B1 blogcsaládPiszkos alku: nem tudni, mit áldozott be Schiffer azért, hogy a Fidesz egyezségre jusson vele

2016. november 23. - Mr Flynn Rider

Minden csoda három napig tart – szól a mondás és az LMP által javasolt, a Fidesz által hirtelen elfogadott új alkotmánybírák körüli botrány sem fog sokáig tartani. Amit a DK és az LMP a kameráknak művelt, az pontosan a  kameráknak szólt: nem tudhatjuk, mit kért Schiffertől a Fidesz cserébe azért, hogy az ő jelöltjeit válasszák meg Alkotmánybírónak.

alkotmanybirok_2016.jpg

Ha pedig a másik oldalról nézzük: az Alkotmánybíróság teljesen súlytalanná vált, amióta hat éve, 2010-ben a Fidesz korlátozta a hatáskörét. Így szinte teljesen mindegy, ki kerül be a testületbe és ki nem.

Az LMP által javasolt jelöltek csak egy fokkal jobbak, mintha a Fidesz ültette volna be a saját embereit.

A Fidesz most tett egy gesztust az LMP felé és a baloldalon sokan arról suttognak: Schiffer a saját, LMP utáni politikai karrierjét építgeti így tovább. De vajon mit kért az alkuért cserébe a Fidesz Schiffertől? Ezt sajnos nem tudhatjuk, de attól félünk, idővel ki fog derülni. 

Ráadásul az LMP szinte semmit nem nyert az egésszel, hacsak nem elmondhatja magáról, hogy sikeresen alkudozott a Fidesszel.

 • nem akarták, hogy a Jobbik javasoljon olyan, politikailag beszámíthatatlan jelölteket, mint Morva Krisztina;
 • elmondhatják, hogy a saját jelöltjeik (illetve Schiffer jelöltjei) ellensúlyozzák majd a Fidesz túlsúlyát az Alkotmánybíróságban;
 • ott lehetnek a médiában és, mint minden politikus, imádják a kamerákat.

A körülmények egyértelműek:

 • az Alkotmánybíróság szerepe csökken, nem tudja a Fideszt korlátozni, ezért a Fidesznek szinte majdnem mindegy, ki kerül be – csak ne szavazzon nagyon ellenük;
 • az egész választás törvénytelen volt, nyilvánvalóan mocskos alku van a háttérben és ez nem járul hozzá a demokrácia visszaépítéséhez;
 • kívülről egyre jobban látszik az LMP jobbra tolódása;
 • a Fidesznek kellett megint valami gumicsontot dobni az ellenzéknek, tovább folytatják az „oszd meg és uralkodj”-játékot;
 • a baloldal nem alkudozott volna a Fidesszel és amúgy sem számítanak már igazán;
 • iszonyatos a verseny, hogy látszódjon, ki az igazi ellenzéki: a DK-nak is jól jött, hogy verhette az asztalt, bizonyítván, hogy ők az igazi ellenzék.

Fleck Zoltán jogszociológus a 168 Órának azt mondta:

2010 után az Alkotmánybíróság szerepe fokozatosan elhalt.

Nem létezik már alkotmánybíráskodás, az csak homlokzat. – Néhány, hatalmi szempontból jelentéktelen ügyben az Alkotmánybíróság úgy-ahogy ellentmondhat, kifogásolhat néhány jogszabályi helyet, de a testület súlytalan. A mostani folyamatot ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a Népköztársaság Elnöki Tanácsába Kádár János berakott két új arcot – magyarázta a lapnak. 

Szerintünk az igazi nyertese ennek a játéknak a Fidesz:

 • közös jelöltként mutathatják be a közvéleménynek az új alkotmánybírókat;
 • a jelöltek többsége maga is inkább jobboldali;
 • Schiffertől meg majd kérnek valamit cserébe legközelebb, hiszen most a Fidesz kereste meg az LMP-t azzal, hogy mégis megszavazzák a jelöltjeiket..

Mi, akik a politikát csak fogyasztjuk és nem alakítjuk, a HVG elemzésének keserű sorai maradnak: „A mostani újratöltés mindenesetre üdítőnek tűnik a korábbiakhoz képest, amikor korábban fideszes képviselőként (Balsai István, Dienes-Oehm Egon), vagy kancelláriaminiszterként és Századvég-alapítóként (Stumpf István) is alkotmánybírói székhez lehetett jutni.”

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8611993346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.23. 16:54:00

Az LMP tudja: ha összefog a ballibekkel, 2018-ban vége lesz a pártnak. Ennyi az egész.

poor 2016.11.24. 07:56:49

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség
A legjobb persze, ha az LMP a fidiótákkal fog össze mert még megerősödnek mint az MDF, KDNP, Kisgazdapárt stb. Mond mocskos szemét ballibező gondolkodni szoktál???

Ktinka 35 2016.11.24. 08:25:05

Hadházy Ákos az alkotmánybíró választásról (7:27):

www.youtube.com/watch?v=L75I4WwjaZY

Csaba Szikora 2016.11.24. 08:29:08

Ha valaki ma Magyarországon bármiben is egyetért a kormánnyal,akkor az hazaáruló?
Mert akkor én vállalom,az vagyok.

István Tamasi 2016.11.24. 12:35:36

Schiffer az eddig sem létező politikusi respektjét és politikusi szüzességét áldozta be.

István Tamasi 2016.11.24. 12:36:56

@poor:
Ez az ocsmány birkaszar nem emlékszik, mert egyrészt nem magyar, nem Magyarországon él, másrészt mert egy agyatlan birka.

István Tamasi 2016.11.24. 12:39:08

@Csaba Szikora:
1. Hazaáruló az aki a hazát pénzért árulja mindenféle nemzetközi bűnözőknek lásd letelepedési kötvény meg G.Pharaon "professzor".
2. Aki a fent definiált hazaárulókat védi, egyetért velük az maga cinkossá válik a hazaárulásban.

Pyrrhus 2016.11.24. 20:33:20

Minek az Alkotmánybíróság, amikor Alkotmány sincs?
Ez a funkció automatikusan megszűnt akkor, amikor az Alkotmányra (az Alkotmány betartására) esküt tett g.O. és a Fidesz eltörölte az ország Alkotmányát.
S életbe léptették a nép felhatalmazása nélkül, a néhány óra alatt összedobott, a Fideszes lopásra szabott Tákolmányt.