B1 blogcsaládSötét jövő vár Magyarországra: 7 dolog amivel Orbánék szétrombolják a magyar oktatást és tudományt

2019. február 13. - Mr Flynn Rider

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – idézik a magyar Nobel-díjas tudóst, Szent-Györgyi Albertet sok helyen. Ezek szerint a magyar jövő nagyon sötét lesz, ha így folytatjuk.20007671_cf7659bbbfe6781bf5ec93a3bdbbc21d_wm.jpg

Az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben szisztematikusan rombolta és rombolja a magyar oktatást és a magyar tudományt. Ennek számos jele van - kiválogattuk a legszembetűnőbbeket. Ha valaki lemaradt (mert bizonyára rengeteg van még), nyugodtan kommentelje be a cikk aljára! (A Fidesz-trollokkal nem kell foglalkoznia.)

  1. Tankötelezettség leszállítása

A Fidesz egyik legdurvább húzása a tankötelezettség felső korhatárának 18-ról 16 évre való leszállítása volt 2012-ben. Azóta a 15-19 éves korosztályban meredeken csökken az iskolába járók aránya. (Még Pálinkás József egykori MTA-elnök is javasolta ezt a lépést.) A 168 Óra egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készített belső felmérésez jutott, ami szerint „egy 2014–2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján a referencianapon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 254 fő volt”. A minisztérium belső anyaga rámutat, hogy a 16 évre csökkentett tankötelezettség része a problémának.  

Népességarányosan ez azt jelenti, hogy 4 százalékról 11 százalékra nőtt a se nem tanuló, se nem dolgozó fiatalok aránya a 15-19 évesek körében – állapította meg a G7 cikke. Az Eduline megírta: amióta lecsökkent a korhatár, 187-szer több az ilyen korú közmunkás. Azaz, a gyerekeink egy egyre növekvő része iskola helyett a sehova se vezető lébecolást, vagy a közmunkát választja, ezzel teljesen tönkretéve a saját jövőjét, ami komoly károkat okoz a gazdaságnak is.

  1. A CEU elzavarása.

Számtalanszor írtunk a témában: egy egyetem elzavarása rövidtávú politikai haszonszerzés céljából egyrészt értelmetlen (nem lett tőle több szavazó, sőt, normális ember elborzad ettől a barbarizmustól), másrészt a CEU a világ egyik legjobb egyeteme; még akkor is hatalmas károkat okozott volna az országnak, ha egy „átlagos” magyar egyetem lett volna. Orbánék sose gondolták volna, hogy a CEU tényleg elköltözik. Óriási tudományos és szellemi veszteség az országnak, amiért semmit se kaptunk cserébe.

  1. Az MTA bedarálása

Sajnos az MTA-nak nincs hova költöznie, hiszen magyar. De ahogy a CEU esetében is, az Orbán-kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy tőle független szellemi műhelyek működhessenek az országban, amelyek felett nincs ellenőrzése. Ahogy az összes közintézményt, az MTA-t is be kell darálni, térdre kell kényszeríteni, hogy csakis egy, központi akarattól függjön. Más értelme nincs. Ismét hatalmas veszteség: a szellemi elitet zavarják el Orbánék. Akik maradnak, azok a gumigerincűek, a seggnyalók, az ostobák. Velük pedig igazn lehet magyar tudományt építeni (nem).

  1. A gender szak betiltása

Értelmetlen lépés: a gender szak bezárása a szimbolikus politika része. Hiába támasztják alá nemzetközi tudományos cikkek és kutatások, hogy a női egyenjogúság kérdése mennyivel növeli például a termékenységet, vagy az emberek jóllétét, esetleg a gazdasági növekedésnek is jót tesz, ez nem érdekli a sötétséget terjesztő Orbán-kormány. A fontos az, hogy a „liberális métely” eltűnjön az országban. El is tűnik – és vele a szellem világa is.

  1. Privatizált, leépített felsőoktatás

A CEU elzavarásával együtt jelent meg szinte egy időben a hír, hogy a Corvinusból magánegyetemet csinálnak, miközben az ELTE annyira anyagi gondokkal küzd, hogy oktatókat kell elbocsájtaniuk. Az egyetemek élére a kancellárokat Orbán Viktor nevezi ki, amivel megint magához láncolja őket anyagilag. A felsőoktatásban dolgozók keresete évek óta alatta marad az árufeltöltők keresetének. Miközben az egyetemre járók aránya évek óta csökken. Aki csak tudja, külföldi egyetemre íratja a gyerekét, mert a magyar egyetemek (kivéve a valahai CEU-t) sehol sem szerepelnek a nemzetközi ranglistán. Mindez azt jelenti, hogy az egyetemek Magyarország évtizedek óta vegetálnak, leépülnek; másrészt pedig egyre inkább csak a gazdagok tudják megfizetni, hogy a gyerekük a felsőoktatásba járjon. Ezek mind aggasztó trendeke egy olyan jövőre nézve, ahol a fizikai munka nagy részét robotok fogják végezni. 

  1. A közoktatás központosítása

Mindent a fidesznyikekkel teletömött, hozzá nem értő hivatalnokok mondanak meg az iskoláknak. Központosított tanterv, központosított iskolavezetés, központosított diák. Ha nem tetszik, mehet egyházi iskolába, vagy magániskolába – amit nem mindenki tud megfizetni. Ennek eredménye, hogy a krétát is központosítottan osztják, hol sok van belőle, hol nincs.

  1. A felesleges terhelés minden szereplőn

A rendszer embertelen. A tanárokon az irdatlan adminisztráció, a gyerekeken a rengeteg tananyag – csak a stressz. Láthatóan a rendszert úgy alakították ki, hogy a benne résztvevőket senki se hallgatta meg, senki sem ismeri a problémáikat, vagy egyszerűen nem törődik vele senki. Ennek eredménye, hogy minden résztvevő ideges, fáradt, örömtelen – szépen ölik ki a gyerekekből a tanulás vágyát, a pedagógusokból pedig a tanítás vágyát. A demotiváló iskola pedig a jövő halála.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5514624728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ami szabad 2019.02.14. 13:18:12

@teéjesenmindegy: Nem. De talán megtanul olvasni, hogy legalább betanított munkást lehessen belőle csinálni ahelyett, hogy zabot hegyez.

konrada 2019.02.14. 13:28:54

@sas70:
...ettől még nem lesznek atomtudósok azokból akkora, akik ma 16 évesen nem képesek leírni a nevüket.
Tudomásul kell venni, nem mindenkinek osztottak ki olyan sok észt, mint az éppen aktuális (jelen pillanatban nekem;) beírónak!;)))
Mindig lesznek hülyék (természetesen a másik oldalon!;)), akiket hiába próbálnak képezni, nem lehet velük meghaladni bizonyos szintet.

...így a válasz a kérdésedre, azokkal az lesz, mint már kezd lenni nyugaton is:
a semmirekellőekből segélykés naplopók, akik meg tenni akarnak, de eszük kevés, olyan kézműves termelők, akik tömegtermékek helyett kisipari módszerrel gyártanak azoknak, akik képesek azt megfizetni. (Lásd pl. kézműves pékáru. Még ma sem képes 100 pék annyi kenyeret legyártani, mint egy 10 fős műszak. És mégis: a kenyérgyárak mentek tönkre, a manufakturális pékségek meg virágoznak...
(Vagy csak simán szolgák, mint étteremben szakácsok, pincérek, mosogatók, akik azokat szolgálják ki, akik már nem akarnak a konyhával törődni...

konrada 2019.02.14. 13:31:49

@ami szabad:
...s valóban, hiszen amire kevés volt 10 év, arra már csak pont az a 2 év hiányzik...

sas70 2019.02.14. 13:33:16

@Willkommenskultur: Te mi alapján tudod, hogy az MTA bármelyik kutatóintézetében, milyen tudományos munkát végeznek és milyen eredménnyel? Neked megvan a komplett kimutatás, ami alapján eldöntheted, hogy melyik kutatás a hasznos és melyik haszontalan?

sas70 2019.02.14. 13:40:40

@konrada: Az embereket nem atomtudósnak kell képezni. A mai embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy önállóan ismereteket szerezzenek és adott esetben, szakmát tudjanak váltani. Ez pedig csak akkor lesz képesség, ha az iskolában ezt tanítják, nem a mechanikus magolást.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 13:41:22

@ami szabad: Tehát aki nem tanult meg 16 éves koráig az majd 16-tól 18 éves koráig fog megtanulni olvasni ugye? Gondolom 16-18 éves koráig valami extra motiváltságot kap, plusz tökéletesen beilleszkedik az alsósok közé.

Minden ballib bérretteg 2019.02.14. 13:54:09

A karaván halad a ballib kutya ugat.

A ballib faszok összes problémája, hogy a Magyar Bálint fémjelezte MSZP-SZDSZ-es elkúrás és oktatás lezüllesztését lassan de biztosan kiheveri a társadalom.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 13:55:22

@sas70: Van egy népség, akinél már az is eredmény lenne, ha bárit megtanulnának. Ha egyáltalán hajlandüak lennének bejárni az iskolába

Dread Naughty 2019.02.14. 14:06:01

"Hiába támasztják alá nemzetközi tudományos cikkek és kutatások, hogy a női egyenjogúság kérdése mennyivel növeli például a termékenységet, vagy az emberek jóllétét, "

Ugye nem zavar, hogy egyenjogúság van?
Ennyi erővel akkor kéne Kétlábonjárási-szak, Térlátási-szak és Ülveszarási-szak is...
Valljuk hát be végre, hogy a gender szak rohadtul, de kurvára nem a női egyenjogúságról szólt, hanem
- a női victimhood-complex beleerőltetése a fiatal lányok fejébe
- a 3. hullámos femináci indoktrináció legfőbb eszköze
- a cisz-hetero-fehér-férfigyűlölet apostolait képezte
- hazug és direkt félremagyarázott és cherrypickelt adatokból extrapolált elméleteket gyártottak
- a leszbikusok safe-spaceként szolgált
- az LMBTQXYZ-lobbistáiként működtek
- semmilyen férfiakat illető problémára nem voltak érzékenyek

Bőven fel is gyújtattam volna a szakok helyét, ha rajtam múlik.
Orbán túl puha volt így is.

Kuglóf. Az 2019.02.14. 14:14:05

Én hiába mondtam Orbánnak , hogy sötét jövő vár a gyermekeinkre, egyszerűen NEM HAJLANDÓ elküldeni a picsába a liberálisokat, vagy csak megvonni az állampolgárságukat vagy éppen internáltatni őket Putyin cáreviccsel.
Orbán szerint ez nem jó, ő úgy gondolja, hogy egyszerűen kihalnak majd ezek, lekonyulnak mint az impotens fasz és annyi.
De szerintem téved.

Sötét jövő vár Magyarországra, ha nem távolítjuk el belőle az őt belűlről, autoimmun betegségként roncsoló balliberális baktériumokat.

Szóval a B1 blog TÖKÉLETESEN látja a helyzetet.

GyMasa 2019.02.14. 14:15:43

@sas70:
"Az embereket nem atomtudósnak kell képezni."
Kepezni csak azt lehet, aki hagyja magat!
Aki nagy ivben szarik az iskolara, es aktivan szabotalja a masik 29 diak tanulmanyi elorehaladasat, annak semmi keresnivaloja nincs az osztalyban!
Tehat, akinek a kepessege hianyzik, de maximalisan joindulatu/egyuttmukodo, az siman maradhat a rendes osztalyban (bar a szelsosegesen alacsony potenciallal biro diakoknak sokkal jobb helye van a specialis oktatast nyujto intezmenyekben, igaz oda nem 16 evesen kell kerulniuk, hanem a leheto leghamarabb), ha szeretne, aki viszont nem akar ott lenni, az hadd menjen csinalni a dolgat, legyen is az barmi.
"A mai embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy önállóan ismereteket szerezzenek és adott esetben, szakmát tudjanak váltani."
Es, megint feltetelezed, hogy az illeto AKARJA is ezt a tudast elsajatitani.
Vannak olyanok, akik NEM akarjak.
" Ez pedig csak akkor lesz képesség, ha az iskolában ezt tanítják, nem a mechanikus magolást."
Hogy is van a mondas?
"A lovat odavezetheted a folyohoz, de az ivasra mar nem tudod ravenni"

Kuglóf. Az 2019.02.14. 14:16:36

@Oxica: Tefasz, az Elios egy SIMICSKA cég. AKITŐL az O1G jelszót szoptad.
Ti akkoraf. Aszok vagytok, még egy SAJÁT gecire sem futja, úgy kell vennetek a bukott oligarhától!

sas70 2019.02.14. 14:24:06

@teéjesenmindegy: Minél kisebb az iskolázatlan népség, annál jobb a társadalom többségének! Főleg ha ez a modern kor követelménye is. Én ismertem szénbányászokat gyerekkoromban, ma nem tudom, van-e egyetlen aktív vájár is az egész országban? Könnyen lehet, hogy egy sincs.
Nem baj fiam, lesz belőled targoncás! Azokra szükség van. Na ja, és 10-20 év múlva?
Kőművesekre is szükség van. Még...
www.youtube.com/watch?v=4YcrO8ONcfY

Minden ballib bérretteg 2019.02.14. 14:24:37

@Dread Naughty:

A gender szak ma ért át átütő erejű sikert Franciaországban:

www.origo.hu/nagyvilag/20190213-anya-apa-franciaorszag.html
Nem lehet mától Anyának és Apának hívni a szülőket Franciaországban - hivatalosan Szülő 1 és Szülő 2 az új elnevezés

----

Ezután merjhe valaki azt hazudni, hogy nincs ennek semmi értelme !

----

Komolyan mondom, rohadjon el az összes ballib majom akiknek ezeket a faszságokat köszönhetjük !

Alick 2019.02.14. 14:27:22

@paraszthajszal: Ezek nagyrészének köze nincs a buzulás-kutatáshoz!!
www.ttk.mta.hu/kpi/kutatocsoportok/

Az űrkutatási csoportot személyesen is ismerem - nem az ipari innovációban dolgoznak, ami Palkovics vágyálma, de az ESA keretén belül elismert a munkájuk.

eloi 2019.02.14. 14:32:52

@Dread Naughty: Ennyi a lényeg.
Persze a ballib kommunikációban ezek említésre sem kerülnek!!! Csak az, hogy a férfi és női egyenjogúságot és nők helyzetét a társadalomban vizsgálják. Na persze.
Meg plusz a te listád!
Ha csak ennyit csináltak volna és nem válnak pl. a kitalált "társadalmi nemek" vagyis, a bárki bármilyen nemet választhat és kitalálhat magának, és ahhoz aztán MINDEN JOGOT is követelnek mozgalmak LOBBISTÁIVÁ, AKTIVISTÁIVÁ, és nem megfigyelőivé és kutatóivá!!!, akkor a kutya nem nyúl hozzájuk.
Ja és még a te listád minden eleme!!! Ahol szintén nem kutatókként voltak/vannak jelen, hanem AKTIVISTÁKKÉNT, és propagálókként. Ami egyértelműen nem feladata, sőt súlyos szerepzavara a kutatóknak!

Létrehozom, vagy segítek létrejönni, hogy kutathassam!!!

apro_marosan_petergabor 2019.02.14. 14:39:04

@sas70:
Egyrészt lesz, és mindig lesz társadalmi és munka hierarchia. Másrészt a népességet ne tudod kicserélni. Aki nem alkalmasabb komolyabb intellektust igénylő dolgokat elsajátítani, az akkor sem lesz az, ha 16-ról 32-re emeled a tankötelesség határát. Ez egy önbecsapás volt. Másrészt, nő nagyobb számú, szolgáltatásban dolgozó munkavállaló felé (pincér, kertész, betegápoló stb.) az igény. Harmadrészt azzal ijesztegetnek bennünket, mindent a robotok, terveznek, gyártanak, végeznek helyettünk, de ez nem egészen így lesz, ezt is ki kell szolgálni, elő kell észíteni. Ne aggódj, aki dolgozni akar, annak találnak majd képességeinek megfelelő munkát.

sas70 2019.02.14. 14:53:08

@apro_marosan_petergabor: " Másrészt a népességet ne tudod kicserélni. " Pontosan! Akkor mi a feladat? Nem a fejlesztés?
Az egyik dédnagyanyám még nem tudott írni és olvasni, a nagyanyámnak már szakiskolája volt, a gyerekeinek pedig már diplomája. Így emelkedik a társadalom szellemi szintje, ha minden korosztály célnak tartja, hogy a következő meghaladja, az ő tudásszintjét. A tankötelezettség ennek csak egy minimum eleme!

Willkommenskultur 2019.02.14. 14:59:52

@sas70: Miota tudomany a politologia, es ugyan milyen hasznot hozott a politikatudomany kutatasa 1990 ota?

konrada 2019.02.14. 15:07:32

@sas70:
A tankötelezettség fontos!
...de talán nem kéne egészen addig kitolni, amíg a növényi érteleműek is képesek elérni a 4 elemis szintet, mert úgy a tankötelezettség meghaladná a nyugdíjkorhatárt.

(De nem azzal a mondatoddal vitatkozom: aki céljának tartja, hogy meghaladja az elődei tudásszintjét, mert ezzel egyet kell érteni.
...csak azzal, hogy nem mindenkinek azonosak a célja: van, aki hülyén érzi jól magát.
S ezt jól megfigyelheted itt a fórumon is: hiába teszünk meg mindent te is, én is azért, hogy a másik oldal felvilágosodjon, azok jól érzik magukat így hülyén.
...ha önkritika szorult volna belém: akkor én is, ha gonoszság: akkor te is...;))

Dread Naughty 2019.02.14. 15:08:03

@eloi:
Azt se felejtsük el, hogy a feministák kifejezetten nőellenesek:
- nem engedik nekik a szabad választást, pl. lenézik a főállású anyákat, betiltatják a grid-girlöket, gyerekként kezelik a nőket és pozitív diszkrimináció által infantilizálják őket, elhitetik velük, hogy gyengék és gyámoltalanok...
- A családellenességük messzeföldön híres
- A muszlim világ lenézett nőire magasról szarnak és Kabulba meg Rijadba valamiért nem szerveznek slutwalk-okat

teéjesenmindegy 2019.02.14. 15:09:44

@sas70: Nagyanyád azért tudott tanulni, mert akart bazmeg! És nem azért, mert kötelező volt.
Ha a cigánygyerek megbukik ötször, és otthagyja a hatodik osztályt, akkor csak a magadfajta kretének hiszik, hogy még két év alatt megváltozna.

xtlight 2019.02.14. 15:53:37

A mezőgazdaság gépesítése óta egyre többen vannak azok, akiknek a munkaerejére a társadalom nem tart igényt. Ezek az emberek nem genetikai, hanem kulturális, neveltetési okokból nem képesek a modern iskolarendszer keretein belül az alapvető ismeretek megszerzésére sem. Ezen a tankötelezettség korhatárának változtatása nem tud változtatni.

A köztük, és a társadalom hasznos tagjai között húzódó elválasztó vonal a technikai fejlődés következtében egyre feljebb kúszik. Ma még lehetsz szalagmunkás, benzinkutas, recepciós, sofőr, útépítő, pénztáros, vagy postai kézbesítő, de 10-20 év múlva nagy valószínűséggel már nem. Ez összességében érint majd kis országunkban 2-3 millió embert - egy részük még akkor is aktív lesz - meg legalább még egyszer ennyit, akik időközben felnőnek. A csúcsponton a népesség 75-90%-a kerül majd az államtól anyagilag közvetlenül függő helyzetbe. El lehet képzelni, hogy milyen reakciója lesz erre az értékteremtő munkát végző 10-25%-nak.

Magyarországnak az ég adta egy világon semmiféle koncepciója sincs, hogy ezt az inproduktív, és folyamatosan újratermelődő réteget bármilyen módon a társadalom hasznos részévé tegye, vagy a bővülését lassítsa. A jelenlegi intézkedések ugyan nem rontanak ezen a helyzeten közvetlenül, de továbbra sem tesznek semmit a javítása érdekében. Ennél károsabb, hogy a mindenkori kormány folyamatosan igyekszik a hangsúlyt a problémáról elterelni.

bonsalty 2019.02.14. 16:04:38

@Willkommenskultur: Melyik kutatóintézetről beszélünk? Javaslom a pusztaszeri úti
kémiai kutató intézetet megnézni, esetleg a növénytanit. Esetleg megnézni a lágymányosi híd vízügyi kutató intézetét. Bezártak jóember! Nem csak eddig, de most is a rendszer teljes leépítéséről beszélünk. Néhány ezer politikatudományi, nyelvész, történész és más figurát raktak ki az M1 bohóctablójára, mert hűha, rengeteg pénzt visznek el, menjenek az utcára koldulni. De oda se, mert az is törvénysértő. Természetesen Matolcsy Pallas féle oktatási intézményei nem feleslegesek, sőt megérnek annyit, mint a teljes felsőoktatás összege a költségvetésben. Ott futja műalkotásokra és villákra a feleslegből. Ön szerint normális, hogy sportklubboknak lehet TAO bevétele, de oktatási intézményeknek nem? Lehet, hogy Kabulban normális és ott lehet döglött kecskékkel lovaspólozni, de egy normális országokban kényszerzubbonyban viszik el, aki ilyen költségvetést készít és ilyen minisztereket nevez ki. Természetesen ezek nem véletlenek.

apro_marosan_petergabor 2019.02.14. 16:06:52

@sas70:
Akkor lassan mondom - mégegyszer -, hogy értsd...:) Nem mindenki alkalmas minden tudás befogadására és készségszintű használatára. Van olyan matematikai levezetés, amelyet a világon ketten-hárman értenek csak - pedig van elég matematikus. Integrálni, differenciálni milliók megtanulnak. Írni-olvasni pedig mindenkit meglehet tanítani, akinek 70-et eléri az IQ-ja. Az emberi intelligencia a népességben Gauss görbe szerű szórást mutat (ha ez neked mond valamit), az átlag IQ 100, 120/80 már 20%-alatt, 140/70 5%.... 100 alatt nem kellene erőltetni a diplomát(persze van, akinek vesznek, régebben kommunista pártkönyvhöz is adtak...), 100-nál sem mindegy melyiket és hol... Aki 3x járja a hatodikat, ritkán helyezkedik el 100 felett...

sas70 2019.02.14. 16:14:37

@konrada: Ma már a társadalmi minimum elvárás az érettségi, de az alap elvárás egy diploma. Versenyképes állást meg kb. két diploma, plusz valami egyéb képzéssel lehet szerezni. Ha ez a munkaerő piaci és társadalmi elvárás, akkor az oktatást is ehhez kell igazítani! Ez nem választható opció!

maintenator 2019.02.14. 16:17:12

Az a baj a liberálisokkal, h. a rosszban még meglévő kevés jót is elrontanák.
-Nagyon helyes a tankötelezettség leszállítása, ezzel a tanulni nem tudó/nem akaró túlkorosokat nem kényszerítjük az iskolapadokba, és hagyjuk a korban és szellemileg odatartozókat tanulni. Aki akar, az tanulhat élete végéig, az nincs tiltva, az iskolában ücsörgés, melegedés viszont ne legyen kötelező!
-CEU elzavarása: a rendszerváltás eltűntette a Marxista-Leninista egyetemet (népies nevén a Foximaxit), hasonlóan egy paradigmaváltás ezt a felesleges agymosó intézményt is el fogja mosni. Aki felsőoktatás elvégzéséről csak papírt akar, keressen más fizetős iskolát -esetleg külföldön!
-Gender szak: Erre az ostobaságra akinek igénye van, az vagy látogassa meg a pszichiátriát, vagy keressen ilyet külföldön! Itthonra nem kell!
-Központosítás: Valamekkora központosításra szükség van, ez merüljön ki az oktatás szinvonalának, módszereinek ellenőrzésével. sajnos ez nálunk rosszul működik.

Ami viszont óriási baj, és itt erről nem olvasok, az a szegregáció szükségessége! A gyenge teljesítményű, korlátozott, sokszor agresszív, sorozat bukásokkal túlkorossá vált tanulókat ne ültessék be a normálisak közé, ne korlátozzák ezzel a jobb sorsa érdemes tanulók oktatáshoz való jogát! Hasonlón a pedagókusokban félelmet keltő kölykök és verekedős kiscsaládjaiktól védjék meg a pedagógusokat! Aki a szegregációt tiltja, az a hazai oktatás ellensége, árulója!

Willkommenskultur 2019.02.14. 16:18:00

@bonsalty: Az igenyek valtoznak, es az allami penzbol elo rendszereket a politika alakitja. Nyilvan nem fog artani maganak a jelenlegi politikai vezetes a penzosztasnal, de mi ebben a meglepo?

A multkor egy csomo kozszolgat kuldtek el, nyilvan ott is voltak akik rosszul jartak, de az adofizetok spec. azert szoktak panaszkodni, hogy tul nagy az allami vizfej. Ergo nyesni nem feltetlen rossz.

En nem fogok ugy tenni, mintha ertenek hozza, hogy melyik intezet fontos, es melyik nem az, de a politikatudomanyi intezetet lattam a sajton keresztul uzengetni a miniszternek, tehat gondolom ott lett forro a talaj - azert nem hangzik tul nelkulozhetetlennek. Es nem megszuntetni akarjak oket, csak nem lesz garantalt, palyazas nelkuli allami penz. Miert lenne ehhez orokos joguk?

Igy is egy csomo politologust eltart az allam, az egyetemi tanszekeken, es ok is kutatnak, jelentsen ez barmit ebben a mufajban.

sas70 2019.02.14. 16:18:49

@teéjesenmindegy: Akkor pár cigánygyerek miatt, nem is kell semmit csinálni, úgyse megyünk semmire!
Na te tudod meddig dolgoznál nálunk? Semeddig, mert a HR. ilyen hozzáállással már egy interjúra sem hívna be!

teéjesenmindegy 2019.02.14. 16:19:35

@xtlight:
" semmiféle koncepciója sincs, hogy ezt az inproduktív, és folyamatosan újratermelődő réteget bármilyen módon a társadalom hasznos részévé tegye, vagy a bővülését lassítsa."
Khm. Szóval ugye ott az ingyentankönyv. (Libsik tiltakoznak). Aztán az iskolai ingyenes étkezés ((Libsik tiltakoznak). Aztán a segély attól függővé tétele, hogy a gyerek bejár-e az iskolába (Libsik tiltakoznak). Aztán vannak külön csoportok, ahol ezeket szegregáltan lehetne felzárküztatni (Libsik tiltakoznak de még mennyire).

Ezek után érdekelne, hogy mégis mi a lófaszt lehetne csinálni? Persze azon kívül, hogy libsi sírásrívás mellett elvinni a gyerekeket valami kollégiumba jó messze otthonról.

xtlight 2019.02.14. 16:24:50

A politológusokkal a kormány baja mindössze annyi, hogy ellenvéleményeket fogalmaznak meg. A valódi tudományt nem megrendelésre művelik, ott nincs előre borítékolva az eredmény. Ugyan milyen állami pályázati pénzt fog megnyerni az a politológus, aki az előző évben külföldi támogatással egy összehasonlító tanulmányt készített a 20. századi elnyomó rezsimek kialakulása és Orbán hatalmi arroganciájának 1989-2019. közötti növekedéséről?!

teéjesenmindegy 2019.02.14. 16:26:30

@sas70:
Hát, mondjuk kérdezz már meg, hogy akarnék-e olyan helyen dolgozni, ahol magadfajta idióták vannak.

De tessék, cáfolj meg. Mutass egy példát, csak egyet arra, hogy valaki 16 évesen még ötödikes volt, 18 évesen elvégezte a nyolc általánost, aztán onnan nekiállt, szakmát szerzett meg érettségit, és mondjuk fősulira ment. Hajrá. Csak egyet.

Baszki. TanKÖTELEZETTSÉG. Érted? Addig kötelező. Ha akar akkor nyugodtan tanulhat tovább. Kényszerítesz valakit arra, hogy olyat csináljon amit nem akar, és ezzel tönkreteszi a többiek tanulását is?

xtlight 2019.02.14. 16:27:00

@teéjesenmindegy: A felsorolt módszerek nem hoznak eredményt. Pont a most beszántásra előkészített akadémiaiai kutatóhelyek adhatnának választ arra, hogy mi lenne a jó irány.

Ekrü 2019.02.14. 16:28:29

@sas70: " Ma már a társadalmi minimum elvárás az érettségi, de az alap elvárás egy diploma.Ha ez a munkaerő piaci és társadalmi elvárás, akkor az oktatást is ehhez kell igazítani!"-Ezt mégis hogy érted?Vigyük le az oktatás színvonalát a béka feneke alá csak hogy Hülye Pistike is le tudjon érettségizni?Mert milyen dolog az ,hogy nem tud?És persze kötelezzük Hülye Pistikét ,hogy addig iskolába járjon amíg ez nem sikerül neki?Akkor is ha nem akar?

VT Man 2019.02.14. 16:36:03

Sokkal nagyobb problema, hogy a kozoktatasbol 16 eves korban kiesett emberek regisztralnak az Indexre, es "tele ciganyozzak" es "tele gecizik" az osszes B1 blogposztot.

sas70 2019.02.14. 16:37:06

@apro_marosan_petergabor: Nem lesz bárkiből matematikus, viszont lehet belőle író, költő, jogász...stb. Az oktatásnak, főleg az alapfokú oktatásnak, pont az lenne a feladata, hogy kiderüljön ki, miben tehetséges, ugyanakkor a kevésbé jó készségeit is lehet fejleszteni, megfelelő technikákkal. Erre kellene hangsúlyt fektetni és nem azért mert kibaszott fennkölt cél, hanem azért, mert ez a társadalmi szükségszerűség. Magyarország és magyar emberek túlélése attól függ, hogy képesek leszünk-e a 21. század technológiai fejlődésének megfelelni?! Ha nem, akkor segílyekbű fogunk tengődni és gyarmati rabszolgák leszünk!

Willkommenskultur 2019.02.14. 16:38:58

@xtlight: A politologia nem valodi tudomany, igy szerintem boven eleg a "kutatas" amit az egyetemi tanszekek csinalnak.

Az MTA politologusait pedig megkerik, hogy ezutan eljenek meg palyazatokbol, ha tudnak, ha meg nem akkor nyomas vissza a balettbe ugralni. Minek erre kozpenzt kolteni, Meszaros Lolo legalabb epit vmi kezzel foghatot, meg az is hasznosabb.

Willkommenskultur 2019.02.14. 16:40:46

@xtlight: "Ugyan milyen állami pályázati pénzt fog megnyerni az a politológus, aki az előző évben külföldi támogatással egy összehasonlító tanulmányt készített a 20. századi elnyomó rezsimek kialakulása és Orbán hatalmi arroganciájának 1989-2019. közötti növekedéséről?!"

Semmilyet. De minek fizetnek ezt az adofizetok, a kutya sem olvas ilyen tanulmanyokat. Fizesse ezeket Soros, azert jo vastag bor van a pofajukon.

sas70 2019.02.14. 16:56:26

@teéjesenmindegy: Na pont erre kellene az oktatási rendszert úgy kialakítani, hogy egy disz-akármivel szenvedő gyereket is lehessen fejleszteni. Csak ehhez például, olyan iskola kell, hogy pl. egy diszgráfiás gyerekről ne 16 évesen derüljön ki, hanem már 8-9 évesen, amikor még fejleszthető. Csak a mai iskolarendszerben, ezt sokszor fel sem ismerik. Korábban leírtam, ez nem csak a tankötelezettség korhatárának a problémája, hanem a teljes oktatási rendszeré.
Az egyik gyerekemnek beszédhibája volt, amit szerencsére korán felismertünk. Ma már tökéletesen, beszél és nem csak magyarul. Lehet, ha nem hordom logopédushoz akkor sem lenne gondja, de így már biztosan nincs.
Az oktatás befektetés a jövőbe és a gazdasági számítások szerint, a legjobb megtérüléssel rendelkező befektetés.

_atpijkamo_ 2019.02.14. 16:59:36

@VT Man: "a kozoktatasbol 16 eves korban kiesett emberek regisztralnak az Indexre, es "tele ciganyozzak" es "tele gecizik" az osszes B1 blogposztot."

Bizony, bizony. Kubatov csak ilyen silány fideSStrollokat tud megfizetni, normális ember nem támogatja a hazaáruló bolsevik fideSSt.

_atpijkamo_ 2019.02.14. 17:04:20

@teéjesenmindegy: "Kényszerítesz valakit arra, hogy olyat csináljon amit nem akar, és ezzel tönkreteszi a többiek tanulását is?"

Így van, Aki első osztályban nem figyel, ki kell baszni az iskolából. Mondjuk a felétől így gyorsan megszabadulnak, a maradékra talán elég lesz a pénz, hogy rendes oktatást kaphassanak.

_atpijkamo_ 2019.02.14. 17:06:51

@teéjesenmindegy: "ingyentankönyv"

Teejesen hülyevagy? Minden fasságot beszopsz, amit a fideSSpropaganda kiöklendez?

"Hiába jön az ingyenes tankönyv, inkább megveszik a szülők a boltban. Az iskolától kapott könyvek ugyanis hiányosak, használtak, de olykor a tanár is másból tanít. Egy szegedi könyváruházban már pótrendelést is kellett leadni."

hvg.hu/kkv/20180910_Itt_az_ingyen_tankonyv_megis_sokat_koltenek_ra_a_szulok

_atpijkamo_ 2019.02.14. 17:10:01

@Willkommenskultur: "En nem fogok ugy tenni, mintha ertenek hozza, hogy melyik intezet fontos, es melyik nem az,"

Helyes. Mert mindegyik fontos. Évente 30 milliárdot költ az állam rájuk összesen. A Mészaros Lölö egymaga ennek többszörösét lopja, ha meg akarod fogni a pénzt, van rá rengeteg egyéb lehetőség.

Willkommenskultur 2019.02.14. 17:20:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De Lolo epit, szepit.

S senki se tudja, mit csinalnak a politologusok az MTA kutatointezeteben....legalabb 10 egyetemen van politologia tanszek, azt ok is allami penzbol "kutatnak"

_atpijkamo_ 2019.02.14. 17:23:33

@Willkommenskultur: "S senki se tudja, mit csinalnak a politologusok"

Mert azt tudod, hogy mit csinálnak a kvantumfizikusok? El nem tudom képzelni egy félanalfabéta fideSSfasszopóról. :))

Willkommenskultur 2019.02.14. 17:36:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mondjuk teny hogy 30 mrd az smafu, Soros nyugodtan felajanlhatna, vagy a ballipsik, ha mar Orban ilyen smutzig

De akkor mas a szitu, akkor szemelyes ellentet van. Orban, jo politikuskent, nem feledkezik meg az ellensegeirol.

TheSaurus 2019.02.14. 17:51:59

@megamedve: Ne bonyolítsd. Ezek egyszerű felcsatolható műfütyik, az egyikkel az MTA-t toszogatja O1G, a másikkal az oktatás/egészségügyet, a harmadikkal a diplomáciát, stb. Ha valamelyik elkopik, van helyette száz másik jelentkező.

Tisztességes Természettudomány 2019.02.14. 18:18:40

Nem értek egyet, nem véletlenül.
1. A tankötelezettség leszállítása
Aki nem tudna tanulni, az menjen melózni apjával, szomszéddal, mesterrel. Lehet, hogy csak az iskolai tantárgyakhoz nincs tehetsége - ami nem véletlen, mert ezek a tantárgyak semmit sem érnek - de jól tud majd vakolni, burkolni, villanyt szerelni.

Nem Orbán miatt gagyi a szakképzés, elég kontraszelektált a szakma már a rendszerváltás óta. De már előtte sem volt valami hűdeszínvonalas. A 80-as években is úgy lehetett tanulni egy szakmát, hogy elment az ember melózni a mester mellé. Tényleg, és nem csak papíron.

2. CEU elzavarása.
Nagyon helyes. Az a néhány - ismétlem, néhány - ember, aki a matekot tanulta ott, az megoldja máshogyan. A többi ott tanított tárgynak semmi haszna sem volt - egy bizonyos tudományos látásmód szerint, amit én is osztok.

3. MTA bedarálása
Volt szerencsém MTA-s pénzlehúzó projektben részt venni. Ennyi pénzéhes, nulla teljesítményű papírgyárost mint ott, még nem láttam. Aki szakmailag sikeres, nem az Akadémia miatt sikeres. Felőlem be is hinthetik sóval.

4. A gender szak betiltása
Egyrészt: nincs betiltva. Csak nem kap állami pénzt. Másrészt: igen szánalmas ez a mondat: "A fontos az, hogy a „liberális métely” eltűnjön az országban. El is tűnik – és vele a szellem világa is." Milyen "szellem világa"? Ha latinkodni akarnék, ez most nem az a "spiritusz", ami a belevaló emberben van, hanem a bódulatot, részegséget és hosszú távon halált okozó "spiritusz"

5. Privatizált felsőoktatás
A közgáz mehet magánba. Az tanuljon a pénzről, aki ki tudja fizetni.

6-7. Pontoknál egyetértek, ezek közül csak a központosítás az Orbán-kormány műve, az értelmetlen rendszert már örökölték, még a háború előttről, akkor még működött, ma már nem.

ati27 2019.02.14. 18:23:10

Én valamilyen szinten örülök, hogy a gyerekeim már nem magyarországon születtek, és a magyar oktatási rendszerban nevelkednek. Alig várják minden nap a sulit. Házifeledatuk meg kb annyit kapnak egy hétre, mint mi anno 1 napra. Ennek ellenére sokszor meglepődök, hogy minnyi ismeretanyagot kapnak. a 10 éves lányom elkezd mesélni, hogy mit tanultak a fekete lyukakról, miért pusztultak ki a dínók, stb. 3. van az első nemzeti vizsga, matekból, és svédből. Ezt pedig meg lehet nézni, kiértékeléssel együtt.. Hát mit ne mondjak, a matek példákon csak lestem. Teljesen életszerű példák voltak! Volt diagram rajzolás, kiértékelés, egyszerű valószínűség számítás, szöveges feleadatok. (és bizony volt szivatós is! ). De ami a legjobban tetszett, hogy az egész teszt úgy kezdődött, hogy csinálj egy diagrammot különböző színekkel jelölve, hogy a különböző típusú matekfeladatokat mennyire könnyűnek/nehéznek érzed.. Szóval, ez gyökeresen ellentétes azzal amit én 35-40 évvel ezelőtt megéltem. Hab a tortán, múlt héten elkezdi mesélni, hogy milyen vicces powerpoint prezentációt kell csinálniuk az iskolában. (ráadásul csapatban kell dolgozni).

_atpijkamo_ 2019.02.14. 18:26:24

@Willkommenskultur: "Soros nyugodtan felajanlhatna"

Felajánlotta, megnyugodhatsz. :))

Soros György patrióta 35 éve támogatja a magyar demokrécia fejlődését, és ennek az időnek jó részében a magyar tudományt is támogatta.

Tisztességes Természettudomány 2019.02.14. 18:36:18

@élhetetlen: Ezek a "csúcstehetségek" semmi hasznot nem hoznak az országnak. A neolib közgazdaságtan művelői lesznek, és olyan "fontos" témákban, mint a fogyasztás-nélkülözés-jólét, vagy ok-okozati összefüggések a makroökonómiában. Lásd az Orbán ellen tiltakozó Nobel díjas közgazdászok. Elméletekről beszélnek, piacról, keresletről-kínálatról, közben elfedik a valóságot, hogy hogyan irányítja kevés pénzember a világgazdaságot "unortodox" gazdasági beavatkozásokkal.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 18:37:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Tehát mindenki megveszi, ugye? Menj a kurva anyádba cicus.
Ja, elmehetnél venni te is egyet, és akkor nem beszélnél spanyolországi török frontvonalakról, te ostoba barom.

_atpijkamo_ 2019.02.14. 18:39:49

@Tisztességes Természettudomány: "Ezek a "csúcstehetségek" semmi hasznot nem hoznak az országnak. A neolib közgazdaságtan művelői lesznek"

Azt mondod, hogy a geci tucatjával alkalmazza a CEU-n tanult tehetségeket, és ezért csinál neoliberális gazdaságpolitikát? Hát ha ez tényleg így van, én mondom, hogy pusztuljon a burzsuj CEU.

De az is lehet, hogy fasságot mondtál. :))

élhetetlen 2019.02.14. 18:46:32

@FCUK5: Remekelsz ma. „A CEU elzavarása - nem zavarta senki, mások tudtak maradni, ők nem akartak”. Érdekes, nem akartak maradni, miután nem kapták meg a működési engedélyt. Miért nem kapták meg? Egy, mert a kormány (és a kommentelők egy része) szerint nem folytatnak oktatási tevékenységet, amit cáfol a new yorki oktatási hivatal levele, amit mellékelek,
merce.hu/2018/06/26/marad-a-ceu-a-2019-20-as-tanevre-is/ .
Kettő, nincs államközi aláírt szerződés, ami csak azért nincs, mert a magyar kormány nem írta alá, pedig már két éve letárgyalták.
Ez meg igazi gyöngyszem: a tuják kapcsán. „azért nem gondoltam, hogy gépelési hiba, mert van értelme a szónak„. Igaz hogy a mondatnak már nincs, de ez téged nem zavar, mert egy mondat megértése már bonyolult neked. Egy ilyen mondatnál, „Gyönyörű volt a fehér marcipánnal bevont, rózsaszín virágokkal díszített esküvői tora”, te sohasem fogsz rájönni, hogy a tortáról van szó. Bravó! Ezzel a frissen felfedezett tudományos tétellel, hogy, ha egy betű kimarad egy szóból, de értelmes marad a szó, akkor nem gépelési hibáról beszélünk, már mehetsz is Káslerhez a kutatójába újra értelmezni az új magyar fogalmakat is a történelem mellé.

élhetetlen 2019.02.14. 18:58:55

@midnightcoder2: Nagyon szűk a látóköröd. „Huszonévesen azért nekem jobban kellene egy ELTE-s progmatos diploma mint egy CEU-s történészi...”. Nem tudod felfogni, hogy akit pl. a történelem érdekel, az nem fogja programozóként végigszenvedni az életét, amihez sem kedve, sem érzéke nincs? Ahogy nem megy orvosnak, aki elájul a vér látványától? Mit nem értesz?

_atpijkamo_ 2019.02.14. 19:01:53

@Willkommenskultur: "Sorosnak nem sok hajszala hullt ki a tudomanyokert"

Nekem konkrétan konferencia útiköltségemet fedezte. Mindenki használta a Soros alapítvány ösztöndíjait.

Willkommenskultur 2019.02.14. 19:04:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De te nyalod is Sorost, cica. Utikoltsegert.

Zorban meg szembefordult vele, mert megvesztegethetetlen.

Willkommenskultur 2019.02.14. 19:07:37

"A svájci Ticino kantonban már betiltották a burkát, most azt szeretnék elérni, hogy a muszlimok ne imádkozhassanak a közterületeken, hiszen többeknek elegük van az utcán imádkozó emberekből."

Sorosnak Svajcba kene vinni a CEU-t, mert ott allami politika a nacizmus. Nalunk mindenki jarhat burkaban, es imadkozhat az utcan, ez egy szabad orszag!

_atpijkamo_ 2019.02.14. 19:10:29

@Willkommenskultur: "nyalod is Sorost, cica. Utikoltsegert"

Nem kellett nyalni. Beadtam a kérelmet, elbírálták, kaptam a pénzt.

Willkommenskultur 2019.02.14. 19:15:38

"Egy szudáni és egy ghánai származású migráns jelenleg is arra vár, hogy megkezdődjön büntetőperük. Az ellenük felhozott vádak alapján fenyegetés, erőszakos cselekmények és a hatóság akadályozása miatt felelhetnek a törvény előtt – írja az Il Giornale olasz napilap.

Az incidens tavaly júliusban történt. Ekkor vette fedélzetére a Vos Thalassa névre keresztelt hajó a migránsokat Líbia partjainak közelében. Azonban a líbiai parti őrség közbelépett, mivel a hajó még líbiai felségvizeken vette fel a migránsokat. A parti őrség megpróbálta visszafordítani a vízi járművet, ám ekkor a megmentett migránsok megfenyegették a Vos Thalassa legénységét, hogy komoly bajuk esik, ha visszafordulnak. A legénység később úgy írta le a történteket, hogy

mentésből kalózkodás lett"

mivel a migránsok így gyakorlatilag elfoglalták a hajót, és a saját céljaikra használták azt. Később a migránsok átszálltak az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójára."

Es ezek a migrik az Embri Jogok Europai Birosagan bepereltek Salvini-t, hogy bilincsbe vagta oket kikoteskor.

Erted?

Es Soros fizet nekik ugyvedet! Es van pofaja azt hazudni, hogy nem o penzeli a migraciot...:)

élhetetlen 2019.02.14. 19:15:42

@Tisztességes Természettudomány: Na, ezt nem kellett volna… „közben elfedik a valóságot, hogy hogyan irányítja kevés pénzember a világgazdaságot "unortodox" gazdasági beavatkozásokkal.”. Tehát feleslegesek a közgazdászok, társadalom tudósok. Úgy gondolod, hogy a pénzemberek nem tartanak egy gárdát, ami pont azzal foglalkozik, ami szerinted felesleges, hanem ülnek otthon a fotelban, és a következő döntés meghozatalában csak Isten segít nekik, mint Mészáros Lőrincnek?

élhetetlen 2019.02.14. 19:18:39

@Willkommenskultur: Nem fogadom el.”. Ennyi, magánügy. De remélem, nem gondolod, hogy amit nem fogadsz el, az nem létezik?

Sadist 2019.02.14. 19:23:32

Itt hagyok a gender hívőknek egy vicces kis videót :)
www.youtube.com/watch?v=kVk9a5Jcd1k

élhetetlen 2019.02.14. 19:26:06

@sas70: „önállóan ismereteket szerezzenek és adott esetben, szakmát tudjanak váltani„. Csak azt nem úgy kellene kezdeni, hogy az egyik szakiskolában fizika nem kell, a másikban kémia nem kell, mert ahhoz a szakmához nem szükséges, mert így a szakmaváltást is tökön lőtték.

élhetetlen 2019.02.14. 19:30:26

@paraszthajszal: „A lippsi a “libbant”, “liberrált” becézése.”. Gondolkodj még egy kicsit! A kérdés, azt hiszem az volt, hogy milyen logika mentén lett a b, vagy két b betűből két p betű.

paraszthajszal 2019.02.14. 19:35:25

@élhetetlen: Szerintem ezt egyszer már megbeszéltük, bár lehet nem pont veled: pont ugyanolyan alapon, ahogy a zsebkendőből zsepi, a német werbungból verbunkos nóta vagy a „habt acht” kifejezésből hapták!

élhetetlen 2019.02.14. 19:36:43

@Minden ballib bérretteg: „A karaván halad”. Ezt úgy szeretitek. (bocs a többes számért, de naponta írja valaki, és nem jegyzem, hogy ugyanaz írja-e). Az elég, hogy halad. Pedig nem mindegy, hogy esetleg szakadék felé halad-e.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 20:00:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nekem konkrétan konferencia útiköltségemet fedezte."
Történelem? Oszmán birodalom terjeszkedése?

élhetetlen 2019.02.14. 20:01:58

@élhetetlen: Tényleg nem velem beszélted meg, de azt sem gondoltam, hogy a libbant, és a liberrált átvett jövevényszavak, amik idővel alakot váltottak. A zsebkendő, zsepi, az meg olyan, mint a borjú, boci, becézésnek elfogadható. Hogy milyen kedvesek vagytok, mikor ezt a szót használjátok! Szinte megható.

élhetetlen 2019.02.14. 20:04:16

@paraszthajszal: Ezt eltoltam, magamnak válaszoltam. Újra.
Tényleg nem velem beszélted meg, de azt sem gondoltam, hogy a libbant, és a liberrált átvett jövevényszavak, amik idővel alakot váltottak. A zsebkendő, zsepi, az meg olyan, mint a borjú, boci, becézésnek elfogadható. Hogy milyen kedvesek vagytok, mikor ezt a szót használjátok! Szinte megható.

nemecsekerno_007 2019.02.14. 20:06:54

Az miért gáz, hogy megpróbálják szétválasztani az államot és a tudományt?! Úgy mint régen az egyházzal tették. Az lenne az igazi autonómia. Nehezen védhető álláspont az, hogy csak adjátok a lóvét és kussoljatok... ne mondjátok meg mit kutassunk. Valahol írták, hogy 5000 ember dolgozik az MTA-hoz tartozó intézményekben. Ez óriási szám, jó lenne ha hoznátok külföldi példákat rá, hogy ott mennyi ugyanez a szám, lehetőleg lakosság-arányosan... Szóval értem én a felháborodást, de valami azért nem kóser az MTA körül...

élhetetlen 2019.02.14. 20:18:51

@nemecsekerno_007: Hú, ez jó poén! „Nehezen védhető álláspont az, hogy csak adjátok a lóvét és kussoljatok...”. Mintha ugyanez menne kormányzati szinten az EU-val szemben!

midnightcoder2 2019.02.14. 20:26:13

@élhetetlen: Ettõl még az illetõ a legjobb esetben is a mekiben fogja osztani a burgert a világszínvonalú diplomájával, rosszabb esetben állam bácsi csöcsén lógva a mi vérünket szívja. Nekem az egésszel igazán az a bajom, hogy a cikk azt a CEU-t aminek a diplomáinak elég jelentõs részét az illetõ vagy semmire, vagy a fenti vérszívásra fogja használni elõbbre helyezik mint azokat a hazai intézményeket amik a piacon is értékes szakembereket képeznek.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.02.14. 20:44:16

ilyen piti baromságokon tépelődtök egész létetekben, mint hogy abx a jó és xyt a gyökér vagy fordítva
b+
2 probléma van a világon, ami számít
a globális felmelegedés + túlnépesedés 2+1/3 kontinensen

élhetetlen 2019.02.14. 20:56:56

@midnightcoder2: „a piacon is értékes szakembereket képeznek.”. Te egy vicc vagy. Nem kellenek nővérek, tanárok, védőnők, tűzoltók, történelem tanárok és történészek végképp nem, csak te, mert csak te vagy saját magad szerint a piacon is értékes szakember. „állam bácsi csöcsén lógva a mi vérünket szívja.”. Magán rendőrt akarsz hívni, ha éppen törnek be hozzád, vagy magán tűzoltókocsit akarsz bérelni magadnak személyzettel, ha ég a házad? Csak az a kínos, hogy ezt komolyan is gondolod. Azt meg biztosan megalapozottan mondod, hogy az előbb felsorolt diplomások mind a Mekiben dolgoznak.

Ader Janos 2019.02.14. 22:36:40

@Sweet Gus,táv: "A lippsi mit jelent? Mert nem értem."
A lippsi a libsi, kicsit modorosabb változata. A lippsit sokkal inkább lehet lenézöen megvetöen degradáloan mondani, különösen két p-vel.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.02.15. 02:29:45

@Ader Janos: nekem a libbant jobban tetszk
bár amikor libbantakkal beszélek gyakrabban használom a balféket
közben balfasznak gondolom

Dzendör Sztadiz 2019.02.15. 05:06:47

Szóval MTA: televagyunk idehaza világhírű tudósokkal. Volt szerencsém dolgozni is a nem ipari kutatásban és ipari kutatóként akadémiai kutatókkal "együttműködni". Na, az volt csak a cifra. Egyszerűen pénzeszsáknak néztek minket. Látszott, hogy a pályázati pénzekért cserébe elég volt a hablatyolás, de nem értették, hogy a mi pénzünkért ez édeskevés.

midnightcoder2 2019.02.15. 06:56:57

@élhetetlen: Tanárok kellenek, de az oktatás is mûködhetne piaci alapon (úgy is kellene neki), ahogy az orvosok és nõvérek helyzete is azért szar mert állam bácsi csöcsén lógnak ahelyett hogy magánintézményekben dolgoznának. De ez picit offtopic, a CEU nem képzett sem orvost, sem nõvért, sem tûzoltót, sem katonát de még vadakat terelõ juhászt sem. Nem azt mondom, hogy nem kellenek történészek, de szerinted kb. hány történészre van az országnak szüksége ?

xtlight 2019.02.15. 08:28:10

Olyan szép látni a sok "én ehhez nem értek", meg "nem tudom pontosan" kezdetű mondatokat az ellehetetlenítő döntések lelkes támogatóitól. Ilyeneket nem mond, akinek bármi fogalma van a történelemről, a politikatudományról, a közgazdaságtanról, általában a tudományos módszertanról, az intézményesített tudomány működéséről, meg főleg a gyereknevelésről és az oktatásról, többek között. Nem baj, hogy az emberek többsége tényleg nem ért ezekhez a témákhoz, de azt jó lenne felismerni, hogy milyen keveset tudtok, és a vélt tudásotoknál mennyivel több lehet az, amiről fogalmatok sincs. A baj az, hogy úgy csináltok, mintha a véleményetek ugyanannyira értékes lenne, mint azoké, akik értenek is ezekhez a kérdésekhez.

paraszthajszal 2019.02.15. 08:43:10

@xtlight: „Olyan szép látni a sok "én ehhez nem értek", meg "nem tudom pontosan" kezdetű mondatokat az ellehetetlenítő döntések lelkes támogatóitól.”

Te nem gombáztál be véletlenül? Hol láttál itt ilyen kezdetű mondatokat, pláne sokat?

Ha arra gondolsz, hogy itt egyvalaki megjegyezte, hogy „nem tudni, mit csinálnak a politológusok”, akkor ott elromlott az iróniadetektorod. Tudja ő azt, hogy mit csinálnak, csaknúgy gondolja, hogy ennek a tevékenységnek vajmi kevés a társadalmi haszna. Ahogy ez egyébként más társadalomtudományi kutatások, pl. a gender-kutatás esetén is visszatérő probléma.

A piacon eladhatatlan, a társadalom jól meglenne enélkül, de mégis, ezek az emberek bekerülnek az egyetemi vagy akadémiai „tudományos szférába”, osztán ott is maradnak nyugdíjazásig, cikkeket és ajánlásokat gyártva az íróasztalnak, miközben valódi piaci körülmények között nem méretődik meg a tudásuk értéke…

apro_marosan_petergabor 2019.02.15. 09:47:47

@Minden ballib bérretteg:
...nem egyszerű, ezekkel a dolgokkal szemben fel kell venni a harcot (értelemesen, érveléssel, intézkedéssel köz és privát szférában egyaránt) - nekünk, meg mindenkinek, aki mondjuk másképpen gondolja, de a rálegyintési fázisban van még - mert helyettünk más nem oldja meg.

nemecsekerno_007 2019.02.15. 10:35:26

@élhetetlen: "Mintha ugyanez menne kormányzati szinten az EU-val szemben! "

Hehehe. Csak egy kicsit jobban megy a kormánynak, mert ugye ők tudnak a piacról is élni. Ellentétben az MTA-val. Persze nekik is meg kéne tanulni. Nyálazhatod tovább a szép szavakat, engem nem érdekel. Ha akarod érted.

midnightcoder2 már szépen leírta neked:

"Ettõl még az illetõ a legjobb esetben is a mekiben fogja osztani a burgert a világszínvonalú diplomájával, rosszabb esetben állam bácsi csöcsén lógva a mi vérünket szívja."

Szóval próbálkozz más vérét szívatni ezekkel, esetleg ajánld fel a sajátodat...

élhetetlen 2019.02.15. 14:38:33

@nemecsekerno_007: „Hehehe. Csak egy kicsit jobban megy a kormánynak, mert ugye ők tudnak a piacról is élni.”. Tényleg egyre viccesebb vagy. Milyen piacról él a kormány? Az adókból, és a támogatásokból él. A piacról legfeljebb kitelt tud felvenni kötvények formájában. Hehehe.
„midnightcoder2 már szépen leírta neked”. És attól igaz lesz? Sem te, sem ő nem kérdezte végig a mekis dolgozókat, hogy mi a végzettségük, csak lökitek a szöveget.

paraszthajszal 2019.02.15. 15:15:10

@élhetetlen: „Sem te, sem ő nem kérdezte végig a mekis dolgozókat, hogy mi a végzettségük, csak lökitek a szöveget.”

Tegyük fel, hogy a többség nem történész!

Akkor hol is dolgoznak azok a történészek _piaci_ (nem állami vagy államilag dotált) munkahelyeken? És ezek közül hol van PONT ERRE a papírra szükség?

élhetetlen 2019.02.15. 15:23:17

@midnightcoder2: „Tanárok kellenek, de az oktatás is mûködhetne piaci alapon…, ahogy az orvosok és nõvérek helyzete is azért szar mert állam bácsi csöcsén lógnak ahelyett hogy magánintézményekben dolgoznának.”. Csak hogy tudd, miről beszélünk. www.fizetesek.hu/elemzesek/mennyit-keresunk-akkor-valojaban/50114 . Az egyik magánkórházban 35 eft az egy napi ellátás, és pl egy mandulaműtét 250 eft, méheltávolítás három nap ápolással 610 eft, kiterjesztett hasi méheltávolítás 1 268 000 Ft, csípőprotézis műtét 1 490 000 Ft. Nos, a minimálbérből, vagy annál kevesebből élők ezt nem tudják megfizetni, de egy olyan biztosítást sem, ami ezt finanszírozná. És ne gyere azzal, hogy ha minden kórház magánkórház lenne, akkor olcsóbb lenne, mert akkor mitől keresnének jobban az orvosok, nővérek. Ne akard, hogy a fél ország kezelés hiányában pusztuljon el. Az iskola ugyanez. Ha nincs elég pénze a szülőnek, akár írni, olvasni se tanuljon meg a gyerek? Vagy vezessük be a három elemi, aztán annyi formát nekik, a többit már csak pénzért?
Az offhoz. „a CEU nem képzett sem orvost…”. Ok. A Matolcsy féle doktori sem képez, az átalakítandó Corvinus sem. A kérdés az, hogy a Matolcsy féle közgazdász doktor biztosan jobb-e a CEU-n doktoráltnál. És akkor egy viccel zárom. Most alapították meg a Magyarságkutató Intézetet, rengeteg történész kell.

élhetetlen 2019.02.15. 15:38:45

@paraszthajszal: Menj már ezzel a piaccal. Lehet, hogy neked megfelelne egy olyan ország, ahol csak burkolólap leragasztók élnek, mert azok megélnek a piacról, de sok embernek nem. Tényleg feleslegesek a történészek. Elég lenne a sok hozzá nem értő kommentelő, akik megmondják, hogy a druidák is magyarok voltak, meg időnként egy miniszter, aki piros pöttyös seggel eredezteti a rokonságot.

_atpijkamo_ 2019.02.15. 15:46:00

@élhetetlen: "csípőprotézis műtét 1 490 000 Ft. Nos, a minimálbérből"

Egy sima emlődaganat pár éves intenzív kezelés. Operáció, besugárzás, kemoterápia, plasztika, ... Csak a kemo "gyógyszerek" havi egymillió. Nem csak a minimálbérből élők nem tudnak hirtelen kifizetni egy közepes budapesti lakás árának megfelelő összeget. Ilyenre fizetős ellátás ezért nem is létezik.

élhetetlen 2019.02.15. 15:57:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „Ilyenre fizetős ellátás ezért nem is létezik. „. Én tudom, de amint láttad, midnightcoder2 szerint az kellene, és a haza fényre derülne. Reménytelen.

paraszthajszal 2019.02.15. 16:13:10

@élhetetlen: „Menj már ezzel a piaccal”

Te személy szerint próbáltál már a piacról, a piacból élni?

Próbáltál már vállalkozóként dolgozni, úgy, hogy rendesen bevallottad és megfizetted az összes adót?!

Mert én igen, és Magyarországon ez felettébb kacifántos mutatvány!

Az embernek minden egyes fillérért keményen meg kell dolgoznia! És sajnos nem csak azokért a fillérekért, amit végül hazavihet magának és a családjának, hanem azért az ennél még több fillérért, amiért állam bácsi (& önkori unokaöccse) valamelyik szerve tartja a markát!

És ha az ember belegondol, hogy a vérrel és verítékkel megkeresett pénz egy részét az állam csecsén élő alapkutatók egyszerűen elkutatják, úgy, hogy a kutatás végeredménye sehol sem hasznosul, csak az asztalfiókban és az irattárban fogja a port, akkor sírni támad kedve!

élhetetlen 2019.02.15. 16:47:43

@paraszthajszal: „Te személy szerint próbáltál már a piacról, a piacból élni?”. Tudom, te ezt nem hiszed el, de egy multinál dolgozni, vagy egy vállalkozást vinni, nem akkora különbség. Mindkét esetben az van, hogy vagy produkálsz, vagy mész a levesbe, és a multinál is van napi 12 óra meló, és mivel kötetlen munkaidőben vagy, nincs túróra fizetés ott sem, oldd meg. Függetlenül attól, hogy főállásban multinál voltam, sokat dolgoztam a jogvédőn keresztül is anno, ahol szintén az volt, hogy el tudom adni, vagy nem a terméket. Annyi a különbség köztünk, hogy én tudom, ha nem lennének kutatások, a most létező dolgok töredéke állna a rendelkezésünkre. Szerinted meg feleslegesek, mert nem veszed tudomásul, hogy ez nem úgy működik, hogy valaki kitalál valamit, bütyköl rajta pár évet, és hopp, itt a világra szóló találmány. Nem, sok tízezer kutatás eredménytelen, de ha nem lenne szabad keze a kutatóknak, akkor az az egy-két meghatározó eredmény sem születne meg. Hogy te ezt nem érted, azon nem tudok segíteni. Sírjál csak a „vérrel és verítékkel megkeresett” pénzed után.

paraszthajszal 2019.02.15. 19:23:20

@élhetetlen: „Tudom, te ezt nem hiszed el, de egy multinál dolgozni, vagy egy vállalkozást vinni, nem akkora különbség. Mindkét esetben az van, hogy vagy produkálsz, vagy mész a levesbe”

Valóban nem hiszem el, miért is hinném? Ég és Föld a különbség aközött, hogy valaki alkalmazott egy multinál vagy a maga ura vállakozóként.

Utóbbi persze jól hangzik, csak sajna a nagy szabadsággal a „főnök” érzésen és a saját időd beosztásának lehetőségén felül az is jár, hogy fix fizetés nincs, abból eszel (finanszírozod a rezsit, ruházkodást stb.), ami a bevételedből a költségek és az adók levonása után marad.

Ha semmi, akkor így jártál, és még örülhetsz, ha nem repül rád az adóhatóság, hogy gyanús nekik, hogy nem produkálsz semmilyen nyereséget. És persze azzal is számolhatsz, hogy tisztességes verseny, na az nincs, a konkurencia ott ügyeskedik, ahol tud.

Zsebbe fizeti az alkalmazottakat, elcsalja az áfabefizetést, saját fogyasztásra vásárol a cég költségén stb. Te meg baleknak érzed magad, ha becsületesen játszol, és befizeted az adót – ráadásul mit látsz? Hogy egy részét kifizetik azoknak, akik úgymond kutatóintézetnél kutatnak, de pl. két éven keresztül semmilyen kézzelfogható eredményt nem produkálnak:

„Az MTA társadalomtudományi műhelyeiben több olyan szakembert is találtunk, akik nagyon ritkán nyilvánulnak meg tudományos fórumokon, előadásokon és folyóiratokban. Pedig, ha mindez igaz, ez is fontos eleme a munkájuknak.

Makszin Kristin, aki az összehasonlító politikai gazdaságtannak és a közpolitikának a szakembere, idén több évnyi „hallgatás” után egy publikációt tett közzé – ezt megelőzően pedig 2014-ben írt tudományos cikket. Soós Gábor, pártokkal, pártrendszerekkel és politikai intézményekkel foglalkozó szakértő 2016 óta nem publikál.”
figyelo.hu/v/bevandorlas-homoszexualisok-jogai-es-gendertudomany--ezek-foglalkoztatjak-leginkabb-az-mta-munkatarsait--/

Én látástól mikulásig dolgozom, ezek meg két évig (!!!) bármifajta teljesítmény nélkül, az állam nagyvonalú támogatásából lébecolnak! Az embert megüti a guta – ennek a vircsaftnak véget kell vetni, de gyorsan!

élhetetlen 2019.02.15. 20:22:14

@paraszthajszal: Jaj, te szegény vállalkozó! Rendben van, hogy nem érted, hogy a multinál, ha nem produkálsz, repülsz, és semmi sincs. Hogy a lakásrezsidet, és bármit, amit megveszel, ÁFÁstól fizeted, míg egy vállalkozó, akár a lakását is kinevezheti irodának, és leírhatja a rezsit költségbe. És van céges autó, szintén költségként. „fix fizetés sincs.”. Két baráti családnak van vállalkozása, az egyik könyveléssel, a másik számítástechnikával foglalkozik. És képzeld el, vesznek fel fizetést a cégüktől, pedig ezen a területen is van konkurencia. Sokkal jobban élnek, mint én. Lehet, hogy jól csinálják? Neked is jól kellene futnod ebben a szuper rendszerben, aminek ilyen lelkes rajongója vagy. Ha neked fizetésre sem telik, talán menj el munkavállalónak.
Akkor újra a kutatás. „akik úgymond kutatóintézetnél kutatnak, de pl. két éven keresztül semmilyen kézzelfogható eredményt nem produkálnak:„. Nézzük Szent-Györgyi Albertet. Nem két év, hanem tizenévek kutatása kellett.
„A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd az első világháború után Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként. 1927-ben a mellékvesében felfedezett egy redukáló hatást mutató anyagot, amit hexuronsavnak nevezett el és tanulmányozására elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint,”. De kezdelek már unni, mert kb. úgy érzem magam, mintha a falnak beszélnék.
Ráadásul olvasom a többi kommentedet, más posztok alatt, „Én látástól mikulásig dolgozom”, és mikulás után írsz csak egy cikk alá nyolc kommentet. Ne röhögjek? Vagy ez a vállalkozásod, a munkád?

Sadist 2019.02.16. 19:12:23

@élhetetlen: Te most komolyan a természettudományos kutatásokat akarod összehasonlítani a társadalomtudományos "kutatásokkal"?
Ott linkeltem feljebb a bizonyítékot, hogy ezek mennyire nem tudományok.

élhetetlen 2019.02.16. 20:36:27

@Sadist: Nem tudom, mit olvastál, és hol, nem hasonlítottam össze kutatásokat területek szerint. Arról írtam, hogy a kutatás nem olyan, mint a falazás, hogy rakom egymásra a téglákat, és meg lehet mondani, hogy mi lesz belőle, mennyi idő alatt. Erről is csak azért, mert paraszthajszal a „de pl. két éven keresztül semmilyen kézzelfogható eredményt nem produkálnak” szöveggel jött. Hogy szerinted a társadalomtudományos kutatás nem kutatás, ezzel nem tudok mit kezdeni. A videód, mint bizonyíték… Csak az jutott eszembe róla, hogy milyen videót lehetett volna készíteni Széles Gábor energia cellájáról, ha bemutatták volna (ennek nem találtam nyomát, pedig már 2013-ban majdnem kész volt). Energia cella, és a látványosság kedvéért egy levegőben lógó izzó, Széles apró szárnycsapásokkal felemelkedik, beköti az izzót, és az világít. Röhögni ezen is lehetett volna, sőt bizonyítéknak is tekinthetnéd, és kijelenthetnéd, hogy a természettudományos kutatás sem kutatás. Na, ennyi.
süti beállítások módosítása