B1 blogcsalád



Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Sajtóstúl a házba - anekdoták a véres valóságról

2018. november 18. - jdesi

Fenyő János nagy ellenfele volt a postabankos Princz Gábor. Mindkettőjüknek volt befolyása a sajtó egy részére, és valószínűleg egyikük sem sajnálta arra az erőforrásokat, hogy a másikról kínos információkat tegyen közzé a rendelkezésére álló médiában.

Két nagy média-dinoszaurusz feszült egymásnak, csak úgy recsegtek-ropogtak az ágak körülöttük, amikor egyikük nekiment a másiknak – hogy ilyen költőien fessük le a küzdelmet. Fenyő érzékeny adatokat közölt Princzről a Postabank pánik után, hogy történt mindez? 

kicsifenyo_halala_nepszava.jpg

  1. február 28-án a most elhunyt Princz Gábornál beütött a krach. Kitört az úgynevezett Postabank-pánik. Hihetetlen sebességgel elterjedt a hír, hogy a Postabank – amelyik az OTP után talán a legnagyobb lakossági bank volt abban az időben – csődbe fog menni, s aki idejében nem menti ki a betétjét, annak oda a pénze. Pillanatok kellettek, hogy óriási sorok támadjanak a bankfiókok előtt. Órákat várakoztak a népek, nem kevesen egész éjszaka kint fagyoskodtak, hogy vagyonkájukat megmentsék. Miközben természetesen, éppen ezzel a rohammal sodorták végveszélybe a bankot, de ez egy másik történet.

A Népszava szerkesztőségének dolgozói sejtették, hogy valami náluk is mindjárt történik e nevezetes napon. Nyilván Fenyő nem hagyja szó nélkül az egyik legfőbb ellenfelénél kialakult helyzetet.

Ám a laptulajdonos magánrepülője csak késő délután landolt Budapesten. Fenyő pár barátjával talán éppen Olaszországban időzött, kiugrottak egy jó kis ebédre.

Délután érkezett meg a házba, feljött a szerkesztőségbe, maga elé húzta a levonatokat, címjavaslatokat kért a szerkesztőktől. Higgadt volt és megfontolt. Nem látszott rajta az elégedettség, hogy a nagy ellenfél így megroppant. Sőt, határozottan arra intette a riadtan tébláboló ügyeleteseket, hogy legyenek mértéktartóak és visszafogottak. Nem kell triumfálni, tilos kárörvendeni. Nyugalom.

Telt-múlt az idő, ahogy azt el is várjuk tőle. Szálltak a napok, fogyatkoztak a lapok a kalendáriumban. Egy szépnek nem mondható, jeges reggelen

a gazda megint ott járt a lapindító értekezleten, és felvetette, hogy a pánik napjaiban jóval több pénzt vettek ki a Postabankból, mint azt az intézmény maga bevallja. A pénzintézet helyzete ezért sokkal ingatagabb, mint azt általában hiszik. Legyünk szívesek erről dokumentumokat szerezni – adta ki az utasítást, majd elvonult.

Na, persze, ennyi az egész! Majd bemegyünk egy fiókba, sorszámot húzunk, és amikor ránk kerül a sor, illedelmesen kérünk egy igazolást arról, hogy hazudni tetszettek, és most akkor szíveskedjenek átadni a valós adatokat, dohogtak a szerkesztők. Majd, a tulajdonosi ukáz dacára, nem tettek semmit. Ugyanis tökéletesesen magukénak érezték egy kiváló kollégájuk szentenciáját, amely szerint, ha nehéz az ügy, semmit sem szabad tenni. Ugyanis kétféle probléma van. Az egyiket amúgy sem lehet megoldani, akkor minek erőlködni, a másik meg úgyis megoldódik magától – akkor meg minek küzdeni.

E szellemben forgott tovább a Föld az univerzum nagy rendszerében. Néha a tulaj felvetette, hol is van már a cáfolhatatlan bizonyíték a hazugságra. Ilyenkor mindig nyugalomra intettük, hogy mindjárt meglesz – és továbbra is lelkesen nem tettünk semmit.

Ám egy szép napon, láss csodát, jelentkezett egy pasas teljesen magától, félve és óvatosan, hogy esetleg neki lenne egy papírja arról, hogy a Postabankból a pánik idején több pénzt vettek ki az emberek, mint amennyit a bank bevallott – ha megérne ez nekünk némi kézpénzt.

A szív persze gyorsabban dobogott, de a pókerarc meg sem rezzent.

– Nem nagyon. Kit érdekel ez a régi ügy, dobja inkább az egészet a papírkosárba –hangzott a válasz.

Nem sok idő telt el, s már a főszerkesztővel dugtuk össze a fejünket. Talán, ha 100 000 forintot kért a közvetítő a dokumentumért. Rövidesen Fenyő János is áldását adta az akvizícióra. Így hősünk zsebre vágott egy borítékot 100 000 jó magyar forinttal, amit a gyakornokok béréből vettek kölcsön, és elindult a Duna-parti korzóra, a megbeszélt találkozóra.

Hamarosan megjelent a dealer is, kezében egy borítékkal, amely állítása szerint az árut tartalmazta. Miután a felek mindegyike látott már krimit, ámde maximum ennyi praxisuk volt az efféle üzletek lebonyolításában, hát rövid, kínos beszélgetés kezdődött. Vajon átvág-e a papírral, vagy elfut a pénzzel, ha odaadom, gondolta az egyik. Vajon kikapja-e a kezemből a borítékot, netán egy értéktelen fecnikkel kitömött borítékot nyoma a kezembe, gondolta a másik.

Ámde mégsem állhattak ott örökké a korzón, előbb-utóbb mégiscsak tulajdonost cseréltek a csomagocskák. És, bár ez szinte hihetetlen, mindenki azt kapta, amire vágyott.

A szerkesztőségben nagy volt az öröm. Tessék, teljesítettük kenyéradó gazdánk kívánságát.

Ám Fenyő csak morgott, amikor meglátta. „Ez egy használhatatlan sajtpapír, semmire nem jó. Ezért szórtatok ki 100 000 forintot? Ez még le sincs pecsételve! Nem jó ez semmire”, dohogott. Majd azon nyomban közölte, hogy a 100 000 forintot, amit a gyakornokok honoráriumából reszkíroztunk, nem adja meg nekünk.

 

postabank_panik_papir_nepszava.jpg

Mégsem mehetünk vissza egy pecsétért – állapodtunk meg magunkban, és nagyon sajnáltuk a gyakornokokat.

Aztán persze rövidesen kiderült, hogy nem a papírral van baj, hanem éppen politikailag nem aktuális efféle botrányba belekeveredni.

Megint fordult velünk a Föld, és egy szép napon azt üzente Fenyő, hogy mégiscsak jó valamire ez a számítógépes leporelló, amit szereztünk, rakjuk végre már be az újságba.

No, és akkor a gyakornokok is megkapták az elmaradt bérüket.

 

Ez és más efféle történetek pedig a Sajtóstúl a házba című könyvben olvashatóak nagy tételben. Csak ínyenceknek. Csak katt ide.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4814378569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.11.18. 10:03:20

Miért jut eszembe erről az "újságíró poén". :-(

Hír az az amit elhallgatnak. Minden más az hirdetés. :-(

Gábris szomszéd 2018.11.18. 11:16:57

@rdos: Soros, Gyurcsán és Vona a hibás. :)

Cycmen 2018.11.18. 12:47:03

"Órákat várakoztak a népek, nem kevesen egész éjszaka kint fagyoskodtak, hogy vagyonkájukat megmentsék. Miközben természetesen, éppen ezzel a rohammal sodorták végveszélybe a bankot, de ez egy másik történet."

Ezt a szöveget annyiszor olvastam már de nem tudok betelni vele!
Persze hogy a hülye betétesek miatt mennek csődbe az amúgy kiválóan vezetett becsületes bankárokkal dugig megtömött prosperáló pénzintézetek!

laci_52 2018.11.18. 23:34:51

Princz sokkal okosabb volt, mint Fenyő: ő arra törekedett, hogy minél több embernek(pártállástól függetlenül!) tejeljen és így szövetségeseket szerezzen,meg is úszta a stiklijeit felelősségre vonás nélkül(bár amikor meleg volt a pite, Bécsben volt és állandó kapcsolatban volt az ügyvédjével, hogy a letartóztatás elől időben Dél-Afrikába menekülhessen!).

Fenyő viszont azt hitte, hogy sérthetetlen, egyre több ellenséget szerzett magának és ezt lett a veszte.

Bicepsz Elek77 2018.11.19. 00:14:03

@laci_52:
Princz-et hagytak futni, mert sok kolcsont adott ide-oda, es jobb volt nem visszafizetni.
Amugy erdekes elolvasni Kende Petertol a "Bank bianco" cimu konyvet. Ott sokminden le van irva(persze P.G. egy "szent ember").
A bankokert elet-halal harc folyt(lasd Sanyi bacsi vs Bokros, aki "beleragadt a liftbe" anekdotat stb.), es szerencsere sok hazai kezben maradt.
Princztol en mukincset se vennek(kb. kinezetre olyan), nemhogy bankot biznek ra!!

Birkesz 2018.11.19. 10:28:01

@Cycmen: Pedig van benne igazság. Még egy valóban becsületesen vezetett bankot is hazavágna egy olyan roham, éppen azért, mert a bank nem páncélszekrénybe zárva tartja a betétesek pénzét, hanem pl. hitelbe kihelyezve.
Az, hogy közben voltak sötét ügyletek a Postabank mögött, nem változtat azon, hogy egy ilyen roham csak ront a helyzeten.

Minden ballib bérretteg 2018.11.19. 11:00:10

Princz VIP listája tele volt MSZP-s és SZDSZ-es tolvajok nevével.
Gyurcsány is ott figyelt rajta pl, és baráti köre.

Nem ártana ezeket a tényeket is közölni az ügy kapcsán.

Minden ballib bérretteg 2018.11.19. 11:01:48

Érdemes a ballibek által kivégeztetett újságíró Tom Kennedy Pénzrengés című munkáját elolvasni:

www.sokkaljobb.hu/content/tom-kennedy-p%C3%A9nzreng%C3%A9s-1-r%C3%A9sz

zuhanorepulesss 2018.11.19. 11:54:52

@Cycmen: A bankban nem tartják egy összegben az összes betétes betétjét. Legtöbb esetben ezt az összeget magas kamatért azonnal kihelyezik hitelként. A hitel nem fog azonnal visszafolyni a bankba, ha pánik tör ki, de ha a betétesek elkezdik kivonni a betétet, fizetésképtelenné válik rövid időn belül bármelyik pénzintézet.
S itt még nem beszéltünk a pánzről, amit ellopnak, barátok üzleteibe tolnak, stb.
A bankok üzletpolitikája teszi lehetővé, hogy a kis hiteles biztonságos kamatozásban tudja a pénzét, de hamar meg lehet ingatni egy ilyen szervezetet.

Jakab.gipsz 2018.11.19. 12:16:02

Halottakról jót vagy semmit, felesleges pletykálkodni.

"A játszma elején a parasztok, kettőt is léphetnek előre". mondta ezt a triviális igazságot egykor valaki.

Ezek az urak már a harmadik lépésüket tervezgették.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.19. 14:25:06

@Gábris szomszéd: Nagy vezéred nevének végéről lemaradt egy y.. Nehéz megjegyezni: Kulcsár Attila egy i-t biggyesztett hozzá..;)

ételizésítő 2018.11.19. 15:20:05

Egy adat hogy lehet érzékeny? Megsértődik, vagy fáj neki valami?
A sensitive data kifejezésre a nagyon hülyék általi tükörfordítások elterjedése előtt a kényes adat kifejezést használta a magyar nyelv.

ételizésítő 2018.11.19. 15:23:40

@Minden ballib bérretteg:
Mint ahogy fideszes tolvajok nevével is. Erről sem kéne megfeledkezni, bizony, a gazdád is ott volt a listán.

Minden ballib bérretteg 2018.11.19. 15:55:05

@ételizésítő:

A Princz féle VIP lista pont olyan volt, amin 1 darab nem sok annyi Fideszes sem volt. SZDSZ-es MSZP-s nevekkel volt főleg tele, és 2-3 MDF-es.

cardiobascuralis 2 2018.11.19. 16:43:38

@Minden ballib bérretteg:
Nem a faszt, a teljes Fidesz-vezetőség rajta volt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.11.19. 17:25:35

@Gábris szomszéd: Lehet hogy tévedek de mintha Mark Twaintől származna, szóval régebbi történet lehet ez a sajtó és a hatalom kapcsolatára. :-(

Mehetünk régebbre is, a kőbe vésett Tutenkhamen-t szó szerint levéste - levésette az utódja. :-(

eloi 2018.11.19. 17:54:18

@cardiobascuralis 2: '97-ben??? Miért lettek volna??? Ők '90 és '97 között még "senkik" voltak! Nem úgy az MSZ(M)P-vel összebútorozott, a rendszerváltást eláruló SZDSZ. Kik is voltak kormányon ekkor????....

Cycmen 2018.11.19. 18:00:15

@Birkesz: Én értem amit e írsz, csak te nem érted hogy én mit írok!
Hát persze hogy még akár évekig is helyezhetné ki rosszul a hiteleket, meg csinálhatna a tököm tudja milyen marhaságokat, ha a betétesek nem vennék ki a pénzüket! :D
Ráadásul ilyenkor vissza sem fizetik, csak kénytelenek bevallani hogy oda a zseton!

ételizésítő 2018.11.19. 18:05:36

@eloi:
94-ben és 97-ben is ők voltak a legnagyobb esélyesei a következő választásnak - 94-ben elbaszták, 98-ban hazudozva lettek kormánypárt.
Nem véletlen, hogy Princz ellen nem indult vizsgálat, nem került börtönbe stb.
A teljes Fidesz-vezetőség is százmilliókat kapott a Postabanktól.
Ne hazudozz, mint a gazdád!

Cycmen 2018.11.19. 18:17:33

@zuhanorepulesss: Képtelenek vagytok felfogni az iróniát, ha csak egy kicsi esély is nyílik az okoskodásra?

eloi 2018.11.19. 18:33:17

@ételizésítő: Gazdám? Nem mindenki szolga! De értem, hogy a szolgák így gondolkodnak.

Azt nem vitatom/nem tudom, hogy esetleg már őket is kenték előre, hátha egyszer kormányra kerülnek. De maradjunk a tényeknél: '97-ben a Fidesznek semmi köze nem volt sem a hatalomhoz, sem az ügyhöz. Nem úgy a hatalmon lévőknek!

cardiobascuralis 2 2018.11.19. 20:43:09

@eloi:
Nem mindenki, de te az vagy. Seggnyaló Fidesz-szolga.

E.munkás 2018.11.19. 20:47:07

Mennyi jól értesült ember, és mindegyik tudja a tutit!
süti beállítások módosítása