművekre, hanem rugalmasan használható, gyorsan elindítható és leállítható kisebb gázerőmvekre lesz szükségünk.

Belelátok a jövőbe, Paks-1 még jópár évig fog üzemelni, ha akarnánk is megépíteni TwinPaksot, még jópár évünk van meggondolni, közben látni a megújulók fejlődését.

Belelátok a jövőbe, TwinPaks sokkal drágább lesz, mint tervezik, és még sokkal többet fognak ellopni belőle. Ezért titkosították. A finnek olyan szerződést írtak, hogy a beruházó kára, hogyha túllépik a költségeket. Mi ezt bátran vállaljuk. Faszom.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 17:29:39

@Peterpapo: "megmagyarázhatatlan"

"A korrupció az, amiből téged kihagynak." Abból kihagyták volna, hát most megcsinálja magának.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 17:31:08

@Peterpapo: Ja, ez lemaradt: ... tehát _neki_ ez nem korrupció. csak nekünk.

Pipas 2015.11.04. 17:34:24

@atpijkamo: "Belelátok a jövőbe, Paks-1 még jópár évig fog üzemelni, ha akarnánk is megépíteni TwinPaksot, még jópár évünk van meggondolni, közben látni a megújulók fejlődését."

Az mszp kormány és az akkori parlament, a fidesz kormány és a mostani parlament mindenféle szakértők véleménye alapján úgy gondolta, hogy kell paks 2, de te ezzel nem értesz egyet.

Jól látom? :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 17:40:53

@Pipas: Nagyon jól látod. Ami szakértőket én olvasok, azok mind véleménye alapján kis, flexibilis gázerőművek fognak kelleni, ha sikerül elterjeszteni a szél- és napenergia hasznosítását.

Megjegyzem, hogy a nap ingyér süt, a szél is ingyér fúj.

Sokan nem szeretik a szélerőműveket, nagy, fehér szélkerekek forognak a horizonton. Bevallom, nekem különösen tetszenek.

Lajos Csánó 2015.11.04. 17:44:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A baj ezzel a Paks 2-l az,hogy ráértünk volna 10-15 év múlva dönteni! Akkor is lehetett volna mellette dönteni!

Lajos Csánó 2015.11.04. 17:49:47

@Pipas: MSZP kormány nem döntött atomerőmű építésről,nem tudom honnan veszed!

Pipas 2015.11.04. 17:50:20

@atpijkamo: "Nagyon jól látod. Ami szakértőket én olvasok, azok mind véleménye alapján kis, flexibilis gázerőművek fognak kelleni, ha sikerül elterjeszteni a szél- és napenergia hasznosítását."

Olvass másokat is. :D

"Megjegyzem, hogy a nap ingyér süt, a szél is ingyér fúj."

Aha. Neked ugye napelemekkel van megoldva a villany otthon? Gondolom rá sem vagy kötve a hálózatra, hiszen a nap ingyen süt ugye? :D

Pipas 2015.11.04. 17:52:32

@Lajos Csánó: "MSZP kormány nem döntött atomerőmű építésről,nem tudom honnan veszed! "

Na látod ennyit ér a politikai elhivatottság. :) Paks bővítése mellett az MSZP kormány döntött:

"A Parlament 2009-ben 98%-os támogatottsággal fogadta el azt az előzetes elvi hozzájárulást, mely az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvénnyel,[11] és a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. határozattal[12] összhangban, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdését hagyja jóvá"

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 18:01:38

@Pipas: "napelemekkel van megoldva a villany otthon?"

Erősen gondolkodom rajta. Olyat szeretnék, hogy ráerősíthessen a háálózati áramra. Maximális kihasználtság és nem kell tárolni.

"Paks bővítése mellett az MSZP kormány döntött:"

:)) És a szolgalelkű Orbán végrehajtja.

Mind a kettő fasz. Egykutya.

Pipas 2015.11.04. 18:10:27

@atpijkamo: "Erősen gondolkodom rajta. Olyat szeretnék, hogy ráerősíthessen a háálózati áramra. "

Sajnos a parlament nem csináltathat olyan rendszert, ami ráerősít a hálózatra amikor éppen süt a nap. Nekik a dolog "hálózat" részét kell megcsináltatni. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 18:39:50

@atpijkamo:

"Olyat szeretnék, hogy ráerősíthessen a háálózati áramra. Maximális kihasználtság és nem kell tárolni."

Na persze, nem kell tárolni, hanem majd fosszilis erőművek visszaadják, amit te nappal betároltál. Nyilván ingyen, ahogy azt Móricka elképzeli.

Idővel nálunk is meg fog szűnni az éves szaldó, mert nem fogja megérni az áramszolgáltatónak. Helyette az lesz, ami már ma is van a németeknél és a szlovákoknál, vagyis az áram fogyasztói árának kb. a feléért átveszik tőled a megtermelt áramot. Ekkor 1kWh napsütésen kívüli áramért 2kWh-t kell majd napelemmel visszatáplálnod. Ha a mai helyzetben 10 év körüli a megtérülés, akkor ez idővel kitolódik a végtelenbe.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.04. 18:43:22

@Peterpapo:

Ez így van...
Igazad van.
Orbán és a Fidesz, akkor amikor Gyurcsány és a ballibek Paksi előszerződést megkötötték, és titkosították az oroszokkal, csak és kizárólag politikai megfonotlásból támadta a Gyurcsányékat.

Pont ugyanúgy ahogyan most te, Gyurcsány, az MSZP, meg a többi agyatlan ballib csicska támadja Orbánt Paks miatt politikai alapon.

A különbség abban áll, hogy én egyszer sem támadtam emiatt (Paks) Gyurcsányt, csak azért mert Orbán ezt tette, szöges ellentétben veletek, akik Gyurcsányt és az MSZP-t majmolva kórusban szopjátok be a gyűlöletkeltő dumát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 18:56:26

@Ballib Cenzúra:

Én mindig is atomerőmű-párti voltam, Paks miatt soha eszembe nem jutott a baloldalt támadni, még ha másért megtettem is. Orbánnal ugyanez van: Paks és a migránsprobléma kezelése miatt botorság lenne támadni; egyéb disznóságai miatt pedig természetesen lehet.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.11.04. 18:57:28

@Ballib Cenzúra:

Annyira élvezet nézni, ahogy a felcsúti köcsög két kézzel szopat titeket büdös proli köcsögöket:

Orbán Viktor több millió bevándorlót vár

Magyar Hírlap

Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét - jelentette ki tegnap Orbán Viktor kormányfő. A társadalom elöregedésétől egész Európában tartanak.

Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani - mondta tegnap a magyar kormányfő az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén. Orbán Viktor a gazdasági növekedés fenntartását firtató kérdésre reagált úgy, hogy ehhez szerinte több millió külföldit kell foglalkoztatnia az országnak.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.11.04. 18:59:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mi van náci batyu, ma nőnek öltöztél, úgy mutogatod magad a világnak? Miért nem egy tranzvesztita bárban éled ki ezt a ferde hajlamodar, miért itt az indexen?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 20:19:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :)) Megint nem értesz semmit.

A napelemből származó áramot majdnem mind felhasználom, nem táplálok semmit vissza.

Egyébként meg kinem szarja le, mennyi a megtérülési idő. Maga az, hogy kevesebb széndioxidot pöfögünk a levelgőbe jóérzéssel tölt el. Tudom, neked esélyed sincs egyszer megérezni, milyen az.

Pipas 2015.11.04. 20:27:35

@atpijkamo: "A napelemből származó áramot majdnem mind felhasználom, nem táplálok semmit vissza."

Olyat nem nagyon fog senki csinálni neked.

"Egyébként meg kinem szarja le, mennyi a megtérülési idő."

A legtöbben nem így gondolkodnak amikor milliókról van szó.

"Maga az, hogy kevesebb széndioxidot pöfögünk a levelgőbe jóérzéssel tölt el."

Akkor az atomerőmű a te választásod. :) Azzal kevesebb széndioxidot termelsz mintha napelemeket használnál, de nem táplálsz vissza és a maradékot fosszilis energiából pótolod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 20:28:18

@atpijkamo:

"A napelemből származó áramot majdnem mind felhasználom, nem táplálok semmit vissza."

Galambom, ha nem írod le, akkor a kisujjamból nem tudom kiszopni. Talán tanulj meg értelmesen fogalmazni. Az, hogy "Olyat szeretnék, hogy ráerősíthessen a háálózati áramra" minden, csak nem egyértelmű. Üdvözletem a magyartanárodnak. :P

"Egyébként meg kinem szarja le, mennyi a megtérülési idő."

Akkor minek is foglalkozol azzal, mennyibe kerül Paks-2?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 20:33:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "minek is foglalkozol azzal, mennyibe kerül Paks-2?"

Nem szeretném, ha a pénzem felét ellopnák, a másik felén meg 100 000 évnyi szennyezést csinálnának, hogy még az unokám-unokájának-unokájának-unokájának is attól kelljen szenvednie.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 20:34:37

Tulajdonképpen nem is az a legnagyobb baj, hogy az Orbán ellopja a pénzeket. A legnagyobb kárt azzal okozza, hogy tiorzítja a versenyt, nem a hatékony cégek fejlődnek, hanem a talpnyalók. Ugyanez volt kádár alatt, durva kontraszelekció. Bele is döglöttünk.

Pipas 2015.11.04. 20:38:05

@atpijkamo: "Tulajdonképpen nem is az a legnagyobb baj, hogy az Orbán ellopja a pénzeket. A legnagyobb kárt azzal okozza, hogy tiorzítja a versenyt, nem a hatékony cégek fejlődnek, hanem a talpnyalók."

Ez tényleg komoly gáz, de ez az orbán előtt is így volt. Sőt, még ígyebb. Az újraelosztás mértéke nem változott jelentősen, a hatékony cégeket most is megadóztatják keményen, a pénzből meg azokat nyomják, akik amúgy nem túl sikeresek.

Ez az egész modern európai liberális piacgazdaság rákfenéje, állandóan az állam akarja eldönteni, hogy kinek legyen pénze és kinek ne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 20:39:45

@atpijkamo:

Az, amit adóban befizetsz, NEM a te pénzed. A TE pénzed az, amit napelemre költesz. Ha annak a megtérülése nem érdekel, akkor...

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 20:42:04

@Pipas: "Ez tényleg komoly gáz, de ez az orbán előtt is így volt."

Szerintem előtte nem volt ennyire rossz. De ezen nem veszünk össze.

Jó lenne, ha az állam nem támogatna senkit. a környezetet, infrastruktúrát kéne csak szolgáltatnia, védőhálót az elesetteknek, oszt annyi. 40% újrelosztás bőven sok.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.04. 20:54:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valami 53% a bér adója. ami marad, arra is 27% áfát fizetek. Végül is alig 37%-ok kapok meg. A pénzem kétharmadát ezek a fasszopók költik el.

Pipas 2015.11.04. 21:10:17

@atpijkamo: "Szerintem előtte nem volt ennyire rossz. De ezen nem veszünk össze."

Az újraelosztás mértéke nem változott jelentősen. Ebből gondolom, hogy túl sok nem változhatott.

"Jó lenne, ha az állam nem támogatna senkit. a környezetet, infrastruktúrát kéne csak szolgáltatnia, védőhálót az elesetteknek, oszt annyi. 40% újrelosztás bőven sok. "

Így van!

talicskás munkásember 2015.11.04. 23:08:48

Ugye ez még az a kormány, ahol a "Szakértői tanácskozás" csak liberális hablatyolás, ami csak "szakmázás"-ba torkollhat, melytől egy "rendes" politikusnak csak kisül az agya és úgysem ért belőle egy árva szót sem?!

xclusiv 2015.11.04. 23:25:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Aki azt állítja Paks 2-ről, hogy "teljesen fölösleges és iszonyú drága", na AZ játszik óriási összeggel a határidős árampiacon."

Igen, elég erős állítás ez is.

"Bár az is lehet, hogy szimplán csak belelát a jövőbe és tudja, mennyi lesz 10-20 stb. év múlva az áram világpiaci ára."

Csak ugye az a baj, hogy ezt a kormány se tudja. Ilyen esetben normális országok komoly hatástanulmányokat csináltatnak és stb.

Ehhez képest nálunk ez valahogy úgy néz ki, hogy orbán találkozott putyinnal, és hirtelen döntés született arról, hogy
- lesz Paks2
- és az oroszok építik
- és az oroszok finanszírozzák
- és minden ezzel kapcsolatos dolgot titkosítanak 30-50-80 évre.

Ez így együtt azért már azért eléggé büdös, különösen ha figyelembe vesszük a, hát hogy is fogalmazzak finoman, korrumpálhatóságát a fijjugnak...

És itt a GDP 10%-ától nagyobb összeggel megy a játék, szóval lehet, hogy szaros párszázmilliárdot simán lehetett volna fogni egy tisztességes tenderrel, még ha azt is az oroszok nyernék is.
És ez a szaros párszázmilliárd simán ezermilliárdos nagyságrend lesz a törlesztésnél...

xclusiv 2015.11.04. 23:52:14

@atpijkamo: "Én belelátok a jövőbe. A napcellák ára exponenciálisan csökkent mostanáig. A jóslatom: tovább fog csökkenni."

A jóslatod semmit se ér. Ebben a csökkenésben az is benne van, hogy a kínai állam jelentősen dotálta az ottani gyártókart, némi vizsgálatokról is olvastam ezügyben

"A megújuló energiatermelés költsége, pl. szél, nap, kb. mostanra érte el a fosszlis energiahordozók árát."

Hát ez azért eléggé mese. Nem mindegy, hogy az a napelem épp a Szaharában van, ahol telibeveri a nap, vagy épp itthon télen, amikor alig termel, akkor se sokat. Szélnél is nagyon más a kép a folyton szeles tengerparton, vagy épp a november eleji Budapesten, ahol szmogriadó van, mert annyi szél sincs, hogy a város mocskát kifújja a fejünk felől.
És a fosszilisnél is vannak változók, maradjunk ennyiben.
De a fő probléma nem ez, de erre még visszatérek.
Mindenesetre Fukushima után a németek leállították az atomerőműveket és iszonyat pénzt öltek a megújulóba, ennek hatására pedig brutálisan megnőtt az áramár. Úgy a duplájára. Lásd:
hvg.hu/gazdasag/20140512_rekord_mertekben_nott_a_nemet_aramar

"És nyilván tovább fog csökkenni. Nem hatalmas alaperőművekre, hanem rugalmasan használható, gyorsan elindítható és leállítható kisebb gázerőmvekre lesz szükségünk."

Ez nyilván ostobaság.
A nap és szélerőművekkel az a baj, hogy akkor termelnek amikor süt a nap és fúj a szél. Különösen probléma ez Magyarországon, mert egyikkel se állunk túl jól, különösen télen.
Szóval az a helyzet, hogy X "megújuló" csúcskapacitáshoz be kell építened pont ugyanakkora fosszilis kapacitást is, hogy ha nem süt a nap és nem fúj a szél akkor is legyen áram a konnektorban. És ez nyilván borzalmasan drágán fog termelni, mert az "állásidőre" jutó beruházási, karbantartási és üzemeltetési költséget csak így tudja hozni.
Szóval a fenti "annyiért termel mint a fosszilis" meséhez hozzá kell tenni még azt is, hogy mellé ugyanazt a fosszilist is meg kell építeni, ami sokkal drágábban fog termelni, mint amennyiért tudna ha nem állna annyit.
(Legalábbis a tudomány mai állása szerint ettől csak drágább megoldások vannak megújulóra, ami az áram tárolása.)

"Belelátok a jövőbe, Paks-1 még jópár évig fog üzemelni, ha akarnánk is megépíteni TwinPaksot, még jópár évünk van meggondolni, közben látni a megújulók fejlődését."

Vagy visszaesését. Én is elhamarkodottnak (és erősen korrupciógyanúsnak) tartom a Paks2 témát, de annyira sok időnk nincs. Paks1 le fog állni, és az atomerőmű beruházások szoktak csúszni manapság, nem is kicsit.

"Belelátok a jövőbe, TwinPaks sokkal drágább lesz, mint tervezik, és még sokkal többet fognak ellopni belőle. Ezért titkosították. A finnek olyan szerződést írtak, hogy a beruházó kára, hogyha túllépik a költségeket. Mi ezt bátran vállaljuk. Faszom."

Na ezzel maximálisan egyetértek.

xclusiv 2015.11.05. 00:06:28

@atpijkamo: "Nagyon jól látod. Ami szakértőket én olvasok, azok mind véleménye alapján kis, flexibilis gázerőművek fognak kelleni, ha sikerül elterjeszteni a szél- és napenergia hasznosítását."

Igen, mert azokat lehet gyorsan és dinamikusan rángatni, függően attól, hogy a nap és szélerőmű éppen méltóztat-e termelni, vagy épp nem. És ezek még folyamatos üzemben is drágábbam termelnek, mint az atomerőművek, hát még ha csak imígy-amúgy használjuk...

"Megjegyzem, hogy a nap ingyér süt, a szél is ingyér fúj."

Egen, de a napelem és a szélkerék nincs igyen. Sőt, ezeknek is van élettartama.
És a melléjük szükséges, csúcstermeléssel azonos fosszilis kapacitás sincs ingyen, pláne ha rossz kihasználtsággal működik.

"Sokan nem szeretik a szélerőműveket, nagy, fehér szélkerekek forognak a horizonton. Bevallom, nekem különösen tetszenek."

Nekem is. Csak ez nem esztétikai kérdés...

xclusiv 2015.11.05. 00:21:33

@Lajos Csánó: "A baj ezzel a Paks 2-l az,hogy ráértünk volna 10-15 év múlva dönteni! Akkor is lehetett volna mellette dönteni!"

Csak akkor lehet késő lenne, mert ezek a beruházások simán tudnak 5-10 évet csúszni, néha sokkal többet.

És ha mondjuk a 2030-as években leáll Paks1, Paks2 még nem üzemel, és mondjuk a nemzetközi áramár is geci drága, akkor mi van?
Na nem mintha Paks2 olcsó lenne, félreértés ne essék, mert mai szemmel nem az. De mondjuk mi lesz, ha 20 év múlva a jelenlegi áramár ötszöröse lesz a reális ár importban, mert a környéken mindenki tolja a megújulót arra számítva, hogy amikor az nem termel akkor olcsó importból fedezi?

xclusiv 2015.11.05. 00:23:32

@Pipas: "Paks bővítése mellett az MSZP kormány döntött"

Ez igaz. Született egy elvi döntés.
A gyakorlati beruházásról pedig orbán döntött, amikor putyinnal beszélgetett...

xclusiv 2015.11.05. 00:36:46

@atpijkamo: "Nem szeretném, ha a pénzem felét ellopnák, a másik felén meg 100 000 évnyi szennyezést csinálnának, hogy még az unokám-unokájának-unokájának-unokájának is attól kelljen szenvednie."

Az elmúlt 70 évben többezer katonai atomrobbantást végeztek.
Egy atomerőmű kevesebb nukleáris szennyezést juttat a levegőbe, mint egy szélerőmű.

És a legszebb: ami az atomerőműben "terem", már az áramon kívül, na az simán a földből lett kibányászva és dúsítva. Csak simán vissza kell higítani és visszatenni a földbe, és akkor problem solved.
(Gyakorlatilag viszont nem érdemes, mert simán lehet, hogy a mi atomhulladékunk lesz a következő generáció üzemanyaga. Hacsak meg nem valósul a fúziós erőmú, ami vagy 20 évnyire van a megvalósulástól, már legalább vagy 40 éve.)

Pipas 2015.11.05. 05:58:22

@xclusiv: "Csak ugye az a baj, hogy ezt a kormány se tudja. Ilyen esetben normális országok komoly hatástanulmányokat csináltatnak és stb.

Ehhez képest nálunk ez valahogy úgy néz ki, hogy orbán találkozott putyinnal, és hirtelen döntés született arról, hogy
- lesz Paks2"

Valójában az mszp döntött úgy, hogy hatástanulmányok kellenek, majd több éven keresztül készítették a különféle munkacsoportok ezeket. Vizsgálták a jelenlegi blokkok állapotát, a duna vízhozamát, a meder kotrását, a víz hőmérsékletét, a villamosenergia árának várható alakulását, a igényeket... igen komoly előkészítő munka után a fidesz kormány alatt jutott el az egész a következő szakaszba, amikor beruházót kerestek hozzá.

Számomra felfoghatatlan hogyan gondolhatják egyesek, hogy egy ekkora beruházásról úgy döntenek, hogy szakemberek nem készítenek mindenféle terveket. Annak idején én magam is megkerestem a neten ezeket a tanulmányokat miközben a fél ország attól volt hangos, hogy a fidesz három nap alatt mindenféle előkészítés nlkül döntött.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.05. 13:53:02

@xclusiv:

Az előbb érkeztem haza, és íme, @Pipas: már válaszolt is a nekem címzett kommentedre - nagyjából azt, amit én is írtam volna - csak ő nálam alaposabb ismeretek birtokában tette ezt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.05. 13:54:31

@xclusiv:

"Az elmúlt 70 évben többezer katonai atomrobbantást végeztek.
Egy atomerőmű kevesebb nukleáris szennyezést juttat a levegőbe, mint egy szélerőmű."

Nem széNerőművet akartál írni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.05. 13:58:34

@xclusiv:

"Szóval az a helyzet, hogy X "megújuló" csúcskapacitáshoz be kell építened pont ugyanakkora fosszilis kapacitást is, hogy ha nem süt a nap és nem fúj a szél akkor is legyen áram a konnektorban. És ez nyilván borzalmasan drágán fog termelni, mert az "állásidőre" jutó beruházási, karbantartási és üzemeltetési költséget csak így tudja hozni."

Na, hát ez az, amiről a legtöbb önjelölt fotelszakértő mindig megfeledkezik.

xclusiv 2015.11.06. 23:24:24

@Pipas: "Valójában az mszp döntött úgy, hogy hatástanulmányok kellenek, majd több éven keresztül készítették a különféle munkacsoportok ezeket ... tl;dr

Számomra felfoghatatlan hogyan gondolhatják egyesek, hogy egy ekkora beruházásról úgy döntenek, hogy... "

Hogy viktor elutazott moszkvába, ott találkozott vlagyimirral, aztán hazajött úgy, hogy ivánék építik pakskettőt, meg ők adnak hitelt is ehhez, meg úgy nagyjából mindent titkosítanak néhánytíz évre...

Nem volt semmiféle pályázat, mert esetleg lehet más olcsóbban megcsinálta volna (Fukushima után az atomerőműves cégek azért eléggé szopóágra kerültek), vagy esetleg más olcsóbban finanszírozná, vagy bármi.

Nem, vitya elment Moszkvába, aztán hazajött ezzel, minden előjel nélkül.

Szóval hagyjuk már a mindenféle szakemberek mindenféle tanulmányait.
Itt csak egy kérdés maradt: arcba zsarolták valamivel és ezért kellett ezt aláírnia, vagy épp megvették kilóra és azért. Esetleg mindkettő.

xclusiv 2015.11.06. 23:26:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem volt itt semmilyen "alaposabb ismeretek", konkrétum semmi nem volt benne. Nettó fidesz propaganda.

xclusiv 2015.11.06. 23:28:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem széNerőművet akartál írni?"

Dede, azt, csak elkúrtam. Nem kicsit, nagyon :)

(Bár azért a szélerőművek és napelemek "footprint"-je is érdekes kérdés lenne, de ez persze csak nettó elbaszás volt,)
süti beállítások módosítása