B1 blogcsalád



Félmilliárd már megint el akarja veszíteni közpénz jellegét

2017. november 07. - ashwood

image_5.jpegAz állami vállalat félmilliárdja, már amennyiben udvari "civilek" kapják, semmiképp nem közpénz, a támogatásról való beszámolás nem szolgálja a közügyek átláthatóságát. Most épp ezt mantrázza a narancsos papagájkommandó.

Meglehetősen egyszerű a közpénz fideszes meghatározása: mindaz, aminek ellopásában nem akarjuk, hogy zavarjatok, nem közpénz. Mindegy, honnan is származik, esetleg a:

– 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Nemzeti Bank próbálja alapítványaiba kilopni,

– esetleg a költségvetésbe be nem fizetett társasági adó pénzek folynak a felcsúti Maradona kedvenc hobbijára,

– vagy a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Villamos Művek adja az orbáni fecskéből ki sem látszó "civileknek".

Sajnos minden jel arra mutat, hogy annyira ostoba kormányunk van, amelyik a saját kárából sem tanul.

– A bíróság kimondta: a jegybank Matolcsy féle alapítványai bizony közpénzt kezelnek – mégpedig meglehetősen hányaveti módon, például közbeszerzések nélkül herdálják a százmilliókat.

– Maga a kormány volt szíves avval érvelni a TAO-rendszer kitalálásakor az EU-nak, hogy ez bizony közpénz, majd az adatok eltitkolhatósága érekében idehaza már próbálta azt letagadni. Most bírósági döntések sora jelzi: ez sem jött be.

Az MVM félmilliárdjával sem lesz más a helyzet.

Egy gyenge pillanatában, még tavasszal, amikor kiderült a Fidesz-civileknek átpasszolt félmilliárd története, maga Lázár János is elismerte: egy állami tulajdonú vállalat minden fillérje közpénz.

Sok idő telt el azóta, sokat fordultak a kormányzati agytröszt kerekei. Illetve nem is olyan sokat: épp a korábban már két ízben is az asztalról lesöpört, ócska indokok kerültek elő. Láss csodát miközben a parlamentben a KDNP-s Aradszky András épp egy jobbikost oktat ki MVM ügyben, mivel: "A társaság eredményesen működik, ez lehetővé teszi, hogy a társadalmi felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze, és számos közhasznú tevékenységet támogasson", addig Fónagy János államtitkár írásban teszi helyre Demeter Mártát: "A társaság eredményesen működik. Ez lehetővé teszi, hogy társadalmi felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze és számos közhasznú tevékenységet támogasson." Mintha könyvből olvasnák.

A gond persze csupán annyi: bizony az MVM közpénzt herdál, most épp a békemenetelőkre. Ahogy ezt a balos elhajlással aligha vádolható Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos is kimondta nemrég. Vagyis bármennyire is vággya eltitkolni ezt is a kormány, nem nagyon fog sikerülni. A végén majd el kell mondani: miért is kaphatott a kormány-civil bagázs félmilliárdot és azt mire költötte.

Kár verni a narancshabot, a legvégén úgy is kiderül minden.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6613197522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.11.07. 23:06:54

Igazad van, közpénz. Így jártatok.

Rox 2017.11.07. 23:14:45

Szerintem Péterfalvi nem adatvédelmi biztos, hanem a NAIH elnöke és nem ipszilonnal írja a nevét. A többi stimmel.

bgp 2017.11.07. 23:20:51

@VaradiJanos: Ennyi elég is 2017-ben :D

morph on deer 2017.11.08. 00:39:42

“Mintha könyvből olvasnák.”

Pedig nem is!
Mert az Árpi körleveléből!
Méghogy könyv..!

Kunhallmi Agnes 2017.11.08. 00:45:51

A szemet naci Orban, mar megint nem bukott meg, pedig a metropotlasba tuti bele kellett volna buknia.

chrisred 2017.11.08. 05:12:45

Függetlenül attól, hogy ki is lenne közhasznú az álcivilek szervezetében, csak egy parazita magyar politikus agyában fordulhat meg, hogy egy gazdasági társaság nyeresége arra való, hogy a menedzsment ide-oda szórja a pénzt, azzal gyújtson szivarra etc. Nem abszurdisztáni körülmények között annak az a célja, hogy a tulajdonosok vagyonát gyarapítsa. Így az MVM vagy befizeti az állami költségvetésbe. Vagy pedig, mivel közszolgáltatóként csak onnan szerezhette a nyereségét, hogy a szükséges költségeihez képest túlárazva nyújtotta a szolgáltatásait az adófizetők (részvényesek) felé, leviszi a szolgáltatási díjait.

midnight coder 2017.11.08. 08:47:57

Alaptörvénybe kellene iktatni, hogy semmilyen állami vállalat nem támogathat semmiféle civil szervezetet vagy alapítványt. Sőt, ezt igazából a magáncégekre is kiterjeszteném, sőt a külföldi adományokat is tiltanám. A civilek, alapítványok éljenek szépen a hazai polgárok támogatásából.

chrisred 2017.11.08. 08:58:54

@midnight coder: Nem mindegy neked, hogy valaki a tulajdonában álló cég nyereségéből adományoz, vagy a cégből átteszi a pénzt a zsebébe és onnan ad?

bigdata 2017.11.08. 09:49:05

@chrisred: sztem csak arra célzott, vki vagy civil vagy zsoldos.

bigdata 2017.11.08. 10:00:25

Nem igazán látom, mi ebben a taktikában a ráció. Úgy számolják, a választások előtt már nem lehet ítélet?
süti beállítások módosítása