B1 blogcsalád



A Fidesz a Jobbik helyére nyomul a szélsőjobbon

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. július 01. - Szelestey
sajtoszabadsag1.jpg
Orbán Viktor már nincs tekintettel a civilizált normákra
A kormányfő nagy bűvészmutatványa: sajtószabadság -  elenyészően kevés szabad sajtóval
Kaczynski Orbánt koppintja, miközben a lengyelek több pénzhez jutnak az unió jóvoltából, mint annak idején az egész nyugat a Marshall-segély keretében

New York Times/Reuters
new_york_times.jpg
Orbán Viktor a szélsőjobbnak udvarol a választások előtt. A kormányfő már régóta nulla toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben, ám nemrégiben olyan kijelentéseket kockáztatott meg pl. Horthyról, amivel feldühíti Izraelt, illetve a zsidókat, ám láthatólag igyekszik a szélsőjobb kedvében járni. Egyes elemzők szerint a keményebb hang változást jelent a politikában és meghatározhatja a választási kampányt. Novák Zoltán a Méltányosság Elemző Központtől azt mondja, hogy a Jobbik középre húz és ez légüres teret idézett elő a szélsőjobbon. Hogy Orbán merre tart, azt mutatja a bevándorlás kapcsán tanúsított keményebb vonala is. Így az, hogy a minap az etnikai homogenitás szükségességéről beszélt. Krekó Péter úgy látja, hogy a Fidesz és Vona Gábor gyakorlatilag helyet cserél. Továbbá hogy etnikai egyszínűséget emlegetni Kelet-Európában nem egészen 75 évvel a holokauszt, és 25 évvel a balkáni háború után, nos, ez egyenlő a civilizált normák teljes figyelmen kívül hagyásával. A szakértő megjegyzi, hogy a kormánypárt láthatólag igyekszik elhalászni a Jobbik támogatóit mind középről, mind pedig a szélről.
 
 
wsj_logo_jo.jpg
Az unió szokatlan egységet mutat a Brexit ügyében, ám mögötte ott látni, hogy fölöttébb kemény harc készülődik a 27-ek között a pénzek elosztása kapcsán. A nettó kedvezményezettek fognak összecsapni a nettó befizetőkkel, akik közül már többen jelezték választóikkal, hogy egy petákkal sem hajlandóak többet beleadni a közösbe a britek kiválása után. Csak fokozza a feszültségeket, hogy Németország és több más állam is a költségvetési tárgyalásokon keresztül akarja arra ösztökélni a szegényebb tagokat, hogy álljanak be a sorba az olyan kérdésekben, mint a migráció, a demokratikus elvek és a jogállam. Egy európai diplomata szerint egyértelművé kívánják tenni, hogy a szolidaritás kétirányú utca. Az biztosnak látszik, hogy az EU kevesebb ajánl a kohéziós alapon keresztül az olyanoknak, mint a magyarok, lengyelek és csehek. És itt még kirobbanhat egy nagyon keserű párharc, igencsak rossz időpontban.
 
bloomberg.jpg
A lengyel kormánypárt ugyanazt a stratégiát alkalmazza, mint Orbán Viktor, aki oly módon fokozta népszerűségét, hogy szembeszállt az unió kvótadöntésével. Most a Jog és Igazságosság is rálicitál a bevándorlásellenes, illetve a terrorral riogató retorikára, hogy növelje befolyását. Kaczynski emellett azzal is próbálja megerősíteni saját pozícióit, hogy meghirdeti: a PiS visszatér a katolikus gyökerekhez és segít a szegényeknek. De azt is hangoztatja, hogy megvédi az országot a migránsoktól és a terrortámadásoktól. Csakhogy  előreláthatólag súlyos következmények várnak Varsóra. A Bizottság jogállami vizsgálatot kezdeményezett, a francia elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy nem maradhat annyiban, ha bizonyos államok hátat fordítanak a demokráciának. Lengyelország több segítséget kap Brüsszeltől, mint az egész nyugat a Marshall-segély keretében a háború után. Ráadásul a lengyelek több mint 80 %-a támogatja a tagságot, szóval Kaczynski azért kénytelen óvatos lenni.
 
 
 der_standard.jpg
Orbán Viktor a török elnököt érő heves nemzetközi bírálatok ellenére látványosan Erdogan oldalára állt. A kormányfő azt közölte ankarai látogatása végén, hogy Magyarország Törökország mellett van, még ha az kényelmetlen is, ám nem fog soha csatlakozni a törökellenes kijelentésekhez. A házigazda török miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a puccskísérlet idején a magyarok a török nemzetet támogatták, így kiderült, ki az igaz barát. Orbán ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Magyarország a legbiztonságosabb állam Európában. Nálunk a legalacsonyabbak az adók és mivel az unió tagja vagyunk, ezért rajtunk keresztül 500 milliós piacot lehet elérni, szóval jöjjenek csak a török üzletemberek – szorgalmazta a magyar vezető.  
 
 
 
Magyarországon sajtószabadság van – szabad sajtó nélkül. Így összegzi a helyzetet a Délnémet Rádió egyórás műsora, amely felidézi mindazt, ami az elmúlt években a közmédiával, Klubrádióval és a Népszabadsággal történt. Az állami tévé és rádió ügyében mit sem használtak a nyilvános tiltakozások, mert az emberek többsége nem tartotta a demokráciára nézve veszélyesnek, amit az Orbán-kormány csinált. Úgy látták, hogy csupán folytatódik a vita a jobb- és a baloldal között. Azon kívül sokan már egyszerűen nem értették, mi történik, elvesztették az áttekintést, de sajnálták, hogy a politika ennyire durva nyelvet használ. Ezért a polgárok fele teljesen elfordult a közélettől, és emiatt van az, hogy a sajtószabadság csupán az emberek kis részét izgatja, főként a balliberális fővárosi értelmiséget.
 
A Klubrádiónál dolgozik Bolgár György, aki az egyik leggyűlöltebb figura a nemzeti-konzervatív tábor szemében. Hiszen bevallottan baloldali-liberális és keményen bírálja Orbánt, illetve a Fideszt.  Azt mondja, hogy Magyarországon nagyjából-egészében vége a sajtószabadságnak. Módszeresen korlátozták a mozgásteret a független és ellenzéki orgánumok számára. Azon kívül sokszor hatalom közeli emberek kezébe játsszák át az engedetlen magántévéket, rádiókat és újságokat. A Klubrádiót ma már sehol sem lehet hallgatni vidéken, visszaszorították Budapestre. Felszámolták a Népszabadságot és megzabolázták az Origót, a legnépszerűbb online hírportált is, amely korábban jeleskedett a tényfeltáró újságírásban. Lásd Lázár János több titokzatos, ám annál drágább külföldi útjait. Annak egykori főszerkesztő-helyettese, Pethő András úgy ítéli meg, a média ma már nem tud eleget tenni kettős feladatának, hogy ti. tájékoztassa az embereket, mi történik körülöttük, illetve hogy ellenőrizze a hatalmat. Bolgár György hozzáteszi, hogy Orbán nem akarja teljesen felszámolni a szabad sajtót, mert az csak diktatúrákban szokás. Egy illiberális rendszer vezetőjeként igyekszik fenntartani a demokrácia látszatát.
 
 
 
Leginkább Magyarországon és Szerbiában garázdálkodnak azok a bűnözők, akik a német Autóklub segélyszolgálatára hivatkozva csapják be a német autósokat, de működési területüket már Bulgáriára, Horvátországra és Szlovéniára is kiterjesztették. Az ADAC arra figyelmeztet, hogy az ő emberei csupán Észak-Olaszországban, valamint a horvátoknál Isztriában, illetve Rijeka környékén járják az utakat. Másutt megbízottakat kért fel a közreműködésre, de azok nem viselik a hivatalos logót. Az ál-autómentők ugyanakkor a klub sárga színére festették saját járműveiket és így kasszíroznak sok pénzt a lerobbant járgányok elvontatásáért, illetve részben felesleges javításokért. Szemtelenségük odáig terjed, hogy a helyszínen valószínűleg blokkolják a telefonokat, nehogy a károsultak fel tudják hívni az ADAC központját. Ilyenkor tanácsos lezárni a kocsit és pár méterrel odébbról megismételi a hívást.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9712632689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2017.07.01. 18:34:34

@zsindeksz izisz alkajda mind CIA projekt: a paranoid elmebaj ma már jól kezelhető, kartárs. Persze, ha már eleve zárt intézetben vagy, akkor nem szóltam.
süti beállítások módosítása