B1 blogcsalád



Micsoda pech! Macron is beint Orbánnak

Nemzetközi sajtószemle

2018. január 01. - Szelestey
  • A francia elnök kitart amellett, hogy az idén erősítsék meg az EU-t és ne hátráljanak meg a nacionalisták elől.
  • Cohn-Bendit szerint a renitens magyar, lengyel és cseh kormánynak tanácsos volna követnie a brit példát, és távozni, ha nem óhajt részt venni a szorosabb európai együttműködésben.
  • Budapest, Varsó és Prága csak azt figyeli, hol tehet keresztbe az uniónak.

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

A német kancellár után a francia elnök is megerősítette, hogy az idén az unió erősítését tekinti legfőbb külpolitikai céljának. Újévi üdvözlő beszédében Macron kijelentette, hogy 2018 döntő lesz a földrész számára, de nem fog engedni sem a nacionalistáknak, sem az euroszkeptikusoknak. Harcolni kíván, mert Franciaország csak erősebb lesz Európa által. Meg van győződve továbbá arról, hogy az EU gazdasági, szociális, környezetvédelmi és tudományos nagyhatalom lehet, amely képes lesz szembenézni Kínával, illetve az Egyesült Államokkal. Mégpedig azokat az alapértékeket képviselve, amikre a közös történelem is épül. Hangsúlyozta, hogy az európai építőmunkához nélkülözhetetlen a mélyreható német-francia együttműködés, az mindennek az alapja. Fontosnak nevezte, hogy messzire jussanak a terv valóra váltásában és szakítsanak az idejét múlt megszokásokkal. Hogy rátaláljanak a közös jövőre, amiről saját maguk határoznak.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Cohn-Bendit szerint a Brexit modellül szolgálhat az együttműködést elutasító keleti tagok, Lengyelország, Magyarország és Csehország számára, mármint hogy azok menjenek csak isten hírével, ha nem akarják kivenni részüket az unió áramvonalasításából. A zöldek volt EP-frakcióvezetője amellett van, hogy lehetővé kell tenni a távozást e kormányok számára, ha azok úgy gondolják, hogy jobb lesz nekik kívül. Azzal érvelt, hogy ez esetben az EU egészséges méretre tud visszafogyni, Budapest, Varsó és Prága pedig brit mintára különleges partneri státuszt kapna, pl vámunió formájában. A politikus egyúttal támogatásáról biztosította a francia elnök elképzelését az euróövezet megerősítésére, illetve a közös hadsereg felállítására, mert az segít, hogy Európa cselekvőképes legyen a világban. Ugyanakkor felszólította a német vezetőket, hogy azoknál ne induljanak be a pavlovi reflexek, azaz ne utasítsák el kapásból, hogy a földrész megújulása pénzbe fog kerülni. A tét ugyanis nem a német hozzájárulás, hanem, hogy az unió közösen tudjon cselekedni a jövőben.

Kurier

kurier.jpg

A legtekintélyesebb osztrák külpolitikai újságíró úgy ítéli meg, hogy az elmúlt évben egyáltalán nem ment az európai együttműködés: az egykori keleti tömb országa sűrűn tanúsítottak ellenállást, csak az nézik, hogy hol tudnak kárt okozni az uniónak. Vagyis még mindig nincs meg az egység. Hugo Portisch arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU-nak meg kell találnia a neki megfelelő szerepet. De a legsürgetőbb, hogy megalakuljon a német kormány, mert anélkül nem lehet egy tapodtat sem előbbre lépni. A földrész persze még mindig gazdasági nagyhatalom és erkölcsi erőt sugároz.

Az ugyanakkor veszélyes, hogy a Visegrádi Csoport gonosz játékot űz. Tudja, hogy képes provokálni Európát, mi több, meg is tudja azt bénítani. Ez kétségbeejtő, hiszen ezeknek az országoknak minden okuk megvan, hogy hálásak legyenek az uniónak, hiszen az finanszírozta újjáépítésüket a rendszerváltás után. Ám bekasszírozzák a közösségi pénzeket, hogy azután bojkottálják a szervezetet. Ez rettenetes. Az elemző ugyanakkor azt tanácsolja, hogy előbb várjuk ki, vajon a kisebbik osztrák kormánypárt valóban fokozottan akar-e támaszkodni a V4-ekre. Ha valóban ez történik, az szörnyű volna. Mint mondta, az egész koalíció számára az lesz a mérce, kíván-e az FPÖ a magyarokkal és a többiekkel közösen fellépni Európa ellen. A kérdés ily módon az, hogy Kurz kancellár képes-e megálljt parancsolni bizonyos irányzatoknak a Szabadságpárton belül.

The Times

unnamed_8.png

A kommentár úgy látja, hogy haldoklik a demokrácia, ezért a politikusoknak ártalmatlanná kell tenniük a világhálót, mielőtt az kényszeríti térdre őket. Az idén jó pár választás lesz a világban, ám borúlátás övezi ezek demokratikusságát. Kevesen gondolják, hogy az oroszoknál és az egyiptomiaknál ne Putyin vagy al-Sziszi győzne, főként, hogy a bíróságok útján már kiiktatták legnagyobb vetélytársukat. A Fidesz jól szerepel a közvélemény kutatásokban, és úgy tűnik, hogy Orbán hatalmon marad a nativista illiberális demokráciában, amelyet éppen létrehoz. Az elmúlt 10 évben olyan államok fordultak át tekintélyelvű rendszerbe, mint Törökország. Az Economist elemző intézete szerint jelenleg csupán Kanada, Írország, Ausztrália, Új-Zéland, Svájc és a skandináv térség tekinthető kifogástalan demokráciának.

Sok politikus a közösségi médiát okolja, amiért a társadalom mind inkább megosztott. Ám nem lesz könnyű elérni a sokszínűséget az interneten, nehogy az „balkanizálódjon”. Itt a Google, a Facebook és a Twitter részéről meg kell tenni a szükséges lépéseket. Az on-line kampányanyagoknál a pártoknak és másoknak is meg kell jelölniük, hogy ki az, aki közzéteszi ezeket a hirdetéseket. Azt is nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mennyit költenek korteskedésre. A net szabályozása világszerte talán a legfőbb feladat napjainkban. Churchill annak idején azt mondta, hogy a demokrácia a legrosszabb kormányzati forma, leszámítva az összes többit. A polgároknak fel kell készülniük arra, hogy az idén és utána is jobban gondolják meg, kire voksolnak. Már ameddig ez még számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1713537637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 08:14:53

Micronnak se ereje, se képessége nincs legyűrni a kelet-európai tagállamokat. Azaz amit mond, az csak tiszta kampányszöveg.

2018.01.01. 12:09:42

rossz a cím!
macron nem orbánnak int be, hanem a magyar népnek...
de a mi hős vezérünk megvéd minket mindenkivel szemben, mert neki senki sem mer ellenszegülni!!!

2018.01.01. 12:12:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
jól mondod testvér!
orbánt meg végképp nincs ereje és képessége...
ez a mi szerencsénk!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 12:39:37

@vitéz Beverneky:

Orbánnak egyedül valóban nincs, de a kelet-európai együttműködés részeként hatalmas erőt demonstrálunk a brüsszelita elnyomók felé, ezért is félnek tőlünk.

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 13:03:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Hatalmas erőt demonstrálunk a brüsszelita elnyomók felé, ezért is félnek tőlünk. "

Mindig meg akartam kérdezni, hogy igaz-e az, hogy akik elvesztik valamely végtagjukat vagy szervüket azok érzik sokáig, hogy mint ha még meglenne.
Te is szoktad érezni még az agyad???.„Na most Soros György mindenben igazi realista, de abban, hogy nálunk kevesebb lehet 100 éven belül a hülye ember... picit ábrándokat kerget.”

Kern András 1993-ban,Kern egy látnok . Végülis elmondta hogy milyen buta tájékozatlan a legtöbb magyar ember ,hátmég még a degenerált orbánseggszolgálatos bolgár :
www.facebook.com/maxval?fref=ufi&rc=p&hc_location=ufi
Rövid áttekintés
aka: MaxVal BircaMan

Itt dolgozott Accounts Receivable pozícióban: Coca-Cola HBC Bulgaria
Tanulmányok: Letras (University of Havana)
Ide járt: Средняя школа при Посольстве СССР в Республике Куба
Lakhely: Szófia
Julia Hristova házastársa
Születési hely: Budapest
Csatlakozás: 2008. június

A BircaHang oldal kezelője.

Öt ábra, ami megmutatja, mekkora a szakadék Kelet és Nyugat között

2017. november 18.

www.korkep.sk/cikkek/gazdasag/2017/11/18/ot-abra-ami-megmutatja-mekkora-szakadek-kelet-es-nyugat-kozott

Mire elég mindez?

A végére bónuszként jöjjön egy vitatott, ám annál fontosabb mutatószám, a versenyképességé, a kormány célja, hogy ezen a téren öt-hat év múlva utolérjük Csehországot és Szlovákiát. Versenyképességi rangsort több szervezet is számol minden évben, a két legfontosabb a World Economic Forum listája, és a Világbank Doing Business rangsora.
Versenyképességi helyezések 2016-ban és 2017-ben a régióban
Doing Business-helyezés 2017 Doing Business-helyezés 2016 WEF-helyezés 2017 WEF-helyezés 2016
Magyarország 48 41 60 69
Románia 45 36 68 62
Csehország 30 27 31 31
Szlovákia 39 33 59 65
Lengyelország 27 24 39 36

Mint a táblázatból kiolvasható, az aktuális állás szerint a Világbanknál a régióban utolsók vagyunk versenyképességben, a Világgazdasági Fórumnál pedig utolsó előttiek, de míg előbbinél javítottunk tavalyhoz képest, utóbbinál rontottunk a helyezésünkön.

A viszonylag friss Doing Business esetében ez kisebbfajta pofára esést jelent, a kormány ugyanis kifejezetten ennek a rangsornak a szempontrendszeréhez igazítva eszközölt egy sor bürokratikus egyszerűsítést. Ezek azonban hiába hoztak javulást az egyes részértékekben, a többiekhez viszonyítva nem jöttünk feljebb, mivel ők sem voltak tétlenek az elmúlt egy évben: így a régióban utolsók lettünk, a teljes listán pedig hét helyet csúsztunk vissza.

A WEF-rangsornak már jobban örülhet a kormány idén, az ugyanis jelentős, kilenchelyes javulást mutat, így legalább Romániát megelőzzük a sorban. A sors iróniája, hogy tavaly a WEF listájának publikálásakor a kormány annyira megsértődött az eredményen, hogy úgy, ahogy van, megbízhatatlannak minősítette az egészet, és arra hivatkozott, hogy a Doing Business-besorolás mutatja majd jól az eredményeket. Idén aztán a Világbank rangsorának publikálásakor ez a módszer is megkapta a magáét: az NGM szerint „az ellentétes irányú mozgások jól mutatják az ilyen rangsorok hiányosságait, hiszen egymástól eltérően értelmezik és más módszertannal mérik a versenyképességet”.

De ez nem jelenti azt, hogy optimálisan használnánk ki a lehetőségeinket, vagy hogy flottul menne minden az EU pénze nélkül is. Ha a valós adatokat nézzük, a közös felemelkedésről szőtt ábrándok helyett Orbán Viktornak inkább azon kéne fájjon a feje, hogy ne Magyarország legyen a puttony, ami visszahúzza a V4-ek és a régió teljesítményét.
index.hu/gazdasag/2017/11/08/kozep-europa_gazdasagi_adatok_osszehasonlitas/

Tudod nálunk van egy mondás: Nem mindegy , hogy az okos hülyéskedik , vagy a hülye okoskodik! Látom a fidióták ezt nem ismerik és mindig okoskodni akarnak.Egyébként ahogy látom rád fér egy kis tanulás , ha igyekszel és eggyel növeled az IQ-dat még moszat is lehetsz. A kezeléssel kapcsolatban meg inkább az idolodnak segítsél,(orbán), mert már teljesen be van csavarodva.

BAZINGA2 2018.01.01. 13:04:46

Amíg jön az EU -s pénz, addig járja a páva táncot. Azután kivezeti az országot az EU -ból. Na akkor lesz majd cudar világ. Azoknak is, akik itt istenítik.

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 13:30:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Aztakurva "szürke proletár"...hehee...paff egy újabb seggest dobtam....talán inkább orbánseggszolgálatos szürkemarhahaaa..

A kedélybeteg szürke marhától ne várj csodát!

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Income_distribution_statistics/hu#J.C3.B6vedelemeloszl.C3.A1si_statisztika

Eurostat friss
Európai országok GDP/fő változása 2008-2015 között. A profitáló térségek: a történelmi Németország és az egykori Monarchia, mindenki más lecsúszóban, a peremen. (A poszt szocialista országcsoport GDP/fő javulását döntőrészt a nyugatra vándorló népesség miatti létszámfogyás okozza.)
www.facebook.com/photo.php?fbid=1698297183555418&set=a.362981087087041.102205.100001254583136&type=3&theater&ifg=1
Minimálbéremelés, drága pénztárgépek, vasárnapi zárvatartás.
Ennyi kellett csak!
Micsoda vállalkozóbaráti intézkedések!Na, ez a vállalkozásbarát ország mi?
A magyar vállalkozó beledöglik az adókba, meg a kamarai díjba.
Látszik hogy ebben is fogalmad sincs mi az a versenyképesség, mert a Postát még mindig monopolban tartjátok, és a közbeszerzések sem annak megfelelően működnek. Többek között.
Látszik, hogy fogalmad sincs a magyar adózásról, vagy csak ferdíted a valóságot.
Rengetegféle adót fizetünk, nemcsak a 9%-ost. De a 9% is bevétel alapú, nem a költségek levonása utánira megy rá, mint máshol.
Ferdíted a valóságot, mert nemzetközi jelentések alapján is itt az egyik legmagasabb az elvonás.
Borzasztó! Soros ide is betette a lábát"!
Idén azaz 2017- több mint-6% az infláció-
Ha leszámítjuk az úthengerek és a gőzmozdonyok áremelkedését ,van az 150% is..
A magyar gazdaság csak papironjó.
Ezekkel bérekkel csak éhen dögleni lehet
Pörögni visszafelé is lehet!
Mondtam, hogy ne játszd itt az olcsó fideszes kommentbérencet, mert hiteltelen hazug vagy.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_a_porges_megis_lemarad_a_magyar_gazdasag.652983.html
Minden évben 2000 milliárdot ad az EU ez a költségvetés 5% a most 3% a gazdasági növekedés ha nem lenne az EU pénz 2% os receszió lenne az országba!
2015 magyar ország befizetett az eu. kasszába 920 miliót..,viszont kivett 6.2 mlrd eurót..,és még plusz egyéb támogatásokat is 100% kiigényelt...ezek tények,lehet számolni...6,2 mlrd X 310 ..és megkapjuk ft.ba..
Ez hajtja a magyar gazdaságot - mi van a számok mögött?
A magyar gazdasági növekedés az EU-támogatások kezdődő dagálya, valamint a választásokkal és a munkaerőhiánnyal összefüggő gyors bérkiáramlás által gerjesztett fogyasztásnövekedés következtében gyorsul, .
www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_hajtja_a_magyar_gazdasagot_mi_van_a_szamok_mogott.652941.html
a közgazdászok többsége azt mondja: a beruházások mögött uniós források vannak, a GDP 5-6 százaléka származik Brüsszelből, ezek nélkül nem növekedett volna a gazdaság, a külföldön dolgozók hazautalt pénze is négy százalékot tesz ki, ráadásul az export kétharmada Magyarországon tevékenykedő multinacionális cégektől származik, amelyek bármikor elhagyhatják az országot. Ami pedig a Világgazdasági Fórum értékelését illeti: csak óvatosan a büszkélkedéssel, a rangsorban mindenki megelőz bennünket, aki 2004-ben csatlakozott az unióhoz, sőt még Bulgária is. Nos, ezek az állítások sem vonhatók kétségbe.Akkor viszont mit higgyünk? Mit higgyünk, amikor az emberek zsebében valóban több a pénz, többet fogyasztanak, mondhatjuk: jól érzik magukat? Vagy legalábbis nem panaszkodnak. Ezeket az embereket nem zavarja a korrupció, a nepotizmus, a jogi szabályozás bizonytalansága vagy az a voluntarizmus, amelyről Petschnig Mária Zita beszél. Ők elfogadják Orbán Viktor értékelését; hajlandóak elhinni, hogy itt minden a legnagyobb rendben van. Istenem, vélik talán, furcsán gazdagodik a miniszterelnök barátja, veje és lánya, de attól neki nem lenne többje, ha ők egyre csak szegényednének, és különben is, máshol sincs ez másként. Hogy bizonytalan a jövőnk? Hogy az uniós pénzeket elégetik, bizonytalan beruházásokra fordítják? Ugyan, mit számít? A baj holnap lesz. Ma még csak ma van.Pont erre játszik Orbán: hogy az ország nem állt ugyan a saját lábára, de egyelőre jól érzi magát más lábán."

Bárki bármit mond, én kedvelem Simicska Lajost, szívem együtt dobban az övével,ő legalább mindig kitartott elvei mellett („mindenkinek jogában áll hülyének lenni) és jobboldal visszaél ezzel a joggal ....hehee....

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 16:27:20

".........ha nem lenne az EU pénz 2% os receszió lenne az országba!"

Te tisztaban vagy azzal a közgazdasági fogalommal, hogy recesszio? Szerintem nem, mert nem írnál hülyeségeket!

A recesszió az a bruttó hazai termék /GDP/ csökkenése. Ha megnézed a becsatolt KPGM-GKI tanulmanyt, lathatod, hogy uniós tamogatasok nelkül is nőtt a magyar GDP 2012-től folyamatosan, miután befejeződött az orszag penzügyi stabilizaciója. Mindez kiderül a KPMG-GKI közös tanulmanyaból az EUTE_makrogazdasagi_elemzesek_osszefoglalasa.pdf fajlban a 8. oldalon.

www.gki.hu/language/hu/2017/04/01/a-gki-es-a-kpmg-kozos-tanulmanya-a-miniszterelnokseg-szamara/

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 16:45:55

@a nagy hohoohooo:

"2015 magyar ország befizetett az eu. kasszába 920 miliót..,viszont kivett 6.2 mlrd eurót..,és még plusz egyéb támogatásokat is 100% kiigényelt...ezek tények,lehet számolni...6,2 mlrd X 310 ..és megkapjuk ft.ba.."

A tények a következők:

A Magyarországnak szóló unios támogatások nagysága 2007 és 2013 között 29,7 milliárd euro, kb 9.000 milliárd Ft. Ebből még vond le az MSZP kormány által felhasznalt összeget es az EU tagsági díjat, valamint azt az önreszt /15-20%-ot/, amit az unios palyazatok lehivasahoz a magyar kormanynak kellett biztosítani. Ezt vesd össze az államadósságból adódó éves kamatfizetési kötelezettségünkkel. Elég jó egyezést mutat a jelzett időszakban a két összeg. Vagyis a kamatfizetesi kötelezettsegünk kb. akkora volt, mint a a beerkezett uniós transzferek, vagy az orszag éves SZJA összege. Mivel az unios transzferek max. 15%-a volt lehívhato vallakozasfejlesztésre, a pénzek javareszt a penzügyi stabilizaciót szolgaltak. Nem ennek a kormánynak a hibaja, hogy ekkora összegeket kellett kamatfizetesre költeni es nem a vallalkozasokra, egeszsegügyre, oktatasra mehetett el a penz. De ennek a kormanynak kell megoldania 40 ev es a M-GY kormanyok minden gazdasagi ballepeseinek következményeit!

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 17:01:46

@a nagy hohoohooo:

"Mint a táblázatból kiolvasható, az aktuális állás szerint a Világbanknál a régióban utolsók vagyunk versenyképességben, a Világgazdasági Fórumnál pedig utolsó előttiek, de míg előbbinél javítottunk tavalyhoz képest, utóbbinál rontottunk a helyezésünkön."

Erősen szubjektív a lista a puha faktorok tekinteteben. Erre egy jó példa a kereskedelmi korlátozások megléte. Magyarország az EU és a WTO tagja, egyrészt nincsenek érdemi külkereskedelmi akadályok, másrészt nem nagyon különbözhet a többi uniós országétól. Mégis a WEF szerint Magyarország a 114. ebben a rangsorban, és jelentősen elmarad a régiós országoktól. De ha megnézzük a Világbank Doing Business felmérését, ők Magyarországot ugyanebben a tekintetben az első helyre sorolják. A vállalati vezetők megkérdezése nem reprezentatív. Magyarországon 52 vállalatvezetőt kérdeztek meg mindösszesen. Megint csak egy jó példa az ún. technológiai abszorpciós képessége egy gazdaságnak. Ez minden elmélet, meg a tapasztalat szerint is időben egy stabil indikátor. Bármi történik is egy országban, ez nem tud egy-két év alatt nagyot változni. Magyarország két év alatt 72 helyet rontott e tekintetben, a WEF szerint a 135. helyre estünk vissza. A Ruandában megkérdezett vállalatvezetők szerint ott ez az 52. helyen áll. Botswana meg megelőz minket a versenyképessegi rangsorban. Nehezen hihető.

Azert is felrevezteő a versenykepessegi indikátor, mert nem ugyanazokat a vállalatvezetőket kérdezik meg, hanem minden országban a saját vállalatvezetőket. Tehát nem standardizált, jól összevethető kérdésekről és válaszokról van szó, hanem a vállalatvezetők a saját szubjektív tapasztalatuk alapján vetik össze a környező országokat. Így fordulhat elő, hogy a WEF szerint Namíbiában jobb az úthálózat, mint Magyarországon...........!

taga20 2018.01.01. 17:04:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

bulgárul: kifilézett a horgász, de te vagy a feketelovag:)))

értelek!

MACISAJT 2018.01.01. 17:18:11

The Times

"A kommentár úgy látja, hogy haldoklik a demokrácia, ezért a politikusoknak ártalmatlanná kell tenniük a világhálót, mielőtt az kényszeríti térdre őket. "

Az az évkezdet tele van freudi elszólásokkal...:D
Ha a liberálfasiszták véleménymonopóliuma már nem működik, akkor haldoklik a demokrácia...

MACISAJT 2018.01.01. 17:21:51

És közben tudják a Blair-féle bukott liberálfasiszták( ugyanazok akik pl. az iraki mészárlást hazugságokkal kirobbantották), hogy van mitől félniük..Hát a "populistáktól".
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_viktor_a_2018-as_elorejelzesek_sztarja.653907.html

Kik azok a "populisták", szerintük:

"Mi a populizmus?

A kutatóközpont szerint a jobb- és baloldali populista pártok az egységes nép igazi akaratának képviselőjeként állítják be magukat, támadják hazájuk hagyományos elitjét( sic!!!), célpontjaik az etnikai, vallási vagy más kisebbségek, illetve a bevándorlók. A nemzetközi szervezetek, köztük az uniós intézmények gyengítésének vagy felszámolásának hívei, támogatják a protekcionizmust mint a gazdasági bizonytalanság és a munkanélküliség elleni csodaszert."

Anna Kisfaludiné Baán 2018.01.01. 18:14:19

Kárörvendő hülye, aki ilyen cikket és címet le mer írni. Macron nem olyan nagyfiú, amilyen szeretne lenni.

Anna Kisfaludiné Baán 2018.01.01. 18:15:21

Kárörvendő hülye, aki ilyen cikket és címet le mer írni. Macron nem olyan nagyfiú, amilyen szeretne lenni.

azigaziraptor 2018.01.01. 18:25:58

@Anna Kisfaludiné Baán: Szeretném(nk) tudni, h melyik mondatával nem értesz egyet, melyik nem igaz?

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 18:51:35

@atomic power 1986DucaDuca: mármint szerinted, öreg..szerintem pedig dilettáns kormányzások eredményeit láthatjuk.,de status quo-ban, mumusban és télapóban hinni kétségkívül egyszerűbb..
A tényekkel nem tudsz vitatkozni.
Én meg nem is akarok, mert azzal csak a hülyék szoktak, de amiket te itt leírsz azok nem tények..
ha nem tudod mi az a tény, talán keress rá a neten..
Mondottam volt :hülyéket és mihígmélymagyar orbánseggszolgálatos takonynácikat nem tanítok ,de veled kivételt teszek mert 2 in 1-ben".széles mosollyal nyugtázom,hogy fingod sincs a témához,a dolgokhoz, helyből olyan hülyék vagytok mint más nekifutásból, a szellemi színvonalatok a bányászbéka segge alatt van,
Naponta 2 milliárd forint jött Magyarországra az elmúlt 12 évben. Hol van?
Az igazán nagy összegek 2008 második felétől érkeztek, pont akkortól, amikor a gazdasági világválság beütött, és ez hatalmas visszaesést hozott a magyar gazdaságra is. Ebben a helyzetben nem látszott a nagy virágzás. A 2010-es kormányváltáskor pedig az átszervezések miatt legalább egy évre leállt az egész rendszer, így érdemben 2012 óta élvezheti a magyar gazdaság az EU-s támogatások hasznát. Már, ha valóban van haszna. Mert most már erről is egyre élénkebb viták vannak.
Korrumpált, torzított

Az egyik jelentős kritika szerint az EU-s pénzek szerepe az lett, hogy a hatalom egy új tőkés elitet hozzon létre maga körül, illetve kliensrendszert építsen, és emiatt a korrupció sosem látott mértékben határozza meg a gazdaságot. Az értelmezés szerint az elmúlt évtizedben azért is durvulhatott el ennyire a magyar belpolitika, mert egyre több pénzre lehetett rámenni az EU-s támogatások miatt

Így juthatunk el ahhoz a tézishez, amit Tóth István János közgazdász fogalmazott meg: „az uniós támogatásoknak létezik egy olyan perverz hatása Közép-Kelet Európában, hogy a pénzt, amit az unió a felzárkózásra ad, a támogatott államok kormányai politikai célokra, például a piaci verseny semmibevétele mellett a nemzeti burzsoázia megteremtésére fordítják.”
Feléltük, drága hülyeségeket építettünk.
-A 2008 őszén kezdődött válság azonban újratervezésre késztette a politikát. Ekkortól jelent meg az igyekezet az önrész csökkentésére, az egyszerűbb elbírálásokra, az állam által jobban egyengetett nagy projektekre. A cél a gazdaság életben tartása lett. A 2010-es kormányváltás utáni nagy leállást követően pedig már a fő szempont az maradt, hogy mindenáron, de ki kell szórni a pénzt. Vészesen közeledett a ciklus vége, és egyre nőtt a politikai nyomás, hogy nem maradhat egyetlen cent sem, amit nem pályáztattak meg. A rendszer felpörgetése azonban szabálytalanságok sorát hozta maga után, ami fokozottabb brüsszeli ellenőrzéseket, és a támogatási pénzek jelentős részének rendszeres befagyasztását jelentette.

Még két évig hasíthat Magyarország, aztán beleállhat a földbe

Magyarország 13 éves EU-tagsága alatt tavaly fordult elő először, hogy az újfajta előlegek miatt totálisan szétvált egymástól a kormány által hivatalosan kifizetett EU-támogatások összege attól, mint ami ténylegesen bekerült a gazdaságba. Ez olyannyira igaz, hogy a minap a Miniszterelnökség államtitkára elismerte: a mostani kifizetések háromnegyede egyelőre még nem élénkíti a gazdaságot, csak később fogja. Éppen emiatt nagyon érdekesek a Magyar Nemzeti Bank azon friss adatai, hogy mennyire durván szétválik a hivatalos kifizetés az effektív pénzfelhasználástól. Ezek alapján 2019-ig még hasíthat a magyar gazdaság, akár gyorsuló ütem mellett is, de mivel elfogynak az EU-pénzek, 2020 körül kemény földet érés néz ki. Az EU-pénz nélküli, jórészt hitelből finanszírozott gigaberuházások persze felülírhatják ezt a képet, ha megvalósulnak és nem csúsznak sokat.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/meg-ket-evig-hasithat-magyarorszag-aztan-beleallhat-a-foldbe.251569.html

Talán nem kellett volna belépni, nem? Ja, hogy akkor nem lehetne lenyúlni az uniós pénzeket, értem. Na akkor nem sokáig leszünk már tagok, mert 2020 után beint nekünk az eu és Orbánék ha még lesznek, gőzerővel fognak kilépni.
Sose értettem, hogy hogyan működnek azok, akik ekézik az EU-t, de mellette tartják a markukat, hogy aggyá még .....
"Nézzétek. A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége ... segítette, hogy ezt túléljük."

2006-ot írunk ekkor.
Mindegy. Viktor szerint a szocik kitalicskázták a pénzt, a moslékzabálók meg be is szopták.
Ha a világ nagyot változik, akkor ezentúl ugye Magyarország fogja a segélyt utalni Németországnak?! Vagy a segílyke azért kéne?! Mert én úgy látom, hogy aki a segílykéből tengődik, az ne akarja megmondani, hogy akkor most mi hogy legyen, hanem kussoljon csendben a sarokban!
Valóban sok buta ember él, ezért van az, hogy a hozzád hasonlókat, őszintén szánom. Hogy maradsz életben, ha a Fidesz elbukik? Keresel újabb segget?

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 18:57:12

@azigaziraptor: Csak nézd meg ki ez a hülyepicsa orbánseggszolgálatos troll.

www.facebook.com/anna.kisfaludinebaan

...ennyikeh...hehee....vanazaszintamineknemegyünkalább ...hehee...mint MACISAJT hehee...

Toportyán Zsóti 2018.01.01. 18:58:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kérődzőagytól ennyire fussa,putingazdád pénze felit sem éri a krími kalandja óta.Mekkora barom aki ezt teszi a hazájával?

Toportyán Zsóti 2018.01.01. 19:02:50

@Anna Kisfaludiné Baán: Az mög aki tockosokat oszt barátainak az okos ugyi?Nem gondolja hogy visszakízbűl pofán csapják?Mennyi memóriád és élettapasztalatod lehet illibsi?

azigaziraptor 2018.01.01. 19:17:58

@a nagy hohoohooo
2018.01.01. 18:57:12
Én a Fb.-on semmit nem látok róla, de az itteni adatlapja önmagáért beszél!
Egy virtigli fideszbirka! :-)

azigaziraptor 2018.01.01. 19:20:54

@Toportyán Zsóti
2018.01.01. 18:58:27
Nem szürke, hanem ízig-vérig "vörösproletár"! :-)

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 19:58:08

@azigaziraptor: A MACISAJT....hehe...

MACISAJT
2017.09.17. 08:14:49
@morph on deer: "Hanem?
Kire gondolhatott a mutti? "

Én nem vagyok gondolat olvasó (sem), ezért aztán arra nem vállalkozom hogy Merkel asszonyság gondolataiba belelássak.

Csupán azt szerettem volna közölni, az interjú hiteles idézetével, hogy azok a címek amelyeket szelesteyék adtak("merkel_ujbol_megfenyegette_a_magyar_kormanyt") vagy az index címoldalán viritanak "Merkel a pénzcsapok elzárásával fenyegette Orbánt"...
azok bizony nem mások mint nettó hazugságok,
Merkel egy szóval nem említette a szóban forgó interjúban Magyarországot, a magyar kormányt vagy akár Orbánt.
a nagy hohoohooo
2017.09.17. 08:31:27
@MACISAJT: Szabókám ,azaz Szabók Márk te még mindig a meteorológia jelentéssel szólva :"hülyébb vagy mint a sokévi orbánseggszolgálatos takonynáci átlag hehee...és mégis , sztem szórakoztató ,lehet ,hogy szadista disznó vagyok...:))), de élvezem nézni a vergődésed
Megpóbálom kitalálni, milyen kreatív dologgal fogsz előállni. Jó, mondjuk,általában nem sikerül, mert elég egysíkú vagyol.

"Azonban az EU-ban "szolidaritásra van szükségünk", és a szolidaritást megtagadó tagországoknak

számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem

- mondta Angela Merkel.

index.hu/kulfold/2017/09/16/merkel_a_penzcsapok_elzarasaval_fenyegette_orbant/

Már más szerző kapcsán is megfogalmaztam, hogy aki írni akar, annak először olvasnia kéne megtanulnia.Lassan agyvérzést kaptok az aranyér mellé az erőlködéstől....heheee..

Aripeit Mundzuk,ajbars,ekeke,ekekeke,oktár,dizavul,agmánd,emese álma,kocsobur! a soknevű troll legalább egy fedőnevét. Na lássuk: kocsobur, ekeke, Aripeit, ahojpoplacsek, Emese álma, agmánd, ekekeke (validált) mundzuk, zavaros, Brumi ,,dizavul (nem validált) állítólag Navracsics minisztériumában használták Szabó Márk. Még mindig manifeszt hülye vagy szabó márk!

azigaziraptor 2018.01.01. 20:08:01

@a nagy hohoohooo
2018.01.01. 19:58:08
Ha jól értem, ezek szerint "morph on deer" - Kocsobur, etc, etc, (Szabó Márk)? :-)

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 20:47:43

@a nagy hohoohooo:

"mármint szerinted, öreg..szerintem pedig dilettáns kormányzások eredményeit láthatjuk.,de status quo-ban, mumusban és télapóban hinni kétségkívül egyszerűbb.."

Tudod mikor volt itt dilettáns kormanyzas? 2002-2010 között! Ha kell szívesen elmagyarázom, hogy miert. Egyébkent most mar erted mi a recesszió? Rakerestel a neten?

"A tényekkel nem tudsz vitatkozni. Én meg nem is akarok, mert azzal csak a hülyék szoktak, de amiket te itt leírsz azok nem tények.."

Legalabb egyet meg tudsz nevezni? Vagy csak dobalodzol a szavakkal?

"Mondottam volt :hülyéket és mihígmélymagyar orbánseggszolgálatos takonynácikat nem tanítok ,de veled kivételt teszek mert 2 in 1-ben".széles mosollyal nyugtázom,hogy fingod sincs a témához,a dolgokhoz, helyből olyan hülyék vagytok mint más nekifutásból, a szellemi színvonalatok a bányászbéka segge alatt van,"

Mondja ezt az, aki szerint a magyar gazdaság az uniós tamogatasok nelkül recesszioban lenne! Legalabbb a KPGM-GKI tanulmanyt fogadd el, tudd ertelmezni! Kormanypartisaggal nem vadolhatók!

"Naponta 2 milliárd forint jött Magyarországra az elmúlt 12 évben. Hol van?"

A 2007-2015 ig terjedő időszak összes kifizetéseit teljes reszletesseggel megtalalod, agazati bontasban a KPGM-GKI tanulmanyban. Sok sikert hozzá!

"Az egyik jelentős kritika szerint az EU-s pénzek szerepe az lett, hogy a hatalom egy új tőkés elitet hozzon létre maga körül......."

Ez nem ördögtől való, mert Magyarorszagon elmaradt egy masszív eredeti tőkefelhalmozódas. Nemzeti tőkesosztaly/burzsoazia nelkül nincs önalló magyar piacgazdaság! Ezt megcsinaltak a tavol-keleti fejlesztő allamokban is.

"A 2010-es kormányváltás utáni nagy leállást követően pedig már a fő szempont az maradt, hogy mindenáron, de ki kell szórni a pénzt. Vészesen közeledett a ciklus vége, és egyre nőtt a politikai nyomás, hogy nem maradhat egyetlen cent sem, amit nem pályáztattak meg."

2007-2010 között miert nem jeleskedtek a lehivasban?

"Még két évig hasíthat Magyarország, aztán beleállhat a földbe...... Ezek alapján 2019-ig még hasíthat a magyar gazdaság, akár gyorsuló ütem mellett is, de mivel elfogynak az EU-pénzek, 2020 körül kemény földet érés néz ki."

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 20:48:40

@a nagy hohoohooo:

Nyugodjál le, nem eszik olyan forrón a kását! A mostani ciklus forrasainak kifizetése tul fog nyulni 2020-on. Nem lesz forrasmentes időszak, mert a forrasok felhasznalasanak hatekonysaga magasabb lesz, mint a 2007-2013-as időszakban volt. Abban az időszkban a kormányzati célkituzese nem lehetett más, mint a források hazahozatala, a forrásvesztés elkerülése. A 2014-20-as ciklusban azonban nem ez a cél. A projektek at lettek alakitva oly modon, hogy megnöveltek a közvetlen gazdaságfejlesztést szolgáló projektek arányat 15-16 százalékról 60 százalékra. Ezek a projektek megvalósulasuk után termelni fognak es hatassal lesznek a növekedesre.

"Talán nem kellett volna belépni, nem? Ja, hogy akkor nem lehetne lenyúlni az uniós pénzeket, értem. Na akkor nem sokáig leszünk már tagok, mert 2020 után beint nekünk az eu és Orbánék ha még lesznek, gőzerővel fognak kilépni."

Az EU-bol nem lehet kileptetni, a kilepeshez pedig nepszavazas kell.

"Sose értettem, hogy hogyan működnek azok, akik ekézik az EU-t, de mellette tartják a markukat, hogy aggyá még ....."

Nem az EU-t ekezik, hanem a mostani Bizottsagot, amely kritikan alul működik! 2019-ben le lesz cserelve ez a gittegylet.

"Viktor szerint a szocik kitalicskázták a pénzt, a moslékzabálók meg be is szopták."

Ezen felül volt egy oriasi deficit, ami a nemzetgazdasag elmaradt jövedelemtermelő képessegeben jelentkezett.

William Easterly es Steven Pennings kutatasa szerint Gy. F. kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente, ezzel bekerült a vilag legrosszab vezetői közé.

Az, hogy tudományosan bebizonyították, hogy Gy.F.szörnyű hatással volt a magyar GDP-növekedésre kormányzása idején - nem újkeletű informacio! Gazdasagi matematikusok mar korabban levezették ezt:

Lasd: polgariszemle.hu/archivum/39-2007-december-3-evfolyam-12-szam/229-az-unios-felzarkozasunk-aranykora-es-elrontasa

Kivonat a cikkből:

Az 1999–2002-es évek között volt egy masszív felzárkózási trend Magyarorszagon az uniós orszagok atlagahoz az egy főre jutó vasarlóerő paritás alapján szamolva.
Azonban a magyar GDP volumenváltozása - valós indok nélkül - alacsonyabb a 2003–2010-es években, mint a többi 9 exszocialista EU-tagország GDP átlagos növekedési üteme, mivel a szocialliberalis vezetes letert a makrogazdasagi szempontbol korabban sikeres polgari kormany altal vitt gazdasagi vonalrol.
A polgári és a szociálliberális gazdasági pálya közötti eltérés alapjan a 2003-2010-es évekre, azaz a ket kormanyciklusra a trendeltérés miatt kieső jövedelem több mint 17.000 milliárd forint!!
A munkavallaloi jövedelemkiesés 2010-re már kb. 436 000 forintra rúgott, ami havi 36 000 forintnak felel meg!!
A két pálya közötti eltérés miatt elmaradt adózott vállalkozási jövedelem (az amortizációval együtt):
2010-re mintegy 1500 milliárd forinttal nagyobb összeg állhatott volna rendelkezésre a vállalati beruházásokra, fejlesztésekre és osztalékokra!!
Az államháztartás elmaradt halmozott jövedelme a két kormányciklusra közel 9500 milliárd forint!!

" Mert én úgy látom, hogy aki a segílykéből tengődik, az ne akarja megmondani, hogy akkor most mi hogy legyen, hanem kussoljon csendben a sarokban!"

Ez ket okból is sántit:

- egyreszt nem segelyről van szó, masreszt az uniónak konszenzus alapjan kell működni, különben felbomlik!

"Valóban sok buta ember él, ezért van az, hogy a hozzád hasonlókat, őszintén szánom."

En meg az ilyeneket szanom, mint te, akik mar az ev első napjan nam atallanak szemelyeskedni. Mi lesz akkor az év hatralevő reszeben, emberke?

"Hogy maradsz életben, ha a Fidesz elbukik? Keresel újabb segget?"

Inkább törődj magaddal, en miattam ne aggodj! Az ünnepre valo tekintetre es egyeb okbol nem ereszkedek le a te szintedhez!

Jules Berstein 2018.01.01. 22:21:57

@BAZINGA2: Ha neked a butaság fájna, egész nap ordítanál. Látszik, hogy baloldali kis csacska vagy, akinek az érték ítélete a tehetségtelenekre jellemző. Jókora irigység gyűlt össze benned, ami azt eredményezi, hogy a saját kudarcaidért a kormányt hibáztatod. Hát valóban kényelmesebb valakit okolni a kudarc élményeid miatt, mint megkeresni a hibát a saját viselkedésedben. Bár ha szellemi képességeid korlátozottak, mint látható, felesleges tölteni vele az időt.

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 22:23:59

@atomic power 1986DucaDuca: Höhöö...copyhülye .....

makronom.mandiner.hu/cikk/20171222_amerikai_kutatok_szerint_a_gyurcsanyi_gazdasagpolitika_az_egyik_legkarosabb_a_vilagon
Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, mondta a múlt század kilencvenes éveiben Simicska Lajos, és úgy fest, ez a jog a mai napig él,benned.
Szellemi vakoknak neked sem a szemedben van a hiba,hanem a mögötte lévő sötétség...brhüüüü....neked sem a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,a link azé'van,mert abban van az információ,mint tojásban az élet,s nem mint a sötétség a fejedben
Kicsit számoljunk!
Szép eszmefuttatás - kár, hogy nem igaz : A 2008 -ban kirobbant PÉNZÜGYI ! (nem gazdasági) válság nálunk 2009-ben okozott jelentős visszaesést. 2010-ben a GDP már növekedett és pont az Orbán kormány "unortodox" gazdaságpolitikája okozta, hogy - Európában utolsóként - csak 2015-re érte el a 2008-as szintet - a bajt tovább fokozza, hogy a régió összes országában a növekedés 1 - 2 %-al gyorsabb mint nálunk. A LEMARADÁSUNK ÉVRŐL - ÉVRE NŐ !!! - és ezen semmi féle propaganda nem segít. A központi költségvetés adóssága:
1988: 986 milliárd HUF Kádár János
1990: 1286 milliárd HUF Németh Miklós
1994: 3751 milliárd HUF Antall József
1998: 6165 milliárd HUF Horn Gyula....Horn kifizette az IMF adósságot.
2002: 9224 milliárd HUF Orbán Viktor
2006: 14056 milliárd HUF Medgyessy P. - Gyurcsány F.
2010: 21749 milliárd HUF Gyurcsány F. - Bajnai G.
2012: 20621 milliárd HUF Orbán Viktor
2013: 22474 milliárd HUF Orbán Viktor
2014: 24586 milliárd HUF Orbán Viktor
2015: 25075 milliárd HUF Orbán Viktor
forrás AKK
A magyar eladósodás éppen a FideSS 2001-es választási osztogatásával és a lakáshitelekkel indult ,amiből Járai FideSSes MNB elnöknek a kamatok magasan tartásával indult ...Van egy grafikon, ami ábrázolja az adósság alakulását. Látható rajta, hogy 2001. III. negyedévig csökken, utána emelkedik. Így van?
Ki vezette az országot 2001. III. negyedévben és még utána egy kicsit? Ha jól emlékszem, akkor a Fidesz.
Tehát kinek az idején fordult át az adósságcsökkenés emelkedésbe? Ugye a Fidesz.Éppen a Fidesz küzd az államadósság ellen?
24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/
Mint azt tuggyuk, Medgyessy (de főleg Járai) jóvoltából 2005-re elszállt a magyar költségvetés, és a 2006-os új kormánynak erős megszorításokat kellett bevezetni a visszafogásához. Mint azt tuggyuk, 2008-ban világválság volt, és Magyarországnak, mint az exportnak különösen kitett országnak (hasonlóan Szlovákiához) több mint 6 %-kal zuhant a GDP-je. Mint azt tuggyuk (noha Gyurcsány intézte el 2007-ben, hogy az előzőleg tervezettnél lényegesen több EU-s pénzeket kapjunk), a tényleges EU pénzbeáramlás kismértékben 2009-ben kezdődött, mikor már Bajnai volt a miniszterelnök, és döntő mértékben 2010-től erősödött fel, mijkor már Orbán volt a miniszterelnök. Mint tuggyuk, a gáz világpiaci ára (amely kivitte a pénzt az országból) Gyurcsány regnálása alatt lényegesen magasabb volt, mint akár előtte, akár utána. Mint tuggyuk, Gyurcsány idején a MANYUP vagyont gyűjtögették, és nem felhasználták, ami szintén tőkekivonásnak felel meg.
Az IMF-hitel fel sem vett egyharmadát Bajnai költségvetési tartalékként az Orbán-kormányra hagyta, amiből Orbán a MOL túlárazott 20%-os üzletrészét 500 milliárd forintért megvásárolta. A vásárlás után a vásárolt üzletrész fél éven belül 150 milliárdos árfolyamveszteséget szenvedett.
Amúgy a MOL üzletrész megvásárlására a magyar államnak semmi szüksége nem volt, mivel a magyar államnak az ún. aranyrészvény révén anélkül is vétójoga volt, és a 20% üzletrész megszerzése ezen semmit sem változtatott.
Egyszerűen csak annyi történt, hogy Orbán lopni akart az államkasszából, és ezt legkönnyebben egy túlárazott vásárlás mögé tudta elrejteni (az eladó egy korruptságáról híres orosz üzletember volt).
Amúgy jó ha tudod, hogy már 2002-ben sem Megyó közalkalmazotti béremelése miatt borult meg a költségvetés.
Hanem azért, mert 2002 decemberében Orbán haveri kifizetőhelye, az MFB benyújtotta a számlát 800 milliárdnyi állami kötelezettségvállalásról, amit a bedőlt haveri hitelek állami garanciája ként kellett kifizetnie Megyónak.
Ez volt a híres "kreatív könyvelés", ami révén Orbán úgy tudta kötelezettségvállalásokkal eladósítani a költségvetést, hogy az formálisan nem került be az adósságok közé.Az "Öszödi" beszéd pont arról szolt, hogy a Keynesi model - nálunk (sem) működik. A Kormány pont ugyan ezt csinálja most is - fedezetlen pénzt "öntenek" a gazdaságba - tetejében a fogyasztásba. Az Erzsébet utalványtól nem lesz több hal a tóban - se a fazékban - csak az ára nőtt meg már most 30 %-al. (miközben az ÁFÁ csökkent !)
Varga tavaly nyilatkozta: elértük a válság előtti szintet! TeCCik érteni?
Gyurcsány -Bajnai kormány gazdasági eredményét. És akkor megy a hazug sikerprpaHANTA napi 24 órában. A hitelminősítés még két szinttel lejjebb mint 2010-ben kormány váltáskor. Ez siker??

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 22:40:41

@atomic power 1986DucaDuca: Aki le van szarva, az ne ugráljon! Nem kell különösebben fantáziadúsnak lenni ahhoz, hogy erre a viccre asszociáljon az ember, amikor az ilyen buta nemzetthynácik megszólalnak....
Éshúgy ki adósította el az önkorikat?

Orbán Viktor az "Önkormányzatok az adósság csapdájában" konferencián a következőket jelentette be:
1. Az 5 ezer fő alatti települések adósságát teljes mértékben átvállalja a kormány (ez összesen 1700 falut jelent).
2. Az 5 ezer fő feletti településeken részleges és differenciált, átlagosan 40 százalékos mértékű adósságátvállalás lesz. A gazdag településeket kisebb, a szegényebbeket nagyobb mértékben fogják segíteni.

Vagyis a kormány összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át, mintegy 1900 önkormányzattól, ebből az 5 ezer fő feletti települések átvállalt adóssága 515 milliárd forint lesz.
Hogy honnan lesz erre pénze a kormánynak, azt nem árulta el Orbán Viktor,és tudjuk miért:
"Fideszes elszólás árulkodik az önkormányzati eladósodásról

Már 2008-ban mindenki tudta, hogy az önkormányzatok adósságát konszolidálni fogják – erről beszélt egy májusi testületi ülésen Esztergom korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, akinek vezetésével a város 26 milliárdos adósságot halmozott fel. Az általunk megkérdezett önkormányzati vezetők 2008-ban nem tudtak ilyen közelgő fordulatról, de Meggyes szavai – és az azóta történtek – igazolhatják, hogy Orbán Viktor a 2006-os választások után eladósodásra biztatta a fideszes településvezetőket.

„A hitelállományunk nem 26 milliárd, hanem az állami konszolidáció után már csak 13 körül van. Ezt a konszolidációt 2008-tól mindenki tudta, a mértékét és az időpontját pontosan nem ismerte. Erre szükség volt, 2004-től, 2005-től látszott. Ezzel normális ember tervezett, és annyi hitelt vett fel, amennyiről tudta, hogy csak a felét kell visszafizetni. (…) Ön adósságrendez, mi pedig működtettünk, és programot csináltunk az embereknek” – ezekkel a szavakkal zárt le egy vitát az esztergomi képviselő-testület május 3-i ülésén Meggyes Tamás, a város korábbi polgármestere. Esztergom városa valóban 26 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt, de minden bizonnyal a város is megköti a kormánnyal az adósság felének átvételéről szóló szerződést a tervezett határidőig, június 28-ig, és akkor már „csak” a maradék 13-al kell bajlódnia Tétényi Éva polgármesternek, és a város vezetésének."
hvg.hu/itthon/20130530_Meggyes_Esztergom_adossag_Fidesz

Pont ez lenne a lényeg: Az okosan gazdálkodó önkormányzatok most azt látják, hogy a súlyosan eladósodott szomszéd települések "jól járnak". Hányszor láttunk már ilyen adósságkonszolidálást? Konszolidálták már a MÁV adósságát, a BKV adósságát, a kórházak adósságát, de még az NB1-es klubok adósságát is. És mi történt a konszolidálás után? Az adósság szépen újratermelődött. Vajon most mi lesz a garancia, hogy az önkormányzatok nem fognak újra nyakig eladósodni? A Fidesz pompás önkormányzati törvénye? A dübörgő államosítás?

Nagyon jellemző két mondat:

- Bánjátok már, mi?

- Ja! Azon gondolkodom, mégiscsak fel kellett volna venni még kétmillárdot!

Így tréfálkozott egymással a HVG munkatársának füle hallatára több fideszes polgármester szombaton."
vastagbor.blog.hu/2012/10/29/atvallalja_az_allam_az_onkormanyzatok_adossagat

Brhüü szépe a mai nap ,csupa móka kacagás gyere máskor is ,jó röhögni az ilyen butákon....brhüü úgy tartják inkább szidjanak ,mint kiröhögjenek,,brhüü...

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.02. 00:11:08

@a nagy hohoohooo:

Hát ez nagy hű-hó, amit összeolóztal itt nekem!

Nincs időm itt minden hülyesegedet cafolni, mert akkor meg orakat itt kellene lennem a blogon.
Először is van néhany pontositasra varó allitasod:

"2010-ben a GDP már növekedett és pont az Orbán kormány "unortodox" gazdaságpolitikája okozta, hogy - Európában utolsóként - csak 2015-re érte el a 2008-as szintet - a bajt tovább fokozza, hogy a régió összes országában a növekedés 1 - 2 %-al gyorsabb mint nálunk."

Ez targyi tevedes:

- a magyar real GDP 2014-ben erte el a pénzügyi valsag előtti erteket, nem 2015-ben
- nem utolsókent, mert pl. Csehország es Romania is 2014-re érte el a válság előtti szintet, Spanyolország pedig meg 2016-ban sem. Ezt lathadod az alabbi csatolmanyok 8. oldalan:

ec.europa.eu/info/files/2017-european-semester-country-report-hungary_en
ec.europa.eu/info/files/2017-european-semester-country-report-czech_en
ec.europa.eu/info/files/2017-european-semester-country-report-spain_en

"A LEMARADÁSUNK ÉVRŐL - ÉVRE NŐ !!! - és ezen semmi féle propaganda nem segít."

Akkor nezzünk nehany makroadatot:

Az államháztartás konszolidált bruttó GDP arányos adósságának változása (százalékpont, 2011-2016 )
Mo. 6,6 százalékpontos csökkenés
Visegrádi hármak és Románia átlaga: 9,3 százalékpontos növekedés
Magyarország GDP arányos államadóssága 6,6 százalékponttal csökkent, a V3 és Románia átlagos államadóssága 9,3 %-al nőtt.

Magyarorszag 1 főre jutó GDP volumennöbekedese az említett időszakban megelőzte a csehekét, akik pedig nem adosodtak el ugy mint mi. /cseh növekedes 12,7%, magyar 14,1%.

Magyarországon 1 százalékpont 1 főre jutó GDP volumen növekedéshez 0,54 százalékpont GDP arányos államadósság csökkenés társult. (1 százalékpont GDP arányos államadósság csökkenesre 1,85 százalékpont 1 főre jutó GDP volumen növekedés jutott.)

A másik négy országban átlagosan1 százalékpont 1 főre jutó GDP volumen növekedéshez 0.58 százalékpont államadósság növekedés társult.(1 százalékpont GDP arányos államadósság növekedésre 1,72 százalékpont 1 főre jutó GDP volumen növekedés jutott.)

"A központi költségvetés adóssága"

A GDP arányos bruttó allmadossag szamít a befektetőknek, a hitelminősítőknek, a maastrichti kriteriumok között is ez a mervadó! Ez pedig folyamatosan csökken. Ezert jöhet szóba ujra az eurozonahoz törtenő csatlakozas. Tudod mikor volt ilyen utoljara? A 2000-es evek elején.

"A magyar eladósodás éppen a FideSS 2001-es választási osztogatásával és a lakáshitelekkel indult".

A 2002-es kormanyvaltasnal bőven 60% alatt volt a GDP aranyos allamadosság. 2010-ben ez 80% fölé került. Tehat az eladosodasert nem a 98-2002 közötti kormany tehet. 2002-ben Magyarorszagot az eurozona varomanyosanak tartottak 2006-ig a közgazdaszok. Nem az szamít, hogy kinél indult el az allamadossag növekedes, hanem az, hogy ki folytatta es vitte 80% fölé! Az allamadossag az europai orszagok zömében jelenleg is növekszik, GDP aranyosan is, de ez kezelhető szinten marad a legtöbb orszagban es nem vezet allamcsőd közeli allapothoz, mint nalunk 2008-ra.

a nagy hohoohooo 2018.01.02. 06:11:17

@atomic power 1986DucaDuca: Egyre viccesebb vagy öregem. Gratula..pontosan úgy nézel ki mint egy rakás szar....emléxem ..hehee..induljunk el az ajtótól...
1994-ben olyan qrva nagy az ország hitele, hogy azt csak a Bokros csomag tudta megoldani,Bokros azzal a csomaggal húzta ki az országot abból a szärból amibe Antall a"mi kifizetjük az adósságot mint a katonatiszt"....az emberekkel ha tönkremegy az ország akkor is! az államadósság jelentősen csökkent a Horn kormány idején, kb felére.
Bokros tudását el kell ismerni, azért mert anno a kényelmes szocialista rendszerünkben fel merte ismerni, hogy ha nem csinálunk semmit az egészségügyi hálózat oda kerül ahol most van?!!! lépett, megszorított! és lehetett volna európai szintű ellátás, nekünk nem tetszett, de Orbán első kormányának igen, el is dorbézolta az összegyűjtött pénzt! a világon mindenütt sikeres közgazdász, nekünk most sem kell? 1994-ben olyan qrva nagy az ország hitele,Antall nem fogadta el német segítséget,hogy azt csak a Bokros csomag tudta megoldani,Bokros azzal a csomaggal húzta ki az országot abból a szärból amibe Antall a"mi kifizetjük az adósságot mint a katonatiszt"....az emberekkel ha tönkremegy az ország akkor is!
Orbánnék ennek pont az ellenkezőjét csinálták 98-02 között. ..... a Bokros csomag eredményeit elosztogatták,abból éltek, ugyanúgy választási célokra mint most ,lásd az akkori lakás devizahiteleket,amivel 20 évre előre eladósították a költségvetést a következő kormányoknak.
A Bokros csomag egy szükségszerű lépés volt, és ha az mszp nem hátrál meg akkor ma Magyarország nem itt tartana... Mindenki hallgat, mint a sír arról, hogy mi történt az Antal kormány alatt. Ész nélküli privatizáció, a fekete gazdaság létrehozása.
Ma az államadósság magasabb mint 2010 -ben volt, és ha az ellopott 3000 milliárdot mellé tesszük, a rendszerváltás utáni legmagasabb növekményt kapjuk.
Szerencse hogy Gyurcsányéknak több eszük volt, és nem a Templeton uzsoráját vették fel. Orbánéknak nem volt ennyi eszük, vannak több évtizedes 7% -os kötvények, amit még a gyermekeim is fizethetnek uzsora kamattal.
Bajnaiék 3,5% -os hiánnyal adták át a kormányzást. Ha azt nézem, hogy azért a -1% -ért ami most van, mit műveltek Orbánék a magyar emberekkel, vagy mit műveltek az egészségüggyel, vagy ha beleszámítom azt a félszáz adót, én nem lennék erre büszke. Nekem jobban tetszett a 3,5% (ami csökkenő volt), és mellette a békés működő ország nemzetközi megbecsüléssel.
Magyarország adóssága 1990-ben 18 milliárd dollár volt, és megvoltak az ipari üzemeink, és kiválóan teljesített a mezőgazdaság.
A jelenlegi államadósság ennek a többszöröse, és se iparunk, se mezőgazdaságunk.Köszönjétek Matolcsy privatizációért felelős biztosnak,a spontán privatizáció atyjának.
A valós helyzetet jobban tükrözi a nettó államadósság, amely az állami tartalékok nagyságát is figyelembe veszi. Ebben a viszonylatban még stagnálásról sincs szó, az adósságráta évek óta folyamatosan emelkedik, 2010-ben még 70 százalék alatt volt, tavalyra elérte a 73 százalékot. Miközben tehát a „jobban teljesítünk” szólamokkal traktálnak minket, egyre inkább eladósodunk, a hatékonysági mutatóink pedig romlanak. Az elmúlt négy évben a magyar gazdaság termelékenysége uniós összehasonlításban és abszolút mértékben is csökkent, a versenyképessége minden létező listán romlott, az utolsók közé kerültünk az EU-ban az egy főre jutó GDP-ben és vásárlóerőben is, a visegrádi és baltikumi országok mind elhúztak mellettünk

Az ehhez szükséges pénzt a privatizáció és a különböző reformok biztosították.
Orbánnék ennek pont az ellenkezőjét csinálták 98-02 között ,jött a csoda polgári kormányzás felszámolták a Bokros csomag elemeit, leállították a reformokat, aztán a csoda gazdaságpolitika mégse működött és Orbán Viki kezdett újra hitelt felvenni mert ugye jött a választás és valamit fel kellet mutatni. Bokros csomag eredményeit elosztogatták ugyanúgy választási célokra mint most ,lásd az akkori lakásdevizahiteleket,amivel 20 évre előre eladósították a kőccségvetést a következő kormányoknak..
b1.blog.hu/2017/10/24/orban_epp_csak_a_legfontosabb_csatajat_bukta_el

econ.core.hu/file/download/mtdp/MTDP1412.pdf

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.02. 10:15:47

@a nagy hohoohooo:

"Egyre viccesebb vagy öregem. Gratula..pontosan úgy nézel ki mint egy rakás szar....emléxem ..hehee..induljunk el az ajtótól..."

Köszönöm ezt a választékos indítast! Ez a vitastílus aranyban is all a mondanivalóddal. Ugyanolyan rakas, mint te magad! Zavaros mondanivalódat teletűzdeled olyan szemelyes megjegyzesekkel, amelyek hasznalata tiszta öngól! Ezzel még attekinthetetlenebbé valik. El tudom kepzelni, nalatok otthon milyen lehet a beszedstilus, ha egy nyilvanos felületen ketsegbeesesedben ehhez folyamodsz. Önuralom kispajtas, önuralom!!

Meg egyszer es utoljara:

"Bokros tudását el kell ismerni....."

Ha kivalo közgazdasznak tartod Bokros Lajost, alljon itt egy idezet tőle:

Bokros Lajos 2013-ban a pápai Petőfi Asztaltársaság összejövetelén:

"..............a 2001-es évtől kezdődően - nagyrészt szocialista kormányok által - olyan gazdaságolitika folyt az országban, mely felélte a jövőt. Az 50%-os GDP arányos államadósság 80%-osra emelkedett nyolc év alatt, mely óriási teher."

Ehhez csak egy szimpla adat még:

Magyarország államadossága 2002-2010 között 25%-ponttal növekedett, Szlovákiáé 1,7%-ponttal csökkent.

A válságot közvetlenül megelőzően, 2008 első felében a tartalékok szintje átlagosan 17 milliárd euró alatt volt, miközben a rövid adósság meghaladta a 24 milliárd eurót!
Magyarorszag 2010-ben csak azert kerülte el az allamcsődöt, mert megkaptuk az IMF-EU hitelt.

Görögorszag GDP aranyos allamadossaga kb. 1.8-szerese volt ebben az időben, mint a magyar, de eközben az egy főre jutó GDP-jük a ketszerese volt, mint a mienk, 1-1.5 millioval nagyobb lakossag mellett. Lenyegeben a görögök szintjere kerültünk makrogazdasagi szempontbol 2010-re!

Nezd meg, hogy hova jutott el azota Görögorszag es Magyarorszag!

A görögök 146,2%-rol feltornasztak az allamadossagukat 180, 8%-ra. Nalunk folyamatosan csökken GDP aranyosan.

Az elmúlt három évben Magyarország GDP-arányos nettó külső adóssága 40% feletti szintről 20%-ra süllyedt. Amennyiben kitart ez a folyamat, három év múlva eltűnhet ez az állomány.

A brutto külsoadossag-mutató fontos serülekenységi jelzőszám. Egy külső vagy belső sokk hatasara a külföldi hitelezők elfordulhatnak az orszagtol, ami egyre drágább finanszírozast, rosszabb esetben refinanszírozasi nehezseget okozhat. Minél nagyobb ez az adossagallomany, annál ingatagabb lehet a pénzügyi stabilitás. A bekövetkező felminősítesek indoklásanak egyik központi eleme ennek a mutatónak a mérséklődése volt: a 150% feletti GDP-arányos mutató 2016 végére 100% alá csökkent.

Az egy főre jutó GDP 20 300 eurorol 16 200 eurora esett le 2010-2016 között Görögorszagban.

Nalunk 9.900 eurorol 11.600 euróra növekedett ugyanebben az időszakban! 17%-os növekedes!

Lehet Magyarorszagot összevetni a regios orszagokkal is, semmi akadálya, de ne felejtsd el, hogy az extrem adossagszolgalt miatt nekünk kevesebb penz allt eddig rendelkezesünkre a gazdasag elenkitesere, mint nekik.

"Bajnaiék 3,5% -os hiánnyal adták át a kormányzást. Ha azt nézem, hogy azért a -1% -ért ami most van, mit műveltek Orbánék a magyar emberekkel...."

2004 ota tulzott deficit eljaras alatt voltunk. Azzal fenyegetett a helyzet, hogy az eljárás végén a GDP fél százalékára rúgó büntetést ronak ki rank. Azert a Bokros csomag sem egy simogatas volt az embereknek!

Lamlam 2018.01.02. 20:56:53

@azigaziraptor:
Hidd el Ő sem lát többet , de megtudja állapítani hogy Kisfaludiné Bán Anna fideszbérseggnyaló

Begazolt a nagy hoho mert nem akad a horogra a vörösmárna . Viszont Te még lehetsz jó "elvtárs" nála .

Lamlam 2018.01.02. 21:01:52

@BAZINGA2: Nem vezeti ki , de rá kényszeríthetik Brüsszel nem szereti ha felróják neki a hibáit .

a nagy hohoohooo 2018.01.04. 18:39:49

@atomic power 1986DucaDuca: Höhöö....ne beszélj magadban mert aztán nem emléxel honnan hallottad a sok hülyeséget hehee....mondottam volt hülyéket és orbánseggszolgálatosokat nem tanítok ,de veled kivételt teszek mert 2 in 1-ben hehee..

-A magyar gazdaság gyors egyensúlyromlását 1992-93 között a gazdaság élénkítését és az infláció letörését egyidejűleg megcélzó gazdaságpolitika idézte elő –

-Mindezek ellenére az 1995 tavaszára összeállt intézkedéssorozat jellegét és szigorúságát egyes vélemények szerint nem a hazai gazdaság teljesítménymutatói, hanem elsősorban olyan külső tényezők diktálták, mint a mexikói pénzügyi válság kirobbanása.

hvg.hu/gazdasag/20090313_bokros_csomag_1995

Fél évtizeddel a program életbelépése után ma már tényként állapítható meg, hogy a volt pénzügyminiszter – sokak meglepetésére – szélsőséges társadalmi konfliktusok, sztrájkhullámok nélkül valósította meg valóban súlyos áldozatot követelő programjának meghatározó részét. Ugyancsak sokak meglepetésére elérte a fizetési mérleghiány csaknem 40 százalékos csökkenését, méghozzá mindezt egy alig féléves időszak alatt, anélkül, hogy a sokak által jósolt gazdasági visszaesés bekövetkezett volna. És ráadásul példátlan gyorsasággal szerezte vissza a nemzetközi tőkepiac bizalmát.

Ez utóbbinak közvetett bizonyítéka, hogy az Euromoney által megkérdezett újságírók Bokros Lajost az év pénzügyminiszterének, a társszerző Surányi Györgyöt pedig az év jegybankelnökének választották meg. (Ez már Bokros lemondása után történt.)
A közvetlen előzmények közismertek. A magyar gazdaság 1993–94-ben a kontrollálatlan egyensúlytalanság állapotába rohant. „A megbomlott külső és belső egyensúly, a hatalmasra duzzadt adósságállomány, valamint a gyorsan növekvő ikerdeficit kritikus helyzetbe hozta a magyar gazdaságot 1994 végére. Elkerülhetetlenné vált a gazdaság realizált teljesítményei és a végső felhasználás között tartósan megbomlott egyensúly helyreállítása. (A folyó fizetési mérleg hiánya 1994-ben már elérte a GDP 10 százalékát, az államháztartás konszolidált deficitje pedig meghaladta a GDP 8 százalékát. Az adósságszolgálati terhek – tőke- és kamatfizetési kötelezettségek – elvonták a forrásokat a beruházásoktól, teljesítésektől, öngerjesztő hatásuk elindította az adósságspirált.) Magas volt a gazdaság importigényessége, gyenge a versenyképessége, szűkösek voltak a potenciális exportkapacitások” – írja Lengyel László.[3] (A helyzet részletes gazdaságstatisztikai elemzésétől azt hiszem, itt el lehet tekinteni.) A helyzet katasztrofális volta ugyanis ténykérdés – legfeljebb a társadalom túlnyomó többsége számára akkor ismeretlen – volt, míg azok az elemzések, amelyek úgy argumentáltak, hogy „baj van, de azért nem akkora”, egyszerűen komolytalanok voltak.
beszelo.c3.hu/cikkek/a-bokros-csomag

24.hu/fn/gazdasag/1996/05/29/bokros_csomag_hat/
A Bokros-csomag volt az elmúlt 25 évben az egyetlen olyan gazdasági intézkedéssorozat, amelynek következtében Magyarország gazdasága gyorsan és látványosan elindult fölfelé. Az 1995-ben bevezetett csomag áldásos hatásai 2000-ig tartottak. Ekkor az első Orbán-kormány belekezdett abba az osztogató politikába, amelyben nemcsak az MSZP, de még az SZDSZ is megpróbált versenyre kelni vele. Ennek a politikai határokon átívelő, ostoba, felelőtlen és mindenekelőtt: államközpontúságot követelő és az államtól való függésre nevelő osztogatásnak a következménye volt, hogy Magyarország rendkívül gyenge helyzetben érkezett a 2006-os politikai és a 2007–2008-as gazdasági válsághoz. És ebből lett mindaz, amit 2010 óta látunk magunk körül.
nol.hu/velemeny/bokros-1490159

Unortodoxia hatása: Bokros-csomag idején is többet fogyasztottunk
2012. szeptember 17. hétfő 05:19:59
GDP

A magyar gazdaság által megtermelt jövedelemből a lakosság 2012 június végén zárult évben 62,1 százalékban részesült. Ilyen alacsony szintre még a Bokros-csomag sem volt képes levinni a háztartások végső fogyasztását. Mfor.hu-háttér.
m.mfor.hu/cikkek/makro/haztartas_fogyasztas_magyar_gazdasag.html

Megnyugtatlak, hogy Te másként vagy hülye, mint mi. :)
Neked szakmád, hivatásod, hogy bolond legyél. Mi meg csak simán azok lettünk.
A cirkuszban is a bohóc a legjobb artista. Mert csak úgy tud viccesen ügyetlenkedni, ha valóban tudja, hogy mit kell(ene) csinálni.
Az udvari bolond szintén ilyen. Mert, ha csak simán hülye, akkor a vár ura egyszerűen lefejezteti.
A jó bolond mindig tudja, hogy mikor, mit kell mondania, hogy megmaradjon a nyakán a feje, hogy elvegye a mondandója okának élét és hogy az ura mégis jól szórakozzon.

Úgyhogy megnyugodhatsz, senki nem tör a babérjaidra, helyedre.

Historikus mélypont

Ugyan a kormány gazdaságpolitikájának egyik fő eleme a 2010-es kormányváltáskor a belső fogyasztás felpörgetése volt, a statisztika szerint soha ilyen kis arányt nem képviselt a GDP-ből a háztartások tényleges fogyasztása - legalábbis 1995 óta biztosan nem, hiszen a KSH adatsora eddig az évig nyúlik vissza.
süti beállítások módosítása