B1 blogcsaládFT a Fidesz néppárti tagságáról: Time to say goodbye

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. március 19. - Szelestey

• Orbán kész kilépni a Néppártból, hogy elkerülje a megszégyenítést, Balog Zoltán roppant pesszimista a holnap EPP-elnökségi szavazás előtt 

• Mráz Ágoston Sámuel elpöttyintette, hogy a magyar miniszterelnök valóban vezető szerepet akar vindikálni magának az unióban 

• Hogy a liberális Caputova kenterbe verte ellenfelét, az azt mutatja, hogy nem elháríthatatlan természeti csapással egyenlő a Fidesz-féle demagóg pártok sikere

                                                     Nemzetközi sajtószemle, 2019. március 19.

 

FT

financial_times.jpg

A világ egyik vezető lapja vezércikkben mondja ki, hogy Orbán Viktornak semmi keresnivalója sincs az Európai Néppártnak, Webernek és az EPP-nek ki kell állnia a demokrácia mellett. A szerkesztőségi állásfoglalás szóvá teszi, hogy a pártcsalád évek óta tétlenül nézi, amint a magyar vezető felszámolja a fékeket és ellensúlyokat. De a Juncker elleni plakátkampány miatt elfogyott a türelem az EPP-ben. A politikus csak tetézte a sértést, amikor hasznos idiótáknak minősítette mindazokat, akik kifogásolják a dolgait. Mivel Orbán szüntelenül ostromolja a bíróságok és a sajtó függetlenségét, a sokszínűséget, továbbá gyalázatos propagandára fordít közpénzeket, egészen különleges, hogy most a saját párttársai ellen indított támadás folytán jut töréspontig a viszony. Hiszen nem történt semmi, amikor az antiszemita felhangokkal kísért Soros-elleni rágalomhadjárat eredményeként nyerte meg a tavalyi választást. Sok kereszténydemokrata honatya ugyan a múlt szeptemberben megszavazta a jogállami eljárást, de remélte, hogy a miniszterelnök más szövetségesei úgyis megakasztják a vizsgálatot.

A néppárti vezetés túl sokáig ringatózott abban a hitben, hogy Orbánt meg lehet fékezni belülről. Pont az ellenkezője az igaz. Hogy ott lehetett a nagyok asztalánál, az menlevelet adott neki, hogy szép lassan lebontsa a szabadságjogokat és kiterjessze a maga, illetve oligarcháinak a hatalmát. És hiába papol a keresztény Európa védelméről, amit tesz és mond, az szembemegy a kereszténydemokrácia értékeivel. Ám ha kirakják, annak kétségtelenül lesznek hátulütői. Elvesznek a fideszes voksok a Néppárt számára, Orbán pedig más nacionalista pártokkal bújhat egy ágyba.

De akkor is az ő érdekeiket szolgálja, amikor azzal fenyegetőzik, hogy a választás után lovat vált, ha nem kapja meg, amit akar. A kizárás megoszthatja az EPP-t. Továbbá elidegenítheti a bajor, osztrák és francia keményvonalasokat, akik szavazatokat remélnek Orbán keményen migrációellenes álláspontjától. Hogy most mi lesz, az kulcsfontosságú vizsga Weber számára. Neki nemigen akaródzik szembefordulni a magyar vezetővel. Az ultimátuma is csak engedékenységre vall. Ám ha megpróbálja benntartani a Fideszt vagy a tagság felfüggesztését javasolja, akkor tússzá válik minden újabb magyar jogsértés esetében. Határozottságot kell mutatni, hogy megvédi a demokratikus értékeket. Ez olyan alapvető tulajdonság, amivel rendelkeznie kell, ha a Bizottság elnöke akar lenni.

https://www.ft.com/content/d5614c9c-4735-11e9-b168-96a37d002cd3

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A német konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy Orbán menni akar és a Néppártnak nem szabad útját állnia. A viszály már régóta érlelődött, és ha van alapja a bírálatoknak a demokrácia és a jogállam ügyében, akkor egyszer csak elszakad a cérna. És ha egy választási kampány a saját emberük (Juncker) ellen irányul, akkor ott vége a szolidaritásnak is. A miniszterelnöknek ezzel tisztában kellett lennie. Inkább abból kell kiindulni, hogy pontosan ezt a reakciót akarta kiváltani. Az ő szempontjából a számítás bejött: az egész világ róla beszél, ezúttal nem csupán nemzeti keretekben volt eredményes a megosztás politikája. Immár az EPP-ban folytatja a hatalmi játszmát. A menekültkérdésben nem ismer kompromisszumot. Úgy gondolkodik, hogy aki nincs vele, az ellene van. Az a keresztény Európa bukására játszik. De legalábbis hasznos idióta.

Budapesten nyilvánvalóan arra a következtetésre jutottak, hogy a Néppártnak vége, legalábbis annak jelenlegi formájában. A számítás alighanem úgy hangzik, hogy vagy elfogadják Orbánt a pártcsaládban a konzervatív szárny vezéreként, vagy másutt keres partnereket. A PiS-t, a Ligát, az FPÖ-t, de vele együtt remélhetőleg mások is távoznak az EPP-ből. Ám ennél jobb eshetőség volna számára, ha maradhatna. Hiszen a migrációnál vannak sokkal fontosabb témák is. Mint pl. a közös költségvetés felosztása. Emellett az is tény, hogy a magyar kormány több kérdésben is olyan álláspontot foglal el, amivel erősítheti a kereszténydemokraták jobboldalát. A gond csupán ott van, hogy ezeket az értékeket megfertőzi a hazai gyakorlat, mármint a demokratikus ellensúlyok felszámolása és a legfelső szintig elérő korrupció. Azon felül a Néppárt nem engedheti meg a folyamatos belső polarizálást, főleg választás előtt nem.

Orbán magatartása arra utal, hogy nem enged. Ebből a Néppárt számára az következik, hogy el kell fogadnia a válást, amit a másik fél kényszerít ki. Meg kell szabadulnia attól a tehertől, hogy a kampányban állandóan róla kell beszélnie. A döntést azonban neki kell átengedni, hogy a szakítás a lehető legkisebb sebet okozza.  

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Továbbra is keménynek mutatkozik Manfred Weber, aki ezúttal újból azzal fenyegette meg Orbán Viktort, hogy következményekkel kell számolnia, ha nem tesz eleget a konzervatív pártcsalád követeléseinek. A bajor politikus kijelentette, hogy teljesen egyértelmű, mit kell tennie a magyar félnek. Ha az hajlandó rá, akkor lehetséges a párbeszéd. Ha nem, akkor annak súlyos kihatásai lesznek. Így a magyar kormányfőnek bocsánatot kell kérnie, be kell fejeznie az elfogadhatatlan kampányt Brüsszel ellen, és ami a legfontosabb: szavatolnia kell a CEU zavartalan működését Budapesten. Az EPP frakcióvezetője és bizottsági elnökjelöltje azt hangsúlyozta, hogy tudomány szabadságát meg kell védeni. Ezért az Orbán-kormánynak egyértelmű bizonysággal kell szolgálnia, mármint hogy hosszú távon sértetlen marad a tanszabadság. Amíg nem áll elő ilyennel, addig értelmetlen minden tárgyalás. A politikus ugyanakkor nem akart jóslásokba bocsátkozni annak kapcsán, miként voksolnak holnap az uniópártok. Úgy fogalmazott: minden lehetőség nyitott.  

https://www.sueddeutsche.de/news/politik/parteien---muenchen-weber-droht-orban-mit-harten-konsequenzen-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190318-99-442787

Washington Post

washington_post_1.jpg

Mráz Ágoston Sámuel elárulta, hogy Orbán Viktor tényleg át akarja venni az EU irányítását, mert a szándéka az, hogy belülről átalakítsa a szervezetet. A kormánybarát politológus ezt a lap tudósítójának árulta el, akit a sorsdöntő néppárti döntés előtt közvetlenül küldtek Budapestre. A Nézőpont Intézet vezetője szerint azonban a miniszterelnök pontosan tudja, az EPP milyen védelmet jelent neki, meg azt is, hogy ha más pártokkal áll össze, akkor növekedhet ugyan a befolyása, ám ezzel együtt sem kerülhet kulcsszerepbe. Épp ezért még egyáltalán nem lépett át igazán lényeges vörös vonalakat, a provokációk a hazai közönségnek szóltak.

A beszámoló ezzel együtt azt kérdezi, vajon a legfontosabb pártcsalád végre megszabadul-e a politikustól, miután az évek óta nem győzi szapulni az EU-t. Továbbá lebontotta a demokratikus intézményeket, antiszemita előítéleteket kelt, gyűlöletet szít a menekültekkel szemben, és tesz az európai értékekre. De mindezidáig bírja a konzervatívok támogatását. Amíg szavatolja a szükséges voksokat Brüsszelben, addig jön a pénzeső és a védelem. De talán már nem sokáig. A tagpártok egy részének elege van a fauszti alkuból, és a holnapi határozat igen fontos következményekkel jár Magyarország, az európai választások és a kontinens jövőbeli vezetése számára egyaránt. Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója arra figyelmeztet, hogy itt az unió szívében jutott hatalomra egy autokrata. Ily módon létkérdés, hogy az EU finanszírozza-e tovább a demokratikus értékek legfőbb belső ellenfelét.

Balázs Péter volt külügyminiszter azt mondja, Weber elkésett, amikor jobb belátásra akarja téríteni Orbánt. Pardavi Márta szerint amit a frakcióvezető felvetett, az csupán spanyolfal, amely mögött szétverik a demokráciát. Mellesleg a politikus ultimátumában egyáltalán nem szerepel a civilek és az igazságszolgáltatás elleni támadások leállítása. Ugyanakkor a CEU rektora azt mondja, nem azért harcolnak két éve a tanszabadságért, hogy azután feladják azt egy-két tanszékért. Nekik a hírnevüket kell megvédeniük. Mindenesetre ahogyan a miniszterelnök reagált a követelésekre, tehát hogy folytatta a pávatáncot, az alátámasztja, hogy erősek a pozíciói. Ha maradhat a Néppártban, akkor az azt igazolja, hogy a földrész legbefolyásosabb vezetőinek szükségük van rá, így nem engedhetik el. Viszont ha kiteszik, akkor Hegedűs István szerint még radikálisabb lesz, megszabadul minden köteléktől, és ez tényleg nagy veszély.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/hungarys-viktor-orban-has-bashed-europe-for-years-will-europes-most-important-political-party-finally-kick-him-out/2019/03/17/66fb7430-402d-11e9-85ad-779ef05fd9d8_story.html?utm_term=.9508ad5e7bf4

Die Welt

die_welt.jpg

Balog Zoltán szerint Magyarország és az Európai Néppárt még sosem állt ennyire közel a szakításhoz. A politikus, aki Orbán Viktor bizalmasaként közreműködik a kizárás ügyében zajló tárgyalásokhoz, úgy véli, hogy Németország arrogánsan jár el a kérdésben, nincs tekintettel a kelet-európai sajátosságokra. Nem beszélve a német sajtóról, amely teljesen egyoldalú képet sugároz az országról. Az egyeztetésekről annyit árult el, hogy azokon konkrét követelésekről esik szó, de a részleteket még pontosítani kell. Ám arra figyelmeztetett, hogy mindkét oldal számára fontos értékek mennek veszendőbe, ha bekövetkezik a törés. Ugyanakkor hiábavalónak tartja, hogy bárki megbánást várjon Orbántól, amiért az hasznos idiótáknak nevezte a konzervatív bírálókat, mert gazdasági-politikai sikerek őt igazolják. A volt miniszter úgy véli, hogy a Nyugat itt kettős mércével mér.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz nem szigetelődött-e el teljesen az EPP-ben, úgy válaszolt, hogy előbb nézzük meg az EP-választás eredményét, magyar részről nem adták fel, hogy megújítsák a kereszténydemokráciát. Ehhez azonban találnak partnereket a Néppárton kívül is. Balog reméli azonban, hogy a gazdasági érdekek nyomán Berlin politikailag is felfedezi magának a térséget. Annál is inkább, mert a CDU-val folyamatosan zajlik a párbeszéd. Csak éppen a német sajtó állandóan beleköp a levesbe, pedig a német kereszténydemokraták a színfalak mögött nagyobb megértést tanúsítanak a magyar dolgok iránt, mint ahogy az kívülre látszik. Az pedig a homogén magyar társadalom, illetve a kulturális stabilitás igényéből fakad, hogy a magyar kormány ilyen kemény a migráció ügyében. Ily módon fogadják el tőlünk, hogy nem kérünk a bevándorlókból.

Szerinte a nyugati szövetségesek képmutatóak a jogállam kapcsán, hiszen már évekkel ezelőtt végrehajtottuk az EU által szükségesnek ítélt módosításokat. A kifogások politikai jellegűek, de jogi érvényességük egyetlen fórumon sem igazolódott be. A jogállami eljárás viszont a teljesen hamis Sargentini-jelentésen alapul. De még egyáltalán nem biztos, hogy bármi komoly következménye lesz. Ezzel együtt a politikus illojálisnak tartja, hogy az uniópártok képviselőinek többsége megszavazta a dokumentumot. A CEU-ról pedig azt gondolja: az nem ér annyit, hogy perdöntő kérdés legyen a néppárti tagság ügyében.

https://www.welt.de/politik/ausland/plus190449927/Orban-Vertrauter-Zoltan-Balog-kritisiert-Scheinheiligkeit-der-EU.html?wtrid=onsite.onsitesearch

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor ismét a szakítás felé kormányozza a Fideszt. Új feltételeket támasztott és ez felforgatta a hangulatot a Néppártban,de az érzelmek mindkét oldalon felforrósodtak. Lehet azonban, hogy a magyar vezető meg akarja előzni a kizárást. Balog Zoltán, aki napok óta igyekszik közvetíteni Berlinben, Münchenben és Spanyolországban, úgy véli, hogy a helyzet teljesen megfeneklett. A magyar fél csalódott, miután az EPP-partnerek nincsenek megelégedve a bocsánatkéréssel, így nem hajlandóak levenni a kizárást a napirendről. Ugyanakkor Brüsszelben azt vetik Orbán szemére, hogy csak még jobban felszítja a viszályt, lásd a Rogán-interjút. Othmar Karas, az Európai Néppárt elnökségének tagja dühösen úgy érzékelteti a dolgot, hogy fejtetőre állt a világ, hiszen a magyar kormánynak kell teljesítenie a feltételeket, nem pedig fordítva.

Balog nem túlzottan bizakodó. Szerinte ugyan a többség nem akarja, hogy megváljanak a Fidesztől, de a nagy pártok azt jelzik, hogy nem vesznek részt a szavazásban, illetve tartózkodnak. A többiek viszont inkább az eltávolítás mellett vannak. Budapesten azt hallani, hogy ha bizonyosra lehet venni, hogy a párt kénytelen venni a kalapját, akkor Orbán egy elővágással inkább az önkéntes kilépés mellett dönt. Mindenesetre magyar részről úgy látják, hogy eleget tettek a feltételeknek. Azonban a Néppárt szerint csupán részben. Ezért 13 párt továbbra is ragaszkodik a voksoláshoz. Karas arra is emlékeztet, hogy az egész magyar politikát meg kell változtatni, azaz a gond akkor sem kerül le az asztalról, ha netán ki lehet pipálni Weber három követelését.

https://diepresse.com/home/ausland/eu/5597828/Orban-steuert-wieder-auf-EVPBruch-zu?from=suche.intern.portal

Kurier

kurier.jpg

Az osztrák uniós biztos, aki szintén tagja a Néppárt elnökségének, kijelentette, hogy a labda Orbán Viktornál van, neki kell egyértelműen kinyilvánítania, hogy ragaszkodik a konzervatív értékekhez, és ennek megfelelően kell cselekednie – hosszabb távon is. Hahn nem akart semmit sem mondani az ügyben, mi lesz a szavazás kimenetele az EPP elnökségi ülésén. De minden tényezőt megvizsgálnak és meglátják, van-e bármiféle elmozdulás.

https://k.at/headlines/hahn-will-evp-entscheidung-zu-fidesz-nicht-vorgreifen/400439017

New York Times

new_york_times.jpg

Magyarország vörös szőnyeget gördít a gyanús orosz Nemzetközi Beruházási Bank elé, ám ez fokozza a félelmeket, hogy ily módon a Kreml 5. hadtestként használja a pénzintézetet. Annak elnökét hosszú-hosszú kapcsolat fűzi az orosz titkosszolgálatokhoz, a magyar Országgyűlés mégis minden diplomáciai mentességet megadott az NBB-nek, ideértve hogy sem a rendőrség, sem az adóhatóság nem járhat el ellene. Ezért nyugati biztonsági vezetők attól tartanak, hogy a bank hídfőállás lesz Európában az orosz hírszerzés számára. És ez még fokozottabban érvényes az USA részéről. Annál is inkább, mivel szoros viszonyt ápol Putyinnal a migránsellenes, szélsőjobbos Orbán Viktor, aki módszeresen meggyengítette a demokratikus intézményeket.  

Krekó Péter azt kérdezi, hogy a magyar miniszterelnök miért ad meg minden kiváltságot egy kétes orosz banknak, amikor a szuverenitásra hivatkozva vonakodott megújítani a katonai együttműködési megállapodást az Egyesült Államokkal? Szíjjártó Péter szerint a pénzintézet központja azért költözhet Budapestre, mert az Magyarország gazdasági érdekeit szolgálja. Ám nyugati illetékesek szerint az intézmény elnöke orosz ügynök volt. A bank azonban tagadja, hogy bármi kapcsolatban állna a KGB-vel, ám semmilyen részletet nem árult el vezetője múltjáról. A CEU egyik professzora ugyanakkor rámutat, hogy az átköltözést inkább politikai szempontok indokolják. Egy európai biztonsági illetékes úgy gondolja, hogy ily módon bevetheti a hálózatát, miután egy sor emberét kiutasították nyugati államokból.

https://www.nytimes.com/2019/03/18/world/europe/hungary-russian-bank-spy-orban-putin.html

FT

financial_times.jpg

A liberális szlovák elnökjelölt nagyarányú győzelme az első fordulóban példát adhat a hasonló erőknek a térségben és azon túl is. Caputová meglepetésszerű sikere azt jelzi, milyen mély a vágy az országban a változásra. Egyben taktikai leckével szolgál azok számára, akik szemben állnak a régióban uralkodó nacionalista mozgalmakkal. A jó eredmény közvetlen kiváltó oka az volt, hogy bérgyilkosság áldozata lett Kuciak oknyomozó újságíró és a menyasszonya. A hatalmas tiltakozás ajtót nyitott a politikában új arcok és szervezetek számára. Ilyen előzmények után kifejezetten előnyös, hogy Caputová egy éve szállt be a pártküzdelmekbe. Előtte a korrupció ellen harcoló jogász volt, és ez csak növelte vonzerejét.

Hogy ő lett a befutó az első körben, az ritka kivételnek számít abban a régióban, amelyben sorra nyernek önjelölt populisták, rendszerellenes politikusok. Ellensúlyozza az olyan pártok felfutását, mint a Fidesz és a PiS. De azért nem szabad túlbecsülni az eredményt, hiszen még hátravan a 2. forduló. Ezzel együtt azt jelzi, hogy az Orbán-féle vezetők látszólagos uralma inkább esetleges, semmint elkerülhetetlen.

https://www.ft.com/content/97f7c852-493f-11e9-bbc9-6917dce3dc62

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Keleten a helyzet változik, mert Zuzana Caputova sikere azt tanúsítja, hogy mégiscsak van esély a liberális demokrácia számára az egykori keleti tömbben, jó két hónappal az európai választás előtt. A kilátások azonban szomorúak, mivel az előrejelzések arra utalnak, hogy jócskán előretörnek a jobboldali populisták, illetve szélsőségesek, és utána belülről szedik szét az EU-t. A mozgalom élharcosai főként Keleten, így Budapesten és Varsóban képeznek egyre inkább kritikus tömeget, ezért a régi Európa hívei közül  jó páran meg is kérdezik, nem volt-e hiba felvenni azokat a volt szocialista államokat, amelyek nem kérnek a liberális és plurális rendből.  

De most éppen ebben a térségben támadt fel némi vigasztalóan meleg fuvallat, hiszen Caputova liberális, unióbarát és populista-ellenes, aki szembeszáll az urambátyám-rendszerrel és a korrupcióval. A rá leadott jó 40 %-nyi voks azt jelzi: nagyon is él még a kritikus hangvételű civil társadalom, és nem hagyja, hogy elaltassák, manipulálják azok, akik tekintélyelvű, völkisch, illiberális társadalmat akarnak. Ezek a hangok a szomszédoknál sem némultak el, noha ott sokkal autoriterebb erők vannak hatalmon. Magyarországon tüntetéseken tízezrek szegülnek szembe a sajtószabadság és a jogállam elleni orbáni támadásokkal.

Caputova sikere egyben ébresztő a mag-Európa számára: a volt szocialista országok nem eleve éretlenek a modern demokráciára. Hajlamosak ugyan lépre menni hamis üdvígéreteknek, a populizmusnak, hajlanak a korrupcióra, de képesek megálljt parancsolni ezeknek a jelenségeknek. Főként, ha vannak hozzá európai szövetségesek.   

https://www.sueddeutsche.de/politik/europa-im-osten-was-neues-1.4372339

New York Times

new_york_times.jpg

A kelet-európai nacionalisták azért rajongják körbe Izraelt, mert az vonzó modellként szolgál számukra. Így látja ezt a neves bolgár politológus, Ivan Krasztev. Pedig, mint rámutat, Európában erősödik az antiszemitizmus és sokan félnek, hogy a fellendülőben lévő nacionalizmus azt csak súlyosbítja, ám a szélsőjobb el van ragadtatva Izraeltől és főleg annak miniszterelnökétől. Különösen áll ez a populista pártokra a kontinens középső részén, ahol a zsidóellenesség történelmileg jelen van. Nos, a régió vezetői szoros partnerüknek tekintik Netanjahut. Fordítva az a jó kapcsolatok oka, hogy Izrael ésszerű okokból szövetségeseket keres és úgy gondolja, hogy a V4-ek enyhíthetik a Brüsszelből érkező nyomást az emberi jogok ügyében. A visegrádiak egyrészt részesülni szeretnének az erőteljes izraeli gazdaságból, másrészt úgy gondolják, hogy Jeruzsálemen keresztül becserkészhetik Trumpot.

Ezzel együtt itt többről van szó, mint érdekházasságról és stratégiai számításról. A kelet-európaiak szemében roppant rokonszenves, hogy Izrael etnikai demokrácia, a zsidók állama. Azután úgy tekintenek rá, mint az egyetlen nyugati társadalomra, amely képes volt megfordítani a népesség számának csökkenését, hiszen sokakat rá tud beszélni a hazaköltözésre a világban élő zsidók közül, egyben pedig képes volt meggyőzni a lakosságot, hogy szüljön több gyereket. Valóságos csoda ez a szemükben. Továbbá a populisták is bizalmatlanok mindennel szemben, ami posztnacionalista vagy kozmopolita. Azaz a történelmet szerintük is a nacionalisták és a világbirodalom ellentéte mozgatja. Orbán számára fontos az is, hogy Netanjahu kíméletlenül vívja a választási csatákat és hívei megbocsátják neki a korrupciós vádakat is. Közben pedig dacol a világból érkező bírálatokkal, ezzel párhuzamosan fenntartja a jogot, hogy áldozatnak tartsa magát.

Csakhogy Kelet-Európa nem mondhatja el magáról, hogy létveszély fenyegetné, ami azonban Izrael esetében megáll. De ettől még a populista vezetők modellként tekintenek rá, mármint hogy egy kis állam miként lehet szuverén és hősies. Csak éppen a saját társadalmuk szeretne normális módon élni, ezért nehéz rábeszélni, hogy kövesse az izraeli példát. 

https://www.nytimes.com/2019/03/18/opinion/orban-poland-israel-netanyahu.html

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6914700110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2019.03.20. 08:28:22

@Willkommenskultur: szvsz az Chuck Norris, akire te gondolsz.

Pipas 2019.03.20. 09:01:18

"és ami a legfontosabb: szavatolnia kell a CEU zavartalan működését Budapesten."

Tényleg ez a legfonttosabb? Ez érint a legtöbbeket? Diktatúra van, lebontják a demokráciát, oda a jogállam, nincsenek fékek meg ellensúlyok, gyűlöletkeltés van, de a legfontosabb a CEU?!

Gyerekek, ez így nem túl hiteles ám!

stim 2019.03.20. 09:03:11

A Néppártról, A Fideszről és az értékekről.

Egységben az erő. És a hitelességben. Akik képviselik azokat az értékeket amikről beszélnek azok köré odagyűlnek az emberek mert érzik a hiteles képviseletet. Aki kereszténységről beszél és népeket képvisel az addig hiteles amíg ez a tetteiben is megmutatkozik.

Nem lehet kint is meg bent is egeret fogni. Az nem működik, hogy valamit kiírunk a zászlónkra de a tetteink mást mutatnak. Az nem működik, hogy elméletileg demokrácia van, gyakorlatilag az embereketnem kérdezik meg, hogy akarnak-e népvándorlást.

Ha az EPP még bírja azokat az értékeket amik a nevében szerepelnek és ami miatt a Fidesz odavalónak érezte magát amikor belépett akkor érdemes benne maradni. Ha nem bírja ezeket az értékeket akkor nem érdemes szerezni nekik kb. 11 mandátumot mert olyan beszivárgó egységek és hazug emberek vannak benne mint a Sargentini.

Rosszkor jön ez a kampányidőszakban vitatkozás. Ki kezdi ezt a vitát ésmi a célja vele? Választási időszakban egységet és értékekmelletti szilárd elköteleződést kellene felmutatni. Akik ezt a vitát a választási kampányban erőltetik, napirenden tartják azok a Néppártot gyengítik. Lelkük rajta. Láttunk idehaza márilyet amikor az ellenzék egymást marta.

A Fidesz idehaza bizonyított. Európa felé is. Mi betartjuk a törvényeket ésvédjük a határtahogy kell. Ha másnak más azsándéka az ellenkezik a mi kinyilvánított akaratunkkkal. Márpedig demokráciában az én hazámban én, a választásrajogosult választópolgár döntöm el, hogy mi legyen és nem idegen érekek kiszolgálói.

Az Európai Únió intézményeiben sok esetben olyan sunyi intézkedéseket hoznak amit nyilvánvalóan azért nem tesznek nagy nyilvánosság előtt mert ellenkezik a többség véleményével vagy kinyilvánított akaratával. Nem kérdezték meg az embereket arról, hogy akarnak-e bevándorlást csak jogellenesen rájukerőltetik. Itt, Magyarországon, Európában egyedülikéntmegkérdezre az az Európában ebben a tekintetben legdemokratikusabb kormány.

A szavazók májusban dönteni fognak arról amiről eddig nem kérdezték meg őket. Dönteni fognak aszerint, hogy kimit cselekedett, ki mennyire hiteles az eddigi tettei alapján és aszerint, hogy jobb vagy rosszabb lett-e az életük az elmúlt években az európai képviselőiknek köszönhetően? Mérlegre teszik, hogy a képviselőik vajon őket képviselik-e? A környezetükben történt események alapján meghozzák azt a döntést amit megfelelőnek tartnak. És ők nem járnak be dolgozni az Európai Parlamentbe, ők nem élnek buborékban.

A választás előtt a vita nem szerencsés. Aki a vitát generálja az az egység megbontója és rossz hírbe hozza a Néppártot. Vagy a Fideszt. Csakhogy a Fidesz már győzött kétharmaddal, most Európa parlement választások lesznek. A vita termékeny lehet ha elválik a sz... az ocsú a búzától. Kiderül, hogy ki mennyire hiteles, mennyire azokat képviseli akik megválasztották és akiket kötelessége, feladata, munkája képviselni. És kik azok akik a demokratikus választásokat és népszavazásokat meg akarják kerülni mert

ők majd jobban tudják, hogy mi a jó a népnek mint a nép.

Csakhogy akik éltek szocializmusban azok ezt már ismerik ésköszöniknem kérnek belőle. Az EU vagy megtanulja a fair playt vagy még többen fognak kilépni idővel. Aztán majd eljátszadozhatnak magukkal Brüsszelben, megmagyarázhatják egymásnak, hogy a birodalomépítés és abetelepítést valójában szolidaritásnak hívják és egyéb képmutató mellébeszélés éslopakodó jogelvonás. Sok sikert hozzá, én nem kérek belőle és aki engem képvisel, akire szavaztam szintén ezt képviseli mert egyezik a történelmi tapasztalatokon nyugvó világképünk.

Vajon a Néppárt tudja, hogy fontos kérdésben a lehetséges szavazói mit szeretnének? Nálunk volt népszavazás. Az akaratom világos. A Néppárt vajon tudja mit akar a nép?
Kampányban sem vitatkozni kéne hanem a népért dolgozni. Ez a magyar modell. Népképviselet. Demokrácia.

stim 2019.03.20. 09:21:02

A Sargentini jelentésután inkább Sargentininek kellene elhagynia a Néppártot nem a Fidesznek.Ha Sargentini megtűrhető egy ilyan jelentés után a Néppártban akkor az a Néppártkönnyen lehet, hogy már nem vall a Fidesszel azonos értékeket.
Aki erős Néppártot akar az a hazugságot, a képmutatást, a joggal való visszaélést zárja ki. Ez a Sargentini jelentés. Ahol ezt megtűrik oda nem kell vágyni.

yourmomtits 2019.03.20. 09:46:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: te ne menj egy pénzügyi szektorba dolgozni, mert kiröhögnek

arckönyv 2019.03.20. 09:49:47

most kiderül, hogy a fidesz maffiának mi az első, az ország vagy a maffia. az is kiderül, hogy joggal nácizták-e a fideszt ha csatlakozik a többi szélsőségeshez.

Willkommenskultur 2019.03.20. 09:53:01

Egyelore az euro esik, es a forint erosodik.

A befektetoknek jo fuleseik szoktak lenni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.20. 10:18:08

@yourmomtits: hogy tanuljál:
"
Az államcsőd azt az állapotot jelenti, amikor az állam fizetésképtelenné válik, vagyis kiadási kötelezettségei egy részét vagy egészét nem tudja teljesíteni. Az, hogy pontosan melyik kiadásra nincs fedezet, részben döntés kérdése: az állam moratóriumot hirdethet az államadósság törlesztésre, vagy nem fizeti ki az állami alkalmazottakat, a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat. Amennyiben ez az állapot átmeneti jellegű, akkor likviditási problémáról beszélhetünk, ha pedig tartósan fennáll, akkor inszolvencia, más szóval fizetésképtelenség alakul ki.

Államcsőd többféleképpen alakulhat ki:

- A költségvetés félretervezése, tartósan fennálló rossz kormányzás esetében
- Külső körülmény miatt: ha a gazdaságot rendkívüli sokk éri, amely a bevételeire és /vagy kiadásaira drasztikus hatást gyakorol

Az állam ezekben az esetben hitelfelvétellel vagy államkötvények kibocsátásával a pénzpiacról pótolhatja a hiányzó bevételeket, melyeket a később megérkező bevételekből vissza lehet fizetni.

Éppen ezért igazi probléma akkor van, ha az állam a hiányát fedező, illetve az államadósság megújítását szolgáló államkötvényekre nem talál vevőt."

Mikor volt, hogy a magyar állam nem kapott hitelt?
A fidesz alatt, amikor nem jegyezték le még 11%-on sem az államkötvényeket.
Mennyi volt a cds felár? A fidesz alatt 380%, a maszop alatt 600%.
Most 14%.
A görögöké 800% volt, amikor beborultak.

Tudsz mondani rá példát, mely idôszakban volt a csődre jellemzô tartozás kiegyenlítés elmulasztása, egészségügyi, oktatási és társadalmi szolgáltatások minőségének csökkenése?
A válság után, 2010-ben a forint 280 eurót ért. Most mennyi is???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.20. 10:21:20

@Willkommenskultur: van hová erősödni. Az elmúlt tíz évben sosem volt még ilyen szar.

Willkommenskultur 2019.03.20. 10:26:12

@Igazamvanvagyigazamvan?: "van hová erősödni. Az elmúlt tíz évben sosem volt még ilyen szar."

A lippsiknek, de hat ezert jarunk szavazni.

törppicur 2019.03.20. 10:28:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ugye te nem érted azt, amit az államcsődről, kötvénykibocsátásról, kamatfelárról idemásoltál?
Az sem zavar, hogy volt ugyannyi az EUR 2008-2009-ben, csak 10-szer ekkora alapkamat és 0 növekedés kapcsolódott 3szor ekkora munkanélküliséghez?
Nem baj - legyen igaza

Pipas 2019.03.20. 10:29:14

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A válság után, 2010-ben a forint 280 eurót ért. Most mennyi is???"

Mennyi volt akkoriban az alapkamat, te nagyokos? :D

2019.03.20. 10:34:55

Na mi a helyzet fityiszdroidok?
Megfordult a szélkakas?

index.hu/belfold/2019/03/20/ceu_kozep-europai_egyetem_oktatas_orban_viktor_europai_neppart_manfred_weber_bajororszag/

Eddig nem úgy volt, hogy a CEU takarodjon?
Most meg garantálja a csúti takony, hogy továbbra is oktathat és kutathat az országban? Akkor hogy is van ez?

Pipas 2019.03.20. 10:38:04

@Látens Inszinuáció: "Eddig nem úgy volt, hogy a CEU takarodjon?"

Nem, nem úgy volt. A magyar kormány soha nem mondta, hogy a ceu takarodjon, arról volt szó, hogy ha betartják a törvényeket természetesen maradhatnak.

A ceu állította azt mindig is, hogy nincs kompromisszum és őket el akarják zavarni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.20. 10:49:20

@Pipas: jùjjjj te nagyonhülye, az alapkamat hogy jön ide? Mennyi volt a kenyér ára? A Duna vízállása?
Azért hamár kamat: az IMF kamat 4,5 % volt. Matolcsy a gazdaságot államkötvény kibocsájtással, piaci alapon finanszírozta. 9%-on. Érzel közte különbséget???

Willkommenskultur 2019.03.20. 11:04:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: Tamogatom az 5letet, hogy a lippsik ismet olcso IMF hitellel kampanyoljanak 2030ig, az eddig is bevalt.

Nektek annyi.

Willkommenskultur 2019.03.20. 11:09:09

"A debreceni BMW-beruházás összegéhez mérhető, 1 milliárd eurós beruházást tervez a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában, amellyel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül meg - jelentette be kedd délután Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróváron. "

"Ez a beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása"

www.portfolio.hu/gazdasag/szep-csendben-bejelentettek-magyarorszag-tortenetenek-egyik-legnagyobb-beruhazasat.3.318027.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Orbán veje 2019.03.20. 11:10:35

@Willkommenskultur: Haver! Te mint echte fidesznáci inkább azt támogatnád hogy ha valaki soros ösztöndíjas volt, az ne tölthessen be miniszterelnöki pozíciót.

Orbán veje 2019.03.20. 11:13:59

@stim: "Ki kezdi ezt a vitát ésmi a célja vele? Választási időszakban egységet és értékekmelletti szilárd elköteleződést kellene felmutatni."

Haver az elmúlt 8 évben sikerült szétverni a jogállamot, s a korrupt orbánnak köszönhetően mészáros vagyona 0-ról 400 milliárdra ugrott, miközben rongyos 40 milliárdért verik szét a Magyar Tudományos Akadémiát.

Haver! Hadd kérdezzem már meg, hogy mégis hogy a retkes fideszes kurva anyádba tudsz ennyit hazudni?

Willkommenskultur 2019.03.20. 11:14:51

@Orbán veje: Miert tamogatnek ilyet? Soros sokat segitett nekunk anno.

Orbán veje 2019.03.20. 11:18:54

@Pipas: " A magyar kormány soha nem mondta, hogy a ceu takarodjon, arról volt szó, hogy ha betartják a törvényeket természetesen maradhatnak."

Télleg? Azta paszta! Akkor az egész világ rosszallása CEU ügyben, nem más mint soros szervezett támadása. Na elmész te hazug fideszes kurva anyádba.

Orbán veje 2019.03.20. 11:22:26

@Willkommenskultur: Na úgy látom, jobban becsicskultál mint a gazdád! Látod haver, ti fideszesek, ilyen gerinc nélküli szarházi alakok vagytok.

Willkommenskultur 2019.03.20. 11:22:55

@Orbán veje: "Akkor az egész világ rosszallása CEU ügyben, nem más mint soros szervezett támadása."

Rosszallni mindent lehet, mi magyarok azt rosszalljuk, hogy egyik bezzegnyugati allam se ker a CEUbol.

Minden ballib bérretteg 2019.03.20. 11:25:57

@Orbán veje:

A magadfajta Gyurcsány seggnyalók azt se tudják mit hazudjanak már..

A karaván halad, a ballib kutya ugat.

Már 9 éve.

És te ettől nagyon szenvedsz.. :DD

Pipas 2019.03.20. 11:30:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: "jùjjjj te nagyonhülye, az alapkamat hogy jön ide? Mennyi volt a kenyér ára? A Duna vízállása?"

Hogy jön az alapkamat a valutaárfolyamhoz? Huhh, te nagyon okos, te! :D

Pipas 2019.03.20. 11:32:40

@Orbán veje: "Télleg? Azta paszta! Akkor az egész világ rosszallása CEU ügyben, nem más mint soros szervezett támadása. Na elmész te hazug fideszes kurva anyádba."

Nem, a kormány nem mondta, hogy a ceu-t el kell zavarni, ezt csak te hazudod. És amikor szl az ember, akkor mocskolódsz, gyűlölködsz. Ennyit érsz.

Orbán veje 2019.03.20. 11:34:30

@enrikokaruszo: @Minden ballib bérretteg:

Haver! Gondolod ha elővakarászod az összes nicked, akkor nem sütik ma a diktátor orbánra a billogot Néppártban? Ott fog rajta fityegni a szégyenfolt, hogy tessék itt van az Unió leprása, a korrupt, jogállamszétverő szaralak.

Úgyhogy nyugodtan kitörölheted segged az összes nickeddel.

Willkommenskultur 2019.03.20. 11:45:34

@Pipas: De most, hogy a Fideszt felfuggesztik, ideje felfuggeszteni a CEUt is.

szepipiktor 2019.03.20. 12:08:24

Jót szórakoztam... A komment-ketrecharosokon.
Mindez egy jellemzően szelektált, elfogult sajtószemle miatt.
Egyébként miért is ennyire jó itt sokaknak, ha a csútit és csapatákt kivágják a frakcióból?
Nem lesznek kevesebben, erősödik a szélsőjobb, az ellenzék akkor sem lesz többségben, marad számukra a lufieregetés és a flashmob-retorika.
Nekük, állampolgároknak jobb nem lesz, sőt lehet, hogy még szarabb lesz.
Na ennek örülnek az ellenzékiek?
Ja!
És ettől a hazai viszonyok nem fognak változni, sőt!
Az önkormányzati választásokon az átlagpolgár nem azt látja majd, hogy a galád orbán, hanem azt, hogy az ellenzéki szarkeverés miatt történik minden és még elsöprőbb lesz a kormánypárt sikere.
Ennek örül az ellenzék?

Willkommenskultur 2019.03.20. 12:15:29

@szepipiktor: Jo nagy szarba lennenk ha orulne a szartenger. Orom itt szamukra tobe nem terem.

szepipiktor 2019.03.20. 12:19:45

@Orbán veje: És ez miért jó?
OK, rásütik azt, amit évek óta mindenki tud!
De neked ettől utána mi változik? Többet vásárolhatsz az üzletben, finomabbat ehetsz, a gyereked okosabb lesz?
MI???
Akkor nem lesz 1 millós a valós munkanélküliség, akkor majd megoldódik az egészségügy, az oktatás helyzete? A nyugdíjak?
Végre támogani fogják a meghatározó 200 ezres MAGYAR vállalkozói szférát?
Lesz bérlakásprogram, lakhatás?
Eltűnnek az elbérlők, mert végre tudnak emberhez méltó körülmények között élni, családot alapítani, gyereket szülni?
Az emberek nem fognak tömegesen elvándorolni?
Tényleg ENNEK örültök? Hogy garantáltan az ország fog szopni?
Egy zsigeri emberi gyűlölethez beáldozzátok a társadalom egészét? Pár százalékos mikroérdekek miatt?

midnightcoder2 2019.03.20. 12:34:11

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A válság után, 2010-ben a forint 280 eurót ért. Most mennyi is??? "

Én hülye hogy akkor nem vettem eurót akkor amikor egy forint 280 eurót ért...
Mára gazdagabb lennék mint a Soros. :-)

élhetetlen 2019.03.20. 13:12:41

@Pipas: „oda a jogállam, nincsenek fékek meg ellensúlyok, gyűlöletkeltés van, de a legfontosabb a CEU?!”. Nézd egy kicsit másképp a dolgot. Arról, hogy nálunk hány települése tolták el a világítást, és, hogy a nyomozás két nap alatt nem talált semmit, ez a mi nyomorunk, és legfeljebb pár politikus foglalkozi vele, de még a közvilágítással foglakozó külföldi szakemberek sem hallottak róla. A CEU. Van a QS, a világ nagyon sok egyetemét minősítő szervezet. Az általuk készített rangsort az összes egyetem, aki nevezett, az ott dolgozók, a kutatók, stb. nézik, és észreveszik, ha az az egyetem, amelyik három témában is az első 50-ben van, csak úgy elmegy, arról az egész világon egy széles réteg tud. Nem tesz jót a hírnevünknek. Te ezt nem érted, vagy nem akarod, Orbánt meg nem érdekli. Valahogy így.

Willkommenskultur 2019.03.20. 13:28:50

@élhetetlen: S miert nem akarja senki maganak megszerezni az egyetemet, ami 3 temaban is az elso 50ben van? Sot eddig mindenhonnan kirugtak?

Mi is az a 3 tema?

Willkommenskultur 2019.03.20. 13:31:51

888.hu/article-gulyas-ha-felfuggesztik-a-fidesz-tagsagat-azonnal-elhagyjuk-a-neppartot

Igy kell ezt.

élhetetlen 2019.03.20. 13:36:04

@Pipas: „ha betartják a törvényeket természetesen maradhatnak.”. A törvénynek egy pontját nem tartották be. Nincs államközi egyezmény. Miért nincs? Mert a magyar kormány nem írta alá, mert csak. Két éve előkészítették, New York aláírná. Ezt a feltételt hogyan teljesíthette volna a CEU? „A ceu állította azt mindig is, hogy nincs kompromisszum „. Ha ezt sem érted, akkor nem tudok mit mondani. Egy egyetem nem működhet úgy, hogy egy évig nem vesz fel diákokat, hanem vár, hogy majd a kormány a következő évben hogy dönt. Az volt a „nincs kompromisszum”, hogy ha nincs működési engedély a felvételik előkészítéséig, akkor menniük kell. Nincs működési engedély, tehát elzavarták őket.

Pipas 2019.03.20. 13:39:21

@élhetetlen: "csak úgy elmegy, arról az egész világon egy széles réteg tud. Nem tesz jót a hírnevünknek."

1) Nem, nem az tesz tosszat a hírnevünknek, hogy egy hangyányi kis egyetemnek látszó tárgy elmegy innen, hanem az, hogy a fél eu parlament meg a liberélis megmondóemberek cirka tíz éve hőzöngenek, hogy nálunk nácizmus meg rasszizmus van. Előtte meg a Gyurcsán böszmeségei tettek rosszat a hírnevünknek, aki azt mondta nem csoda, hogy cigánygyilkosságok vannak, hisz magyarországon elharapózott a nácizmus.

2) A csehekről mi a véleménye, nagyon-nagyon rossz a hírük nem? Merthogy ők már egyszer kivágták a CEUt a francba. Mennyit ártott a hírnevüknek, feljegyezte ezt a művészvilág?

Pipas 2019.03.20. 13:44:03

@élhetetlen: "A törvénynek egy pontját nem tartották be. Nincs államközi egyezmény. Miért nincs? Mert a magyar kormány nem írta alá, mert csak"

Az állítás az volt, hogy a magyar kormány azt mondta volna, hogy a ceunak takarodnia kell. Nem mondta. Azt mondta, hogy ha betartják a törvényeket szívesen látjuk őket. Ennyi volt az állítás és a cáfolat, nem, nem mondták, hogy takarodnia kell.

Az, hogy miért nem írták alá az egyezményt nem tudom, gondolom előnytelen nemzetközi egyezményt nem írunk alá, ez evidens. Lehet pocskondiázni a kormányt azért, mert nem ír alá egy egyezményt, vagy jogos vagy nem. De azért pocskondiázni, mert régebben azt mondta, hogy takarodniuk kell, most meg azt, hogy nem kell, az egyszerűen hazugság. Nem mondták.

Pipas 2019.03.20. 13:47:00

@élhetetlen: „A ceu állította azt mindig is, hogy nincs kompromisszum „. Ha ezt sem érted, akkor nem tudok mit mondani. Egy egyetem nem működhet úgy, hogy egy évig nem vesz fel diákokat, hanem vár, hogy majd a kormány a következő évben hogy dönt.

A kompromisszum természetesen nem azt jelenti, hogy "évekig nem vesz fel diákokat". Ez szalmabb érvelés volt a részedről.

A ceu rektora a törvények betartásáról azt mondta, hogy nincs kompromisszum. Nem vártak tőle kompromisszumot, csak azt, hogy betartsák azokat a törvényeket, amik minden egyetemre érvényesek.

Az egyetemen persze nincsenek "diákok". Azok a középiskolában vannak. Az egyetemen "hallgatók" vannak. Ez jól jelzi mennyire ismered a témát, amiről vitatkozol.

a windows egy szemét 2019.03.20. 13:52:10

@szepipiktor:

Megint hülyébb vagy még az átlagosnál is. Tételesen felsoroltál szinte mindent amit orbán az elmúlnyolcévben elbaszott az országban, és még te csodálkozol azon, hogy vannak emberek akik örülnek ha orbánt a néppárt végre picsánrúgja, mert így elindulhat egy folyamat aminek a végén orbán és a maffiája megy a sittre, és a felsoroltak kijavításába kezdhet egy valódi demokrácia. Hol látsz mikroérdeket abban, hogy a néhány mélyszaros 100 milliárdossá vált tanulatlan tahó helyett esetleg a széles társadalomnak legyen jó?

Willkommenskultur 2019.03.20. 13:57:17

@a windows egy szemét: Sittre, nana.

888.hu/article-gulyas-ha-felfuggesztik-a-fidesz-tagsagat-azonnal-elhagyjuk-a-neppartot

A KEE es a Soroscivilek is felkeszulnek a repulesre. Vagy a Neppart kussol be, ez a deal.

Pipas 2019.03.20. 14:00:04

@szepipiktor: "Lesz bérlakásprogram, lakhatás?"

Miért az államtól várod el, hogy a lakáshelyzetedet megoldja? Az aszocializmusban volt, annak mostanában van éppen vége.

"Eltűnnek az elbérlők, mert végre tudnak emberhez méltó körülmények között élni, családot alapítani, gyereket szülni?"

A fejlett nyugaton sokkal alacsonyabb a saját ingatlanban lakók száma, ez magyarország történelmi okok miatt sokkal magasabb. Meg úgy általában a keleti blokkban. Szóval ne várd, hogy a jólétet azzal mérjük mennyire kevesen laknak bérelt ingatlanban.

"Az emberek nem fognak tömegesen elvándorolni?"

Magyarországról kimondottan kevesen vándorolnak el.

Pipas 2019.03.20. 14:03:37

@szepipiktor: "Végre támogani fogják a meghatározó 200 ezres MAGYAR vállalkozói szférát?"

A vállalkozókat igazából azért elég nagy hiba lenne "támogatni". A vállalkozó az, aki nem az államtól várja el, hogy eltartsa, hanem maga gondoskodik magáról. Tudom, én is az vagyok. A vállalkozókat békén kell hagyni és manapság elég jól békén hagyják. Egyszerűsített adózás, keveset kell adózni, kevés a papírmunka, senki sem akadályozza őket.

élhetetlen 2019.03.20. 14:17:04

@Willkommenskultur: eduline.hu/felsooktatas/20190227_CEU_QS_rangsor . Parancsolj. Tavaly én gyűjtöttem ki párat, az idén megtette az Eduline. Tudom, ezek szerinted értéktelen témák, szerencsére a világ megítélése más. „S miert nem akarja senki maganak megszerezni az egyetemet”. Bécs azonnal megkínálta őket egy 99 éves épülethasználattal. Akkor mi a probléma? Pl., hogy az erre a célra tervezett high-tech épületet az öt emeletnyi könyvtárral nem lehet kerekre szerelni és áttolni a határon. És ez eszméletlen nagy érték, kár lenne itthagyni. Felépíteni az egyetemet 25 év volt.

Willkommenskultur 2019.03.20. 14:21:08

@élhetetlen: Ezek ertektelen temak, es a vilagban senki sem akar maganak CEUt.

"Bécs azonnal megkínálta őket egy 99 éves épülethasználattal."

Soros kapzsibb ennel. Weber is igert a CEUnak a mult heten, csak hogy nehogy oda menjen Nemetorszagba.

Lémusz 2019.03.20. 14:45:12

@midnightcoder2:
"Valójában a demokrácia mindenhol csak látszat. A nép szavaz, a népet viszont a média irányítja. Ergo igazából az szavaz, akinek pénze van médiát venni."
Ez így túlságosan le van egyszerűsítve. Te is indíthatsz pártot, csak ahogy leírtad sajtó nélkül nem is fognak tudni rólad, nemhogy szavaznának rád. De hogy a demokrácia látszatát fenntartsák, több jelöltet is állítanak, akik különböző ígéreteket tesznek, majd végül mind a szponzoruk érdekei szerint cselekszenek. És az is igaz, hogy nem csak egy szponzor lehet, de mivel az érdekeik nagyjából egyeznek (a profit), kartellekbe tömörülnek. Erre a legékesebb példa Görögország, ahol a jelenleg kormányzó párt azzal az ígérettel került hatalomra, hogy csődöt mondanak, és nem fizetik tovább - az IMF "szakértők" által rájuk kényszerített, a válságot még inkább elmélyítő intézkedések miatt - kezelhetetlenné váló államadósságot. Ebből aztán az lett, hogy kormányra kerülve pár hét alatt az IMF újabb a válságot még jobban elmélyítő feltételeinek feleltek meg. Látható, hogy ez pontosan az ellenkezője annak, ami miatt a görög választók őket választották. Ennek ellenére ott senki nem aggódik a demokráciáért.

Willkommenskultur 2019.03.20. 15:02:09

@Lémusz: En sem aggodom, mert ha nem fizetnek, akkor az egesz EU szop miattuk.

Allitolag gyava szarok a gorogok, le kell kuldeni a portasokat a Gozsdu udvarbol, hogy szedjek be a gempat.

élhetetlen 2019.03.20. 15:17:19

@Pipas: Hogyne. 1, Gyurcsány böszmeségeiről tudnak Japánban is, és Új Zélandon is. Míg a CEU-ról tényleg tudnak a tudományos körök. 2, Ha nem tudsz különbséget tenni egy induló egyetem nem fogadása, és egy jól működő egyetem kirúgása között, arról én nem tehetek.
A másik leveled. Nem kapták meg a működési engedélyt, tehát takarodniuk kellett, de a kormány nem mondta, hogy takarodniuk kell. Ez olyan szép érvelés, hogy nem találok rá szavakat!
„gondolom előnytelen nemzetközi egyezményt nem írunk alá, ez evidens”. Előkészítenek, tárgyalnak, egyeztetnek, újra átbeszélik, összeáll, és a magyar kormány utólag rájön, hogy ez számára előnytelen? Akkor milyen magyar szakemberek tárgyaltak ott? És csak úgy ötlet szinten érdekelne, hogy mi kára származhat Magyarországnak egy itt működő egyetemből? Itt fizet adót, itt költenek a külföldi diákok, még oktatni, kutatni is hazajöhet pár külföldön élő kiválóság, stb.
Ez már csak játék a szavakkal: „Az állítás az volt, hogy a magyar kormány azt mondta volna, hogy a ceunak takarodnia kell. Nem mondta.”. Nem mondta, mondod. „régebben azt mondta, hogy takarodniuk kell, most meg azt, hogy nem kell,”. Mondta, nem mondta? Pocskondiázni azért lehet a kormányt, mert 2019-e évre nem lehetett felvenni diákokat az amerikai kurzusra, de azért érdemes is, mert még csak előnye sem származott belőle, ami indokolná.
„A kompromisszum természetesen nem azt jelenti, hogy "évekig nem vesz fel diákokat". Ez szalmabb érvelés volt a részedről.„ Az idén nem vehettek fel diákokat az amerikai kurzusokra itthon. Ez tény. „Nem vártak tőle kompromisszumot, csak azt, hogy betartsák azokat a törvényeket, amik minden egyetemre érvényesek.„ Látom, nem sokat értettél meg. A kompromisszum az lett volna, hogy várjanak egy évet, míg a kormány eldönti, hogy aláír, vagy nem.
„Az egyetemen persze nincsenek "diákok". Igen és, ha minden mondatban felsorolom a hallgató, vagy doktoranduszt, attól megváltoznak a tények? Egyébként a diák egy összefoglaló név, vagy te már láttál hallgatói utazásra jogosító igazolványt? Az egyetemista is diákigazolványt kap. „Ez jól jelzi mennyire ismered a témát, amiről vitatkozol.”. Ennyi? Ezzel meggyőzted magadat, hogy te mindent tudsz a témáról? Szánalmas.

Lémusz 2019.03.20. 15:30:55

@Pop40: " mindenki, aki bejut oda, elvégzi, s utána válogathat a munkaerőpiacon."
Ez irtó jól hangzik. De konkrétan hol tudok elhelyezkedni ?
"A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat, a közpolitika és a kognitív tudományok területén kínál posztgraduális képzést a jövő vezetőinek." Úgy tűnik, hogy a Magyar állam mostanában nem akar alkalmazni ilyen végzettséggel. Tényleg lehet válogatni velük a munkaerőpiacon?

Pipas 2019.03.20. 15:43:56

@élhetetlen: "Míg a CEU-ról tényleg tudnak a tudományos körök."

A CEU-n nincs és nem is volt természettudományos képzés. Alkalmazott matematika van, pár oktató, akiknek a nagy része átoktat más magyar egyetemekről. A CEU jelentősége a természettudományban elhanyagolható.

Felesleges úgy beállítani, mintha a CEU valamiféle jelentős egyetem lenne komoly természettudományos háttérrel. Nem az. Van pár korrekt matematikus, a többi marketinges meg filozófus. Az egész CEU lényegtelen, csak a baj van vele, mert állandóan a politikai rendszer megtorpedózásán dolgoznak. Ebben a liberális világban megtehetik, visszaélhetnek a szabadsággal, több kárt okoznak az országnak mint amennyi hasznot hoznak.

Gyorgy Nagy 2019.03.20. 15:45:39

BESZART a fidesz vezérkara ! Hazudoztak .Még a CEU is maradhat csak maradni .Ki hisz nekik ezután .Magyar légy résen ! Eleget hazudtak !Aki hazudik az lop is .Le velük ! Köszi

élhetetlen 2019.03.20. 15:47:31

@Willkommenskultur: „ideje felfuggeszteni a CEUt is.”. Már felfüggesztették, csak a megkezdett évfolyamok végezhetnek itt. Vagy a felfüggesztés felfüggesztésére gondoltál?
„ Ezek ertektelen temak, es a vilagban senki sem akar maganak CEUt.”. Bécs pl. akar, és, ha egyszer rávennéd magad, hogy megnézz egy QS rangsort, akkor talán arra is rájönnél, hogy, hanem is akar mindenki egy CEU-t magának, de a 315. szívesen lenne CEU egy 44. helyezéssel. De ez nem megy neked.
„csak hogy nehogy oda menjen Nemetorszagba.„. Hallottál valamit, hogy a CEU oda szeretett volna menni? Esetleg arról van szó, hogy egy német egyetemnek is megéri, hogy idehozzon pár kurzust, hogy hozzáférhessen ahhoz a felhalmozott irodalomhoz, kutatáshoz, kutatási eredményhez, ami a CEU-n rendelkezésre áll. Az erre a célra tervezett high-tech épületet az öt emeletnyi könyvtárral nem lehet kerekre szerelni és áttolni a határon. És ez eszméletlen nagy érték Ez nem lehet?

Pipas 2019.03.20. 15:58:25

@élhetetlen: "Esetleg arról van szó, hogy egy német egyetemnek is megéri, hogy idehozzon pár kurzust, hogy hozzáférhessen ahhoz a felhalmozott irodalomhoz, kutatáshoz, kutatási eredményhez, ami a CEU-n rendelkezésre áll."

A tudomány nem úgy működik, hogy oktatást kellene alapítani egy egyetemen, hogy hozzáférhessenek a kutatási eredményekhez. :D Előfizetsz néhány Elsevier laphoz és máris hozzáfértél.

Amúgy fel tudnál sorolni páratazok közül a döbbenetesen fontos kutatási eredmények közül, amire a többi egyetem olyan nagyon vágyakozik? :D

"Bécs pl. akar"

Nem, bécs nem igazán akar, csak az ottani politikusoknak volt egy ilyen ötletük, hogy pár percig róluk is beszélnek, ha ők is belepofáznak a dologba és beletörlik a lábukat a magyarokba.

De persze ha akarnának az sem nagy dolog, bécs az afrikából strandpapucsba kódorgó allahuakbarokból is akar, azt mondták, hogy sok köztük az iskolázott, nagy tudású szakember. Szóval én annyira messzire menő következtetéseket azért nem vonnék le abból, hogy bécs mit akar. :D

Pipas 2019.03.20. 16:00:36

@élhetetlen: "Az erre a célra tervezett high-tech épületet az öt emeletnyi könyvtárral nem lehet kerekre szerelni és áttolni a határon."

A ceu jóba volt a balliberális hatalommal, mindenféle előjogokat kaptak, rájuk szabták a törvényeket és kivételeztek velük. Amikor ennek vége volt fel voltak háborodva. Hát így jártak, aki a fazék közelébe van azt néha kiszorítják onnan. Aztán persze fel van háborodva, mert azt hiszi, hogy az neki jár.

élhetetlen 2019.03.20. 16:09:36

@Pipas: Na, most megint komolyan válaszoltál az általam mondottakra. Egyébként pl. a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen milyen természettudományos képzés folyik? Beszántani azt is? Vagy az ELTE JTK-t? Az a helyzet, hogy ezt így unom, mert írsz valamit, válaszolok rá, arra képtelen vagy, hogy azt mond, hogy igazam van, vagy nincs, jössz valami egészen mással. Ha erre most azt válaszolod, hogy, de a rigók szebben fütyülnek, mint a verebek, már lesz@rom. Na, pá.

Willkommenskultur 2019.03.20. 16:11:12

@élhetetlen: "Bécs pl. akar" Erosebben kell akarnia, mert a CEU nem akar odamenni. Pedig nem helyi hasllgatoik vannak...

"hanem is akar mindenki egy CEU-t magának, de a 315. szívesen lenne CEU egy 44. helyezésse"

genderszakon? minek? eleve nincs 315 egyetem a vilagon aki ilyen szarral foglalkozik

"Az erre a célra tervezett high-tech épületet az öt emeletnyi könyvtárral nem lehet kerekre szerelni és áttolni a határon."

Ezt azelott kellett volna szarosnak atgondolni, mielott belekotott a magyar nepbe.

Pipas 2019.03.20. 16:18:34

@élhetetlen: "Na, most megint komolyan válaszoltál az általam mondottakra. Egyébként pl. a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen milyen természettudományos képzés folyik?"

Semmilyen. Nem is mondtam, hogy a világon mindenütt figyelnek rájuk a tudományos élet képviselői. Megvan, hogy erre mondtam az érvet: a tudomány világa ismeri őket -> nincs is természettudományos képzésük. Hogy a francba jön ide a Pázmány?

"Beszántani azt is? Vagy az ELTE JTK-t? "
Betartják a magyar törvényeket? Igen? Akkor miért kellene beszántani őket? Két diplomát adnak egy képzésre? Így hirdetik magukat, hogy "nálunk egy képzéssel két diplomát is kaphatsz"? Merthogy az elején megnéztem, a ceu konkrétan így hírdette magát a neten.

"Az a helyzet, hogy ezt így unom, mert írsz valamit, válaszolok rá, arra képtelen vagy, hogy azt mond, hogy igazam van"

Az megvan, hogy mellébeszélsz? Azzal jössz pl. hogy "merapázmány", amikor senki sem mondta, hogy pázmánynak tudományos jelentősége volna.

"már lesz@rom"
Megprbáltad, nem sikerült. Nem baj.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.20. 16:19:53

@midnightcoder2: hùha, kiragadsz egy dolgot, és az egészet nem tanulmányozod át.
Röviden: a csődről volt szó. A 2008-as világválság bedöntötte a gazdaságot.
Ezzel szemben a forint árfolyama romlott, nem keveset, de még mindig jobb volt, mint most.
Igen, a kamattal lehet befolyâsolni. De a 2008-as válságot nehogymár a magyar kamatpolitikâval ki lehessen védeni!

Mellesleg az árfolyamra a kamat csak az egyik ható tényező.
Ugye nem gondolod, hogy az angol font azért romlott két év alatt 1,4-ről 1,1-re, mert csökkentették az alapkamatot?
Ugye azt sem gondolod, hogy Venezuelában a bolívar azért gyengült, mert az alapkamattal játszanak?

Ezek után kíváncsian várom, hogyan okozta a forintgyengülést a gyurcsányi időszak alapkamat politikája?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.20. 16:23:35

@Pipas: nem ahhoz, a téma a csőd közeli helyzet, a 2008-as válság hatása és az azt követő időszak volt.

Pipas 2019.03.20. 16:24:56

@Willkommenskultur: "Ezt azelott kellett volna szarosnak atgondolni, mielott belekotott a magyar nepbe."

Pontosan! Klasszikus "köcsögösködés türelmes emberrel" szituáció. Ment a beszólogatás, ment a keménykedés, ment a határok feszegetése a pofonfa rázogatása. Ezt is szabad volt nekik, azt is, ezt is megtehették, azt is. Aztán a végén elfogyott a türelem és kaptak egy sallert figyelmeztetésnek.

Erre persze ki vannak akadva, hogy most ezt így hogyan, hiszen ezt a sallert nem érdemeltük ki, ez nem volt jogos. Persze a türelmes ember nem mondja, hogy nem kellett volna jelentéseket írogatni, nyilatkozgatni, beszólogatni, pökhendi módon utasítgatni, beszédet mondani az eu parlamentbe arról, hogy mi rablóbanda vagyünk, vádaskodni, főleg ha a mi jóindulatunkra apelláltok.

Van itt egy üzleted? Kivételezett helyzetben van? Eddig úriemberként viselkedtünk veled? Akkor minek kell köcsögösködni öreg?! :D Nesze itt egy maflás, reméljük hasnodra válik.

Ja, nem. Még hangosabban sivalkodtok? Még egy jelentés? Még egy felszólalás. Jó, persze, jogod van hozzá. Nekem meg tudod mihez van jogom? Hát ehhez ni! :D

élhetetlen 2019.03.20. 16:30:41

@Pipas: Jaj, ne csináld már! „A tudomány nem úgy működik, hogy oktatást kellene alapítani egy egyetemen, hogy hozzáférhessenek a kutatási eredményekhez. :D Előfizetsz néhány Elsevier laphoz és máris hozzáfértél.”. Nem alapítani akarnak, esetleg áthozni pár kurzust. Látom, te a legmarginálisabb kutatásokkal kapcsolatban is képben vagy, mert csak előfizetsz. Neked nem kell a kutatói közösség, elolvasol valamit, aztán éjszaka megoldod a problémát. Olyan zöldségeket írsz, hogy az már fáj. Nem a könyvtár az alap, az a támogató háttér, csak te nem érted. „Nem, bécs nem igazán akar”. Biztosan részt vettél néhány tüntetésen, ahol a bécsi NÉP tiltakozott az CEU ellen. Ahogy 10 éve nálunk sem volt baja senkinek a CEU-val, míg Orbán ki nem kiáltotta elüldözendő ellenségnek. Azóta kamuegyetem, és janicsárképző.
A másik leveled. Ne menjünk vissza a mostani törvények be nem tartásához. Ha eddig nem értetted meg, ezután sem fogod.

Pipas 2019.03.20. 16:46:52

@élhetetlen: "te a legmarginálisabb kutatásokkal kapcsolatban is képben vagy"

Nem, nem vagyok képben, ezt nem is állítottam. Ez megint szalmabáb. Azt mondtam, hogy ha valaki kíváncsi a kutatási eredményekre azokat publikálni szokás.

"Ahogy 10 éve nálunk sem volt baja senkinek a CEU-val, míg Orbán ki nem kiáltotta elüldözendő ellenségnek."

Az, hogy nem tiltakoznak ellene nem azt jelenti, hogy "bécs akarja". Bécs nagyobbrészt lesz.rja az egészet, mint ahogyan a magyarok többsége is. Nekem is csak a sok ződséggel van bajom, amiket összehordotok.

élhetetlen 2019.03.20. 17:03:35

@Willkommenskultur: Már átküldtem egy linket. Fárasztó lenne megnézni? Vagy a Szociálpolitika és közigazgatás, vagy a Politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok, vagy a Filozófia az gender szak? Megnézted már egyáltalán, hogy mivel foglalkozik a gender szak? Egy nő 8-9 órában orvos, hazamegy, anya és feleség. Hogyan lehet megkönnyíteni, hogy mindkét funkcióban teljesíteni tudjon. Mert nem az a megoldás, hogy, ha a felség társadalmilag hasznosabb is, mint a férj, akkor is ő maradjon otthon, és főzze a paprikás krumplit, mert ez a család egyesek szerint. „Ezt azelott kellett volna szarosnak atgondolni, mielott belekotott a magyar nepbe„. Itt élek, magyar vagyok, és ugyan nem vagyok a NÉP, csak egy ember, de nem érzem, hogy Soros belém kötött volna. Az elbírálási kvóta migráns ügyben? Nem látod, hogy ide csak a migráns jön, akit jó drága kölcsönért Orbán beengedett, vagy aki a „barátja, vagy üzletfele”? Ha a kérelmezők közül valaki is megkapná a papírokat, azonnal elhagyná az országot. Ha valaki itt akarna maradni, az meg tenne is azért, hogy érdemes legyen, mert szó sincs életük végéig tartó segélyről.

Willkommenskultur 2019.03.20. 17:11:39

@élhetetlen: "Megnézted már egyáltalán, hogy mivel foglalkozik a gender szak? Egy nő 8-9 órában orvos, hazamegy, anya és feleség. Hogyan lehet megkönnyíteni, hogy mindkét funkcióban teljesíteni tudjon. "

Ehhez eddig sem kellett gender diploma, meg ezutan se kell.

"Itt élek, magyar vagyok, és ugyan nem vagyok a NÉP, csak egy ember, de nem érzem, hogy Soros belém kötött volna. "

Nem is a te dolgod ez, hanem Zorbane.

élhetetlen 2019.03.20. 17:20:25

@Pipas: „"már lesz@rom". Megprbáltad, nem sikerült. Nem baj.” Végülis nem a rigókról írtál, bár az legalább tiszta, és igaz lett volna. „Megvan, hogy erre mondtam az érvet: a tudomány világa ismeri őket -> nincs is természettudományos képzésük. Hogy a francba jön ide a Pázmány?” Csak úgy, hogy nekik sincs. Ja, hogy nem ezért nem jegyzik őket, a CEU-t meg ennek ellenére jegyzik? Csak erről beszéltem. Nem az számít, hogy mit oktatnak, hanem az, hogy amit oktatnak, az milyen szinten történik. A törvénybetartást nem kezdem újra. Ha eddig nem értetted meg, ezután sem fogod.

élhetetlen 2019.03.20. 17:32:02

@Willkommenskultur: „Ehhez eddig sem kellett gender diploma, meg ezutan se kell.” De kell, hogy ne légből kapott ötletelések kerüljenek törvénybe, hanem valamilyen felmérések, kutatások eredményei. Akarom mondani, kellenének. Az, hogy hogyan élek, vagy hogyan él egy egyetemi oktató nő, vagy egy doktornő, ahhoz neki semmi köze, majd Orbán eldönti, ez az ő dolga. Ijesztő vagy.

Willkommenskultur 2019.03.20. 17:38:25

@élhetetlen: Milyen torvenybe?

Ahhoz hogy valaki anya legyen, meg klarrierje legyen, semmilyen diploma nem kell, foleg CEU genderes nem.

Vagy van vmi olyan infod, hogy Zorban jogasz felesegenek CEUs genderdiplomaja van, azert van karrierje es mellette 5 gyereke?

Willkommenskultur 2019.03.20. 17:55:59

"A Volkswagen vezérigazgatója egy vezetői találkozón többször is a náci időket idéző kifejezést használt, amiből kisebbfajta botrány keveredett a cég körül. Vannak olyan részvényesek, akik a vezérigazgató menesztését várják az ügy miatt."

LOL

"Herbert Dies azt mondta, hogy a magas üzemi fedezet a Porshe-nál nagyobb mozgásteret biztosít a márkának, mint a cégcsoport egyéb leányvállalatainak - számolt be a Financial Times. Azonban elég rosszul választotta meg a szavait, azt mondta "EBIT macht frei", azaz a profit szabaddá tesz. A mondattal az a gond, hogy erősen hajaz az auschwitzi és más koncentrációs táborok kapuja fölötti feliratra, azokon ez állt "Arbeit macht frei", azaz a munka szabaddá tesz."

Lololololollololollololo

financial times a junk news forrasa

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/volkswagen-vw-naci-kijelentes-herbert-dies.680826.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

élhetetlen 2019.03.20. 18:19:31

@Willkommenskultur: Nem értjük egymást, nem is fogjuk. Ha törvénybe kerül a nagyszülői gyed, csak annak éri meg esetleg, aki a gyedről megy nyugdíjba, az utolsó két évben kevesebb jövedelemmel, de ezt benyeli. Az összes többinek nem éri meg, mert, ha nyugdíj előtt öt évvel elmegy gyedre, nyugdíj előtt három évvel már csak segédmunkát kaphat. Ezt egy genderkutató felismerte volna. Már megint a fazon, és a fasz@om keverése. Nem a karrierhez, hanem a karrier segítéshez kell a gender szak.” Ahhoz hogy valaki anya legyen, meg klarrierje legyen, semmilyen diploma nem kell” Persze, jellemző, hogy egy érettségivel, és öt gyerekkel egyetemi tanár is lehet valaki. Orbán felesége? Emlékszel olyan időre, mikor Orbán minimálbéren tengődött? Mert én úgy emlékszem, hogy mióta lejött a seggéről az egyetemi tojáshéj, azóta mindegy, hogy kormányon, vagy ellenzékben, de a képviselői fizetése megvolt. Komolyan gondolod, hogy Orbán feleségének nem volt segítő személyzete? Bejárónő, vagy valami? (Bár el tudom képzelni, hogy ezt hiszed). Éjszaka font, nappal mosott, este jogász volt, és közben nevelte az öt gyereket? Így képzeled? Ő nem szorult rá a társadalmi segítségre, a gender kutatókra sem, de ez nem jelenti azt, hogy társadalmi szinten nincs probléma. .

midnightcoder2 2019.03.20. 19:08:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez kb. borítékolható volt. Orbánéknak már sokkal elõbb ki kellett volna lépnie.

midnightcoder2 2019.03.20. 19:14:07

@élhetetlen: "Mert nem az a megoldás, hogy, ha a felség társadalmilag hasznosabb is, mint a férj, akkor is ő maradjon otthon, és főzze a paprikás krumplit, mert ez a család egyesek szerint."

Általában azért elég ritka a doktornõ + kukás páros. Ha doktornõ akkor a férj is minimum orvos, mérnök, esetleg ügyvéd. Ami azt is jelenti, hogy van pénz bejárónõre.

Willkommenskultur 2019.03.20. 19:16:48

@élhetetlen: Most a Gyedet hogy sikerult idezagyvalni?

Ha nem teccik, nem mesz gyed-re, ahogy eddig se. Szoval senkinek sem lesz rosszabb.

Bezzeg amikor a genderszakos bolsik voltak kormanyon, sokkal faszabb volt a csaladoknak, sirnak is az elQrok utan keservesen.

enrikokaruszo 2019.03.20. 19:42:21

@Orbán veje: ez az egy nickem van
viszont te jó nagy marha vagy, mondták már?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2019.03.20. 19:52:23

@midnightcoder2: Mégsem akkora előrelátó politikus? Mit nem mondasz!

rasztaszív 2019.03.20. 19:59:28

ennyi volt,barátaim.a fidesz beszorult az etnicista klerikális zagyvaságába.persze,még elő lehet adni,hogy direkt fejelték le a falat teljes lendületből...:)

midnightcoder2 2019.03.20. 20:02:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én soha nem mondtam, hogy az Orbán túl okos, csak a hazai politikai mezõnyben a legokosabb. De ez túl sokat nem jelent.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2019.03.20. 20:04:08

Hello! hello! Hol a narancskommandó? Még nem jött meg a pártdirektíva? Micsoda elbizakodottság ez nertársak, hogy erre nem készültek előre mit kell most mondani? Hol a birca? Ne fizette ki a Kreml a netszámláját?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.03.20. 20:08:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ja,elég későn érkeztek meg.
Szanaszét szopatják most őket!

midnightcoder2 2019.03.20. 20:09:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: " Szerdán sem bukik Orbán. Ja, de. "
Ettõl nem fog bukni. Azzal, hogy kizárják a néppártból kb. semmit nem veszít idehaza. Ahol veszít az Európa. Ha idejében kilép, esetleg okozva egy szakadást a néppárton belül, akkor a radikálisok között viszonylag jó pozíciót harcolhatott volna ki magának. De ha kiteszik, akkor max. a mártírt játszhatja el, azzal pedig nehéz nyerni.

Ugyanakkor a radikális oldalon hosszabb távon sokkal nagyobb a potenciál mint a liberálisokkal összenõtt konzervatívok oldalán. Az európai átlagpolgár életszínvonala a következõ 10-20 évben elég csúnyán esni fog, különösen a nyugatié. A keleti sem fog dúskálni, de az többé-kevésbé hozzászokott. De az övé is esni fog, márpedig ez nem a liberálisokat vagy a velük szimbiózisban élõ néppártot fogja erõsíteni, hanem a szélsõséget.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.20. 20:10:40

Orbán azt mondta, "húsz év múlva én fogom a svéd és skandináv jogállamiságot vizsgálni, ez egy vonzó perspektíva".
Ez a kretén sík hülye. Addigra már börtönben vagy putyin seggében egy dácsában fog bujdokolni, nem európában kormányokat vizsgálni. Schlüssel teljesen más volt, mint a kárpátok csuti kreténje. Schlüssel nem dúlta fel országa alkotmányát és választási törvényét, nem hazudozott és lopott eurómilliárdokat a haverjainak meg a fattyainak, és nem lehetetlenítette el ellenzékét nem csinált magának pártmédiát. Schlüssel egy demokrata politikus volt, orbánc meg egy patkány elmaradott agyú diktátor. Orbáncpatkányt inkább ehhez a féreghez hasonlítanám: http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Jörg_Haider
Remélem annak sorsára jut a csuti kretén, amikor a magánrepülőgépének repdesése közben egy focimeccsről hazafele jövet lezuhanva, kiskanállal szedik össze majd az agyvelejét.

törppicur 2019.03.20. 20:17:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nem tudom, mi lesz a direktiva, de nem függesztették fel a fideszt
Ha olvastad a linkedet, akkor a fidesz szünetelteti a pártszövetségen belül a tevékenységet a vb eredményéig
Marhara nem mindegy, hogy felfüggesztés vagy önkorlátozás
Ha nem csak az index cikkét olvastad, hanem láttad a sajtájt is lehet, átértékeled

midnightcoder2 2019.03.20. 20:19:25

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: Ne hidd. Az az Európa ami 20 év múlva lesz, nem az az Európa ami ma van. De annyiban igazad van, hogy 20 év múlva nem fogja Orbán a skandináv jogállamiságot vizsgálni, a francot se fogja már érdekelni addigra a skandinávok jogállamisága.

felucca02 2019.03.20. 20:20:42

@szepipiktor: Figyu, itt nem ilyen júdáspénzekről van szó, hogy néppárttal, vagy anélkül tudok többet vásárolni az üzletben.

Itt arról van szó, hogy van egy komplexusos, bosszúálló, hataloméhes ember (elég rossz összeállítás) és van egy gárda, ami őt kritika nélkül kiszolgálja, miközben minden kritikust azonnal, kapásból lehazaárulóz.

Ezt a faszit lehetőleg el kell takarítani, a sleppjével együtt. Majd ha eltakarodott, akkor lehet arról filózni, hogy mennyi legyen a kenyér. Ha ennek az az ára, hogy átmenetileg nincsen kenyér, akkor ezt az álodozatot kell meghozni és kész.

midnightcoder2 2019.03.20. 20:21:50

@törppicur: Teljesen mindegy, a végén Orbán ki fogják vágni mint a macskát szarni, ez nem kérdés.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.03.20. 20:21:53

@törppicur: Ez olyan,mint hogy az EU nem függeszti fel a kifizetéseket,csak nem kérik a számlát?

midnightcoder2 2019.03.20. 20:28:06

@Igazamvanvagyigazamvan?: A magyar gazdaságot nem a 2008-as válság döntötte be, elég nagy szarban voltunk mi már 2007-ben is. A válság Pl. a szlovákokat is érintette, mégis úgy húztak el mellettünk az alatt a 8 év alatt mint a vadlibák.

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SVK:HUN&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

felucca02 2019.03.20. 20:32:27

@Willkommenskultur: Két baj van a hozzászólásoddal:
Nem tudod, mi a CEU, meg nem tudod, mi a gender.

A többiben viszonylag sikeresen böfögöd vissza a kormánypropagandát, miszerint a nőket arra tartjuk, hogy széttegyék a lábukat, aztán meg szüljenek, mint a gép.

élhetetlen 2019.03.20. 20:35:43

@Willkommenskultur: Így sikerült. „Milyen torvenybe?”.kérdezted. Hoztam egy példát egy tervezett törvényről.

apafej1 2019.03.20. 20:36:46

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: Végre egy intelligens hozzászólás! Úgy hiányzott már ...

midnightcoder2 2019.03.20. 20:43:54

@felucca02: Mondjuk ha az európai nõk nem szülnek annak kb. az lesz a vége, hogy a kiöregedett európaiak helyére derék afrikai bennszülöttek érkeznek majd, és hozzák magukkal az antifeminista kultúrájukat.

felucca02 2019.03.20. 20:55:33

@midnightcoder2:
1. Nincsen olyan törvényszerűség, hogy minden európai helyére egy afrikai, vagy távolkeleti pályázik. Bár tetszetős ezt állandóan hangoztatni, de semmi alapja nincsen.

2. Nem túl biztató, hogy egy bármilyen nő is csak azért szül, hogy ne jöjjenek a csúnya bennszülöttek.

3. A világ globalizálódik, a 300 évvel ezelőtti állapotokat nem tudod te sem, meg semmiféle politika sem visszahozni.

4. Ha az afrikai termékenységi rátával akarnál Európában versenyre kelni, az kábé ugyanolyan csunya véget vetne Európának, mintha a víziódban szereplő jelenet valósulna meg.

5. A dolog vége csak az, hogy túl sokan vagyunk a Földön, inkább a kevesebb szülésre kellene koncentrálni, mint a többre. Konkrétan, egy négymilliós magyarország szerintem sokkal élhetőbb lenne, mint a tizenegymilliós. A Föld nem bír el ennyi embert.

élhetetlen 2019.03.20. 20:56:16

@midnightcoder2: Nem az én agyi problémám, hogy az esetleg a nő ahasznosabb kérdésben neked a „doktornõ + kukás páros” jut csak az eszedbe. Nem láttál még olyat, hogy egyforma végzettséggel a nő visz négy éven át egy országos projectet, ő tárgyal akár éjfélig, a férj meg beosztott valahol? És igen a férj főzi meg a vcsorát, és fekteti le a gyerekeket. Á, ez elő sem fordulhat, mert mindenhol a férj a sikeresebb. Ja. És mit bejárónő? Bentlakásos házvezetőnő, hogy az altatásnál is ott legyen. Erre minden diplomás párnak telik, meg akkora lakásra is, ahol külön lakrész van a személyzetnek. Ja.
süti beállítások módosítása