B1 blogcsalád



Orbán Bécs legjobb virslisénél betolt egy kolbászt, aztán üzent itthonra: nincsenek migránsok Magyarországon

Nemzetközi sajtószemle

2018. január 31. - Szelestey
  • Az osztrák Kancellária szükségesnek tartotta rögzíteni, hogy Kurz szóba hozta a jogállammal és a sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat Orbánnak;
  • Nagyon egy követ fúj a magyar miniszterelnök és az FPÖ vezére;
  • Orbán és Kurz személyében Európa legveszedelmesebb politikusa és az a vezető találkozott, akinek megszűnnek a gátlásai, ha a hatalom a tét.

orban_becsben_visrlizik_rogannal.jpg

wp.jpg

Washington Post


A kommentár szerint nem valószínű, hogy Trump megváltozna. Az elemzés onnan indul a State of the Union című mai, évértékelő beszéd előtt, hogy az elnök davosi felszólalása azért volt igen nevezetes, mert ezúttal nem tartalmazott semmiféle bődületes hazugságot. Ugyanakkor nem szólaltak meg azok a nemzetek, amelyeket legutóbb pöcegödörnek minősített, pedig ha igazságos volna az élet, akkor egyfolytában szapulnák a politikust. Viszont Trump egy szóval sem említette az Európában kavargó mozgalmakat, amelyek fenyegetik az emberi jogokat, és szembemennek azzal, ahogyan bánni kell a bevándorlókkal és a menekültekkel. Pedig pont ebben az ügyben nem szokott hallgatni. Egyfolytában kifejezi ellenszenvét a migránsokkal szemben, beviszi az idegengyűlöletet közvetlenül a Fehér Házba.

Davosban nem tért ki Orbán Viktor rezsimjére, amely despotába, illetve a Soros elleni gusztustalan támadásokkal, antiszemitizmusba hajlik. Szintén kimaradt Lengyelország, amely vidáman tér vissza tekintélyelvű és intoleráns múltjához. Sztálini módon törli Walesa munkásságát. Csehország megszállottan foglalkozik a feltételezett migránsfenyegetéssel, de az elnök erre sem térti ki. De hát a brutális tény az, hogy az elnök nem oktathat ki senkit, nincs abban az erkölcsi helyzetben. Még nem kudarc, de szégyen. Amit a svájci városban előadott, az agyrém. Az amerikai gazdaságot illetően azzal büszkélkedett, ami javarészt elődjének az érdeme. De mindegy is, milyen beszédet tart, ő a velejéig korrupt, hazug, szélhámos, terrorizál és érzelmileg éretlen. Amit Svájcban előadott, az olyan volt, mint amikor egy férfi átfésüli a haját, hogy ne látszódjon a kopaszsága.
nyt.png
New York Times/Washington Post/AP


A jelentés azt emeli ki az osztrák-magyar kormányfői tárgyalásokból, hogy Kurz támogatja a visegrádi államokat, amikor azok elutasítják a menedékkérők áttelepítését. Egyébként pedig közvetíteni igyekszik a V4-ek és a Nyugat között és abban is egyetért a volt szocialista országokkal, hogy erősíteni kell az unió külső határainak védelmét. Az együttműködést az összes érintett fél érdekének minősítette. A tudósítás a magyar vendégtől azt idézi, hogy Schengen csak akkor működik, ha olyan radikális lépésekkel óvják meg, mint a magyar határkerítés.
unnamed_9.png
Reuters


Az osztrák kancellár és magyar kollégája azzal állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy szorosan együtt kíván működni, még ha nem is kötöttek formális szövetségeset. Mindketten egyébként keményvonalas álláspontot képviselnek a bevándorlás kérdésében. Az osztrák koalíció két pártja hasonló hangot üt meg a migráció és az iszlám kapcsán, mint a magyar vezető. A közel azonos nézetek alapján Kurz azt hangoztatta tegnap, hogy országa ingadiplomáciát folytathat Brüsszel és a Visegrádi Csoport között, mert főleg a menekültválság óta egyre nő a feszültség a földrészen. A Szabadságpárt vezére, aki szintén találkozott Orbánnal, azt sürgeti, hogy Ausztria távolodjon el nyugati szövetségeseitől, és csatlakozzon a négyekhez, ám Kurz és a magyar politikus szerint ők ketten erről nem tárgyaltak.

A házigazda arról próbálja meggyőzni az eddigi partnereket, hogy országa Európa-párti marad. Ugyanakkor a kvóta ügyében a visegrádiak oldalára állt. Viszont azzal egyetért, hogy az EU tegyen lépéseket Lengyelország ellen a jogállam és a demokrácia fenyegetése miatt. Továbbá voltak olyan húzásai, amelyek megnehezítik a közeledést Orbán Viktorral. Lásd Paksot és a vendégmunkások családi pótlékának tervezett csökkentését. A tegnapi megbeszélésen rögzítették a nézetkülönbségek tényét, de a magyar vezető közölte, hogy ő ezeket inkább európai, semmint kétoldalú ügyeknek tekinti. Egyébiránt pedig hálás Bécsnek a híd szerepért.

 neue_zurcher.jpg


Neue Zürcher Zeitung


Közép-Kelet-Európa úgy ítéli meg, hogy pozícióit erősíti az új osztrák kormány. Ennek megfelelően súrlódásmentesen zajlott le Orbán Viktor bécsi útja. Ám Ausztria és a V4-ek közeledését jelentős nézetkülönbségek akadályozzák. Az már a választási kampány során kiderült, hogy mind Kurz, mind a Szabadságpárt első embere a menekültkérdésben tanúsított elutasító álláspontja miatt mintaképének tekinti Orbánt, noha az kegyvesztett lett jó pár más tagállamban. Viszont Budapesten éppen ezért fogadták lelkesedéssel a Néppárt és az FPÖ koalícióját. Nyugaton ellenben attól tartottak, hogy Ausztria orbanizálódik. Ennek megfelelően kísérte nagy érdeklődés a két kormányfő megbeszélését. A látogatás azt jelzi, hogy olvadás állt be a kétoldalú viszonyban, amely sokat szenvedett a menekültválság során.

A két politikus láthatóan azon volt, hogy aláhúzza a szoros kapcsolatokat, és a fő téma: az EU, illetve a migrációs politika kapcsán tényleg nemigen van köztük eltérés. Orbán úgy tekint Bécsre, hogy az pótlólagos súlyt ad a régiónak, amelynek ő maga meghatározó szerepet szán az unióban. Csak éppen elhibázott az elképzelése az új keletű szövetségről. Merthogy az osztrákok egy sor kérdésben egészen mást gondolnak, mint a V4-ek. Orbán szerint azonban a vitákat inkább európai szinten kell megoldani, azok nem terhelik a kétoldalú kooperációt. Inkább a Visegrád pluszt szorgalmazza, vagyis hogy vonják szorosabbra a regionális együttműködést és nagyon pártolja Ausztria hídfunkcióját is.


fraknfurter.jpg
FAZ


Orbán Viktor személyes rokonszenvről és politikai barátságról beszélt Bécsben, vendéglátója azonban ilyen messzere nem akart elmenni. Kurz inkább a jó viszonyt, illetve a szoros gazdasági együtműködést emlegette. A sajtóérdeklődés nagy volt, hiszen sok nyugati fővárosban is figyelik, az új bécsi koalíció nem állítja-e rá Ausztriát ugyanarra a vonalra, amelyen a magyar miniszterelnök csaknem 8 éve halad. Orbán főként a menekültek elosztását illetően számít a renitensek zászlóvivőjének. Viszont a házigazda retorikailag nyitva hagyott egy kiskaput, amikor azt fejtegette, hogy a „tiszta“ elosztás rendszere nem működik, de örül, hogy egyre több állam látja ugyanígy. Orbán szavai már kevésbé hangzottak derűlátóan. Viszont az osztrák határellenőrzésre célozva kijelentette, hogy a hidak csak akkor működnek, ha nincsenek lezárva.

Azt bizonygatta továbbá, hogy Magyarországon nincs egyetlen illegális migráns sem, ami üzenet volt Magyarországra. (Kiderült, hogy a kormány tavaly 1300 menedékkérőt fogadott be.) Bírálók ennek kapcsán kétszínűséget emlegetnek. Ezzel együtt nyitva hagyta a kompromisszum lehetőségét, itt meg az „illegálison“ volt a hangsúly. Vagyis hogy aki a határátkelőkön kopogtat, az igenis kaphat menekült státuszt.


die_welt.jpg
Die Welt


Ausztria és Magyarország is nulla toleranciát hirdet az illegális bevándorlókkal szemben. A két miniszterelnök egyben megerősítette, hogy igen fontosnak tartja a külső határok őrizetét, amit a vendég megtoldott azzal, hogy enélkül veszélybe kerülne a szabad utazás a schengeni térségen belül. Kurz ugyanakkor szólt arról, hogy országa nem kíván társulni a visegrádi szövetséghez. Egyébként pedig mindketten azt szeretnék, ha az EU az alapfeladatokra szűkítené tevékenységét.


suddeutsche_zeitung.jpg


Süddeutsche Zeitung


Az osztrák miniszterelnök a Magyarország iránti barátságát hangoztatta, de azért igencsak tartotta a távolságot. Orbán a látogatással azt akarta üzenni, hogy a két ország közel áll egymáshoz. Ám kiderült, hogy vannak törésvonalak a Duna mentén. A csaknem kétórás tárgyalás után, a sajtótájékoztató legfőbb témája az illegális migráció volt (Kurz), Orbán ellenben népvándorlásról beszélt. Úgy jelentek meg, mint ellenerők, akik szövetségben akarnak gondoskodni arról, hogy az ellenerők megerősödjenek a további menekülthullám elhárítására. A magyar vezető partnerre talált a kancellárban a külső határok védelméhez. Ám míg szerinte meg kell óvni a keresztény kultúrát, addig Kurz inkább azt hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a feszültséget Európában.

Itt nem csak az eltérő mentalitás, hanem az érdekek különbözősége is nyilvánvalóvá vált. Magyarország pl az uniós támogatások kedvezményezettje, Ausztria nettó befizető és nincs kedve még többet beadni a közösbe. Ily módon nem látszik megalapozottnak a félelem, hogy új tömb alakul ki Európa szívében. Kurz szerint az egészet csak a sajtó fújta fel, de semmi realitása sincsen. Mellesleg osztrák részről azt emelték ki, hogy Orbán útja munkajellegű volt, nem hivatalos, állami látogatás. És ezt megint csak elhatárolódásként lehet értelmezni. A magyar vezető már jó ideje békebontóként aratja sikereit, a kancellár ezzel szemben hídverőként igyekszik figyelemhez és befolyáshoz jutni. Ehhez mindenkivel jó viszont kell ápolnia, továbbá mozgástérre van szüksége.

der_spiegel_1.jpg


Spiegel


Orbán Viktor szövetségest keresett Bécsben a migrációs politikájához. A lényeget tekintve egyet is értettek, bár a vendég keményebb hangot ütött meg, mint a kancellár. Mindenesetre a sajtó kiváncsisága hatalmas volt, több mint 100-an jelentkeztek be a sajtótájékoztatóra, de a szervezők mindössze 4 kérdést engedélyeztek. Magyar részről úgy értékelik, hogy az új bécsi kormány megalakulásával Ausztria egyenjogúvá vált Németországgal szemben, mivel Kurz Magyarország oldalára állt Merkel migránspolitikájával szemben. Orbán jól ismert migránsellenes álláspontjáról. A sajtóértekezleten a saját vállát veregette, mondván, hogy lezárta a balkáni utat. Kurz meg csak állt egész idő alatt, a vendég felé fordulva. Időnként biccentett egyet. die_presse.jpg


Die Presse


1. Orbán Viktor némiképp a választási hadjáratot folytatta Bécsben is. A kormányfő először nem is akarta kitenni magát kellemetlen kérdéseknek, csak a hatalmas médianyomás láttán ment bele, hogy legyen egy rövidke tájékoztató a sajtó számára. Orbán jelezte, hogy pártelnökként már korábban is tárgyaltak. Ezúttal nagyon is egyetértettek abba, hogy az illegális bevándorlókat ki kell toloncolni. Mellesleg a magyar politikus vonattal érkezett, de hát áprilisban választás lesz, és mutatni kell, hogy ő nép egyszerű gyermeke. Majd arról is képet küldött haza, hogy az Operánál egy utcai elárusítónál éppen virslit evett.

2. Orbán csaknem euforikus mérleget vont bécsi megbeszélései befejeztével. A szélsőséges Szabadságpárt vezérével közösen rendezett sajtótájékoztatón új kezdetről beszélt, mert az előző osztrák kormány szerinte magyarellenes volt, de a mostani sportszerű. Strache előzőleg rózsákat szórt a lába elé. Kiemelte, hogy Orbán Európa nagy barátjaként járt el a menekültválságban, és ezért hálásnak kellett volna neki lenni, nem pedig kritizálni. Ők ketten nagyon egy követ fújtak. Orbán jelezte, hogy az eddiginél is szorosabb viszonyt akar az FPÖ-vel, hiszen azok irányítják a nemzetvédelem, illetve az infrastruktúra-fejlesztés tárcáját. Ezért máris elirányoztak szakminiszteri találkozókat.

A politikusnak jól jönnek az szövetségesek az EU-ban. Ezért keresi az osztrák kabinet barátságát. Meg is hívta viszontlátogatásra Kurzot, aki azonban kitérően reagált. Aligha lehetett igazán kedvére ez a nagy összeborulás a vitatott jobboldali-populista vendég részéről. Ő például az újságírók előtt nem emlegette a személyes rokonszenvet. Viszont kerülte a legcsekélyebb bíráló megjegyzést is. Egységet tanúsítottak ugyanakkor a migráció és Európa ügyében. Az újság megerősíti, hogy Orbán hétfő este együtt vacsorázott Pecinával, vagyis azzal az üzletemberrel, aki bezáratta a Népszabadságot.

3. Osztrák szociáldemokrata és zöld EP-képviselők hevesen bírálták Orbán bécsi látogatását. Az SPÖ helyettes frakcióvezetője nem tartja jó jelnek az utat, mert mint mondta, Kurz és Strache igyekszik a vendég kedvében járni, pedig hát a magyar kormányfő tényleg példakép volna Ausztria számára? Weidenholzer riasztónak nevezte, hogy az új koalíció két pártvezetője nem rejti véka alá, mennyire csodálja a tekintélyelvű miniszterelnököt. Ám az már rég túlfeszítette a húrt. A magyar kabinet évek óta csüng az európai pénzügyi támogatáson. Az emberek egyre szegényebbek lesznek, a korrupció elképesztő méreteket ölt és a félelem ural el mindent. A zöldek delegációvezetője kijelentette: minden ok megvan annak feltételezésére, hogy Kurz folytatja Ausztria orbanizálását. Az út előbb egy nappal derült ki, hogy a magyar miniszterelnök fogadta a holland jobboldali-populisták vezérét, aki hősnek és mintaképnek nevezte őt a migráció elleni küzdelem élharcosaként. Wilders a saját könyvét ajándékozta Orbánnak.



der_standard.jpg


Der Standard


1. Az osztrák kancellári hivatal megerősítette, hogy Kurz a tárgyaló asztalnál szóba hozta mind a jogállammal, mind a sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat. Ugyanakkor Orbán azzal igazolta találkozóját a Szabadságpárt első emberével, hogy az FPÖ a felelős legfőbb biztonsági kérdésekért. Egyébként a sajtó előtt a politikus úgy értékelte, hogy a liberálisok mindig akkor beszélnek a demokrácia végéről, amikor nincsenek hatalmon. Ám egyetlen politikai irányzat sem tekintheti magát a demokrácia letéteményesének.


2. Az újság szerint a magyar ellenzéknek csak akkor van esélye a választásokon, ha összefog az egyéni körzetekben. Az orbáni rendszer azért is működik ennyire jól, mert a Fidesz négy éve kétharmadot szerzett és minden választás előtt hozzáigazították a vonatkozó törvényt a párt érdekeihez. A nagy sajtófölény sem teszi lehetővé az igazi versenyt. A felmérések szerint Orbán támogatottsága jelenleg meghaladja az 50 %-ot, ez pedig a választási rendszer folytán elegendő a minősített többség eléréséhez. Az ellenzék széttöredezett, pártjai rendkívül bizalmatlanok egymással szemben.


kurier.jpg


Kurier


Aki végighallgatta Kurz sajtóértekezletét, annak a lelki szemei előtt egyfolytában hidak jelentek meg, de nem lesz könnyű hidat építeni az elitista Nyugat és az önfejű Kelet között. Mind a két politikus igyekezett a közös eredményeket kiemelni, mindkettő úgy gondolja, hogy az ő érdeme volt, hogy lezárult a balkáni menekülő út. Viszont Paks és a családi segély alaposan megterheli a viszonyt. Az osztrák politológus, Pelinka érti, hogy a két vezető az egyetértést hangoztatta, ám szerinte csak PR-trükk, hogy a kancellár hidat akar verni. Hiszen az atomerőmű bővítése ügyében a legnagyobb ellenzőnek számít.

Orbán arra a kérdésre, hogy miként kaphatott menekült státuszt 1300 migráns, amikor Magyarország nem hajlandó a menedékkérők átvételére, úgy reagált: hogy nem szeretnék, ha felhígulna a nép. Nem volna jó, ha kevert, keresztény-muzulmán társadalom jönne létre, és az ország a jövőben sem fogad be migránsokat. Azaz teljesen félretette a békülékeny hangot, miután találkozott Strachéval.
bbc.jpg


BBC


Európában már elhallgattak azok a hangok, hogy a Brexit és Trump győzelme miatt össze fog omlani az EU, napjainkban inkább arról megy a vita, hogy milyen irányban haladjon az összefogás és kinek a nevében. Brüsszelben az a felfogás járja, hogy az arany páros, Merkel és Macron új életet lehelhet a német-francia motorba, csak éppen a Visegrádi Csoport botot dug a küllők közé. A magyar külügyminiszter egyszer úgy nyilatkozott, hogy ők az unió rossz fiúinak tekintik magukat, mert felszólamlanak az olyan brüsszeli rendeletek ellen, mint a kvóta. Ezek az országok azonban nem euroszkeptikusak, igencsak sokat profitáltak a közösségi pénzekből. Talán inkább úgy lehetne őket jellemezni, hogy Brüsszel-szkeptikusak, mert eltérő mértékben ugyan, de nem kérnek a jogkörök központosításából.

A magyar és a lengyel kormány az utóbbi hónapokban a szalagcímekbe került, mert fittyet hány a közös jogra és szokásokra. Ők olyan Európában gondolkodnak, amelyben a nemzetállam erős és független. Mráz Ágoston Sámuel, a hatalom közeli Nézőpont Intézet vezetője úgy látja, hogy elkerülhetetlen a nézetek összecsapása a V4-ek és az integráció elmélyítésének hívei között, de már terjed a visegrádiak meggyőződése. Az EU bizonyosan aggódik, hogy másokat is megihlethet az Orbán által meghirdetett illiberális demokrácia. Kurz esetében pl. még senki sem tudja, hová teszi le a garast. Kettejük találkozóját Paul Lendvai úgy jellemzi, hogy Európa legveszélyesebb politikusa (Orbán), illetve az a politikus (Kurz) jött össze, aki nem ismer gátlást, ha a hatalomról van szó. De persze Macron és a magyar miniszterelnök felfogása között még sokféle nézet lehetséges. Egyelőre nem világos, hogy kik töltik be az űrt a britek távozása után: a szövetségi Európa támogatói, a pragmatisták, vagy inkább a nacionalista gondolkodású hatalmak. bloomberg.jpg


Bloomberg


A bevándorlás-ellenes, szélsőséges cseh párt is beszállt a közép-európai törekvésekbe, hogy korlátozzák a Soros által támogatott civil szervezetek tevékenységét. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia, amelynek több mint 10 mandátuma van a 200-tagú prágai törvényhozásban, azzal vádolta meg az üzletembert, hogy az nemzetek feletti kormányt akar rákényszeríteni az országra. A tömörölés jelezte, hogy a támogatja a lépéseket, amelyek célja, hogy megnyirbálják az ilyen csoportok befolyását. A nyilatkozat felszólítja kormányt arra, hogy az szintén vigye ki az országot az unióból. Egyben jelzi, hogy pártolja Orbán Viktor lépéseit, vagyis hogy a kampányt a Soros elleni hadjáratra építi, ugyanakkor orosz mintára törvényben bélyegezte meg a külföldi támogatást élvező NGO-kat.
A cseh párt szerint ezek a non-profit szervezetek közvetítik a megfelelő politikai és ideológiai programot, azon kívül anyagilag és személyileg is kötődnek a Soros-hálózathoz. Céljuk az, hogy megsemmisítsék a nemzeti identitást, a kulturális és társadalmi értékeket, erőltessék a pozitív diszkriminációt, valamint a bevándorlást a globális világrend szolgálatában. A hírügynökség megjegyzi, hogy az állásfoglalás tükrözi a politikai légkör változását Csehországban, amely immár közeledik a magyar, lengyel és román lázadáshoz az EU liberális, multikulturális értékeivel szemben. Orbán Viktor közpénzből folytatja hadjáratát a befektető ellen, a „Stop Soros” pedig hírek szerint arra szolgál, hogy visszaszorítsa az emberbarát milliárdos befolyását.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1913619396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK18 2018.01.31. 10:16:04

"Az osztrák kancellári hivatal megerősítette, hogy Kurz a tárgyaló asztalnál szóba hozta mind a jogállammal, mind a sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat. " kb ez történhetett: beszéljünk már erről is, mi a helyzet? minden ok. rendben, akkor kiadhatjuk, hogy beszéltünk róla.

"és minden választás előtt hozzáigazították a vonatkozó törvényt a párt érdekeihez" melyik minden választásra gondol a szerző? 2014 óta?

v.f.michael 2018.01.31. 10:25:04

Lehet hogy sajtószabadság van, viszont a minielnök pr felelőse is szabin lehet, mert ilyen előnytelen és ocsmány képet szigorúan tilos lenne bármely ország bármely vezetőjéről publikussá tenni.
Shame on Hungary!

indekszh ISIS AlQaeda mind CIA projekt 2018.01.31. 15:27:28

@v.f.michael:

Oszt neked ott, a Közel- Keleten ki osztott lapot?
Shalom!
süti beállítások módosítása