B1 blogcsalád



Szíjjártó: "Magyarország nem hajlik meg, Párizs hiába próbálja megzsarolni!"

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 01. - Szelestey
  • A Fidesz nagyon berágna, ha az EP-ben a konzervatívok szavazataival megindulna a jogállami eljárás a magyar kormány ellen;
  • A Bizottságnak nem csip-csup ügyekkel kellene szórakoznia, amikor menekültválság az EU végét okozhatja;
  • A fejlett országokban nem a migráció, hanem a korrupció a legfőbb gond, a magyar és a az olasz vezetés kleptokrata rezsimekkel tart fenn szoros kapcsolatot;
  • • A Kahlo-kiállítás elleni kirohanással a kormány megint csak a kultúrát próbálja teljes ellenőrzése alá vonni.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Szíjjártó Péter zsarolási kísérletnek minősítette, hogy Franciaország kilátásba helyezte: nem ad több anyagi támogatást az unión keresztül az olyan kormányoknak, mint a lengyel és a magyar, mert azok semmibe veszik a közös alapértékeket. A miniszter szerint Párizs az EU egységét fenyegeti, miközben Magyarország abszolút szolidárisan viselkedik. Pl. több mint egymilliárd eurót költött a szervezet külső határának védelmére. Ha nem így tett volna, akkor még százezrek nyomultak volna be Európába. De Budapestnek elege van abból, hogy egyesek úgy állítsák be, mintha a szubvenciók emberbaráti segítséget jelentenének, vagy a nyugati nagyvonalúságot jelképeznék. Itt szó sincs egyirányú utcáról, a magyar piacon osztrák vagy német cégek hatalmas hasznot fölöztek le.

Arra nem válaszolt, hogy a magyar fél blokkolná-e a következő költségvetés elfogadását, ha úgy érzi, hogy nagy nyomásnak van kitéve. Csupán annyit mondott, hogy vannak szövetségeseik. Viszont megerősítette, hogy szerinte azokat támadják, akik a migráció ügyében nem osztják Brüsszel képmutató, PC álláspontját. (A kérdés arra vonatkozott, hogy az EBESZ és az Velencei Bizottság, és mások is erősen elbizonytalanodtak: betartja-e még Magyarország az EU normáit – a szerk. megj.) Egyben kitartott amellett, hogy Soros igen el akarja árasztani a földrészt menekültekkel és etnikailag vegyes társadalomra törekszik. Emellett azon volt, hogy megbuktassa a kormányt. Szíjjártó végül arról beszélt, hogy a Fidesz szívesen marad az Európai Néppárt tagja, és az EPP nagyon megerősödhet, ha az európai nép akaratát váltja valóra a migráció kapcsán. (Itt arról faggatta az újságíró, hogy mitévő lenne a kormánypárt, ha távoznia kellene a konzervatívok soraiból, összeállna-e az FPÖ-vel és a Ligával – a szerk. megj.)

 

Politico

politico_1.jpg

A portál úgy látja, hogy súlyosbítaná a feszültséget a Fidesz és az Európai Néppárt liberális tagszervezetei között, ha az Európai Parlament másfél hét múlva megszavazná, hogy induljon jogállami eljárás Magyarország ellen. (Mivel ahhoz az kell, hogy a konzervatívok közül is többen támogassák az indítványt – a szerk. megj.) A voksolás előtti vitára Orbán Viktor is Strasbourgba utazik, bár aligha valószínű, hogy az ügy az elkövetkező hónapok során eljutna a magyar uniós szavazati jog felfüggesztéséig, mivel a lengyelek vélhetőleg megvétóznák ezt az intézkedést. Mindenesetre a magyar helyzetről készült jelentés azt tartalmazza, hogy nálunk rendszerszintű gondok vannak a jogállammal, ideértve a gyülekezési és szólásszabadságot, az alkotmányos rendszer működését, a menekültek, a romák és a zsidók jogait. Ha átmegy a javaslat, akkor az ügy a Tanács elé kerül, amelynek meg kell állapítania, hogy fennáll-e az uniós alapértékek súlyos megsértésének veszélye. A testület épp ezért kiértékelné a magyar demokrácia és jogállamiság állapotát.

 

Der Standard

der_standard.jpg

A migráció kérdése szétszakítja Európát, ezért Junckernek, Merkelnek és a többieknek fel kell ébredniük és véget kell vetniük a hangzavarnak az EP-választás előtt. Ezt hangsúlyozza a kommentár, kiemelve, hogy a menedékpolitika kapcsán az EU nem képes nyugvópontra jutni, sőt, éppen az ellenkezőjét tapasztalni: a viták mind radikálisabbak és élesebbek. Több tagországban is jó ideje megy a rasszista propaganda a migránsok ellen. Svédországban az látszik, hogy hatalomváltás lesz az egy hét múlva esedékes választás után, várhatóan előretörnek a radikális „demokraták”. Az olaszok ezen már túl vannak. A gátlástalan populista koalíció, az ultrajobbos, Salvini-féle Liga „szellemi” irányításával maga előtt tereli az uniót a menekültek elhárítása ügyében.

Ezzel szemben a Bizottság még mindig nem fogta fel, hogy rámehet a közös Európa, ha nem történik semmi. Sok ember úgy érzi, hogy cserben hagyták, ezért a radikális jobboldalra voksol. Pontosan ez fenyeget 9 hónap múlva, amikor Strasbourg lesz a tét. Németország és Brüsszel politikája defenzív, ötlettelen. Ám itt egy energikus programra van szükség, ily módon lehetne színvallásra kényszeríteni azokat, akik szét akarják verni az EU-t.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A konzervatív lap élesen bírálja a Bizottságot, amiért az nagy erőkkel foglalkozik olyan, piszlicsáré üggyel, mint az egységes időszámítás visszaállítása, ahelyett, hogy a migráció kordában tartásával, a jobboldali populizmussal vagy Trumppal törődne. Miközben az EU az egyik legnagyobb válsággal küszködik megalakítása óta. Persze Brüsszelnek fogalma sincs arról, miként oldja meg a menekültkérdést, nem tudja, miként vegye fel a küzdelmet a jobboldali populisták áradatával a jövő európai választások előtt, ráadásul nem veszi észre, hogy az általa elrendelt közvélemény kutatással éppen azok kezére játszik, akik elutasítják.

A populisták támadják az uniót, a parlamentarizmus bölcsőjét, a képviseleti demokrácia anyját és ahelyett egyfajta cézári rendszert vezetnének be, a népakaratról vallott kétes elképzelésekkel. Mindig a népre hivatkozva minősítik nem demokratikusnak a parlamenteket és demokratikus intézményeket. Ilyen körülmények között a maradék józan esze is elhagyja azt, aki egy harmadrangú internetes körkérdést népszavazásnak minősít, miközben azon a polgároknak csupán nem egészen 1 %-a vett részt. Mit mond majd a Bizottság, ha Le Pen, az AfD, vagy a forrófejű olasz politikusok azt követelik, hogy kérdezzék meg a választókat Európa bezárkózásáról, a halálbüntetés újbóli bevezetéséről vagy az orosz kapcsolat erősítéséről? Ám éppen napjainkban kell főként kimondani: demokrácia csupán ott van, ahol a döntés joga a törvényhozások kezében van.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Ann Applebaum szerint ha valaki meg akarja újítani a politikai közepet, annak a korrupció ellen kell hadakoznia. A neves elemző emlékeztet arra, hogy a fejlett világban nem jól áll a hagyományos pártok szénája, feljövőben vannak viszont a jobb-, illetve baloldali radikálisok. Ebben a helyzetben a fő áramlat képviselőinek, az igazi demokratáknak nem a bevándorlásról, a muzulmánokról kell beszélniük, ezeket a kérdéseket igencsak felfújták a bulvárlapok. Vagyis olyan témát kell választani a többség részéről, amely valóban eltorzítja a politikát és a gazdaságot: a korrupcióról, a pénzmosásról, adóparadicsomokról, offshore cégekről, amelyek révén kevés ember igen sok közpénzt lop és rejt el. Trump alatt láthatjuk, milyen könnyű a gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező emberek számára, hogy megszegjék a törvényt.

Eközben elsiklik, hogy a visszaélések miként ártanak az átlagembereknek. Pl. úgy, hogy kevesebb pénz jut utakra és iskolákra. Az egyik ellenlépés az lehetne, hogy nagyobb büntetést kapjanak azok, akik értelmiségiként követnek el csalást. A küzdelmet nemzetközi keretekben kell folytatni a kleptokrácia ellen, hiszen a nyugati rendszer ki van téve az orosz és kínai vesztegetéseknek, befolyásvásárlásnak. Nem véletlen, hogy az új szélsőjobb vagy az orosz pénztől, vagy az orosz propagandától függ. A figyelmet azonban sikeresen elterelték magukról, ehhez a jócskán eltúlzott menekülttémát nyomatják. Nem sokat lehet persze tenni ellene, amíg Trump az elnök, és amíg olyan államok, mint Magyarország és Olaszország előszeretettel fenntartják kapcsolataikat a világ kleptokratáival. Ám épp azért van szükség sürgősen a radikális, energikus és demokratikus középerőkre, hogy megszabaduljunk tőlük.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A kelet-európai társadalmaknak is hasznukra válik a tudomány autonómiája. Ez a vélemény a Wissenschaftskolleg nevű német kutató intézet új igazgatónőjének. Barbara Stollberg-Rilinger nagy problémának tartja, hogy a történelemtudományt pl. Magyarországon és Lengyelországban mítoszgyártásra használják, illetve művelőit elnyomják. A magyar társintézmény már ott tart, hogy kénytelen elhagyni az országot. A történész igen károsnak nevezte, hogy elmosódnak a határok a tudomány és a politika között, de a populistáknak éppen ez a céljuk.

Le Monde

le_monde.jpg

A tudósítás aljasságnak tartja, hogy kormány közeli újságok nekimentek a Frida Kahlo-kiállításnak, mondván, hogy a Nemzeti Galéria a kommunizmust védelmezi. Magyarországon ugyanis sokan szenvedtek a sztálinizmus nyűgétől. A támadások oka, hogy a festőnő kapcsolatban állt a bolsevik forradalommal, egészen pontosan viszony fűzte Trockijhoz, akik Mexikóban talált menedékre. A magyar kormány és az egyik mexikói múzeum által finanszírozott tárlat végén kertelés nélkül ki is derül, hogy a politikus erős befolyást gyakorolt a művészre.

Lantos Adriana, a kurátor azt mondja, itt történelmi tényekről van szó. A dolgokat bele kell helyezni az összefüggésekbe. Az újság úgy értékeli, hogy az ügy mögött a legújabb kísérletet lehet tetten érni, mármint, hogy a hatalom nyomást gyakoroljon a kulturális elitre, a 89-es nyitás örököseire, akik a Nyugathoz igazodnak. Túlzottan liberálisnak tartja őket, ezért gátolják a miniszterelnököt, aki teljes egészében ellenőrizni igyekszik Budapestet. A fejleményektől függetlenül a közönség nem hagyja magán eltántorítani és özönlik a Kahlo-retrospektívre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5614214947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.01. 08:35:27

@Quercus a gondolkodó:

A liberalizmus és a demokrácia alapelvei közt eleve ellentmondás feszül.

taga20 2018.09.01. 09:10:22

@balcán maxval bircaman:

na ma is befutott a két retardált putyin ügynök!

szakadok rajtatok faszkalapok, annyira szórakoztatóak vagytok:))))))))))

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.09.01. 09:10:39

Az igazság elhajlitható (szabadon idézve Orbántól)

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2018.09.01. 10:13:05

Bezony. Tökönszúrják magukat az EPP Macron- Merkel féle amerikai báb, Európát tönkretevő migránsimportáló ügynökei.

V4+ euroszkeptikusok frakció fog alakulni; ha sokat b@szakodnak Európa védőivel az amerikai báb, terrorista- importáló hulladékok.

taga20 2018.09.01. 10:32:12

@zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt:

na befutottál te is, te elbaszott putyin ügynök?!

örülsz annak, ha a hozzád hasonló állatok szétbasszák az eut?

a kurvaanyádat nem baszod meg, te hulladék?!

kunzoo 2018.09.01. 12:41:15

@taga20:
Az nem jutott még eszedbe hogy a németek és franciák tehetetlensége tesz be az EU nak?
A willkommenskultur megbukott. Ezt már a németek is belátták, Merkel is.
A franciák nem veszik át a kvóta szerinti migri mennyiséget az olaszoktól, de minket szidnak hogy elutasítjuk azt.
Macron szidja az olaszokat a kikötés megtagadása miatt, de ugyanezen hajókat nem engedi Franciaországban kikötni.
Lezárta az olasz francia belső határt a migrik előtt. Tehát ugyanazt csinálja mint mi de szid minket ugyanezért.

Hofipisti 2018.09.01. 12:41:25

Minek köszönhető, hogy ez az oldal mind olyan trágár, közösségbe nem való hozzászólókat vonz, mint akiket fentebb olvashatók. Itt nincs moderátor?

taga20 2018.09.01. 12:54:54

@Hofipisti: kérdezd meg bájerzsocát pupák, asztán utána gyere vissza ugatni fityeszjobbágy!:)))

rallus 2018.09.01. 12:59:22

Helene Bertha Amalie Riefenstahl is rendkívüli művész volt, de őt Adolf Hitlerhez fűzték gyengéd szálak. Na és? Az igazi liberálisok mindenképpen támogatnák egy életmű kiállítását!

Hofipisti 2018.09.01. 13:06:40

@taga20: "asztán"!! Te milyen jobbágy vagy?

taga20 2018.09.01. 13:21:17

@Hofipisti: nem egy bözsiutalványért megvehető szerencsétlen barom, mint a legtöbb fityesz szavazó!

Hofipisti 2018.09.01. 13:23:56

Pedig a színvonal, amit nyújtasz, olyan!

taga20 2018.09.01. 13:30:12

@Hofipisti: te most lealázod a bandádat, és szembe köpöd magad?

azé remélem a bözsiutalványodból volt habzsi-dőzsi fityesznyugger!:)))

az a baj veled is ember, hogy hülye vagy, mint a segg, de neked ez se mond semmit!

Hofipisti 2018.09.01. 13:34:30

@taga20: A lényeg, hogy te okos vagy meg szép, no meg elsőosztályú szépíró és helyesíró!

taga20 2018.09.01. 13:41:39

@Hofipisti: "no meg elsőosztályú szépíró és helyesíró!"

te szerencsétlen, szerinted nem azé csinálom, hogy az ilyen egypálcás fityesz gyökerek, mint te, bele tudjatok kötni valamibe?

na egyébként nem meséltél, hogy elolvastad má bájerzsoca utóbbi évek ámokjait?!:)

morpho 2018.09.01. 14:20:33

@rallus: Már egy csomó kiállítása volt neki világszerte. Budapesten utoljára 2013-ban volt látható egy csoportos kiállításon, a Ludwig múzeumban. A Ludwig múzeumot te sem neveznéd jobbosnak, ugye? Igaz, ez már öt éve volt, lassan aktuális lenne egy új performanszt összedobni neki. Amúgy a művészetét senki nem vonta kétségbe soha, inkább az szokta zavarni az embereket, hogy náci volt!

illaim 2018.09.01. 17:22:31

@Quercus a gondolkodó: Ha már ennyire a népakarat a szíved ügye. Legközelebb, fröcsögés helyett támogasd a népszavazási kezdeményezéseket! A népre való hivatkozás, valós megkérdezés nélkül, csak a nácik meg a bolsevikok repertoárja! LOL
te melyik vagy pubi? Vagy mindkettő keveréke? Egy korcs? Már a nicknevedben is hazudsz! te nem gondolkodó vagy, hanem egy jobbágy, aki feltétel nélkül teljesíti ura és parancsolója utasításait! Csak röhögni tudok az erőlködéseden! LOL

taga20 2018.09.01. 19:49:18

@pensament: móricka, nem is tuttam, hogy a 70+-os nőkre buksz!

anyakomplekszusod van, te kis infantilis állat???:)))

azigaziraptor 2018.09.01. 20:25:32

@taga20: Nem, ő aa kecskéket kedveli!
Az állítólag olyan, mintha nővel lenne!

taga20 2018.09.01. 20:35:32

@azigaziraptor: én libsi vagyok, ezé egészségére. ha szeretik egymást, akkor áldásom rájuk:)))

azigaziraptor 2018.09.01. 20:51:35

@taga20: Az enyém is, mer én is az vagyok! :-))

taga20 2018.09.01. 21:09:34

@azigaziraptor: ez má nem ér semmit, me én mondtam először:)

zenét bírod? nesze!:)

www.youtube.com/watch?v=j3qIBHStUc0&list=RDj3qIBHStUc0&start_radio=1

azigaziraptor 2018.09.01. 21:20:10

@taga20: Bírom, de az én korszakom belieket!
Pölö: CCR, Qeen, Rolling, U2, .... :-))

azigaziraptor 2018.09.01. 23:21:12

@taga20: HúúúúúúúúúúúúúúúúúúWazze!
Nemsemmi!
Köszi, ez jól esett így lefekvés előtt! :-)
süti beállítások módosítása