B1 blogcsalád



8 nagykutya, akit Orbán ügyészsége nem tudott hamis vádakkal elkaszálni

2015. június 30. - Spectra

Az ügyészség előszeretettel dicsekszik azzal, hogy a váderedményességi mutatója 95-96 százalék körül mozog. Vagyis a bíróság ilyen nagy arányban ítéli el a megvádolt személyeket. Ez ugye elvileg az ő munkájukat dícséri. Van azonban ezzel egy kis bökkenő. Pontosabban nem is egy bökkenő.

20141211polt-peter2.jpg

Először is mit várunk azoktól az ügyészektől, akik jutalmat kapnak azért, hogy az Orbán-éra érdekeit szolgálják? Nyílt titok, hogy az orbánista ügyészek összejátszanak a szintén Orbán-hű nyomozókkal és bírákkal. Így nem is olyan nehéz elérni azt a 95 százalékot.

Nagyon ciki viszont a helyzet akkor, ha még így sem sikerül elkaszálniuk az Orbán-kormány politikai érdekeit sértő politikusokat és államigazgatás vezetőket.  A nagy közérdeklődést kiváltó ügyekben ugyanis a vádhatóság rendre kudarcot vall, mondhatni impotens.

Íme 8 nagykutya, akit Orbán ügyészségének nem sikerült a hamis vádakkal elkaszálni:

  • Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója -  9 eljárást is indítottak ellene. A kilenc ügyből hétben visszavonhatatlanul megállapították ártatlanságát, így az UD Zrt.-ügyben is. Csak jogosulatlan adatgyűjtés miatt ítélték pénzbüntetésre, illetve már csak a titkos kémperben kérdéses, hogy megállapítják-e a bűnösségét.
  • Szilvásy György egykori szocialista titokminiszter. Szintén érintett volt a titkos kémperben, egy másik ügyében pedig éppen a napokban született meg az ítélet, miszerint nem tett hamis vallomást bizonyos facsemeték értékesítésével összefüggésben. Számlákkal igazolta, hogy ő állta a cechet. Ezen kívül két másik büntetőeljárást is kezdeményeztek ellene, és azok is felmentéssel zárultak. Vagyis kiderült, hogy például az UD Zrt. kapcsán sem élt vissza a hivatali hatalmával.
  • Kocsis István,  a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója. A 14 milliárd forintos hűtlen kezelés ügyében - igaz még nem jogerősen -, de őt is felmentette a bíróság. Az ítélet szerint tehát nem okozott vagyoni hátrányt az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek.
  • Molnár Gyula, Újbuda volt szocialista polgármestere. A Kúria jogerősen őt is felmentette. Nem állta meg a helyét a vád, miszerint befolyásával visszaélve átjátszott egy ingatlant egy magáncég tulajdonába.
  • Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. Több mint húsz büntetőeljárást indítottak ellene, többek között hűtlen kezelés és zsarolás miatt. A húsz ügy közül eddig csak egyet bukott el, azt is csupán rágalmazás miatt.
  • Hunvald György egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester. Milliárdos, bűnszervezetben elkövetett ingatlanpanamával vádolták, az ítélet szerint azonban csak egy kisebb súlyú hivatali visszaélés történhetett.
  • Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetője. A bábolnai ménesbirtok értékesítése kapcsán felmentették.
  • Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest. A BKV-ügyben bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, zsarolással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolják. Ítélet azonban még a vádirat benyújtása után három és fél évvel sem született. Holott a vád már egyértelműen összeomlott. A vádlottak és tanuk kényszervallatással kicsikart hamis vallomásokról beszéltek a bíróság előtt. Balogh Zsolt pedig már két és fél éve visszavonta a nokiás dobozokról szóló meséjét. Sőt idén márciusban ezt megerősítve bocsánatot is kért az érintettektől a hazug vallomás miatt.

Az ügyészség tehát 8 nagykutya ügyeiben is elbukott. Kérdés, hogy ennek örüljünk-e, mert ez mégis csak felcsillantja a reménysugarat, hogy létezik még igazságszolgáltatás Magyarországon. Vagy sírnunk kellene-e azért, hogy ezek a mondvacsinált ügyek egyáltalán eljuthattak a bíróságig.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr567583254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint László 2015.06.30. 16:48:05

Az ügyészség 96-98%-os váderedményessége úgy jön ki, hogy amit nem tartanak alkalmasnak vádra, azt el sem viszik a bíróság elé, hanem saját hatáskörben megszüntetik a büntetőeljárást.

high up! 2015.07.01. 11:32:40

Átlaghülyemagyarok országa ez, de még mekkora!

25 év alatt minimum a GDP 200%-a folyt át korrupciós ügyletek keretében (a privatizációtól kezdve az közbeszerzéseken át a koncesszíós és hasonló jogokig), ezek után el lett ítélve és börtönben ült:

EGY DARAB POLITIKUS BÜNÖZÖ, A FÉLHÜLYE ZUSCHLAG. Ja, meg egyszer véletlenül az Agrobankos Kunos még 20 éve, de utána Orbaneszkut kioktatták, hogy nem erről szól a gengszterváltási paktum.

Azóta is csak az a játék folyik, hogy ordibál a parlamenti csürhe egymásra, esetleg letartóztatnak is egyik-másik bandatagot, de arra marhára vigyáz a vádló, hogy nehogy már olyan vádiratot nyújtson be, hogy az alapján el lehet ítélni a másik maffiáját. Mert akkor az meg borítja az ő maffiáiját.

Na meg a másik konstrukció, hogy hát hülyemaszopos lennék a Rogánt lebuktatni, amikor a mi képviselőink is kapják a mutyi lakásokat a Tónitól.

Szóval Átlaghülyemagyarok, csak így tovább! Ordibáljatok csak tovább a másik maffiájára teli tüdővel, s közben magyarázzátok féleszüek, hogy az enyém "Hámmá mér ne csinálná, hát 620 évvel ezelőtt a tied is lopott ám!!" Ez kell az Átlaghülyemagyarnak.

Oszt mikor ott álltok 40 évnyi harc után a nyugdíjjal, akkor csak lestek, hogy Lázár Boldizsárnak már saját lakótelepe van, ti nektek meg lesni kell a gázórát, nehogy gyorsabban pörögjöm, különben jön a magáncsőd a szoba-konyhás putritokra.

FOLYTASSUK!

csak egy néző 2015.07.01. 11:55:45

"..miszerint Polt Péter hivatalba lépése óta megháromszorozódott az elutasított feljelentések száma, illetve megkétszereződött azon ügyek aránya, ahol megszüntették az elkezdett nyomozásokat. Az atlatszo.hu adataira hivatkozó politikus ezt úgy értékelte, hogy amióta Polt Péter újra legfőbb ügyész, "a Fidesz ügyei miatt" sokkal nehezebb állampolgári feljelentéssel nyomozást indíttatni, mert Polt Péter "leállíttatja a nyomozásokat, megszünteti az eljárásokat".

Bizony, bizony 2019-ig szoptok, mert megtehetem.
hirhatar.com/wp-content/uploads/Polt-P%C3%A9ter-2012-1.jpg

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2015.07.01. 12:07:14

hát ja, hatékonyak, az biztos. Vajon mennyibe került ejteni ezeket?

Hihhetetlen 2015.07.01. 12:24:33

"Kérdés, hogy ennek örüljünk-e, mert ez mégis csak felcsillantja a reménysugarat, hogy létezik még igazságszolgáltatás Magyarországon. Vagy sírnunk kellene-e azért, hogy ezek a mondvacsinált ügyek egyáltalán eljuthattak a bíróságig."

Az utolsó mondat vérlázító, helyette javaslom:

VAGY sírunk-e, hogy az igazságszolgáltatás annyira inkompetens még az ellenzékiek / 2010 előtti állami vezetők elleni, egyébként finoman szólva is nagyon-nagyon gyanús ügyekben (pl. Kocsis, Molnár, Hunvald, Hagyó) sem tudott elmarasztaló ítélet születni, ill.
VAGY sírunk-e, hogy láthatóan még mindig együttműködnek ezek a tolvajok azokkal a tolvajokkal.

igazi hős 2015.07.01. 12:25:35

A fenti ügyek közös jellemzője, hogy nem is akartak nyerni, csak a megfelelő időben vádolni. A francot sem érdekli, hogy ki ül, de egy választást (kerületi, mint Molnár vagy országos, mint Tátrai esetén) eldönthet egy jól időzített és jól prezentált büntetőeljárás. Hagyó már ránézésre is megérdemelne pár évet (persze ilyen alapon elég nagy társasága lenne az aktuális és korábbi Parlamentből), ennek ellenére már ott tartunk, hogy a választási győzelmet jelentő nokiás dobozra semmilyen bizonyíték nincs, HM egy ma született bárány és komoly kárpótlás jár neki a meghurcoltatásaiért. Ez már magában is elég érv, hogy miért száműzzük a Fideszt ebből az országból.

Netuddki. 2015.07.01. 12:33:48

Na és a lézerdzsoni legújabb dohánymutyis, 80 milliárdos hűtlen kezeléséből mikor lesz büntetőper?

Netuddki. 2015.07.01. 12:34:56

De az is felháborító, hogy a nokiásdobozos hagyót nem bírták leültetni.

pucros 2015.07.01. 12:38:31

Az a rossz érzésem, hogy a fennmaradó esetek többségénél sem az igazság győzelmét kell ünnepelnünk.
Egyszerűen csak nem a vádemeléskori akarat az egyetlen és a végső, hanem voltak még kövek, amiket a vádlottak védelmezői meg tudtak mozgatni annyira, hogy ne érje meg az ügyet teljesen végigvinni.
És igen, sajnos ebben az is benne van, hogy már az eredeti cél sem az igazságszolgáltatás volt, hanem a vádemelés propagandaértéke.

Netuddki. 2015.07.01. 12:40:49

@bértrollbosszantó_kovi1970: De az is lehet, nem is akarták. Vagy csak egyszerűen balfaszok dlgoznak ott ahol ezeket az ügyeket vizsgálják...

ostvan2 2015.07.01. 12:47:43

Szerintem az a gond, hogy összekeverjük a politikai, az erkölcsi és a büntetőjogi felelősséget. Lehet erkölcstelenül politizálni, ha közben nem sért az illető politikus tételes jogszabályt (mint most üzemszerűen a fidesz), vagy jól lepapírozza a történéseket. És ezek mind elkerülik a büntetőbíróság hatáskörét.

Muad\\\'Dib 2015.07.01. 13:02:50

Sírni még egy dolog miatt érdemes. Mégpedig azért, mert ennek a barom országnak több évtizede olyan törvényalkotásban van része, amiben a büntetlenül megúszható, és jogilag igazolható korrupció kódolva van. Örüljünk ennek együtt az egyenlítő bloggal, akik szerint felelős az előző évtizedek korrupciós pénzeltűnéseiért nincs. Ez pedig azt jelenti, hogy Orbánék is csont nélkül meg fognak úszni minden ügyet. Majd legfeljebb találnak ők is egy Zuschlagot, akit le lehet sittelni.
Hát hurrá, együtt örülök veletek...

kewcheg 2015.07.01. 13:17:31

Szerintem tiszta lelkiismerettel áll majd a Teremtő színe elé....

2015.07.01. 13:20:39

Íme a kérdés: Van-e nem korrupt, tisztességes politikus, aki volt már felelős kormányzati pozícióba?
Erre a kérdésre, attól tartok, a magyarok többségének a válasza egyértelmű NEM.
Hogy ez a válasz kivetítésből, rosszhiszeműségből, irigységből, vagy szolgalelkű hatalom utálatból származik majdnem mindegy. Az eredménye mindenképpen ugyanaz, bármi is ennek a válasznak a közvetlen magyarázata : a demokrácia ellehetetlenül, és ennek nyomán a szélsőséges nézetek, tendenciák, illetve az ezeket képviselő erők és pártok megerősödnek. Így tesszük tönkre országunkat, a saját életünket.

csak egy néző 2015.07.01. 13:21:09

@kewcheg:
A "Teremtő" alatt az Istenkirályra gondolsz?

vénkujon 2015.07.01. 15:00:54

se batyu, se birka... ez már tényleg kurvanagy égés:D

shakespeare 2015.07.01. 15:19:41

A korrupt és majom végkövetkeztetés a legrosszabb, a legalja ebben az írásban.
Majom, mert tudja, hogy az ügyészség nem bukott, és korrupt, mert az igazi nagy mszp közeli maffiózókat mondvacsinált bűnökkel címkézi fel.

a kisembernek ezek szomorú ügyek, azért nem sikerült bizonyítani a gazemberek bűnösségét, mert kiegyeztek a jelenlegi hatalommal, hogy kapcsolataikkal kiszolgálják őket is.
magyarán tovább lophatnak kicsiben és az eddigi nagy lopások el vannak nézve.
Ékes példa Kocsis segítsége és kapcsolatai az orosz Paks2 összehozásában.

nem véletlenül erősödik a Jobbik és az LMP,
kurva mindenit a fizetett egyenlítős majomkodásnak

Szalacsi_Dezső 2015.07.01. 15:40:01

a kommentekből úgy tűnik, kicsit kontraproduktív lett ez a blogbejegyzés. :-)))
Hihihi

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.01. 16:59:18

Nem mindegy, hogy valakit bűncselekmény hiányában, vagy bizonyítottság hiányában mentenek fel..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.01. 17:05:41

"Kérdés, hogy ennek örüljünk-e, mert ez mégis csak felcsillantja a reménysugarat, hogy létezik még igazságszolgáltatás Magyarországon. Vagy sírnunk kellene-e azért, hogy ezek a mondvacsinált ügyek egyáltalán eljuthattak a bíróságig."

Inkább azon kellene sírni, hogy a magyar igazságszolgáltatás ( vagy inkább csak jogszolgáltatás)nem képes felelősségre vonni a fehérgalléros bűnözőket.
Persze már maga az eljárás is egyfajta büntetés volt ezeknek a szemétládáknak..

csak egy néző 2015.07.01. 17:14:01

@A megvalósult amerikai ólom..:
Sajnos komám, ha ezek megbuknak a mai fehérgalléros szemétládák ugyan így megússzák, hacsak nem történik valami csoda, de mint tudjuk,csodák csak a mesékben vannak.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.07.01. 17:14:31

Al Capone-t sem tudta elítélni a bíróság a legsúlyosabb bűneiért. Végül csak egyszerű adócsalás miatt tudták börtönbe dugni..

HaCS 2015.07.01. 19:00:30

@dome64:

"Hogy ez a válasz kivetítésből, rosszhiszeműségből, irigységből, vagy szolgalelkű hatalom utálatból származik majdnem mindegy."

Azóta, és addig nem kell csodálkozni semmin, amíg az egyéni választókerületi képviselők, (pénz)büntetést kaphatnak azért (a frakciójuktól), ha esetleg a választókerületük érdekeit képviselik gombnyomáskor a felhangzó (röhej) parancsszó ellen.
A képviselők meg csak dobálják az igeneket/nemeket, egyéni(!) képviselői indítványokat adnak be úgy, hogy fogalmuk sincs mi áll benne ( magyarnarancs.hu/belpol/rubovszky-meghekkelte-a-torvenyhozast-az-ugyvedi-irodak-penzugyi-beszamoloi-ujra-rejtve-maradnanak-95309 ) .

Személyes felelősséget meg nem vállalnak semmiért. Ugyanis ma Mo.-i törvényhozásban az egy elfogadható érvelés, hogy "ő nem is tudta", mihez adja a nevét/aláírását.

Az országunkat nem én teszem tönkre. Kikérem magamnak!

xclusiv 2015.07.02. 00:23:07

Az ügyészség a bírósággal együtt ezt hozta ki.
Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a fent említett "urak" közül lenne olyan, aki ne követett volna el annyit, hogy rárohadjon a műanyaglakat is. Legalábbis nem tennék erre komolyabb pénzt, még 100x-os nyeremény esetén sem egy elméleti fogadásban...

Jut eszembe bíróság: az egyik legújabb ítéletük szerint 2,5 évet ér az, hogy két bűnöző súlyosan bántalmaz egy épp intézkedő rendőrt, aki épp a harmadik társukat próbálta megbilincselni. Hőseink amúgy nem jogerősen el voltak ítélve egy ugyanilyen (vagyon elleni) cselekményért, amin épp akkor rajtakapta őket a zsaru, A két erőszakos bűnöző másodfokon (súlyosbítva!) 3,5 évet kapott, a sima tolvaj pedig egyet. Két évet pedig előzetesben ültek (szerintem), szóval ezt leszámítva 1,5 év.

Na ennyit ér, hogy intézkedő rendőrre támadtak ketten, és súlyos sérülést okoztak neki.

Ennyit erről...

Measurer 2015.07.03. 15:32:56

@xclusiv: Az egyes ügyek összehasonlithatóságához, elemzéséhez szükség lenne maguknak az eljárásoknak a - megfelelő anonimitás melletti-nyilvánosságára is .
Polt ügyszsége tipikusan poszt-kádári, sokszor koncepciók mentén ügyködik, a törvénytelenségeket nem feltárja, hanem leplezi. Működésük nem látható át. A bíróságok munkájába a politika lépten-nyomon beleszól.
A médis a hivatalos -hirszállitó- szervek tenyeréből eszik, amúgy átpolitizált, elfogulatlan hiradásra alig van példa.

csak egy néző 2015.07.03. 15:45:52

@Measurer:
Ez is magáért beszél.
Az ügyészség szerint, ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek, és kiveszi onnan a pénzét"

Érzik azért, hogy nyakig benne voltak a Qestoros buliban, nem véletlen, hogy kifizetik a többi károsultat is.

index.hu/gazdasag/2015/07/03/az_ugyeszseg_szerint_nem_volt_bennfentes_kereskedes/

xclusiv 2015.07.03. 16:12:23

@csak egy néző: khömm.

1. A questor "károsultak" saját maguknak köszönhetik, hogy károsultak lettek. Egyik kollegám örökölt egy kisebb összeget, azt akarta befektetni. Nála a questor azért esett ki, mert fekete fehéren le volt írva, hogy se beva, se oba.

2. Nyilván egy csomó fideszesnek volt ott egy csomó pénze, azért kell "megmenteni" a "károsultakat"

3. a megmentés azt jelenti, hogy a questoros spekulánsok kifizetését rábasszák a bankokra, akik pedig ezt a pénzt be fogják szedni a lakosságtól és a cégektől, de a sor végén a lakosságtól.

Measurer 2015.07.04. 01:16:27

@csak egy néző: Sajnos ez is jó példa az ügyészi szervezet törvénysértő működtetésére, amelyért az Országgyűlés tehető felelőssé. A Questor esetében nem csak a benfenntes kereskedelem problémája merül fel, hanem, mint azt @xclusiv: is irja többről van szó, hiszen egy pénzszivattyút működtettek több választási cikluson keresztül, amelynek a lukait pl. a stadionépitési támogatással tömködték be. Nyilvánvaló, hogy a törvénytelenül működtetett pénzszivattyú "kárvallottjainak" egy része a megelőző működtetés "haszonélvezőivel" azonos. Igy a csődmentés törvénysértő volta nemcsak a "benfenntes kereskedésben" érintetteknél, hanem a többi, pénzszivattyús szereplő állami kártalanitásánál is fennáll. Azért itt nem kell nagy büntetésről álmodozni, USA szinten ez átlag 13 hónapos börtönnel jár "mindössze". Ennyi egy politikusi pályafutásban amúgy is "benne van."
www.ussc.gov/guidelines-manual/2013/2013-2b14

viktorputyin 2015.07.05. 15:14:20

@shakespeare: "nem véletlenül erősödik a Jobbik és az LMP, "

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP támogatottsága 20%-ot tesz ki. A második legerősebb párt a Jobbik, 15 %-os támogatottsággal. A legerősebb baloldali párt az MSZP, a teljes népesség 9%-a szimpatizál velük, az LMP-vel és a DK-val 4-4%, az Együttel 1%, más párt nem érte el még ezt a minimális küszöböt sem.
A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 28, az MSZP 15, a DK 9, az LMP 5, az Együtt pedig 1 százalékon áll.

Remélem a szövegértés megy :D

viktorputyin 2015.07.05. 15:19:09

@shakespeare: 38% -al a csúti patkány pártja ma is gond nélkül nyerné a választásokat.
Elképzelni sem tudom mi kellhet még hogy ez a magyar gyűlölő banda eltűnjön a színről.
Mondjuk ha a csúti patkány nyilvánosan ledarálna egy csecsemőt majd fasírtot készítene belőle és megenne? Vagy az agyhalottak ezt is tapsolva ünnepelnék?

shakespeare 2015.07.06. 10:14:22

@viktorputyin: remélem értjük egymást, én egy folyamatról beszéltem, te pedig aktuális helyzetet jelöltél meg a számokkal, ezek a számok a jobbik és LMP erősödését takarják ha összehasonlítjuk 5 évvel ezelőtti adatokkal.
az LMP teljesítménye azért került megemlítésre, mert volt egy pillanat amikor az fos alakok (kb csapat fele) lelépett a DK-ba és nekik rongyolt az egész baloldali majom média és jobbról sem kaptak semmi támogatást. Na, innen a nulláról kellett feljönni.
az nem kis teljesítmény. Tiszteletre méltó, hogy nem lengedeznek majom érdekek mentén.

miami vice 2016.10.18. 12:17:09

nekem 11 evig tartott egy polgári perem,amire nem engedtek be a tárgyalásra, majd tovabbi 5 honapig mig többszöri felszólitásra leirták ill postázták az alperesnek. én meg mindig nem kaptam semmit. fck Magyarisztan

miami vice 2016.10.18. 12:20:51

@high up!: átlagonalulibirkák, de nagyjából OK a perspektivád

Ménár Atya 2018.06.30. 12:47:10

Senkinek ne legyenek kétségei, hogy akár a maszop-szadesz, akár a mostani politikusok között ne lennének korrupt emberek.
Most csak annyi a helyzet, hogy az erősebb kutya baxogatja a gyengébbet, előtte fordított volt a helyzet.
Aki meg azt számolgatja, hogy melyik párt hány százalékon áll, annak ajánlom a volt szoci miniszter mondását, hogy nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni.
Fletó négy évig kormányzott úgy, hogy gyakorlatilag fideszes többség volt az őszödi beszéde után.
Most megközelítőleg sem hasonló a helyzet, a fidesz stabil többséggel rendelkezik, és az országot nem döntötték romba 8 év után sem, ahogy ezt minden évben jósolja a sok ajvékoló.
Az a helyzet, hogy jobban élnek az emberek, és ezért nyert a fidesz.
Számla befizetve, pénz gyűlik a bankszámlán, nyaralás indul, és munka is van.
Lehet ezen nyekeregni, hogy hazugság, de a saját költségvetésemnek jobban hiszek, mint bármelyik volt kormányzó ellenzéki politikusnak, a nem kormányzókat meg meghallgatom, és eldöntöm, hogy populista marhaságot mondanak, vagy van valóság alapja is a mondandónak.
Amúgy a jobbik pedig épp most hullik szét, tehát a 15 százaléka erősen feleződik,harmadolódik...........
A vágyálmok kivetítése még nem a valóság, az ellenzéki média, már 2/3-os győzelmet vizionál minden választás előtt, aztán jön a pofára esés a marakodás meg a magyarázkodás.
De inkább ez legyen, mint hogy megint elkúrják, nem kicsit..nagyon, ahogy szokták.
Na most lehet birkázni a kisebbségnek :D:D
süti beállítások módosítása