B1 blogcsalád



Visszaüthet a Fideszre, ha betiltja a Jobbikot

2016. november 29. - B1blog

Meg kell vizsgálni, van-e feladata az országgyűlésnek a szélsőséges szervezetek és egyes parlamenti pártok kapcsolatát illetően – mondta számos kormánypárti politikus a napokban. A fideszes újbeszél fordítása: már szövegezik is a törvényt.pa.jpg

Az új jogszabályt lesz hivatott alátámasztani az belügyminisztériumi jelentés, amely a Jobbik és a paramilitáris csoportok kapcsolatát hivatott felderíteni. A végeredmény borítékolható.

Hogy van kapcsolat szélsőséges csoportok és a Jobbik között, nem is vita tárgya. Ha még oly áttételes és többlépcsős is, mint például Mészáros Lőrinc és a Mediaworks között – azonban ha az utóbbinál mégis készpénznek vesszük az összefonódást, akkor az előbbinél is el kell fogadnunk.

A különbség mindössze annyi: míg a kormányoldal Mészáros ügyinél a közvetlen kapcsolatot sem veszi észre, addig a Jobbik esetében már a látszat is elég. Ne legyenek illúziónk:

semmi köze ennek a nemzetbiztonsághoz, politikai játszma zajlik.

Ahogy azt se gondolja senki, hogy a pajtában honfoglalósat, cigányirtósat vagy migránsmészárolót játszó hülyegyerekeket eddig nem tartotta a titkosszolgálat kellően szoros felügyelet alatt. A Fidesz évek óta pontosan tisztában van azzal, hogy miként kapcsolódik a militáns szélsőjobb a Jobbikhoz. Nem kell nekik belügyi jelentés vagy titkosszolgálati beszámoló - ezeket olvassák hat éve.

Csak a színjáték, az kell, de nagyon.

Amikor a Fidesz aktuális drámáját épp a parlamentben akarja megrendezni,

annak általában hirtelen felindulásból elkövetett jogalkotás a vége.

A kormányzati főfejek most épp azt faragnák gránitba, hogy szélsőséges, paramilitáris alakulatokkal parlamenti párt ne ápoljon kapcsolatot. Rendben is vagyunk – ki ne értene egyet ezzel?

Csakhogy: a hatályos jogszabályok, elsősorban a büntetőtörvénykönyv számos passzusa eddig is igyekezett mindenkit elriasztani az államrend elleni szervezkedéstől, lázítástól, uszítástól, illegális fegyvertartástól. Nem kell ahhoz politikai párttá szerveződni, hogy a jog ne nézze jó szemmel a terrorizmus finanszírozását –

kivéve Pharaon professzort.

Akkor miben különbözik majd a leendő törvény a most meglévőktől? Hogy ezt direkt módon – ha nem is nevesítve – a Jobbik ellen hozzák majd. A valódi kérdés azonban az: mi lesz a szankció, a büntetés, amivel pártokat igyekeznek majd visszatartani a szélsőségesekkel való kokettálástól? Ezt sem nehéz kiszámolni: mivel az államrend ellen szervezkedő csoportok ellen fel kell lépni, azokat fel kell oszlatni – így az őket támogatók is hasonló sorsra számíthatnak.

Mi másra?

  • Kövér László még csúnyábban néz rájuk a parlamentben?
  • Még többször megírják róluk, hogy olyan csalfa szoknyavadászok, akik amúgy melegek?

Vagy hogy?

A Fidesz minden lehetséges módon igyekszik diszkreditálni a Jobbikot. Ennek része

a büntetőjoggal, akár a betiltással való fenyegetőzés.

(Azon most ne akadjunk fenn – a fidesznyikek se szoktak -, hogy jogállamban legalábbis nehézkes a visszaható hatályú jogalkotás, vagyis azért nem lehetne büntetni senkit, amit az új törvény elfogadása előtt tett.)

Ez azonban már rövid távon is visszaüthet.

Tudjuk, hogy a Fidesz annyira hadilábon áll a tudománnyal, hogy hamarosan megalakítja saját tudományos műhelyét, ahol Orbánnak a mostaninál tetszetősebb fizikai törvényeket alkotnak majd, de sajnos momentán még hatályban van Newton harmadik törvénye. Csak emlékeztetőül: minden hatáshoz tartozik egy vele egyenlő nagyságú és ellentétes irányú ellenhatás.

Vagyis: amennyiben nemcsak csahos médiájával, de a maga alkotta törvények szigorával is rá igyekszik lépni a Jobbik nyakára a kormány, úgy nem alapvető célját fogja elérni – azaz

a radikálisok táborának becsatornázását a Fideszbe

–, hanem épp ellenkezőleg: az kontúrja- és szervezetevesztett, elégedetlen  kormányellenes tömeget kovácsol a ma még jól körülhatárolható Jobbik-szimpatizáns táborból. Ha pedig elveszi e tömegtől a maga akolját, könnyen erősítheti velük – akarata ellenére – a balos vagy bármilyen más színezetű, de kormányellenes erőkét. A pártjuktól fosztott radikálisok ugyanis előbb ikszelnének a komcsikra, mint a Fideszre.

ashwood

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5812004106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása