B1 blogcsaládSoros és CEU ellenségkép, ami a folyamatos paranoia fenntartásához kell

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje - 2017. április 16.

2017. április 16. - Szelestey

lead-4-1024x575.jpgNew York Times/Yahoo/Reuters

reuters.jpg

Orbán már a jövő évi választásokra teszi meg tétjét, miközben folytatódnak a tiltakozások. A kormányfő kijelentette, hogy jövőre az dől el, hatalmon marad-e a nemzeti érdekekért harcoló kormány, vagy netán olyanok veszik át az ellenőrzést, akik külföldi érdekeket szolgálnak. A politikus jó ideje bírálja a Soros támogatását élvező civil szervezeteket, azt állítja, hogy azok segítik az illegális bevándorlást. Támadja a CEU-t is, ám emiatt egymást érik a tüntetések. Az EU és az USA bírálja a felsőoktatási törvény miatt, a miniszterelnök szerint azonban az ilyen viszályok a nemzeti függetlenségért vívott küzdelem részét képezik. És hogy most a választás főpróbája zajlik. Elemzők szerint a politikus a szavazói bázisát igyekszik megszilárdítani.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A magyarok továbbra is nyomást gyakorolnak a tiltakozásokkal, Orbán viszont Sorost vette célba az egyetemek, illetve a civil csoportok elleni jogszabályokkal. A Szabadság téren ezúttal kevesebben gyűltek össze, mint korábban, ám mivel a megmozdulást a húsvéti szünetre szervezték, a tömeg az utcai ellenállás lendületét jelzi. A felvonulók azt hangsúlyozták, hogy az újabb intézkedések azt mutatják, a hatalom még inkább eltávolodik a demokráciától.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

Az újság azt emeli ki Orbán Viktor lapinterjújából, hogy külföldi érdekeltségek igyekeznek megbuktatni a kormányát. Budapest azzal vádolja a Bizottságot, hogy az túllépi hatáskörét a Közép-Európai Egyetem ügyében. A miniszterelnöknek ugyanakkor az utóbbi hetekben akkora tüntetésekkel kellett szembenéznie, amilyenekre a rendszerváltás óta nem volt példa. Kovács Zoltán szóvivő azt közölte, hogy a felsőoktatás szabályozása nemzeti jogkör. Szerinte az elmúlt másfél évben a migráció ellentétes megítélése volt a fő oka a Bizottság és a Magyarország közti ellentéteknek. Bírálók ugyanakkor kiemelik, hogy a civil szervezetek kapcsán benyújtott tervezet az orosz példát koppintja, márpedig Moszkva az alapján több NGO-t is bezáratott. Kapronczay Stefánia a TASZ vezetője azt mondja, hogy ők csupán a polgárok jogait védik, amikor nagyobb beleszólást sürgetnek a közügyekbe, ám ez a jelek szerint igencsak fenyegető a hatalom számára. 

Guardian

guardian.jpg

1. A magyarok az Orbán elleni harc hősét találták meg a CEU rektorában. Pedig a városi, intellektuális Ignatieff ránézésre nemigen alkalmas jelölt, hogy a mumus legyen a populista kormányfő számára, aki illiberálissá próbálja átalakítani az országot. A hatalom szóvivője azonban mégis úgy minősítette, hogy itt olyasvalakiről van szó, aki liberális politikusként felsült Kanadában, és nyilvánvalóan már politikai programot képvisel, mint a magyar vezetés. A kijelentés kivételt jelent, mármint abból a szempontból, hogy a Fidesz ezúttal nem Sorost ostorozta. Orbánékat ugyanakkor meglepte a népi ellenállás ereje az egyetem ügyében. A tömeg mérete látszólag ellentétben áll a tanszabadság száraz elvével. De az ügy feltárta, hogy itt szélesebb körű elégedetlenségről van szó, miközben az ország mind inkább magára marad az EU-ban a miniszterelnök agresszív Brüsszel-ellenes támadásai miatt. Csak hát egyre nőnek az aggodalmak az ország miatt, amely immár hírhedtté vált a menekültekkel szemben alkalmazott drákói és embertelen bánásmód, valamint a sajtószabadság és a bírói függetlenség korlátozása miatt.

A Lex CEU a legutolsó fejezet a Soros elleni háborúban. Az üzletembert ki akarják paterolni az országból és Orbánt bátorítja az a remény, hogy Trump nemigen fog neki beszólni. És akkor itt van még a másik javaslat, amelyről az a vélemény, hogy megpróbálja megbélyegezni a Soros által finanszírozott civil csoportokat. Goran Buldioski, a Nyílt Társadalom Alapítványok európai igazgatója zavarónak nevezi, hogy a nem kormányzati szervezeteket az állam ellenségeinek állítják be. Pedig itt nagy NGO-król van szó, el lehet képzelni akkor, hogy mit éreznek a kisebb, vidéki civil szerveződések. Ám vannak jelek, miszerint Orbán félreértelmezte a közhangulatot és a CEU elleni támadás lehetőséget ad az EU-nak, hogy fellépjen a tekintélyelvű vezetés ellen. Kovács Zoltán rosszízűen azzal igyekezett elintézni az unió reakcióját, hogy itt az illegális bevándorlásról van szó, az unió rá akarja kényszeríteni a kvótát a magyarokra. A választól viszont tátva maradt a rektor szája. Ignatieff még azt is megkérdőjelezi, hogy Kovács érti-e, amit saját maga mond, merthogy a két dolognak semmi köze egymáshoz. Ám mint rámutatott, mindebből látszik, hogy politikai támadásnak vagyunk tanúi.

2. A nacionalisták az egész világon megtalálták az ellenséget Soros személyében és most készek befeketíteni, mindent rákenni. Ha nem lenne az üzletember, akinek az erősödő nemzeti körök természetfölötti befolyást tulajdonítanak, ki kellene találniuk. Egy csomó korrupt rezsim szállt be a kampányba. Amerikában republikánus szenátorok megpróbálják elérni, hogy a Trump-adminisztráció ne támogassa Soros erőfeszítéseit Kelet-Európában a demokrácia és az emberi jogok előmozdítására. Magyarországon az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális demokrácia a CEU-t fenyegeti. A rektor nem érti, és tiltakozik, mivel az egyetem, nem ellenzéki politikai párt, amely el tudná venni a miniszterelnöktől a hatalmat. Az okokat illetően látni kell, hogy ez olyan, mint a futballban: vagy a labda, vagy a baba. Ám a tényekhez ragaszkodni kell, különben megnyílik a pálya a faji uszítók és a diktatórikus mozgalmak számára. Soros hívei ezért utasítják vissza az összeesküvés elméleteket. De arra is rá kell mutatniuk, hogy mi vezérli a másik felet. Egyáltalán nem normális, hogy micsoda sátáni hatalmat feltételeznek a részéről. Ez a konzervativizmus válságának egyik legmegdöbbentőbb jele és a szabad társadalmakat fenyegeti.

Soros leginkább azokat az értékeket karolta fel emberbaráti tevékenységével, amikben egykor a jobboldal is hitt: az átláthatóságot, a szabad választásokat és sajtót, a szólásszabadságot. Ám az uralkodó konzervatív irányzat ezek helyett inkább a nacionalizmus felé fordult és árulóként kezeli az ellenzéket. Ha valaki az előzményekre kíváncsi, hallgassa meg a náci és a kommunista idők antiszemita kirohanásait, hogy azok miként mocskolták Sorost. Ha felvonulsz Budapesten Orbán, vagy Washingtonban Trump ellen, akkor Soros kozmopolita összeesküvésének bérence vagy. A CEU pedig úgy kerül a képbe, hogy ellenségre van szükség. Külföldi ügynököket kell mindenütt találni, akár az egyetemen. Ily módon meg lehet tartani a híveket. Mind a magyar kormányfő, mind az amerikai elnök arra használja Sorost, hogy uralma megőrzésére kialakítsa a folyamatos paranoia állapotát.

The Times

the_times_1.jpg

Magyarország összetűzésre készül az unióval az ’Állítsátok meg Brüsszelt!’-kampány, a menedékkérők jogai és a CEU bezárása miatt. Az EU bírságot szabhat ki és jogállami eljárást indíthat, utóbbit a Közép-Európai Egyetem miatt, amelyről a hatalom azt állítja, hogy az unióbarát és bevándorláspárti liberalizmus utolsó bástyája. A nemzeti konzultációval a kormány népi felhatalmazást igyekszik kapni Brüsszel ellen. Az akció előkészíti a terepet a politikai harchoz a közösség ellen, éppen akkorra, amikor megkezdődnek a tárgyalások a brit kilépésről. A Bizottság kötelezettségszegési eljárásra készül a menedékkérők őrizetbe vétele valamint a kvótadöntés elutasítása miatt.

Foreign Policy Magazine

foreign_policy.jpg

Fura szövetség kelt az ostromlott CEU védelmére: a baloldal ritka módon összeállt a szélsőjobbal, hogy megmentse az egyetemet, amely ily módon nagyon is bízhat a túlélésben. Az összefogás azért jött létre, hogy elérje az Alkotmánybíróságnál a törvény felülvizsgálatát, miután a jogszabály gyakorlatilag bezáratná a tanintézményt, bár sokak szerint igazából Sorost akarja támadni. A Jobbik azonban nem azért állt a kormány ellen, mert annyira odavan a CEU-ért, hanem mivel úgy látja, hogy az egyetem szálka a hatalom szemében, és elutasítja annak „bolsevik” programját. Közben amerikai törvényhozók úgy foglaltak állást, hogy ártana a kétoldalú kapcsolatoknak, ha bármi baja esne az egyetemnek. Majd most meglátjuk, az alkotmánybírák miként vélekednek az ügyről.

Die Welt

die_welt_1.jpg

Nem ér véget a vita a CEU körül, Orbán a többi közt azt rója fel Soros Györgynek, hogy anyagilag segíti az európai migrációt. A miniszterelnök hetek óta hadjáratot folytat a hatalommal szemben álló civil szervezeteket és milliárdos ellen. Most minderre rátett még egy lapáttal és összefüggést mutatott ki a Közép-Európai Egyetem, valamint a menekültválság között. Mármint hogy titokban nagy pénzekkel gerjeszti az illegális bevándorlást. Továbbá civilnek álcázott lobbicsoportokat finanszíroz, valamint egész nemzetközi hálózatot tart fenn ideértve a CEU-t. De mint megjegyezte, ez ellen Magyarországnak védekeznie kell. Szakértők ezzel szemben úgy vélik, hogy Orbán azért rontott neki Sorosnak, mert ellenségképet kíván felmutatni a választásokra.

Der Standard

der_standard.jpg

Ismét ezrek tüntettek a magyar fővárosban Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen. A felvonulók trombitákkal, sípokkal, kereplőkkel és dudákkal akarták megmutatni, hogy az országot nem lehet elnémítani. A szervezők szerint a kormány arra törekszik, hogy módszeresen elfojtson minden bíráló hangot és szervezetet, úgy hogy nem lehet tovább hallgatni. Azon kívül a hatalom igyekszik kijátszani egymás ellen a különböző csoportokat, ám a demonstrálók éppen azért választották a tiltakozásnak ezt a színes formáját, tehát hogy igazolják a társadalom összetartását. A jelszavak kritizálták az Orbán-kabinetet, a korrupciót, az egyre fokozódó orosz befolyást, ugyanakkor szabadságot követeltek. 

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5412429383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tüntetésekből mi a helyes továbblépés? 2017.04.16. 10:43:37

A tüntetésekből a helyes továbblépés az, hogy egy olyan pártot kell alapítani, ami a párthatalommentes demokrácia megteremtésének a célját tűzi ki, aztán indulni a választásokon és megnyerni azt. Orbánék is így csinálták. Nincs ebben semmi lehetetlen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2017.04.16. 10:45:17

A tüntetésekből a helyes továbblépés az, hogy egy olyan pártot kell alapítani, ami a párthatalommentes demokrácia megteremtésének a célját tűzi ki, aztán indulni a választásokon és megnyerni azt. Orbánék is így csinálták. Nincs ebben semmi lehetetlen, sőt roppant egyszerű dolog.
erkolcstan.blog.hu/2017/04/16/tuntetesekbol_mi_a_helyes_tovabblepes

Gaspen 2017.04.17. 12:02:52

Ugyanaz a lemez pörög nap, mint nap a index-nél is

Netuddki. 2017.04.17. 12:06:27

@IGe.: Látom balfasz, régen csak kitiltogattad a hozzászólókat, most már hozzászólni se lehet a blogodon. Akkor legalább ne reklámozd magad ott ahol megengedik a hozzászólást!

Netuddki. 2017.04.17. 12:07:25

@Gaspen: Akkor húzzál a 888-ra kisköcsög!
Ja, hogy azért nem fizet a kubatov? Hát így jártál...

Netuddki. 2017.04.17. 12:10:56

"A kormányfő kijelentette, hogy jövőre az dől el, hatalmon marad-e a nemzeti érdekekért harcoló kormány, vagy netán olyanok veszik át az ellenőrzést, akik külföldi érdekeket szolgálnak."

Mer' aki nem ő, az csak külföldi érdekeket képvielhet. Mondja a tolvaj bűnöző, aki mindig kitér a parlamentben azon kérdések elől, hogy mi köze van a mé?szaros?lőrinc évenként kivett több milliárdos osztalékaihoz.

A ruszki érdek meg nem külföldi, régen is egy tömb voltunk. Tömbtársak, mi? Kösz, de abból 1-szer elég volt!

midnight coder 2017.04.17. 12:19:05

Mindig szeretem, ahogy egy csomó olyan újság, akik kb. annyira ismerik az országot, mint az Index újságírói Tibetet, szépen megmondják a frankót hogy mi is folyik itt.

Pan Modry 2017.04.17. 12:29:30

@midnight coder:
Mindig szeretem, ahogy Orban Viktor aki annire ismeri a Magyarorszagon kivuli vilagot, mint az 888.hu ujsagorio az ujsagirast, szepen megmondja a frankot hogy mi is folyik a vilagban.

mérsékelt CIA terrorista 2017.04.17. 12:37:50

@Pan Modry:
Orbán- csak megsúgom- jobban átlátja mi folyik a Világban, mint a bor-sör-marihuanagőzös zsindekszesek.
A CIA- kontrollált mainstream propaganda- médiáról nem is beszélve.

Gaspen 2017.04.17. 12:40:46

@Tibi !: Ti mind nagyon hasonlítotok az 1-hez. Érted : olyan 1-szerűek vagytok :-)

Habony Árpád. 2017.04.17. 14:45:17

"Soros és CEU ellenségkép, ami a folyamatos paranoia fenntartásához kell"

Ebben mindenkeppen jobbak a liberalisok, hogy naluk nincs ellensegkep, ok sosem hivatkoznak emberekre, oket hibaztatva mindenert ami az orszagban es a vilagban tortenik.
Gondolkodok, de nem tudnek mondani egyet sem, akire a balliberalis media nap mint nap hivatkozik, barmilyen ugy kapcsan.
Szerintem nincs olyan ember, akivel a magyar embereket remisztgetnek, hogy ugyan az lesz nalunk is mint ott. Meg sosem irtak olyat, hogy Orban Viktort barmilyen nagy hatalom iranyitana, ravenne, valamire.
Meg egyszer sem olvastam toluk olyat, hogy peldaul egy kulfoldi titkosszolgalat befolyasa miatt panikoltak volna.
A liberalis sajto eleg korrekt ahhoz, hogy ne talaljanak ki gunyneveket a miniszterelnoknek, azt a latszatot keltve, mintha valamilyen kulfoldi nagyhatalom megalazo szolgalataba szegodott volna.

Ti tapasztaltatok ilyesmit ? Mert en nem, es oruluk neki, hogy liberalis mediak, ennyire higgadtan, mertektartoan, es maximalissan partsemlegessen kezelik ezt a dolgot, ellentetben a kormany oldalal, aki mindig csak Sorosozik.

szender22 2017.04.17. 19:58:04

@Habony Árpád.: csak egyet mondok az orosz kapcsolatra. Orbán még pár éve szöges ellentétét mondta Putyin országáról. Azóta változott a dolog 180-fokot. Putyin politikája azelőtt is ugyanez volt. Azóta van orosz propaganda a közszolgálati médiában, titkosított atomerőmű projekt, és teljesen nyilvánvaló oroszbarát hangnem és politika.

Ez szerinted teljesen alaptalan arra nézve hogy Orbán az orosz érdekekkel hozzák összefüggésbe?
süti beállítások módosítása