B1 blogcsalád



Orbán: azt mondták Brüsszelben, viselkedjek

2017. április 30. - nickgrabowszki

Ez egészen úgy hangzik, mintha nem ő állította volna meg Brüsszelt, hanem Brüsszel őt.amo.jpg

Ehhez képest a kormánypropagandából egyáltalán nem lehet megtudni, hogy a Fidesz-vezér súlyos politikai vereséget szenvedett. Ott a Néppárt brüsszeli ülése után pár órával már az zúgott, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök minden kérdésben megvédte Magyarország és a kormány álláspontját szombaton Brüsszelben az Európai Néppárt elnökségi ülésén, valamint az Európai Tanács találkozóján.

Ami azért egészen más, mint ami valójában történt.

Közvetlenül az ülés után még Orbán is másként látta. Tom Nuttall, az Economist brüsszeli tudósítója csípte el egy pillanatra, neki ezt mondtatn.jpg

Azaz megkérdezték Orbánt, hogy mi történt a Néppárt elnökségén:

azt mondták, hogy viselkedjek.

  • Ez egyfelől azért nem egészen ugyanaz, mint amit hazai használatra előad.
  • Másfelől arra utal, hogy a Fidesz még annál is elszigeteltebb, mint amire eddig gondolni lehetett.

Könnyen úgy lehetett látni, hogy a Néppárt, Brüsszelnek, meg úgy általában Európának és az európai jobboldalnak nincs eszköze Orbán és a Fidesz megregulázásához, mivel

  • a Bizottság nem indított az Orbán-kormány ellen jogállamisági eljárást,
  • nem zárták ki a Fideszt Néppártból sem.

Ezek után joggal mondhatta a kormánypropaganda, hogy nincs itt semmi látnivaló.

Ugyanakkor, ha Orbán annyira megalázva jön ki az ülésről, mint anno egy diák az igazgatóiból, vagy egy szőnyeg szélére állított katona a parancsnoki irodából, hogy ilyet mond, azt szűri le belőle, hogy a viselkedését, 

a civilizált normák betartását kérték rajta számon, 

akkor az ülés hangneme sokkal élesebb lehetett annál, mint ami kiszivárgott.

Ennek ismeretében már inkább úgy tűnik, hogy Orbánnal felmosták a padlót, de kapott még egy utolsó, utolsó utáni lehetőséget. Dehogy védet ő meg kormánya álláspontját. Inkább mindenbe beleegyezett, amit kértek tőle. Hogy azután betartja-e, az már már egy másik kérdés.

Az európai jobb- és baloldal közötti permanens háborúban egyik fél se hagyja könnyen áldozatul esni saját katonáit. Nem hagynak senkit az út szélén. Ez tartja bent Orbánt a Néppártban.

Illetve eddig tartotta. Minden jel szerint ezúttal közölték vele, hogy van egy határ, amíg kiállnak érte, de most már nekik is vállalhatatlan, amit tesz. Gyakorlatilag

egész eddigi politikája megtagadására szólították fel.

Orbán előtt több út is áll.

  • Azt nem választhatja, hogy egyszerűen csak viselkedik. Ez jól látszik az ülés utólagos kommunikációjából, meg a Soros ellen indította újabb kormányhirdetésből.
  • De azt sem választhatja, hogy nem viselkedik, mert akkor kizárják a Néppártból.

És ha kikerül onnan, akkor végképp elszigetelődik. Az ügyek menetére a maradék befolyását is elveszíti. Onnantól nincs más út számára, mint ki az Unióból. De az meg egyenesen vezet a választási vereséghez.

Valószínűleg a kettő kombinációja lesz a megoldás: úgy tesz, mintha komolyan szembeszállna, mintha semmi nem változott volna. De közben,

fű alatt, suttyomban, talán nyáron, mikor az emberek úgyse követik a híreket,

felpuhítják a CEU- és a civilellenes törvényt is, illetve visszavesznek a hangnemből és néhány hét múlva csendben elhal a Brüsszel-ellenes kampány.

Ha nem így tesz, akkor hamarabb bukik meg, mint bárki számítana rá. Az a kérdés, ők belátják-e, hogy elértek már a falig.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4712469365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISIS nevű CIA projekt 2017.05.01. 12:12:25

Érdekes, a tegnapi bejegyzések meg épp arról szóltak, hogy a Patás Zorbán átvert mindenkit Brüsszelben. Senki se tudja, mi mán' az igasság.
Lehet, hoty mán meg is bukott és jön az ÁJEMEF- kormány, végre.
Szorosz papával, mint pénzügyminiszterrel.
És Martin Sulc, mint oktatásügyi miniszter.

Skorpió53 2017.05.01. 13:24:20

Akkor inkabb annak drukkolok, hogy ne lássák be, hogy elmentek a falig, hátha tényleg fölkenődnek végre.

Skorpió53 2017.05.01. 13:31:28

ISIS nevunek uzenem, hogy a primitivek, akik ugy beszelnek, ahogy szánalmasan jelezni próbálta, most már Orbán oldalán lelhetőek fel nagyobb számban. Intelligensebb emberek egyre kevesebben maradnak az oktatas, műveltség, gondolaszabadság ellen harcoló tehenszaros táborában.
süti beállítások módosítása