B1 blogcsalád



Európai Újságíró Szövetség: Orbán módszeresen visszaél a hatalmával

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 05. - Szelestey
  • A világ nem győz tiltakozni a jobboldali média fideszesítése ellen, de csak a borsót hányja a falra;
  • A szélsőséges osztrák alkancellár a CEU ügyében is teljesen egy követ fúj Orbán Viktorral, bár nyelvi leleményként ő legalább bevetette a vándoregyetem vádját;
  • A régi idők iránti áhítatot lovagolják meg napjaink konzervatív forradalmárai, ám a Magyarországot leszámítva sehol sincs többségük, hogy törvényesen keresztül vigyenek radikális változásokat.

Die Presse

die_presse.jpg

Az Európai Újságíró Szövetség bírálja a Magyarországon a most megalakult jobboldali médiaholdingot. A közlemény szerint a vélemények sokszínűségét fenyegeti, hogy összevonják a kormányhoz hű szerkesztőségeket, épp ezért le kell állítani a folyamatot. A nyilatkozat egyben emlékezteti az Orbán-kabinetet arra, hogy minden uniós tagállam köteles szavatolni a sajtópluralizmust, ideértve olyan feltételek biztosítását, amelyek lehetővé teszik, hogy a polgárok részt vegyenek a nyilvános vitákban, és nézeteiket minden félelem nélkül fejthessék ki. A szervezet felszólította a Bizottságot, hogy az tekintse a hatalommal való módszeres visszaélésnek a miniszterelnök próbálkozását a sajtószabadság korlátozására.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Szinte egyik pillanatról a másikra új hatalmi központ jött létre Magyarországon, ahol Orbán érdekében egyesültek a magánkézben lévő rádiók, tévék, újságok, netes portálok. A kereken 500 céget összefogó holdingot Liszkay Gábor, a kormányfő régi vazallusa vezeti. A Riporterek Határok Nélkül, valamint a Német Újságíró Szövetség is úgy reagált, hogy minden eddiginél nagyobb veszély leselkedik a magyar sajtószabadságra. Ám ezzel együtt, egy-két kivételt leszámítva nem lehet arra számítani, hogy lényeges változás következik be a magyar médiapiacon. Az eddigi gazdák ugyanis a miniszterelnök feltétlen híveinek számítanak és a kiadványok idáig is a hatalom irányvonalát szajkózták. Kivételt a Szabad Föld jelent, amely Mészáros Lőrinc közvetítésével kerül most Puch Lászlótól az alapítványba.

A Nézőpont Intézet szerint azonban a baloldali sajtó még így is enyhe fölényben van. Ugyanakkor az összevonás nagyon is igazodik ahhoz, amit Orbán korábban mondott az egyetlen hatalmi centrum szükségességéről. Hogy a G-nap után Mészáros, Habony és a többiek, a kormányfő bábjaiként valójában milyen szándékkal szálltak be a sajtóba, az most egyértelműen látszik. A magyar sajátosságok közé tartozik, hogy ha valamely orgánum gazdát vált, akkor azon mód megváltozik a politikai irányvonala.

The Times

the_times_1.jpg

A lap szerint vizsgáznak az osztrák értékek azzal, hogy a CEU Bécsbe települ. Az egyetem szempontjából a lépés ugyanakkor annyit jelent, mintha nem egy tűzforró edényben, hanem kis lángon főznék tovább az intézményt. Az igaz, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában túlnyomórészt semmilyen kifogás nem érheti a tanszabadságot. Csak éppen a kancellártól és a bécsi polgármestertől eltérően a Szabadságpárt valószínűleg nem túl lelkes a költözés láttán. Vezetői közül többen nyíltan osztják Orbán Viktor véleményét Soros Györgyről, mármint hogy ő a liberális összeesküvés főcsővezetője az európai kultúra aláásására.  Az FPÖ az utóbbi időben próbált megszabadulni az antiszemitizmus öröklött bajától, de az egymást követő botrányok arról árulkodnak, hogy azért a mélyben erős az ellenérzés a zsidókkal szemben.

Orbán számára a CEU lett minden, amit az általa szorgalmazott illiberális demokrácia nem akar. Az egyetem bécsi működése ugyanilyen okokból egy sor súrlódás forrása lehet. Ausztria persze nem Magyarország és az osztrák kormány nem olyan, mint a magyar rezsim. Bécs még nyílt, virágzó világváros, ahol a jogállam szigorúan köti a hatalmat. De most majd kiderül, hogy az értékek számítanak-e még annyit, mint két évvel ezelőtt.

 

Die Presse

die_presse.jpg

A Szabadságpárt vezére vándoregyetemnek nevezte a CEU-t és nagyon nem nézi jó szemmel, hogy az intézmény Bécsbe telepíti át az oktatás jó részét. Strache a kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón fejtette ki ellenvéleményét, ezzel szemben a kancellár úgy gondolja, hogy az osztrák főváros gazdagabb lesz az egyetem jelenlétével. Az FPÖ több politikusa is egyetért a hivatalos magyar állásponttal az iskola kapcsán. A pártelnök pl. most szintén azt hangoztatta, hogy a CEU-nak nincs amerikai részlege, ám az nem lehet, hogy egy egyetem ne tartsa be a felsőoktatási törvény rendelkezéseit.    

 

Der Standard

der_spiegel.jpg

Budapest, a magyar szellemi élet számára veszteség, hogy elüldözik a CEU-t. De hát az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán szemében mára zavaró tényezőnek számít az egyetem, miután az nyitott a világra és a kritikus vitára ösztönöz. Hogy az intézmény távozásra kényszerül, az alighanem még inkább próbára teszi a magyar-amerikai viszonyt, amely már amúgy is feszült Budapest mind inkább Moszkva-barát vonala miatt.

 

NZZ

nzz.jpg

Konzervatív forradalmárokat segít hatalomra, hogy sokan nem kérnek a globalizáció kihívásaiból, ám ez egyben azt is jelenti, hogy erősödik a megosztottság és az ostromlott vár-érzés. A nosztalgikus forradalom sajátossága, hogy hirdetői nem forrófejű fiatalok, hanem jól öltözött, idősebb urak. Orbán Viktor pl. kulturális ellenforradalmat emleget. A nemzeti konzervatívok számára a gyökeres változás valójában visszatérést jelent a jobb múlthoz. Azokat igyekeznek megnyerni, akik félnek a jövőtől és nyugtalanok az egyre átláthatatlanabb világban. Ezzel szemben úgy gondolják, hogy a nemzeti határok és az idealizált múlt védelmet nyújt számukra. Emellett a radikálisan forradalmi retorika kellő tetterőt sugároz a szemükben. A forradalom célja éppen a nosztalgia érzése.

A jobboldali forradalmárok nem osztály-, hanem kulturális harcot vívnak. Az ellenfelek közt ott találni többek közt az eurokratákat, az iszlámot, a 68-as mozgalommal felemelkedett elitet. Kelet-Európában a szocializmus által kínált egyenlőség iránti nosztalgia keveredik a nemzetté válás korszakainak élményeivel. Belejátszik még a naiv, a Vasfüggöny mögött kialakult kép a békés, egységes és jómódú Európáról is. Mindez, így együtt, természetesen nem illik össze, de azért érzések fontosak, a gondokat komolyan kell venni. A politikának reagálnia kell rájuk, szóval és tettel, miközben a nosztalgikus forradalmárok nem hajlandók vállalni a globalizáció káros következményeinek elhárításával együtt járó költségeket. Legyen szó a gazdasági válságról vagy az életszínvonal lényeges romlásáról.

Ellenben nagyon is próbára teszik a demokráciát és a jogállamot. Ahol hatalomra kerültek, pl. Európa közepén, ott keményre váltott a politikai légkör, megerősödtek a tekintélyelvű irányzatok. Magyarországon a választási törvény évekre előre szavatolja a Fidesz győzelmét. A hozzáértő köztisztviselőket és hivatásos diplomatákat lojális hívekre cserélték le. Orbán körül új kliensrendszer alakult ki. Az ostromlott vár-felfogás ráadásul szinte semmilyen eltérő véleményt nem fogad el. Ám a hatalom megtartásának kényszere szinte áthidalhatatlan ellentétekhez vezet. A lengyel kormány már meg is hátrált a külföldi tőke elleni kampányban. A megosztás és az ellenségeskedés rövid távon jót tesz a mozgósításnak, szétszakítja a lakosságot. De a kormánytöbbség semmiképpen nem elegendő a mélyreható változásokhoz. Ily módon pl. Kaczynskinak a közép felé kell elmozdulnia. A liberálisok azonban nem engedhetik át a forradalmároknak a politikai paletta közepét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7814433930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK13 2018.12.05. 07:56:25

továbbra sem látom az utcán tüntető tömegeket a Vasárnapi Hírek nevű förmedvény bezárását követően :)

rallus 2018.12.05. 08:20:05

"Az Európai Újságíró Szövetség bírálja a Magyarországon a most megalakult jobboldali médiaholdingot. A közlemény szerint a vélemények sokszínűségét fenyegeti,"

Ezek voltak azok, akik 2000 körül tökön szúrták magukat , mert szinte az egész média ballib volt? Mi az hogy! Nagyon is!

Cycmen 2018.12.05. 08:27:15

"A régi idők iránti áhítatot lovagolják meg napjaink konzervatív forradalmárai,"

Konzervatív forradalom????????? Maaargiiiiit!

Európai téridő 2018.12.05. 10:03:29

Lehetne kevésbé firkászcentrikusan?

Európai téridő 2018.12.05. 10:06:03

Jé, két címmel ugyanaz a lapszemle jelent meg a Híkereső Blog-dobozában! Jaj, de ciki!

NemodaBuda 2018.12.05. 10:47:21

@rallus: Liberálisabb volt, de hogy mind baloldali lett volna .... ?

NemodaBuda 2018.12.05. 10:50:34

Nyilvánvalónak kellene lennie, hogy egy egyetem nem attól amerikai, hogy Amerikában működik. Más iparágakban ez fel sem merülne. Tehát az a törvény, amelyre hivatkoznak sokan, az maga törvénytelen, És ez a lényeg. Orbán hoz olyan, önmagukban érthetetlen törvényeket, melyek egy következő kanyarban válnak döntő akadállyá. Orbán előre tervezetten gonosz, mikor tetszenek erre rájönni ? Őt egyben kell elutasítani, részletekben legfeljebb az ítélet végrehajtása után tessenek kiváncsiskodni !

rallus 2018.12.05. 10:50:56

@NemodaBuda: Nagyon avatott szem képes csak a két szektát megkülönböztetni egymástól... Ezért találó és elfogadott a ballib...

ebella 2018.12.05. 10:54:27

@FCUK13: Az emberek többsége nem olvas. Ezért is nyernek a kiszfiúk szakmányban.

NemodaBuda 2018.12.05. 10:55:14

Orbánt nem a végkimenetel alapján kell perelni ! Odáig kell visszamenni, ahol először lépett a törvények ellen. Amikor félretolta a magyar Alkotmányt a parlamenti mameluk szavazatokkal. Vagy még korábbra, amikor a parlamenti képviselőket eskette fel a feltétel nélküli együttszavazásra - ami akkor nyíltan az érvényes Alkotmány ellen szólt (ott a képvieselők saját lelkiismerete volt a mérvadó). Vagy a pártkatonák egymás utáni kinevezése és bebetonozása. A médiaszabályozásban hozott diszkriminációs cselekedetek (hátlap aláírása, mint komolyan felmerült kifogás). A független bíróságok elleni harc (még folyik). Nem folytatom, de az összes többi az ezekből fakadó gonosz tett !

ebella 2018.12.05. 10:57:48

@rallus: Pedig a világ tele van jobblibekkel. Ez (bal és lib egykutya)csak egy egyszerüsítés, az egyszerű emberek (fidesz szavazók derékhada) miatt.

sZulamith 2018.12.05. 14:05:42

" ....a vélemények sokszínűségét fenyegeti, hogy összevonják a kormányhoz hű szerkesztőségeket,..." Ebben nincs is probléma, mert náluk sokszínűségről szó nincs. A baj akkor van, ha a nem kormány hű szerkesztőséget/ket /?/ kiszorítják. Ha élni akarnak akkor ők is igazodnak:)

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 15:28:39

@rallus:""Az Európai Újságíró Szövetség bírálja a Magyarországon a most megalakult jobboldali médiaholdingot. A közlemény szerint a vélemények sokszínűségét fenyegeti,"

Ezek voltak azok, akik 2000 körül tökön szúrták magukat , mert szinte az egész média ballib volt? Mi az hogy! Nagyon is!"

csak azt nem értem, hogy miként juthatott el a fidesz habonyi-finkelsteini üzenete akkor a birkákhoz? erre válaszolj anyádmajma!...

Pretoriánus 2018.12.05. 18:50:05

MI van fiúk!? Megint késve álltatok munkába!
Nem találtátok meg ébredéskor a Tisztesség, Becsület, Hazaszeretet arcotokat.
Talán rossz helyen keresitek!!!!!!!!!!
Hm!
Ennyi alteregót nehéz lehet kezelni! DDDD:

Oxica 2018.12.05. 20:51:42

444.hu/2018/12/05/orban-nemzetstrategiai-jelentoseguve-minositette-a-kormanyzati-mediaalapitvanyt-nem-lesz-versenyjogi-vizsgalat

Ja, hogy a törvények csak az RTL re vonatkoznak, mi elvtársak?

Aztán még ilyen húzások után volt pofájuk a felcsúti lótolvaj cigányoknak Sargentinit pocskondiázni.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

Az meg a másik, hogy korlátlan pénzforrások mellett is képes volt 30 milliárdos veszteséget produkálni a szélsőjobboldali terrormédia.

Van is tippem, hogy kiknek kell finanszírozni a veszteséget, hát a lápi hülyemagyaroknak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.05. 21:05:24

"Az Európai Újságíró Szövetség bírálja a Magyarországon a most megalakult jobboldali médiaholdingot."

Bazmeg, 8 év után felébredtek? Újságírók, piha.

John Brennan 2018.12.05. 21:27:01

@Oxica: Te minek avatkozol bele az ország ügyeibe? Milyen jogon ugatsz?

morph on deer 2018.12.05. 22:47:17

“A jobboldali forradalmárok nem osztály-, hanem kulturális harcot vívnak.”

Inkább “vívnának” lenne a helyes szó, ugyanis fegyvertelenek szegénykéim!

Mert ugye a “kulturális harchoz” a kultúra elengedhetetlen része kéne, hogy legyen a felszerelésüknek, erre se híre, se hamva!
Az meg milyen dog, úgy küldeni csatába a hadakat, hogy lényegében harcképtelenek..! Elég csak itt körülnézni ;(

John Brennan 2018.12.05. 23:47:58

@morph on deer: Hát igen, nagyon nem értenek a művészetekhez sem ezek a jobboldaliak, egyikük sem szart még fehér zongorára vagy öntött le disznóvérrel egy Jézus szobrot.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.06. 13:05:03

" ... A világ nem győz tiltakozni a jobboldali média fideszesítése ellen, de csak a borsót hányja a falra; ..."

Az világ... erős túlzás, még nem hallottam róla, hogy a kínaiak vagy az oroszok nehezményeznék a fidesz elkötelezett liberálfasiszta sajtó szívatását... Szóval maradjunk annyiban, hogy ez az egész cirkusz csak és kizárólag a liberálfasisztáknak problémás, akik viszont nem a "VILÁG"

De hát mit várjunk el a "független" és "objektív" sajtótermékek újságíróitól. Ugyanúgy a fidesz gumicsontjait rágják, mint a magyar liberálnácik.

Ebből nem lesz itt kúrmányváltás, így sosem fogunk a Csuti Rabló Bandájától megszabadulni, hacsak nem valami katonai intervenció hatására, de ennek egyelőre nincs túl sok esélye (a magyar ballibák legnagyobb bánatára).

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.06. 16:05:11

@John Brennan:

Nem, nem öntöttek le senkit vérre, csak a fiatal tüntetőket szeretnék megsavazni. Szerinted kinek a javára van különbség?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.06. 16:06:39

@John Brennan:

Jé, ugatási jogot neked, meg a nertársaknak adnak? Csontot is kaptatok hozzá?;D

John Brennan 2018.12.06. 17:20:09

@látjátok feleim szümtükkel: Ha fiatal tüntetőket öntenek le savval a dékások vagy a sorosbérencek, most már az is művészet? Mert eddig csak a disznóvérrel leöntött Jézus szobrot tekintették művészetnek a progresszív baloldaliak.
süti beállítások módosítása