B1 blogcsalád



A kormány épp most kebelezi be a bíróságokat is

2017. november 16. - ashwood

1507.jpgNem egész pályás letámadással, hanem apró trükkök sorozatával veszi át a bíróságok irányítását a NER. Ahhoz sem kell különösebb fantázia, hogy lássuk: mi lesz a vége, amikor Orbán kezében egyesül a három hatalmi ág.

A hatalmi ágak szétválasztása nem holmi liberális hóbort. Könnyű belátni, hogy a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom összpontosulása semmiképp sem ideális állapot. Ugyanis amikor a személy vagy csoport, alkotja a törvényeket, amelyek a betartását felügyelik, illetve a be nem tartása fölött ítélkeznek, akkor ott könnyen elkészül az ítélet, még a per kezdete előtt. Akadtak sajnálatos periódusok a magyar történelemben, amikor ezt volt kénytelen elszenvedni-elviselni-túlélni az ország, és minden jel szerint ugyan ebbe a zsákutcába igyekszik visszafarolni Orbán és rendszere. (Legalábbis erre utal, hogy legutóbb már a törvényhozással mondattak ki ítéletet, meg sem várva, hogy egy ügy bírói szakba jusson. Ilyen mértékű prejudikálás, az alkotmányban rögzített ártatlanság vélelmének semmibe vétele külön bájos a jogászok alapította Fidesztől.)

Természetesen nem kell a naívát játszani: Magyarországon a hatalmi ágak szétválasztása a rendszerváltás óta is csak nyomokban valósul meg. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom a legkevésbé sem különül el, személyi összefonódásai okán lényegében el sem választható egymástól. A választásokon győztes pártok 1990-től saját vezetőiket emelték a végrehajtó hatalom, vagyis a kormány élére, majd éppen aszerint táncoltak a törvényhozásban – az országgyűlésben –, ahogy a kabinetnek megfelelt. Így teljes mértékben kiesett a rendszerből a törvényhozók kontrollja a végrehajtók felett. Sőt, inkább a kormány irányítja saját kedve szerint a jogalkotást.

Épp a fenti helyzet miatt nőtt meg – nem csupán most – a bíróságok függetlenségének fontossága. Legalább a törvények betartását vizsgáló, illetve be nem tartásáért járó büntetés kiszabására hivatott testület álljon minél távolabb az összefonódott törvényhozó és végrehajtó hatalomtól. És épp ezért követ el mindent a Fidesz, hogy felszámolja az utolsó, legalább részben tőle független hatalmi ág önállóságát. (Ennek első lépcsője volt Szájer Józsefné kinevezése a legfontosabb bírói testület élére, ám még Handó Tünde számára is létezik az a szakmai minimum, amely tiltakozik a totális megszállás ellen.)

Most pedig lássuk, miként akarja kesztyűbábbá tenni az Orbán-kormány a bíróságokat:

1, kitalálták a közigazgatási bíróságok rendszerét, amelyben közszolgák döntötték volna el, ki élhet a gyülekezési jogával, vagy milyen adatok ismerhetőek meg,

2, amikor ezt elkaszálta az Alkotmánybíróság, nekiálltak a közigazgatási perrendtartást hegesztgetni, majd gyorsan kitalálták, hogy a bíróságoknak – Szájerné közreműködésével – legalább 200 új bírót kell munkába állítaniuk,

3, megemelték a bírói pályázatokon a közigazgatási gyakorlatért adható pontszámot,

4, november elejétől pedig megfelezték a kinevezésekről határozó bírói tanács által adható pontszámokat.

Ha nem megy szemből, majd sikerül kerülőutakon.

Sikerült. Az új gyakorlat eredménye: kormányhivatalnokok minden gond nélkül ülhetnek át a bírói pulpitusra. Olyan emberek, akik korábban azért kapták a kinevezésüket, mert az Orbán-kormány bízott bennük. Az volt a munkájuk, hogy az Orbán-kormány által hozott jogszabályokat az Orbán-kormánynak tetsző módon betartassák. Ezentúl pedig az lesz a dolguk, hogy az Orbán-kormánynak tetsző módon ítélkezzenek. Ezek az emberek, bármennyire is alkalmasak lehetnek szakmailag bírónak, etikailag, politikailag teljes mértékben alkalmatlanok. Csak azt a feladatot képesek végrehajtani, amit az Orbán-kormány nekik adott.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9413287037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bíróságon videózni 2017.11.17. 17:16:52

Videózni tárgyaláson? A legtöbb esetben szigorúan tilos! Hogyan tudna különben a bíró jegyzőkönyvet hamisítani. Bírói Önkény Ellen mozgalom figyelemfelkeltő anyaga

Trackback: Fazekas Sándor vágyakozása Handó Tünde iránt 2017.11.17. 17:16:17

"A választás tétje – ahogy azt belső harcok is mutatják – óriási." .. " Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, aki szerint nem átlátható az OBH elnökének eljárása, miközben a bírói álláshelyek átcsoportosítása, elvonása, megszüntetése az egyi...

Trackback: Makranczi Zita bíró elmebeteg! 2017.11.17. 17:16:00

"Makranczi Zita jelentette ki - a Pesti Központi Kerületi Bíróságon -, hogy az objektív mérce szerint nem alkalmas a becsület csorbítására az, ha valakiről azt állítjuk, hogy elmebeteg. Ez ugye értelemszerűen őrá is érvényes. " - Igen ezzel is telje...

Trackback: Elmeorvosi vizsgálat a bírói önkény egyik taktikai eleme 2017.11.17. 17:15:42

Vigyázz, mert a bírói önkény egyik taktikai és bevételi pénzforrást is jelentő eleme az igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálat. Egyértelműen visszaélésszerűen alkalmazzák a legtöbb esetben. A bírók a saját kötelező időszakos elmeorvosi vizsgálat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2017.11.16. 17:16:25

Ekkora marhaságot hogy sikerült megírni geci firkászkám?

FCUK11 2017.11.16. 17:33:22

"Az új gyakorlat eredménye: kormányhivatalnokok minden gond nélkül ülhetnek át a bírói pulpitusra. " nem ülhetnek. csak akkor, ha megvan a szakvizsgájuk. meg az egyéb feltételeknek is megfelelnek. akik viszont megfelelnek, viszonylag kevesen fognak elmenni bírónak.

bérrettegés, már megint.

anyadmajma 2017.11.16. 21:15:12

@LKerekes: ja, te hazaáruló geci, te már csak tudod:)

anyadmajma 2017.11.16. 21:20:19

@FCUK11: bérfasszopó megint pénzért ugat:)

FCUK11 2017.11.16. 23:54:10

@anyadmajma: pont ezt gondolom én is ashwood-ról, egyetértünk, de nem merem leírni, mert bizonyítani nem tudom, és ha beperel, szopok, mint te :)

egyébként fergetegesek az érveid, de tényleg nem zavar, hogy a nicked mögé bújva is árad belőled a sötétség?

2017.11.17. 15:15:03

@FCUK11: miért? ashwood fideSSes?

2017.11.17. 15:16:07

Azért vannak kétségeim, hogy orbán itt a főmaffiózó... elmebeteg, pszichiáter segítségére szorul... egyre erősebb a gyanúm, hogy ez is csak egy stróman, egy marionett báb, ahogy talán pénztáros lőrinc is...

HaD 2017.11.17. 15:22:54

A bírók kiválasztása ma is kontraszelektív:( A demokrácia egyik alapelve a görögök Montesquieu illetve az ő munkásságára épülő USA alkotmány(stb...stb..)szellemében a hatalmi ágak szétválasztása...na Mo.-on ez sosem volt és sosem lesz ahogy a nóta is mondja...az intézménysített rablás amúgy nem is működne...

$pi$ 2017.11.17. 15:23:56

"A kormány épp most kebelezi be a bíróságokat is"

Hoppá, hát én azt hittem, hogy már régen bekebelezte. Hogy a fenébe is van ez?

HaD 2017.11.17. 15:28:49

@hullajelölt88: Ez így van...nem olyan okos fijjug ezek,és nem is olyan bátrak. Csak ha abból indulunk ki,hogy még "forradalmi" ifjú éveikben a Bibó Kollégiumban az a stumpf felügyelte és védte őket(aki ma mellesleg az Alkotmány Bíróságban megfigyelő és komisszár)akinek az apósa hogy hogy sem akkoriban az ép regnáló belügyminiszter volt..horváth elvtárs....így én is bátor lettem volna keménykedni...a nép meg csak ámúlt bámult volna hogy de fasza csávó vagyok és de megmondtam a komcsiknak...ja hogy azok mondták meg hogy mit mondhatok(ez mellékes:))?!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.11.17. 15:32:51

@LKerekes: @FCUK11:

Minden szava igaz az írásnak rohadék fideszes majmok. Ebből is látszik, hogy csak trollkodni jártok ide. De hogy ezek után miért nem vagytok kibaszva az teljesen érthetetlen.

@$pi$: Nem, hiszen eddig születtek a kormánynak nem tetsző ítéletek is. Ahogy pl Polt ügyészségén semmi sem történik a fidesz érdeszféra ellen. Persze fura lehet a bíróság vezetőjének a személye annak, aki valódi demokráciában él, de a bírók relative függetlenek voltak. Ez nem is tetszik a vajdának. Igazi nyakas cigányember. Vajon mért fájna neki, ha nem ő irányítana az utolsó betűig mindent? De nem, a kompromisszum nem szerepel a szótárában. Diktátor ez, nem miniszterelnök.

2017.11.17. 16:03:58

@FCUK11:
FCUK11
0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2017.11.16. óta tag.

hurrááá minden nap újabb közmunkást képeznek narankomcsi bérkomcsinak XD

2017.11.17. 16:06:13

@$pi$: még nem sikerült nekik teljesen, néhol vannak még gerinces emberek, kik csípik a gazdád szemét. van ez így, egy bírót kitenni, nem olyan egyszerű, mint egy tanárt vagy egy firkászt.

Measurer 2017.11.17. 16:12:12

A közigazgatási bíróságokról szóló törvényt a köztársasági elnök vizsgáltatta felül az AB-val. Az AB a tv-t annak alaptörvėny-sértő hatásköri rendelkezėsei miatt semmisítette meg.

arsboni.hu/ab-alkotmanyellenes-kozigazgatasi-felsobirosag-felallitasa/

Bolshevik 2017.11.17. 16:16:22

Figyelem, figyelem, ma IS bevezették a diktatúrát!

2017.11.17. 16:37:23

@Bolshevik: ja, itt csak akkor van diktatúra, amikor nem engedik, hogy leromboljátok a fővárost, kifosszátok az ország lakóit. Ha ezt megtehetitek, az már teljesen demokratikus. Hazaárulók, népirtók csürhéje vagytok kis fideSSnyik.

$pi$ 2017.11.17. 16:49:53

@okostojas007: "kik csípik a gazdád szemét"

Nincs gazdám, szabad ember vagyok. A nénikédet sértegesd.

2017.11.17. 17:00:30

@$pi$: birkák mióta kószálnak vadon az országban? Na ugye, akkor mégis van gazdád.

Párhuzamos 2017.11.17. 17:17:49

Ez jelen formájában szerintem is egy otromba lépés a kormány részéről, de nem eszik azért olyan forrón a kását továbbra se, hogy bíró legyen abból - pláne huzamosabb időn át - akiből sem Handó, sem a megyei vezetés nem akarja.

Két lehetőség van:

a) A szándék tényleg vmiféle komiszárok bíróvá avatása lenne, ezért kaphat egy hivatalnok egyes esetekben több gyakorlati pontot, mint egy titkár (aki X éve a bíróságon dolgozik a bíróvává válásra készülve, bizonyos csipcsup ügyekben ítélkezve is). Ebben az esetben a rossz szándék az ostobasággal párosul, mert ez általában még mindig kevés lesz bárkit benyomni.

b) A fentiekkel a kormányban is tisztában vannak, így a cél inkább egyfajta általános fegyelmezés, hasonlóan az elmaradó béremelésekhez (lásd hvg.hu/itthon/20170608_Megleckeztettek_Handot_es_a_birakat_is_es_ez_nem_is_rossz_hir)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.11.17. 17:18:13

Videózni tárgyaláson? A legtöbb esetben szigorúan tilos! Hogyan tudna különben a bíró jegyzőkönyvet hamisítani.

Párhuzamos 2017.11.17. 17:27:03

@TanNé: persze, azért ad 20600 találatot a youtube a "bírósági tárgyalás" kifejezésre...

Alick 2017.11.17. 17:28:17

@HaD: A hatalmi ágak szétválasztása eleve nem működik egy olyan rendszerben, ahol a választások alapján ugyanaz a győztes viszi a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágat.

guvat 2017.11.17. 17:50:52

Az igazságszolgáltatás igazi sikerágazat, nem lenne szabad háborgatni talpig becsületes képviselőit! Lám, hogy megbűnhődtek a Tocsik, Kulcsár, vörösiszap, Simon Gábor, 4-es metró és a moszkvai ingatlan eladók! Az is gyönyörű, hogy a móri gyilkosságok miatt már a 3. turnus fele ül a börtönben, de nem mernék rá mérget venni....

Jakab.gipsz 2017.11.17. 18:02:46

A kormány épp most kebelezi be a bíróságokat is.

Jól teszi kevesebb befolyása marad a Soros-terv zombijainak, a hazai urbánus értelmiségnek.

Eljött az ideje a népi érzelmű, igazság osztásnak is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.11.17. 18:10:42

@Párhuzamos:
Az egy elenyésző kicsi szám, hiszen minden tárgyalást venni kellene. Csak nem hagyják, mert akkor egyértelmű a jegyzőkönyv hamisítás, mert bizonyíték van rá. Normálisabb országokban két felvétel is megy.

Janossz 2017.11.17. 18:13:47

@Jakab.gipsz: Lassan eljöhetne az ideje a helyesírásnak is, de sajnos esetedben ez reménytelen. Nehéz nyelv a magyar, idegennek.

felső határ nincs 2017.11.17. 19:37:06

nem fontos mit kebelez be orbán, hisz már 7 éve diktatúra van, mondták a lipsik

én így is jól érzem magam, úgyhogy orbánra szavazok

Párhuzamos 2017.11.17. 20:34:34

@vilagnezet.blog.hu: már mért lenne, szerinted hány embernek van arra igénye, hogy feltöltse a pörét a guglira??? Mondjuk egy jó válópert az ottfelejtett bugyiról meg a véres lepedőről? Vagy K. Gazsi nyíregyházi tirpák 25. tyúklopását?

Engem tökre meglepett, hogy ennyire sok van, ez egy nagyobb bíróság 5 évi teljes forgalma...

Azért abban értsünk már egyet, hgoy csak a valamiért érdekes ügyeknél merül fel egyáltalán a felvétel ötlete. Vagy ha valaki nagyon hülye (aki lehet a bíró is, de azért hidd el nekem, inkább a vádlott/vmelyik fél lesz az)

Visceroid 2017.11.17. 20:38:29

"A kormány épp most kebelezi be a bíróságokat is"

What else is new? Ti pedig szépen nézitek és nem csináltok semmit.

Dan da Man 2017.11.17. 22:41:23

@Jakab.gipsz: Ezek szerint te a vidéki paraszt tahóság képviselője vagy.

A mondandód és a helyesírásod alapján nem lep meg.

Bár azt kötve hiszem, hogy a vidék, vagy a parasztok igényt tartanának rád. Esetleg a tahók. De közülük meg kiesel, mert tudod használni a billentyűzetet. Lassan, de tudod. (Már csak valami tartalom kéne azon kívül, hogy ha valaki mond valamit, akkor annak az ellenkezőjét hányod vissza.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.18. 06:31:23

@Jakab.gipsz: Inkább meséljél! Ma melyik szó kerül átnevezésre? Ja! Hogy is nevezünk át egy szót?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.11.18. 08:03:09

@Párhuzamos:

Nézz be a Bírói Önkény Ellen mozgalom facebook oldalára és megtudod miért fontos. A bírók rendszeresen meghamisítják a jegyzőkönyveket. Tehát nem a yotube miatt fontos, hanem a jogállamiságért.

www.facebook.com/BiroiOnkenyEllen/

2017.11.18. 08:32:53

@felső határ nincs: na ilyen egy hithű, fideSSes, bérkommentelő gazember.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.18. 08:32:53

Egyre szánalmasabb ez a bérrettegés.

Az említett kormányhivatalnokok legtöbbje évtizedek óta kormányhivatalnok.
A Fidesz elött, az MSZP alatt és mégelötte is azok voltak.
Akik szakizsgával rendelkeznek, ha elmennek bírónak.

Ez kb olyan mintha valaki a tanárokról mondaná, hogy a Fidesznek dolgoznak mivel a Fidesz van kormányon, és ők a kormány alkalmazásában állnak.

MArhaság.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.18. 08:33:43

@hullajelölt88:

A magadfajta seggfej gyurcsnyista gyűlöletkeltők véleménye leszarható magasról.

McKinney 2017.11.18. 09:38:59

épp most van az index címlapon a hamarosan kimúló nagyszerű Mugabe története.
Alkotmánymódosítás, választási törvény módosítás, bíróság lemondatás.... ismerős valahonnan?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.18. 10:07:44

@Ballib cenzúrázók réme 25: A magadfajta seggfej narancstálib gyűlöletkeltők véleménye leszarható magasról.

alfacharlybravo 2017.11.18. 10:46:37

@Visceroid: Dehogynem csinálnak kárt tesznek mint igazi kártevők.

Mizantróp. 2017.11.18. 11:03:33

Már eddig is Fidesz kezekben működtek a bíróságok (Handó Tündet korszak kezdete óta) csak éppen akadt néhány bátor bíró, aki szembe mert szállni velük. Ma már alig vannak és őket is eltüntetik előbb-utóbb.

ogli dzsí 2017.11.18. 13:10:01

@McKinney: 'épp most van az index címlapon a hamarosan kimúló nagyszerű Mugabe története.'

Akkor már csak 27 éve van Orbánnak kormányon.

2017.11.18. 13:32:16

@Ballib cenzúrázók réme 25: bocsásd meg nekem, hogy egy rühes, gerinctelen, tetves, rosszindulatú, félnáci (mert a náciban több a gerinc), szarházi véleménye nem érdekel. Hazaárulóké, népirtóké különösen... :D

VaradiJanos 2017.11.18. 15:08:04

@anyadmajma: szeva könyenelkaptuk uram bajátom!

VaradiJanos 2017.11.18. 15:12:39

@hullajelölt88: így van elvtájs, igazi demokjáciában egy féreg akki nem ara szavaz mint mi libejális demokjaták

VaradiJanos 2017.11.18. 15:14:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: így van, telibelúrt úrfi, egy igaz demokjáciában be kéne tilttanni az ijen 25 félle vèleménnyeket

VaradiJanos 2017.11.18. 15:17:23

@Mizantróp.: igy vann s ezzek szerint amejik politikus még szabaddlábom van az mindegyik fideSSEs

taga20 2017.11.18. 16:06:25

@VaradiJanos: mi van jani, látom elkezdődött a műszakod. telibe szarod eszt a posztot is!

egésségedre dzsuva fityesztalpas!:)

2017.11.18. 19:22:47

@BaIIib cenzúrázók réme 25: csak annyira érdekel, hogy sittre kerüljetek többek közt hazaárulás, sikkasztás, fosztogatás és népirtás miatt... igen, amit az egészségügyben műveltek, az bizony népirtás kategória.

2017.11.18. 19:23:43

@VaradiJanos: aki hazaárulókkal tart, az ne ugasson. Szóval kuss!

Jakab.gipsz 2017.11.18. 19:26:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A szavak átnevezéséről érdeklődsz ? Akarod tudni, hogyan működik ez a mechanizmus?
süti beállítások módosítása