B1 blogcsalád



Gábor György: Feljelentők és feljelentettek

2018. május 06. - B1blog

Faludy György „Jegyzetek a kor margójára” c. munkájának egy helyén az alábbiakat írja: „…a latin és görög klasszikusok kimaradtak a nevelésből és az ember nem egykönnyen lát racionális okot, amiért ezen változtatni kellene."gabor_gyorgy.jpeg

Valami baj közben mégis történt. Először a jeles irodalomtörténész – folytatja Faludy – F. L. Lucas egyik tanulmányában olvastam erről. Lucas 1938-ban a cambridge-i egyetemen aláírásokat gyűjtött Chamberlain miniszterelnök ellen, amiért Münchenben kapitulált Hitler előtt, és ezzel nem elkerülte, hanem közelebb hozta a háborút. Lucas elmondja, hogy kiáltványát Cambridge középkori és klasszika-filológia professzorai mind aláírták, míg a természettudósok jelentős hányada megtagadta az aláírást. Nem azért, mintha féltek volna Chamberlaintől, hanem mert azt hitték: igazuk van. Vagyis a klasszicisták és a középkor tanárai valamit tudtak, amire a természettudósok nagy része még nem jött rá.”

Mindezt most csak azért idéztem, mert jelezni szeretném: napjaink eseménytörténetének értelmezését kifejezetten elősegíti a távoli korok (ókor, középkor) beható ismerete. És ha a feledés butító homálya nem ereszkedett alá a közelmúlt történelmi időszakát megőrző emlékezetünkre, akkor szintén nagyobb az esély eligazodni a jelen sokszor ismerősnek tűnő és nemegyszer a déjà-vu érzetét keltő alakulásában.

Mert mostanában szakmányban születnek a cikkek.

Éppen úgy, mint például azt követően, hogy Tyimasuk doktornő aggódó levélben fordult Sztálin testi épségéért és biztonságáért felelős Vlaszik altábornagyhoz, lerántva a leplet a nemzetközi zsidó-burzsoá összeesküvés zsoldjában álló „gyilkos orvosokról” (Koganról, Feldmanról, Grinsteinről, Etingerről és másokról), akiket az USA és Izrael hírszerző szolgálata bérelt fel, hogy eltegyék láb alól Zsdanov és Scserbakov elvársakat. Tyimasuk doktornő leleplező levelét követően rengeteg további írás jelent meg, a Pravda egyenesen „emberbőrbe bújt vadállatias gyilkosokról” harsogott. S még a hazai Szabad Népet is múzsai csókkal ihlette meg, midőn a lap hasábjain beindult a nemzetközi zsidó összeesküvésben szerepet vállaló magyar orvosok elleni hadjárat, amelynek keretében az elsők között hurcolták el Benedek Lászlót, a zsidó kórház korábbi igazgatóját.

Dühödt antiklerikális, egyházellenes cikkek, a klerikális reakcióval végleg leszámolni igyekvő írások egész sora készítette elő és követte végig a nevezetes koncepciós pereket, így például a Mindszenty-pert, a Grősz-pert, vagy a „pócspetri ügyet”.

A magángazdaságok növekedését igyekezett ellehetetleníteni az a cikksorozat, amelyet Biszku Béla 1975-ös Társadalmi Szemlében megjelent írása indított el, s amelynek lényegi mondandója az volt, hogy a háztáji gazdaság nem tekinthető szocialista gazdaságnak.

De emlékezetes az a tipikus pártállami „vita” is, amely Szabó Lászlónak a Népszabadságban megjelent leleplező írását (műfajilag talán helyesebb denunciációnak nevezni) követte, s amely a „Nyugatról idetalált”, a Szabad Európa által is propagált, anarchista, dekadens, lumpen-életet élő avantgarde művészek, így – mások mellett – Galántai György, Halász Péter vagy Pauer Gyula megsemmisítő leleplezését szolgálta.

De hogy a közelmúltból is hozzunk példát, felejthetetlen (e sorok írójának kiváltképp) az a sajtókampány, ami hét-nyolc évvel ezelőtt nyitányául és kísérő zenéjéül szolgált a hazai filozófusok elleni attaknak. Annak, amikor a kormányzati bérsajtó hecckampányának gyakorlati eredményeként néhány mindenre kapható szellemi hóhérlegény nagyvonalúan honorált aktivitásának és publikációinak hála, a legtradicionálisabb hazai módszerek igénybe vételével,

  • munkahelyi fegyelmikkel,
  • kirúgásokkal,
  • kriminalizálással
  • és viceházmestereket megidéző feljelentő levelek megszerkesztésével

törekedtek az érintettek teljes egzisztenciális ellehetetlenítésére.

A történelem kifogyhatatlan példatár, persze csak azok számára, akik ismerik és emlékezetükben megőrzik a históriát. Ám azok, akik nem rendelkeznek tudással, s az emlékezetük ki-kihagy, az egyediségük ellenére is az ismétlődés jeleit mutató és tendenciájukban egymáshoz hasonuló eseményeket példa nélkülinek hiszik, és nóvumként köszöntik.

Mert mostanában megint születnek cikkek.

Szép sorjában, fegyelmezetten, a vezérmotívumhoz alázatosan igazodva, ugyanazzal a kifogyhatatlan ostobaság-, és stiláris igénytelenség-felhozatallal teletömködve, felturbózva és agyonbuherálva, amely a korábbiakban is jellemezte az ilyesféle „szakmunkákat”.

Ezekkel elméleti-teoretikus vitákra aligha nyílik lehetőség. Mert miről vitatkozzon az ember azzal a szerzővel (Techet Péter), akinek legfőbb argumentuma egy számára nem kedves filozófussal szemben (a frusztráltságát remélhetően kibeszéli majd egy pszichoanalitikus díványán), hogy az illető „szellemileg és külsejében felettébb elhanyagolt.” Ugyanez a szerző boldog önfeledtséggel fedezi fel Carl Schmitt munkásságát (megemlíti, hogy maga is fordított a szerzőtől), s hangsúlyozza, hogy csak néhány korszakos gondolkodó, „pár bátor ember”, így Pokol Béla és Lánczi András ismerte Carl Schmitt-et, ám a hazai politikai diskurzus figyelmét elkerülte a német jogbölcselő munkássága.

Most mondjam azt, hogy elkerülte a fenét?

Hosszú hivatkozási listát böngészhetne át az újságíró kolléga, köztük – ha már a saját fordítását hozza példának – e sorok szerzőjének még a kilencvenes éveket megelőző, német nyelvű hivatkozásait, de az olvasás – kétségtelenül – fáradságos művelet. Mellesleg imádni való, amikor egy újságíró elolvas 1 (azaz egy) darab könyvet, aztán azt hiszi, hogy ő olvasta el azt legelőször, s rögtön letolja a teljes magyar értelmiséget. Mindez nem más, mint ignorancia és kínos nagyképűség a javából. Aztán arra is felhívja szerzőnk a figyelmet, hogy a politika – ha nem tetszenének tudni – vallás (e sorok írója kb. 25 éve teszi közzé ezzel kapcsolatos publikációit), továbbá egy mondatban von párhuzamot az AfD, Marine Le Pen, Berlusconi és Matteo Salvi között. Bassam Tibiről mint esszéistáról emlékezik meg, jelzi, hogy a történelem menetét kizárólag Orbán Viktor érti, majd egy picinykét feljelenti Majtényi Lászlót, Tölgyessy Pétert, Sólyom Lászlót, Kis Jánost és Fleck Zoltánt, s persze kijut egy mélyütés Jürgen Habermasnak is.

Nagyjából ennyi.

Aztán itt van Trombitás Kristóf stilárisan dadogó opusa. Ebből kiderül, hogy nincs és nem is volt „szabadkozó baloldali”, „tépelődő liberális” és „igazáról nem teljesen meggyőződött centrista”, minthogy „ilyen fajta, ekkora számban csak a konzervatívoknál akad”, arról nem is beszélve, hogy „éppen Jézustól tudjuk, hogy igazunk van, és ezt se szégyelljük újra és újra megvallani.”

Tehát éppen Jézustól tudják. Bizonyára attól a Jézustól, aki a Légiónak nevezett tisztátalan lelket a hegyoldalon legelésző sertések közé kergette, amitől a disznókonda a meredekről a közeli tóba rohant, s vízbe fulladt (Márk 5,9-13). És Trombitás szerző gondosan ügyel a szellemi tisztaságra, mindenfajta egészségtelen keveredésre, midőn tudtunkra hozza:

„Azok a sarokpontok, amelyek nekik fontosak, azok a személyek – írók, költők, filmesek, filozófusok –, akik nekik non plus ultrák, nekünk nem sarokpontok. Nem foglalkozunk velük, nem rajongunk értük, nem tartjuk őket hivatkozási alapnak. Az ugyanis nem működik, hogy miközben egy kulturális jelenséggel és politikai oldallal nem értünk egyet, azonközben ugyanolyan elismerésben részesítjük az ikonjaikat, mintha a sajátjaink lennének.”

Szekértábor-esztétika: én ikonom, te ikonod, ő ikonja, mi ikonunk, ti ikonotok, ők pedig lassan belehülyülnek ebbe az egészbe.

Aztán Pelle János… Zavaros, enciklopedikus igényű „mindent bele” cikkének végső lényege, hogy

„Nyugaton szinte senki sem képes megérteni az 1941 nyarától egészen 1945 tavaszáig elhúzódó magyar holokauszt ellentmondásos jellegét”, ám ha a Mazsihisz végre nyugton maradna, nem izegne-mozogna annyit, s nem akadályozná meg végre Schmidt Mária pompás koncepcióját, vagyis a Sorsok Háza végre megnyithatná kapuit, mindettől – így Pelle – „csak akkor lehet eredményt várni, ha a magyar holokauszt tanulmányozására életre hívott tudományos intézet is társul hozzá, ugyanúgy, mint Lengyelországban.”

Oké, a Mazsihiszt öblös hangon bemószerolni, Schmidt Mária koncepciójának szolgálatkészen alányalintani, s ellentételezésként pártunk és kormányunk faliújságjában, a Magyar Időkben cikknek álcázott munkavállalási hirdetésben próbálkozva kijárni egy jó kis tudományos pozíciót.

És persze olvasható volt nem is olyan régen Szakács Árpádnak (tudják, ő Mészáros Lőrinc vidéki laphálózatának főszerkesztője) a wagneri Ring terjedelmét felidéző barokkos feljelentése, ahol minden gyalázatos honáruló megkapja a magáét: de nem csupán Dragomán és Tóth Krisztina, Török Gábor és Parti Nagy, Gyáni Gábor és Vágvölgyi B. András, Závada és Dés, Presser és Spiró, a Quimby frontembere és Lovasi András, hanem a Balassi Intézet is, az MTA „társadalomtudományi részlegei” is és a Noran Kiadó is, továbbá az ellenséges erőkkel összejátszó, sötétben bujkáló, rémhírterjesztő, belső osztályellenség, Andy Vajna, aki még képes pénzt adni bizonyos filmekre, az MTI (!!!), amely képes beszámolni olykor-olykor egy-egy balliberális művészről, a Petőfi rádió, amely képes balliberális zenét sugározni, a Fővárosi Önkormányzat, mert képes fenntartani a Katona József Színházat, az MMA (!!!), mert képes volt pénzt adni azokra az utcai könyves automatákra, ahol Esterházy könyvei is szerepelnek a kiadványok között.

Harsan a kürtszó!

Amúgy Szakács Árpádnak hálával tartozunk, amiért emlékeztetett arra, hogy pártállami keretek között nem szokás a tiltott ellenzéket támogatni.

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei pedig felkészülhetnek a szegedi Csillagbörtön bővítésének munkálataira.

EU-s pénzből, naná, mi másból?

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr113895048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.06. 12:17:05

A bérretegő, gumigerincű Gáborka megint hallucinál.

Komodoi33 2018.05.06. 12:46:13

"Lucas 1938-ban a cambridge-i egyetemen aláírásokat gyűjtött Chamberlain miniszterelnök ellen, amiért Münchenben kapitulált Hitler előtt"

A több mint 90%-os német többségű Szudéta-vidéket jogosan és igazságosan csatolták vissza Németországhoz, az nem járt az úgynevezett Csehszlovákiának, tehát Chamberlain akkor utoljára igazságosan cselekedett, ha valaki akkor mi magyarok ezt pontosan tudjuk, mivel tőlünk is nagy kiterjedésű magyar többségű területet raboltak el a művelt nyugati demokraták trianonban.
Aki egy igazságos cselekedet ellen gyűjt aláírást, az a társadalom söpredéke.

közép dunántúli régió 2018.05.06. 19:34:18

Mi van, trollocskák, betalált a cikk?
Esetleg cáfolat, na arra már nem telik?

n3spr3ss0 2018.05.06. 19:53:16

@MACISAJT: Megint böfögsz, fasiszta geci.

Cycmen 2018.05.06. 19:57:20

@közép dunántúli régió: Mit cáfoljunk? Az unalomig ismert ajvékoló, vádaskodó a hibát mindig másban látó libsi duma ez, semmi több.

közép dunántúli régió 2018.05.06. 20:09:37

Talán olvasd el a mocskot, amit ez a Szakács fel bírt böfögni (aki szerint egyébként a finn iskolások katedrálisokat gyújtogatnak és tömegmészárlásokat rendeznek az osztálytársaik körében). Ha neked ez rendben van, téged minősít.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2018.05.06. 22:14:18

átrágtam magam ennek a Szakács Árpádnak a háromrészes(!) agymenésén, ha lenne olyan, hogy a Kisebbrendűségi Komplexus életre kell, az úgy nézne ki mint Szakács Árpád, úgy menne, mint Szakács Árpád és úgy hápogna, mint Szakács Árpád.

Bermuda (törölt) 2018.05.06. 22:53:52

@közép dunántúli régió: Szerintem nagyon igaza van a cikk írójának - kiváltképp a "dühödt, antiklerikális, egyházellenes" cikkek kapcsán. Minap például egy leendő miniszterről kiderült, hogy hisz Istenben - mi több, a 10 parancsolatot követendőnek tartja - s a liberálfasiszta sajtókommandó máris a támadások középpontjába helyezte ezt a szegény politikust. Azt hiszem csak egyet lehet érteni azzal, hogy egészséges emberek nem közölnek olyan uszító írásokat, amelyek valakit a hite végett igyekeznek lejáratni.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.07. 02:42:37

Szerencsére a fajtátok már kap fontosabb megbízást a blogolgatásnál.

Gerolsteiner 2018.05.07. 06:55:47

Jó a cikk! Valóban születnek olyan cikkek, mint a diktatúrában. Pont ugyanazok írják, mint akkor, meg a (szellemi) utódaik. Csak most ellenzékben. Pl. Itt, a blogon.

exterminador 2018.05.07. 08:37:52

@Bermuda: te is mellébeszélsz, és még csúsztatsz is. Jellemző.

Cycmen 2018.05.07. 08:41:17

@Womb Raider: Ugyan! Ezek már bent sem tartják a szöget a zsákban!

Cycmen 2018.05.07. 08:46:32

" Pokol Béla és Lánczi András ismerte Carl Schmitt-et, "

:DDDDDDD!
Mi ez az intellektuális ámokfutás? Legalább ötven né, Faludytól Tiborczig, közte még mazsihisz, meg Márk evangélium! Poszternek agyára ment az intelligenciája!

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 09:32:36

Az igazán intellektuális ballib seggnyalók Soros anyjának nagymami pornós cuccára privátolnak, mint Sváby Andris, nem holmi publicisztikákra.

Tristee 2018.05.07. 10:03:31

"A magángazdaságok növekedését igyekezett ellehetetleníteni az a cikksorozat, amelyet Biszku Béla 1975-ös Társadalmi Szemlében megjelent írása indított el, s amelynek lényegi mondandója az volt, hogy a háztáji gazdaság nem tekinthető szocialista gazdaságnak."

Kérdezem Gábor Györgytől: miképpen hozható közös nevezőre egy gazdaságpolitikai elméleti vita - ha egyáltalán az volt, bár inkább nézetek közreadása – és egy személyeskedő, konkrét személyeket primitív módon támadó cikk?

Ráadásul Biszku Béla valójában nem igyekezett ellehetetleníteni a háztáji gazdaságokat. Ezeket írta az említett cikkben:
"Úgy hiszem, itt most nem kell részletesebben indokolnom, hogy azért, mert a háztáji gazdaságot nem tekinthetjük szocialista gazdaságnak, nem is azonosíthatjuk az egyéni parasztgazdasággal. Éppen ezért a XI. kongresszus határozatában kimondta, hogy: „Az állami gazdaságok és a termelőszövetkezetek általános fejlesztése mellett népgazdasági érdekeinknek megfelelően továbbra is támogatjuk a háztáji és a kisegítő gazdaságok termelését."

"gyakran az ilyen nézetek bújnak meg az olyan hibás törekvések mögött, amelyek például a háztáji gazdaság gyors visszafejlesztését vagy éppen felszámolását szorgalmazzák."

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.07. 10:40:01

@Gerolsteiner: "ugyanazok írják, mint akkor, meg a (szellemi) utódaik. Csak most ellenzékben. Pl. Itt, a blogon. "

A fideszesk nincsenek ellenzékben, és ide nem írnak, csak a fizetett fasszopóik.

2018.05.07. 10:44:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:"csak a fizetett fasszopóik."

A stílusod kifinomultsága felveti a gyanút, hogy te vagy Sváby András....

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.07. 10:58:38

@Womb Raider: A legmocskosabb szájú fideSSfasszopósimogató némber beszél a STÍLUSRÓL? :))

Asse tudod, mi az. :))

2018.05.07. 11:38:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Megint egy állítás, aminek minimális igazságtartalmát sem tudnád igazolni. Viszont érezhető, hogy bizonyos szavak leírása kéjesen felcsigáz és igyekszel is a lehető legtöbb alkalmat megragadni, hogy a parafíliád kiélhesd. Taga cimboráddal egyetemben.

legeslegujabbkor 2018.05.07. 21:29:40

@Bermuda: "egy leendő miniszterről kiderült, hogy hisz Istenben - mi több, a 10 parancsolatot követendőnek tartja - s a liberálfasiszta sajtókommandó máris a támadások középpontjába helyezte ezt a szegény politikust. "

Semmi baj nincs azzal, ha valaki gyógyítónak hiszi a mondatokat.

Te is menjél templomba imádkozni anyáddal, ha tüdőgyulladást kap.

Orvos már úgy sincs, aki meggyógyítsa

2018.05.08. 05:59:17

@legeslegujabbkor: Pár pici döccenő azért van a nagyívű gondolataid sorában.

Kásler a profilaxisban látja hasznát a 10parancsolat szerinti életmódnak, nem a gyógyításban, másrészt bármiféle dolgokban is hisz, a munkájában szvsz sikeres ember és valószínű többen köszönhetik neki az életüket, mint az itt habzó szájjal kommentelő fotelbölcsészeknek.

Végül.. nagyon kíváncsi lennék, mi lett volna a reakció, ha Kásler mondjuk a ortodox/kóser idiotizmust veszi górcső alá? hmmm????

Koshinae 2018.05.09. 17:29:49

@Bermuda: Uh, így félreolvasni egy cikket... gratulálok.

saját 2018.05.10. 18:27:02

@Bermuda: nem "hite végett", hanem hite miatt. Tanulj, Öreg!
süti beállítások módosítása