B1 blogcsalád



Nyitvatartás miatt zárva

Monoszkóp

2015. augusztus 30. - Egyenlítő blog

Amióta a nép jótevői, Semjén és Harrach urak bezáratták a monoszlói kisboltot, de nemcsak vasárnap ám, hanem kedden is, nálunk is alábbhagyott némiképp az elvadult, nyakló nélküli konzumvilág. A határt nem ismerő, eszetlen fogyasztásnak az is gátat vet persze, hogy a főtéri kisbolt más napokon sem hosszabbított nyitvatartási idejéről ismerszik meg, s lesz világhírűvé.

image_1.jpeg

Pedig mi sem természetesebb itt falun, mint hogy a bolti nyitvatartás szigorúan alkalmazkodik a helyi fogyasztási szokásokhoz, amelyek ritmusát

  1. a vetés-aratás,
  2. a kacsolás,
  3. az egyelés,
  4. a mélyszántás,
  5. a peronoszpóra elleni szervezett harc,
  6. a krumplibogár-invázió,
  7. a traktorlegeltetés,
  8. a boron állás,
  9. a gereblyézés,
  10. a tűzelhalás,
  11. a kombájnugratás,
  12. a tyúkfelkelés,
  13. a birkahámozás,
  14. a felhőállatok,
  15. a hordókénezés,
  16. az önkéntes tűzoltás,
  17. a szomszédolás,
  18. a tojásfestés,
  19. a népitáncok,
  20. a fűnyírás,
  21. a flexolás,
  22. a gumiföldbeásás,
  23. a venyigekötözés,
  24. a homokifehérbor-import,
  25. az unikumozás

és az egyéb népi ékszerek házilagos hajlítgatása határozza meg.

Vegyünk például egy átlagos keddi napot, nem is kell, hogy nagy- vagy kiskedd legyen. Az ember álmában felsikolt, hajnalban egy szál slafrokban kirohan az utcára (ezzel semminemű meglepetést nem okozva a helyi bámészkodó közönség soraiban), papucsát hangosan leffegtetve, kezében szigorúan csereüvegekkel odatrappol a bolt elé, majd rezignáltan elolvassa a feliratot:

Szünnap miatt zárva.

Sunyi körsvenk, nem röhög senki, majd pár kialvatlan szemű, döbbent ábrázatú pesti bebíró karéjában nagyot ásít, rezignáltan visszafekszik. A továbbiakban csilingelő sárga villamosokról álmodik.

Más a helyzet azonban hétfőn, szerdán, sőt esetleg pénteken is. A bolt ugyanis, minden reális várakozással ellentétben, nyitva tart, az ajtó – ilyenkor, nyáridőben – szélesre tárva, odabent hihetetlenül szőkére festve a falu réme rendel, kisebb sor torlódik fel. Ilyenkor van azonban igazán baj. Mi a frászt vegyek ugyanis.

image_2.jpeg

A rendkívül vonzó árucikkekkel feltöltött polcok között előre megírt lista nélkül hezitálok. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Lejárt szavatosságú Amodent fogkrém, egyrétegű szovjet vécékrepp-papír valami hihetetlen kanárisárga színben, ha mutatóujjal ráközelítünk, ijedtében kiszakad, viszont világosan olvashatóak rajta (még ha némileg haloványan is) az 1957. május 14-i vezércikk egyes elemei, szigorúan cirill nyelven, hogy aszongya: Határozottság és rugalmasság, a Központi Bizottság külpolitikai alapelvei. Különösen a határozottság.

De a boltban nem csak történelmi relikviák, hanem modern korunk elengedhetetlen mindennapi kellékei is kaphatók. Például kisüsti vegyespálinka féldecis kiszerelésben, gyártja Borsodi Vegyiművek (kínai felirattal). Homoki fehér, egyliteres üvegben, söröskupakkal, különféle fantázianevek alatt, vízkő ellen ideális. Egérirtó labodácskák, gyártja Kisfaludy lakásszövetkezet, Bátonyterenye, „Házi kedvenc” fantázianévvel. (Ezt egyszer ki is próbáltam, rendkívül hatásos, végül ideszoktak a szomszéd templom egerei is.) Van kőcukor is, de kalapács nélkül sajnos nem képvisel különösebben jelentős használati értéket. A sót tízkilós csomagolásban árulják, „Péti” fantázanévvel.

Más iparcikk nincs.

De senki se higgye, hogy a bolt ettől még üres.

Egyszer láttam egy rigai halkonzervet is, állítólag hal volt benne, persze nem túl nagy, és még így sem fért el benne rendesen. Vaj nincs, mert. Van ipari tojás is, tojásgépen készült, alakja emlékeztet is erre a kedvelt állati termékre. Tartóban árulják vagy anélkül, főképpen, amikor a tartó kifogy.

Egy csinos kis polcon a helyi termelők által eladásra kínált népi termékek sorakoznak. Szó szerint ugyanazok, mint tavaly, csak már kissé megrendültebb állapotban. Különösen a zöldhagyma veszített sokat a frissességéből, talán mert közismerten szezonális termék. Más színű hagymák is vannak, meg régi krumpli.

image.jpeg

És van egy üveg kóla is, balkézről, elegáns gyári tartón. Olyan régi ismerősök vagyunk, hogy

már előre nem köszön.

Igaz, a szőke démon sem, se előre, se hátra. Nem azért van alkalmazva, hanem hogy a vevőket elriassza.

Vázsonyi (és semmilyen más) kifli azonban nincs, csak felírásra, de azt is eladják másnak, mielőtt az ember napfelkelte előtt nem sokkal még feleszmélne. Ugyanez vonatkozik a kenyérre, a kalácsra és bármilyen más néven nevezendő pékárura. Sebaj, felíratjuk holnapra, bár akkor sem lesz, mert az éj leple alatt kevesebbet hoznak.

A bolt előtt van a buszmegálló, igen csinos, két pad is közreveszi. Ezeken a közösségi ülőalkalmatosságokon foglalnak helyet a törzsfogyasztók, a helyi parasztság, munkásság és a velük szoros szövetségben ülő értelmiség képviselői. Kezükben elegáns dobozos sörök (ami csak annyit tesz: náluk jóval elegánsabb). Másik kezükben cigaretta, amelyet ismeretlen, adómentes forrásból szereznek be, valamint különféle műanyag pálinkák.

Sietősen fogyasztanak, egyrészt, mert csípős a hajnal, másrészt pedig a bolt hamarosan bezár, nem sokkal a kiírt nyitvatartási idő kezdete, vagyis reggel 6 előtt.

Tardos János

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr997741584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.08.31. 14:02:20

Úgy kell nektek, parasztok, minek éltek falun :-)

szamaritánus 2015.08.31. 14:12:09

@Advanced Flight: kurva anyádat. ha nem komolyan mondtad, akkor tiéd a troll-napidíj.

krj 2015.08.31. 14:29:17

ezen csak olyanok csodálkoznak, akik városból költöztek ki a madárcsicsergésért. a boltos is azt hallgatja éppen...

Phteven 2015.08.31. 14:39:53

Ha nem születnének ilyen írások, nem mondanám, hogy "hülye pestiek, pesti hülyék". De így?! Csodálkozz rá a dologra, hogy a főváros határán túl is van élet!

inebhedj - szerintem 2015.08.31. 14:51:55

Posztnak a felesleges felütésen kívül nem sok köze van Semjénhez és Harrachoz, értsünk bármennyire is egyet abban, hogy a vasárnapi zárvatartás az egyik legtenyérbemászóbb kicsinyessége a baloldali gondolkodásnak, ti. a falusi boltok így működtek 10 éve, meg 20 éve is, ha lánchoz tartoztak (pl. Coop), ha nem.

Ha a probléma felfedezése - későn bár, de - megtörtént, a következő lépés lehetne, hogy miért is van (és volt) ez (mindig is) így.

Advanced Flight 2015.08.31. 15:40:44

@szamaritánus: ott a szmájli, te észkombájn :D

♔bаtyu♔ 2015.08.31. 20:56:59

Hát b+, falu. De a jó levegő, az állatok, a csend az azért kell mi?

Én is egyszer leköltözöm falura (ahol nem fordul elő turista), sörök hűlnek a kútban, a lábam belelóg a helyi halastóba, mindennap friss tojás, egy kismotorral tartom a kapcsolatot a világ többi részével, - aztán ki lehet mindenkinek nyalni.

Void Bunkoid 2015.08.31. 21:04:10

Sztm zseniális ez a kis iromány, a "Péti" márkanéven ordítva röhögtem fel :)

♔bаtyu♔ 2015.08.31. 21:07:16

@inebhedj - szerintem: Elvetődtem a nyáron egy egészen kicsi faluba, Móricgátra. Ott a boltban minden volt, kenyerek, kalács is, nem is akármilyen. Még üveges kóla is, ami még nálunk sem túl gyakori. Valami nevetséges ára volt a sörnek, 120 Ft., ami ugyanakkor egész jó volt, (Rocky Cellar) a 38 fokban kettőt meg is ittam, párat pedig magammal vittem.

Szerintem ez egyszerűen közértes kérdése, ott a tulajnak volt esze.

2015.08.31. 22:56:37

A falusi természetesség diszkrét bája.. még nem volt ideje és pénze a magyar értelmiségnek, hogy vidékre leutazva széttrollkodja a vidéki lét igazi vonzerejét...

Beer Monster 2015.08.31. 23:44:39

A balatoni Coop-okban kapható rohadt zöldség speciel nem része a vonzerőnek.

eßemfaßom meg áll 2015.09.01. 08:58:37

A kedves szerző megtalált egy hatalmas üzleti lehetőséget, nyisson ugyanott mondjuk egy lidl árukészletű és nyitvatartású boltot és letarolhatja a piacot.

nemszólokmégegyszer 2015.09.01. 09:24:21

@Beer Monster: Meg a CBA-kban sem országos viszonylatban.

Vincenzo6 2015.09.01. 11:14:38

A sok világlátott meg komolyan veszi a cikket. Szerintem szép munka, igényes, vicces írás. A valóságban felénk a Coop olcsóbb, mint a Tesco és még hajfestékből meg egyéb kozmetikai értelmetlenségekből is olyan választék van, hogy zavarba ejtő. Az emberek autóval járnak a városba dolgozni és állatot azért tartanak, mert így a fizetésükből több marad külföldi nyaralásra és tudják, hogy "bio-t" esznek. A mai átlagos magyar vidék ilyen. A szerző meg zseniális. Igen, vannak ilyen maradványok is, bár egyre ritkább, érdemes megörökíteni. Azért az kicsit durva, hogy az olvasók többségének a túlzások mértéke nem volt gyanús. :)

Vincenzo6 2015.09.01. 11:16:50

Mellesleg azt hiszem ez az évtizedekkel elmaradott világ már könnyebben megtalálható Budapesten, mint a vidéken. Azt meg felejtsük el, hogy az értelmiség a városban él. Buda bizonyos elitebb részeit leszámítva semmivel nem él több értelmiségi városban, mint falun. Akinek esze van, az minek akarna a zajban, egymás hegyén-hátán élni, vagy olyan külvárosokban, amik közlekedési szempontból elszigeteltebbek, mint Grönland?

eßemfaßom meg áll 2015.09.01. 12:16:07

@Vincenzo6: ismerve az itteni szerzők munkásságát, ezt (is) komolyan gondolta

Gyűrött Papír 2015.09.01. 12:40:58

Balaton-felvidéken, Zánka feletti kis faluban azt mondta a boltos, hogy azért nincs zöldség, mert mindenkinek megterem a kertjében. :)
Aki nyaralni megy oda, az ne a boltot válassza, hanem csengessen be a házakhoz.
Kenyér, hús rendelésre csak. De vidám évek is voltak gyerekként. :)

Atykon Troll 2015.09.01. 12:54:55

Jó írás, nekem tetszik.

korupisti 2015.09.01. 13:06:08

A dolog azért nem ilyen egyszerű. A szíves figyelmébe ajánlok egy régi és erős mondást, amely szerint "ha a paraszt nem szarik a városi nem eszik"! Mellesleg a hangulatjeleket már csak a kiscsoportosok és a félművelt amerikaiak használják.@Advanced Flight:

korupisti 2015.09.01. 13:30:27

@Advanced Flight: Még egy apróság: falun nem csak (nagyon sokat dolgozó) parasztok élnek, hanem mással foglalkozó máshol dolgozó, egyébként a városiakkal megegyezően szintén teljes jogú magyar állampolgárok is. Akkor is így van ez, ha egyes városiak számára úgy tűnik, mintha a középkorból és a Marsról jöttünk volna.

Beer Monster 2015.09.01. 22:49:00

@Vincenzo6: "Azért az kicsit durva, hogy az olvasók többségének a túlzások mértéke nem volt gyanús. :) "

Nem, nem. A Balatoni Coop-ok tényleg ilyenek.

Beer Monster 2015.09.01. 22:50:09

Túlzásnak tűnhet, de aki látta más ezeket, az tudja, hogy ilyen sajnos tényleg létezik.
süti beállítások módosítása