B1 blogcsalád



A Fidesz öt legnagyobb bukása kevesebb mint félév alatt

2015. március 24. - nickgrabowszki
  • Netadó.
  • Drogteszt.
  • Migráció.
  • Keményen dolgozó.
  • Vasárnapi boltzár.

Sorra dőlnek be a kormánypártok politikai termékei az utóbbi hónapokban. Az októberi önkormányzati választásokat még simán megnyerték, azóta viszont egy merő vesszőfutás az életük. A defenzívába szoruló Fidesznek a Századvég végzett felmérést,hogy találjon egy népszerű issue-t, amellyl tematizálni lehetne a közéletet, ennek eredményeit láthattuk az utóbbi néhány hónapban.

  • Internetadó

Az amerikai kitiltási botrány, a NAV-ot érő korrupciós gyanú és az egyéb lopási ügyek utáni helyzetet még tudják fokozni a netadó tervével, bár ezt még nem politikai terméknek szánják, csak egyszerű hörcsögösködés a költségvetési egyensúly érdekében.

A Századvég szerint a rezsitételek közül ennek emelését tartanák legkevésbé kellemetlennek a megkérdezettek. A választók - akiket ezek szerint nem kérdeztek meg - azonban a távközlési adó forgalomalapú kiterjesztésében okkal láthatták az utolsó szabad nyilvános fórum korlátozásának szándékát. Még a jobboldalon is eszementnek eszementnek nevezik és pálfordulásnak látják az ötletet.

Az ezt követő tüntetések miatt a netadó alig 10 napot élt meg, Deutsch Tamás feladata, hogy elsüllyessze az ügyet. A siker garantált: Deutschnak ez akkor is menne, ha épp az ellenkezője lenne a dolga.

  • Háború a drog ellen

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté december 5-én dobta föl, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12–18 év közöttiekre, a politikusokra és az újságírókra. A párt parlamenti frakciója azonnal meg is vitatta az ötletet, de ott sem volt egyértelmű a támogatás. A Századvég persze közölte, hogy a lakosság többsége támogatja. Nyilván a 18 év alattiakat nem kérdezték. A politikusok és újságírók kötelező tesztje valószínűleg jogellenes lett volna, és ha mégse, akkor még Lévai Anikót is megpisiltették volna, mint a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökét.

Először Orbán is a Habony-féle boszorkánykonyhában született ötlet mellé állt, mondván, csak így lehet háborúzni a drogmaffia ellen. De aztán a törvényjavaslatot jegelték a kormány stratégiájának kidolgozásáig. A kormány azonban az első negyedévben nem is vette napirendjére az ügyet, talán majd áprilisban, és akkor májusban lehet róla törvény. De sokkal valószínűbb, hogy hagyják elsüllyedni az ügyet. Tavaly december 13-án leszakadta róla, karácsony előtt hozták szóba utoljára.

  • Megélhetési bevándorlás

A drogügy elejtése után hetekig issue nélkül maradt a kormány, mígnem Orbán Viktor három nappal a francia Charlie Hebdo hetilapot ért brutális támadás után állt elő az újabb ellenséggel, az illegális migrációval. Ez egyfelől kényszer volt, mivel a koszovói migránsok akadály nélkül jutottak át Magyarországon Ausztria és Németország felé, amit utóbbiak keményen számon kértek a magyar kormányon.

És ha már úgyis tenni kell az ügyben valamit, akkor a Fidesz erre akart politikát építeni. Másfelől viszont okafogyottá lett a dolog, mivel aki el akarta hagyni Koszóvót (az ország lakosságának körülbelül negyede-ötöde) az akkora már megtette, illetve - mivel Magyarország nem cél-, csak tranzitországnak számított - a potenciális választókat egyáltalán nem érintette meg az ügy.

A migráció azonban jó ürügyet szolgáltatott Orbán háborújához a politikai korrektség ellen: a szélsőjobb szavazókat célzó témát először a KDNP választmánya előtt plankolta föl tavaly ősszel, majd az évértékelőjén is hossza értekezett róla. Beleállt a harcba fideszes pártmédiává silányult MTI is, ami "megélhetési bevándorlásként" taggelte a híreit.

Hiába próbáltak még parlamenti parlamenti vitanappal is megágyazni a témának, éppen ott állították ki a halotti bizonyítványt, és február 20-a óta nem hozták szóba a témát. Csak az MTI maradt rajta a tracken, nekik nem szóltak, hogy változott a vonal.

hard-work.jpg

(Kép: Cruzine)

  • Keményen dolgozó kisemberek

Orbán az évértékelőjében állt elő az újabb vonallal: a keményen dolgozó emberekkel. Ezzel talán a balos szavazókat próbálta megszólítani, de inkább az utóbbi évek angolszász konzervatívjaitól vették az ötletet. A hard-working people, man, families a brit és az ausztrál toryk és az amerikai republikánusok némelyikének hívószava, mint volt a múlt évezredben a Fidesznek a polgár, és leginkább a második kormányzásuk előtti "az emberek" emlékeztet rá Magyarországon.

Ezzel önmagában nem tudtak kezdeni semmit, talán arra készültek, hogy a szlogen alá jóléti intézkedésekkel ágyaznak meg, de egyelőre ad acta került a téma, pedig Rogán például egészen komikusan is exponálta magát benne. Nem kizárt, hogy még előveszik, vagy nem véglegesen hanyagolják, de a Fidesz papagájkommandójának eddigi szokásaitól eltér, hogy már egy hete nem említették, utoljára március 17-én.

  • Vasárnapi boltzár

Ez a legújabb csodafegyver. Illetve a KDNP önmegvalósítási és világmegváltó ötletét előbb felkarolja a Fidesz, noha komoly politikai hasznot nem remélhetnek tőle, majd bele akarnak állni a népszavazási kampányba is, ha lesz referendum. Sőt, ki is terjesztenék.

Meglátjuk, mi lesz belőle. A kétharmad már megvan, csak épp velük szemben. És ezt tudhatták előre.

Nem árt emlékezni, hogy Gyurcsány végül 300 forinton bukott el.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr517299955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2015.03.25. 15:07:15

Ezért ezt kár volt összeizzadni. A netadó tényleg nagyon nem jöttbe, de azt vissza is vonták. A vasárnapi boltbezáráson tényleg sokan felkúrták magukat, pláne azok, akik amúgy is rühellik a fideszt/orbánt.
A másik három meg a kutyát nem izgatja, csak ti szeretnétek belőle ügyet.
Jut eszembe, baltás gyíkost esetleg nem akarjátok megint előerőlködni? ;-))))

2015.03.25. 15:32:39

@Mérnork: Áááh. Gyurcsány kottájából játszanak.

Kivlov 2015.03.25. 15:35:22

ezeknek a fele nem érdemel egy betűt sem...

Macropus Rufus 2015.03.25. 15:43:58

@Mérnork: de. Jó hogy mondod. Kiadtak egy gyilkos, akit ott hősként ünnepeltek. Mind ezt azért, hogy talán majd lesz valami biznic. Hát nem lett. Viszont lett 1-2 "ellenségünk"
Ennyit az orbáni diplomáciai érzékről.

Van még valami amit elfelejtettünk?

Netuddki. 2015.03.25. 15:45:45

"Keményen dolgozó kisemberek"

Erről jut eszembe, hogy a rokkó állítólag abbahagyta a pornózást. Ráadásul valami magyar barátnő miatt. Na, nála biztos senki nem dolgozott keményebben...

Netuddki. 2015.03.25. 15:47:34

Ó, a legnagyobb kommunikációs öntökönszúrást, a "köz" pénzéből sikkantott "hír"tévét kifelejtetted.

saci02 2015.03.25. 16:01:14

Orban mai vallomasaval beismerte, hogy bunozo. Ugyanis beismerte, hogy o utasitotta a miniszteriumokat, hogy vonjanak tobb milliardot egy vallalati kotvenyt kibocsajto cegbol. Ha nem tudta, hogy van fiktiv kotveny kibocsajtas, akkor egy penzugyi panikot inditott el, ugyanis, ha teljesen szabalyosan mukodtetett cegrol lett volna szo, az is bedolt volna, mert nem tud egy ilyen ceg sem milliardokat kifizetni nehany het alatt a befektett kotvenyekbol.
Ha tudott a fiktiv kotveny kibocsajtasrol, akkor egy minositett maffiaval van dolgunk, ami valoszineleg a rosszabbik eset szamunkra.
Nehez lesz ebbol a dologbol kimasznia....

Nzoltan 2015.03.25. 16:20:36

A megélhetési bevándorlás kérdése az, amivel a balosok nagy része is egyetért.

Nzoltan 2015.03.25. 16:22:16

A poszt hülyeség.
Egyszerūen a Fidesz már nem trendi. De amíg csak balfasz alternatíva van, nem lesz más. Talán a jobbik.

Bellagio 2015.03.25. 16:37:30

@Nzoltan:

Szerintem az emberek nagy resze mar azzal is elegedett lenne, ha Orban eltakarodna.

Traktoros lány 2015.03.25. 17:00:49

@Bellagio: Tőled még az ékezeteket is ellopta! :D

Tudományos Iibsizmus 2015.03.25. 17:38:58

Hülye libsik! Csak ábrándozzatok! Orbán Viktor aki megmentette a minisztériumok pénzét a Questorból, majd megmutatja és Tapolcán pofára estek! Csak kapcsoljátok be a tévét április 10.-én este!

ostvan2 2015.03.25. 17:48:33

Engem az érdekelne, hogy milyen alapon lehet "befektetett" pénze egy minisztériumnak, vagy olyan intézménynek, akit a miniszterelnök utasíthat? Úgy sejtem, hogy ez a költségvetési törvény súlyos megsértése. Nyilvánosan beismerve.

Bellagio 2015.03.25. 17:48:48

@Traktoros lány:

Nesze: Arvizturo tukorfurogep

Tagline: "Senki kedveert nem telepitek ekezetes billentyukiosztast!"

Fánkevő Fáncsi 2015.03.25. 18:35:23

A listáról kimaradt a kitiltási botrány és Vida Ildikó angol professzorasszony kálváriája.

Gyurcsány pedig nem 300 Ft-on bukott meg, annál sokkal több volt ott a probléma.

Csillagszemű Juhász 2015.03.25. 18:47:33

@Tudományos Iibsizmus: Oszt a Zemberek pénzét miért nem mentette meg a messiás?

Andy73 2015.03.25. 18:49:57

@Mérnork: Ott a pont. A kakukktojás leginkább a "Keményen dolgozó kisemberek" - a posztoló nyilván azt szeretné, ha ez a téma lekerülne a napirendről. Vagy azért mert utálja ezt a réteget, vagy azért, mert ezzel a már régóta vizionált bukás helyett csak tovább erősödne a Fidesz.
A posztolónak azonban várhatóan ismét csalódnia kell: ez a téma még csak felfutóban van, és várhatóan 2018-ra fog csúcsra járni. A vasárnapi boltbezáráshoz pedig addigra már mindenki hozzászokik majd.

Andy73 2015.03.25. 20:55:55

A posztoló legnagyobb bukása meg ez az iromány.

tompa10 2015.03.25. 22:28:48

Fontos dolgok ezek is, de akkor is csak a jéghegy csúcsa, amit maga a központi propaganda tesz elénk.

Az egymás ellen kijátszott társadalmi rétegek, a megszüntetett jogállam, a leépített hatalmi fékek és egyensúlyok rendszere, a szakmaiság helyett pártközpontú hatalomfelosztás, a szociális háló lenullázása, a civilek lejáratása, a mindent átszövő korrupció stb stb egy folyamat eredménye, ez az, ami hosszú távon is helyrehozhatatlan ámokfutás.

Netadó? Jó húzás volt ez a teszt a hatalomtól, a fiatalok ezután hátra is dőltek, hogy micsoda győzelem!

De ha tényleg nincs igény demokráciára, és ilyen primitív a nép, akkor valóban jön a Jobbik, és ezzel teljes lezüllés.

Arcade Macho 2015.03.25. 23:58:16

@saci02: nagyon jo!!!
de hadd mondjak egy jobbat :)

www.youtube.com/watch?v=byU9DoYdF3s
kulcsszavak: quaestor, bennfentes allami informacio/beavatkozas, szijjarto es kosa hirtelen vagyonosodasa

Mad Mind 2015.03.26. 07:45:18

@Tudományos Iibsizmus:
Nem lehetne minisztériumnak pénze az államkincstáron kívül.
süti beállítások módosítása