B1 blogcsalád



Egymilliárdot költenek a Corvin Lánc Iroda elhelyezésére

2015. szeptember 09. - pelikanjozsef

Abban a villában helyezik el a felújítás után a Corvin Lánc Irodát, ahol 1918-ban meggyilkolták Tisza Istvánt. A beruházásra egymilliárdot szánnak.
corvinlanc.jpg

A Szent István Rend után a legjelentősebb magyar állami kitüntetés a Corvin Lánc, amelyet a miniszterelnök adományoz nemzeti ünnepek alkalmából.

  1. A kitüntetést még 1930-ban Horthy Miklós alapította.
  2. Az első Orbán-kormány 2001-ben alapította újra.
  3. A 2002-es kormányváltás után azonban befagyasztották az elismerés kiadását, kifogásolva, hogy a díjat Horthy Miklós hozta létre, ezért arra a korszakra emlékeztet.

Ráadásul a korabeli kitüntetettek közt megtalálható volt a vitatott személyiségű Hóman Bálint is.

A kitüntetést 2012-ben újra kiadták. Eredetileg meghatározták, hogy maximum 12 tagja lehet a testületnek, ezt később 15-re akarták emelni, de ez nem került bele a jogszabályba, viszont 13-ra nőtt a kitüntetettek száma, amely több tag halála miatt most tizenegytagú.

Elvileg a testületnek egyetlen feladata van: javaslatot tenni az adományozónak az új kitüntetettek személyére.

2012 óta azonban nem volt új kitüntetett. Az irodát vezető Granasztói György viszont töretlenül miniszterelnöki megbízott, melyért az előző ciklusban havi 600 ezer forintot kapott.

A testület jelenleg a Miniszterelnökség és az igazságügyi tárca közös épületében működik a Kossuth téren, de a kormány úgy döntött, hogy felújít számukra egy műemléki védettség alatt álló villát. A Hermina úti Róheim Villa arról híres, hogy

1918-ban itt gyilkolták meg Tisza István néhai miniszterelnököt.

Az ingatlan volt a mozgáskorlátozottak szervezeteinek székhelye,s 2009-ben úgy tűnt az Egységes Izraelita Hitközség veszi birtokba, de végül nem vállalták a felújítási költségeket. A kormány most úgy döntött (itt pdf-ben, 112. oldal), a Corvin Lánc Iroda székhelye lesz a műemléképület, ameéynek felújítására

  1. idén 100,
  2. jövőre 700,
  3. 2016-ban pedig 200 millió forintot szánnak.

(Kép: origo)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr537772576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása