B1 blogcsalád5 dolog, amit Orbán Viktor nem mondott ki nyíltan, csak utalt rá

2019. február 11. - nickgrabowszki

De miért támogatja a Fidesz a kivándorlást? orbesz.jpg

Vasárnapi ún. évértékelőjéből teljesen nyilvánvalóvá lett, hogy Orbán miniszterelnök megnyitotta a Fidesz EP-választásának kampányát. Ha kicsit távolabbról tekintünk a dologra, és figyelembe vesszük, hogy mennyire keveset beszélt az utóbbi évek legkurrensebb témájáról, akkor az is jól látszik, hogy

kifulladt a migrációs tematika.

Erre a Fidesz már tavaly rájöhetett. Akár abból, hogy áprilisban kevesebb szavazatot kapott, mint a magyarországi ellenzék. Akár abból, hogy voltak felmérések, amelyek szerint csak a szavazók ötödét befolyásolta a kérdés. Mi meg abból következtethetünk erre, hogy a Fidesz (közpénzen természetesen) már 2018 őszén nagyszabású közvéleménykutatást (úgy nevezték: nemzeti konzultáció) készített a bevándorlással való riogatást felváltó témáról.

Orbán az uszításról rámozdul a szavazatvásárlásra.

Az ún családvédelmi program usque 60-80 milliárd forintba fog fog fájni, egészen biztosan nem oldja meg Magyarország demográfiai problémáit, és relatíve keveseket érint majd.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 1. a Fidesz tudjon miről beszélni, 2. a választók beszéljenek róla. És lám, máris egy fél ország - a keményen dolgozó kisemberek - próbálják kikalkulálni, ők maguk és családjuk beleesik-e valamelyik Orbán által támogatott kategóriába.

A migráció addig talonba kerül, csak utalásszinten történik említés rá. A Fidesz csak remélheti, hogy valami történik a török-EU viszonyban, és Erdogan felmondja a Merkellel 3 éve kötött megállapodást, és útnak indítja a még Törökországban élő 4 millió szíriai menekültet Európába. (Orbán maga közölte az aktuális adatot.)

Akkor majd vissza lehet térni az apokaliptikus migránsinvázióhoz, addig is a keresztény Európa védelme helyett a jóléti program, Magyarország teleszülése kerül a propaganda fókuszába. Ami, ha még emlékszik rá valaki, a Jobbik programja volt.

A Fidesz maga nem fog össze a valamikori neonyilas párttal, csak az egykori programját valósítja meg.

De azt pontról pontra. A bevándorlók és általában a külföldiek elleni uszítástól a jogállam és a demokrácia felszámolásán át most Magyarország teleszüléséig. Miközben propagandája után már ő maga is kirohant a baloldali-liberális ellenzéke ellen a Jobbikkal való összefogás miatt.

  • Persze nem kicsit hipokrita éppen Orbánnak szélsőjobbozni az évekig tartó rasszista-antiszemita uszítás után.
  • Vagy azok után, hogy a Bayer nevű, olykor-olykor zsidózó-cigányozó vezéragitárora pár éve még megértőleg és támogatólag írt a szőke, csillogó szemű SS-legényekről.
  • Vagy hogy egy másik, exkommunista Bencsik nevű propagátora másfél évtizede még címlapon nevezte Európa hőseinek a nyilasokat és az SS-t.

dmok.jpg

  • Vagy hogy Kocsis nevű, a MIÉP-ből igazolt parlamenti frakcióvezetője a Fideszbe való disszidálása előtt - többek, például Kőszeg Ferenc - állítása szerint rendszeresen megünnepelte Hitler születésnapját. (A fel-felbukkanó híresztelést Kocsis Máté soha nem tagadta.)

Az azonban látszik, hogy a jóléti program azért kell Orbánnak, mert beárazta már az ellenzéki összefogást. Nem akar, vagy nem tud ellene tenni. Az ellenzéknek nincs más választása, a túlélése a tét. Az egységes fellépés az EP-választáson valószínűleg még nem, de az őszi önkormányzatin már itt-ott megvalósulhat, és a jelenlegi trend arra mutat,

Orbánnak közösen induló ellenzékkel kell majd megküzdenie 2022-ben.

Innen nézve mindenképpen érthető, hogy szociális programmal (kódnév: "a szegénység felszámolása") akarja megtartani a hatalmát, mint ahogy az is, miért szorította vissza - legalább részben - saját klientúráját, és szembefordulásuktól tartva fosztotta meg őket hatalmi eszközüktől, az eddig nevükön lévő médiától: szavazatvásárlásra kell a közpénz, kevesebb jut az oligarcháknak.

A legkevésbé talán viszont a 2x2 hetes külföldi tanulmányútra küldött középiskolások érthetők.

Mi ez? Valaki komolyan úgy gondolja, ennyi idő alatt érdemi előrehaladást lehet elérni a nyelvtanulásban? Egy intenzív nyári tanfolyamnak természetesen volna értelme, de ahhoz egyáltalán nem kell külföldre menni. Egy külföldi kiránduláson amúgy is egymás közé lesz zárva 20-40, vagy ha több osztály megy egyszerre, akár 100-120 kamasz, nem is kerülnek érintkezésbe a helyiekkel.

Miért küldi a kölyköket a hanyatló Nyugatra? Hogy saját szemükkel lássák, mégsem olyan élhetetlen Bécs, Párizs, Stockholm vagy Róma, mint ahogy a kormánypropaganda állítja? Esetleg pont a kutúrsokkra számítva akarja indoktrinálni őket?

Vagy hogy lássák, hová kell majd menniük dolgozni, ha felnőnek?

A tanulmányinak nevezett, de arra teljesen alkalmatlan kirándulás minden bizonnyal nagy élmény és remek kaland lesz a középiskolások számára, de alighanem elősegíti és felgyorsítja majd az elvándorlást. Lehet, hogy ez is a cél: a lakosságcsere már jelenleg is folyik, a potenciális lázadók, az ellenzék utánpótlása a hatalom leváltásánál, az ország megváltoztatásánál már most is egyszerűbbnek látja, ha élhetőbb helyre kötözik.

Mondjuk azon se lepődhetnénk meg egyáltalán, ha kiderülne, hogy a nyelvtanuló kirándulásokat

  • Brüsszel finanszírozza;
  • ahhoz az óriási szervezéshez, amit Orbán vázolt, valamilyen köze lesz majd a saját családja turisztikában érdekelt részének is.

Így mindenki jól járna. Persze a család sokszorosan, hiszen az az első. Ezért is az a neve, hogy családtámogatási program.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3814620204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citrix 2019.02.13. 09:14:45

Magyarország jobban teljesít, ezt a szlogent nyomja az összes kormányközeli média reggel-délben-este. Csökkentek az adók, egyszerűbb a vállalkozók élete, nőnek a fizetések, emelkednek a nyugdíjak. Biztos így van, de hogy ezt miért kell milliárdokért közölni amit mindenki boldogan érez, nem tudni. Azt pedig pláne nem tudni hogy ha minden ilyen szép és jó az nyilván a sok gyereket vállaló családoknak is jó. Mégis meg kell a magyar családokat védeni. Megvédték a magánnyugdíjpénztárat, megvédik a munkahelyeket (akkor minek ukrán munkavállalókat toborozni?) és megvédik a magyar családokat. Úgy látszik itt mindenkit meg kell védeni... Akit ezek megvédenek, megnézheti magát.

morpho 2019.02.13. 13:11:03

@arabok balrol: Mégis úgy van, ahogy Jávor írta. Kérjél szépen bocsánatot! Ja és talizzunk a Hősök terén! :)
index.hu/gazdasag/2019/02/13/elios_tiborcz_palkovics_olaf_unio_javor_benedek/

balfaszokkal sáncoló 2019.02.13. 17:56:57

@Sir Bates dö Hól: Tehát te azt mondod, hogy felesleges a magyar -illetve tágabb értelemben az európai középosztály szaporodását serkentő programokat indítani.(hogy ezt mire alapozod, pontosan nem értem.) Ezzel szemben gondolom azt tartanád üdvözítő megoldásnak, hogy a harmadik világból importáljanak európai nyelvet nem beszélő, szakmával nem rendelkező tömegeket. Amelyek eltartására euro tízmilliárdokat kell költeni.
Az integráció eddigi totális csődjéről pedig egyszerűen nem veszel tudomást.,holott Merkel egy beszédében is elismerte még 2015 előtt a "multikulturalizmus csődjét" és azokat a jelenségeket írta le, amikről én is beszéltem, és amelyeket te "első kézből"tagadsz,vagy nem akarsz látni. Persze a rengeteg terrorcselekmény, nemi erőszak ellened szól.
2015 óta beözönlő illegális migránsok töredéke dolgozik. Ezek többsége alacsony hozzáadott értékű munkákat.A korábban mérhetetlen Afd jelenleg a legerősebb ellenzéki párt Németországban. A CDU új elnöke kilátásba helyezte ma a német határok esetleges lezárását egy újabb menekülthullám esetére. Ide jutottunk el a Wilkommenskulturtól. De te valamiért nem akarod elfogadni, hogy az a világ amibe hittél, megszűnőben van. A kapuk szép lassan bezárulnak, az európaiak észhez térnek.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.13. 18:20:24

@Sir Bates dö Hól: Valóban ez az oka többek között,bár azt nem értem pontosan,hogy te ennek miért örülsz.Ugyanolyan kártékony jelenség,mint a macskák túlszaporodása. Piacot teremtettek?Ezeknek az embereknek a zöme nyomorog.Ilyen ütemű szaporpdás mellett hamarosan az alapvető létszükségleteik kielégítése is porblémás lesz,és már nem lesz hova menekülniük.Beköszönt a totális anarchia kora..

balfaszokkal sáncoló 2019.02.13. 18:24:23

@Dzseem: Kíváncsi lennék az ábrázatodra,amikor ennek az„élet utat tör magának” felfogásnak a jegyében arra érnél haza,hogy néhány hajléktalan tanyázik a nappalidban..:))

Dzseem 2019.02.13. 18:51:33

@balfaszokkal sáncoló: Gonosz gyilkos hajléktalanokra gondolsz? Tudod papi .. segítenék nekik. Így is sokat segítek. Utcán levő kutyusoknak is. Ahol tudok. Az élet ilyen. Ilyen mondatot, mint Te pedig le sem tudnék írni. Sőt eszembe sem jutna .. nekem arcom van, neked meg van arcod. Másképp élünk máshogy látjuk. Nincs ezzel baj.

Sir Bates dö Hól 2019.02.13. 19:53:47

@balfaszokkal sáncoló: "Ezzel szemben gondolom azt tartanád üdvözítő megoldásnak, hogy a harmadik világból importáljanak európai nyelvet nem beszélő, szakmával nem rendelkező tömegeket. Amelyek eltartására euro tízmilliárdokat kell költeni."

ezt sehol sem állítottam, te meg nem vagy olyan ostoba, hogy ezt olvasd ki a szavaiból;-)... nincs szükség erre, eddig korrekten beszélgettünk, sz'tem...

azt állítom, hogy semmi sem akadályozza meg a migrációt, ettől függetlenül persze lehet propagálni a gyermekvállalást, de ehhez elsődlegesen olyan jövőkép kellene moon, a kormány által preferáltak számára, ami biztosítja a társadalmi mobilitás vertikális csatornáit (a felemelkedés lehetősége)... a most bejelentett 7 pontos csomag csupán ad1/parasztvakítás a funkcionális analfabéták számára; ad2/tovább nyitja a jövedelmi ollót...

más az integráció és más az asszimiláció, az, hogy merkel mit mond, nem rám tartozik, én a saját benyomásaimat jeleztem froból, ahol napi kapcsolatban vagyok mind a migráns egyénekkel, mind csoportjaikkal... arra azonban még mindig nem kaptam választ, hogy te honnan szerzed az értesüléseid ezen témával kapcsolatban;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.02.13. 19:57:04

@balfaszokkal sáncoló: semmit sem tudsz afrikáról (a szubszaharai térségről), annak mai állapotáról, ugye?... hogy ki adja el nekik a vetőmagot, a gyógyszert, hogy mit jelent a kontextus szempontjából a "piac"?...

balfaszokkal sáncoló 2019.02.14. 17:38:37

@Dzseem: De gondolom nem úgy segítesz nekik, hogy befogadod őket koszt-kvartélyra. A harmadik világon sem úgy kell segíteni, hogy ide importáljuk az ő nyomorukat.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.14. 17:49:36

@Sir Bates dö Hól: Sztem meg erőteljesen lehet blokkolni az illegális migrációt, és kell is. Már 3 év alatt sok történt ez ügyben. A balkáni és az olasz útvonal erőteljesen blokkolódott mostanra. A bevándorláspárti spanyol kormány épp tegnap bukott meg. Ettől függetlenül legális migrációra, megfelelő keretek között lehetőséget kell biztosítani.
Ami a kormány demográfiai mutatók javítását célzó intézkedéseit illeti, nyilván itt nem állhatnak meg. Ma Magyarországon van kb. 1-1,5 millió olyan nőnemű, akik a következő tíz évben még vagy már szaporodóképesek lesznek. Közülük kell minél többet rávenni a gyermekvállalásra különböző programokkal. És itt nem csak az anyagi ösztönzőkről van szó, hanem nevelési kérdésekről is. Ezt kell kiegészíteni olyan célzott bevándorlási programokkal, amelyek minél közelebbi kultúrákból jövőkre (pl. ukrajnai ruszinok) koncentrálnak, illetve legális migrációval a harmadik világból korlátozott számban.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.14. 17:54:01

@Sir Bates dö Hól: "én a saját benyomásaimat jeleztem froból, ahol napi kapcsolatban vagyok mind a migráns egyénekkel, mind csoportjaikkal... arra azonban még mindig nem kaptam választ, hogy te honnan szerzed az értesüléseid ezen témával kapcsolatban"

Hát az úgynevezett saját benyomások finoman fogalmazva nem reprezentatívak. Természetesen a sajtóból politikusok nyilatkozataiból .Azon azért el lehet gondolkodni függetlenül attól , hogy nem így látod, hogy a hagyományos európai pártok mélyrepülése erőteljesen köthető a 2015-ös nagy illegális migráns hullámhoz, amelyet követően 300 bennszülött európai halt meg terrorcselekmény következtében, és meredeken emelkedett a nemi erőszakok száma is. De az igazság pillanata májusban jön majd el a szavazófülék magányában.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.14. 17:56:25

@Sir Bates dö Hól: Talán a nyugat a saját cégeinek nyers profitérdekei helyett az itt élő társadalmak konszolidálásán dolgozhatna, egyébként robbanás lesz a térségben.

Dzseem 2019.02.14. 18:15:26

@balfaszokkal sáncoló: mindenkinek megvan a maga nyomora. Neked ők tűnnek nyomorban élőknek. Más országok meg azt nem tudjak elképzelni, hogy nálunk hogyan lehet így élni. Ez egy piramis aminek - haha akármilyen szemszögből balról vagy jobbról nézed - de az alján vagyunk. Európai összehasonlításban mindenképp. Nem felfelé megyünk. Morálisan vagyunk leginkább az alján. Teljes az emberek nem elfogadása bármire is. Hermetikus elzáródás vagy mi lenne itt a cél?! De ugye ez teljesen elképzelhetetlen. Szóval nyomort itt átvenni nem kell senkinek. EMBERNEK kell maradni. Nagyjából 600 ezer magyar vitte a nyomorát más országokba az elmúlt 10 évben. Ez fontos .. a nyomorát, a csakódottságát és a reményeit. Mert, mint írtam morálisan nem akarták ezt tovább nézni és csinálni. OK .. te elfogadó figura vagy, aki képes más ember/emberek eszmei iránymutatása alapján élni és gondolkodni. Sokan nem vagyunk ezzel így .. én sem. Sosem lennék erre képes, főképp nem politikus ideológiáját követni. Unalmas élet lenne. Főképp harcolni azért, hogy bizonygassam másoknak, hogy “márpedig ez jó”. Miközben nyilvánvaló, hogy nem az. Olyan érzésem van néha, mintha egy kosármeccset néznék és valaki folyton azt bizonygatná nekem, hogy ez vízilabda. Van, akinek egyszerűbb elfogadni azt, amit próbálnak az agyába benyomni. Sok olyan ember van, aki szabadon gondolkodó és képtelen lenne ebbe a sorba beállni. És még a nyomor szót is másképp értelmezi. Amíg ez van és így van .. addig jó.

_atpijkamo_ 2019.02.14. 18:32:32

@balfaszokkal sáncoló: "az úgynevezett saját benyomások finoman fogalmazva nem reprezentatívak"

Azt mondod, hogy Lázár hazudott, mikor azzal riogatott, hogy Bécs élhetetlen, és onnan menekülnek az emberek? :))

Sir Bates dö Hól 2019.02.14. 23:11:30

@balfaszokkal sáncoló: "Hát az úgynevezett saját benyomások finoman fogalmazva nem reprezentatívak. "

ők, de én legalább a saját szememmel látom, hogy miként élnek, gondolkoznak a nem francia eredetű, fekete, arab bevándorlók, sőt, én tudom, hogy mi a különbség a bevándorló (migrant) és a menekült (refugee) között is, mivel mindkettőt láttam már;-)...
(a '15-ös hullám az refugee hullám volt, bár amennyiben jártál volna afrikában, de máshol is, nem, mint turista, akkor lehet, hogy a te véleményed is az lenne, hogy gazdasági okokból is lehet menekülni valahonnan: s nem olyan okok miatt, hogy felment a devizahitel törlesztőrészlete, hanem, mert fürdőszobát még élőben nem láttál, de már húsz éves vagy, s napi 12-14 órai tevékenységgel pontosan 8$-t keresel)

ettől függetlenül természetesen te hihetsz a magyar propagandasajtó írásainak, az ő szerzőik biztos jobban látják moról, mint én;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.02.14. 23:19:44

@balfaszokkal sáncoló: a nyugat cégeinek nyers profitérdekeit jelenleg az eu-ban legjobban tán orbán támogatja;-)...

a harmadik világ nyomorához meg annyit, hogy a nyomor ott leginkább azért van, mert a kizsákmányolás adta profitot leginkább a mi (eu) életszínvonalunk fenntartására fordítjuk, mi, az első világ népessége... persze megmagyarázhatjuk, hogy ez nem is így van, de az a gond, hogy ezt azok is látják, akiket kizsákmányolunk, s nekik azért ez elég nehezen adható be;-)...

2019.02.15. 08:53:17

@Sir Bates dö Hól:

"a harmadik világ nyomorához meg annyit, hogy a nyomor ott leginkább azért van, mert a kizsákmányolás adta profitot leginkább a mi "

ha nem vinnének oda kizsákmányoló munkát, akkor nem nyomorognának, hülye-gyerek?

Sir Bates dö Hól 2019.02.15. 11:42:28

@az EU pénzek zsákolója: szerinted a munkahelyeken keresztül zsákmányolják ki a kontinenst?;-)... ezt írtam volna? te, mint afrika-szakértő, ismertetnéd az ottani helyzetet?
a hülye-gyerek

2019.02.15. 12:26:42

@Sir Bates dö Hól:

ne magyarázz bele semmit utólag te kis pöcs. lúzer vagy.

kizsákmányolás az is, ha nem termeli ki a föld kincseit a kizsákmányoló, vagy olcsón hozza el azt? a pucérseggű szaporódógép feketének nem mindegy? ónerőből nem fejlődik, te torzszülött fidessbuzi.

Sir Bates dö Hól 2019.02.15. 13:08:05

@az EU pénzek zsákolója: sok mindent mondtak már rám, de, hogy odalennék a fideszért, azt ellenben sosem;-)...

szívesen megvitatnám veled a fentieket, de szemmel láthatóan hiányoznak az eszmecsere alapjai e tárgykörben a részéről;-)... mert az, hogy te nem vagy egy torzszülött kis pöcs lúzer, ez még nem pótolja az ismereteket;-)...

balfaszokkal sáncoló 2019.02.16. 10:39:06

@Sir Bates dö Hól: Én értem, hogy ők mitől menekülnek, és mire számítanak itt. Azt nem értem, hogy miért kell ezt nekik engedni? Miért kell egy totálisan más kultúrájú nyelet ne beszélő szakmával nem rendelkező tömeget egyre inkább akadályok nélkül (pl. migráns vízum) Európa nagyvárosaiba importálni. Mi értelme ennek, milyen pozitív hatása lehet ennek? . Semmilyen..

balfaszokkal sáncoló 2019.02.16. 10:40:01

@Dzseem: " Nagyjából 600 ezer magyar vitte a nyomorát más országokba az elmúlt 10 évben."

Nem segélyért ment, hanem dolgozni.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.16. 10:43:56

@Sir Bates dö Hól: Igen, ebből kellene visszavenni. Be kellene fejezni a korábbi gyarmatok további, folytatólagos kizsákmányolását, és ott eszközölni fejlesztéseket, társadalmi változásokat, népességcsökkentő programokat. Többek között abból a pénzből, amit Európában mindenféle kontraproduktív integrációs programokra, és a migránsoknak nyújtott szociális transzferekre költenek. Csak a német állam 80 mrd eurót költ erre évente, amely pénzből 10-15 év alatt talpra lehetne állítani az iraki gazdaságot például.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.16. 10:59:36

@Sir Bates dö Hól: "ettől függetlenül természetesen te hihetsz a magyar propagandasajtó írásainak, az ő szerzőik biztos jobban látják moról, mint én"

Egyre inkább a hely emberek is így látják, egyébként nem kerülne az ezt támogató politikai irányvonal egyre inkább súlyos válságba Európa szerte.
A CDU új elnöke-AKK- vajon miért helyezte kilátásba német határok lezárását egy újabb illegális migránshullám esetére?

Merkel miért volt kénytelen elismerni végül a magyar határzár Németország számára is hasznos voltát?

www.youtube.com/watch?v=Kn2B85aP9pM

Ők is a zorbányi propagandasajtó áldozatai?

balfaszokkal sáncoló 2019.02.16. 11:05:18

@Dzseem: "Mert, mint írtam morálisan nem akarták ezt tovább nézni és csinálni. "

Nyilván a cseh, lengyel, román szlovén munkaerőelvándorlásért is a gonosz zorbányi rendszer a felelős..

chrisred 2019.02.16. 12:16:02

@balfaszokkal sáncoló: A csehek a szlovákokkal, a lengyelek az ukránokkal pótolják a nyugatra távozókat. Román és szlovén munkaerő-elvándorlás? Ha szerbről vagy horvátról lenne szó, megérteném.

chrisred 2019.02.16. 12:20:41

@balfaszokkal sáncoló: "Orbán Viktor folyamatosan rámutat, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határzár sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett – jelentette ki Angela Merkel egy augsburgi rendezvényen. A 24.hu tudósítása szerint Merkel hozzátette: már csak ezért is furcsa, hogy Orbán a németeket szapulja a bevándorlás ügyében."

Szerintem azt mondja, hogy hasznos, csak kár, hogy akkor nem volt meg, amikor szükség lett volna rá. Mint az árvíz közben épített gát.

Dzseem 2019.02.16. 17:17:17

@balfaszokkal sáncoló: stílusos lenne most azt mondani, hogy a “csehkettőt nézed” .. szerinted? Ha idejön 1000 - 10000 bármilyen nemzetiségű ember dolgozni?! Akkor azok csak úgy lepottyannak mert itt amúgy is sok a szabad hely és lehet melozni? Vagy valakik elmentek innen és pótolják a hézagokat?! Mivel a “csehkettőt” nézed ezért elmondom a választ. A második eset alakult ki. Sőt nem jönnek .. hanem hívják őket. Mert egy jó része a kreatív gondolkodású embereknek kiment Hollandiába meg Angliába meg Ausztriába. Egy melóhelyen 3 napig marad meg egy “átlagos” magyar munkavállaló. Tisztelet a kivételnek de olyan szintű rotáció van, ami még soha. Erről senki nem beszél. Nálunk ahol dolgozom - 800 fős cég - az elmúlt 10 évben 30 ezer ember fordult meg. Jött és ment. Ez a nem jó. Úgyhogy ez nem egy ilyen 1-2 mondatos sztori.

Dzseem 2019.02.16. 17:21:58

@balfaszokkal sáncoló: telitalálat amit írsz. Pont ez a baj. Amszterdamban vagy Londonban nem tudok úgy az utcan menni, hogy három percen belül ne tudjak valakire magyarul ráköszönni. Ez az egyik nyilvánvaló és leginkább látványos érték és működőképesség “ (képtelenség) mutatója az öltözködni sem tudó köpcös rendszerének.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.17. 13:02:17

@chrisred: A szlovénoknál egyik legnagyobb.. Egyébként nálunk is sok ukrán dolgozik. pl a szomszédomban lévő óvodafelújítást is ukrán melósok csinálják. Hogyha szted a csehek meg a lengyelek is szlovákokkal pótolnak, akkor vajon mekkora lehet a szlovák elvándorlás?

balfaszokkal sáncoló 2019.02.17. 13:04:36

@Dzseem: Gondolom a Zorbány miatt dolgozik rengeteg cseh, lengyel, szlovák, észt, szlovén is Londonban..Miért nem lehet elfogadni, hogy a munkaerőelvándorlás általános kelet-európai jelenség az EU-n elül?

balfaszokkal sáncoló 2019.02.17. 13:09:35

@chrisred: Hát úgy tűnik, 2015-ben még egész mást gondolt ugyanerről:

index.hu/kulfold/2015/10/17/angela_merkel_menekult_menekultvalsag_migrans_orban_viktor_kereszteny_muzulman_nemetorszag/

"az EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani."

:)))))))))

chrisred 2019.02.17. 15:50:50

@balfaszokkal sáncoló: korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/04/13/terkepre-tettek-mekkora-kivandorlas-europa-egyes-orszagaibol/

A szlovénoknál nagyjából ugyanaz az arány, mint nálunk, csak sokkal kisebb népességből. Nem írtam, hogy a lengyelek szlovákokkal pótolják a kiesett munkaerőt, ukránokról volt szó.

John Brennan 2019.02.17. 15:51:25

@balfaszokkal sáncoló: nem fogja elfogadni, hogy a világon mindenhol az alacsonyabb fizetésű helyekről a magasabb fizetésű helyek felé folyik a munkaerőáramlás, mert egy szellemi toprongy. Szerinte Orbán felelős azért is, mert indiaiak vándorolnak a gazdag öböl államokba.

chrisred 2019.02.17. 15:53:31

@balfaszokkal sáncoló: Gondolom, a különbség a 2015-ös létszámok meg a mostaniak között van, mivel azóta a töredékére csökkent a balkáni útvonalat használók száma.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.17. 20:19:18

@chrisred: Igen, és az arány a lényeg. Ami a legmagasabb a Románoknál és a lengyeleknél, valamivel 5 % felett. Mi kb. a szlovákokkal vagyunk egy szinten 3-4 %.
A cseheknél valamelyest alacsonyabb, de ott a lakosság jóval nagyobb hányada tud ingázni Németország és Ausztria felé.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.17. 20:21:27

@chrisred: Mostanra elismerte, hogy a kerítés őket is védi. 2015-ben a legnagyobb migránscunami idején hülyeségnek tartotta. De legalább észhez tért..

chrisred 2019.02.18. 05:32:54

@balfaszokkal sáncoló: Szlovénia, Magyarország, Szlovákia és Csehország nagyjából ugyanaz az arány. Magyarország azért kakukktojás, mert a többi ország tud hasonló nyelvű és kultúrkörhöz tartozó régióból munkaerőt importálni. Szerintem ez a lényeg. Nyugat-Ukrajna egy része a második világháború előtt Lengyelországhoz tartozott, Csehország és Szlovákia harminc éve egy országot alkotott, Szlovénia is szoros kapcsolatban áll a délszláv országokkal.

chrisred 2019.02.18. 05:35:22

@balfaszokkal sáncoló: Inkább elismerte, hogy most a kerítés őket is védi. 2015-ben, amikor tömegek áradtak Európába, a németeken nem sokat segített egy 150 km-es kerítés, minden egyéb határellenőrzési intézkedés nélkül.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.18. 11:29:40

@chrisred: Nem hinném, hogy más kultúrkörhöz tartoznánk. És az építőiparban pl. rengeteg ukrán dolgozik nálunk is. Nem tudom pl. hogy egy ukrán meg egy szlovák mennyire érti egymás nyelvét? De a kvalifikált munkaerő egyébként sem k-európában akar érvényesülni, ahol hasonlóak a keresetek. A csehek azért kakukktojás, mert esetükben a lakosság sokkal nagyobb hányada tudja megoldani az ingázást, mivel igen hosszú szakaszon határosak Németországgal és Ausztriával.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.18. 11:33:29

@chrisred:

"a németeken nem sokat segített egy 150 km-es kerítés, minden egyéb határellenőrzési intézkedés nélkül. "

A magyar határzár megépültével egyidőben kezdődött a szigorított határvédelem is. Merkel egyébként is általánosságban beszélt a kerítések értelmetlenségéről.

chrisred 2019.02.19. 05:52:30

@balfaszokkal sáncoló: Én nem tartom a magyart a szláv népek közé tartozónak.

"És az építőiparban pl. rengeteg ukrán dolgozik nálunk is."

Mennyi, ötezer? Mi ez a lengyelországi milliós nagyságrendhez képest?

balfaszokkal sáncoló 2019.02.20. 10:47:55

@chrisred: Vagyis két dolgot mondott. Egyrészt szerinte a kerítések nem fogják megállítani a "menekülteket" (pedig de, megállítják, amit mostmár ő is elismert). Másrészt arról beszélt, hogy ő is kerítések mögött élt. "Apró" különbség, hogy az a kerítés az országban lakók nyugatra távozását akadályozta, míg a mostani magyar határzár nem akadályozza az országban lakókat semmiben, viszont blokkolja az illegális migránsok napi több ezres tömegének beáramlását.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.20. 10:54:02

@chrisred: Nem szláv, de ugyanúgy ehhez a kelet-európai kultúrkörhöz tartozunk. Ezenkívül számunkra kb. úgy funkcionálnak a határon túli magyarok, mint a cseheknek a szlovákok. A kvalifikáltabb szlovák munkaerőnek éppúgy kisebb hányada gondolkodik Csehországban, és a többség Németországban illetve GB-be megy.
Nem ismerem az ukrán munkavállalás számait, de az építőipar pl. olyan, ahol nem kell különösebb nyelvtudás. Rengeteg szakmunkás járt ki már a 90-es években is Németországba dolgozni, különösebb nyelvtudás nélkül Magyarországról..

chrisred 2019.02.24. 07:27:08

@balfaszokkal sáncoló: Egyrészt azt mondta akkoriban, hogy önmagukban a kerítések nem fogják megállítani a tömegek áramlását, tehát arra gondolt, hogy más intézkedések is szükségesek. Másrészt meg arról volt szó a mostani nyilatkozatában, hogy, mivel a balkáni útvonalon gyakorlatilag alig van forgalom, a kerítés a normális ügymenet szerinti határforgalom lebonyolításában segítséget nyújt, és mivel az egy schengeni határ, Németországnak is segítséget nyújt - mint bárhol máshol a schengeni határ.

chrisred 2019.02.24. 07:31:43

@balfaszokkal sáncoló: "Nem szláv, de ugyanúgy ehhez a kelet-európai kultúrkörhöz tartozunk."

Megítélés kérdése, szerintem Magyarország a közép-európai kultúrkörhöz tartozik. Budapestnek Bécshez és Prágához több köze van, mint Bukaresthez, Kijevhez, Minszkhez vagy Belgrádhoz.

"Ezenkívül számunkra kb. úgy funkcionálnak a határon túli magyarok, mint a cseheknek a szlovákok."

A különbség, hogy a szlovákok a saját országukból távoznak, míg a magyarok távozása magyarok lakta kisebbségi területről azt jelenti, hogy egyre kisebb befolyásunk lesz arra a területre.

balfaszokkal sáncoló 2019.02.28. 10:35:17

@chrisred: Hát akkor alaposan tévedett, mert a határzár önmagában lényegesen csökkentette a Németországot és Ausztriát terhelő migrációs nyomást. A határzár jelentőségét pedig megkésve bár, de belátta.

" Másrészt meg arról volt szó a mostani nyilatkozatában, hogy, mivel a balkáni útvonalon gyakorlatilag alig van forgalom"

Nézel te híreket, hogy mi a helyzet mostanában a Balkánon? Egyébként meg nem úgy fogalmazott, hogy "segítséget nyújt"..Hanem, hogy "Németországot védi".
Annak azért örülök, hogy elismered, hogy a Magyarország a határzárral schengeni kötelezettségeinek tesz eleget.
Emlékszel még, hogy mit kapott a magyar kormány 2015-ben a nyugati sajtótól ,amikor felállt a határzár? Amikor nem engedte be Röszkénél a tomboló csürhét? Egyáltalán nem a magyar kormány oldalán állt a nyugati média és politika. Akkor vajon miért nem ismerte el Merkel, hogy a magyar határzár Németországot is védi? Miért csak évekkel később?

balfaszokkal sáncoló 2019.02.28. 10:38:14

@chrisred: Prágának, Varsónak Pozsonynak is több köze van Budapesthez, mint Minszkhez, vagy Kijevhez.

"míg a magyarok távozása magyarok lakta kisebbségi területről azt jelenti, hogy egyre kisebb befolyásunk lesz arra a területre. "

A helyi többségiek is hasonlóan nagy arányban távoznak. Spanyolországban már vannak olyan kisvárosok, ahol a lakosság többsége román.

chrisred 2019.03.01. 07:09:53

@balfaszokkal sáncoló: "Hát akkor alaposan tévedett, mert a határzár önmagában lényegesen csökkentette a Németországot és Ausztriát terhelő migrációs nyomást. A határzár jelentőségét pedig megkésve bár, de belátta."

Semmit nem csökkentett a Németországot terhelő nyomáson, mert a migránsok így is eljutottak oda, csak más útvonalon. A határellenőrzés jelentőségét pedig gyakorlatilag mindenki belátta Európában, kivéve a magyar kormányt, akik egy kerítés felhúzásán kívül semmit nem tettek.

"Nézel te híreket, hogy mi a helyzet mostanában a Balkánon?"

Persze, ismerem a számokat.

"Annak azért örülök, hogy elismered, hogy a Magyarország a határzárral schengeni kötelezettségeinek tesz eleget.
Emlékszel még, hogy mit kapott a magyar kormány 2015-ben a nyugati sajtótól ,amikor felállt a határzár? Amikor nem engedte be Röszkénél a tomboló csürhét? Egyáltalán nem a magyar kormány oldalán állt a nyugati média és politika. Akkor vajon miért nem ismerte el Merkel, hogy a magyar határzár Németországot is védi? Miért csak évekkel később?"

Mert Magyarország nem tett eleget a schengeni kötelezettségeinek, sőt, arra hivatkozott, hogy tulajdonképpen nincsenek is kötelezettségei ilyen téren, mert a migráns tömeg Görögországnál lépte át a schengeni határt. Szerencsére a migrációs krízis elmúltával Magyarország is megváltoztatta a hozzáállását, nyilvánvalóan azért, mert a feladat mostani szintjével boldogulni tud, és nem mond csődöt, mint 2015-ben.

chrisred 2019.03.01. 07:13:07

@balfaszokkal sáncoló: Pozsonynak több köze van Prágához (most így 100 évvel Trianon után), és Minszknek meg Kijevnek Varsóhoz, mint Budapesthez.

"A helyi többségiek is hasonlóan nagy arányban távoznak. Spanyolországban már vannak olyan kisvárosok, ahol a lakosság többsége román."

Ezért lehetne megnövelni ezeken a területeken a magyar kisebbség jelentőségét.

John Brennan 2019.03.01. 08:59:44

@chrisred: "Semmit nem csökkentett a Németországot terhelő nyomáson, mert a migránsok így is eljutottak oda, csak más útvonalon. A határellenőrzés jelentőségét pedig gyakorlatilag mindenki belátta Európában, kivéve a magyar kormányt, akik egy kerítés felhúzásán kívül semmit nem tettek."

Már kora reggel részeg vagy.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.01. 13:02:01

@chrisred: Érezhetően lecsökkent a migrációs nyomás a német nyelvterületen. A magyar kerítés további kerítéseket generált a nyugat-Balkánon, így blokkolva a balkáni útvonalat.
A mostani boszniai helyzet kapcsán egy fiatal illegális migráns azt nyilatkozta, hogy már négyszer próbálkozott a horvát határzáron de mind a 4-szer visszafordították.
Szted, hogyha más útvonalat is ismernének mi a rákért próbálkoznának még mindig a Balkánon?
hu.euronews.com/2018/06/07/aggodnak-a-balkani-orszagok

"Mert Magyarország nem tett eleget a schengeni kötelezettségeinek, sőt, arra hivatkozott, hogy tulajdonképpen nincsenek is kötelezettségei ilyen téren, mert a migráns tömeg Görögországnál lépte át a schengeni határt. "

Akkor tisztázzuk már, hogy szerinted mi lett volna akkor Magyarország kötelezettsége, ahelyett, hogy műszaki határzárat épített, és rendőri erővel akadályozta meg az illegális migránsok tömegének Röszkénél való behatolását.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.01. 13:06:52

@chrisred: "Minszknek meg Kijevnek Varsóhoz, mint Budapesthez." Hát ez nagyon nem így van. Kijev, Minszk egyértelműen az orosz érdekszférához tartozik. Varsó pedig közép-kelet Európa szerves része, és a V4-ek zászlóshajója.

"Ezért lehetne megnövelni ezeken a területeken a magyar kisebbség jelentőségét2

Ez nem megy kézivezérléssel. Bármilyen ilyen jellegű kormányprogram egyébként is a hazai ellenzék azonnali obstrukcióját vonná maga után..

chrisred 2019.03.02. 08:35:12

@balfaszokkal sáncoló: "Szted, hogyha más útvonalat is ismernének mi a rákért próbálkoznának még mindig a Balkánon?"

Mert ez a leginkább kockázatmentes út - már ha átjutnak a törökökön, akik vadásznak rájuk német pénzért. Nyilvánvalóan a törökök miatt esett vissza drasztikusan a migránsok száma.A Földközi-tenger nem életbiztosítás azokkal a csónakokkal, amiket a csempészek használnak, Gibraltár pedig minimális célterület, ami könnyen védhető.

"Akkor tisztázzuk már, hogy szerinted mi lett volna akkor Magyarország kötelezettsége"

Nem szerintem, hanem általánosan elfogadott, hogy a határellenőrzés célja a határátlépés jogszerűségének megállapítása. Ehhez kettős feladat tartozik, először a határátlépő személyazonosságát kell kideríteni, majd azt, hogy van-e jogcíme az országhatáron belül tartózkodni. A magyar állam tulajdonképpen egyikkel sem foglalkozott. Amíg nyitva volt a zöldhatár, addig mindenkit átengedett, amikor felhúzta a kerítést, onnantól meg senkivel nem foglalkozik.

MTA rendes tagja 2019.03.02. 08:42:26

@chrisred:
A valóságtól ennyire elrugaszkodott idiótaságot régen olvastam már.
Kerítés nélkül semmilyen lehetőség nem volt a 200 kilométeres határszakasz élőemberes védelmére, a "határátlépés jogszerűségének megállapítására" - ami eleve abszurd az adott helyzetben.
Csak azt nem tudom, hogyan lehet valaki ilyen szinten kretén. Nem tudom felfogni.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.02. 11:14:26

@chrisred: "Mert ez a leginkább kockázatmentes út" Tehát akkor mégiscsak kell az a kerítés. Az EU török szerződés alapja meg egyébként is az, hogy ha a törökök visszafogadnak egy illegális migránst Görögországból, akkor az EU befogad egy szír migránst Törökországból. És a Boszniában jelenleg kialakult helyzet egyébként is arra utal hogy erős szivárgások vannak. Valamint kerítés nélkül a törökök zsarolási potenciálja is erősebb.

" Ehhez kettős feladat tartozik, először a határátlépő személyazonosságát kell kideríteni, majd azt, hogy van-e jogcíme az országhatáron belül tartózkodni. "

Igen, és ezalatt mi történik velük? Mialatt ezt a procedúrát Magyarország megpróbálta volna lefolytatni-a görögök helyett-napi több ezer emberrel, úgy hogy azok eldobálják irataikat a határon..? Zárt tábor, őrizettel? Napi több ezer belépővel? ( Kapásból jöttek volna nyugatról az emberijogi kifogások) . Hagyni tovább ami folyt, vagyis, hogy több ezer ember lép be, és hagyja e az országot nyugati irányba még akkor is hogyha menedékkérelmet adott be itt? Vagy pedig egy fizikai határzár létesítése, amely az illegális migránsok döntő többségének behatolását, és ennélfogva nyugatra való távozását akadályozta meg, és amely határzár további határzárak épülését generálta a nyugat-Balkánon, így szorítva vissza a félszigeten a nyugat felé irányuló illegális migrációt.
Egyértelmű, hogy az utóbbi megoldás volt a jó döntés, amit a magyar kormány meg is lépett..

chrisred 2019.03.03. 06:20:49

@MTA rendes tagja: Láthatóan nálad nem az olvasással van a probléma, hanem a szövegértelmezéssel. Hogy jött össze nálad az előzőekből az a kitétel, hogy "kerítés nélkül"?

"Csak azt nem tudom, hogyan lehet valaki ilyen szinten kretén. Nem tudom felfogni."

Ez bennem is felmerült.

chrisred 2019.03.03. 06:42:29

@balfaszokkal sáncoló: "Tehát akkor mégiscsak kell az a kerítés."

Ki mondta, hogy nem kell? Végig arról volt szó, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel.

"Az EU török szerződés alapja meg egyébként is az, hogy ha a törökök visszafogadnak egy illegális migránst Görögországból, akkor az EU befogad egy szír migránst Törökországból."

Ilyen egyezmény nem létezik. A 2016-os egyezmény szerint az Unió hárommilliárd eurót adott a törököknek, amiből a náluk tartózkodó menekültek helyzetén kell javítaniuk (na persze, biztos arra költik...), cserébe a török hatóságok komolyabban ellenőrzik a határokat, valamint visszafogadják az Unióba illegálisan érkezett migránsokat.

"Igen, és ezalatt mi történik velük? Mialatt ezt a procedúrát Magyarország megpróbálta volna lefolytatni-a görögök helyett-napi több ezer emberrel, úgy hogy azok eldobálják irataikat a határon..? Zárt tábor, őrizettel? Napi több ezer belépővel?"

Erre természetesen nem 2015-ben kellett volna valamilyen gyors pánikmegoldást találni, amikor a tömeg már özönlött felfelé a Balkánon. 2007 óta van schengeni határunk, és 2012, vagyis a szíriai helyzet nemzetközi megoldását megtorpedózó orosz ENSZ BT vétók óta nyilvánvaló volt, hogy a második világháború óta nem látott humanitárius katasztrófa fenyeget az Unió közelében. Mind az uniós, mind benne a magyar politikai vezetés tétlenül ücsörgött a babérjain éveken keresztül, és egy szalmaszálat nem mozdított azért, hogy valamilyen védelmi, ellenőrzési rendszert valósítson meg a Balkánon. Három év alatt mind az infrastrukturális, mind a humán erőforrás részét meg lehet volna valósítani annak, hogy ezen a 150 km-es szakaszon komplex és hatékony határellenőrzési tevékenység alakuljon ki. És ha ez megtörténik, eleve kikerült volna ez az útvonal az embercsempészek terveiből.

chrisred 2019.03.03. 07:01:53

@balfaszokkal sáncoló: "Hát ez nagyon nem így van. Kijev, Minszk egyértelműen az orosz érdekszférához tartozik. Varsó pedig közép-kelet Európa szerves része, és a V4-ek zászlóshajója."

Nem az volt a felvetés, hogy Minszk Varsóhoz vagy Moszkvához áll közelebb (most már Moszkvához, ahogy most már Kolozsvárnak is több köze van Bukaresthez, mint Budapesthez), hanem hogy Varsóhoz vagy Budapesthez. Történelmileg és kulturálisan Varsó össze van kötve a fehérorosz és a nyugat-ukrajnai területekkel, Magyarország pedig nincs.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.04. 12:34:41

@chrisred:

www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2016/03/18/eu-turkey-statement/

"A Törökországba visszaküldött minden egyes szír migránsért egy másik szírt telepítenek át Törökországból az EU területére, figyelembe véve a menekültek kiszolgáltatottsága mértékének megállapítására szolgáló ENSZ-kritériumokat. "

"Erre természetesen nem 2015-ben kellett volna valamilyen gyors pánikmegoldást találni, amikor a tömeg már özönlött felfelé a Balkánon. "

De nem létezett ilyen megoldás. Azok a lehetőségek léteztek, amiket leírtam. Ezek közül messze a legjobb volt a határzár felállítása. Persze kaptunk érte keményen a nyugati pc idiótáktól.

"Mind az uniós, mind benne a magyar politikai vezetés tétlenül ücsörgött a babérjain éveken keresztül, és egy szalmaszálat nem mozdított azért, hogy valamilyen védelmi, ellenőrzési rendszert valósítson meg a Balkánon."

Magyarország megtette a szükséges lépést a határzár felállításával. (Amit egyébként a hazai ellenzék késleltetett, mert akkor épp nem volt kétharmada a kormánypártoknak).Az egész történetben a hunyó a görög és az EU-s vezetés. A görögök semmit nem tettek azért, hogy megállítsák az áradatot, és a német valamint brüsszeli vezetés is a humanitárius szempontokat hangoztatta akkoriban. ( Merkel felelőtlen módon egyenesen meghívót küldött a szíreknek.) Egyáltalán nem volt olyan a nyugat- európai közhangulat akkoriban, hogy blokkolni kellene az illegális migránsok beözönlését. Tombolt a wikommenskultur. Azóta alaposan megváltoztak a dolgok..

Egyébként érdekelne, hogy az általad elképzelt "ellenőrzési rendszer" konkrétan mit jelentett volna? Tartalmazta volna annak lehetőségét, hogy erővel vissza lehessen tartani az illegális migránst a továbbhaladástól?

balfaszokkal sáncoló 2019.03.04. 12:37:00

@chrisred: Varsó közép-kelet Európa része, Kijev, Minszk nem. Egy másik kulturális egység, az orosz -világ részei.

chrisred 2019.03.05. 05:50:55

@balfaszokkal sáncoló: "A Törökországba visszaküldött minden egyes szír migránsért egy másik szírt telepítenek át Törökországból az EU területére, figyelembe véve a menekültek kiszolgáltatottsága mértékének megállapítására szolgáló ENSZ-kritériumokat. "

Ez egy nyilatkozat volt.

index.hu/kulfold/eurologus/2017/03/18/torok-unios_migracios_alku_egy_ev/

"Tavaly március 18-án írtak alá az uniós tagállamok (köztük a magyar kormány) és Törökország egy nyilatkozatot arról, hogy a törökök visszafogják a területükön átmenő, Görögország felé irányuló migrációt, és visszafogadják azokat, akik az egyezmény megkötése után mégis átjutottak. Cserébe az EU

hárommilliárd eurót ad a migránsok helyzetének javítására Törökországban,

felpörgeti a törökök uniós csatlakozási tárgyalásait,

önkéntes alapon, és a török területen elvégzett menekültügyi eljárást követően áttelepít ugyanannyi szíriait, mint ahányat Törökország visszafogadott,

valamint vízummentességet ad a török állampolgároknak."

Na most ebből csak az első valósult meg., az is csak részlegesen.

"Tavaly ősszel migrációval foglalkozó szakemberek arról panaszkodtak az EUrologusnak Görögországban, hogy a törökök alig vesznek vissza valakit. A legutóbbi, március 14-i összesítés szerint majdnem egy év alatt csak 916 embert tudtak visszaküldeni Törökországba. Cserébe nagyjából négyszer ennyi, 3919 menekültet vettek át az uniós országok. Az egyezménynek ezt a részét amúgy is alááshatja, hogy a görög legfelsőbb bíróság még ebben a hónapban elmeszelheti a visszaküldéseket."

"De nem létezett ilyen megoldás."

Erről írtam, a válság elsődleges oka az uniós vezetés, benne a magyar kormányok korábbi mulasztásai voltak. Ha valakinek a feladata volt a gátépítés, de hajtotta végre, akkor maga az oka annak, ha pánikmegoldásokat kell alkalmazni, amikor megindul az árvíz.

"Magyarország megtette a szükséges lépést a határzár felállításával."

Mint írta, szükséges, késői, és nem elégséges intézkedés volt, a korábbi hibák és mulasztások okozta problémákat nem lehetett megoldani vele. A görögök, vagyis a Sziriza legalább sikeresen elmúltnyolcévezhetett, és mutogathatott a korábbi kormányra, hogy az ő hibájuk, a magyar kormány viszont már fél évtizede hatalmon volt. Merkel semmilyen meghívót nem küldött, a német bevándorlási hivatal eljárási döntése, hogy a szíriai menedékkérők esetében nem alkalmazza a dublini egyezményt, és nem küldi vissza őket abba az országba, ahol átlépték a schengeni határt, a görög és a magyar hatóságokat mentesítette.

Nem tudom, mi az, hogy illegális migráns, illegális határátlépést ismerek, de a jogcím nélküli határátlépés és a jogcím nélküli tartózkodás a schengeni zónán belül nem ugyanaz. Mi is lehetnénk illegális határátlépők, ha a határátkelőhelyek helyett mondjuk a zöldhatáron kelünk át és jövünk haza Magyarországra (mondjuk Ukrajnából, ha cigit csempésznénk), de magyar állampolgárokként jogunk van a schengeni zónán belül tartózkodni. Az ellenőrzési rendszer elsődleges és legfontosabb feladata a határt átlépni szándékozók azonosítása, az osztrákok az általam korábban felvetett ötletek közül néhányat már alkalmaznak is, például a mobilok tartalmának ellenőrzését.

chrisred 2019.03.05. 05:54:06

@balfaszokkal sáncoló: Ezek időleges és politikai dolgok, negyven éven keresztül Varsó (sőt, korábban évszázadokig szintén) és Budapest is az orosz érdekszféra része volt. Vagy hogy Trianon óta a Kárpát-medence legnagyobb része nem tartozik a magyar állam fennhatósága alá. Ez nem változtat a kulturális és történelmi hagyományokon.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.06. 11:33:43

@chrisred: "Erről írtam, a válság elsődleges oka az uniós vezetés, benne a magyar kormányok korábbi mulasztásai voltak"

Miért kell szétkenni a felelősséget? Mik voltak a magyar vezetés mulasztásai? Mit kellett volna tennie? Aki itt mulasztást követett el az az EU vezetése, és Merkel. Persze őket is kötötte a pc idiotizmus. Keményen nyomást kellett volna gyakorolniuk a görög vezetésre, hogy blokkolják a közel-kelet felől érkező migrációs hullámot, és ehhez minden segítséget megadni. Egy Helmut Kohl ezt tette volna.

"Mint írta, szükséges, késői, és nem elégséges intézkedés volt, a korábbi hibák és mulasztások okozta problémákat nem lehetett megoldani vele."

Hát akkoriban egyáltalán nem az volt a retorika, hogy szükséges lenne. Valamiféle elavult középkori, náci módszerként tekintettek a határzárra, amivel nem lehet megoldani semmit. Miközben nagyon is sikeresen blokkolta az illegális migrációt önmagában is.
De még a kerítés felépülte előtt is ingerülten reagált a német vezetés, amikor a magyar intézkedések késleltették a keletinél a migránsok hozzájuk való eljutását. Tombolt a wilkommenskultur. Egyáltalán nem olyan üzenetek érkeztek , hogy nekünk blokkolnunk kellene az illegális migránsok nyugat felé áramlását. Inkább egyfajta ügykezelést, ellátást, logisztikai támogatást vártak el. az egész folyamat menedzselését.ennek köze sincs az illegális migráció gátlásához.

"Merkel semmilyen meghívót nem küldött, a német bevándorlási hivatal eljárási döntése, hogy a szíriai menedékkérők esetében nem alkalmazza a dublini egyezményt, és nem küldi vissza őket abba az országba, ahol átlépték a schengeni határt, a görög és a magyar hatóságokat mentesítette.

Hát nem kellett őket mentesíteni. Ugyanis, hiába küldték volna vissza őket ide, azonnal elindultak volna nyugat felé. Vagyis semmilyen gyakorlat haszna nem volt.Viszont sokan meghívóként értelmezték, ami felpörgette az illegális migrációt.

" Az ellenőrzési rendszer elsődleges és legfontosabb feladata a határt átlépni szándékozók azonosítása,"

Csakhogy ez nem kivitelezhető.Mert amíg lezajlik, az illegális migráns már rég továbbmegy nyugatra. Még mindig nem válaszoltál a kérdése. Elfogadhatónak tartod a fizikai kényszer alkalmazását az illegális migránsok tovább haladásának megakadályozása érdekében vagy sem? Mert ez a lényeg. Erre válaszolj légy szíves!

balfaszokkal sáncoló 2019.03.06. 11:36:21

@chrisred: Varsó és Budapest csak időlegesen, a világpolitika szeszélye folytán lett az orosz illetve szovjet világ része. Minszk és Kijev mindig is az volt. Semmi közük közép-Európához.

chrisred 2019.03.07. 05:36:57

@balfaszokkal sáncoló: "Miért kell szétkenni a felelősséget?"

Szerintem pont akkor kenem szét a felelősséget, ha általában az uniós vezetésről beszélek, de szerintem jogosan, mert tisztában kellett volna lenniük azzal, hogy hiába a görög, olasz és magyar államok feladata az Unió délkeleti határainak ellenőrzése, ilyen operettállamoktól érdemi feladatellátást nem várhatnak.

"Valamiféle elavult középkori, náci módszerként tekintettek a határzárra, amivel nem lehet megoldani semmit. Miközben nagyon is sikeresen blokkolta az illegális migrációt önmagában is."

Önmagában csak egy szeköz, ami köré működőképes struktúrázt lehet kiépíteni, amire viszont nem került sor. A kerítés önmgaában csak arra volt jó, hogy más útvonalra terelje a tömeget, nem oldott meg és nem akadályozott meg senkit és semmit.

"Elfogadhatónak tartod a fizikai kényszer alkalmazását az illegális migránsok tovább haladásának megakadályozása érdekében vagy sem?"

Én meg még egyszer kérem, fejtsd ki pontosan, ki számít illegális migránsnak. Mert a kérdés így értelmezhetetlen.

chrisred 2019.03.07. 05:43:35

@balfaszokkal sáncoló: Varsó a XVIII. század második felétől csak rövid időszakokig nem állt orosz fennhatóság alatt. Nekik a Romanovok uralma ugyanazt jelentette, mint Budapestnek a Habsburg uralom.

John Brennan 2019.03.07. 08:22:50

@chrisred:
Mivel Lengyelország 3 fél között volt felosztva, ezért nem áll a párhuzamod.

chrisred 2019.03.08. 05:49:23

@John Brennan: Varsóról volt szó. Az soha nem tartozott egyszerre három országhoz.

John Brennan 2019.03.09. 18:08:31

@chrisred:
Varsóról nem mint épületegyüttesről volt szó, amire igaz az állításod, hanem mint Lengyelországot képviselő fővárosról.

chrisred 2019.03.10. 07:40:56

@John Brennan: Komolyan kívülről meg akarod mondani, hogy ketten az egymás közötti eszmecseréjükben milyen értelemben használnak egy kifejezést? Az időszak legnagyobb részében önálló Lengyelország nem is létezett.

John Brennan 2019.03.10. 09:41:15

@chrisred:
miért ne tudná bárki elolvasni ,és értelmezni hogy mit írtok? Te teljesen hülye vagy?
De látom, ezek szerint te épületegyütes értelemben használod egy város nevét.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.10. 14:21:49

@chrisred: Szerinted mit kellett volna csinálni Orbánénak? Vagy mit kellett volna csinálnia az EU-nak? Konkrétumokat kérek! Ez nagyon általános és homályos, hogy "nem készültek fel". Hogyan kellett volna felkészülni?

"Önmagában csak egy szeköz, ami köré működőképes struktúrázt lehet kiépíteni, amire viszont nem került sor."

Önmagában is működőképes. De itt is konkrétumokat kérek, Milyen struktúrákat? A valódi megoldás Orbán javaslata lesz a későbbiekben. Vagyis, hogy a nem EU-s országokkal határos EU-s országokra bízzák a határvédelmet. Széles mozgástérrel.
de ettől függetlenül akkoriban egyáltalán nem azok az üzenetek jöttek nyugatról, hogy a "határzár önmagában nem működőképes". Hanem hogy egyáltalán ne is legyen. Nem kevesellték a határzárat, hanem épp hogy sokallták, elsősorban álhumánus pc idióta szövegek mentén kommunikálva. Emlékezzünk csak a CNN vagy a BBC kommentálására a röszkei események kapcsán. Vagy nézd vissza akár a saját kommentjeidet ugyanekkor.

"Én meg még egyszer kérem, fejtsd ki pontosan, ki számít illegális migránsnak. Mert a kérdés így értelmezhetetlen. "

Mondjuk aki személyazonossága igazolása nélkül lép az ország területére. Vele szemben alkalmazható a fizikai kényszer? Szerinted mi számít illegális migránsnak?

Persze könnyű elbújni a paragrafusok, nehezen körvonalazható fogalmak mögé. De aki tagadja az Európába történő napi több ezres-döntően muzulmán illetve fekete-afrikai tömeg beözönlése fizikai akadályozásának szükségességét, az nem vehető komolyan. Az nem akar gátat vetni ennek a folyamatnak. Legfeljebb megpróbál úgy tenni (mostmár).

balfaszokkal sáncoló 2019.03.10. 14:27:13

@chrisred: Mint mondtam időszakosan az orosz érdekszférához tartozott, de ezeknek az időszakoknak a hossza össze sem hasonlítható a fehérorosz, vagy ukrán területekével.
(Báthory pl. lengyel királyként indított hadjáratot Oroszország ellen.)
Chopin és Sklodowska pedig Párizsba ment és nem Moszkvába..

chrisred 2019.03.11. 05:55:50

@balfaszokkal sáncoló: "Mondjuk aki személyazonossága igazolása nélkül lép az ország területére."

Hol és ki előtt kell igazolnia? Ki előtt igazolta Gruevszki a személyazonosságát? Kik előtt igazolták a letelepedési kötvényesek a személyazonosságukat, mielőtt letelepedésre jogosító okmányokat kaptak? Egy szabály akkor szabály, ha mindenkire vonatkozik.

MTA rendes tagja 2019.03.12. 09:25:26

@chrisred:
Mindenkire vonatkozik a szabály. A letelepedésiek meg Gruevszki jobban meg volt vizsgálva, mint bárki más, hivatalosan érkeztek, nem a zöldhatáron belógva. A horda meg erőszakkal betört az országba a zöldhatáron, amíg nem volt kerítés.

chrisred 2019.03.13. 06:01:29

@MTA rendes tagja: Nagyon hivatalos lehetett egy jogerősen elítélt köztörvényes bűnözőnél, akinek elvileg útlevele se lehetett.

MTA rendes tagja 2019.03.13. 06:26:39

@chrisred:
Gruevszki nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt
Egyébként meg nem érdekel, nem a zöld határon jött a hordával, hanem politikai döntés eredményeként. Összemosni a zöldhatáron át beözönlőkkel idiotizmus volt a részedről.

_atpijkamo_ 2019.03.13. 06:32:29

@MTA rendes tagja: "nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt"

Ha! lefogadom, hogy a csúti lótolvajra is ezt fogjátok mondani. :))

chrisred 2019.03.14. 06:01:21

@MTA rendes tagja: "Gruevszki nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt"

Biztosan így van, hiszen ő maga mondja. :)

"Egyébként meg nem érdekel, nem a zöld határon jött a hordával, hanem politikai döntés eredményeként. Összemosni a zöldhatáron át beözönlőkkel idiotizmus volt a részedről."

Abban igazad lehet, hogy a szerencsétlen földönfutó menekülők számára nagy sértés egy ilyen hétpróbás gazermberrel összemosni őket.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.14. 19:24:58

@chrisred: Mondjuk egy határátkelőnél.. De nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy szted ki számít illegális bevándorlónak. Létezik egyáltalán szted illegális bevándorlás?

"Ki előtt igazolta Gruevszki a személyazonosságát? Kik előtt igazolták a letelepedési kötvényesek a személyazonosságukat, mielőtt letelepedésre jogosító okmányokat kaptak? "

Marginális kisebbség a napi ötezer zömmel muzulmánhoz képest. Egyébként a letelepedési kötvényesek nemzetbiztonsági átvilágításon is átestek. Gruevszki pedig éppolyan menedékjogot kapott politikus, mint Ferdinand Marcos és felesége volt az USA-ban.

chrisred 2019.03.16. 06:35:47

@balfaszokkal sáncoló: Szerintem az számít illegális migránsnak, akinek nincs jogcíme az országban való tartózkodásra. Például aki ellen jogerős kiutasító döntést hoztak. De hát ez is olyan döntés, amihez ismerni kell a személyazonosságát.

Szerintem Marcosék semmilyen menedékjogot nem kaptak, gyakorlatilag túszok voltak a nemzetközi jogot ugyanúgy megsértő USA kezében.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.18. 17:51:44

@chrisred: Vagyis akkor szted nincs olyan ,hogy megállítható illegális migráció. Aki belép annak meg kell próbálni megállapítani a személyazonosságát, de ez alatt a folyamat alatt gyakorlatilag oda megy tovább, ahová akar. És máris ott vagyunk, hogy napi ötezer ember vonul át az országon,aztán terheli a jóléti államok szociális rendszerét.
Na ennek a totálisan hibás elgondolásnak a mentén zajlottak az események 2015 nyarától. ( Az amerikai-mexikói kerítésnél a kétezres évek óta lelőtt 14 ezer behatoló minek számít egyébként?)
Egyébként hogyha a görög szigeteknél blokkolták volna a folyamatot, nem fajultak volna idáig a dolgok, hisz végülis ekkor már görög területen voltak. Az egész kártékony processzus egyébként akkor állt le pár napra vagy hétre, amikor a görög komposok sztrájkoltak..:) Egy felelős EU vezetés, illetve német kancellár itt állította volna meg a folyamatot, és nem küld gyakorlatilag meghívót a bevándorlóknak ostoba , felelőtlen módon.

Marcosék nem éppúgy kaptak lehetőséget az USA területén, mint Gruevszki nálunk? Véletlelnül nem egy US Navy helikopter szállította el őket?

chrisred 2019.03.19. 06:01:33

@balfaszokkal sáncoló: "Vagyis akkor szted nincs olyan ,hogy megállítható illegális migráció."

Már hogyne lenne, akinek nincs jogcíme a határokon belüli tartózkodásra, azt kiutasítják.

"Aki belép annak meg kell próbálni megállapítani a személyazonosságát, de ez alatt a folyamat alatt gyakorlatilag oda megy tovább, ahová akar."

Nem megpróbálni kell, hanem megállapítani. Aki ebben nem működik együtt, az nyilvánvalóan kiutasításra kerül.

"Az amerikai-mexikói kerítésnél a kétezres évek óta lelőtt 14 ezer behatoló minek számít egyébként?"

Ez jó kérdés, tekintettel arra, hogy ők az amerikai őslakosok leszármazottai, akiket a bevándorlók vagy azok leszármazottai lőttek le.

"Marcosék nem éppúgy kaptak lehetőséget az USA területén, mint Gruevszki nálunk? Véletlelnül nem egy US Navy helikopter szállította el őket?"

De Marcost nem is engedték tovább sehová Hawaii területéről, nem volt joga se más amerikai államba, se más országba belépni. A feleségét is csak hazaengedték.

John Brennan 2019.03.19. 09:14:48

@chrisred:
Sok baromságot írsz megint.
Munkamódszered leginkább abban áll, hogy tetszés szerint változtatgatod a szavak jelentését.

MTA rendes tagja 2019.03.19. 11:46:19

@chrisred:
"amerikai őslakosok leszármazottai, akiket a bevándorlók vagy azok leszármazottai lőttek le"

Ha őslakosok is, nem a mai USA területének "őslakosai" (pontosabban kicsit korábbi bevándorlói), hanem USA-tól délre fekvő területeké.
Mondjuk így az egésznek semmi értelme.

chrisred 2019.03.20. 05:28:31

@MTA rendes tagja: Még jó, hogy nincs értelme, ha egy bevándorlóország határvédelmét keverjük a témába. Ezzel az erővel azzal is lehetne érvelni, hogy azokat a magyarokat is lelőtték, akik az itteni szovjet laktanyák kerítésén másztak át.

balfaszokkal sáncoló 2019.03.20. 10:58:48

@chrisred:

"Már hogyne lenne, akinek nincs jogcíme a határokon belüli tartózkodásra, azt kiutasítják."

Ez a farizeus trükk az egészben. Hisz ugye a hazai menekültügyi procedúra lefolytatása alatt nem korlátozható fizikai mozgásában a behatoló, és zajlott a nyugatra való üzemszerű áramlás.Vagyis gyakorlatilag csak a célországokban lett kiutasítható. És hogyha esetleg meg is születik egy kiutasító végzés annak nagyon sok esetben nem képesek érvényt szerezni.
Na ezt a szélhámosságot blokkolta elsőként a magyar kormány a 2015 szeptemberében felállított határzárral. Volt is nagy felháborodás nyugaton. És a röszkei csürhe arcán is dühöt, értetlenséget lehetett felfedezni, hogy az addigi zavartalan ügymenetet megakasztotta a magyar vezetés. A magyar kerítés pedig újabb határzárakat generált a Balkánon.

"Nem megpróbálni kell, hanem megállapítani. Aki ebben nem működik együtt, az nyilvánvalóan kiutasításra kerül."

Fizikai kényszerítés is alkalmazható vele szemben?

"Ez jó kérdés, tekintettel arra, hogy ők az amerikai őslakosok leszármazottai, akiket a bevándorlók vagy azok leszármazottai lőttek le"

Ez a válasz megkerülése. Te nemzetközi jogra hivatkoztál korábban. Mi a helyzet e tekintetben 14 ezer lelőtt behatolóval?
(A mexikóiak zöme spanyol származású vagyis ők is "bevándorlók", míg a puskát kezelő határőrök között lehet akár Cheeroke, vagy Apache..:)

"De Marcost nem is engedték tovább sehová Hawaii területéről"

Az USA területén élhetett zavartalanul. De Puigdemont is Belgiumba menekült a spanyol bírósági eljárás elől. Németország a törökországi puccs bizonyos résztvevői számára szolgál menedékül. Franciaország a volt benini elnöknek szolgál menedékül, Nem beszélve arról, hogy Polanskit évtizedek óta nem adják ki Kalifornia államnak, holott igen súlyos, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekménnyel vádolják.

chrisred 2019.03.20. 11:36:59

@balfaszokkal sáncoló: A magyar nyelvű papír aláíratása tolmács nélkül, majd annak alapján előre megírt határozatok kiosztása valamikor utoljára az ötvenes években volt nálunk szabályszerű hatósági eljárás. 2015-ben még tényleg értetlenséget váltott ki a világban, hogy Magyarországon a jogállamiság alapelemeit sem tartják be, mostanára már csak fásult közönyt és undort, lásd EPP.

"Fizikai kényszerítés is alkalmazható vele szemben?"

Pont ugyanúgy, mint egy fizetésképtelen devizahiteles kilakoltatása során. Célhoz kötött. Nem szokás olyanokat agyonlőni, aki nem olvasta el a kisbetűs részt a hitelszerződésben.

"Te nemzetközi jogra hivatkoztál korábban."

Én elhiszem, hogy Mexikóban helyenként a drogkartellek olyan állapotokat teremtenek, mint egy háborús övezetben, de tudtommal nem áll fenn a menedékjogra való hivatkozás alapja Mexikó és az USA között.

Puigdemont ellen nem köztörvényes bűncselekmények miatti jogerős ítélet miatt adtak ki körözést, hanem politikai jellegű bűncselekménnyel vádolták. Hasonló a helyzet az Erdogan féle leszámolások elől menekülőkkel. Ezek mind magyarázhatóak politikai üldöztetéssel, Gruevszki viszont enyveskezű volt. (Polanskit nem csak vádolják, hanem korábban vádalkut kötött Amerikában, és majdnem egy évet töltött börtönben.)

balfaszokkal sáncoló 2019.03.26. 12:39:32

@chrisred: "A magyar nyelvű papír aláíratása tolmács nélkül, majd annak alapján előre megírt határozatok kiosztása valamikor utoljára az ötvenes években volt nálunk szabályszerű hatósági eljárás."

Ezt mire reagáltad? Hogyha az ún.jogállamiság eredménye az lesz,hogy folyamatosan áramlik a muzulmán tömeg az országon keresztül Európa belsejébe, majd onnan csak egy rohadt nehéz hosszadalmas procedúra után lehet-esetleg -kizsuppolni, akkor meg kell fontolni, hogy van e értelme betartani ezeket a normákat minden körülmények között, esetleg meg kell változtatni. Mutatis mutandis..Nem az ember van a törvényért, hanem fordítva.

"Pont ugyanúgy, mint egy fizetésképtelen devizahiteles kilakoltatása során. Célhoz kötött. Nem szokás olyanokat agyonlőni, aki nem olvasta el a kisbetűs részt a hitelszerződésben."

Értem, tehát fizikailag szted nem szabad korlátozni, mert nem tudja milyen következményei vannak a zöld határon való belépésnek. Jogrendszerünk egyik alapja, hogy a törvény nem ismerete nem ment fel a törvény betartása alól.

"de tudtommal nem áll fenn a menedékjogra való hivatkozás alapja Mexikó és az USA között."

Vagyis így is lehet.Ehhez képest magyar eljárás sokkal humánusabb. Vajon Obama regnálása alatt hány behatolót puffantottak le?

"Polanskit nem csak vádolják, hanem korábban vádalkut kötött Amerikában, és majdnem egy évet töltött börtönben."
Polanski az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. A franciák azóta nem adják ki.

"hanem politikai jellegű bűncselekménnyel vádolták"

Értem, tehát "politikai jellegű" bűncselekmény esetén nem kell kiadni. A népirtás adott esetben minek számít?Mellesleg, hogyha Puigdemont vagy a török puccsisták ellen kreálnának valamilyen köztörvényes vádat ,valszeg akkor sem adnák ki őket. Hisz akkor így lehetne a legkönnyebben elintézni a kiadatást..

chrisred 2019.03.27. 05:48:57

@balfaszokkal sáncoló: "Nem az ember van a törvényért, hanem fordítva."

Ez így van, és a menedékkérő is ember.

"Jogrendszerünk egyik alapja, hogy a törvény nem ismerete nem ment fel a törvény betartása alól."

A másik alapja (a sok közül), hogy az erőszak alkalmazása célhoz és feltételekhez kötött.

"Vagyis így is lehet."

Mivel a körülmények mások, igen. Bár megjegyzem, az embercsempész szervezetekkel való bánásmód nyugodtan közelíthetne ahhoz, ahogy az amcsik a kábítószercsempész bandákat kezelik (érdekelne, hogy a fenti statisztikából hány az, akit a DEA vont ki a forgalomból), mindkettő súlyos bűncselekmény, ellentétben az illegális határátlépéssel, ami szabálysértés, akár a gyorshajtás.

"Polanski az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. A franciák azóta nem adják ki."

Meg a lengyelek sem, arra hivatkozva, hogy Polanski a vádalku fejében megítélt büntetését már letöltötte.

"Értem, tehát "politikai jellegű" bűncselekmény esetén nem kell kiadni."

Igen, a genfi egyezmény nagyjából így szól, " politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt" nem akarja vagy tudja a származási országa védelmét igénybe venni. Hiszen Gruevszki is arra hivatkozott, hogy őt majd a börtönben kinyirják a politikai ellenfelei. Ez alapján lényegében minden menedékkérelmet el kell fogadni, hiszen ilyesmit bárki rögtönözhet.

"Mellesleg, hogyha Puigdemont vagy a török puccsisták ellen kreálnának valamilyen köztörvényes vádat ,valszeg akkor sem adnák ki őket. Hisz akkor így lehetne a legkönnyebben elintézni a kiadatást."

Nem hinném, hogy bárki is komolyan venné a török igazságszolgáltatást a jelen pillanatban, annak viszont van tétje, hogy a spanyol bíróság valakit köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen elítél.

balfaszokkal sáncoló 2019.04.07. 13:19:40

@chrisred: A magyar és európai törvények elsősorban a magyar és európai emberekért kell hogy legyenek.

"A másik alapja (a sok közül), hogy az erőszak alkalmazása célhoz és feltételekhez kötött."

Igen, ahhoz a célhoz, hogy ne léphessen be akárki az országba, majd távozhasson háboríthatatlanul nyugat-Európába. aki akár terrorista is lehet, vagy veszélyes betegségeket hordozhat.

"Mivel a körülmények mások, igen. "

Amerikában a drogcsempészet az ok. (Bár megjegyezném, hogy a te logikád szerint előbb meg kellene állapítani, hogy az illető valóban drogcsempész e,nem ..?) Nálunk meg a terrorveszély.

"Meg a lengyelek sem, arra hivatkozva, hogy Polanski a vádalku fejében megítélt büntetését már letöltötte."

Az ítélet kihirdetése előtt távozott, vagyis jogsértést követett el.Az ítélet nem született meg. A franciák pedig az amerikaiak többszöri kérése ellenére sem adják ki évtizedek óta .

"Nem hinném, hogy bárki is komolyan venné a török igazságszolgáltatást a jelen pillanatban"

Ez a macedón igazságszolgáltatásra is igaz jelen pillanatban..

chrisred 2019.04.07. 13:56:47

@balfaszokkal sáncoló: "A magyar és európai törvények elsősorban a magyar és európai emberekért kell hogy legyenek."

A jogállamiság alapja az, hogy az ügyféli jogok univerzálisak.

"Igen, ahhoz a célhoz, hogy ne léphessen be akárki az országba, majd távozhasson háboríthatatlanul nyugat-Európába. aki akár terrorista is lehet, vagy veszélyes betegségeket hordozhat."

Én nem tudom, hogy kiverhető-e valakiből, hogy terrorcselekményre készül, az viszont elég valószínű, hogy egy veszélyes vírust pusztán veréssel nem lehet eltávolítani. A terrorizmussal való kapcsolatok felderítése miatt szükséges a minél előbbi azonosítás, és természetesen az orvosi ellátás is szükséges.

Amerikában ismert a tény, hogy a drogot az országhatáron kívül állítják elő, viszont az európai terrorcselekmények elkövetőinek döntő többsége vagy uniós polgár, vagy tartózkodási joggal rendelkező személy.

"Ez a macedón igazságszolgáltatásra is igaz jelen pillanatban."

Ki szerint? Ugyanazok vonják kétségbe a macedón jogállamiságot, akik a magyrországit is, viszont a magyar kormány sürgeti a nyugat-balkáni országok felvételét az Unióba.

balfaszokkal sáncoló 2019.04.28. 18:13:20

@chrisred: "A jogállamiság alapja az, hogy az ügyféli jogok univerzálisak."
Ez nem mond ellent annak, hogy egy adott közösség törvényeinek az adott közösség érdekeit kell szolgálniuk elsősorban, illetve a megalkotott törvények nem okozhatnak a közösségnek folytatólagos érdeksérelmet.

" A terrorizmussal való kapcsolatok felderítése miatt szükséges a minél előbbi azonosítás"

Ahogy már számtalanszor elhangzott a részemről, ez csak úgy lehetséges, hogyha a behatoló továbbhaladása megakadályozásra kerül, ami őrzött tábort jelent az azonosítás idejére,valamint azt,hogy továbbhaladási szándéka akár fizikai erőszakkal is megakadályozható, ami ugye számodra elfogadhatatlan. Ezenkívül a terrorcselekmények elkövetői nem ritkán nyugatra való megérkezésük után válnak potenciális terroristává.

"Amerikában ismert a tény, hogy a drogot az országhatáron kívül állítják elő, viszont az európai terrorcselekmények elkövetőinek döntő többsége vagy uniós polgár, vagy tartózkodási joggal rendelkező személy."

Vagy kiutasított ,aki nem hagyta el az EU-_t. Arról, akit az USA déli határánál lelőnek nem lehet eldönteni, hogy valóban drogot csempész e, vagy csak egy illegális behatoló, így a te logikád szerint nem szabadna lelőni. A te logikád szerint egy behatolóról meg kell állapítani, hogy illegálisan tartózkodik e az ország területén, és csak ennek eldöntése után foganatosítható vele szemben bármilyen intézkedés..Vagyis a te felfogásodban bármilyen határvédelem (értsd behatoló belépésének megakadályozása,annak visszafordítása,semlegesítése) elfogadhatatlan.

chrisred 2019.04.29. 11:15:09

@balfaszokkal sáncoló: "Ez nem mond ellent annak, hogy egy adott közösség törvényeinek az adott közösség érdekeit kell szolgálniuk elsősorban, illetve a megalkotott törvények nem okozhatnak a közösségnek folytatólagos érdeksérelmet."

Ez így van, és amióta nem egymástól hermetikusan elzárt közösségekben élünk, a viszonosság elvének alkalmazása a közösség érdekeit szolgálják, vagyis az, hogy a más közösségekbe kerülő magyar polgár pont ugyanazokat a jogokat élvezi, mint az, aki más közösségek tagjaként nálunk tartózkodik.

"Ahogy már számtalanszor elhangzott a részemről, ez csak úgy lehetséges, hogyha a behatoló továbbhaladása megakadályozásra kerül, ami őrzött tábort jelent az azonosítás idejére,valamint azt,hogy továbbhaladási szándéka akár fizikai erőszakkal is megakadályozható, ami ugye számodra elfogadhatatlan."

Ezt a célt szolgálták volna a hotspot táborok. Soha nem írtam, hogy az erőszak alkalmazása számomra elfogadhatatlan, csak azt, hogy arányosnak és célhoz kötöttnek kell lennie. Ha valaki a személyzet elintézésével és túszok ejtésével próbál kijutni a táborból, nyilvánvalóan több potenciális veszélyt jelent, mint az, aki egyszerűen eljárási szabálysértés követ el azzal, hogy nem marad ott, ahol a menedékjogi eljárása megkezdődött.

"Vagy kiutasított ,aki nem hagyta el az EU-_t."

Ezt bizonyítani kellene, mert szerintem az elkövetők között elenyészően alacsony a számuk.

"Vagyis a te felfogásodban bármilyen határvédelem (értsd behatoló belépésének megakadályozása,annak visszafordítása,semlegesítése) elfogadhatatlan."

Számomra (meg úgy általában) a határvédelem katonai kifejezés, az országhatár sérthetetlenségét jelenti bármiféle külső katonai támadással szemben. Teljességgel egyetértek azzal, hogy az ország területére jogellenesen betörő fegyveres szervezetekkel szemben a fenti eszközöket kell alkalmazni.

"Arról, akit az USA déli határánál lelőnek nem lehet eldönteni, hogy valóban drogot csempész e, vagy csak egy illegális behatoló, így a te logikád szerint nem szabadna lelőni."

Ez így van, ahogy szerintem anno az Egyesült Államok részéről hiba volt az alkoholtilalom a harmincas években, bűn volt a terror elleni háború ürügyén Abu Ghraib és Guantanamo, és ide tartoznak a drog elleni háború egyes intézkedései, amikkel eredményt nem értek el, csak erősebbé és gazdagabbá tették a drogkartelleket.

balfaszokkal sáncoló 2019.05.28. 09:43:44

@chrisred: "Ez így van, és amióta nem egymástól hermetikusan elzárt közösségekben élünk, a viszonosság elvének alkalmazása a közösség érdekeit szolgálják, "

Értelemszerűen nemzeti közösségre gondoltam. Nem vagyok a globális alkotmányosság híve..

"Soha nem írtam, hogy az erőszak alkalmazása számomra elfogadhatatlan, csak azt, hogy arányosnak és célhoz kötöttnek kell lennie."

Vagyis akkor elfogadod, hogy adott esetben erőszakkal kellett volna visszatartani a behatolót,mozgásában korlátozni amíg nem születik döntés kérelmének elfogadásáról. Na ez már valami..Ezután már csak a kb százezer vagy még nagyobb tömeg ellátásának,kerítések mögötti őrzésének kérdése marad egy totális ellenséges 2015-ös nyugati média és közhangulat mellett-Auschwitz asszociációkkal-amikor ugye pl . autókkal jöttek az osztrákok a migránsokért, és Merkelék rászóltak Orbánékra, hogy ne tartsák vissza a migránsokat a Keletinél..Ma már szürreális, de ilyesmik történtek..

"Ezt bizonyítani kellene, mert szerintem az elkövetők között elenyészően alacsony a számuk."

ujszo.com/panorama/elutasitott-menedekkero-gyilkolt-a-buszban

"Ez így van, ahogy szerintem anno az Egyesült Államok részéről hiba volt az alkoholtilalom a harmincas években, bűn volt a terror elleni háború ürügyén Abu Ghraib és Guantanamo, és ide tartoznak a drog elleni háború egyes intézkedései, amikkel eredményt nem értek el, csak erősebbé és gazdagabbá tették a drogkartelleket. "

De mégiscsak az a helyzet, hogy több ezer beazonosítatlan embert lelőttek pl. Obama elnöksége alatt is, holott nem tudták, hogy micsoda micsoda. ezt az eljárást elfogadhatónak tartanád a magyar határzárnál?

chrisred 2019.05.29. 05:39:04

@balfaszokkal sáncoló: "Értelemszerűen nemzeti közösségre gondoltam. Nem vagyok a globális alkotmányosság híve.."

Én viszont a francia forradalomnál sokkal korábbi időszakról beszéltem.

"Vagyis akkor elfogadod, hogy adott esetben erőszakkal kellett volna visszatartani a behatolót,mozgásában korlátozni amíg nem születik döntés kérelmének elfogadásáról. "

Nem, én továbbra is a beazonosításról beszélek. Mint egy közúti igazoltatásnál. Akkor is körözést adnak ki ellened, ha nem vagy hajlandó a rendőri felszólításra megállni.

"ujszo.com/panorama/elutasitott-menedekkero-gyilkolt-a-buszban"

Ez terrorcselekmény?

"De mégiscsak az a helyzet, hogy több ezer beazonosítatlan embert lelőttek pl. Obama elnöksége alatt is, holott nem tudták, hogy micsoda micsoda. ezt az eljárást elfogadhatónak tartanád a magyar határzárnál?"

Több ezer beazonosítatan drogfutárt? Mert korábban írtam, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén, konkrétan az embercsempészekkel szemben sokkal szigorúbb intézkedéseket várnék el.
süti beállítások módosítása