B1 blogcsalád



A magyarok még Putyintól is többet várnak, mint Trumptól

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 17. - Szelestey
  • A magyar közvéleménynek a 34 %-a remél kedvező világpolitikai lépéseket az orosz elnöktől, Trumpnál ez a mutató csupán 29 %-os.
  • Kifulladóban van a kelet-európai országok gazdasági lendülete.
  • Adoptálja a magyar ügyvezetőt egy neves müncheni meleg találkozóhely két gazdája.

 

Pew Research Center/New York Times/Washington Post/AP

new_york_times.jpg

Orbán Viktornak még dolgoznia kell, hogy idehaza elfogadtassa a közvéleménnyel az orosz államfőt, mert a legújabb felmérés szerint ugyan a magyarok jobban bíznak Putyinban, mint Trumpban, mármint hogy jó irányba viszi a világ dolgait, ám a többség, 57 %, még így sem hisz az orosz vezetőnek. Vagyis Putyin csak az amerikai elnökhöz viszonyítva áll jól. A kutatást az amerikai Pew Intézet végezte el a föld 37 országában. Ebből az derült ki, hogy még az Egyesült Államok jó pár NATO-szövetségesénél sem adnak hitelt az emberek Trumpnak. Ugyanakkor a többség nem gondolja, hogy Oroszország volna napjaink legnagyobb veszélyforrása a politikában, nálunk mindössze 28 % tart e tekintetben Moszkvától. Amerikában ez az arány 47 %, a lengyeleknél pedig 65. Viszont a magyarok 48 %-a kedvezőtlenül viszonyul az orosz valósághoz, 37 %-nak ellenben jó a véleménye róla. 55 % mondta azt, hogy arrafelé nem tartják tiszteletben a személyes szabadságjogokat, 28 % szerint viszont nincs ezzel semmi különösebb gond.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

Kelet-Európa a növekedést tekintve lepipálja a kontinens nyugati felét, a régión belül azonban az ütem Magyarországon a leglassúbb. A legtöbb államban jól alakult a magánfogyasztás, valamint megélénkültek a beruházások. Az éllovas Románia, ahol a GDP az egy évvel ezelőttihez képest 5,9 %-kal nőtt, nálunk a tempó 3,2 %, ez 1 %-kal még mindig jobb, mint az euróövezet átlaga. A kedvező eredményben persze közrejátszott, hogy megint fennakadás nélkül jönnek az uniós támogatások, jól alakul a kivitel és a magasabb bérek, illetve a kormánytól kapott kedvezményeknek köszönhetően az emberek többet költenek. Az életszínvonal azonban továbbra is elmarad a nyugati szinttől, tartós a munkaerőhiány és a gyárak csaknem teljes kapacitással működnek, amit azt jelenti, hogy várhatóan hamarosan megreked a kedvező folyamat. A londoni Capital Economics egyik elemzője szerint a mostani negyedévben érjük el a csúcsot, mert utána már jelentkezik a magasabb infláció és kamatok hatása, amihez társul a szigorúbb költségvetési politika, és ez lenyomja a belső keresletet. A magyar gazdaság az első negyedév után 4,2 %-ról lassult le, főleg az ipar és a mezőgazdaság teljesítménye miatt.

Die Presse

die_presse.jpg

Még mindig mutatósak a kelet-európai konjunktúraadatok, ám már látszik, hogy a legutolsó negyedévben fordulat következett be: az eredmények elmaradtak a várakozásoktól, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban gyengült a növekedés. Mostantól kezdve viszont erősödik az inláció és magasabbak lesznek a bérterhek is. Azaz kifulladt az erőteljes tempó. a gazdaság beleütközött a kapacitási korlátokba. Magyarországon 3 hónap alatt 0,6 %-kal lett kisebb a GDP, de a kormány kitart amellett, hogy az egész évet tekintve 4,1 %-os lesz az ütem. A gazdaság motorja csak a cseheknél és a szlovákoknál pörög teljes erővel.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Fiává fogadja a magyar ügyvezetőt Münchenben a melegek egyik legkedveltebb találkozóhelyének két tulajdonosa. A 63, illetve 60 éves pár él a lehetőséggel, hogy a nemrégiben elfogadott törvény értelmében összeházasodhat, majd utána jön az adoptálás. A 35 éves Roger Barta 5 éve dolgozik a „Német tölgyben”, amely egykor a filmrendező Fassbinder törzshelyének számított. Recepciósként kezdte, de szorgalma és hozzáértése folytán gyorsan haladt a ranglétrán és munkaadói nagyon megszerették, ezért szánták el magukat a nagy lépésre. Maga Barta azt mondja, Magyarországon manapság nem kedvez a közhangulat a melegeknek, sőt kifejezetten ellenséges velük szemben. Aki más, azt gyakran sértegetik, fenyegetik, akadályozzák a szakmai előrejutását. A tévében látta nyilatkozni leendő fogadott szüleit és akkor határozta el, hogy náluk szeretne dolgozni. Az is sokat számított, hogy Németországban elfogadják az olyanokat, mint ő, és nem kell titkolózni. Egyébként addig egy budapesti bankban volt vezető közgazdász. Ugyanakkor a pár azt becsüli a leginkább benne, hogy teljesen megbízható.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9512756680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.08.17. 07:35:05

"A kedvező eredményben persze közrejátszott, hogy megint fennakadás nélkül jönnek az uniós támogatások" vs index.hu/gazdasag/2017/08/14/nem_jon_a_penz_brusszelbol_az_allamkasszahoz_nyul_a_kormany/

" Magyarországon 3 hónap alatt 0,6 %-kal lett kisebb a GDP, de a kormány kitart amellett, hogy az egész évet tekintve 4,1 %-os lesz az ütem. " ez a mondat úgy baromság, ahogy van.

Szelestey olvassa is, amit kitesz? vagy a felfogásával vannak gondok?

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.17. 16:49:59

Hát persze.
Itt egy másik felmérés, amit sosem fog leközölni a CIA- csicskamédia; pláne nem az USA- ban, 2013 után zsinórban a 4. éve:

www.zerohedge.com/news/2017-08-07/us-greatest-threat-peace-world-today-new-poll-finds

Frenk12 2017.08.18. 10:23:08

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/
süti beállítások módosítása