B1 blogcsalád



Merre tovább, Magyarország?

2017. június 14. - B1blog

16714692_1017462_635db2ca25050cb9cf76665e0e0cebf1_wm.jpgGáspár Dani vendégposztja arról: miért működik még az ország?

Fekete-Győr Andrásék „székházfoglaló” akciójáról véleményt nyilvánított szinte a teljes magyar politikai-közéleti elit. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy nem csupán a kormánypárti médiából érkeztek elítélő írások - az Origo szerkesztőségébe való "betörés" után néhány órával kiadott közleményében a TASZ is jelezte, a momentumosok magánterületre léptek be - illetéktelenül. Az Index szerint ez volt a Momentum eddigi "legrosszabb húzása". A legtovább a Pestisrácok lapigazgatója, Stefka István merészkedett ("..ami történt, az a Charlie Hebdo elleni terroristatámadással ér fel.."), a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos az új Szamuely-fiúkat vélte felfedezni Fekete-Győrékben. A Schmidt Mária tulajdonlása óta szakmaiságában nagy csorbát szenvedő Figyelő állásfoglalása is analógiát keres - "a 20. század legrosszabb időszakai" jutottak eszébe a szerkesztőségnek. Felmerülhet bennünk a kérdés: vajon egyetértett-e a Figyelő-Origo páros abban, hogy Werner Faymann szavai végtelen igazságtalanok és manipulatívak voltak akkor, amikor az osztrák kancellár náci, 1930-as, '40-es évek szellemiségét idéző tempót emlegetett a magyar kormány menekültpolitikája kapcsán 2015 nyarán. A jobboldalon oly gyakran és határozottan elítélt kettős mércére tehát keresve sem találhatunk jobb példát.

Nincs új a nap alatt: saját agressziójának, erőszakos nyomulásának és médiája etika nélküliségének relativizálása a jobboldalon hónapok óta zajlik. A G. Fodor-i narratíva szerint minden újságíró politikai feladatot lát el - ha úgy tetszik: harcot folytat – ilyen értelemben tehát nincs és nem is lehet független szerkesztőség. Ha félre is tesszük álnaivságunkat, és leszámolunk a soha nem létezett, teljes újságírói függetlenséggel, nem lehet nem észrevenni azt a szemléletbeli különbséget, amely a Habony-Rogán által irányított orgánumok és az egyéb sajtótermékek között húzódik. Előbbinek egyáltalán nem célja a szakmaiság képviselete, a kritikai attitűd, a viszonylagos pártatlanságra való törekvés. Értelmetlen belemenni az "úgy kezdődött, hogy visszaütött" történet fejtegetésébe; hiszen teljesen világos: a sajtó szerkezete, finanszírozása az elmúlt 27 évben (de a modern kori sajtó történetében soha) nem volt ideális Magyarországon. Sok jobboldali újságíróban, médiaszemélyiségben keltett az 1994-1998, majd főként a 2002-2010 közötti, ellenzékben eltöltött időszak revansvágyat. Ami egyfelől érthető, de nem elfogadható, másfelől semmiképpen nem lehet megoldás (a jelenlegi vezetés számára igen, az ország számára hosszabb távon biztosan nem) a jelenlegi egész pályás letámadás.

Felesleges lenne felsorolni, az elmúlt években hogyan vásárolt fel a kormánypárti holdudvar ellenzéki médiumokat, hogyan szántotta be azokat - vagy épp valósított meg 180 fokos fordulatot a szerkesztőségekben. Egy biztos: a Simicska-birodalom 2015 előtti időszakához képest is érdemi változás, szintlépés - vagyis sokkal inkább süllyedés, méghozzá a mocsárba - az, amit az elmúlt, körülbelül két évben tapasztalhattunk. Bizonyos műsorokra, internetes oldalakra, újságokra már nem aggatható a kormánypárti címke, ugyanis sokkal inkább van szó kormányzatiságról. Ebben az összehasonlításban még a Mészároshoz köthető médiabirodalom a visszafogottabb, mérsékeltebb - szemben a Habony által irányított Lokál, Tények, Ripost, 888.hu, Origo csapattal. A legaljasabb módszerek alkalmazásától sem visszariadó, a szakma leírt és íratlan etikai alapelveit minimális szinten figyelembe nem vevő médiumok manipulatív állítások, hazugságok tömkelegével élnek. Pontosan tudják, szinte korlátlan erőforrások birtokában elenyésző jelentősége van egy-egy bíróságon elveszített pernek - ezért (is) végtelenül álságos Fekete-Győr Andrásék figyelmébe ajánlani ezt a rendezési módot. A cikkeik egy részét központi helyekről megkapó, azokat név nélkül közlő újságírók közül az origós Kovács Andrásnak jutott az országos hírnév - erősen kérdéses, ő maga mennyire örült ennek. Az eset két dologra biztosan jó volt: még egyszer ilyen nem fordulhat elő, biztosak lehetünk abban, hogy ha egy újabb lejárató cikk után a Hajnal Miklós-Orosz Anna kettős keresné fel az Origót, a portaszolgálaton elakadnának. Másfelől - a Momentum szándékai szerint - a közéleti viták hangsúlyos része lett a propagandahálózat működése. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárult a 444.hu és az ÉS hosszabb írása is, melyekben bemutatták a Rogán-Habony irányította rendszer működését.

Egyre többen és gyakrabban teszik fel a kérdést: miért működik mindez? Miért lehet sikeres a gyűlölet- és félelemkeltő, a társadalom egyes csoportjainak megosztására épülő kommunikáció? Hogyan lehetséges az, hogy a közbeszerzéseket rendre elnyerő Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Kuna Tibor, Tiborcz István nem veri ki a biztosítékot a kormánypárti szavazóknál? Hogyan építhetett fel a fideszes médiabirodalom egy alternatív valóságot, amely köszönőviszonyban sincs azzal, amit a "másik oldal" érez, gondol a hazai közállapotokról? Hogyan lehetséges az, hogy a Borkai Zsolthoz Győrbe érkező miniszterelnököt vastaps, feltétlen szeret, rajongás és „Kitartás, elnök úr!” biztatás fogadja?


Természetesen sok megfejtés érkezik ezekre a kérdésekre. "Ez a nép egész egyszerűen erre van predesztinálva, ez kell a magyar embernek, megszokta a ma 60-70-80 éves generáció az erős vezetőt, sőt, a magyar néplélek hagyományosan egy olyat keres. Nem egy technokrata, Bajnai-típusú kormányfőre van szükség, hanem egy olyanra, akiben hinni lehet, aki mutatja az utat." Sokan gondolják úgy, „azok" is loptak eleget, nem mindegy, hogy melyik párt lopja szét az országot? Ehhez a gondolatmenethez illeszthető a „jól is teszik, hogy lopnak, én is azt tenném” kezdetű, a keleti végekre és mentalitásra jellemző mondat. Mások így gondolkodnak: "Orbánék legalább a nemzeti érdekeknek megfelelően cselekszenek, épül s szépül az ország, sok dologgal nem értek egyet, de legalább a migránsoktól megvéd, erőt mutat." Vagy: "bár vannak hibák, az irány jó, a politika nem úri gyerekek játszótere, ne legyünk finnyásak." Egy másik, hatalmi elit kritikus megközelítés szerint az emberek elnyomottak, nincs is lehetőségük tájékozódni, hisz a médiát uralja a Fidesz, ráadásul kinek van ideje a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontásán aggódni, amikor hónap végén a gyereknek jó esetben is csak száraz kenyér jut?

Részigazságokat bizonyára mindegyik narratíva tartalmaz. Ám a valóság – mint mindig – most is sokkal bonyolultabb annál, minthogy kizárólagos jelentőséget tulajdonítsunk egyik vagy másik értelmezésnek. Végre valahára el kellene ismerni ellenzéki térfélen is – együgyű viktátorozás, mészároslőrincezés helyett –, hogy Orbán Viktor egy rendkívül tehetséges hatalomtechnikus, aki bő két milliós táborának érthető, lelkesítő és szimpatikus víziót vázol fel. Az embereknek ugyanis van lelke. Óriási tévedés azt gondolni, már azzal nyerhető egy választás, ha valaki beígéri a 13. havi nyugdíjat és az ingyenes fővárosi tömegközlekedést. Orbánért sajátjai tűzbe mennének, a haza megmentőjeként tekintenek a kormányfőre. Igen, "a bankok, a telekomcégek, a multik kifosztottak benneteket, a szocialisták lerombolták az országot, a világ nagyhatalmú urai felesküdtek a Haza (sőt: HAZA) megdöntésére, de hiába is állt össze a Simicska-Soros nagykoalíció, nekünk, nemzeti érzelműeknek össze kell tartani, bajban ismerszik meg, ki az igaz hazafi, egy a tábor, egy a zászló, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" Ebben az értelmezésben tehát Mészáros Lőrinc gazdagodása nem aljas, korrupt, a piaci versenyt megfojtó tevékenység, hanem a haza építésének része. Ezt a gondolatmenetet folytatva: a NOlimpia-kampány szervezői, a civil szervezetek, a tüntetők gonosz erők - ők azok, akik rárontanak saját nemzetükre, hazaárulók, ezért még csak le sem kell ülni vitázni velük, sőt: velük szemben szinte bármilyen eszköz megengedett. Egyszerű tehát a képlet: "mi" a hazát képviseljük, tehát aki velünk szembeszegül, csakis hazaáruló lehet, akinek semmit nem számít a nemzet, a történelmi Magyarország, a magyar nyelv szépsége, a tradíciók, a honfoglaló őseink, sőt, bizonyosan még migránsok százezreit, millióit is becsődítené az országba. Rátéve egy lapáttal: valójában ezek az erők - civilek, ellenzéki pártok - nem is (kizárólag) saját meggyőződésből árulják el az országot, ennek egy minősített esete áll fenn: eladták magukat. Sorosnak. Na, itt jutunk vissza kiindulópontunkhoz: milyen eszközökkel igyekszik a Fidesz és holdudvara lerángatni a mocsárba a vele szembenállókat, milyen módon relativizálja a - még saját tábora egy részének is feltűnő - bűneit.

De meddig mehet ez így tovább? Meddig lehet harci hevületben tartani a híveket? Valójában szó sincs arról, hogy a társadalomban minden eddiginél népszerűbb lenne a Fidesz-KDNP, amely 2002-ben 2,3, 2006-ban 2,27, 2010-ben 2,74, 2014-ben 2,14 millió szavazatot zsebelt be. A Medián május elején publikált adatsora szerint bár Orbánék közel félmillió szavazót veszítettek az elmúlt hónapokban, közel 2,5 millióan most vasárnap is a jelenlegi garnitúrát támogatnák. Az nyilvánvalóan kérdéses, valós választási helyzetben is sikerül-e ennyi embert elvinni az urnákhoz. Sok mindenre rávilágít, ha tisztázzuk: kevesebb szavazattal sikerült megszerezni 2014-ben a 2/3-os parlamenti felhatalmazást, mint amennyivel elbukták az ominózus, Orbán politika- és hatalomfelfogását alapjaiban megváltoztató 2002-es országgyűlésit. Ám nincs jelenleg olyan erő, amely érdemi veszélyt jelentene a kormánypártokra. Az persze nem kizárt, hogy ha a Jobbik vagy az MSZP belátható távolságon belülre kerül, sikerül mobilizálni a hosszú orbáni kormányzásba beletörődött emberek egy részét is - ám ez egyelőre elképzelhetetlen. Valójában a Fidesz-tábort sem lehet homogén masszának tekinteni, a szűkebb, legvérmesebb hívek nincsenek annyian, hogy választást nyerjen a Fidesz-KDNP. Divatos a nyugdíjasokat első számú felelőssé tenni az orbáni rendszer kiépítését illetően, ám egyes kutatások szerint a nyugdíjasoknál is nagyobb szerepe van ebben a középosztálynak, a nagyjából 35-55 éves korosztálynak, amelynek tagjai jellemzően konzervatív értékrendűek, a kormány gazdaságpolitikájának nyertesei (két- és háromgyermekes családok, lásd: Orbán bejelentése a Családok Budapesti Találkozóján a demográfiai fordulat eléréséért). Bár a CEU-ügy, vagy az általában tapasztalható túlzottan agresszív, végletekig leegyszerűsítő kommunikáció sokak számára lehet visszataszító, nem valószínű, hogy a jobboldali elkötelezettségű, antikommunista szavazó csupán ezért más pártra húzná be az ikszet 2018-ban. Emellett Gulyás Gergelyt sem véletlenül tartja a Fidesz..

Ezzel együtt vannak jelek, amelyek figyelmeztetőek (tiltakozások, diplomások és nagyvárosiak elfordulása, jobboldali értelmiségiek kritikái, a fiatalok Fidesztől való elfordulása és a lakossági fórumokon az idősebbek óriási felülreprezentáltsága), és egyáltalán nem véletlen, hogy egyes források szerint a Fidesz felsővezetői sem érzik úgy, hogy eldőlt volna a jövő évi választás. Paradox módon az Európai Parlament május 17-i, Magyarországot elítélő határozata rövid- és középtávon tökéletesen szolgálhatja Orbán Viktor érdekeit. Vélhetően Habony Árpád sem tudott volna ennél jobb külpolitikai forgatókönyvet kitalálni; Soros-Juncker puszilkodás Brüsszelben, EP-határozat Magyarország ellen. Bónuszként: Botka a Reutersnek a magyar kerítés lebontásáról beszél. Amennyiben nem lesz jelentős fordulat, és valamilyen megdöbbentő fejlemény (gondolhatunk itt a sokak által várt Simicska-bombára), akkor a külső-belső ellenséggel való szabadságharc, valamint az ellenzék tanácstalansága és dilettantizmusa könnyedén röpítheti a Fideszt egy újabb kétharmados sikerhez.

Gáspár Dani

(Fotó: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4412591459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2017.06.14. 12:57:41

A költő szavai szerint, megint "rohanunk a forradalomba" ! És tényleg, ha elfogy a nagyszülők pénze, vagyona, az ifjak koppannak egyet a hideg betonpadlón és felteszik a kérdést: nem vagyunk mi átverve, de nagyon ? És igen, akkor nem lesz pardon, határ meg miegymás, akkor nagy bajban lesz ez a retrográd, embertelen, ostoba, tudatlan, önző és nagypofájú magyar politizáló értelmiség !

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.14. 19:13:00

Röviden: Orbán nagy mesemondó, az ő sztoriját elhiszi a nép. Mindig az a jobb politikus, aki jobban tud hazudni...

atomic power 1986DucaDuca 2017.06.14. 19:49:30

A szerző jól összefoglalja, mi az, ami megvan a kormányoldalon az ország vezetéséhez, és mi hiányzik ehhez az ellenzéki oldalon!

morpho 2017.06.14. 19:56:16

@atomic power 1986DucaDuca: Olvasd el mégegyszer! Az lenne a nagy mű, hogy eltitkoljuk a korrupciót és mindig harcolunk egy kitalált ellenség ellen? Aztán ezt a kamumédia beadja a népnek.
Ez szerinted tényleg jó így? Habony Árpád például mit tett eddig Magyarországért?

atomic power 1986DucaDuca 2017.06.14. 20:23:30

@morpho:

"Az lenne a nagy mű, hogy eltitkoljuk a korrupciót és mindig harcolunk egy kitalált ellenség ellen?"

A korrupciót nem lehet eltitkolni, mindenki tudja hogy van.

Habony Árpád például mit tett eddig Magyarországért?

Ezzel a személlyel nem foglalkozom, nem érdekel mit csinál. Annál inkább érdekel a kormány tevékenysége.

Azokat, akik az orszagunk szuverenitását tovább szeretnék korlátozni, jogalap nélkül, azokat minek nevezzük? Sajnos ez nem kitaláció!

morpho 2017.06.15. 00:46:35

@atomic power 1986DucaDuca: Ezzel a személlyel nem foglalkozom...
És ezzel el van intézve? Had lopjon csak, leszarom!!

zokogjatok 2017.06.15. 00:54:38

Ohohó, egy ilyen finom csemege alvás előtt, egy igazi, minőségi, keserves sírdogálás, afféle hangolás 2018-ra :D Nyami :D

Ja akik 2010 óta minden évre megjósolják az államcsődöt és az EU-ból való kizárásunkat, azok nem érzik lassan hülyén magukat?

zokogjatok 2017.06.15. 00:58:45

@morpho: Bazdmeg, ezt már tényleg nem lehet ésszel felfogni.

Figyelj bazdmeg. Választhatsz két lakás közül.

Az egyik lakás sarkába odaszart valaki.

A másik lakásnak hiányzik az oldala, végig van okádva, szikrázó vezetékek lógnak belőle és éppen dől össze.

A magyarok többsége az első lakásban akar lakni.

Az undorító állatok, hát nem látják, hogy oda van szarva?

Bazdmeg érd már fel ésszel, hogy bárhányszor mondod el, hogy habony, rogán, lázár meg mészáros, mert odatesszük mellé a de facto államcsődöt, a magyar euró elúszását meg a mindenfajta külföldi érdeknek pucsítást, és egyből látszik, hogy mi a másik lehetőség. Mert olyan koalát nem tudsz kitalálni, amiben a fidesz nincs benne, de gyurcsány és az mszp sem.

Brix 2017.06.15. 06:56:32

A fiatalok generàciós okból is keresik az új politikai alternatívàkat. A középkorúak többsége elfogadja a rendszert: egykulcsos adó, lassan màr növekvő bérek, stabilitàs...A nyugdíjasok az ideológiai hàttér alapjàn szavaznak balra, vagy jobbra. A kormàny szavazóit is zavarja a korrupció, de nàlunk mindig is volt/lesz korrupció...A magyar elitet nem lehet levàltani, ez a való vilàg realitása...Orbànt viszont elég erőskezű politikusnak tartja a többség, aki képes "odavàgni" a politikai stabilitàs és a hatalom megtartàsa érdekében, ami rendet hozott az orszàgnak. Másrészt, Orbàn tudja az emberek félelmeit, és megakadàlyozza , hogy ismeretlen àtterű , nincstelen embertömegek lépjenek az orszàgba ideiglenes vagy végleges jelleggel...Az orszàgban rend van és nyugalom , amit az emberek nagyra értékelnek...

nu pagagyí 2017.06.15. 07:46:07

A Momentumnak folytatni kellene az Origóhoz hasonló akciózást. Az Origós eset jól kifejezi a lényeget, a kormánypropaganda immár magáncégek mögé bújik. Ezek feladata a rezsim által kijelölt személyek elleni lejárató anyagok előállítása, amit a közmédia úgy idézhet, mintha "független forrásból" származó hír lenne. A kiadvány valójában a Propaganda Minisztérium megrendeléseit teljesíti, amely közpénzből bonyolított, búsás díjazású propagandahirdetésekkel fizeti ki a "munkájukat" és persze a közmédia sem ingyen cuppan rá aktuális lejárató anyagukra. Törvény szerint ugyan magáncég az Origó, de valójában a rezsim egyik szerve, a köz érdekeivel ellentétes közintézmény. Nem baj, ha a politikát kevésbé követő emberek is értesülnek erről a tényről. Elég terebélyes lett a rezsim álcázott propaganda hálózata, nem bánnám, ha a többire is felhívnák a köz figyelmét, hasonló apropó keretében, amikor nyíltan és undorítóan kilóg a kormánymegrendelés lólába.

nu pagagyí 2017.06.15. 07:57:36

@Brix:

"Másrészt, Orbàn tudja az emberek félelmeit"

Orbán nem tudja, hanem kialakítja az emberek félelemeit, hogy aztán hősiesen megvédhesse őket a semmitől. Eddig Magyarországot sikerült megvédenie a nemlétező államcsődtől, a nemlétező terrorizmustól, a nem létező brüsszeli diktatúrától. Most éppen a nem létező Soros-féle összeesküvéstől védi nagy vehemenciával országunkat.

Nem védte meg viszont az országot a gazdasági lecsúszástól, az oligarchái szabadrablásától, a közszolgáltatások lezüllésétől. A nyugdíjpénzeket viszont tényleg megvédte, azt már nem lehet ellopni.

nu pagagyí 2017.06.15. 08:08:04

@zokogjatok:
"Az egyik lakás sarkába odaszart valaki.

A másik lakásnak hiányzik az oldala, végig van okádva, szikrázó vezetékek lógnak belőle és éppen dől össze.

A magyarok többsége az első lakásban akar lakni."

Nagyon szép, plasztikus példa. Abban tévedsz, hogy:
Az elit tisztaságát a népnek kell kikövetelni. Ha elfogadod a mostani tolvajok garázdálkodását, valóban nem várhatsz jobbat a következő garnitúrától sem. Tiltakozz a mostaniak ellen is és ne fogadd el, ha a következő is ugyanezt folytatja. Igen, példát kell statuálni legalább egyszer, hogy az elvileg téged képviselő választottjaid ne kapjanak vérszemet a bűnözéshez. A következő "rendszerváltás" nem eshet abba a hibába, hogy nem toroljuk meg a társadalom ellen elkövetett bűnöket.

Daniel001P 2017.06.15. 08:28:44

Nem tudom, es nem is akarom elfogadni hogy ez a norma. Nagyon kritikus vagyok a szocialista kormanyokkal is, amelyek valoban osszessegeben rosszul kormanyozta. Az a merhetetlen arrogancia viszont a rendszervaltozas ota egyedi, amit a jelenlegi hatalom kepvisel.
Irhat majd vki egy hosszabb ertekezest arrol, a semmit, v keveset, nem mondo szavakon, frazisokon tul mennyire sikeres az orbani politika.

Kulpolitika? Szijjarto alapjaiban valtoztatta meg a Bem teri KKM-et, rengeteg korabbi diplomata tavozott. A keleti es deli nyitas inkabb szavak szintjen sikeres.
Naponta kapjuk a kokemeny diplomaciai figyelmezteteseket az amerikaiaktol, a nemetektol.

Az allamadossagra es a makroadatokra valoban odafigyel a kormany, kerdes milyen aron. Azon az aron h a hadi kiadasok, az egeszsegugy es az oktatas gdp aranyosan kevesebbet kap (ill szocialis kiadasok) mint korabban.
A hos varvedo OV alatt most mar talan 1%ot sem eri el a Nato altal megkovetelt 2% helyett a kiadas.
Az oktatas centralizalt, a KLIK strukturaja, a HRozsa fele mindenkeppen, azt mutatta h ezek az emberek abszolut nem ertik merre halad a vilag. Empowerment, decentralizacio, szubszidiaritas - ehelyett ott Orbanek a vegletekig centralizaltak a rendszert, majd reszben visszakoztak. Az outputok mutatjak, haladas biztosan nem tortent. De en attol tartok, egy evtizeden belul meglatszik majd ezen a teruleten is OV aldasos tevekenysege.
2\3ot kaptak 2x, ehhez kepest az egeszsegugyhoz erdemben nem nyult hozza a kormany. Toldozgatas foldozgatas, de a kataklizma elkerulhetetlen lesz ha minden igy megy tovabb.

A sportba korabban elkepzelhetetlennek hitt penzek aramlanak, a Tao-forrasok es a stadionepitesek remek lehetoseget nyujtanak az orbankozeli uzletemberek szamara. Erdemi fejlodes a sok penz ellenere nem tortent, elleptek a politikai emberek a szovetsegeket, futballklubok vezeteset.

A makroadatok alapvetoen jok, de ne feledjuk, h iszonyatosan fuggunk az eus penzektol, a maganszektor onmagaban nem tudja huzni a gazdasagot
Nincs bizalom a befekretok reszerol, a toke inkabb elhagyja az orszagit, mintsm erkezne. Ha jon, akkor sokszor alacsony hozzaadott erteku tevekenysegek valosulnak meg, amelyekkel a konvergencia nem fog sikerulni
Az atlathatatlan,sokszor egyes gazdasagi szereplokre irt torvenykezes, a fidesz fele hiperaktivizmus sokakat ijeszt el a befektetestol.

Emellett a kozhangulat sokak koreven letargikus
Talan ennyire soha nem volt nagy a bizalmatlansag az allami szervekkel szemben
A szekertabor-logika viragkorat eli, a gyulolkodes es uszitas tetofokara hagott
Eleg megnezni a kormanyparti oldalak kommentjeit. A tegnapi pestisracok hir alatt (a hatosagok megmenthettek volna a 71 megfullado menekultet tavaly) alatt az egyik legtobb kommentet az kapta, aki arrol irt, mennyire jo h megtortent az eset hisz bizonyara sok terrorista is odaveszett.
Egy vegletekig megosztott rendszert tovabb rontottak Orbanek, ami oriasi bun a reszukrol
Hiszem h mindazon aljassagokert amiket elkocetetz, fizetni fog. Legalabb politikai ertelemben

A cikk szerzoje

gmihaly621 2017.06.15. 09:04:33

@nu pagagyí: Hogy az is kiszeressen belőlük, aki eddig kedvelte őket ?

Terézágyú 2017.06.15. 09:04:42

"ilyen értelemben tehát nincs és nem is lehet független szerkesztőség"

Már hogyne lenne!!!!!
Pl. úgy, hogy ha egy politikus lop/csal/hazudik akkor azt megírják - akármilyen pártállású is az a politikus.
Ilyen egyszerű. De nálunk ez is csak pár médiában működik.

Daniel001P 2017.06.15. 09:11:42

Hagyjuk mar ezt a fajta ocska relativizalast. Ezzel GFG-e jonnek, sokan meg mantrazzak.
A helyzet az h minden egyes ujsagironak vannak eloiteletei, van politikai velemenye, de nem gepek vagyunk.
Onnantol van a problema amikor kvazi nem lehet leirni h mi a helyzet pl a letelepedesi kotvenyekkel
Ill egyes mediumok pomt ugy mukodmek mint a Fidesz sajtoosztalya. 0 kritika, uszito, gyulolkodo, ellenzeket aljas modon lejarato cikkek tomkelege.

En egy ujsagirot, kozeleti szemelyiseget valahogy ugy kepzelek el mint Stumpf vagy Bocskei Balazs. Es nem ugy mimt Spottle Nogradi Kiszelly ifj Lomnici

Daniel001P 2017.06.15. 09:34:55

A teljesen fuggetlen szerkesztoseget ugy ertem
H egy idealis eset pl a brit kozmedia
Amig egy befekteto all a sajtoorganum mogott, addig nyilvan lesznek kul. Erdekek, index nem fog Spederrel kapcsolatos cikkeket irni (korabban) , stb-stb

morpho 2017.06.15. 09:35:40

@Daniel001P: Csak egy egyszerű példa: Újság 1: Meg kell szüntetni a gyerekmunkát vs Újság 2: Nem lehet elvenni a gyerekek munkához való jogát. Kíváncsi lennék, hogy hányan vennék észre, hogy itt valaki hazudik....

gigabursch 2017.06.15. 09:36:57

@morpho:
Pl. kicsinálta a balos médiát, vagy inkább eljelentéktelenítette.
Azért ez elég sok a Haza oltárán...
:-)

morpho 2017.06.15. 09:53:36

@gigabursch: Oszt az miért jó neked, ha egy állítólag demokráciában nincs balos média?

morpho 2017.06.15. 09:54:57

@Daniel001P: Az amerikai újságok is húznak valamelyik párt irányába, de szimpatizálni valakivel és az érdekében, megrendelésből nyíltan hazudozni az nyilván nem ugyanaz. Egy ilyen orgánum ilyenkor nyilvánvalóan elveszti újság jellegét, de szórólapnak még jó lehet. Az nem érv, hogy sajtószabadság van, mert mindenki azt ír le amit akar! Egyébként leginkább onnan lehet látni a különbséget, hogy bizonyos orgánumoknak súlya van. Ha például az Népszabadság megírja, hogy Rogán helikopterezett, annak komoly hazudozás és több hónapos politikai vákuum volt a következménye. Ha az index megírja, hogy az MNB alapítványnál elloptak 11 milliót, akkor hirtelen elkezdik ezt visszakövetelni. Na most ezt csak úgy lehet kinyomozni, lefényképezni, ha van
1, Egy jól megfizetett szakmai stábod, akik profik
2, Van elég pénzed egy esetleges pereskedésre, vannak jogászaid, akik profik
3, Van egy nagy számú olvasótáborod, akik mögötted állnak.

Ha ebből bármelyik hiányzik, az nem tekinthető komoly újságnak. Ilyen orgánum pedig (már) nem sok van. Ahol fogást találnak orbánék, azt beszántják. Az origo mögül a pénz ment ki, a népszabadság mögül az olvasók, a tv2 mögül meg a szakmaiság. Rögtön lerohanták őket. Aki nem látja, hogy mi megy itt, az hülye. Gyakorlatilag maradt az index, a HVG, meg az RTL klub híradója. Ennél van (még) meg mind a három követelmény. Támadják is őket rendesen. Léteznek még marginális szinten nem orbánista újságok, de nincs elég pénzük, ezért komoly súlyuk sincs.

Andy73 2017.06.15. 10:15:54

OK, segítek. A gond a baloldalon már a kérdésfelvetéseknél kezdődik, amiből nem csoda, hogy itt tartanak.
Itt az indexes felvezető 2 kérdés:
"Miért működik még az ország?
Miért lehet sikeres a társadalom cso­port­jainak megosztására épülő kommunikáció?"

Nos, a gond ott van, hogy a blogger és általában a balodal azt hiszi, hogy a politika és a kormányzás kizárólag kommunikáció, és az ország is amiatt működik. Ezt vezeti le a blogger, és utána ismét felteszi a kérdést:
"Egyre többen és gyakrabban teszik fel a kérdést: miért működik mindez?"

Nos, az ország nem a kormány kommunikációja miatt működik, hanem a gazdaságpolitikája miatt. A kommunikáció fontos, de csak járulékos elem.

Tessék megnézni a főbb gazdasági mutatókat 2010 előtt és most, és akkor megkapjátok a választ, hogy miért bukott meg a baloldali kormány, és miért népszerű a mostani.
Nem az a sajátos a magyar néplélekben, hogy jobban kedveli az autoriter jobboldali kormányt a technokrata baloldali kormánynál. A szociknál egy nagy csődtömeg volt a gazdaság, amit csak az IMF-Világbank-EU mentőcsomaga mentett meg a tényleges csődtől, ők tartották lélegeztetőgépen a gazdaságot. Hatalmas hiány és munkanélküliség volt, stb., és a megszorítások csak rontottak a helyzeten.
Gyakorlatilag az volt, mint a görögöknél, azzal a különbséggel, hogy ők magasabb szintről kezdték meg a zuhanást, volt hova visszaesnikük. Ha nincs gazdaságpolitikai váltás 2010-ben, akkor most is tartana a görögökhöz hasonló lefelé tartó spirál, hiszen a "Trojka" máig nem tudta kivezetni a görögöket a válságból, csak elmélyítette azt.

Az, hogy Gyurcsány és Bajnai baromi rosszul kommunikált, Orbán meg viszonylag jól, csak egy része a politikai helyzetnek, de inkább csak a felszíni réteg, amit sokan szeretnek kaparászni, a bloggerek pláne. A lényeg a mélyebben fekvő gazdaságpolitikai folyamatokban van.
Hiába jó a marketing, ha szar a termék, akkor sem segít rajta, a jó marketing pedig csak fokozza a jó termék sikerét. A lényeg, hogy olyan terméket árulj, amire igény van és jó minőségű.

gigabursch 2017.06.15. 11:05:11

@morpho:
Egy hazug bagázzsal kevesebb.
A másik meg már jól ismert működésileg, ideologizálásilag.

De amúgy legyünk őszinték:
A nyomtatott sajtó +- halálra van ítélve (vagy együtt hal ki azokkal akik lélegeztetőgépen tartják és nekik is már kevesebb van hátra, mint amennyin túl vannak), az elektronikus meg annyira képlékeny, hogy arra kellő ideológiai eréllyel senki nem képes rá reagálni.

Vö:
Az index olyan, amilyen
A kuruc olyan, amilyen
stb.
Ehhez képest az origó meg egy éve tipródik a változásban.

Most épp megvették az indexet.
Lett belőle keddről-szerdára Jobbik barát felület?
Nem.

Lesz?
Ki tudja...

2017.06.15. 11:07:35

@zokogjatok: Hát nem geci, hanem szar?
Vagány vagy, jól odamondtál Orbánnak!
Tudod, normális ember, mielőtt beköltözne, kitakarítja a szart. Az, hogy te szeretsz szaros lakásban élni, téged minősít.

gigabursch 2017.06.15. 11:13:06

@morpho:

"Az origo mögül a pénz ment ki, a népszabadság mögül az olvasók, a tv2 mögül meg a szakmaiság."

Az, hogy az origo mügül a pénz ment-e ki, azt nem tudom, de az index viszonylatában (azaz ennek minden hibája ellenére is) egy olvashatatlan foshalom volt.
A népszabadság mögül kiment a Párt (MSZP), annak gazdasági holdudvara és az olvasók is. Az olvasók az ál-Teller levél óta folyamatosan léptek ki és ennek okai közt az elöregedés-el/kihalás és a médiafelületek változása is ott volt, és kihalt mint a Mamutok...
TV2 és a szakmaiság... A TV2 a Budapest tévétől csak annyiban különbözött, hogy több zseton volt mögötte és emiatt Sváby osztotta az észt és nem Anettka. (Ez utóbbin egyébként nézhető műsora talán egyedül Ilkei Csaba műsora volt értelmes és nézhető, a többiről inkább nem mondok semmi( jó)t.

2017.06.15. 11:21:14

@Andy73: megnéztem. Siralmas. Mostanra sikerült meghaladni a 2006-os számokat. Miközben jóval több pénz jön állítsukmegbrüsszelből. Mikòzben a gdp növekedését lefedi a külföldre menekültek hazautalása.
Az egy főre jutó gdp 2006ban 10400 volt. 2016-ban 11600.
Ugyanez szlovákiában 10800 2016-ban 14500.

Van nagyságrendi különbség?

konrada 2017.06.15. 11:35:52

@morpho:
"miért jó neked, ha egy állítólag demokráciában nincs balos média?"
Az, hogy neki az miért jó, arra válaszoljon ő.
...persze azt is lekéne ehhez írnod, melyik országra gondolsz úgy, hogy "állítólag", mert gondolom nem Magyarországra, hiszen te kezded sorolni: " index, a HVG, meg az RTL klub híradója.", és ha még hozzátesszük többek közt a Clubrádiót, Népszavát, ATV-t, a kisebbeket nem sorolva, akkor egyértelmű, hogy te valamely más országról kérsz véleményt, ahol ilyen jellegűek nincsenek...

morpho 2017.06.15. 11:51:02

@gigabursch: @konrada: Egyikőtök sem tudta értelmezni, amit leírtam. Vagy nem akarta. Nem baj, max nem ti fogjátok megmenteni Magyarországot. (hanem Orbán Viktor)

konrada 2017.06.15. 11:59:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nézzük a számokat, de ne az elqrás közepéről, hanem a végéről:
Az egy főre jutó gdp 2010-ben 9800 volt. 2016-ban 11200.
Ugyanez szlovákiában 12400 2016-ban 14500.
Azaz valóban, a szlovák GDP 16%-kal nőtt szemben a magyar 14%-kal. ...igaz, abból a magyarok 15%pontnyit kifizettek kamatként úgy, hogy csökkent az eladósodottság 6%ponttal, miközben a szlovákoknál 10%-kal nőtt, de így is csak 6%pontnyit fizettek kamatra.
...s ez a különbség qrvára hiányzik a gazdaságból, annak növekedéséből.

...de mivel ennyire szeretsz összehasonlítani, és szándékosan olyan időpontot választasz, amikor szernited jobban áltunk, és amihez képest lemaradtunk, itt egy realistább összehasonlítás:
Az egy főre jutó gdp 2002-ben 8600 volt. 2010-ben 9800.
Ugyanez szlovákiában 8400 2010-ben 12400.
Azaz 8 év alatt 14% alatti áll szemben a 47% feletti növekedéssel, miközben a szlovákoknál ezen időszak alatt az eladósodottság mértéke csökkent, nálunk 25%-ponttal nőtt, azaz minden %-nyi növekedésünkhöz 1,8%-nyi hitelt kellett felvenni.

No ha keresed az igazi elqrást, itt találhatod meg.
...s bár ez nem menti a mostaniak gazemberségeit, lopásait, de arra pont elég, hogy az előző 8 év gazdasági zsenieit felvonultató ellenzéknek ne adjon a nép megint esélyt...

konrada 2017.06.15. 12:01:36

@morpho: Akkor én értettem félre, az "állítólag" jelzőt nem a magyar demokráciára értetted, mert akkor nem olyan példát hozol, ami speciel az állítólagosságra nem igaz.

gigabursch 2017.06.15. 12:12:25

@morpho:
Én csak rámutattam arra, hogy az elvben komoly szakmai alapokkal rendelkező újságíró cégek hol és hogyan vesztették el a részben soha nem létező szakmaiságukat.
- Origónak sose volt.
- Népszabadságnak valaha volt, de saját magát herélte ki
- TV2-nek sose volt.

morpho 2017.06.15. 12:26:40

@konrada: Nem értetted félre. Leírtam, hogy három ilyen orgánum maradt, őket a kormányzat folyamatosan támadja, tönkre akarja tenni. Erre te erre vered a melled, hogy van három??? Bravó! A kis liberális médiák nem felelnek meg mindhárom szempontnak, ezért szinte nincsenek is. Olyanok, mint 888-pesti srácok-origo.
@gigabursch: Én arról írtam, hogy mitől lesz olyan egy újság, amit a kormányzat be akar szántani és mitől nem. Egyébként a civil szervezetekkel ugyanez a problémájuk. Jön a geci Transparensy aztán kinyomozza, hogy Matolcsi el akarja veszteni közpénz jellegét. Erre még ügyvédeket is küld, hogy kiperelje a tényleges összeget, aztán megmondja Magyarországnak, hogy 250 Mrd-ot loptak ki a közvagyonból. Na ez nem tetszik a kormánynak. Konkrétan, hogy kinyomozzák és utána mennek. És itt jön a csavar! Nem az a bűnös, aki a pénzt ellopja, hanem Soros, aki pénzeli a Transparensyt, aki kiderítette. A geci! Mennyivel egyszerűbb lenne csak simán csendben lopni! Ezért mentek neki Sorosnak, semmi másért és ezért támadják azt a néhány megmaradt gazdaságilag és szakmailag még létező és olvasott/nézett orgánumot. Ezt írtam én. Te meg nem tudom mit. A kurucinfóról valamit, aminek semmilyen politikai súlya nincs.

konrada 2017.06.15. 13:10:16

@morpho:
Na de te írtál 3-at, cáfolva azt hogy nincs baloldali sajtó, nem én!!!
...én még írtam hozzá 3-at, a teljesség igénye nélkül, mert azért bőven van még, csak olyan kis lapocskákat - aminek annyi olvasója van legfeljebb, mint a népszabónak volt a végén (pl. 444) kihagytam.

...egyébként meg: ki is mondta azt, hogy akinek média kell csináljon magának??
Ami egyébként arra volt válasz, hogy a közmédiából ne csak kormánypárti legyen.
...s azt meg tán tényleg nem kéne számon kérni, hogy a magánbefektető meg oda nyal, ahonnan pénzt akar. Volt ellenzéki médiája például Bertelsmannak, vagy a többi baloldalhoz-liberálisokhoz kötődő médiatulajnak???

sapadt 2017.06.15. 13:22:29

Jó cikk.
Szépen bemutatja, hogyan kell egy korrupt bűnszövetkezetet úgy működtetni, hogy a kifosztottak még imádják is a kifosztóikat...

morpho 2017.06.15. 13:48:28

@konrada: Valami gond azért mégis akad ezzel a magyar demokráciával.
index.hu/belfold/2017/06/15/demokracia_magyarorszagon_harmas_ala_ala/

Egyébként 3 orgánum az lófasz. A fidesz mindent felzabált! Te tényleg nem látsz? Nézz már körül!

konrada 2017.06.15. 14:41:48

@morpho:
Az tényleg az, azért is írtam többet.
De egyébként igazad van, elég kevés, alig 1-2-vel több a 3, mint például 2003-ban volt az akkori ellenzéknek...

...s félre ne érts, nem örülök annak, hogy a fidesz mindent felzabál, mert azzal szemen köpném azt a 10 évvel ezelőtti önmagam, akinek a fő gondja az volt, hogy gyakorlatilag 100% az akkori kormánypártok médiafölénye.
...de nem véletlen írtam az elöző hozzászólásom végére azt, amit. Emiatt nem ejtek krokodilkönnyeket azokért, akik pont ennyire kizárólagosak voltak. Ők mondták ki, hogy akinek média kell, az csináljon magának, és azt is, hogy a közmédia nem az ellenzék szócsöve.

...az meg, hogy mindebből nem tanulták meg magukra vonatkoztatva, hogy készülni kell az ellenzéki létre is, és nem elég bízni abban, hogy a sok évtizedes médiahátszél magától is kitart: emiatt eladták azokat olyanoknak, akik a privatizációért cserébe velük fújták a passzátszelet, ez politikai tehetségtelenség, hiszen egy magánvállalkozó - főleg ha nem függ az adott országtól - akkor csakis azt nézik, hasznos-e, vagy sem, és eladják annak, akinek az kell...

...s alapvetően ez a fő bajom velük: gyakorlatilag ahogyan ehhez se, úgy nem értenek máshoz se. Az meg nem jó omen...

(Egy példa: a fidesz összegrundolta a hírtv-t, amely utána járt, kitaposott, így nézett lett. Az akkori kormánykoala meg megélegedett egy ATV-vel, mert nekik volt elég médiájuk. Amikor buktak, annyi eszük nem volt, hogy vagy az ATV-t futtassák fel, vagy valamiféle kisadót - mint a fidesz az echot - mert azt hitték, elég várni a sültgalambot.
...aztán most tátognak, mikor a félzsidó - s ezt nem pejoratívként, jelzőként írom - Németh a migris csakazértisellentmondok kampány miatt visszább vonta a tévéjét...)

gigabursch 2017.06.15. 15:05:16

@morpho:
Ami a kurucot illeti: Hogy nincs politikai súlya, azért azt nem mondanám.
Hogy kik állnak mögötte? Nos az egy konteós kérdés, mert n+1 szempontot fel lehet sorolni pro és kontra.
(vö: a kápók voltak a vészkorszak alatt a zsidókkal szemben a legkegyetlenebbek, akik ugyebár maguk is zsidók voltak)
Szóval bármit el tudok képzelni.
Még azt is, hogy pl. a Jobbik valamelyik holdudvara beletenyerel a Népszavába, majd utána paradigmaváltás és megjelenik a kb. a kuruc nyomtatva...
süti beállítások módosítása