B1 blogcsalád



Mit akartok Merkeltől? Nem teszi meg nektek

2015. február 01. - nickgrabowszki

Olyan várakozások előzik meg a német kancellár látogatását, mint '72-ben a szovjet pártfőtitkárét. De Leonyid Iljics se azért azért jött, hogy leváltsa a magyarországi helytartóját, és Merkel se azért jön.

Orbán megtett neki mindent, amit vártak tőle: alárendelte orosz kapcsolatait az európai érdekeknek (legalábbis verbálisan, és fenntartva, hogy ez kedve ellen való), illetve meghátrált a német cégek vegzálásától. Ennél többet uniós vezető nem remélhet.

Kirúgni nem rúghatják a magyar kormányt: nem ők nevezték ki.

Merkel biztosan megemlíti majd a szabadságjogokat, meg a civil szervezetek ügyét, Orbán meg lelkesen bólogat, a szeme se rebben.

merkel150201.jpg

(kép: Guardian)

Innentől demonstrálni azért, hogy Merkel lássa, van itt olyan, aki nem orbánista, létezik "Európát szerető Magyarország", öntetszelgés, magamutogatás, narcisztikus, érdektelen akcionizmus. 

Mert Merkelnek nincs mit kezdeni a magyar választókkal, pláne azoknak egy kisebb csoportjával. Merkel azzal tud tárgyalni, aki hatalmon van. Ez az, ami számít.

Merkel biztosan jobban kedvelne egy kisebb méretű vaddisznót, de nem tud mit tenni.

2011-ben megpróbálták ellehetetleníteni az autokrata magyar kormányzatot, de az erőt demonstrált, aztán meg fölényesen nyerte a választást, és ez fait accompli. A következő választásig ez van.

A tüntetni csak konkrét ügyekben, single issue-t követve érdemes, mint a netadó, a nyugdíjpénzek vagy az újabb sarcok. A kormány lemondatása az utcáról illúzió. Mert akkor olyat kérsz tőlük, aminél többet nem veszíthetnek. Onnan nincs hova hátrálniuk. Nyilván nem teszik meg.

Mindamellett a kormánypártok támogatottsága megrendült. Jobban, mint várható volt, és korábban, mint az szokásos. Ezzel már lehetne valamit kezdeni, de ehhez nem kellenek olyan nagyon új gondolatok, vagy eddig nem ismert szereplők, akik előállnak az országmegváltó és világrengető ideákkal.

Mert ilyenek nincsenek. Csak további uszkve egymillió embert kell megnyerni. Akiket a rezsicsökkentéssel is meg lehetett. De kerekasztalosdival, bizottságosdival, tüntikézéssel biztosan nem lehet.

Érdekeltté kell tenni őket a kormányváltásban, nem bevenni valamilyen bizottságba.

Ha ez nem fog menni, akkor Orbán maradék táborával megnyeri a következő választást is.

A kormányt az utcáról nem lehet megdönteni, 2006-ban se lehetett, külföldről se fogják lemondatni, csak választáson lehet leváltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr997127977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása