B1 blogcsalád



Nagy merészség Auschwitzot megidézni a színpadon a mai Magyarországon

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. november 03. - Szelestey
  • Ausztria nem tud hatni az európai eseményekre abból a sarokból, amelyben a magyar és a lengyel kormány is van;
  • Bejön a Fidesznek az idegengyűlölet;
  • Bajban egy ausztrál miniszter, mert lehet, hogy magyar állampolgár is.

fahid_eve_auswitz_tanc.jpg

Die Presse

die_presse.jpg

Egy amerikai politológus óvja Ausztriát attól, hogy az nyomuljon az illiberalizmus felé. Andrew Klerig, aki az oklahomai egyetemen oktat és akinek a nagyszülei osztrákok voltak, úgy gondolja, hogy ha Kurz koalícióra lép a szélsőjobb vezérével, Strachéval, akkor elnyeri annak az Orbán-kormánynak a rokonszenvét, amely antiszemita kampányt folytat az egyik legsikeresebb élő magyar, Soros György ellen. Az új kancellárnak ugyanakkor nem lesz saját programja, hiszen az FPÖ tereli majd maga előtt. Utóbbi csakis jobbra tud tartani, elnöke pedig nem megbízható. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy a két politikus tartósan együtt tud működni a hatalomban. Kurznak nincsen diplomája, a cukiságkampányra épít. Tapasztalatlan, nem veszik komolyan. Akárcsak Trumpot, csak az osztrák politikus nem rendelkezik atomfegyverekkel. Ausztria arra törekszik, hogy egy sarokba kerüljön az illiberális Magyarországgal és Lengyelországgal, ám onnan semmi befolyása nem lesz az európai fejleményekre. Egyébként pedig jogos a félelem az antiszemitizmustól, hiszen Strache kormányra kerül. A volt amerikai EBESZ-nagykövet azt írta, hogy a konzervatívok és a nácik alkotnak szövetséget. Szégyenletes ez az összefogás, árt Ausztria nemzetközi érdekeinek.

 

Reuters

reuters.jpg

A jelek szerint a Fidesz toronymagasan esélyes, hogy egymás után harmadszor is nyerjen a választásokon, amihez erőteljes migránsellenes üzenetet vet be, továbbá fokozottan költ a béremelésekre és több pénzt ígér a nyugdíjasoknak. A hírügynökség annak kapcsán írja ezt, hogy a Medián szerint a kormánypárt 2011 eleje óta most érte el a legjobb eredményét. Összesen 40 % támogatja, sőt a biztos pártválasztók körében népszerűsége eléri a 61 %-ot. Hann Endre, a közvélemény kutató intézet vezetője szerint a Fidesz hívei szokatlan határozottságot és hajlandóságot mutatnak, de egyúttal érezni egy önbeteljesítő folyamatot is: mind több szavazó véli úgy, hogy az ellenzéknek semmi esélye. A Tárki szintén a Fidesz erősödését mérte. A jelenséget úgy magyarázta, hogy a bizonytalanok egy része a pártot választotta, és nem arról van szó, hogy annak sikerült volna a riválisok táborát meggyengítenie.

 

Profil

 

profil_ujsagcimlap.png

A lap bátor vállalkozásnak nevezi, hogy a 92 éves Fahidi Éva, Auschwitz túlélőjeként eltáncolja életét a színpadon - egy hét múlva, a Kristályéjszaka 79. évfordulóján, immár a bécsi Volkstheaterben is. Azért gondolja így, mert a mai Magyarországon igencsak magasra csap antiszemita hangulat. Orbán személyesen uszít Soros György ellen, a régről ismeretes módszer alapján zsidó világösszeesküvéssel vádolja meg az üzletembert. A főszereplő annak idején túlélte a haláltábort, ahová Kertész Imrét két héttel előtte deportálták. A családja többi része ment a gázba. Ő azonban átvészelte az éhséget, a fagyási sérüléseket, a szadista önkényt. Amikor hazatért, húszévesen, mindössze 40 kilósan, senkit sem talált a rokonai közül. A vagyon eltűnt, az otthonában mások laktak. Most azt mondja, minél jobban távolodik a múlt, annál inkább lát hasonlóságot a mával. Igazából az volna jó, ha elmenne Európából. De hová? A holdra?

 

BBC

bbc_1.jpg

Az ausztrál energiaügyi miniszter tagadja, hogy az édesanyja révén magyar állampolgár is volna. Az ügy azért kínos számára, mert az ottani alkotmány értelmében ha valaki kettős állampolgár, akkor nem lehet megválasztani. Ez az előírás már hat politikusnak került az állásába, köztük volt a héten a Szenátus elnöke is. Josh Frydenberg azonban azt mondja, hogy az édesanyja, aki 1943-ban Budapesten született, zsidó menekült volt, de hontalanként érkezett az országba. Előzőleg egy helyi újság azt írta, hogy a magyar törvények alapján automatikusan jár az állampolgárság mindazoknak, akik 1941-45 között Magyarországon jöttek a világra. Ám a miniszter szerint a canberrai magyar nagykövetség megnyugtatta ez ügyben.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9413148768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.11.03. 07:13:37

"az egyik legsikeresebb élő magyar, Soros György" mi van???
süti beállítások módosítása