B1 blogcsalád



Lelövik-e a menekülteket a román-magyar határon?

2015. július 11. - Egyenlítő blog

A menekültek elleni uszításról jut eszembe ez a történet. Régi és poros. („Kézirata kicsit poros, leporolja doktor Boros” – szól a közismert versike különben is történetünk egyik hőséről.)

A menekültekkel való politikai játszadozásnak megvannak a maga hagyományai. Persze akkoriban történetünk másik fontos szereplője, Pozsgay Imre még maga sem sejtette, hogy egyszer egy jobbról uszító kormány popsijába szeretne kerülni. De a szándék már megvolt.

Szóval, közeledett a rendszerváltás – innen nézve - , de onnan csak azt tudtuk, napról napra többet lehet megírnunk, hiszen eddig

annyi mindenről nem volt szabad szólni. 

Így azon sem lepődtünk meg, hogy egy hétfői napon drámai hangvételű cikk jelen meg akkori lapomban, az azóta megszűnt Magyar Nemzetben, amely arról tudósított, hogy a román-magyar határon a Romániából átszökő magyar nemzetiségűeket lelövik, és e szörnyűség felett a magyar (komenista) hatóságok szemet hunynak. Az írás elég meghökkentőnek tűnt – de hát akkoriban annyi hihetetlen dolog derült ki. Ráadásul maga a meglehetősen óvatos főszerkesztő, Soltész István adta le az anyagot, amit egy közismert, felettébb jó húsban lévő – lásd még: zsírtáltos  -  ellenzéki vezér hozott be.

A cikk reggel megjelent, délre kitört a balhé,

és mi hárman már indulhattunk is a határra bizonyítékokat gyűjteni a cikk igazolására. (Hogy miért nem előbb a bizonyítékgyűjtés, és utána a megjelentetés? Jó kérdés. De hát forradalmi időket éltünk akkor is!) Boros Pisti vezette a csapatot, Dénes D. István a  Lada Szamarát, én hátul szundítottam a kocsiban. Gyulán  az akkor alakulgató helyi MDF potentátjai számítottak a hír forrásának. Alig fél órát beszélgettünk velük, és gyakorlott újságíróként megállapítottuk – ezek semmit sem tudnak, összevissza fecsegnek.

Ennek ellenére nekikezdtünk a hullavadászatnak: a főszerkesztői utasítás az főszerkesztői utasítás. Ha előkerülne egyetlenegy agyonlövött vagy megsebesített… Hárman háromfelé rohangásztunk: hullaházak, orvosi rendelők, kórházak, templomok, kocsmák, határőrlaktanyák, temetők, anyakönyvi hivatalok, rendőrőrsök.

vasfuggony.jpg

A nyugati határon mér nem lőtték le a kifelé menőket. A keleti hárton viszont lelőtték a befelé jövőket. Vagy nem (Kép: fotomuveszet.hu/Rédei F., Népszabadság)

Mindenütt szorgalmasan kérdezgettünk, persze halottat senki sem látott, de mindenki ismert valakit, akinek biztos tudomása van ilyesmiről. Ám, amikor becserkésztük azt a valakit, az kifejtette, hogy ő ugyan nem tapasztalt effélét, ám ismer valakit, aki már megbízható forrásból hallott ilyen esetről – s többnyire megnevezte azt, aki hozzáküldött.

Ennek ellenére nagyszerű riportot írtunk Pisti, István és én, arról hogy ugyan, hála istennek, agyonlövötteket nem találtunk, mert valószínűleg nincsenek is, ellenben az azért mégsem szép dolog, hogy a magyar határőrök az átszökötteket összebilincselve visszaadják a Ceausescu-rendszer embereinek – kik komótos alapossággal, gyakran már ott, magyar bajtársaik szeme láttára,

kíméletlenül megverik a lebukottakat.

Igazán izgalmas cikk volt. Elégedetten kortyoltuk hát késő este jól megérdemelt Unicumjainkat a gyulai szállóban, és fokozódó nagyképűséggel vártuk a tévé, akkor még létező, esti lapszemléjét. Ám a mi cikkünk nem szerepelt benne. Pisti, a javíthatatlan optimista szerint a nagy durranást reggelre tartogatják, nem akarják időnek előtte ellőni a poént.

Én azért a portáról, a kurblis telefonon – igen  emelt díjas, sürgös kapcsolást kérek felhívtam az éjszakás olvasószerkesztőt a Lenin körút 9-11-ben (New York palota a baráti körben ismert neve a helynek), aki bevallotta, hogy kihagyták az írásunkat, mégpedig felsőbb utasításra

Merthogy – derült ki később –, amikor kisült, hogy nem igaz, amit az ellenzék jelentős testsúlyú Csurkája állított, akkor ez gyorsan azzal fenyegette meg a hatalom embereit, hogyha őt – vagy „informátorait” – emiatt baj éri, akkor majd azt fogja mondani:

a mocskos kommunisták nemcsak gyilkolnak, hanem még le is tagadják, és úgyis mindenki neki fog hinni. 

A hatalom szintén nem filigrán embere amúgy is éppen megkezdte hatalomátmentési sasszéját, amelynek fontos eleme volt az együttműködése az akkori MDF-fel. Így aztán a mi igazmondó és alapos tényfeltáró cikkünk kihagyását rendelte el Pozsgay Imre, az akkor még elvtárs.

Ha jól emlékszem – legalábbis így idézem fel Sajtóstúl a házba című, ma még kiadóját kereső könyvemben a történetet Boros Pisti barátom akkor csalódott először a rendszerváltás őszinteségében. Pedig a rendszerváltás akkor még csak előttünk volt.

 Dési János

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr927617824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.07.13. 00:15:27

Na, és az, hogy jól megverték azokat az erdélyi magyarokat, akiket a magyar hatóságok elég aljasul visszaadtak, az rendben volt, ugye? Arra csak egy negyedmondatot szántál, ugye?

esprit 2015.07.13. 06:04:27

Janika!

Nem csalódtam benned.

esprit 2015.07.13. 06:05:21

Amúgy a román határőrök lőttek akkoriban....

Kampfer 2015.07.13. 06:48:59

Ezzel ugye most nem akarja azt sugallni a désijani (omfg...), hogy már a nagy magyar függetlenség hajnalán is ő (meg a haverjai) voltak az egyetlen hiteles és valódi újságírók ebben a kishazában, mindenki más (leginkább a másik oldal) pedig csak hazudozott, agitált és uszított...?
Mert akkor csak szeretném emlékeztetni a sokéves, retkes szektatévés gusztostalanságaira...! Hongarofóbok...
Kamp.

Vik% 2015.07.13. 07:45:22

Ha az a könyv is tele van ilyen sületlenségekkel akkor nyugodtan keresse még a kiadóját.

Kampfer 2015.07.13. 07:54:22

@Vik%: Meg fogja találni! Ha más nem, akkor az a patmos nevű szarság majd kiadja...! Csak ilyen szemetet adnak ki tonnaszám. És csak ilyen faszságokkal lehet tele a könyve is! Ha ez a dési ezt gondolja, erről beszél, ezt írja itt, mi mást és mi másról írhatna a könyvében...? Omfg...! A könyvében sem lesz sem talentum, sem pedig hiteles! Csak egy kis nyomorult hungarofób...
Kamp.

Kampfer 2015.07.13. 08:23:14

@Kampfer: Jó, ez utóbbi csak magánvélemény és nem is biztos, hogy igaz! A véleményalkotás, a nemzetről gondolkodás és a médiában látottak és olvasottak alapján gondolom... De ha tévedtem, az csak jó!
Kamp.

M1nd1 (törölt) 2015.07.13. 08:25:36

Csodás:
"Elégedetten kortyoltuk hát késő este jól megérdemelt Unicumjainkat a gyulai szállóban, és fokozódó nagyképűséggel vártuk a tévé, akkor még létező, esti lapszemléjét"

Az elégedettségetek oka az volt, hogy kiderítettétek, hogy nem simán lelövik a magyart, ha haza akar jönni, hanem gyakorlatilag agyonverik. Gratulálok, nem véletlenül hívják az újságírókat nálunk Médiageci-nek.

Pepibubó 2015.07.13. 08:50:09

"A nyugati határon mér nem lőtték le a kifelé menőket."
Freudi elírása a szerzőnek a kép alatt. Azonban ha a "már" lenne ott, az meg hazugság: a Páneurópai Piknik után is lőttek le menekülő, keletnémet csaladapát Sopron határában az elvtársak, 1989. augusztus végén!
Nem tudtad, ugye kedves elvtárs?! (Pedig pár hónapja nyilvános rendezvényen, könnyek között kért bocsánatot az özvegytől Németh Miklós.)
Egyébként meg miért ne tettek volna ugyanígy a román elvtársaid? Csak 1 okot mondj!
Amíg a hazugságaiddal teli szöveget olvastam, felmerült a kérdés: téged a "másik oldal" fizet?
Már egyértelmű a válasz: igen! Csak éppen nem közvetlenül, borítékban, hanem közvetve. Úgy, hogy nincs "másik oldal". Ez a trükk lényege. Hogy mindig ugyanannak a vörös sárkánynak az egyik fejét szidjuk, míg a "másik" van hatalmon. Ezért titkosak máig is az ügynökakták, utolsóként a (volt) kommunista diktatúra országai közül, nálunk!
A rendszerváltást ugyanis nem a zsírember csalta el. Ő csak bábja volt a kétfejűnek, amíg ti vörös zsebekbe "privatizáltátok" az országot.

Pepibubó 2015.07.13. 09:02:02

Kiegészítő adalék nemzeti, fájdalmasan röhejes alapfilmünkből, A tanú - ból. Amikor az akasztófa alatt így szól az éppen megmenekült Pelikán elvtárshoz a börtönőr: "Egy brancs maguk, ne is tagadja!"
Magam sem tudnám jobban összefoglalni a lényeget, Dési elvtárs!

Trackers 2015.07.13. 09:36:05

Te János..

Nem voltál te véletlenül ügynök ?
Vagy csak magadtól szépíted a komcsik történelmét ?

Ugyanis írhatsz amit akarsz, nekem rokonaimat verték rommá a románok, mert lebuktak mikor ide akartak jönni. Utána fél év elzárás, majd 1-2 év aktív vegzálás aktív vegzálás a Securitate részéről.

Számtalan más magyarellenes attrocitás ismert és közidsmert a Securitate részéről.
Fogalmam sincs róla miért kaarod a Kelet-Európai blokk egyik leggenyóbb titkosszolgálatát (Securitate) mentegetni, de nem fog menni. Nem véletlenül zavarták el őket a picsába 89-ben.

Trackers 2015.07.13. 09:42:27

www.eszakhirnok.com/miskolc/2424-pankucsi-marta-tajekoztatta-balazsi-tibort.html

R-204-18/1-14/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 01. 26. (14)
K/3 12-14
Feladó: Vámos István Mezőkövesd [...]
Címzett: Magyar Nemzet – Dési János újságíró Budapest VII., Lenin krt.
Kiegészítés az 1989. 01. 25-i információhoz: F. baráti hangnemben tájékoztatja C-t, hogy Simon Józsefet, aki 1956-ban katonatiszt volt – mivel nem írta alá a „Kádár nyilatkozatot" lefokozták, leszerelték, majd lehetetlenné tették az életét.
Jelenleg tagja az MDF-nek és keresi a kapcsolatot az 56-os meghurcoltatottakkal. Vámos kéri, hogy a Simon által Magyar Nemzethez írt levél alapján Dési vegye pártfogásába az ügyet és jelentessenek meg cikket róla.
Intézkedés:
- a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.
látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

Vik% 2015.07.13. 11:16:12

@Kampfer: Mondanám, hogy ez baj... Azonban neki is pont annyi joga van könyvet írni mint másoknak. Nekünk meg jogunk van tudomást sem venni róla

DezInf 2015.07.13. 11:36:32

@Pepibubó:

Jól tolod a fidesz-jobbik-egyéb nácik propagandát:)))
De tényleg!!!!!!
Esetleg elmesélnéd hogyan is történt az a fegyveres konfliktus a vasfüggönynél, amiben az a német családapa életét vesztette?

Ki adott ki kinek tűzparancsot?
Mi volt a helyzet az aknazárral?

Mesélj, szívesen olvassuk tényfeltáró igazmondásodat:)))

Tudományos libsizmus 2015.07.13. 14:31:37

Jókat nevetek, amikor az éjt nappallá téve komcsizó libsik minden egyes adandó alkalommal édes gyermekükként védik a kommunistákat.

klacus 2015.07.13. 18:05:33

Az összes rühes komcsit fel kell lógatni, kezdjük mondjuk...

grafoguru 2015.07.13. 19:30:37

Eszméletlen, milyen sötétség van itt...
süti beállítások módosítása