B1 blogcsalád



Hova tűnt a geci?

2015. október 06. - Egyenlítő blog

Mostanában gyakran jut eszembe Lucus.

Biztosan emlékeznek Mrozek hősére, Lucusra, Az utolsó huszár című novellából. Lucusra, mindenki nagyon büszke, nem akármilyen bátorságról tesz tanúbizonyságot. Lucus megrögzött WC-firkáló:

betér a nyilvános árnyékszékbe. Gondosan bezárkózik a fülkébe. Néhány pillanat múlva villogó tigrisszemmel még egyszer körülnéz, hogy egyedül van-e, aztán villámgyorsan előveszi zsebéből ceruzáját, s fölírja a falra: »Le a bolsevizmussal!«

orban_geci_margithid.jpgMostanában persze inkább az

Orbán geci

felirat járja, amelynek osztályharcos jellege nem kevésbé szívet melengető. Nem becsülném persze le a mai kor Lucusainak hősiességét. Valóban, amikor a nyilvánosság csatornái elzáródni látszanak, amikor mind kevesebb helyen lehet kimondani azt ami a szívünket nyomja, akkor jön el a falfirkálás korszaka.

És a Margithíd lába valójában tényleg nem alkalmas különösebben árnyalt megfogalmazásra. E műfaj szabályai szerint, tömören, meghökkentően kell fogalmazni. Úgy hogy az üssön.

Kétség kívül, a klasszikus diktatúrák nem is nagyon tűrik, az effajta spontán népi véleménymegnyilvánulásokat. A rendszerváltás előtt súlyos bűncselekmény volt az efféle. Nagy rendőrségi, titkosszolgálati apparátusok foglalkoztak a korabeli Lucusok leleplezésével, komoly büntetéseket lehetett összeszedni egy falfirkáért.

Most csak Gervai András egy cikkét idézem itt meg, aki beszámol arról, hogy egy

Sül a hurka, sül a lángos, le van szarva Kádár János

felirat tettese után hány évig nyomozott a népi demokrácia rendőrsége.  (Gervai cikkét érdemes elolvasni; lehet, hogy nem is csak a múltról, hanem a jövőnkről is szól?)

Nem lövöm le a poént, elkapták e a tettest vagy sem. Olvasni, olvasni, olvasni.

Ám az biztos, a korabeli hivatalosság külön, gyorsmozgású egységet tartott fent, amely tagjai azon nyomban kiszálltak a helyszínre és eltávolították a lázító feliratot. A rendszer bomlását akkor éreztem talán először meg, amikor hónapokig nem távolították már el a pesti Duna parton, az Akadémia előtt a villamos mellvédjéről, hogy

Komcsik, ne emeljétek tovább a sajtospogi árát!

A felirat maradt, a kommunizmus/szocializmus/akármi megbukott.

orban_geci.jpgNa, az Orbán-rendszer talpasai nem szeretnének ilyen hibába esni. Mint az élesszemű megfigyelők nyilvánosságra hozták, ha valahol a városban megjelenik a „Orbán geci” felirat, akkor pillanatok alatt gondoskezű emberek eltakarítják a nyomokat.

Így is kell. Ugyan a város úszik a koszban, a grafittik mindent elborítanak – de büszkén jelenthetjük, hogy „Orbán geci” felirat nincs egy szem sem.

Lucus, húzz bele!

Dési János

(Kép: 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr927895374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.07. 11:49:42

"orbán geci"

A génselejteseknek üzenném, ezt egy fideszes potentát mondta, nála lehet reklamálni. Pedig ő biztosan jobban ismeri.
Mint ahogy a genetikázást is "orbán geci" kezdte.

Muad\\\'Dib 2015.10.07. 12:02:50

Ha nem lennék kulturált, azt mondanám, hogy a kezét törném darabokra annak a retardált fas*nak, akik ezt a feliratot odapingálta. Meg az összes többinek is, aki nem képes elviselni, hogy ne pingálja szét a város egészét, ne tegyen tönkre minden lehető dolgot maga körül.

shred 2015.10.07. 12:19:13

A posztolónak teljesen igaza van. Ha már egyszer kivonul a gőzborotvás kommandó, ugyan miért nem lehet nagyobb területet megtisztítani? Drága az áram? Kiváló illusztrációja annak, milyen nagy ívben tesz az országra, a városra a "hatalom".

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.10.07. 12:42:54

Ezek szerint ha a környékünkön van olyan falfirka, amit el akarok tüntettetni, akkor rá kell fújni ezt az ominózus feliratot? Az nem segít, ha az ember bejelenti az önkormányzatnál az óvoda melletti két méteres falloszt, de így talán letakarítják. :-)

konrada 2015.10.07. 12:52:58

Ez majd akkor lesz igazi poén, amikor ott marad mellette más firka, mert azt már nem takarították le...

..addig meg: Ha egy frekventált helyen azért kell otthagyni a firkát, hogy pár zakkant ne kiállthasson diktatúrát, a fene megette...

konrada 2015.10.07. 12:56:46

@Kormánymeghízott Államcickány Úr:
Sajnos nem.
...nem véletlen keresett olyan helyet a kedves pos-toló, ahol egyébként is takarítanák...
...máshol, ahová már nem jut ki a belvárosi forradalmár, sajnos ott virít akár a - zorbán ... - legfeljebb pár elkötelezett aktivista keni át még rondább pacára.;)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.07. 13:27:41

A Gyurcsány csicskák nagyon belejöttek a taplóságba, és vagyontárgyak megrongálásába.

Palkátokat tépkednek, firkálnak ,...

Valamivel kompenzálni kell a töketlenségüket, és választási esélytelenségüket.

Nekik ennyi jutott.

Köztereink összefirkálása.

Sajnálni kéne inkább szerencsétleneket, akik családjukkal töltött időt veszik el, csakhogy összefirkálhassanak egy épületet, hidat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.07. 13:29:15

Posztoló:

"büszkén jelenthetjük, hogy „Orbán geci” felirat nincs egy szem sem."

Mérget mersz venni arra, hogy a városban sehol nincs Orbánt szidó felirat? Mert az írásod csak ekkor lenne jogos.

@konrada:

+1 mindkét kommentednek.

Netuddki. 2015.10.07. 13:31:21

Nem kell firkálni, a nélkül is mindenki tudja...

Gyűrött Papír 2015.10.07. 13:43:14

Ha azt lenne felírva, hogy "Orbán NEM g..." akkor az is eltávolításra kerülne?
Azért jól szórakoznék, ha minden firkás falra felírnák második rétegnek. Akkor tiszta lenne a város?
Vagy egymás mellé "Orbán/Gyurcsány g..." Leszednék az egészet?
Annyi ötletem van :)

Nagy kedvencem:
www.dailymail.co.uk/news/article-3147268/Spray-Graffiti-artist-records-year-long-saw-battle-council-worker-tasked-cleaning-vandalism-finally-admitting-defeat.html

igazi hős 2015.10.07. 14:31:22

"a kommunizmus/szocializmus/akármi megbukott" Hol élsz te? Emberek megbuktak (bár úgy tűnik, nagyon sok a túlélő), de a kádári langymeleg szocializmus virágkorát éli, bár vidéken kezdi kiszorítani az erősödő feudalizmus.

mismásológép 2015.10.07. 18:48:50

"felirat tettese után hány évig nyomozott a népi demokrácia rendőrsége"

Kádárt ismerve semeddig.
Jóval nagyvonalúbb ember volt ennél.
süti beállítások módosítása