B1 blogcsaládVálasztási autokráciává silányult a magyar demokrácia

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 22. - Szelestey

• Magyarország egyre nagyobb aggodalmat kelt Európában, Orbán Viktor mind jobban szembefordítja a liberálisokat, illetve az általa képviselt keményvonalasokat, egy nap még a szélsőjobb vezére is lehet belőle a földrészen 

• Orbánt cserbenhagyta óvatossága, túl közel ment a Naphoz, ezért viaszszárnyai megolvadtak - most lezuhan és a tengerbe fullad? 

• Az EU-nak foglalkoznia kell a migrációval, mert egy szép nap csak véget ér a mostani magyarországi rendszer! 

macron_orba_n.jpeg

                                            Nemzetközi sajtószemle, 2018. szeptember 22.

 

Time

time.jpg

Orbán Viktor fokozza a megosztottságot a liberálisok és a keményvonalasok között. Lépései növelik az aggodalmat a földrészen, miután a menekültválság kezdete óta egyre inkább eltávolodik a demokratikus normáktól. A politikus és a nacionalista Fidesz folyamatosan gyengíti a demokratikus biztosítékokat, immár teljes mértékben ellenőrzi a kormányzás minden ágát, miközben elhallgattatja a független sajtót. 4 éve dobta be az illiberális demokrácia gondolatát, ami erős államot jelent, ám a köz csupán korlátozottan fejtheti ki ellenvéleményét.

Az unió baja ott van, hogy ez a megközelítés igencsak népszerű Magyarországon és a kontinens vezetői mind inkább kettészakadnak az integráció híveire, mint Macron, illetve a bevándorlás ellenes populistákra, lásd Orbánt és Salvinit. Habár a Frontex fejlesztését Brüsszel olajágnak szánta a keményvonalasok számára, a magyar kormányfő válasza a szervezet legnyíltabb elutasításával ért fel. Majd minthogyha jelezni akarta volna, hogy vannak más lehetőségek is a kezében, találkozott Putyinnal, aki szintén hatalmi tényező a térségben.

http://time.com/5401628/viktor-orban-eu/

Der Standard

der_standard.jpg

Orbán-Ikarusz Macron-Ödüsszeusz ellen. Így ábrázolja a két pólus csatáját a Le Monde korábbi bécsi tudósítója, aki ebben a minőségében sok-sok éven át foglalkozott Közép-Európával. Joelle Stolz szerint a két politikus két eltérő értékvilágot testesít meg: az egyik oldalon van a nacionalista bezárkózás, illiberalizmus, bizalmatlanság a nemzetek feletti Európával szemben, a másik oldalon mindennek az ellentéte. Az Ikarusz-hasonlat a strasbourgi döntés kapcsán jutott a szerző eszébe, mert úgy ítéli meg, hogy a magyar  kormányfő is túl közel merészkedett a Naphoz, sok-sok év után átlépte a vörös vonalat. A határok feszegetését jól ismeri, annak köszönheti a felemelkedését. Az induláskor még értette, hogy a politikai létezéshez szükség van vízióra, azt kell követni teljes erőből. Ez fontos része Orbán személyiségének. 2010-től azonban lépésről lépésre bontotta le a demokráciát.

Macron azért hasonlít Odüsszeuszra, mert az a cél lebeg a szeme előtt, hogy visszatérjen Ithakába. Ehhez a kölcsönös segítséget, a gyakorlatias intelligenciát, az erkölcsi tartást veszi igénybe. Ezek igen fontos jellemzők, amikor ennyire bizonytalan irányba tart az emberiség utazása.

https://derstandard.at/2000087822702/Orban-Ikarus-gegen-Macron-Odysseus

Le Monde

le_monde.jpg

Magyarország mára választási autokrácia lett, a migránsellenes szöveggel Orbán Viktor azt igyekszik eltitkolni, hogy fel akarja számolni a magyar demokráciát, ám ha az EU az értékei alapján jár el, akkor ki kell zárnia az országot. Így látja a helyzetet Van Rompuy korábbi bizottsági elnök tanácsadója, aki jelenleg az európai jog professzora Hollandiában. Luuk van Middelaar szerint a strasbourgi elmarasztaló határozat a tisztázás és az újjászerveződés pillanatát jelentette az EPP számára.

Orbán ugyan kereszténydemokratának állítja be magát, hogy ily módon megnyugtassa a szövetségeseket, ám van egy olyan frontvonal, ami egyáltalán nem összebékíthető a pártcsaládban. A Merkel-féle irgalmas szamaritánus álláspont nyitott a bevándorlásra és európai szolidaritást szorgalmaz. Ezzel szemben áll a magyar vélemény, amelyet egy kis ország képvisel, de nagy vonzerőt gyakorol a jobboldal jelentős részére és a nyugati közvéleményre. A szankciós döntés az elhatárolódás első jele a Néppárton belül. A konzervatívok bizonyosan nem tudnak egyszerre a kancellárral és a magyar kormányfővel kampányolni az EP-választásra, annál is kevésbé, mivel a fő téma a migráció lesz.

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán lesz az európai szélsőjobb feje. Ő az a csatlós, akit Bannon keres. Mert ugyan demokrácia-ellenes álláspontja hitelteleníti, de az üzenete hat. Nem hagyja, hogy megszégyenítsék. Nyáron már felvetette, hogy keresztény, európai, iszlámellenes pártot kell alapítani. Lesz annyira intelligens, hogy ne akarjon mindenkit a zászlaja alá gyűjteni, igyekszik majd kizárni a szélsőjobbot, a neonáci csoportokat és a hasonlókat.  Az elemző ésszerűnek tartja az első magyar reakciókat az európai szankcióra, mert annak segítségével össze lehet keverni az alapértékeket a migráció fölöttébb vitatott kérdésével.

Ami a szabadságjogokat illeti, Magyarország már nem demokrácia. csupán annak Patyomkin-változata. A szavazópolgárok spanyolfalként szolgálnak, többé nem léteznek ellensúlyok. A sajtó, az igazságszolgáltatás, a civil szféra, a felsőoktatás, mind-mind hallgatásra kényszerül. A Néppártnak számolnia kell azzal, hogy a Fidesz tagsága Achilles-saroknak bizonyulhat a választók szemében. Viszont ha kiteszik Orbánt, akkor az amputációként hat, mivel ellentétes az európai összefogás gondolatával. Szóval hatalmas dilemma ez.

https://abonnes.lemonde.fr/international/article/2018/09/21/luuk-van-middelaar-la-hongrie-est-devenue-une-autocratie-electorale_5358411_3210.html?xtmc=hongrie&xtcr=2

Economist

economist_1.jpg

Az unió tagállamai egyetértenek a Brexit ügyében, ám nagyon is megosztottak a migráció kapcsán, vagyis a salzburgi csúcs feltárta a törésvonalakat. Azaz teljességgel téves a brit kormánynak az a stratégiája, hogy éket verhet a 27-ek közé. Hiú ábrándnak bizonyult az is, hogy a tanácskozáson a potenciális szövetségesek, mint Hollandia és Magyarország, ráveszik majd a többieket a Bizottság álláspontjának felülvizsgálatára. Ám az EU ragaszkodik az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő mozgásának teljes szabadságához, a Brexit után is. Ezek után a jelek afelé mutatnak, hogy a jövőben lazább szabad kereskedelmi megállapodásra épül majd az együttműködés. Csakhogy ebből az következne, hogy szigorú határellenőrzés volna az ír-észak-ír határon, amit az unió nem szeretne.

Ugyanakkor az egység teljes hiányáról tanúskodott az esemény a biztonság és a bevándorlás kapcsán. Orbán Viktor elutasította mind a kötelező kvótákat, mind pedig azt, hogy menedékkérők befogadását a szolidaritás más formáival lehessen megváltani. A Frontex kiépítésének gondolatát a déliek oldalán szintén elvetette a magyar politikus, mert féltik a szuverenitásukat. A zavarodottság megnyilvánulása volt, hogy Macron felszólította a többieket: ha valaki nem szeretné a több közös határvédelmet vagy menedékpolitikát, akkor lépjen ki Schengenből. Illetve nem jutnának hozzá a továbbiakban a szerkezeti alapokhoz. Azaz azt vetette fel, hogy az olyanokat, mint Magyarország tegyék ki a szabad belső övezetből. Vagyis csak a Brexit dolgában látni harmóniát a 27-ek között, egyébként mind több az ellentét a soraikban.

https://www.economist.com/europe/2018/09/21/eu-leaders-are-united-on-brexit-but-divided-on-migration

Die Zeit

die_zeit.jpg

A kommentár nagyon helyesnek tartja, hogy a kérdés minden ellentmondásossága dacára Salzburgban napirenden szerepelt a menekültek elosztása, mert ugyan főként a magyar kormány elutasítja a kötelező kvótát, amivel meggyengíti az EU-t, ám egyszer valamikor csak lesz Orbán nélküli Magyarország. Függetlenül attól, hogy jelenleg visszautasítja a vonatkozó uniós határozatokat, de még az Európai Bíróság ítéletét is. Azonban ettől Brüsszelnek még ragaszkodnia kell a szolidaritáshoz.

Amúgy mintha a szervezet vonzaná a bírálatokat, ám túl nagy várakozásokat fűznek hozzá, aztán amikor ezek a remények nem igazolódnak be, megint csak marad a csalódás. Pedig az EU jobb, mint a híre. Sok mindent megold, csak nem szédítő sebességgel, de nem is csigatempóban. Érvényes ez a migrációra is, bár ott nincs egyetlen üdvözítő kiút. Azaz sok kis csavaron kell állítani, mert nem létezik semmiféle főkapcsoló, amelyet egyszerűen csak átbillentenek, és minden jóra fordul. Viszont sikerült lényegesen lenyomni az illegális bevándorlók számát, ami létkérdés volt az unió szemszögéből. A szervezet tanult a múltból, most már nem hanyagolja el a külső határok őrzését, bár lehet, hogy a Frontex kapcsán nem lesz képes túllépni az ellentéteken, amiket Orbán állásfoglalása jól jelez. Azon kívül Brüsszel immár nagyon odafigyel arra, ami Afrikában és a Közel-Keleten történik. Szóval vannak eredmények, és jó volna, ha az emberek tárgyilagosabban néznék azokat.

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-09/eu-gipfel-salzburg-fluechtlinge-migration-europawahl  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7214254949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2018.09.22. 08:02:00

Komoly esély van rá, hogy délutánra Gyurcsány és a demokráciáért egykor gumilövedékkel harcoló hívei megdöntik a diktatúrát! Akkor újra elkótyavetyéljük a közműveket, hitelt veszünk fel az IMF-től és így visszakerülünk a nemzetközi sajtó kedvencei közé!

taga20 2018.09.22. 08:11:14

@maxval balcán bircaman: mennyé asztán nézd meg a ruszkiknál, ügynök!
ott már kurvára kiteljesedett a cucc.

bazd meg, te a gazdádat sem ismered?

taga20 2018.09.22. 08:14:23

@rallus: "Akkor újra elkótyavetyéljük a közműveket,"

te ostoba muzsik! hallottál már a kukaholdingról, vagy a klikkről, vagy az ejegyrendszerről?

bazdmeg, ahová a mocsadék fityesz pribékek beteszik a mocskos lábukat, az mind lerohad!

élveteg 2018.09.22. 08:16:34

"A Merkel-féle irgalmas szamaritánus álláspont nyitott a bevándorlásra és európai szolidaritást szorgalmaz. "

Szóval bevárndorlás vagyis szó sincs már semmiféle menekültekről Rendben A Merkel nyitott a bevándorlásra ? Remek Ez is egy álláspont Azt viszont nem értem ha a Merkelnek annyira kellenek a bevándorlók mi akadályozza meg , hogy hajókat küldjön mondjuk Líbiába és elvitessen onnan annyi bevándorlót a saját hazájába amenyit csak akar

taga20 2018.09.22. 08:23:17

@maxval balcán bircaman:

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

444.hu/2018/09/09/tobb-mint-150-a-nyugdijkorhatar-emeles-ellen-tunteto-embert-allitottak-elo-oroszorszagban

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.22. 08:40:42

@taga20:

Aki megszegi a szabályokat, az mindenhol a világon előállítják.

Helga Beauty Salon. 2018.09.22. 09:23:48

"• Magyarország egyre nagyobb aggodalmat kelt Európában, Orbán Viktor mind jobban szembefordítja a liberálisokat, illetve az általa képviselt keményvonalasokat, egy nap még a szélsőjobb vezére is lehet belőle a földrészen "

Orbán sajnos nem sokat tud tenni, mert kicsik vagyunk. Így csak a leggyengébb láncszem elvén tudjuk szétszakítani a liberális béklyót, de ez is jó taktika.
Viktor kezdte el kimondani, hogy szar van a palacsintában és mára egyre kevesebben zabálják két pofára!

Helga Beauty Salon. 2018.09.22. 09:26:55

@taga20:" bazdmeg, ahová a mocsadék fityesz pribékek beteszik a mocskos lábukat, az mind lerohad!"

Ha ez így szabály, akkor bent lehetnek az "elmédben" is rendesen!

élveteg 2018.09.22. 09:48:58

"Szóval vannak eredmények, és jó volna, ha az emberek tárgyilagosabban néznék azokat."

Jó volna mi ? De az emberek még mindig a saját szemüknek hisznek ahelyett hogy úgy látnák a dolgokat ahogy a die Zeiték szeretnék

taga20 2018.09.22. 10:04:26

@maxval balcán bircaman:

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ja, mint nálunk is a kádár rendszerben.

Tangooo 2018.09.22. 11:25:53

2...a Frontex fejlesztését Brüsszel olajágnak szánta a keményvonalasok számára, a magyar kormányfő válasza a szervezet legnyíltabb elutasításával ért fel. "
VAN VALAKI, AKI EZT BEVESZI? OLAJÁG? NE RÖHÖGTESSENEK!
Talán nem véletlen, hogy a tagállamok többsége visszautasította az olajágnak álcázott trójai falovat.

taga20 2018.09.22. 12:40:07

@Tangooo: gondolom, akkora volt az a többség, mint az európai ügyészség felállításánál.

miért hazudozol fityesztálib?

ja, mert a gecimaffiád eszt pofázza!

Tobruk 2018.09.22. 12:58:21

Szerintem legyunk halasak orban mini szterelnok urnak hogy megvedma migransoktol mindannyiunkat. Es az ne zavarjon senkit hogy a kobor kutya nem akar ide bevandorolni. Igaz draga fidesznyik honfitarsaim??:-)

Toportyán Zsóti 2018.09.22. 13:10:22

Következő sallere a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfőnek az lesz nemsoká hagy röhögve beszólnak neki unijós ügyészség nélkül nincs unijós átutalás....lehet saját zsbből fizetni a hírhamisítást,a sok g ciputtony bértollnokot...

Helga Beauty Salon. 2018.09.22. 13:11:40

@taga20:" ja, mert a gecimaffiád eszt pofázza!"

Mi az a "gecimaffia" ? Kartellező inszeminátorok, akik felverték a kedvenc italod árát?

Toportyán Zsóti 2018.09.22. 13:17:55

@rallus: Gyurcsányfóbiád van szarospelenkás?Röhög a fajtádon a magyarok többsége,koherókat kő láncszavaztatni a szerencsétlen gazdád mellett ne kelljen évtizedeket leűlnie.

taga20 2018.09.22. 13:22:18

@Helga Beauty Salon: ezt a "poén" már előtted a másik helyen SEL8-tkém!

Toportyán Zsóti 2018.09.22. 13:24:18

@maxval balcán bircaman: Amikor kisebbségben lévők koherókat láncszavaztatnak némi száraztésztáért-liter páleszért vagy ukránokat utaztatnak ide szavazni....

Sir Bates dö Hól 2018.09.22. 17:24:01

orbán úgy kell macronnak -és a többieknek-, mint neki gyurcsány... az mo egyéni szociális problémája, hogy mo szopik miatta...

taga20 2018.09.22. 17:56:17

@Sir Bates dö Hól: szerinted minden európai politikus menthetetlen? olyan mint a mi kis gecink?

taga20 2018.09.22. 19:57:38

@maxval balcán bircaman: de, voltak ruszkiügynök!

te egyébként, hol a kurvaanyádba nevelkedtél? mert hogy nem magyarországon, az fiksz!

na küldök neked is zenét köcsög, me embernek látszó tárgynak tűnsz:)))

www.youtube.com/watch?v=Y_DWWE3cjgg

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.22. 20:02:09

@taga20:

Nem voltak, nézz utána jobban. Az első választás 45 év után 1990-ben volt.

taga20 2018.09.22. 20:41:20

@maxval balcán bircaman: de voltak retek, nézz utána!

persze olyanok, mint északkoreában, vagy a krímben, ahol 127%-os voltak!

mi a kurvaanyádért hazudozol nap, mint nap ruszki ügynök! a fejedet szét tudnám ütni, annyira féreg vagy!

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok_a_Magyar_N%C3%A9pk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gban

azigaziraptor 2018.09.22. 20:59:41

@taga20: Mán írtam, h Szófiában él és Havannában szocializálódot Bírka!
Képzeld el, mi volt apuci!

taga20 2018.09.22. 21:07:31

@azigaziraptor: aszt vágom, hogy ez a fogyatékos hol amortizálja a földet, de abban bele sem merek gondolni, hogy mik voltak a szülei!

de el tudom képzelni:)))

Sir Bates dö Hól 2018.09.22. 21:26:01

@taga20: az ún. sikeres politikus jellemzője ez, de mi várható, ha szun ce vagy machiavelli számít alapműnek, ráadásul a papírkötéses változata, nem a kritikai kiadás... nehezebb is, drágább is, te is a macmillent veszed a single aberlour helyett finest wiszkinek, ha az apósod jön vendégségbe:-)...

taga20 2018.09.22. 21:37:55

@Sir Bates dö Hól: és akkor még csörcsilről nem is beszéltünk, ha már viszki!
vagy ki visz be?:)))

a luzer 45-ben beszopta!:)))

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.23. 08:44:03

@taga20:

Hülyeség.

Ahol 1 közül lehet választani, az nem választás.

taga20 2018.09.23. 10:09:09

@balcán maxval bircaman: hülye vagy és tudatlan.

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok_a_Magyar_N%C3%A9pk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gban

olvasd el azt a részt, ahol ki van írva, hogy 1985! remélem menni fog ruszki ügynök!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.23. 10:23:59

@taga20:

Olvasd el te. Minden jelölt egyetlen szervezet, a HNF jelöltje volt, azaz nem volt versengés.

taga20 2018.09.23. 10:43:19

@maxval balcán bircaman: te, vagy fogyatékos vagy, vagy direkt hazucc!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.23. 12:10:10

@taga20:

Aki tudja, hogy Kádár alatt csak a HNF indíthatott jelölteket, az fogyatékos?
süti beállítások módosítása