B1 blogcsalád



Tévedett és mellényomott a belvárosi polgármester az ingatlannyilvánosságnak

2015. január 28. - nickgrabowszki

Szentgyörgyvölgyi Péter legalábbis ezt állította azután, hogy tartózkodott a szavazásnál, amely elrendelte, hogy Főpolgármesteri Hivatal honlapján minden önkormányzati ingatlanértékesítés adatait elérhetővé kell tenni.

szentgyorgyvolgyi.jpg

(fotó: Facebook)

Az LMP-s Csárdi Antal javaslatát amúgy minden képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP is, csak Szentgyörgyvölgyi, az V. kerület polgármestere hivatkozott utólag tévedésre.

A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait.

Úgymint:

  • az ingatlan helye
  • az ingatlan értéke
  • a szerződő felek neve
  • az értékbecslés.

Ez természetesen csak a fővárosra vonatkozik; a közgyűlés nem kötelezheti a kerületeket.

Így - legalábbis emiatt - nem kell, hogy megváltozzon az V. kerület gyakorlata sem, amelyik zárt ülésen, a nyilvánosság kizárásával, pályáztatás nélkül döntött az elmúlt szűk évtizedben, Rogán Antal polgármestersége idején több mint tízmilliárd forint értékű, összesen körülbelül 2000 ingatlan eladásáról. (Szentgyörgyvölgyi akkor a kerület városüzemeltetési cégét vezette, majd alpolgármester volt.)

Csak a nem lakáscélú ingatlanok miatt, a bérlőknek (akik csak néhány héttel vagy hónappal az értékesítés előtt lettek bérlők) adott kedvezmény miatt a kerületet mintegy négymilliárd forint veszteség érte. Az eufemisztikusan ingatlanértékesítési gyakorlatnak nevezett lopássorozat miatt Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője tett feljelentést.

Szentgyörgyvölgyi tartózkodása első látásra érthetőnek tűnt: ha megszavazza a rendeletet, akkor nem utasíthatta volna el saját kerületében sem az összes korábbi ingatlanszerződés könnyen kereshető nyilvánossá tételét. De nem, csak tévedés történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr827117941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.29. 22:59:30

Hát van ilyen. Fiatalabb koromban néha én is mellényomtam.

ex-dr. vuk 2015.01.30. 12:06:15

Erdekes, ezek a kepviselok mindig mellenyomnak. De en csak azt nem ertem, hogy ha ennyire segghulyek, hogy 3 gomb kozul nem tudjak kivalasztani, hogy melyiket nyomjak meg, akkor mi a francot keresnek ott, es miert dontenek arrol, hogy az emberek hogyan eljenek?
süti beállítások módosítása