B1 blogcsalád



Varsóban bukott meg a magyar hintapolitka

2015. február 19. - nickgrabowszki

Hiába magyarázkodott Orbán a lengyeleknek, azok egyáltalán nem vették jó néven, hogy külön úton egyezkedik az oroszokkal, és hosszútávra elkötelezi magát Moszkva mellett Európa ellenében.

A lengyel kormányfővel való találkozója után Orbán Viktor hízelegni próbált, miszerint

Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra. Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben,

a lengyelek egyáltalán nem viszonozták a gesztusait. Ewa Kopacz miniszterelnök fagyosan 

nyílt és őszinte

megbeszélésről nyilatkozott, ami arra utal, hogy a tárgyalások kifejezetten fagyosak lehettek.

Orbán minden konkrét cél nélkül utazott Varsóba, a tárgyalások legfeljebb arra szolgálhattak, hogy az elutasító lengyel politikának elmagyarázza, miért is nem kell tartaniuk a magyar-orosz gazdasági szövetségtől.

Hát, ezt nem sikerült elérnie. Így végleg elúsztak a reményei egy lengyel-magyar politikai-gazdasági együttműködéssel kapcsolatban.

orbkop.jpg

Orbánnak a múlt évtized végétől elsődleges célja volt ugyanis egy kelet-európai érdekérvényesítő blokkot létrehozni, amely egyszerre tud összefogni Brüsszel és Berlin, valamint Moszkva ellen. Ennek érdekében mindkét megválasztása után első miniszterelnöki útja Varsóba vezetett (és nem Berlinbe, mint az az utóbbi két évtizedben szokás volt).

A Kaczynski-ikrekkel még együtt tudott volna működni az ügyben, de aztán sem Komorowski elnök, sem Tusk miniszterelnök nem kapott az ötleten. Egyfelől Lengyelországot sorolták a középhatalmak, másfelől Orbánt Jaroslaw Kazynski szövetségesei közé. Ezért nem viszonozták soha azokat a gesztusait sem, amelyeket 2011-ben, a soros uniós elnökként tett. (Ekkorra már Basescu román államfő is kihátrált a projektből.)

És mostanra már Kazynski is, aki példátlan elutasító gesztussal még találkozni se volt vele hajlandó csütörtökön. Noha ő volt az, aki 

Budapestet Varsóban!

felkiáltással méltatta korábban Orbánt, és a hívei különvonattal jöttek Magyarországra a Bayer-Széles-Bencsik-féle Békemeneteket megtámogatandó.

Orbán orosz-politikája azonban már neki is elég volt: a pávatánc - miszerint ide is, oda is szépeket mondunk és ügyesen nyilatkozunk - Varsóban megbukott.

Mondjuk illúzió is volt azt gondolni, hogy egy nyitott gazdaságú kis ország, amelyik katonailag is, politikailag is elkötelezett Nyugatra, majd híd szerepet tölthet be a Moszkva, illetve Washington és Brüsszel közötti konfliktusban.

Orbán ugyan elhárította a közvetlen veszélyt, a tartós elkötelezettséget jelentő hosszútávú gázszerződést, de a paksi erőmű bővítésével továbbra is évtizedekre az oroszok geostratégiai szférájába tolná Magyarországot.

És ezek után elment oda, ahol még Merkelnek és Hollande-nak is fölróják a minszki engedményeket, a puha föllépést Putyinnal szemben. Lehet, hogy komolyan gondolta, hogy éppen őt fogják barátságosan fogadni ott, ahol már tavaly is így vélekedtek róla:

Orbán leszopta Putyint két atomreaktorért és 10 milliárd euróért. (...) Tiszta jobbágyság.

Ha igen, akkor komoly gond van a realitásérzékével.

 

(Kép: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr617189745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 19:04:42

A lengyel háborús uszítókkal barátkozni hiba. Kopasz Éva pedig kussoljon.

Szász Kornél 2015.02.19. 20:18:39

A polákok semmiből sem tanulnak? A II. világháborúban is patkóbélig benyaltak a nyugatnak, aztán tudjuk, mi lett a vége...

nemhívő 2015.02.19. 20:25:35

..a lengyelek tisztában vannak azzal, hogy a szabadságukat az usa-nak és a nyugatnak köszönhetik,..és ezt el is mondták OVinak,..pedig ő azt képzelete,...hogy a passzátszelet fújta 89'-ben. A lengyelek még a szolidaritással együtt is úgy gondolják, helyesen,..hogy az usa nélkül nincsen szabadság. Ha az oroszokra húz OVi akkor sokadszorra áll a vesztes oldalra. Erről szólt ez a kioktatás.

Szent-Királyi István 2015.02.19. 23:14:29

@Szász Kornél: DEHOGYNEM.. bizony többet tanultak, mint mi, mert tudják, milyen "jószomszéd" az orosz. A II VH alatt IS az döntött, hogy közelebb vannak az oroszokhoz.. tehát oda kerültek, ahova mi.. (DE MI nem tanultunk.. OV legalábbis nem!!)

Megdobbent 2015.02.19. 23:33:06

Olyan cukik ezek az ehes, tudatlan, ostoba, hazatlan nacik :) Most mar moszkvaert lelkesednek meg a kopejkaert :>>> Komolyan kis bumfordi allatok.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.20. 13:55:18

OVI nagy bajt fog csinálni. Vagy mert buta, vagy mert csak a saját érdekeit nézi. Lehet választani.

Ms Diane Choksondik 2015.02.20. 14:00:20

amennyit össze tudtam szedni a hírekből, azokból az látszik, h itt inkább a lengyelek a köpönyegforgatók

bobijub 2015.02.20. 14:22:59

pártunk és kormányunk nagyvezírjének viselkedéséből akár az is kikövetkeztethető, hogy a tavalyi húzása kapcsán tett szalonképtelen lengyel beszóláshoz hasonló esetekről szóló tudósítást egyszerűen nem merik vele közölni

Bambano 2015.02.20. 14:41:08

engem csak az érdekelne, hogy a lengyelek kötöttek hosszútávú szerződést az oroszokkal, az oké, amikor orbán, az nem oké.

kénytelen vagyok azt hinni, hogy aki politikusnak megy, az mind hülye az utolsó darabig. nemzetközileg, nem csak nálunk.

alfacharlybravo 2015.02.20. 15:09:45

@Megdobbent: Egy dolog miatt szimpatikusabb Putyin ő a hadi sírokat koszorúzta meg és nem a Dohány utcában pucolta tisztára az alfeleket. Az NDK -s fenék tisztogató asszonyság is megtehette volna ezt. Persze így azután ő a média kedvenc. Valahogy Putyin olyan mint az utolsó bástyánk ebben világban.

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.20. 15:30:03

Az ostoba bírkák az oroszok pártján állnak.

Reszelő Aladár 2015.02.20. 16:25:18

A lengyel identitás része az, hogy egyszerre félnek az oroszoktól és a németektől. Keletről-nyugaról rettegés, északról a tenger, nem szigeten élnek mégis úgy viselkednek. Történelmileg persze az egész érthető.

Viszont a reálpolitika senkit sem zavar? Mióta üzleti kategória a finnyáskodás? A USA gond nélkül vásárol olajat Szaud-Arábiától, amire a demokratikus jelzőt bajosan lehet ráaggatni. Mi is üzletelünk az oroszokkal, más is, többek közt Lengyelország is. Van például egy hosszútávú gázszerződésük még 2011-ből, ami nyilván nem akkora elköteleződés, mint egy atomerőmű. Elvégre a fűtőelem évekig jó, míg az elzárt csap miatt már este se lesz gáz.
Ezerrel követelik az embargót, miközben a saját cuccaikat Fehéroroszországon át csak eljuttatják valahogy Moszkvába.

A szitu az, hogy a lengyelek sokat bújtak a nyugat fenekébe, legutóbb a II Világháborúban még az emigráns kormány is Londoban székelt. A vége az lett, hogy békekötésnél sikerült 300 km-rel nyugatra tolni Lengyelországot. A Szovjet Unióba rekedt 300km-nyi lengyel, és kaptak ugyanennyi németet. (próbálom elképzelni, hogy mi lett volna, ha minket tolnak 300km-rel nyugatra...)

A kéréds az, hogy Magyarországnak van-e joga kiállni az érdekei mellett, vagy az csak a nálunk nagyobb hatalmak tehetik meg. Ebben az esetben mindig az általok megkötött deal-ek határoznának meg minket.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.20. 16:53:17

1. A lengyel nép nem egyenlő a lengyel kormánnyal.

2. A lengyel nők híresen szépek, és a legnagyobb szegénységben is úgy néztek ki, mintha a divatlapból jöttek volna. Mi történt Lengyelországban, hogy a stylist-ok a kamerák elé engedték ezt a szánalmas, csutkahajú háztartásbeli karaktert hozó Ewát?

Ladislav 2015.02.20. 17:13:23

@Reszelő Aladár: Jó hozzászólás.
Igen, ez a kettős mérce nagyon jól jellemzi a "nyugatot".
Magyarországot soha nem fogják úgy kezelni, mint Lengyelországot, mert 1.mindig a nyugat uralkodóinak közelében volt, 2.nagyobb, népesebb ország=nagyobb, népesebb és most már fizetőképesebb piac.
Vagyis, most már nincs joga kiállni M.o-nak az érdekeiért, amit már egy európai alsó-közép hatalom is számonkérhet és számon is kér rajtunk. (Természetesen az ehhez a folyamathoz vezető úton rengeteg hibát kellett vétenie a jelen és mindenkori külügynek.)

gmihaly 2015.02.20. 18:13:40

Nem bukott meg. Ez is elmúlik. A lengyelek pedig ne játsszák meg a gyenge ártatlan szüzikét, vesd össze: Pugacsov-felkelés és "társult részei". Mihelyt az oroszok "betagolták" a tatárokat birodalmukba, ráértek foglalkozni a nyugati egykori Ruszszal, amit a lengyelek alaposan megszívtak. És mit csináltak, amíg mi, magyarok a törökök ellen harcoltunk? Villogtak, keleti irányban terjeszkedtek, üzleteltek, stb. Nem kell őket annyira sajnálni. Még a magyari urak voltak a "rendesek", amikor továbbra is barátkoztak velük. A mai érdek- és haszonelvű világban ennek - a jelek szerint - előbb-utóbb be kellett kövekeznie. Kár...

gmihaly 2015.02.20. 18:14:29

Ja, és az önjelölt Firkász Úr (Hölgy?) elmehet a macskába...

gmihaly 2015.02.20. 18:17:15

És a "hintapolitika kifejezés egy oltári nagy szemétség rbbrn a pejoratív kontextusban.

_most_ 2015.02.20. 18:32:50

geci nagy, hogy mostantól majd jobboldalon hogy fogják ócsárolni a lengyeleket, tényleg semmi gerince sincs a jobber csürhének, kiváncsi vagyok kik lesznek az új testvérek :D Amúgy nem vágom Orbán mégis mire számított, hogy majd közösen megkoszorúzzák a Katyni mészárlás szovjet hőseit :D
süti beállítások módosítása