B1 blogcsalád



„Addig fogunk tüntetni, amíg ezt a törvényt vissza nem vonják”

2017. április 07. - Mr Flynn Rider

Szám szerint a harmadik tüntetést szervezik a CEU-val szimpatizálók vasárnap délutánra. A Clark Ádám téren, délután 5-től kezdenek.

veto_ceu_tunti.jpg

Mint írják:

„Tudjuk, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni ezt a törvényt. Vasárnap mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés! És mutassuk meg az Alkotmánybíróság tagjainak is, hogy egyetlen helyes döntés van: Kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért.”

(A 444 megjegyezte: Áder János köztársasági elnök egyébként erkölcsileg igen nehéz helyzetbe került, és nem csak azért, mert eleve aljas a törvény, amit alá kellene írnia, hogy életbe léphessen. Az is fejtörést okozhat, hogy – Orbán Viktor lányához hasonlóan –

az ő lánya, Áder Orsolya is egy olyan egyetemre jár, ami európai országban működik, de az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad, ami a kormány szerint csalás.)

Közben az egyetemet hírbe hozták Béccsel kapcsolatban, miután Soros telefonon tárgyalt Christian Kern osztrák miniszterelnökkel.

Ezért mindketten cáfolták, hogy a CEU Bécsbe költözne.

"Kern szövetségi kancellár ma beszélt Soros Györggyel. Szó volt a CEU-ról és az egyetem jövőjéről. Bár a kancellár biztosította Soros Györgyöt a támogatásáról, nem tett konkrét ajánlatot az egyetem átvételére" - írták.

Az egyetem rektora, Michael Ignatieff napok óta eredményesen tárgyal az USA-ban azokkal a külügyi tisztviselőkkel, akik a magyar külügyminiszternek még a közelébe se mennének. Eredményeseket, mert legfrissebb értesülései szerint az amerikai külügyminisztérium különmegbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU miatt.

A rektor szerint ugyanis

a CEU egy geopolitikai csata közepén találta magát egyfajta túszként.

A nemzetközi nyomás folyamatosan erősödik a kormányon: a Magyarországgal foglalkozó cikkek és kommentárokból kiderül, hogy a legtöbb elemző azt várja, maga Trump is bele fog szólni a CEU-ügybe. Valószínűleg Orbán Viktor maga is erre játszik, vagyis, hogy valaki vegye már észre.

Az ellenzéki sajtó, ill. a külföldi sajtó szinte egyöntetűen azon a véleményen van, hogy a magyar kormány a létező legrosszabb pillanatot választotta a támadásra a CEU ellen. Ráadásul az egészet már kapcsolatba is hozták Putyinnal, akivel amúgy is eléggé elmérgesedett a helyzet.

Ignatieff értékelése szerint az amerikai kormány támogatása "megingathatatlan", ez hatással volt az európai reakciókra is. Szerinte ezért válhattak bátrabbá a CEU bezárásával szembeni európai reakciók. Megjegyezte azt is, hogy Orbán téved, ha azt hiszi, hogy Trump kormányát nem érdekli egy amerikai intézmény elleni támadás.

Békés Gáspár, a CEU egyik diákja és a tüntetések szervezője nem így látja. Szerinte a nemzetközi visszhang nem érdekli a kormányt, de azzal a hazai felháborodással, ami a döntést követte nem számoltak.

„Ha optimista akarok lenni, akkor úgy véltem, addig fogunk tüntetni, amíg ezt a törvényt vissza nem vonják. De kevésbé optimistaként is úgy látom, hogy lesz még tüntetés, de a demokratikus konszenzuson múlik, hogy mikor és milyen formában. Megint csak optimizmusra ad okot, hogy az utóbbi két tüntetés adatiból arra is lehet következtetni, egyre nagyobbra dagad majd ez a mozgalom. És az is tény, hogy ilyen tüntetésre Nobel-díjasok és volt nagykövetek egyaránt eljöhetnek.”

– közölte a tüntetések egyik szervezője a Klubrádióban. 

Békés Gáspár szerint a CEU azért vált szimbólummá, mert nyilvánvaló a kormányzati rosszindulat velük szemben.

„Amikor az ember ránéz egy nemzetközi rangsorra és azt látja, hogy ott van a CEU a 40. helyen politikatudományban, vagy társadalomtudományban, a többi egyetem pedig ötven hellyel lejjebb, akkor egyértelműen látja, hogy itt valami nagyon nincs rendben, ezt nem tehetik meg Magyarország legjobb intézményével. Ez nem azt jelenti azt, hogy a CEU felsőbbrendű lenne a többi egyetemnél, hiszen ezer szállal kapcsolódik a magyar tudományos élethez, de mégiscsak olyan nívót képvisel, ami, ha eltűnik óhatatlanul lesüllyedéshez vezet.”

 A hallgató a rádióban bevallotta: „Azt viszont senki sem sejtette, hogy ennyire gyorsan és ilyen durván lépnek fel a CEU ellen.”

A tüntetés szervezői a Facebok-eseményen azt írták: 

A CEU megtámadása és a tervezett civil törvény bizonyítja, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot elhallgattassák.

 

Ám hiába a kormány akarata, azért a nép az úr!

 

Egymás után kétszer, alig órák alatt több ezres tömeg állt ki az egyetemért, és a magyar oktatásért. Az egyetemi autonómiáért és a magyar szabadságért. Tudjuk, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni ezt a törvényt. Vasárnap mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés! És mutassuk meg az Alkotmánybíróság tagjainak is, hogy egyetlen helyes döntés van: Kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért.

 

Ezért most rajtunk a sor!

 

Találkozzunk 16.30-kor a Clark Ádám téren, onnan a Lánchídon át a CEU érintésével a Kossuth térre, a Parlament elé vonulunk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6812408115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chiccbp 2017.04.07. 14:22:37

ragaszkodjunk a tényekhez: párezres volt az a többezres tömeg. tekintve, hogy 1600 hallgatója van az egyetemnek kb, meg nagyjából 400 oktatója, kijelenthetjük, hogy mást nagyon nem mozgatott meg a dolog annyira, hogy ki is menjenek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 14:28:26

@Chiccbp: "mást nagyon nem mozgatott meg a dolog annyira, hogy ki is menjenek."

Tehát akkor be lehet záratni az egyetemet. Pengeéles fideszes logika.

Chiccbp 2017.04.07. 14:31:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nem mondtam ilyet. azt viszont mondom, hogy ha az egyetem nem akar megfelelni a szabályoknak, és ennek a következménye megszűnés, akkor nem az állam záratja be. egyelőre nem látom a jelét sem, hogy megpróbálnának megfelelni az új szabályoknak a hatálybalépést követően.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 15:05:52

@Chiccbp: Te minden fidesz patkánysághoz tapsolsz. Szánalmas vergődés, ahogy igzolni próbálod.

ulpius66 2017.04.07. 16:29:47

Mi a tüncizők kezében az a "VETO" feliratú lapocska?

Csak nem az van, hogy külföldiek tünciznek Budapesten a magyar kormány ellen?
(ja, bocsika ez nem lehet, hiszen Magyarországon fasiszta diktatúra van...)

ulpius66 2017.04.07. 16:31:45

AZT HISZEM EGY NAGY MAGYAR POLITIKUS MONDTA:
"Tessék, lehet tüntetni, előbb-utóbb majd megunják, oszt hazamennek!"

Arcade Macho 2017.04.07. 17:24:30

nincsen semmi gond a tuncizgetgetesekkel, csak Sorosnak szamlazzak ki a vegen

Arcade Macho 2017.04.07. 17:27:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: helytelen!!!

amit leirt, az azt jelenti hogy mindenki leszarja
na jo nem mindenki, a genrdersemleges budikivitelezo az csodbe fog menni, na meg egypar drogdealer is nagyon banja hogy elmennek :)

Arcade Macho 2017.04.07. 17:29:43

@Chiccbp: engem mar regota idegesitett mindenfele buzifeszt meg futkoraszas meg hogy mindig valamelyik barom lezarja a belvarost, mintha Budapest csak es kizarolag a belvaros lenne
ezek a faintos CEUs diakok igazan megmutathatnak, hogy milyen az ha az M3 bejovo szakaszat lezarjak!!!
elvegre fizetest azt kapnak, szoval nekik igazan mindegy hol tuncigetnek

Chiccbp 2017.04.07. 17:34:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nem vettem észre, hogy tapsoltam volna. az más kérdés, hogy mindent elleneztek, amit a Fidesz csinál, ezt politikailag értem, csak sehova nem vezet :D

Chiccbp 2017.04.07. 17:37:47

@Arcade Macho: egyetértek. sosem értem, miért nem lehet Csepelen futni pl, nem zavar a kutyát sem ott.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 17:40:59

@Arcade Macho: "mindenki leszarja"

A csúti geci biztos hogy nem, nagyon teker. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:00:43

@Chiccbp: "mindent elleneztek, amit a Fidesz csinál"

Mi magyar hazafiak csak a patkányságokat ellenezzük. Arról nem tehetünk, hogy a hazaáruló gazdád mást se csinál.

Chiccbp 2017.04.07. 18:04:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: veled ellentétben nincs gazdám.
hazafiak? berosálok :D kellemes hétvégét, és ne feledd a vasárnapi tüntit, ha megint nem buktatjátok meg a patást, hétfőn jövünk röhögni :d

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:06:36

@Chiccbp: "nincs gazdám"

Hát mittomén mi neked a csúti geci, akinek itt percenként szervilisen benyalsz. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:07:34

@Chiccbp: "hazafiak? berosálok"

Még vagyunk páran, hiába akarja eladni a gazdád az országot az oroszoknak.

Chiccbp 2017.04.07. 18:09:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: cica, keversz valakivel. olvass már vissza és idézz, kérlek, hol beszéltem a kormányról elismerően?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:10:37

@Chiccbp: "olvass már vissza és idézz, kérlek, hol nem beszéltem a kormányról elismerően?"

Olyat nem találok. :))

Chiccbp 2017.04.07. 18:10:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hazafiak? a baloldalon? ez megalapozta az induló hétvégém, kösz :)

Chiccbp 2017.04.07. 18:12:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: akkor most nézzük azt, hogy elismerőt tudsz-e idézni. szó szerint. csak mert ez sem fog menni. ugyanis sosem beszélek a kormányról direkten.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:12:32

@Chiccbp: "hazafiak? a baloldalon?"

Hogy jön ide neked a baloldal? Félkegyelmű vagy?

Chiccbp 2017.04.07. 18:13:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: feltételeztem, hogy se fideszes se jobbikos nem vagy, minden más itthon bal. de elnézést, akkor jobbikos vagy, jó tudni :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:14:36

@Chiccbp: "hogy elismerőt tudsz-e idézni"

Másmilyet nem is tudnék. Itt vered a nyálad és örömködsz a CEU bezárásán. Ezt adta ki mára Kubatov a trolljainak. Szép napidíjat kapsz majd.

Arcade Macho 2017.04.07. 18:14:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "akinek itt percenként szervilisen"
cica, hat mit ne mondjak, ebbe beletalaltal...

szervilis:
servile USA: ...
illiberal UK: ɪlɪbərəl
rég courtly USA: ...

Chiccbp 2017.04.07. 18:16:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a CEu nincs bezárva, tehát azon örömködni sem tudok. de ha ez is lenne a helyzet, ez max egy vélemény, a kormányt nem dicsértem érte. várom az idézeteket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:16:47

@Chiccbp: "se fideszes se jobbikos nem vagy"

Nem vagyok rasszista szélsőjobb.

"minden más itthon bal."

Tipikus narancskullancs gondolkodás. Attól, hogy nincs Magyarországon jobboldali párt, még sokan vagyunk jobboldaliak.

Chiccbp 2017.04.07. 18:18:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: persze, mint Bokros. na léptem vacsorázni, mert úgy látom, a témához nem tudsz többet értelmesen hozzászólni. mondjuk értelmesen eddig sem tudtál, inkább azt mondom, hozzászólni :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 18:58:00

@Chiccbp: "a témához nem tudsz többet értelmesen hozzászólni."

Neked csak az az "értelmes", aki a csúti geci seggét nyalja. Hát tőlem ilyet nem látsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 19:09:39

@Chiccbp: "a CEu nincs bezárva"

A fidesztrollok legnagyobb hazugsága. Nem zárják be, csak nem vehet fel új hallgatót. :))

Saját kútfőből nem megy? Csak a Kubatov silabuszt tudod felolvasni? Szánalmas.

Chiccbp 2017.04.07. 19:11:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: miért ne vehetne? A szabályozás ma ugyanaz mint tavaly. Ha életbe lép az új, annak meg meg kell felelni. Senki nem akadályozza őket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 19:12:53

@Chiccbp: "miért ne vehetne?"

Most hozott a gazdád egy törvényt ellene.

Chiccbp 2017.04.07. 19:14:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nincs gazdám, a törvényt meg parlament hozza. Megint hazudsz:(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 19:16:10

@Chiccbp: "nincs gazdám"

Akkor csinálj úgy, mintha nem nyalnád a seggét. Hátha valaki elhiszi.

Csak a fideszes trollok védik a könyvégetést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 19:56:40

@Chiccbp: "se könyv, se tűz"

Pedig ez pont olyan. Pusztítják a kultúrát, a fideszes csőcselék meg tapsol. Mit nekik egyetem, könyvek, semmit nem jelent nekik.

Chiccbp 2017.04.07. 21:04:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ismét jelzem akkor, hogy a képen más van. :) te beszélsz egyébként magyarul? Tudod, melyik szó mit jelent? ;)

Arcade Macho 2017.04.07. 21:07:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: cicus te ezt tuttira tudod hogy nem vehet fel hallgatot?
mi vagy te?
meg ezt is tudod?

nemlétező iraki tömegpusztító fegyverek 2017.04.08. 15:32:37

Ki segített nekik magyarra lefordítani a szöveget?

Kultúra és a CEU LOL

Eddig "tudományos intézmény" volt, most már "eltérő kultúra".

Akko nevezzék át kulturális intézetnek, egyetem helyett.
És oklevelet adjon ki, ne egyetemi diplomát.

Arcade Macho 2017.04.08. 21:00:24

@nemlétező iraki tömegpusztító fegyverek:
a CEU az a No 1 SZINMAGYAR egyetem, amit MINDENHOL ISMERNEK!!!

a vilagon CSAK ezt ismerik!!!
amikor az angol nyuggert eppen a magyar orvos ellatja, akkro szep akademiai diskurzust folytatnak eppen arrol amit a soros fele foximaxiban eloadnak, a magyar orvosno meg ueberPC modon elhallgatja azt az aprocska tenyt hogy elvegzett egy orvosit is...
süti beállítások módosítása