B1 blogcsalád



Így nevezik vádalkunak a kényszervallatásokat

2015. február 24. - Egyenlítő blog

Magyarországon a vádalku, mint jogi eljárás, nem is létezik. A gyakorlatban azonban mégis alkalmazzák, olykor “feketén”, olykor pedig kényszervallatás formájában.

ha.jpg

Ha pontosak akarunk lenni, a magyar jogban nem is létezik az amerikai tipusú “vádalku”. A nyomozóhatóságok és az igazságszolgáltatás emberei azonban mindig megtalálják a módját annak, hogy a kihallgatottaktól azt hallják, amit ők akarnak.

A hatályos Btk.-ban van két olyan eljárás is, ami a klasszikus vádalkura hasonlít: az egyik a lemondás a tárgyalásról, a másik a nyomozás megszüntetése az együttműködő gyanúsított ellen. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a nyilvánvaló bűnöst futni hagyják, ilyenkor ugyanis a feltáró vallomást tevő bűnöző ellen a nyomozást megszüntetik. Kvázi a másik gyanúsított "vállára lépve” kerül ki a szorult helyzetéből.

Ehhez a fajta nyomozati alkuhoz ügyészi engedély szükséges. Létrejöhet azonban informális nyomozati alku is. Ilyenkor a gyanúsított és a nyomozó hatóság "egyeztetik az érdekeiket”, de nem foglalják írásba, hogy a segítő információért cserébe a hatóság köteles megszüntetni a nyomozást. Tulajdonképpen feketén ledumálják, aztán vagy betartják a felek, amit ígértek, vagy nem...

Mindkét esetben azonban a vádlott szabadsága a tét. Nem csoda, hogy a vádalku felmerülésétől kezdve érdekében áll olyan vallomást tenni, ami tetszik a nyomozóknak. Akkor is, ha az nem, vagy csak részben fedi a valóságot.

A durva viszont az, hogy ez általában megfordítva történik a gyakorlatban: A bűncselekmények felderítését végző hatóságok a beismerő vallomás kicsikarására használják a “vádalkut”. Tulajdonképpen kényszervallatásnak vetik alá a terhelteket. Ők pedig szabadon engedésükért cserébe hazugságra, és a nyomozók által előre megírt vallomások aláírására is hajlandóak.

Nem egy koncepciós perben történt ez így. Sokszor ugyan nehéz eldönteni, hogy nyomozati alku, vagy nyomásgyakorlás történt-e. Annyi bizonyos, hogy a BKV-ügy vádlottjai sorra vonták vissza nyomozati vallomásaikat, mert bírósági beszámolóik szerint korábban rendőri nyomásra tettek valótlan terhelő állításokat, szabadulásukért cserébe. Ez jelenti tehát ma magyarországon a “vádalku” Emlékezzünk csak vissza a nokiás dobozt kitaláló Balogh Zsolt szavaira: “Nem vagyok hős, nem akartam mást, csak hazamenni” - mi volt ennek a hátterében, ha nem kényszervallatás?

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr877208603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyezség, vagyis a magyar vádalku 2019.05.10. 19:26:55

A tavaly hatályba lépett új büntetőeljárási törvény (Be.) sokak által legjobban ismert újítása – amivel a média is foglalkozott -, az az egyezség a bűnösség beismeréséről, vagy ahogy a legtöbben hivatkoznak rá, a vádalku. A klasszikus amerikai vá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2015.02.25. 10:14:32

Szóval Hagyó ártatlan..

Értem.

Remélem jelölitek majd polgármesternek, akárcsak Hunvaldot, és Molnár Gyulát.

Sokat nyom majd a megújulásotok hitelességét illetően abba a bizonyos latba, ami az x-et illeti a fülkében.

nnnnnnnn 2015.02.25. 10:29:05

mindjárt elhullajtok egy könnycseppet a sok ártatlanul meghurcolt szociért.

steery 2015.02.25. 10:46:04

Rendőrökből, jogászokból és bírókból lesznek a tökéletes bűnözők. Hisz ők tudnak a legtöbbet a bűnről, annak elkövetéséről és megúszásáról. Így válik az állam a legfőbb maffiává és pénzbehajtó vállalkozássá, illetve terrorszervezetté. Utána már csak azon kell igyekezniük, hogy féken tartsák a többi kisebb, konkurens szervezetet és magánszemélyt, azaz az "állampolgárokat", hogy ne rontsák az üzletüket és folyamatosan tejeljenek. A végeredmény: a nagy bűnözők kizsebelik és lecsukják a kis bűnözőket. Tanulság: ha szabadlábon akarsz maradni, csatlakozz az államhoz. Vagy alapíts saját államot.

2015.02.25. 12:05:38

@steery: No, ez a saját állam ötlet tetszik. Mindig is szerettem volna egy nagyob kamionparkolónyi államot egy forgalmasabb hármashatár közelében. A benzin, a pia és a cigaretta jövedéki adómértékét valahol a nulla és a bányászbéka hátsója közötti szinten szabtam volna meg.

EXLEXMAN 2015.03.05. 05:35:56

Amennyiben ez igy igaz es Balogh fullentett, akkor hamis vaddal es hatosag felrevezetesevel jol meg kellene kinalni! Egyeb esetben pedig miert pont ezt talalta ki? Miert nem az euro kotegekkel szaladgalo Hagyo stoty terjedt el? Az meg hab a tortan, hogy a Nokias dobozt nem kajalta be az ugyeszseg akkor hol a hivatalbol uldozott kozvadas fenti ket eljaras elleni cselekmeny vadkent a Balogh ellen? Elvitte a cica? Vagy csak leszoltak mi ne legyen?
süti beállítások módosítása