B1 blogcsalád



Fideszes oktatás: tudomány helyett bulvár

2017. október 09. - B1blog

suli-nyito.jpgMost, hogy vitathatatlanul minden a legjobb irányba halad, ideje volt már az oktatás elméleti hátterét is felfrissíteni kicsit.

Vége a megterhelő tudományos elmélkedéseknek, helyette kvízek, nyelvi játékok, és rövid, lelkesítő, bár kétes igazságtartalmú hírek várják azokat, akiket jósorsuk a régi, oktatáskutatással foglalkozó ofi.hu helyett az új tantrend.hu-ra vezérel.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felszámolása (bocsánat: sikeres átalakítása) után két vidéki felsőoktatási intézmény (az egri Eszterházy Károly Egyetem, illetve a Kecskeméti Főiskola) is rohamos fejlődésnek indult és vált hirtelen meghatározó szaktekintéllyé a hazai pedagógiában. A napokban jelent meg a világhálón az új oktatásfejlesztési portál, a tantrend.hu az Eszterházy Károly Egyetem fenntartásában és gondozásában.

Már maga a honlap indulásának bejelentése is nagyon informatívra sikerült. “Nevéből is adódóan, a TanTrend foglalkozik mindennel, ami tan, és mindennel, ami a tanuláshoz, oktatáshoz, pedagógiához kapcsolódó trend, azaz szokás, hagyomány, vagy jó gyakorlat” - hirdeti büszkén a felszántott és sóval behintett OFI honlapja utolsó leheletével.  A TanTrend tehát “minden, ami tan”, mint ahogy a trotechnikus is mindig Elek. A “trend” szó pedig mostantól azt jelenti, hogy hagyomány és szokás. Úgyhogy ha valaki eddig azt hitte, hogy irányzat és fejlődés, akkor az üljön le, egyes, és lesz szíves megtanulni, hogy mostantól így van, és kész.

Egyébként is van néhány dolog, amit, úgy tűnik, ideje végre megtanulnunk. Szerencsére a TanTrend ebben is készséggel áll rendelkezésünkre. Jegyezzük meg hát jól:

  • azt, hogy milyen tartalmak minősülnek frissnek és szakmailag hitelesnek, eddig rosszul tudtuk. Rétvári Bence tájékoztatója például, hogy szárnyal a pedagógusképzés, megérdemli, hogy kiemelt helyet kapjon az oldalon.
  • a legmegbízhatóbb hírek csak az MTI-től érkezhetnek, sehonnan máshonnan.
  • érdemes milliárdokért olyan iskolaépületeket tatarozni, amelyekben nem nagyon maradt már se tanár, se diák, és erről diadalmas beszámolót publikálni
  • a valódi szakmai programokat a korábban már említett két felsőoktatási intézmény szervezi. Bármilyen más pedagógiai eseményt felesleges akár említeni is.
  • a tanév kezdete és vége annyira nem jelentős, így nem is érdemes feltüntetni az eseménynaptárban. Ellentétben az oldal indulását bejelentő sajtótájékoztatóval.
  • József Attila Tiszta szívvel című verse egy, az oldalon olvasható cikk szerint “egészen átvitt értelmű’. Jó ezt tudni: így nem kell aggódnunk például azért, hogy a költő mellkasából mérgező növények hajtanak ki, mert igazából nem is, azt csak úgy lírailag mondja.

A régi OFI-honlapon szereplő “kutatás”, illetve “kiadványok” menüpontok nyom nélkül tűntek el a történelem süllyesztőjében, mint felesleges tartalmak. Az új oldalon így végre helyet kaphattak olyan fontos oktatási kérdések, mint hogy milyen diákcsínyek fordulhatnak elő, vagy hogy mit is jelent valójában a “farkasember” szó. Aki mindezekről azonnal szeretne értesülni, mert majd’ szétveti a tudásszomj, az hírlevelet is kérhet. (Feliratkoztunk, alig várjuk. Részletek később.)

Végiglapozva az új oldalt, amely saját állítása szerint friss, szakmai, és hiteles, boldogan lélegezhetünk fel. Az oktatáskutatás és oktatásfejlesztés iránya így tényleg vitathatatlanul jó felé halad: még néhány év, és nem marad épeszű oktatáskutató, aki vitába szállhatna az új, ijesztő gyorsasággal kibontakozó trenddel. Ami, ugye (figyelt, kedves olvasó?), hagyomány, és nem fejlődés.

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3412939585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2017.10.10. 08:26:44

"Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új" (A Ludas Matyi c. egykori vicclap "Hátha valaki nem ismeri" c. rovatának a mottója), illetve: "Te hülye, ez már volt" (Kolin Péter: A vér c. paródiája Mozart-Gebler: Thamos, Egyiptom királya c. daljátékának Devecseri Gábor-féle magyarítása sugallatára)

magyarparaszt 2017.10.10. 08:32:18

Különleges bravúr: Orbánék évei alatt legalább egy évszázadot ugrottunk hátra. Miféle nép ez a magyar?

SimiTomi 2017.10.10. 08:34:35

A bejelentés rendezvényéről készült fotókon egy modern, 21. századi eszköz nem látszik, ha jól láttam... Ez szerintem mindent elmond.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.10. 08:35:55

Azt értem hogy bármit tesznek azt élből anyázza a ballib blog.

De nem ártott volna néhány valódi kritikát is elrejteni a szokásos ballib büfögés, és tartalmatlan öklendezés közé.

Gino 2017.10.10. 09:42:35

@Ballib cenzúrázók réme 25: :D Ez jó volt.
Mutatnál bármelyik orbáncsicska* lapból 1 azaz egy darab valódi kritikát, ami nem tartalmaz "büfögést"? köszi.

orbáncsicska* hogy értsd: tulajdonosi kötődés lörinc, habony, tiborc, vagy egyéb magasan kvalifikált hiteles szakember

Gino 2017.10.10. 09:45:13

@Ballib cenzúrázók réme 25: hátha mi nem hű fidesznyikek is értjük milyen egy valódi értékeket felvonultató kritika. Olyan jó lenne így a választások közeledtével megvilágosodni :)

CoolKoon 2017.10.10. 09:45:52

@SimiTomi: Gondolom, ezért a múlt századbeli iskolát idéző tanteremről készült fotó illusztrációnak...

anyadmajma 2017.10.10. 23:57:43

@Ballib cenzúrázók réme 25: valódi kritika, te hazaáruló bolsevik geci?
Az az, hogy a gazdádnak csak a hozzád hasonló agyatlan barmok kellenek, akinek már kétszámjegyű az IQ-ja, az már nem lehet, mert még a végén gondolkodni is tud, és nem hiszi el azt a sok szart, amit a ti torkotokon simán le lehet nyomi.
süti beállítások módosítása