B1 blogcsalád



Titkos megállapodás lehet Orbán és az EU között

2016. október 28. - Mr Flynn Rider

helikopter.jpg

...hogy békén hagyják Orbánt a média teljes kézivezérlésre állításában, valamit kaphattak cserébe. De mit? Anélkül, hogy egymást próbálták volna túllicitálni és válogatottan erős mondatokat hajtogatni arról, hogyan szűnik meg lépésről lépésre Magyarországon a sajtószabadság, a Mérték Médialemező Műhely konferenciát tartott a magyar sajtószabadság helyzetéről. 

Urbán Ágnes, a Mérték kutatója az alábbiakat mondta a bevezetőjében:

  • új szintre lépett a sajtószabadság elleni harc;
  • nyíltan zsarolnak újságírókat, vesznek és lehetetlenítenek el újságokat;
  • helyi szinten a politika teljesen rátelepedett a nyilvánosságra;
  • végzetes hatású, hogy Mészáros Lőrinc megszerezte 12 megyei lap kiadói jógát, egymillió olvasóval.

Tulajdonképpen itt fel is szedelőzködhettünk volna, mert a többiek ugyanezt mondták, csak pepitában.

A beszélgetés első részén Polyák Gábor, a Mérték kutatója, Széky János, az ÉS újságírója, illetve Bátorfy Attila az Átlátszótól vett részt. Nem volt meglepetés: mind egyetértettek abban, hogy a magyar sajtószabadság úgy beszűkült, mint a szervizalagút a Halálcsillag központja felé.  

Polyák Gábor a következőket mondta:

  • a magyar kormány komoly fenyegetést jelent a sajtószabadságra

  • egyre fogy a levegő, vagyis egyre kevésbé hozzáférhetők az információk, de a Népszabadság és a megyei lapok bekebelezése egy új fordulat
  • a közszolgálati média mára megbukott, az állami reklámpénzek elosztása egyoldalú

 

mlovi.jpg

 

Beszélt arról, hogy a megyei lapok az ott élők ügyes-bajos dolgaival foglalkoznak; ha ezeket elkezdik irányított politikai üzenetekkel feltöltődni, az újabb veszélyt jelent, hiszen az olvasóik nem tájékozódnak az internetről.

A Népszabadságról: nem csak egy lap szűnt meg, nem csak egy kiváló újságírói gárda tűnik el, hanem azok a sztorik is, amiket ezek az emberek előástak.

Mielőtt a kedves olvasó felhördül, hogy a B1 blog is megírhatja a judeobolsevitsa-liberális-hazaáruló szövegeit szabadon, hadd idézzük Polyák Gábort:

„Megírhatom a történeteimet, blogolhatok, de jóval kevesebb emberhez jut el, mint a Népszabadság, vagy a megyei lapok.”

 

És akkor nem említette a Klubrádió vegzálását, a gázos médiatörvényt, a médiahatóságot és az állami hirdetéseket.

Szerinte eleve nyomasztott médiakörnyezetből indult az egész 2010-ben az egyoldalú médianyomásba. A Népszabadság megszűntetése egyértelmű: a puha cenzúrából lépegetünk az autokrácia felé. „Erről nem indokolt a polkorrekt beszéd – nem lehet róla vitatkozni, nincsenek érvek.”

Mit lehet tenni? – tette fel a kérdést. A legsürgősebb feladatok között említette, hogy el kellene zárni a közpénzcsapokat – ebbe sok jobber média halna bele. Szerinte a közszolgálati médiát viszont már nem lehet megreformálni – be kellene szántani az egészet és újraalkotni.

 sajtoszabadsag.jpgFotó: hvg.hu 

 

Bátorfy Attila, az Átlátszó újságírója arra célozgatott, hogy a 7 nagy médiavállalat, akik az utóbbi években kivonultak Magyarországról, valószínűleg egyeztettek a saját kormányiakkal és engedélyt kaptak rá, hogy kivonuljanak.

Vagyis: a német és az osztrák állam valamiféle üzletért cserébe hagyja, hogy Magyarországon államosítsák a médiát.

 

Az új tulajdonosok állami pénzt kaptak a felvásárlásra, ezeknek a cégeknek a fenntartása állami hirdetésekből történik meg. Van magántőke a kormányközeli média mögött, de az üzemi működéshez közpénz kell. Az állami pénzben jelentős uniós forrás van és tud róla az Unió is. Az OLAF is pontosan tud erről, uniós jogrendbe ütközi, ami a magyar médiapiacon történik. Ez ellen az Unió nem lép fel.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal éves büdzséje 25 milliárd forint, ez összes magánhirdetés tizede. A magyar állam a legnagyobb költő a reklámpiacon. Pontosan nem lehet tudni, hogy ennek a büdzsének mekkora része megy reklámköltésre, teljesen átláthatatlan a működés.(A NKH felállításának az volt a lényege, hogy így átláthatóbb lesz a működés.) 

A Népszabadság nagy veszteség; a komplett magyar nyilvánosság végigasszisztálta az egészet.

Május óta tudott volt, hogy Mészáros Lőrinc jönni fog.

 

A menedzsment végig hazudozott, nem igaz, hogy pár héttel ezelőtt esett le nekik, hogy mi történik. Sorozatban: Index és jönnek a kicsik.

Marad az RTL Klub, ami nagy elérési út, de nekik sincs igazán miből dolgozniuk. Ők se a magyar nyilvánosságért kezdtek el dolgozni, hanem bosszúból, zsarolás miatt. Bármikor az RTL menedzsmentje megszüntetheti a híradót, ha megállapodnak a kormánnyal - mondta Bátorfy Attila a beszélgetésen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10011845589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois77 2016.10.28. 12:56:12

amikor odáig jut el a gondolkodás, hogy a fideszesek térjenek észhez, és állítsuk le az állami hirdetéseket, akkor majd sok jobboldali médium éhen hal, tehát amikor már csak az a remény a másik oldalon, hogy mások megoldják, mert ők nem tudják, na akkor le kell húzni a rolót. beszántani és sóval behinteni kell. és utána szépen, nulláról, építeni valamit, amire van kereslet. ha az lesz, rögtön lesz pénz saját médiára is.

addig viszont, amíg ez bekövetkezik, kérjük meg az ellenzéki szavazókat, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és ne menjenek pl október 23-án fütyülni, mert 1. őket verik meg, nem a felbujtót 2. csak elrontják a többség kedvét, és azok idegesek lesznek 3. plusz a kisebbségnek sem lesz jobb a lelkivilága, mert a tehetetlen őrjöngésnél nincs rosszabb és lehangolóbb.

Peter Götz 2016.10.28. 13:15:55

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: hát persze,téged se fizetnek azért ,hogy hülyeségeket írj!
Ha nincs kereslet akkor csődbe mennek,DE akkor vajon miért vesz más becsődölt
újságot???

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.28. 13:19:22

@Peter Götz:

Ez a szent tulajdon rejtálye. Te fasisztakomcsi vagy, hogy bele akarsz szólni más tulajdonába???

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.10.28. 16:19:03

@Francois77: Nem megoldják mások, hanem leszállnak arról a lóról, amelyre nem kellett volna ráülniók (vagy egy normális országban már rég lelökték volna őket róla). Az államnak ugyanis nem joga az, hogy a kormánypárt médiájának hazugságait finanszírozza.
Ja, és nem Neked írtam, Te mehetsz a pénztárhoz, de hátha valaki elolvassa, amit írtál és azt hiszi, hogy ha nem reagál rá senki, akkor igazad van.
Nincs.

grafjeno 2016.10.28. 16:21:39

...a világ sok helyén az úgynevezett politikai élet az állatkerti majmok szintjét maximum miliméterekel haladja meg jó esetben....inkább kabaré a köbön,egy bites aki komolyan veszi...anti oskar díjas szereplők..hillari és vetélytársa,merkel csapatával ,a hazai egymást csaholó pártok...STB..ihaj csuhaj de szép világ..

Józsi01 2016.10.28. 18:33:40

Ez micsoda zagyvaság. 25 milliárd az állami szervezet költségvetése. Ez a 25 milliárd a reklám piac tizede.
Ráadásul a 25 milliárdból nem minden pénz megy reklámra, mivel a szervezetnek saját magát is fent kell tartania. Így újabb milliárdok mennek el más célra. Legyünk nagyon pesszimisták 20 milliárd forint jut csak reklámra. A 250 milliárd Ft-os piac (%-a az állami reklám. Na ha piaci reklám nem megy a néphazugságba és a többi szocion médiába akkor azért ki a felelős. Természetesen azorbán. Brávó, brávó!!! Ez aztán a penge logika!!!!!

Csak így tovább, gondolom ezért egy kisebb ládányi sékelt kaptál a kisnyugdíjas sorosgyuribácsitól. Gratula!!!

Minden agorát megérsz!!! :-DDDDD

Jules Berstein 2016.10.28. 20:47:31

ORBÁNÉK NEM TETTEK MÁST, MINT ELLENTÁMADÁSBA LENDÜLTEK A SOROS MOCSOK
GYÖRGY ÁLTAL SZPONZORÁLT BALLIBERÁLIS LAPOK, ÉS ONLINE ÚJSÁGOK,, BLOGGEREK
ELLENSÚLYOZÁSÁRA. EZEK A SZENNYLAPOK MÁR NAGYON ELSZAPORODTAK, ÉS KOLDULÁSNAK TŰNŐ, (VALÓJÁBAN VIRÁGZÓ ÜZLET) TÁMOGATÁSOK KÉREGETÉSÉBŐL
TARTOTTÁK FENN MAGUKAT. VALÓJÁBAN SOROS BIBSI GYURI ÁLL A HÁTTÉRBEN.
MOST LEGALÁBB DÖNTETLENRE ÁLL A MECCS. DE AZOK AZ EMBEREK AKIK NEM MENTEK EL SZAVAZNI, AMIKOR AZ ORSZÁG SORSA FÜGG TŐLE, A NEMEZETI ÜNNEPÜNKÖN FÜTTYÖLNEK, MEG RANDALÍROZNAK, NEM ÉRDEMELNEK MÁST. MOST MAJD SZÓBAN HERGELHETIK EGYMÁST, SZERVEZHETNEK SÍP ZENEKART, ÉS HA RÁÉRNEK TEHETNEK EGY SZÍVESSÉGET A JOBBOLDALIAKNAK.

Andras J Fazekas 2016.10.28. 21:05:14

Beteges az az erőlködés, ahogy az ellenzék a saját társadalmi elutasítottságát és sikertelenséget mindenáron a kormányra próbálja kenni.

Viszont ez a magyar választópolgárnak nem jön be. Hányingert kap tőle.

Iszonyú bukás lesz a balf@sz ellenzék számára 2018 Magyarországon.

Szilágyi Imre 2016.10.28. 22:06:57

Sok hasonló, bűzös összeesküvés elmélet fog még terjengeni az impotens baloldali térfélen.

2016.10.29. 01:29:32

"végzetes hatású, hogy Mészáros Lőrinc megszerezte 12 megyei lap kiadói jógát, egymillió olvasóval"

Végzetes hatású? Kire? Mire? Felőlem be is szánthatják vagy telenyomhatják kormányhirdetésekkel azokat a lapokat, sose olvasom őket, külföldön élek. A vidékiek is jobb lenne, ha beszállnának az internetekbe.

2016.10.29. 01:35:59

Ha az EU hagyja, akkor rendben is van ez így.

Nekem egy bajom van ezzel, hogy közpénzből tolják az orbánista efftársak az egészet. Ha a saját pénzüket szórnák erre, akkor egy szavam se lenne.

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: szabad piac, ahol az állam ad közpénzt mindenre, lélegeztetőgépen tartva lapokat? Ez szocializmus.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.29. 06:33:30

@karandash:

Az állam jelentős szerepet játszik mindenhol. S a lapokra nem feltétlenül az állam ad pénzt.

Saját pénz? Kinek van saját pénze? Az is mástól jön a gazdagok esetében.

2016.10.29. 07:08:39

Amint látom egyeseknél elgurult a gyógyszerük. Ám szivesen olvasnék tényeket hogy az a Soros, akinek a pénzén éltek orsósék, hosszú ideig--az most valamelyik baloldali vagy független lapot támogat. Nem hallottam, em mondták--hanem tényeket.

Mert nem az a baj hogy megvették a népszabit vagy akármelyik ujságot, hanem az, hogy a lopott, rabolt és elcsalt pénzből tették. Hiszen az orsós familia egyetlen tagja, mint ahogyan hugyozós lőrinc sem, valamint barátaik, lakájaik--nem a munkájuk utáni adózott pénzből, hanem a rabolt pénzből lettek, rövid idő alatt milliárdosok.

Javaslom az agyhalott birkáknak--@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség ez alól kivétel--hogy inkább igyanak, az meglátszik rajuk. Mert a füttyögést, a kordonbontást, a tömegek összeengedését, a gyűlöletkeltést, azt pontosan orsós csinálta és csinálja ma is. Hogy ezt és igy teszi--lop, csal, hazudik, és gyűlöletet szít--ezen nem is csodálkozom, hiszen ezt látta a családjában, ebben a közegben élt.

Remélem előbb vagy utóbb de megkapja azt ami neki jár. Bízva az elszámoltatásban, azt remélve hogy kegyetlen lesz és legalább annyira aljas, mint orsós maga. Mert az ilyen ezt érdemli.
süti beállítások módosítása