B1 blogcsalád



Szijjártó Péter barátja nyerte a vizes vb-t - milliárdokkal

2017. augusztus 14. - Mr Flynn Rider

Még utólag is milliókkal drágul a vizes vb. Például filmet forgatnak róla úgy, hogy már rég véget ért.

kuna-tibor.jpg

Láthatóan a Fidesznél úgy döntöttek, hogy a haveroknak az olimpiára szánt pénzt a vizes vb alkalmából szórják ki. Az összes drágulás két héttel a vizes vb lezárta után: bruttó 133,6 milliárd forint.

Irányított közbeszerzésekkel, „levajazva” hízik Orbán Viktor baráti köre a vizes vb-re szánt közpénzeken. Nem apró mutyikról, hanem milliókról és milliárdokról van szó. Mindez ráadásul minden titkolózás nélkül zajlik az emberek szeme előtt. Mindezek miatt Nyugat-Európában nem egy politikai vezető bukott meg, még kisebb összegekért is; Orbán Viktor pedig egyelőre úgy néz ki, megnyeri a következő választást is. Az ügyészségnek sosem tűnik fel semmi, az ellenzék sajtótájékoztatót tart az ügyben, a sajtó pedig hiába írja meg:

az emberek láthatóan némán tűrik, ahogy a Fidesz még csak nem is leplezi, hogyan lopja ki a szemüket.

Nézzük, hogyan megy ez a vizes vb esetében:

Szijjártó Péter barátja és a vizes vb szervezéséért felelős Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor cégei benne vannak a Top 5-ben, akik a legtöbb megrendelést kapták a sporteseménnyel kapcsolatban. Az üzletembernek mind a két ügynöksége kapott már jelentősebb megbízásokat a világbajnokságot szervező Bp2017 Kft.-től:

  • A Young and Partners a kéthetes sportesemény kommunikációjához kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokat látta el nettó kétmilliárdért,
  • a Trinity minden egyéb kommunikációs feladatot, hárommilliárd forintos kerettel.

A három, összesen bő 5,2 milliárdos megbízással Kuna biztosan az első ötben van a „vb-n legtöbbet kaszáló vállalkozók” listáján, ahol szinte csak Fidesz-közeli üzletemberek tűnnek fel. A Magyar Nemzet összesítése szerint a vb-hez kapcsolódó, nagyjából 106 milliárdnyi közbeszerzés durván 70 százaléka vándorolt egy olyan elég jól körülhatárolható üzleti körhöz, amelynek tagjai kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak miniszterekkel vagy akár a kormányfővel.

Mindez nem volt elég a dúsgazdag, Fidesz-közeli vállalkozónak: még filmet is gyártanak a július utolsó napján zárult vizes világbajnokság utókommunikációja érdekében. A Magyar Nemzet megtudta, hogy a munkára négy nappal az esemény vége előtt írtak ki közbeszerzést, amit – a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül – azóta gyorsan le is zavartak. A nyertes ki más lett volna, mint a Kuna Tibor cégeit (a Trinity International Communications Kft.-t és a Young and Partners Kft.-t) is magába foglaló konzorcium; a filmet 230 millióért forgathatják le. Magát a forgatást nem a nyertes vállalatok végzik majd, azok ugyanis jelezték: alvállalkozót is igénybe vesznek.

A nagy kérdés az,

hogyan forgatnak majd, ha a vizes vb már lezárult, a sporteseménynek vége. ha pedig csak a vb-n felvett filmeket vágják újra, akkor mi kerül abban 230 millió forintba?

Folyamatosan drágult a vizes vb – még a befejezése után is: ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a vizes vb egyes tétele csak a július 30-i zárórendezvény után derültek (és derülnek) ki a közbeszerzési értesítőből.

  • Augusztus 1-én összesen 1 milliárd forint értékű informatikai és takarítási tender eredménye jelent meg; 
  • Augusztus 3.-án a sportesemény gazdasági hatáselemzése drágult 7,85 millió forinttal. Eredetileg 25,5 millióért vállalta a KPMG, tehát bő 30 százalékos áremelkedésről van szó;
  • Augusztus 4.-én a Duna Arénához épített staff- és médiaparkoló lódult meg 28,8 millió forinttal bizonyos pótmunkák miatt, így az eredeti 215 millió forint helyett már 243,8 millióba kerül.
  • Augusztus 10.-én pedig kiderült, hogy a vizes vb-hez kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokra nem volt elég nettó 2 milliárd forint, ezért fentebb már említett Kuna Tibor cége, a Young and Partners Kft. további 353 millió forintot kap ilyen célra. Az Átlátszó azt írta: azt nem tudni, hogy pontosan mire, mert azt nem közlik a hivatalos dokumentumokban. A szerződésmódosítást július 18.-án, négy nappal a vizes vb kezdete után írták alá a felek.

A nyilvánosságra került szerződések értéke ezekkel a módosításokkal együtt nettó 105,2 milliárd, vagyis bruttó 133,6 milliárd forint - írta az Átlátszó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6612745806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FayRodisz 2017.08.15. 08:01:22

De naiv vagy.

"hogyan forgatnak majd, ha a vizes vb már lezárult, a sporteseménynek vége."

Felépítenek egy ugródíszeletet 4 milliárdból a Parlamenttel szemben, statisztákkal újraugratják a bulit.
Uszodát megtöltik statisztával, Katinka 3 fillérért az anyját is a vízbe zavarja maga helyett.
Ne aggódj, olyan orbánfényező film lesz, hogy az összes diktátor megnyalná utána a tíz ujját.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.15. 09:01:18

Odaraknak a már felvett anyagok mögé egy szotyiköpködő CGI Viktort. Nem ez alényeg, hanem hogy közpénz szivattyú zavartalanul üzemeljen. Az olimpia kapcsán pofán végták őket, pedig az mekkora aranybánya lett volna. Így most szaros kis 200 milliókért is lehajolnak. A nép pedig bégetve bólogat az egészhez.

Willkommenskultur 2017.08.15. 09:06:18

Jó hogy ilyen szép esemény gazdája volt a főváros, nagyon büszke voltam.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.15. 09:17:20

@Willkommenskultur: Én is büszke voltam. Csak ne szólna a lopásról az egész. Akkor nem is kerülne a többszörösébe, mint mondjuk a kazanyi. A cikket pedig bizonyára nem olvastad el, arról szól, hogy a fideszesek még mindig nem bírnak leállni a lopással a téma kapcsán, ennek már nem sok köze van ahhoz, hogy szép esemény volt-e.

Most pedig javaslom, hogy lépjél be még másik pár nicknévvel, és próbáld meg szétbaszni a komment szekciót némi tereléssel (ahogy már elkezdted) és persze fölényeskedő zemélyeskedéssel jó fideszes módjára!

Willkommenskultur 2017.08.15. 09:21:23

@Sörös Mérenc: Miért érdekelne a fidesz fika? Az egy vélemény.

Az ország nem most adósodik el, hanem most keveredik ki belőle, azaz az én adóm most jobban van felhasználva mint volt. Ez meg egy tény.

Úgyhogy megírhatja a szociblog hogy az 1920as ulanbatori solymász kerületi kupa olcsóbb volt, csak röhögök rajtuk.

morpho 2017.08.15. 09:46:54

@Willkommenskultur: Éljen Orbán a haza bölcse, a nemzet megmentője!! Vivát vivát vivát!!!

ZX 2017.08.15. 10:54:13

@Willkommenskultur: Ha te szereted azt nézni, hogy ellopják az adódat, akkor hajrá!

morpho 2017.08.15. 12:09:38

@ZX: Őt abból a propagandapénzből fizetik, amit a mi adónkból lopnak el!
süti beállítások módosítása