B1 blogcsalád



Kliens – ország

Gábor György filozófus írása

2018. április 09. - B1blog

00561514.jpegTegnap már későre járt, csak arra maradt időm, hogy magamban, szép csendesen búcsút vegyek az összes „ellenzéki” pártvezértől, meg a hihetetlenül vicces és népszerű Kétfarkú Kutyapárttól, majd a búcsút követően ugyanazt tettem, amit ők tettek: lefeküdtem.

Ma reggel rápillantva az ország választási térképére, a vidékre, az évszázadok óta működő és funkciójában töretlenül meglévő, ám megjelenési módozataiban új és újabb alakokat öltő, formalizált, bürokratikus, és officiális kliens-patrónus viszony mellett a kliens-patrónus viszonyt fenntartó, annak értelmet és biztonságot adó, s annak “örök” és “változatlan” illúzióját nyújtó és azt bekeretező ritualizált formái kezdtek el foglalkoztatni. Vagyis a kliens-patrónus viszony Fidesz megalapozta spirituális alakzatai. Azok, amelyek túlnyomórészt vidéken és kevésbé a fővárosban hatékonyak. Azok a keretek, amelyekben például a korrupció vagy a politikai manipuláció (nyílt és érzékelt hazugságok, a legkülönfélébb aulikus machinációk) nemhogy bűnnek nem hatnak, hanem ellenkezőleg: elfogadott, tudomásul vett és mindenki által így vagy úgy gyakorolt, a patrónus-kliens viszonyt fenntartó szükségszerűségnek, azaz - egyebek mellett - a lopás iránti szolidaritásnak. Ez a spirituális keret a kliens-patrónus viszony egyenlőtlenségét egyfajta lelki egyenlőséggé és kölcsönössé teszi: a vertikális (hierarchikus) viszony ezen a szinten horizontálissá, az aszimmetria szimmetrikussá lesz és kölcsönösen szolidárissá. Ez a rituális-szimbolikus keret foglalta egybe a rendszerváltás “nyugatosodás” éthoszát: azt a reményt, hogy a rendszerváltás bekövetkeztével hamarosan Magyarország is épp olyan lesz, mint a szomszédos Ausztria: gazdag és jómódú. Aztán jött a csalódás: a kliens-patrónus viszonyhoz szokott habitus és mentalitás megmaradt kiskorúságában és kitartottságában, s a szabad polgári vonások híján nem vált belőle kockáztató, befektető, önállóságára, saját autonómiájára támaszkodó, s a szabadságot igénylő büszke vállalkozó. 

Megmaradt kliensnek.

És kiábrándulás kiábrándulást követett, s az önigazolás különféle módjait: lám, az addig csodált nyugati termék is elromlik, lám, a nyugati világ is válságokat hordoz, kiszámíthatatlan, s a nyugati világ a maga nyitottságával olyan - valós - veszélyeket hordoz, amelyekhez képest sokkal jobb a bezártságunk, bezárkózásunk és gettó-létünk. Márpedig ehhez még nyelvtudásra sincs szüksége az amúgy nyelveket hagyományosan nem tudó magyar embernek.

És most jött a kliens-patrónus viszony új felülkeretezése, a migráns-retorika. Mint a feudalizmusban: én lopok, csalok, hazudok, földeket, befolyást, kapcsolatokat szerzek, te viszont befogod a pofádat, még örülsz is neki, mert cserében megvédelek a gonosz szörnyeteggel szemben.

És a rituális-szimbolikus elem győz, megőrizve, tartósítva a kliens-patrónus reláció örökre szabottságát.

Vagyis senki mostantól ne jöjjön azzal a giccs-dumával, hogy úgysem tart ki a rendszer 2022-ig. Kitart, minthogy kitart a kliens-patrónus viszony, a világ eme tájékán az idők végezetéig.

A kliens-patrónus viszony nem leváltható, legfeljebb a rituális-szimbolikus tartalom fölcserélhető. 

Persze teljesen új pártokkal, vezetőkkel, akiket már nem az intellektuális kiüresedés, a teljes szellemi nihil és a cinikus önérdek irányít majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8013820680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.04.09. 17:24:14

" a kliens-patrónus viszony Fidesz megalapozta spirituális alakzatai." elítélendőek!
A Soros nevezetű patrónusról is van valami?
Rühelem a filozófusokat!

zokogjatok 2018.04.09. 22:01:18

"Ma reggel rápillantva az ország választási térképére, a vidékre, az évszázadok óta működő és funkciójában töretlenül meglévő, ám megjelenési módozataiban új és újabb alakokat öltő, formalizált, bürokratikus, és officiális kliens-patrónus viszony mellett a kliens-patrónus viszonyt fenntartó, annak értelmet és biztonságot adó, s annak “örök” és “változatlan” illúzióját nyújtó és azt bekeretező ritualizált formái kezdtek el foglalkoztatni. "

Nézd ez olyan hogy értem de fárasztó olvasni és szerintem nem sok teteje van. Egyszerűbb lett volna annyit írnod, hogy mondjon le az ellenzék. Csá!

gumirocker 2018.04.10. 10:12:16

Volt egy olyan mondás a feudális középkorban hogy: "A városi levegő szabaddá tesz." Vajon miért mondták ezt? El nem tudom képzelni.... Ja, mégis. Mert ott nem volt földesúr, aki rendelkezett veled kénye-kedve szerint.

zokogjatok 2018.04.11. 00:19:59

@gumirocker: Igen, vidéken csak a gumicsizmás parasztok lapátolják a disznószart a földesúr irányítása alatt, a templomból tájékozódnak és a kocsmában esténként berúgnak.

Nem kevered a valóságot valami AD&D kaland kezdetével?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.11. 05:59:05

Így igaz, a ez a viszony nehezen váltható le, de gyengíthető.

Pont ez a következő időszak fontos kérdése: csökkenteni a magyarok felett basáskodó nyugati patrónusok hatalmát.

$pi$ 2018.04.11. 06:56:16

"És most jött a kliens-patrónus viszony új felülkeretezése, a migráns-retorika. Mint a feudalizmusban"

Azért azt nem ártana tudni, hogy a kliens-patrónus rendszer nem feudalista rendszer, hanem a Római Birodalom társadalmára volt jellemző.

jajdehülyevagyok 2018.04.11. 07:15:38

Ez a kliens-patrónus viszony globálisan létezik, s az óperencián túl sem mesevilág van. A tőke mindenhatósága révén az egykori szabadság átalakult s rabszolgává tette az emberiséget a fogyasztói társadalomban.

Bolsi Buster 2018.04.11. 07:50:58

Ez van csomó embernek vissza kell menni a balettbe ugrálni.

Simicska is kirúgja a firkászait, szóval még több sivalkodós blog várható, ahol a lippppsik elmagyarázzák maguknak, hogy az országban testi-szellemi nyomor van ha őket utálják a legjobban...

VáradiJános 2018.04.11. 08:06:48

@aquaticus: dehogy lehet .... csak tekernek a patkányfik hátha belőlük is lehet ceu-ügyintéző vagy helsinki bizottságos léhűtő

VáradiJános 2018.04.11. 08:09:12

@Bolsi Buster: órák kérdése és megjelennek a posztok arról, hogy orbán bedarálta a független sajtót

$pi$ 2018.04.12. 08:08:58

Tisztelt szerző, sikerült utánanézni annak, hogy a feudalizmusra nem jellemző a kliens-patrónus rendszer? Sikerült valahogy rájönni, hogy a kliens-patrónus rendszer már a császárkortól elvesztette a jelentőségét és megszűnt?

Itt lenne az ideje egy helyreigazító cikknek, nem? :)
süti beállítások módosítása