B1 blogcsalád



Mi lett a Quaestorra bízott önkormányzati vagyonnal?

2015. szeptember 02. - nickgrabowszki

Márciusban még úgy tűnt, alapjaiban rengeti meg a kormányt, és miniszterek is belebukhatnak, valamint a miniszterelnökig is elér a brókerbotrány, különösen, miután a Tarsoly Csaba vezette Quaestor is becsődölt.

A kormány érezte a veszélyt, az ellenzékre próbálta borítani az ügyet, de gyenge kísérlet volt a „szocialista brókerbotrány” üzenet. A Fidesz torkán megakadt a gumicsont, és

most se lehet tudni, hogy lenyelték-e vagy kiköpték már.

Majd elült a zaj, a botrány körül néma csend lett, a menekültek elvitték a showt. Nem csoda, ezzel könnyebb parádézni. Hónapok óta lassan csordogálnak az információk a kártalanításról, de az utóbbi hetekben semmi hír. Mi van a károsultakkal? Főleg mi van a károsult önkormányzatokkal?

Nem tudunk semmit.

A Miniszterelnökség szerint 21 önkormányzat 10,8 milliárd forintja ragadt bent a bedőlt brókertársaságoknál, a Quaestornál, a Buda-Cashnél és a Hungáriánál. Újpestnek például több mint kétmilliárdja fagyott be a Quaestornál.

wintermantel.jpg

Ennek dacára leghangosabban Wintermantel Zsolt, a IV.kerület fideszes polgármestere kérte ki magának, hogy brókerekre bízta volna a kerülete pénzét:

Újpest büszke város és nem tűr tiszteletlenséget senkitől.

Most akkor saját pártjának kormányát vádolta volna azzal, hogy megalázza a lila büszkeséget? Pedig a Miniszterelnökség nem véletlenül említhette a károsultak között. Az tény, hogy a Quaestor magyar állampapírban a KELER-nél vezetett alszámlán tartotta az újpesti kétmilliárdot, de attól az még ugyanúgy a brókercég vagyonának része lett:

a pénzt a Quaestor akármibe is fektette, hozzáférni elvileg nem lehetett.

A Fidesz furcsán kezelte a károsultak ügyét. Az áprilisban elfogadott törvényjavaslat elsősorban a fiktív vállalati kötvények vásárlóinak kártalanítását célozta; míg aki nem a Quaestor saját kötvényéből vásárolt, hanem a brókercégen keresztül például állampapírt, az várhatott a sorára, és arra, jut-e majd neki pénz. Emiatt a Befektető-védelmi Alap az Alkotmánybírósághoz fordult jogértelmezésért.

A BEVA közben 75 milliárdot fizetett ki 20 ezer érintettnek, de senkit nem a teljes összeggel kártalanítottak. De továbbra se tudjuk, mi van a legnagyobb vesztesekkel, a közpénzt kezelő önkormányzatokkal, akik az Orbán és Szijjártó által patronált Quaestorban bíztak, és akiket a Fidesz-frakcióvezető Rogán által beterjesztett törvény fosztott meg a pénzüktől.

A felelőtlenség gyanúját leginkább és leghangosabban elutasító újpesti önkormányzathoz fordultunk, hogy megtudjuk, mi van a pénzükkel.

Visszakapta-e az önkormányzat a Quaestor brókercégre bízott pénzét? Jelenleg hozzáfér-e a a KELER-alszámlán kezelt több mint kétmilliárd forinthoz? És ha igen, miképpen sikerült megmenteni az összeget? A törvény szerint járó kártalanítással vagy egyéb jogi aktussal?

Ha az önkormányzat válaszol, új anyaggal jelentkezünk.

(Kép: mifocink)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr597753294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagiiron 2015.09.02. 22:48:38

Ajánlom a szerzőnek, hogy amennyiben cikket ír egy témáról, akkor előtte tájékozódjon:

1, Az önkormányzatok befektetéseit nem sohasem biztosította a BEVA
2, A Quaestor Értékpapír felszámolója már a múlthéten bejelentette, hogy az értékpapírcégnél minden állampapír, részvény meg van.

Szóval, csak a szart kavarod, te kis Trippon csicska..

Melee 2015.09.03. 08:55:56

Százhalombattának 1,9 milliárd forintja ragadt benn, fejlesztések álltak le miatta a városban. Értékelhető félnyilvános információ a pénzről nincs.

Évi-Evuka 2015.09.03. 10:30:02

Nem nyelte le, ki sem kopte, elcsaplizta!
süti beállítások módosítása