B1 blogcsalád



81 utcaseprő jut egész Budapestre

2015. február 09. - ng.pontkukac

Budapest tisztaságával (koszosságával) foglalkozó cikksorozatunk jelen, negyedik részében sorra vesszük az FKF Zrt. válaszait az alábbi kategóriákban feltett kérdéseinkre:

- Mennyien takarítják Budapest utcáit?
- Milyen eszközökkel?
- Mennyire elégedett Budapest tisztaságával az azért felelős cég?

kosz04.jpg

81 utcaseprő

A száraz tények szerint az FKF 2848 dolgozójából mindössze konkrétan 381 fő (!) feladata Budapest utcáinak tisztán tartása, ebből ráadásul több mint 200 fő járművezető, és a konkrét kézi takarítást 81-en végzik. Így már érthető az is, amit olvasóink is jeleztek: sehol nem látni "utcaseprőket", míg tőlünk nyugatra egy közepes méretű lakótelepen összeszedni 81-et.

Akkor biztosan a gépek...

Nem, nem a géppark oldja meg azt, amire az FKF-nek se pénze, se embere nincs. A társaság gépparkja még a humán állománynál is kétségbeejtőbb méretű. Idézzük: "Társaságunknak köztisztasági feladatok elvégzéséhez 242 darab járműve van. Ebből az állományból jelenleg 1 darab locsoló-mosó, 11 darab önfelszedő seprő, 116 darab téli, szóró-ekéző, 3 darab szóró-orrseprő felépítményű, 77 darab egyéb szállítójármű, valamint 12 darab rakodógép és 22 darab ellenőri személygépkocsi."

Arról is kérdeztük az FKF-et, hogy elégedettek-e Budapest utcáinak tisztaságával, ill. ha nem, akkor miben látják a probléma okát. Ilyen célú kérdéseinkre vagy kitérő választ adtak, vagy az alábbi fordulatot használták: "a kérdés nem tartozik a közérdekű adat kategóriába".

De megtudtuk: mi elégedettek vagyunk!

Küldött viszont az FKF egy grafikát nekünk, ami szerint nem az FKF a hibás, hanem - egy felmérés szerint - a trehány állampolgárok. (Utánuk feltehetőleg nevelő célzattal nem takarít a fővárosi cég.) Íme:

fkf_elegedett.jpg

A cég levelében külön kiemelte, hogy: "(...) a lakosság is elégedett, sőt a fővárosi közmű-cégek között első helyen áll pozitív megítélés szempontjából a budapesti polgároknál. Tudjuk, hogy nagyon sok a feladat ezzel kapcsolatban, de Társaságunk ehhez önmagában kevés. Szükség van valamennyi fővárosi lakos környezettudatosságára, hogy magukénak érezzék Budapestet, vigyázzanak rá és működjenek együtt nemcsak Társaságunkkal, hanem a város működését biztosító valamennyi közszolgáltatóval."

Cikksorozatunk folytatásában kiderítjük, hogy mivel foglalkozik az a cirka 2500 FKF alkalmazott, aki nem tartozik ahhoz a szűk 400-hoz, aki takarít.

Cikksorozatunk korábbi részeiért KATT

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr407155027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2015.02.19. 19:23:40

Azért ez a közvéleménykutatási eredménynek tűnő (vagy legalábbis az fkf által annak feltüntetni szándékozott) ábra is megért volna egy kis elemzést.
Ha jól látom, saját lakókörnyezetük tisztaságával bő egyharmaddal (55:40=1,375) többen elégedettek, mint Budapest tisztaságával általában. Vagyis - már ha feltételezzük, hogy a felmérés szakszerű és lakóhelyeloszlás szerint reprezentatív - a megkérdezettek nem jelentéktelen részének véleménye szerint a város mindenütt koszos, épp csak ott nem, ahol ő lakik.
Ez pedig akár úgy is érthető, hogy a "Budapest koszos" tételt a válaszadók e része elnagyolt általánosításnak (legendának, előítéletnek, stb.) tartja, és hiszi is meg nem is. Ha ugyanis igaz lenne e tétel, akkor - ismét hangsúlyozom: szakszerű és lakóhelyeloszlás szerint reprezentatív felmérést feltételezve - nagyjából ugyanannyi válaszadónak kellett volna a saját lakókörnyezetének tisztaságával elégedettnek lennie, mint amennyinek Budapest tisztaságával általában.
Vagy inkább arról lehet szó, hogy mindenki szereti azzal áltatni magát, hogy egy itt-ott koszos városnak azért mégiscsak az átlagnál jóval tisztább környékén lakik?

TAURUS 2018.04.08. 09:11:01

Inkább arról szeretnék felmérést látni, hogy az aluljárókban és egyéb közterületen fetrengőket miért engedi életvitelszerűen ot lakni?? Mert sok mindenkit irritál hogy az utazó tömeg szemeláttára isznak, vizelnek, szemetelnek, betegséget terjesztenek !!Ne hivatkozzanak örökösen humánosságra és hogy hagyjuk élni szerencsétleneket. Álszent hozzáállás főleg a hivatalok részéről. Ha nem akarnak szállásokra menni, jelöljenek ki számukra olyan /szabad/ helyeket, ahol lakhatnak. De hányingerkeltő az ahogy pl. az aluljárók kinéznek !!! S legyen már joga a többségnek hogy normális körülmények közt szeretne utazni iskolába, munkára. Valamelyik szakember a többség jogainak érvényesítését is felvállalhatná, s nem mindig a deviáns, a kisebbségek jogait. Sem Angliában, sem Svájcban erre nem láttam példát hogy az alujárókban, nagyforgalmu helyeken hajléktalanok fetrengjenek, mert szigorúan kitiltották őket. Ezt a példát miért nem vesszük át Nyugadtól??
süti beállítások módosítása