B1 blogcsalád



Orbán és Matolcsy közösködtek, minden "happy" lesz - pedig olvasóink jobb tippeket adtak nekik

2014. december 18. - Ficsúrfi

Kilenc órakor kezdődött az a rendkívüli sajtótájékoztató, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tartott. Mindez azért meglepő, mivel hatalmas titkolózás övezte a bejelentés(ek) tárgyát valamint rendkívüli módon ritkaságszámba megy az, hogy két ennyire prominens személyiség közös sajtótájékoztatót tartson.

Ezt gondolták

A tegnapi nap folyamán a Facebook-oldalunkon mi is feltettük a kérdést olvasóinknak: vajon mi lehet a bejelentés tárgya?

Igen elmés, valóban szellemes válaszok születtek, ebből teszünk közzé párat. (Írásunkban csak a keresztneveket közöljük.)

"Ha nem a lemondásukat, akkor nem érdekel" - Tibor

vikkancs.jpg

"Köpcös elveszi feleségül Qszaszemet." - Iván - Erre Katalin így reagált: "Már foglalt, várja Putyin!""

gyurika.jpg

"Koronázás időpontját" - Emilia

ovk.jpgFotó: hir.ma.hu

"Vizeletet cserélnek?" - Tette fel az adekvát kérdést József. 

"Jézusom! Csak nem szakítanak?!?" - Fejezte ki Dezsőné az őszinte megdöbbenését. 

"Jövőre is 2014-et fogunk írni ??!" - Csattant fel Árpád. 

Ezzel szemben a sajtótájékoztatón ilyen, igen "érdekfeszítő" dolgok hangzottak el, mint például...

Orbán Viktor

A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez - közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen Matolcsy György jelenlétében tekintette át a kabinet a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul - közölte Orbán Viktor.

Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani. 

A vártnál kissé hosszabb procedúrának nevezte az állam által megvásárolt Budapest Bank átvételét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfőt az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonásáról kérdezték. Válaszában arról beszélt, hogy az állam mint tulajdonos május-június környékén léphet be teljes hatáskörrel a Budapest Bankba.

Vagyis a kormány 2015 félévekor lesz abban a helyzetben, hogy meghallgassa Matolcsy György jegybankelnök javaslatát az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonása vagy különtartása ügyében - magyarázta a kormányfő.

Orbán arról is beszélt, hogy kárenyhítési alapot állít fel a kormány a Széchenyi Bank betéteseinek. 

A kormányfő emlékeztetett, hogy a Széchenyi Bankban - amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, és elrendelte a végelszámolását - 49 százalékos a magyar állami tulajdon.

A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon "felelősségének" megfelel - mondta Orbán Viktor.

Tájékoztatása szerint ez a kárenyhítési alap legalább 5-5,5 milliárd forintot jelent majd.

vikiqusza.jpg

 Fotó: MTI

Matolcsy rálátása a történésekre

 A Magyar Nemzeti Bank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, és az javasolják, hogy a reorganizált bank ne maradjon állami tulajdonban  - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök.

Nincs speciális magyar történet a forint mostani gyengülésében, az MNB-nek nincs árfolyamcélja és beavatkozási kényszere sem, a devizatartalékok pedig biztosítják a megfelelő védelmet - válaszolta a forint gyengülésével kapcsolatos kérdésre Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: nincs speciális magyar történet, hiszen a forint együtt mozog a lengyel zloty árfolyamával. Az ország a kitűnő gazdasági mutatók mellett sikeresen enyhítette és közel jár ahhoz hogy megszüntesse sérülékenységét a devizahitelek felől - jegyezte meg. Megismételte: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, egyetlen horgony a középtávú inflációs célkövetése, így a jegybanknak nincs beavatkozási kényszere sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett inflációs jelentése szerint idén 2,5 százalék, jövőre 2,4 százalék lesz az államháztartás hiánya a GDP-hez képest az uniós módszertan szerint számítva. A folyó fizetési mérleg többlete idén a GDP-hez mérten 4,2 százalék, jövőre 5,1 százalék lesz az MNB szakértői szerint.

A monetáris tanács a keddi kamatdöntéssel párhuzamosan foglalkozott az MNB legfrissebb inflációs jelentésével is, amelyben a jegybank jelentősen csökkentette inflációs prognózisát az idei és a jövő évre is. Az új előrejelzés szerint a fogyasztói árak színvonala az idén 0,2 százalékkal csökken, jövőre az infláció 0,9 százalék lesz. 

A GDP az idén 3,3 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal bővülhet az alap-előrejelzés szerint. 

Az MNB szeptemberi inflációs jelentése 0,1 százalékos idei inflációt várt, és 2014-ben 3,3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. A szeptemberi jelentésben még azzal számolt a jegybank, hogy a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül.

 

Forrás: Egyenlítő/MTI 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr686994411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2014.12.18. 11:37:29

Az MKB Bank új elnökének kinevezik Töröcskei Istvánt.

Emma Nagy 2014.12.18. 11:39:57

Matolcsy rálátása olyan, mint a szeme:kusza.

Brix 2014.12.18. 12:21:02

"Hangsúlyozta: nincs speciális magyar történet, hiszen a forint együtt mozog a lengyel zloty árfolyamával." A kancsal már megint hazudik! 1 zlotyi 2010-ben 65 forint körül volt, most meg 74....sajnos, a zlotyi is jobban teljesít, mint a forint... A devizahiteleseket - akiket a unortodox gazd. pol és a lenullázott forint tett tönkre - is jól "megmentették"
Persze, az inflációt gyorsítani szeretnék jövőre , mert nincs adóbevétel...

$pi$ 2014.12.18. 12:43:16

@Brix: 2010 sep. 13-án 71 forint volt a zloty. Szóval nem hazudott. Te kamuztál, megpróáltál megvezetni mindenkit egy ügyesen megválasztott árfolyamdátummal.

Brix 2014.12.18. 13:04:41

@$pi$: Itt van a Chart: www.xe.com/currencycharts/?from=PLN&to=HUF&view=5Y- hiába hazudsz! Tisztán látszik, a több éves emelkedő trend...magasabb aljak és magasabb tetők! ( 74-75 még soha nem volt az árfolyam , csak 2014-ben..)

tejhatalom 2014.12.18. 13:05:56

Csaló gazember minden fidesz tag és mindenki, aki rájuk hazudik, az ezt a csaló bandát támogatja. Nincs olyan lépés, ami a kisemberek, Magyarország, és általában a magyarok érdekét szolgálná. csak a harácsolás, a lopás, csalás és a hazudozás a célja mindennek.

Brix 2014.12.18. 13:06:40

@$pi$: Nem egy napot kell kiválasztani az évből, hanem a trendet kell vizsgálni : emelkedő aljak, új csúcsok, stb...

$pi$ 2014.12.18. 13:16:21

@Brix: "hiába hazudsz! " Ugyanitt néztem meg, innen idéztem. Te is megnézheted.

$pi$ 2014.12.18. 13:21:00

@Brix: "Nem egy napot kell kiválasztani az évből, hanem a trendet kell vizsgálni : emelkedő aljak, új csúcsok, stb... "

Minimális, elhanyagolható emelkedés van. Amúgy viszont nyilván te választottál ki egy konkrét napot és két konkrét értéket, ami közül az egyikhez nem rendeltél dátumot csak hasraütés szerint beírál ide egy árfolyamot:

"1 zlotyi 2010-ben 65 forint körül volt, most meg 74"

Brix 2014.12.18. 13:40:51

@$pi$: Bárhogy erőlködsz, ez a chart egy egyértelmű , emelkedő trendet mutat, ha az elmúlt 3-4 évet vizsgáljuk! Az aljak folyamatosan emelkednek és a tetők is , most 2014 -ben új csúcsot ért el az árfolyam, nem is ment 72 alá, egész évben...javaslom: kösd össze az emelkedő aljakat és a tetőket, akkor látni fogod a hosszú távú emelkedő trendet!
Látszik , hogy nem érted a technikai elemzést, de azt te is megérted , hogy az aljak , és a tetők folyamatosan emelkednek , valamint, új csúcsra ment az árfolyam.... vagyis , emelkedő trendben vagyunk!

$pi$ 2014.12.18. 13:45:29

@Brix: Mit erőlködsz, leírtam, hogy minimális emelkedés van, semmit nem von le az eredeti kijelentés igazságértékéből.

"Látszik , hogy nem érted a technikai elemzést, de azt te is megérted, hogy az aljak , és a tetők"

Jézusom, nyilván én nem értem a "technikai elemzést", te meg aljakról meg tetőkről beszélsz. Aljak meg tetők...

No csá!

saját macskám 2014.12.18. 13:51:21

létrán ál a fing alatta a ring

bandinyúl 2014.12.18. 14:48:48

Még ez is jobb mintha közösültek volna.Bár nem biztos.Lehet hogy a jövevény kancsal,pókhasú,kacskalábú stb.lett volna.A két háztartási maradék eggyé vált volna.Még rágondolni is szörnyű.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.12.21. 00:46:35

@$pi$: MIért is szeptember? Mintha a FIDESZ-kormány akkor már több hónapja lopta volna az országot.
süti beállítások módosítása