B1 blogcsalád



Ezért tart három és fél éve a BKV-per

Összefoglaló a BKV-per 100. ülésnapja alkalmából

2015. szeptember 24. - Spectra

Elfújhatjuk a gyertyákat: pontosan 100. alkalommal ült össze múlt héten a Kecskeméti törvényszék a BKV-per tárgyalása alkalmából. Meghökkentő, ha egy per ilyen szép kort megér. Azonban álljunk meg egy pillanatra, és emlékezzünk meg arról, hogy

miért is tart a BKV-per már a 100. tárgyalási napnál. 100_1.jpg

 

1. Megdöbbentő részletek derültek ki a bíróság előtt

Ez rendben is van, hiszen sok időt igényel ennyi ember meghallgatása. Pláne, ha a bíróság előtt visszavonják korábban tett vallomásaikat, arra hivatkozva, hogy az ügy nyomozati szakaszában a rendőrök kényszervallatásnak vetették alá őket.

Ezeken a tárgyalási napokon derült fény arra, hogy a nyomozók nem csak a vádlottakat, de egyes tanúkat is megfélemlítettek, és szabadon engedésükért cserébe Hagyóékra kértek kvázi hamis terhelő vallomásokat. Erről vallott a nokiás dobozokat kitaláló Balogh Zsolt is. A bíróság előtt beismerte, hogy csak azért találta ki a korrupció szimbólumává vált kenőpénzzel tömött nokiás dobozokat, hogy hazaengedjék az őrizetből.

2. Kulcsembereket ki sem hallgattak

A BKV-per vádlottjainak és tanúinak száma azonban még nem indokolja azt, hogy ennyi időnek és tárgyalási napnak kellett eltelnie eddig. Pláne, ha azt nézzük, hogy az ügy bizonyos kulcsembereit soha nem hallgatták meg. 

Attól a cégtől sem hallgattak ki senkit, ahonnan a pénz állítólag származott.

3. Mindent leállítottak

A BKV-per tárgyalását akkor állították le három hónapra, amikor az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a peráthelyezéseket. Ekkor egy jogi kabaré vette kezdetét, ami leginkább a Benny Hill show kergetős jeleneteire emlékeztet. A bíróságok sorra mondták ki illetékességük hiányátA Hagyó-pert Kecskemét is eldobta, viszont a Fővárosi Törvényszék sem akarta befogadni. A Kúriának kellett volna rendet tennie, de ő is visszapasszolta a döntést a Fővárosnak, majd a megfelelő jogi lépések sora után folytatódhatott volna a per.

Ám nem így lett.

4. Mindent újrakezdtek

Annyi idő telt el a leállással, hogy már nem számított, hova kerül a per: a három hónapos leállás és a jogi-pingpong ára az lett, hogy elölről kellett kezdeni az eljárást. Ráadásul - nem vicc - ugyanúgy Kecskeméten. A bírák és a tanúk felkészülhettek a már egyszer elmondott vallomások ismételt, végtelenbe nyúló felolvasásására.

5. Vádkiterjesztés az utolsó napokban

Az ügyészség a bizonyítási eljárás tervezett utolsó napján nyújtotta be a vádirat módosítását, amiben bizonyos vádakat kiterjesztettetek más vádlottakra is. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy végre befejeződtek volna a bírósági meghallgatások, a vádlottak és védőik most újabb vádakkal néznek szembe. Ezek ellen is védekezniük kell, ami nyilván elnyújtja a tárgyalást.   

Alapból érthetetlen, hogy az ügyészség miért nem hozakodott elő korábban (a 100 nap alatt bármikor) a vád kiterjesztésével, és erre miért az utolsó napokban kerített sort. Már ki volt tűzve az ügyészi és védői perbeszédek időpontja, így azonban ezeket elfelejthetjük.

A 2014-es választás kampányhajrájára tervezett elsőfokú ítélet kihirdetésének időpontja tovább csúszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr987805232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása