B1 blogcsalád



Standard: A tiltakozó megmozdulások rendszerellenes élt kaptak, túlléptek a kiváltó okokon

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 16. - Szelestey
  • A német autógyárak az Európai Néppárttal együtt a magyar miniszterelnök cinkosai, az EU-nak érdemes volna nagyon is odafigyelnie arra, mi történik a magyaroknál, lengyeleknél, románoknál és olaszoknál;  
  • A szélsőséges Osztrák Szabadságpárt igencsak egy húron pendül a Fidesszel, feltűnően bizalmas a két párt viszonya;  
  • Orbán szerint rendszere minden elemében európai, csak épp az egész egy szörnyállam.

                                

Guardian

guardian.png

A populizmus egyik neves szakértője a magyar példán mutatja be, miként lehet minden feltűnés nélkül, apránként leszalámizni a demokráciát. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára azonban arra figyelmeztet, hogy a tekintélyelvűség és a populista erők előretörését nem lehet csakis a tudatlansággal magyarázni, az okok sokkal mélyebben húzódnak meg, és a sajtónak pontosan ezeket kell feltárnia. Az Orbán Viktor fényképével illusztrált elemzés rámutat, hogy Erdogantól, Putyinon át, egészen a magyar miniszterelnökig, az ilyen vezetők fokozatosan bontják le a jogállamot. A magyar politikus mestere annak, miként kell minden egyes újabb és újabb húzást azzal indokolni: ilyen szabályozás van másutt is Nyugaton. Csak éppen a végén Frankenstein-i állam jött létre, ahogy azt Kim Lane Scheppele találóan megfogalmazta. Merthogy az egész, úgy, ahogy van, egy szörny, teljesen demokráciaellenes.

Ha egyenként vizsgáljuk az elemeit, nem tárul fel a valóság. Nem riadóztatja az embereket, a szervezeteket, lásd, hogy az EU csaknem 10 éve milyen szerencsétlenül reagál a demokrácia elleni magyarországi támadásokra. Ezért kell a sajtónak a napi hírek mögött lévő tartós irányzatokat felmutatnia, hogy mindenki lássa a demokráciát fenyegető veszélyeket. De még ez is kevés, ha a fő politikai áramlat elitje továbbra is együttműködik a tekintélyelvű vezetőkkel, ahelyett, hogy nyíltan szembeszállna velük. Ideértendő, hogy jobb alternatívát kínál, mint azok.

A legjobb példa erre Magyarország, amely a héten megtette a végső lépést a versengő autoriter rezsim létrejötte felé, hiszen a független igazságszolgáltatás már nem ellenőrzi a hatalmat. És a sajtó javarészt csak asszisztált a folyamathoz. A világlapok bemutatták, miként állt fel az illiberális állam, ám külföldi elit bűnrészessége folytán az unió nem képes, illetve hajlandó lépni. A német autógyárak ugyanúgy vétkesek ebben, mint az Európai Néppárt. Mindkettő amögé a hamis érv mögé bújik, hogy együttműködve mérsékelni lehet Orbánt. Viszont igaz az az állításuk, hogy a kormányfő a legnépszerűbb politikus az erősen megosztott országban, és hogy az ellenzék nem kínál érdemi megoldást. Mindent egybevéve úgy áll, hogy a demokráciák nem tudnak virágozni a sötétben, míg az autokráciák a nyilvánosság feltáró elemzéseinek fényében képtelenek előbbre jutni.

 

Deutsche Welle

dwlogo-print.gif

A brit miniszterelnök még mindig tárgyalni akar a kilépés részleteiről, de Brüsszel nem enged és pontosan látja, hogy most már fontosabb témákkal kell foglalkoznia, mert erősödnek a populisták, illetve az EU-ellenes erők. Az unió célja a béke és a jólét fenntartása. Az Egyesült Királyság nem Európa központja, és messze nem a világ köldöke. Ezt persze sok brit másként látja és csüng egy túlhaladott, nacionalista illúzión. De ha nem lesz megállapodás, azt a földrész jobban elviseli, mint a szigetország. Ennélfogva látnivaló, hogy a kiválásnak megvan a maga ára. Ezért az EU-nak sokkal inkább arra kellene odafigyelnie, mi történik Lengyelországban, Magyarországon, Romániában vagy Olaszországban. Az első három esetében a jogállami alapokkal vannak gondok. Az utóbbinál pénzügyi válság készülődik – a kiszámíthatatlan, populista kormány miatt. De mindkét gond a következő évek meghatározó témája lesz. Vagyis az uniónak egynémely tagjával kell törődnie, nem pedig azzal az állammal, amely hamarosan már nem tartozik a szervezethez.

 

Der Standard

der_standard.jpg

1. Az osztrák kormány legkevésbé a migráció ügyében tudta beváltani a reményeket a féléves uniós elnökség során, sőt, ezen a területen lehetett leginkább látni, hogy a koalíciós partner Szabadságpárt mind inkább igyekszik keresztülvinni a saját elképzeléseit a külpolitikában. Úgy tudni, hogy Strache pártelnök még a Néppárttal kötött szövetség felbontását is megpendítette, amikor Rogán Antallal tárgyalt, már ha Ausztria nem lép vissza az ENSZ migrációs csomagjától. A FPÖ különben sokkal inkább megtalálja a közös hangot a Fidesszel, mint az ÖVP, noha utóbbi egy pártcsaládba tartozik a magyar kormánypárttal. De a lényeg, hogy ezek után a Kurz-kabinet visszavonulót fújt, és ily módon megakadályozta, hogy az unió közös álláspontot alakítson ki a kérdésben. Annál is inkább, mivel Magyarország és több, más tagállam is követte a példát. Ugyanakkor az Európai Parlament Bécs elnöksége idején indította be a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen, és nem lehet azt mondani, hogy az osztrák fél pártpolitikai indíttatásból különösebb kíméletet mutatott volna.

 

2. A budapesti megmozdulásokat a „rabszolga törvény” váltotta ki, de mára már az Orbánnal elégedetlen polgárok lázadása nőtt ki belőlük. Az ellenzék azt közölte, hogy cselekedni kíván, elég volt a szavakból. A hatalom fél, hogy tovább terjednek a demonstrációk, a Fidesz Sorost teszi felelőssé a történtekért. Krekó Péter úgy ítéli meg, hogy a kormány igyekszik agyonhallgatni az eseményeket, mert attól tart, hogy egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz, ha a sajtó beszámol azokról. Mindenesetre a tüntetések az ellenzéket erősíthetik. A beszámoló idézi az Indexet, amely azt írta, hogy az emberek elégedetlenek, és a felvonulások részvevői fiatalabbak, illetve radikálisabbak lettek. Az ellenzéki pártok az összefogás szükségességét emelik ki, főként a közelgő európai választások miatt. A felmérések arra utalnak, hogy Orbánt csak egy radikális mozgalom tudná megbuktatni. A Pulzus közvélemény kutatása azt hozta ki, hogy a megkérdezettek 81 %-a egyetért a tiltakozással, vagyis a Fidesz-hívek jelentős része sem mindenben támogatja a hatalmat.

 

NZZ

nzz.jpg

A lap szerint Budapesten jó 10 éve nem voltak olyan heves tüntetések, mint a héten három este is. A megmozdulásokat a közösségi hálón keresztül szervezték, de a bal-, illetve szélsőjobbos ellenzék is mozgósított. Előzőleg mindkettő a Parlamentben együttesen igyekezett meghiúsítani a rabszolga törvénynek nevezett jogszabályt. A tiltakozás másik kiváltó oka a közigazgatási bíróságok felállítása, mert az ellenzők szerint a politika ily módon hatalmas befolyáshoz jut az igazságszolgáltatás fölött. A Kossuth téren a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg ellen, amely palackokat és a füstgránátokat dobált.

 

Die Welt

die_welt.jpg

Egyre erősödik a tiltakozás Magyarországon a túlórák számának növelése ellen. Csütörtökről péntekre virradóra, immár a 3. éjszaka, ezrek vonultak az utcákra, hogy demonstráljanak a jobboldali-nemzeti kormány ellen. Ezúttal azonban kevesebb volt az összecsapás a rendőrséggel. Egy nappal korábban a karhatalom sokszor alkalmazott könnygázt. A jogszabályt kaotikus viszonyok közepette fogadták el az Országgyűlésben. A jelentés megemlíti, hogy Szabó Tímea közvetlen közelről fújta a sípot Orbán képébe. A miniszterelnök arra hivatkozik, hogy a többletmunkával többet kereshet, aki akar, ugyanakkor csökkenteni lehet a munkaerő ínséget az autóiparban. De nagyon is az van mögötte, hogy az ország vonzóbbá váljon a külföldi befektetők számára. A másik oldal rabszolga törvényről beszél és attól fél, hogy fű alatt bevezetik a hatnapos munkahetet. Az IG Metall és a német autógyárak, valamint a Siemens legfelső üzemi tanácsa támogatja a megmozdulásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614488858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.12.16. 05:47:46

„igaz az az állításuk, hogy a kormányfő a legnépszerűbb politikus az erősen megosztott országban, és hogy az ellenzék nem kínál érdemi megoldást”

Ennyikeh, ezt mondjuk már hosszú ideje, végre leesett ez a nyugati elemzőknek is.

Az ellenzéki pártocskák semmiben sem értenek egyet azon kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr nem szimpatikus nekik. Ha hatalomra kerülnének, jobb híján csak a zsákmányon tudnának osztozkodni, és az elért eredményeinket tudnák lerombolni.

„Krekó Péter úgy ítéli meg, hogy a kormány igyekszik agyonhallgatni az eseményeket, mert attól tart, hogy egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz, ha a sajtó beszámol azokról”

Ettől ne tarts, kedves Krekó Péter, be lett számolva a kedvenc csürhétekről minden fontosabb kormánypárti orgánumban is:
888.hu/article-minden-erre-ment-ki-mar-soros-erdekeit-kepviseli-a-kossuth-teri-csurhe
pestisracok.hu/europaba-tartanak-a-kossuth-teri-rendbontok-helyszini-kozvetitesunk-az-esemenyekrol/
magyaridok.hu/velemeny/utcan-a-tombolo-szelsobaloldal-3768788/
www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/12/14/a-tuntetesek-nem-multak-el-nyomtalanul-a-kossuth-teren

paraszthajszal 2018.12.16. 05:51:47

„A megmozdulásokat a közösségi hálón keresztül szervezték, de a bal-, illetve szélsőjobbos ellenzék is mozgósított. Előzőleg mindkettő a Parlamentben együttesen igyekezett meghiúsítani a rabszolga törvénynek nevezett jogszabályt”

Ez így már majdnem jó, csak bal- helyett szélsőbalos.

NemodaBuda 2018.12.16. 08:07:11

@paraszthajszal: Kedvenc csürhe ? Anyád hogy érzi magát ilyenkor ? Tanulj tinó, aztán beszélj ! Orbánod egy maffiozó, ha azt a Dózsa Györy úti kopaszt a haverjával elengeded, szabadjára, egy éven belül ugyanazt az államot építi fel, mint a tehetséges felcsuti rablóvezéred ! Meg sem mersz majd mukkanni, ők lesznek a legfittebb, legdélcegebb, legokosabb emberek a világon., Csak várd ki ! Miért nincs orbánodnak vitapartnere ? Miért van körülvéve csupa habonnyal, rogánnal, németsziszivel meg gulyással, a rétiváriról meg csótány trócsányiról ne is beszélve. Nem rettensz meg egy ilyen névsortól, ha magadban vagy a sötétben ?

rallus 2018.12.16. 08:32:52

@NemodaBuda: Szerinted normális ember leállna vitatkozni olyanokkal, akik egy magadfajta primitív bunkónak szimpatikusak?
Orbán az EU-ban vitatkozik, ráadásul többnyire eredményesen, de hogy festene egy vitája a kamerák előtt Tordaival, Bangónéval, Vadaival? Röhej....

megamedve 2018.12.16. 08:40:06

Kevesebb a könnygáz.....
Gondolom szóltak a rendőrségnek nevezett IQmentes orbánhamutartónak, hogy ne hergeljék ilyesmivel a zembereket, mert mindenkinek kinyílik a bicska a zsebében, ha pofánfújják taknyosítóval.

rallus 2018.12.16. 08:49:38

@megamedve: A rendőrök viszik a könnygázt a tüntetőkhöz, vagy azok mennek oda érte?

Toportyán Zsóti 2018.12.16. 09:12:13

Könnygázhasználattal lesüllyedtek böszmécske szintjére ezek a hazug tolvaj g narancsos régi vágású kereszténydemokrata illibsi taknyok.

Toportyán Zsóti 2018.12.16. 09:24:10

@paraszthajszal: Korán keltél neonácikok simogató,nehogy túlteljesítsd a 400 túlórát mert bünti lesz.

Toportyán Zsóti 2018.12.16. 09:25:55

@rallus: G csuti csüngőhasú maffiacsaládfő köszönőviszonyban sincs a normalitással,vitázni azóta nem mer mióta böszmécske lemosta.

Toportyán Zsóti 2018.12.16. 09:30:51

@paraszthajszal: „Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat, és működni hagyni. Erről van itt szó. A felelősség őket terheli.

Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ebben a társadalomban, normális, civil polgár módjára, szerveződve levezessék. Ezt teszik lehetetlenné. Aztán amikor majd kergetik őket az utcákon, azt fogják mondani, hogy akik kergetik őket, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét! Őket terheli, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket.” (Orbán Viktor 1988.)

F

Toportyán Zsóti 2018.12.16. 09:31:35

@rallus: „Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat, és működni hagyni. Erről van itt szó. A felelősség őket terheli.

Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ebben a társadalomban, normális, civil polgár módjára, szerveződve levezessék. Ezt teszik lehetetlenné. Aztán amikor majd kergetik őket az utcákon, azt fogják mondani, hogy akik kergetik őket, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét! Őket terheli, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket.” (Orbán Viktor 1988.)

F

atomic power 1986DucaDuca 2018.12.16. 10:13:29

@Toportyán Zsóti:

"Őket terheli, akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket.” (Orbán Viktor 1988.)"

A pártállam idején mondta ezt, amikor nem volt szabad választás.

megamedve 2018.12.16. 10:17:18

@rallus:
A rendőrök viszik a könnygázt a tüntetőkhöz, vagy azok mennek oda érte?

A rendőrök állnak a tüntetők elé, vagy a tüntetők mennek oda hozzájuk?

Dickon 2018.12.16. 11:50:29

"A populizmus egyik neves szakértője .... Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára"

Szakértőnk szaktudását mi a pacipéniszért nem hasznosítják a liberális demokrácia féltői?
:)

"...arra figyelmeztet, hogy a tekintélyelvűség és a populista erők előretörését nem lehet csakis a tudatlansággal magyarázni, az okok sokkal mélyebben húzódnak meg, és a sajtónak pontosan ezeket kell feltárnia. "

:)))
Az nagyon, de nagyon jó volna már, ha a sajtó tényleg, de tényleg feltárná ezeket az okokat, mert eddig csak a köd szurkálása ment.

"A magyar politikus mestere annak, miként kell minden egyes újabb és újabb húzást azzal indokolni: ilyen szabályozás van másutt is Nyugaton."

Na most ha tényleg van, akkor a populisták már Nyugat-Európa spájzában vannak. Réges régen...
:)

"Csak éppen a végén Frankenstein-i állam jött létre, ahogy azt Kim Lane Scheppele találóan megfogalmazta. "

:DDDD
Kim is egy neves populizmus szakértő?

"Ezért kell a sajtónak a napi hírek mögött lévő tartós irányzatokat felmutatnia, hogy mindenki lássa a demokráciát fenyegető veszélyeket."

A sajtómunkások pocsék teljesítménye az oka annak, hogy Orbán lebontja Európát...vagy mit.
:)))

" De még ez is kevés, ha a fő politikai áramlat elitje továbbra is együttműködik a tekintélyelvű vezetőkkel ... A német autógyárak ugyanúgy vétkesek ebben, mint az Európai Néppárt. Mindkettő a mögé a hamis érv mögé bújik, hogy együttműködve mérsékelni lehet Orbánt. "

Azért az tényleg vicces, hogy populizmus szakértőinket rendszeresen orrba gyűri a valóság, miszerint a gazdasági és pénzügyi érdek mindig lenyomja a demokráciát sirató asszonykórust.
:))))

"Viszont igaz az az állításuk, hogy a kormányfő a legnépszerűbb politikus az erősen megosztott országban, és hogy az ellenzék nem kínál érdemi megoldást."

:DDDD
Na de kérem. Ilyet mondani, mikor a magyarországi ellenzék épp legszebb, legfényesebb napjait éli. Felháborító!!

Dickon 2018.12.16. 12:14:25

"A brit miniszterelnök még mindig tárgyalni akar a kilépés részleteiről, de Brüsszel nem enged és pontosan látja, hogy most már fontosabb témákkal kell foglalkoznia, mert erősödnek a populisták, illetve az EU-ellenes erők."

:DD
Addig játsszák a sértettet az EU bürokratái, hogy a britek is populisták és EU ellenesek lesznek. És lehet majd jajongani és siránkozni. Meg keresni az okokat...
:))))

"Az unió célja a béke és a jólét fenntartása. Az Egyesült Királyság nem Európa központja, és messze nem a világ köldöke. Ezt persze sok brit másként látja és csüng egy túlhaladott, nacionalista illúzión."

:DDD
Már a britek is... És mint látható, nagyképűségért nem kell a szomszédba menni az EU bürokratáinak sem.
:)

" De ha nem lesz megállapodás, azt a földrész jobban elviseli, mint a szigetország. Ennélfogva látnivaló, hogy a kiválásnak megvan a maga ára."

:DDD
Ide szorosan kapcsolódik az Erik, a viking című film idevágó jelenete:
"Nem süllyedünk!!!"

" Ezért az EU-nak sokkal inkább arra kellene odafigyelnie, mi történik Lengyelországban, Magyarországon, Romániában vagy Olaszországban. Az első három esetében a jogállami alapokkal vannak gondok. Az utóbbinál pénzügyi válság készülődik – a kiszámíthatatlan, populista kormány miatt. "

:)
Koncentráljuk polgártársak a jogállami keretekre! A britek le vannak szarva! Az olaszoknál meg úgy kb. félévszázada permanens pénzügyi válság van, az épp aktuális populista és tehetségtelen kormányzat miatt. De most majd megoldjuk!!
:)))

Dickon 2018.12.16. 12:47:03

" Az osztrák kormány legkevésbé a migráció ügyében tudta beváltani a reményeket a féléves uniós elnökség során"

Mondjuk Merkel mami megfenyegethette volna őket valamivel, hogy tegyék a dolgukat.
:)))

"Úgy tudni, hogy Strache pártelnök még a Néppárttal kötött szövetség felbontását is megpendítette, amikor Rogán Antallal tárgyalt, már ha Ausztria nem lép vissza az ENSZ migrációs csomagjától. A FPÖ különben sokkal inkább megtalálja a közös hangot a Fidesszel, mint az ÖVP, noha utóbbi egy pártcsaládba tartozik a magyar kormánypárttal. De a lényeg, hogy ezek után a Kurz-kabinet visszavonulót fújt, és ily módon megakadályozta, hogy az unió közös álláspontot alakítson ki a kérdésben. Annál is inkább, mivel Magyarország és több, más tagállam is követte a példát."

Hát barátaim, sokkal könnyebben menne ez, ha nem sumákolnátok. Tessék szépen elmondani, hogy miért van szükség az irányított bevándorlásra. Őszintén. Nem kell menekültnek hívni a bevándorlót. stb...de ti ezt tudjátok, ugye?
:)))

"A budapesti megmozdulásokat a „rabszolga törvény” váltotta ki, de mára már az Orbánnal elégedetlen polgárok lázadása nőtt ki belőlük. "

:)))
Tegnap a lázadás épp szünetelt a hétvége és a hó miatt.

"Az ellenzék azt közölte, hogy cselekedni kíván, elég volt a szavakból. "

Ezeket a szavakat halljuk az ellenzéktől úgy 8 éve. De majd most cselekszenek...
:)

"A hatalom fél, hogy tovább terjednek a demonstrációk"

:DDD
Ja, rendőrök ezreit, vízágyúkat vezényelt az utcára és tüntetők százait tartóztatta le. Oh ... várj csak! .... Ez Párizsban volt.

"Krekó Péter úgy ítéli meg, hogy a kormány igyekszik agyonhallgatni az eseményeket, mert attól tart, hogy egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz, ha a sajtó beszámol azokról. "
Biztos az agyonhallgatás miatt számoltak be róla a hírekben, meg gúnyolták az idióta sajtóklubbos műsoraikban.
:))))
És akkor még nem beszéltünk az ATV és az Index agyonhallgatott élő közvetítéseiről.
:)

"Mindenesetre a tüntetések az ellenzéket erősíthetik."

Hát a Fideszt biztos nem. Hogy az ellenzéket? Hát...ööö...A remény hal meg utoljára.
:)

" Az ellenzéki pártok az összefogás szükségességét emelik ki, főként a közelgő európai választások miatt."

Na végre. Csak benőtt a fejük lágya 2018 végére. Ezt is megértük végre.
:)

" A felmérések arra utalnak, hogy Orbánt csak egy radikális mozgalom tudná megbuktatni. A Pulzus közvélemény kutatása azt hozta ki, hogy a megkérdezettek 81 %-a egyetért a tiltakozással, vagyis a Fidesz-hívek jelentős része sem mindenben támogatja a hatalmat."

Vagyis a Fidesz legyőzhető. De azért nagy összegben nem mernék arra fogadni, hogy ezt már az EU választások alkalmával láthatjuk. Pulzus ide, Pulzus oda...
:))

Dickon 2018.12.16. 12:55:30

"A lap szerint Budapesten jó 10 éve nem voltak olyan heves tüntetések, mint a héten három este is."

És már ezt is hevesnek kell nevezni. Mert aki a kicsit nem becsüli...
:))))

"A megmozdulásokat a közösségi hálón keresztül szervezték..."

:DDDD
És sokan onnan is követték. Fotelforradalmárok. Hát igen...a harmadikat is többen lájkolták, mint ahányan kint voltak a három nap alatt. Így lehet megdönteni a zsarnoki diktatúrát otthonról, a meleg szobából, kekszet és teasüteményt majszolva, a monitor előtt ülve. 68-as elődeik most sírnak...
:))))

" de a bal-, illetve szélsőjobbos ellenzék is mozgósított."

Már akik maradtak a kiválások után.
:)))

"A tiltakozás másik kiváltó oka a közigazgatási bíróságok felállítása, mert az ellenzők szerint a politika ily módon hatalmas befolyáshoz jut az igazságszolgáltatás fölött. "

Erről oly keveset hallottunk a tüntetőktől és a megjelent ellenzéki politikusoktól.
:)))

A Kossuth téren a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg ellen, amely palackokat és a füstgránátokat dobált.

:)
Win-win...

LKerekes 2018.12.16. 13:02:28

@megamedve:
Ne álmodj. És mi van, ha az a néhánytucat buzi mérgesebb lesz?

taga20 2018.12.16. 13:04:45

@Dickon: diki, te ezért pénzt kapsz, vagy csak kommunista vasárnapban nyomod?

taga20 2018.12.16. 13:05:48

@LKerekes: laci, akkor seggbe leszel baszva, amire mindig is vágytál!:)))

Dickon 2018.12.16. 13:16:28

"Egyre erősödik a tiltakozás Magyarországon a túlórák számának növelése ellen. Csütörtökről péntekre virradóra, immár a 3. éjszaka, ezrek vonultak az utcákra, hogy demonstráljanak a jobboldali-nemzeti kormány ellen. Ezúttal azonban kevesebb volt az összecsapás a rendőrséggel."

:))))

És nem kell majd azon csodálkozni, ha egy hét múlva már tüntetés sem lesz.

"A jelentés megemlíti, hogy Szabó Tímea közvetlen közelről fújta a sípot Orbán képébe."

Rémisztő jelenet volt. Nagyon féltünk, hogy a könyörtelen diktátor Tímeába lövet vagy elviteti a gulágra. Szerencsére senkinek sem esett baja....
:)

" Az IG Metall és a német autógyárak, valamint a Siemens legfelső üzemi tanácsa támogatja a megmozdulásokat."

Öööö....azt nem támogatnák véletlenül, hogy például a győri AUDI-ban a magyar melós eurocentre pontosan annyi fizetést kapjon, mint az Ingolstadt-ban dolgozó német szaki?
:)))

Dickon 2018.12.16. 13:17:51

@taga20:
Felkészületlen és felületes vagy.
Ez kérlek túlóra. Az első néhány a 300-ból.
:))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 13:22:16

@Dickon: "Addig játsszák a sértettet az EU bürokratái, hogy a britek is populisták és EU ellenesek lesznek."

Úgy látom, te új vagy itt a Földön. Vagy legalábbis Európában. :))

A britek már régóta EU ellenesek, annyira, hogy a populisták hazudozásának hatására pár éve egy népszavazáson az EU-ból való kilépésre szavaztak.

"És lehet majd jajongani és siránkozni."

A britek azóta is siránkoznak, hogy nem is úgy gondolták, kapásból elvesztették megtakarításaik 10%-át, a cégek menekülnek Londonból, meg minden más bajuk van. Az EU-nak is rossz a Brexit, de a briteknek tragédia. Pedig szegény britek belépését de Gaulle tíz évig blokkolta. És most kiesnek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 13:23:17

@Dickon: Felkészületlen és felületes vagy."

... mondja az, aki eddig még csak nem is hallott a brexitről. :))

Zoltan Hazafi 2018.12.16. 13:24:27

@paraszthajszal: "Az ellenzéki pártocskák semmiben sem értenek egyet azon kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr nem szimpatikus nekik. "
- Egy vadászaton mindössze abban kell egyetérteni, hogy milyen vadra kerüljön a célkereszt.
Aztán - ha a fővad elbukott, a többi szépen lehasal. Te is.

taga20 2018.12.16. 13:34:07

@Dickon: lesz az még 400 is. aztán 3 év múlva csak pislogsz, mint a júkinyúl, hogy a fityeszmaffia seggbe baszott és még ki sem fizetett!:))

diki, te nem vagy az a kiköpött retardált fityeszork.

neked tetszik ez a rendszer? neked tetszik ami 8 éve folyik ebben az országban?

komolyan kérdezem.

:)))

Dickon 2018.12.16. 13:37:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

:DDDD
Ezek a mocsok nacionalista britek annyira EU ellenesek és populisták, hogy a szavazáson 52 százalékuk szavazott csak 48 százalék ellenében a kilépésre. Épphogy....majdnem...
És 33 millióan szavaztak...a 46-ból.
:)

És most, ha jól emlékszem, már nem így gondolják. Közel sem. De az EU bürokratái besértődtek. Hogy veszít rajta az EU is? Kit érdekel?! Szívjanak csak a britek! Most majd megtanulják...majd behódolnak...Kemények vagyunk polgártársak!!!
:)))

Dickon 2018.12.16. 13:40:10

@taga20:
400 csak jövőre lesz. Most még az idei 300-at koptatom.
:)))))))

Kérdésedre azt kell válaszolnom:
Tetszik!
(Emlékszel az Airplane 2 idevágó jelenetére? Az orosz tévébemondóra?)
:)

atomic power 1986DucaDuca 2018.12.16. 13:40:21

„Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára azonban arra figyelmeztet, hogy a tekintélyelvűség és a populista erők előretörését nem lehet csakis a tudatlansággal magyarázni, az okok sokkal mélyebben húzódnak meg, és a sajtónak pontosan ezeket kell feltárnia. „

Fel van már tárva:

1. Gazdasági vonalon: A neoliberális gazdaságpolitika okozta munkanélküliség, a reálbérek hosszú távú stagnálása, a közjó hanyatlása, gyengülő állam-gyengülő állami védőháló, a fogyasztás előtérbe kerülése a takarékossággal szemben, az emberek eladósodása. A nyereségek privatizálása, a kockázatok társadalommal történő megfizettetése.

2. Politikai vonalon: az egyén autonómiájának túlzott hangsúlyozása, az individualizmus felerősödése a társadalmi kohézió rovására, amivel együtt járt a liberalizmus kiüresedése.

3. Ezzel szemben a délkelet-ázsiai országok bebizonyították, hogy az általuk működtetett kapitalista verzió /ahol a gazdaság és a társadalom nemzeti irányú átalakuláson ment keresztül és az állam a gazdasági folyamatokba erőteljesen beavatkozik, a politikai demokrácia korlátozott/ gyors gazdasági fejlődést képes produkálni.

taga20 2018.12.16. 13:41:59

@Dickon: haver, te bazdmeg ma fullba tolod a retardáltat.

taga20 2018.12.16. 13:43:28

@Dickon: és melyik része tetszik?

a bizniszdzset, mészaroslölö, vagy a kukaholding?

Dickon 2018.12.16. 13:46:24

@taga20:

Hát konkrétan mindegyik része.
:)

taga20 2018.12.16. 13:50:58

@Dickon: és szerinted ez rendjén van?

Dickon 2018.12.16. 13:52:00

@taga20:

Épp most olvastam Szelestey úr sajtószemléjében, hogy tenni kell a populizmus ellen és hogy fel kell tárni az okokat.
Eközben meg az van, hogy az EU besértődött bürokratái most már kint tartanák a briteke, és az sem érdekli őket, hogy ezzel esetleg erősödik a brit nacionalizmus és előretörnek a populisták.
Te, ezek az EU-ban olyanok mint a sportszeletes csávó, a reklámban. Az bármit csinál, biztos rosszul sül el.
:)))))

Dickon 2018.12.16. 13:56:56

@taga20:

Nincs, de ilyenkor eszembe jut, hogy az ellenzék milyen kvalitásokkal rendelkezik, hirtelen úgy találom, hogy ez rendjén van így.
Például én egy négyéves próbaidőszakra ráengedném Budapestre Puzsért...főpolgármesternek. Szerintem rendkívül szórakoztató időszak lenne.
:))))

taga20 2018.12.16. 14:20:45

@Dickon: szerintem az e-jegynél nincs szórakoztatóbb?

Dickon 2018.12.16. 14:31:27

@taga20:
Azért van még egy pár röhejes sztori. De képzeld el az egész problémahalmazt és ehhez még Puzsért, aki majd megoldj és rendbe teszi.
Vagyok annyira önző és szemét, hogy azt kívánom, sikerüljön neki. Nagyon szórakoztató lesz.
:))

taga20 2018.12.16. 14:45:11

@Dickon: van még? meséjj fityeszdroid!

tudod mi a különbség a geci/tarlós és a puzsér között?

Dickon 2018.12.16. 15:00:18

@taga20:
Mi a különbség Tarlós és Puzsér között?
:)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 15:02:49

@Dickon: "Mi a különbség Tarlós és Puzsér között?"

Tarlós élhetetlenebb várost szeretne, a Rómait el akarja pusztítani. Puzsér élhetőbb várost szeretne, autómentessé tenné a város közepét.

Pedig mennyire örültem, mikor demszkit végre sikerült elzavarni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 15:11:56

@taga20: "az e-jegynél nincs szórakoztatóbb?"

A felújított/új orosz metrókocsik? Terrorista fakoczka? A nagykörúti villamossínek kétévenkénti felújítása? A kiszélesített Margithíd nemlétező biciklisávja az autóúton? Semmibe vezető, hirtelen megszűnő bicikliutak? Bicikli halálutak? A Keleti 7 éves felújítása? Moszkvatér hatmilliárdos felújítása, az eredmény egy ugyanolyan szar tér? Moszkvatér fásítása kiszáradt csemetékkel? Pesti északi rakpart parkká, alakítása, de kivágtak minden fát. Bármely fairtás Budapesten?

Erős a verseny, az biztos. :))

paraszthajszal 2018.12.16. 15:24:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „Tarlós élhetetlenebb várost szeretne, a Rómait el akarja pusztítani.”

Hazudsz, libbant, Tarlós nem akar elpusztítani semmit, és ő is élhetőbb várost szeretne.

Ami viszont a fákat illeti, nyilván a kivágott fákat lehet sajnálni, de egyetlen fa sem fontosabb egy lakóháznál, ahol egy család lakik. Ha annak az ára, hogy ezt megvédjük az árvíztől, egy fa kivágása, akkor ezt az áldozatot meg kell hozni.

„Puzsér élhetőbb várost szeretne, autómentessé tenné a város közepét”

Ha te és Puzsér egy nyugodt, gyér forgalmú, a természettel harmóniában élő településen szeretnél élni, ahol mindenki gyalog megy mindenhová, akkor költözzetek le falura.

Budapest egy milliós nagyváros, ennek megfelelően szerényebb természeti adottságokkal és intenzívebb közúti forgalommal. Én elhiszem, hogy ez nem való mindenkinek, de nem is kötelező mindenkinek Budapesten lakni.

Dickon 2018.12.16. 15:24:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: @taga20:

:)))
Én azért szeretném Puzsért, mert még sosem irányított egy ekkora egységet, egy ilyen bonyolult és összetett "valamit", mint egy milliós város. Elődei (Demszky és Tarlós) legalább rendelkeztek némi vezetői tapasztalattal. Puzsér lesz az elefánt a porcelánboltban. Ha úgy nézzük, akkor akár Havas Henrik is lehetne, de jó lesz a Puzsér is.
:)
Azért szeretném, mert ha kapna négy "próbaévet", akkor talán az ellenzéki oldalon néhányan rájönnének arra, hogy jelöltjeiknek egy kicsit többet kellene adni, többet nyújtani annál, hogy "jó arc, szeretjük".
:)

taga20 2018.12.16. 15:38:23

@paraszthajszal: mi van retek, előbújtál?

"Ahogy azt Móricka elképzeli."

olvasgatunk-plagizálunk nertárs?:)

gondolom, akkor az időgépet is végignézted. hogy tetszik a múlt?

nem válaszoltál kutyafattya, csak sunnyogsz, mint a gecigazdád!

taga20 2018.12.16. 15:41:26

@Dickon: boris johnsonról hallottál már?

nem csárszbronzonról, ha nem a 8 éven át polgármesterről:)

Dickon 2018.12.16. 15:48:19

@taga20:

:)))
Igen, ő az a londoni polgi, aki a britek kilépési szándékát támogatta.
Hogyne hallottam volna róla!
:))))

taga20 2018.12.16. 15:54:06

@Dickon: móricka, neked mindenről a pina jut eszedbe?:)

haver, ez a szerencsétlen fasz 8 évig volt london polgármestere. szerintem puzsér két nagyságrenddel nagyobb koponya.

pedig mostanában utálom robit:)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 15:58:14

@paraszthajszal: "megvédjük az árvíztől"

Az ártéren épített nyaralót az én pénzemen ne védje meg senki az árvíztől. Főleg ne a Római part feláldozásával.

Dickon 2018.12.16. 15:59:18

@taga20:
:)
Puzsér nem egy nagy koponya. Egy Fábry Sanyiba oltott Havas Henrik, 10-es hangerőre tekerve...
:))))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 16:06:51

@Dickon: "Demszky ...) legalább rendelkeztek némi vezetői tapasztalattal"

He? Pontosabban? Autót vezetett? Vagy áramot?

A fityiszmaffia állandóan abba a hibába esik, hogy azt hiszi, a vezetőnek kell minden apró dologra odafigyelnie. A csúti geci dönti azt is el, hogy a nemzet csalogányát mely cég szponzorálja, vagy a közbeszerzéseket ki nyerje. Nem ez a dolga. Az irányokat, prioritásokat kell meghatároznia, a részletek kidolgozására ott vannak a beosztottjai.

A csúti gecinek milyen irányítási tapasztalata volt 1998-ban? Semmilyen. Azóta se képes irányítani az országot, megy az összevissza egyedül is. Elég szarul, sajnos.

A tarlós kicsiben kezdte, eligazgatta Óbudát, aztán feszült neki Budapestnek. Óbuda még egész jól ment neki.

taga20 2018.12.16. 16:09:25

@Dickon: rendben elfogadom.

és mi a véleményed tállaievtársról, rezsiszilárdról, kósakupaklaláról, mészaroslölöről, pintérbűnözősanyáról, usw.

ne mond haver, hogy neked ezek tetszenek!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 16:11:00

@paraszthajszal: "Tarlós nem akar elpusztítani semmit, és ő is élhetőbb várost szeretne."

Megint hazudsz, fideSSfasszopó.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.16. 16:15:38

@taga20: "és mi a véleményed tállaievtársról, rezsiszilárdról, kósakupaklaláról, mészaroslölöről, pintérbűnözősanyáról"

A csúti geci gondoskodik arról, hogy csak a leggennyesebb alakok kerüljenek vezető beosztásba. Kivétel a Kásler, mert az csak futóbolond. Gulyás "meginthazudokegynagyot" Gergelyt kifelejtetted,. Megtéveszt a babaarca és ártatlan tekintete. Ne bízz abban, aki pislogás nélkül tud hazudni.

Dickon 2018.12.16. 16:18:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

:DDDDDDDD
Ahhoz, hogy beosztottjaid jól, hasznosan és eredményesen dolgozzanak, jó vezetőnek kell lenned. Puzsér nem az. Ez látszik. Egy hangember. Sok ilyen van. Általában nagyot buknak.
Kedvenc sztorim ehhez, Havas egyhetes államtitkársága. Annyit el kell ismernem, hogy ő legalább 6 nap után rájött, hogy sok ez neki, Puzsérnak ehhez sokkal több időre lenne szüksége.
Az ellenzéki oldalon sokan azt hiszik, hogy egy jelöltnek elég az, ha szerethető és jó arc. De ez nem így van.
Még Demszkynek is volt, (ha nem is túl sok) annyi politikusi (politikai?) előélete, hogy volt némi fogalma arról, hogy milyen vezetni egy csapatot.
:)

Dickon 2018.12.16. 16:19:52

@taga20:

Pártkatonák...kivéve Pintér. Tudjuk miért.
:)

Dickon 2018.12.16. 16:23:30

@taga20:

:DDD

Komolyan érdekelne, és a macsek is válaszolhat, hogy mire tippeltek. Meddig tartanak a tüntetések? Mondhattok időpontot vagy akár lehet az a futurisztikus végkifejlet is,hogy a kormány bukásáig...stb... Tippeljetek.

Én azt mondom, hogy karácsony után már a kutya sem fog kimenni.
:)

taga20 2018.12.16. 16:35:44

@Dickon: diki, nem tudom mennyi idős vagy, de te mit tippeltél volna 1988-ban, meddig lesz még hatalmon a csúti pártitkár bandája, bizonyos orbángyőző?

tudom kicsit sántít a példám, de azért érted az élcet? remélem!

Dickon 2018.12.16. 16:44:35

@taga20:

Mivel egy picit tényleg sántít a példád, ezért tippelhetnél egyet.
:)

taga20 2018.12.16. 16:48:48

@Dickon: az élcet nem érted mi?

hallod tudod mit sajnálok? hogy az olyan értelmes arcok, mint te is, hogy tudtok lemenni kutyába? és ez most nem a nyalás helye, de

komolyan sajnállak téged és mondjuk gulyás gergelyt.

tényleg nem értelek benneteket. mire jó ez nektek?:)

Dickon 2018.12.16. 17:06:19

@taga20:

Hát, ha már nem tippelsz, mit szólsz ahhoz, hogy Magomed "legjobb barátja" énekel a tüntetésen?
:)

taga20 2018.12.16. 17:08:53

@Dickon: diki, remélem magomed lesz a legjobb haverod az életedben.

tényleg nem értelek benneteket. mire jó ez nektek?:)

Dickon 2018.12.16. 17:55:25

@taga20:

Inkább nézd a tüntetés közvetítését.
A csajok elég jó beszédeket mondtak.
:)

taga20 2018.12.16. 18:44:38

@Dickon: diki, veled ellentétben ott voltam decemberben, mikor az alapszarodat megszavazta a fityeszcsürhe,.

én ott voltam, mikor szakadt az eső a tanár tűntetésen a parlamentnél.

én ott voltam április nyolc után a tömegben.

te hol voltál szardarab fityeszork?

békamenetes komcsiszarral ne próbálkozz!

Dickon 2018.12.16. 19:04:16

@taga20:

:DDDDDD

Ne viccelj már! Fideszesként miért legyek ott egy ellenzéki tüntetésen?
:))))

taga20 2018.12.16. 19:25:26

@Dickon: diki, ha visznek a giotinhoz, mint dantont, én szólok az érdekedben.
hogy te nem voltál akkora tróger, mint most. csak mektévedtél!:)

bazdmeg, te normális vagy, mikor ezeket a szarokat leírod?

a kurvaanyádat! és mék bírlak is retek! hülye vagyok:)

zenét bírod te félművelt fityeszszar?:) nesze!

küldöm a szomszédomat. kurvajó, lehet hogy nem érdemled mek!

www.youtube.com/watch?v=trzqUC6aZVA&start_radio=1&list=RDtrzqUC6aZVA

2018.12.16. 19:42:31

@paraszthajszal: milyen eredményeket tenne tönkre a haza árulók csapata?A kitömőtt zsebeű hozzá nem értők kinevezését gondolod eredménynek,mert az ezer éves magyar hagyomány!

paraszthajszal 2018.12.16. 19:52:45

@csulla: „milyen eredményeket tenne tönkre a haza árulók csapata”

Például erre gondolok: www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/12/05/rekordot-dontott-a-gazdasagi-novekedes

taga20 2018.12.16. 20:08:09

@paraszthajszal: mi van retek, előbújtál?

"Ahogy azt Móricka elképzeli."

olvasgatunk-plagizálunk nertárs?:)

gondolom, akkor az időgépet is végignézted. hogy tetszik a múlt?

nem válaszoltál kutyafattya, csak sunnyogsz, mint a gecigazdád!

ELÉG VOLT BELŐLETEK!

Sir Bates dö Hól 2018.12.16. 20:53:28

@atomic power 1986DucaDuca: krumplival hogy állsz? kommentelni is egy vizsgafeladat a kancsalgyurkai népfőiskolán? mert akkor megértem (bár akkor sem kellene hülyeséget írnod!). látom, az utolsó torkozásod óta érdemben már nem kommentelsz, nem szakmázol! tanultál a kudarcból, nagyon helyes, nem vagy reménytelen;-)...

Sir Bates dö Hól 2018.12.16. 20:59:33

@Dickon: kedvtelve olvasgatom a vasárnapi "geciskedésed":-)... de melyik holló ne csapná le a magas labdát?!...

Sir Bates dö Hól 2018.12.16. 21:11:57

@atomic power 1986DucaDuca: pubi! 1/ okés, annyival kiegészítve, hogy a globalizáció hatásai a gazdaságra teljesen váratlanul ért mindenkit; 2/ nem, a globalizáció kihívásaira a politikai establishment nem volt képes érdemben válaszolni, valamint arra sem, hogy a multinacionális vállalatok önálló aktorként jelentek meg a politikai életben; 3/ ezzel szemben a délkelet ázsiai országokban hírből sem ismerik a transzatlanti demokráciát, ott mindig is populista és tekintélyelvű rezsimek voltak.
kritikusan olvass, hülyeséget ne másolj ide! így csak a ner-ben találsz jól fizető állást, nemzetközi karrierről ne is álmodj! látod baz'meg, ezért nem kellett volna elüldözni a ceu-t! ott ezt bővebben kifejtették volna...

Sir Bates dö Hól 2018.12.16. 21:20:17

@paraszthajszal: azért az külön jó, hogy a "Magyar Büszkeség", "nem leszünk gyarmat" népe angol felirattal jelentkezik:-DDD... miért, magyarul ciki?!:-DDD...
süti beállítások módosítása