B1 blogcsalád



Indul a kampány: Tarlós István hirtelen átalakult biciklisek és a környezet nagy barátjává

2018. október 20. - Mr Flynn Rider

Kevés rosszabb hírt tudunk elképzelni Budapest jövőjével kapcsolatban, minthogy Tarlós István maradjon a főpolgármester. Tarlósnál alkalmatlanabb és elviselhetetlenebb vezetője nem volt még a városnak, persze Demszky Gábor sem tette nagyon magasra a mércét.
tarlo_s_orba_n.jpg

Nézzük az elmúltnyolcév „eredményeit”.

Korrupció és a NER kiszolgálása

Csak címszavakban: busztenderek, metrókocsi-felújítás, taxisok érdekeinek előtérbe helyezése. A kulcs momentum az egészben, hogy a főpolgármester talán csak pár esetben vállalt konfliktust a NER-rel szemben a budapestiekért (amikor pl. Habonyék ügyvédi irodáját akarták beszervezni minden közbeszerzéshez), az esetek 99%-ában szépen kiszolgálta a rendszert. Talán ezért maradhatott ennyi ideig főpolgármester és ezért lehet megint ő Orbán Viktor jelöltje.

Kiüresedett funkciók

A főpolgármester alól teljesen kiszerveztek minden funkciót, szinte alig dönthet bármiben. A közgyűlésben a fideszes polgármesterek többsége dönt, ő meg széttárhatja a kezét (bevett szokása, hogy a közgyűlésre hárítja a felelősséget és igaza is van). De megírtuk már azt is, hogy Fürjes Balázs (vagyis: Orbán Viktor) dönt mostanra a budapesti fejlesztésekről. Tarlós tiltakozás nélkül adta át a jogköreit, a város forrásait a kormányzatnak. Némán és passzívan végignézte ahogy a kormányzat kormányhivatalba szervez ki a főváros alól mindent, hogy elveszi minden bevételszerzési lehetőségét - majd később Lázárral emberkedett, hogy mentse az arcát.

Koncepciótlanság

Bár Tarlós égre-földre emlegeti a Budapest 2030 programot, de ha igazából megnézzük, mi ez, akkor azt látjuk, hogy

  • senki se tartja be (a Liget-projekt, vagy a Vár átalakítása, esetleg a dugódíj be nem vezetése abszolút nem így szerepelenek a tervben)
  • az egész a beruházásokról, betonról és pénzről szól, alig esik benne szó a klímaváltozásról, vagy arról, hogy az emberek hogyan tudnának egészségesebb, kevésbé szmogos levegőn élni;
  • a fejlesztéseket ad hoc-alapon valósítják meg és azokat sem a budapestiek érdekeinek megfelelően.

Tarlósnak semmi koncepciója, ötlete nincs azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek hogyan érzik magukat a városban, és hogyan fogják érezni magukat a következő pár évben. Lesz-e megfizethető és minőségi lakóhelyük, fognak-e egészséges levegőt szívni; kell-e napi 1-2 órát ingázni a dolgukra, vagy meglesz-e minden elérhető közelségben és megfelelő minőségben, ami a napi élethez kell; testileg, szellemileg egészséges környezetben.

A zöld és az élhető város ellensége

Tarlós legnagyobb bűne, hogy Budapest az elmúltnyolcévben nem lépett előre az élhetőség szempontjátból. Hetente hangos a fakivágási botrányoktól a média, a Liget Projekt – ahol útban vannak a fák – gőzerővel folyik, az egész város bedugul minden reggel és minden délután. Mindenki tudja, hogy Tarlós autópárti, de annyira már nem bátor, hogy valóban kihívja a biciklisek és a tömegközlekedők haragját. A legpozitívabb közlekedésszervezési megoldásokat is tönkreverte a második ciklusában - nem szakmai, hanem szimplán az egója miatt (nem bírta elviselni, hogy Vitézyért lelkesedtek a budapestiek). Sikerült szétvernie a BKK-t is, amely integráltan kezelte a város közlekedését, ennek eredményét láthatjuk mindenhol: dugó-dugó hátán, lezárások, koncepciótlanság, egymással nem egyeztető, sőt, rivalizáló hivatalok.

Akkor még nem beszéltünk az évente-kétévente előkerülő tervezetekről, amelyek a biciklisek, vagy a tömegközlekedés kárára történnének meg – Tarlós bedob valami iszonyatos blődséget, miszerint Budapest „szélsőségesen tömegközlekedés-párti”, aztán a felháborodás hatására valahogy mindig kihátrál belőlük. Ennek fényében teljesen álságos – és egyszerű kampányfogás - a Magyar Kerékpáros Klubbal történt megállapodás a héten. 

Súlyos szmoghelyzet

Ezzel persze szoros összefüggésben van a siralmas szmoghelyzetet: csak azért nincs most is szmogriadó, mert Tarlós István maga járt el annak érdekben, hogy ne kelljen szmogriadót fújni, ha egy napon belül csökken a szálló por mennyisége a levegőben. (Írjuk ezt úgy, hogy napok óta veszélyes mennyiségben van jelen több város levegőjében a por.) A szmogriadó esetén is a főpolgármester maximum kérhet, de nem tilthat, a dízelautókkal kapcsolatban pedig tett ugyan egy semmitmondó ígéretet még márciusban, de sietett hozzátenni, hogy a következő öt évben nem várható változás. Vagyis: minden megy tovább.

A városlakók jövője pedig egy ilyen emberen múlik, aki talán még sosem ejtett ki a száján a klímaváltozás szót, pedig az ENSZ szerint körülbelül 2030-ig van esélyünk megmenteni a bolygót. Nyilván, a főpolgármesternek nem tűnik fel, hogy nyáron a gőzölgő betonra hetekig nem esik egy csepp eső sem a 40 fokban, vagy, hogy október közepén is 22 fok van. Tarlósnál még sosem került szóba az autós forgalom csillapítása, a balesetek számának csökkentése, a városi funkciók könnyen elérhetővé tétele, vagy éppen a gyalogos és kerékpáros közlekedés előnybe helyezése.

Rettenetes bérlakáshelzet

Tarlós 8 éves regnálása alatt semmit nem kezdett a szociális bérlakásállomány további csökkenésével, nem tett semmit a lakhatási szegénység enyhítéséért, a hajléktalanság megelőzéésért. Sőt, aktív, lelkes támogatója és propagálója volt a szegények és hajléktalanok elleni hangulatkeltésnek és hajléktalanság kriminalizálásának.

Fogatlan oroszlán

Sokan azt gondolják és Tarlós maga is rájátszik erre, hogy a jelenlegi főpolgármester szigorú, de igazságos gazdája a fővárosnak. Sajnos, ennél semmi sem áll távolabb a valóságtól. Mint a fenti pontokból látható, Tarlós csupán a kormány kihelyezett bábja, az a dolga, hogy megmagyarázza a budapestieknek, miért született döntés a budapestiek érdekeivel ellentétesen. Ebben Tarlós nagyon jó. A totojázó ellenzéke – Karácsony Gergőtől Horváth Csabáig, aki a múltkor saját magából csinált bohócot, amikor a 3-as metró helyett elkezdtek járni a metrópótlók – csak segítik Tarlóst abban, hogy a hiteles, hozzáértő politikus képét alakítsa ki a választók fejében.

Minderre a pontot az teszi fel, ahogy a főpolgármester úgy beszél mindenkivel, mint valami Rejtő-regény vagy Üvegtigris-film random szereplője: bárkit lenyom tahóságban, szexizmusban, empátiahiányban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614312459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.10.20. 17:54:21

ez a kibaszott fityeszrobot, mi a kurvaanyját keres a főváros élén?

utaztam az egyik nap a négyes metrón, utána a hármason.

21. század, utána a 20. század!

ki volt az az állat, aki pénzt adott a ruszki szutyokra? ki volt az, aki pénz szórt erre az ipari hulladékra???

Scott Tenorman Must Die 2018.10.20. 19:59:15

@taga20: mivan taga? hiába kunyeráltál Tarlóstól pénzt az athéni gumi nélküli migriszexhez?

taga20 2018.10.20. 20:04:49

@Scott Tenorman Must Die: mi van, mi van?

észt kunyeráltál tállaievtárstól, nem adott. észt kunyeráltál kósalalátől, nem adott.

és sorolhatnám az idoljaidat a geciig!

te egyébként élvezed, ha mindenki szétszopat?

Scott Tenorman Must Die 2018.10.20. 20:13:50

@taga20: mucikám, kettőnk közül te szopsz 2010 óta :DDDDD

paraszthajszal 2018.10.20. 20:17:42

@taga20: „ez a kibaszott fityeszrobot, mi a kurvaanyját keres a főváros élén?”

Tudod, van errefele egy olyan rendszer, amit önkormányzati választásoknak, azon belül főpolgármester-választásnak hívnak.

Arról szól, hogy a nagykorú budapesti EU-állampolgárok a szavazóurnákhoz járulnak, és leadják szavazataikat arra a jelöltre, akit a legalkalmasabbnak tartanak a tisztség betöltésére, és hát a szavazó polgárok (szándékosan írom külön) abszolút, majd relatív többsége számára ez a jelölt nem Horváth Csaba, nem Bokros Lajos, hanem Tarlós István volt (aki már 2006-ban is csak egy hajszállal maradt el Demszkytől).

Persze tudjuk, szerintetek mindig csalás van amögött, ha nem a ti lieblingetek nyer, de muszáj lesz megszoknotok, hogy Magyarországon márpedig ez a módi. (És ez lesz 2019-ben is.)

taga20 2018.10.20. 20:19:25

@Scott Tenorman Must Die: mucikám, elárulok neked egy titkot!

a geci és maffiája szopni fog, mint csau vagy hitler, vagy putyin. akármennyire is szopod a faszt!

taga20 2018.10.20. 20:24:07

@paraszthajszal: meséjj még barátom! iszom szavaidat! meséjj mészaroslölöről, a nerről, a csútigeciről!

arról, hogy a gazdáid szétbasszák az országot!

meséjj, kérlek!

Scott Tenorman Must Die 2018.10.20. 20:27:41

@taga20: jólvan tanga, te egy vátesz vagy :DDDD

taga20 2018.10.20. 20:38:16

@Scott Tenorman Must Die: nem teccik a történelem? vagy nem teccik a cigánygazdád?

vagy mi bajod van szutyok?

zenét bírod? nesze!:)) az egyik legszebbett küldöm a szar elmédnek! de ilyen vagyok:)))

www.youtube.com/watch?v=tI-InzaNKk8&index=4&list=RDvnSwBvOIOVA

Scott Tenorman Must Die 2018.10.20. 21:08:04

@taga20: na azt kb 12-13 éve hallgattam

ez az utsó mára: www.youtube.com/watch?v=qqeNxdyp5CE

mennem kell, bb

taga20 2018.10.20. 21:16:13

@Scott Tenorman Must Die: nem is vagyunk olyan idegenek gyökér, mint ahogy először tűnik:)

www.youtube.com/watch?v=6d-1G1Hn17c

alöksz róz 2018.10.20. 22:53:09

@taga20: rontod itt a levegőt te mocsok náci

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 03:27:17

tarlós orbán bosszúja budapestnek a meg nem szerzett mandátumokért, mindig is az volt, a szaroscsizmás suttyó parasztgyerek bosszúja a városnak, mely soha nem fogadta be...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 03:28:34

@alöksz róz: miva'sanya, még mindig duzzogsz? anyukád nem mosta le az összefosott bokádat?...

megamedve 2018.10.21. 06:31:36

Ennek a tarlósnak ugyanolyan nyál feje van, mint a mészárosnak.
Úgy látszik ez már alapfeltétel a nerben.

megamedve 2018.10.21. 06:36:37

@Sir Bates dö Hól:
Így van.
Ezért teszi be a seggét a várba, hogy megmutassa a sok pesti köcsögnek, akkor is csak a talpamat fogjátok látni!

Hozzáteszem a várba Rákosi azért nem költözött be, mert úgy gondolta, az már nagyon kifejezné a személyi kultuszát.

Gondolom a várban majd lesz egy külön terem, ahol a piros kockás asztalterítőn , piros zománclábasból fogják felszolgáni a pörköltet fehér kovászos kenyérrel.

rallus 2018.10.21. 07:27:17

Nem hiszem, hogy Tarlós kitüntetne egy olyan rendőri vezetőt, aki fél Budapestet agyonvereti az utcán...
Egy igazi ballib ezért joggal nem kedveli őt...

taga20 2018.10.21. 08:40:14

@rallus: dehogy a felét! az egészet!

ne hazudjál má kora reggel!

TAURUS 2018.10.21. 10:39:42

Akkor soroljuk már fel a Demszky éra 20 éve alatt történő soha el nem készült vagy félbe hagyott beruházásokat, a 4-es metró és a többi ellopott milliárdjai, és így tovább!! b1.blog erről is írj egy listát!!! Össze hasonlítva a mostani cikkel!, s elvárjuk ezt is közzé tenni!.

alöksz róz 2018.10.21. 11:59:14

@Sir Bates dö Hól: nem tudom, kérdezd meg valamelyik ahmed szomszédodat a gettóban
kopogtass át hozzá éjszaka, ahogy szoktál
csak vigyázz el, ne kapj valamit

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 12:18:21

@megamedve: az olyan kádáros... bár a fogadásain szalonna, hagyma hagymával... és egy hypolit, akit minden nap csesztethet... az ember semmi más, csupán egy két lábon járó komplexushalmozás...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 12:21:40

@alöksz róz: miért, anyád egy arabbal él együtt?... az ödipusz-komplexusod miatt vagy ilyen hülye?... láttál te már beurette-t valaha? a legjobb nők...

alöksz róz 2018.10.21. 13:12:38

@Sir Bates dö Hól: a legjobb nőket szerinted ahmednak hívják? érdekes...
(látod milyen ostoba vagy? mindig elárulsz valami kellemetlent magadról.)
kedves kuncsaftja lehetsz, csak úgy átkopogsz éjszaka és egyből fogad.

amúgy most meg már hirtelen van olyan, hogy arab? múltkor még azt írtátok, nincs olyan :D

alöksz róz 2018.10.21. 13:15:24

@TAURUS: minek? demszky nem fog indulni.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 13:16:24

@alöksz róz: nem, ezt nem írta senki... nézz utána, hogy a fenti kontextusban mit is jelent a beurette... az interpretációs problémáidat pedig a gőgös gúnár-mosó masa kombó forgatásával tudod kezelni... az ödipusz-komplexusod meg pszichiáterért kiált...

taga20 2018.10.21. 13:43:17

@TAURUS: te fogyatékos vagy? mert ha igen, akkor nem rúgok beléd.

morpho 2018.10.21. 14:27:42

@Sir Bates dö Hól: @taga20: Ne bántsátok a narancssárga elmeroggyantakat. Mégis csak vasárnap van, meg az időjárás is változékony. Erős fronthatások jelentkezhetnek. Ilyenkor egy nagyfröccs a pörköltre és irány Felcsútra vonatozni.

morpho 2018.10.21. 17:36:37

@Sir Bates dö Hól: Én már vonatoztam ma, bocs. Az Alcsútdobozi Arborétum-ban kezdtem. Aztán megtekintettem a felcsúti vasútállomást, és a Puskás Akadémiánál ittam egy Igazi Csiki sört. Most várom, hogy meghosszabbítsák Lovasberényig! Te meg ahelyett, hogy itt vonatoznál, röhögsz, mint egy dögevő! Figyeljünk már kicsit jobban!

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 17:44:10

@morpho: ne csináld már! mindjárt megvádol zöld szemmel, a féltékenységtől örjöngve a kis kretén, hogy én biztos az ő ahmedjával vonatozom! nem elég gond neki az, hogy az anyja ahmeddal hál helyette! ő meg csak tipeg-topog, mint kezdő buzi a gőzfürdőben, a lefosott bokájával és a kezeletlen ödipusz-komplexusával...@alöksz róz: ne higgy neki! én most a gettóban csövezek egy beurettel... by the way, megtaláltad már a kutyabőröd? vagy a családi szakácskönyvet?...

Gtusa 2018.10.21. 18:59:01

70 éves trotyi minek akar itt tovább pusztítani. De lehet, hogy tényleg vele bünteti Orbán a budapestieket.

Gábris szomszéd 2018.10.21. 19:03:41

A végén megéljük, hogy a 2019-es I bike Budapesten tarlóspityu is ott fog majd velünk tekerni. :)

youtu.be/m_ef39IZ57w

smartdrive 2018.10.21. 19:50:03

Tarlós elviselhetetlenebb, de Demszky alkalmatlanabb volt

személy szerint magasról leszarom, ki ki mennyire elviselhetetlen, nem én dolgozom velük

Albu 2018.10.21. 20:46:39

Tarlós saját, sikeres politikai termékét nyírta ki (BKK), durvább, mintha bárki más nyert volna.

alöksz róz 2018.10.21. 22:18:53

@Sir Bates dö Hól: na, nem is kellett sok, látod, gettó szupersztár?
már meg is érkeztél méltó helyedre, taga20 szintjére.
kiknek szemei vagynak, lássák.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 22:47:13

@alöksz róz: küldjek én is zenét, mucikám? ha akarod, ám legyen, gondolom ezt ismered youtu.be/CS9OO0S5w2k

chrisred 2018.10.22. 06:51:36

@taga20: Elárulom neked, Orbán volt. A főváros új szerelvényeket akart, de a kormány csak felújításra engedélyezett hitelfelvételt. Demszky idejében viszont sem új szerelvényekre, se felújítottakra, se a meglévők karbantartására nem jutott pénz - csak a teljesen felesleges négyes metróra.

chrisred 2018.10.22. 07:14:51

A bejegyzésben felsoroltakra:

1. Nem túl elegáns, ugyanakkor logikátlan azzal vádolni Tarlóst, hogy tűrte, hogy kiszervezzék az önkormányzati feladatokat és jogköröket alóla (mintha lett volna választása), ugyanakkor azt a terhére róni, hogy nem tesz semmit a fakivágások ellen, amire a kiszervezett jogkörök miatt nagyjából annyi lehetősége maradt, mint bármelyik más magyar polgárnak.
2. A BKK egy hatékonyság nélküli hatalmas vízfejű szervezet volt, ami minden felelősség nélkül játszadozott a rábízott hatalmas pénzforrásokkal.
3. Szmoghelyzet: 24.hu/belfold/2018/05/14/klimavedelem-ader-janos-magyar-varosok/
"Tarlós István főpolgármester elmondta, az utánunk jövő generációkat érintő problémák közül az egyik legégetőbb a globális klímaváltozás kérdése."

Dízelautók: www.autonavigator.hu/cikkek/elfogadtak-meg-tobb-autot-tiltanak-ki-budapestrol/

Larry Silverstein 2018.10.22. 07:46:14

hajra tarlos

elore a ketharmadert

TAURUS 2018.10.22. 09:02:07

@alöksz róz: Csak a tények és a tisztánlátás kedvéért, mennyi milliárd tűnt el, a félbehagyott vagy e lsem kezdett felújítások, építkezések, fel!! Függetlenül hogy a leépült Demszky nem fog indulni.

alöksz róz 2018.10.22. 12:52:53

@TAURUS: most nem az 1990-2010 közötti munkát kell értékelni, nem arról szavazol

alöksz róz 2018.10.22. 13:08:12

@chrisred: 1. le is mondhatott volna
(a fakivágások elleni tüntikék meg egyszerűen műbalhék)
2. ez részben igaz. és részben pont tarlós hibája.
talán nem kellett volna kitúrni az egyetlen hozzáértő vezetőt (és előtte a jogosultságait kurtítani)
3. tarlós istván valóban elmondta.
csak éppen semmit nem csinált ellene.
tarlós az autós közlekedést támogatja a többivel szemben. ami pozitív dolgok történtek a közlekedés fejlesztésében, egyik se hozzá kötődik. ezzel szemben pl. a járatritkítások, vagy pl. a kerékpáros közlekedés fejlesztésének megakasztása bizony az ő nevéhez fűződik

chrisred 2018.10.23. 08:54:29

@alöksz róz: 1. Ha nem is mondott le, de azt belengette, hogy nem indul újra. És a papírforma szerint sikerült is közelebb kerülnie a fővárosi fejlesztések felügyeletéhez, majd a jövőben kiderül, hogy a gyakorlatban ez mennyire elég.
2. Mitől volt hozzáértő vezető? Semmilyen vezetői gyakorlata nem volt, de az Orbán-közeli klán tagjaként létrehozhatott egy nagyobb szervezetet, mint ami magának Tarlósnak volt, mellé a Budapestet illető uniós források többsége feletti rendelkezési jogot, és semmilyen beleszólást vagy kontrollt nem viselt el. Tarlós csak annyit mondott, hogy nem a főváros van a BKK-ért, hanem a BKK a fővárosért, de ezt Vitézy nem volt hajlandó elfogadni.
3. Kismillió projekt van folyamatban a közvilágítás ledesítésétől a távhő programig, de hát a főváros forrásai a korábban megjelölt okok miatt korlátozottak.

alöksz róz 2018.10.23. 12:01:49

@chrisred: 1. belengette már 2014-re is, hogy nem indul... de aztán mégis elindult (pedig akkor már bőven tudhatta, mire számíthat a kormányzattól. a papírforma szerint semmire)
2. az eredményeitől :D az, hogy előtte nem volt vezetői tapasztalata és orbán-közeli klán tagja, nem zárja ki azt, hogy valóban érti a dolgát. amúgy meg a veke egyik vezetőjeként már a bkk előtt komoly eredményeket tudott elérni...
tarlós irányából nem fogadott el beleszólást (tarlóst ismerve szerintem nagyon jól tette).
3. akkor tarlós érdekérvényesítő képességei igencsak korlátozottak.

bár eléggé bírom tarlós humorát, nekem személy szerint puzsér egyetlen programpontja szimpatikusabb, mint tarlós összes kifogása :D

chrisred 2018.10.24. 05:37:34

@alöksz róz: 1. Azzal elérte, hogy vétójogot kapott, így sikerült megakadályoznia, hogy a közgyűlés egyik polgármesterévé degradálódjon a többi között.
2. Teszem azt? :) Nem a közlekedés-szakmai, hanem a szervezetirányítói képességeiről és tapasztalatáról volt szó, különösen a költségvetési szférát tekintve. Ezt például az is bizonyítja, hogy negligálta a munkáltatóját is, vagyis Tarlóst.
3. Ez így van, az önkormányzati szint bedarálása gyakorlatilag megtörtént az egész országban.
süti beállítások módosítása