B1 blogcsalád



Kitől tanulta meg Freddie Mercury, hogy „Tavaszi szél vizet áraszt”?

2015. augusztus 13. - Egyenlítő blog

A nyári uborkaszezon nagyszerűen alkalmas arra, hogy felidézzünk néhány régi, ám szívünknek kedves történetet.

A Queen, akkortájt a világ egyik legfelkapottabb zenekara, 1986 hasonlóan forró nyarán Budapesten koncertezett. Az esemény nemcsak rockzene-történeti jelentőségű volt, hanem azt is mutatta, hogy lassan a roskadozó vasfüggöny mögött is el kell fogadni a nyugati világot, annak értékeivel együtt.

Ma, amikor sorbanállnak a világsztárok is Budapesten, amikor a Youtube-on vagy máshol két kattintásra bármit megkaphatunk, amikor zenei tévé- és rádiócsatornák versenyeznek a kegyeinkért, amikor egy apró, zsebbre dugható kütyün ezerszám hordhatjuk magunkkal a szívünknek-fülünknek kedves zenéket, talán már

nehezen mérhető fel, mit jelentett 1986-ban a Queen Budapesten.

A Queen volt a szabad világ, a csillogás, a szép és a jó. Az igazi világsztárok. Na ja, még Sziget sem volt.

Budapest valóban uralkodónak kijáró izgalommal fogadta a bandát, amely káprázatos koncertet adott a dugig telt Népstadionban. 

mercury_budapest.jpg

A látogatásról vezető helyen számoltak be a híradók (pedig Lázár vagy Losonczi elvtásak is biztosan mondtak azokban a napokban valami magvasat. Aki nem tudja, kik a nevezettek, sebaj. Semmiről nem maradt le. Lényeg hogy Briant ösmeri.) A legjobb magyar filmesek színes, szagos, szélesvásznú dolby filmet forgattak. 1986 az itt először megrendezett Forma 1-ről és a Queenről szólt. (Meg Irapuatóról - a szerk.)

Szóval, a koncert. Amelynek egyik csúcspontja minden bizonnyal az volt, amikor a zsenik közt a legzsenibb, Freddie Mercury egyszercsak ujjatlan trikójában a színpad elejére sétált és így szólt:  This is a very special song, from Queen, to you.

Majd a tenyerébe nézett és a szöveget onnan olvasva elénekelte a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű magyar népdalt. A tömött stadion majd’ felrobbant az ünnepléstől, aztán Freddie elvezényelte a közönségnek a következő versszakot, s Kodály ifjú népe igyekezett felvenni a versenyt a Queen énekesével. Ennyien együtt, egyszerre magyar népdalt valószínűleg sosem énekeltek, sem addig, sem azóta. Az angolszász, kozmopolita rock és egy kis magyar népdalocska együtt – tessék megnézni,

még mindig megborsódzik tőle az ember háta.

 

Igen ám. De hogyan tanulta meg Freddie ezt a számot? Ki tanított meg neki egy angol anyanyelvű számára meglehetősen egzotikus szövegű dalt? (Állítólag akad olyan kép, amin látszik, hogy angol fonetikus leírás van a tenyerén – ki írhatta azt?)

Nos, szerencsénkre

mi tudjuk a megoldást erre a a lassan három évtizedes rejtélyre.

A Queen budapesti fellépése nem egyszerűen zenei esemény volt, ahogy azt fentebb már vázoltuk, hanem az új világ egyik nyitánya. A Magyar Rádió is ennek megfelelően foglalkozott vele. A legkitűnőbb riportereit mozgósította, hogy számoljanak be az eseményekről, interjúkat készítsenek a zenekar tagjaival. A külpolitikus Aczél Endrét éppen úgy bevetették, mint a kiváló gazdasági szakértőt, a HVG mai rovatvezetőjét, Farkas Zoltánt, akinek persze rocktörténeti ismeretei is bőven az átlag fölöttiek.

A koncert előtti napra, pedig nagy fogadást szerveztek az akkori Intercontinental szállóban, ahová a hazai közélet és újságírás legjelesebbjeit invitálták meg. Volt is tülekedés a meghívókért.

Mester Ákos, a reformista és megkerülhetetlen 168 óra című műsor felelős szerkesztője is a szerencsés kiválasztottak közt volt, ám ő nagylelkűen átadta a meghívóját Farkas Zoltánnak. Ha egyszer úgyis ő dolgozik ezen a témán.

Farkas Zoli puccba vágta magát, és izgatottan elindult a fogadásra. Annyira izgatott volt, hogy tévedésből egy órával elnézte az időpontot. Szerencsére nem egy órával később ért oda -  akkor ez a történet sem születhetett volna meg - , hanem egy órával korábban. Bolyongott elveszetten az Inter épületében, egyre inkább gyanakodva, hogy valami nem stimmel  -

sehol sem találja a fényesnek várt partit.

Kezdett nagyon szomorú lenni. Tegyük hozzá, hogy F. Z. nemcsak a költségvetési összefüggések remek ismerője, nemcsak a makrogazdaság értő elemzője, de, mint említettük, a rocktörténet felkent tudora is. Ó, elképzelnünk is nehéz, mit jelentene neki akár egy távoli, de mégiscsak közeli futó pillantás a bálványokra. Ha meglennének. De sehol senki…

És ekkor, amikor már minden reményét elveszítette, az orra előtt felpattant egy ajtó, és kilépett rajta, igen Ő. Mercury. Odaügetett Zolihoz, és azt a logikus kérdést tette fel neki, hogy tud-e magyarul.

Az igenlő választ hallva felettébb elégedetten bólogatott, még a szája szélét is megnyalta  -  ez utóbbi azért nem teljesen biztos ma már. De az igen, hogy előrántott egy cetlit,amelyen a  „Tavaszi szél” szövege volt olvasható, már annak, aki tud magyarul olvasni, és

arra kérte rádiós barátunkat, hogy tanítsa meg neki a dalt.

Zoli ma úgy emlékszik, hogy egy pillanatig úgy gondolta, enged a kapacitálásnak, és el is énekli a minden magyar gyermek által  jól ismert nótát. De aztán győzött férfias szemérme. A világ egyik legjobb énekesét talán mégsem neki kellene egy még oly ismerős dallamvilágból sem korrepetálnia.

Így hát a szövegre szorítkoztak. S felteszem, Farkas Zoli a maga szokott alaposságával vette át a “Tavaszi szél vizeet áraszt/viráágom, virágom/minden madár társaat váálaszt/ virágom virágom” sorokat.

Ahogy ma elnézem ezt a felvételt, mester és tanítványa egyaránt nagyot alkotott.

PS: A kis anekdotáknak is megvan a maga története. Amikor ez az írás először napvilágot látott a Facebookon, többen jelentkeztek kollégáim közül, hogy ők maguk voltak azok, akik a világhírű énekest betanították a dalra. Hogy csak egyet említsek a mindenképpen szavahihetők közül, Kapuvári Gábor például esküszik rá, hogy Hegyi Gyulával együtt az elnöki lakosztályban ők vették át a szöveget a bálványnak számító művésszel.Vele is arra jutottam, lehet, hogy Freddie tutira akart menni, és többekkel konzultált a “Tavaszi szélről”.

Mindenesetre a korrepetálás jól sikerült.

Dési János

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr47703372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2015.08.14. 13:29:37

"This is a very special song, from QUEEN to you..."

Krumpli Bogart 2015.08.14. 13:39:16

És egy cikkben Aczél Endre is megesküdött rá, hogy ő és a felesége tanította be a dalt FM-nek.

Krumpli Bogart 2015.08.14. 13:40:16

@Kivlov: Egyértelműen queen-t mond nem me-t.

bloglegelő 2015.08.14. 13:42:07

"A Queen, akkortájt a világ egyik legfelkapottabb zenekara"

ja, meg Bach is olyan olyan trendi volt a maga idejében, mi ?

Rövid G. atya 2015.08.14. 13:44:36

@bloglegelő: nem csak a maga idejében. Csak ennek megértéséhez kellene némi kultúra, ami a jelek szerint, belőled hiányzik.
Neked ott a VV, foglalkozz inkább azzal! :D

a fidesz csak lopni tud 2015.08.14. 14:00:17

Marhaság.
A nótát Gyurcsány minden mesterkedése ellenére maga a Nemzet Csúti Csalogánya tanította be.

lékek és ellensúlyok 2015.08.14. 14:27:00

Világos, összeverődtek a mai ballib média már akkor is pozícióban lévő firkászai, és ők együtt tanították be Freddie-t.
Vettem az adást.
Régi szép idők, amikor a rendszerváltás csupán címváltást és címerváltást jelentett, semmi többet.
A párttitkárokból oligarchák, a politikusokból politikusok, a sajtósokból ballib média lettek. A gyári melós, meg örült ha maradhat a helyén, de a legtöbb esetben utcára került.
Egyébként, hogy visszatérjünk a fő sodrásba, Freddie szerintem egy csomó embert végigkérdezett ezeken kívül is, mert gondolom nem akarta elcseszni. Mindenesetre szép gesztus volt, ez azóta sem jutott senkinek az eszébe.

funfun 2015.08.14. 14:33:20

@a fidesz csak lopni tud: apukája párttitkári irodájában, mint KISZ titkár és alapszervi nótafa.

funfun 2015.08.14. 14:34:48

@lékek és ellensúlyok: Azért a kádári sajtósok szépen megtalálták helyüket a jobboldalon is, sőt még annál is jobbra. Bájjer, Stefka, Szaniszló.

Pelso.. 2015.08.14. 14:34:48

Nekem mindegy, ki tanította be. Ott voltam a koncerten, Freddie egy isten volt.

ZON 2015.08.14. 14:58:11

A szöveggel megvolnánk. De a dallamot meg Vikidál tanította meg? Mert kottáról szó nincs, csak szövegről.

Morgó Muki 2015.08.14. 15:14:21

De honnan jött az ötlet? Ki találta ki, hogy magyar népdalt kell énekelni? Miért pont ezt? Ezek sokkal érdekesebb kérdések. Nyilvánvalóan nem egy embert kérdezett meg, ahogy hasonló helyzetben mi is minden szembejövőtől segítséget kérnénk.

n3spr3ss0 2015.08.14. 15:17:25

Akkor is,most is megkönnyeztem.

tingli-tangli 2015.08.14. 15:17:42

mean den kee eat one? nem nála volt, hogy fonetikusan felírta a tenyerébe?

op tomi 2015.08.14. 15:21:44

@lékek és ellensúlyok: azért volt hasonló, Paul McCartney 2003-ban fél napig tanulta és gyakorolta a magyar összekötőszöveget, 2010-ben Gene Simmons az "Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék" c. nótát danolta el mindannyiunk örömére... ennyi jutott eszembe, mert ezeken a koncerteken én is ott voltam, ha nem láttad, keress rá, élmény volt :)

DIldiko 2015.08.14. 15:45:02

Teljesen mindegy, ki tanította be Freddy-t egy hatalmas gesztus volt a valódi SZTÁR-tól a magyaroknak, akik megtömtek egy stadiont értük!
Bár én is ott lehettem volna közöttük! Imádom a dalait, a világ legjobb énekesének tartom a mai napig. Sokkal szegényebb a világ nélküle. :(

lékek és ellensúlyok 2015.08.14. 16:59:08

@funfun:

"Azért a kádári sajtósok szépen megtalálták helyüket a jobboldalon is, sőt még annál is jobbra. Bájjer, Stefka, Szaniszló."

Hiába, van aki tud fejlődni, van aki nem.

tede 2015.08.14. 17:00:41

@DIldiko: ja, fene vigye el, hogy nem tudták időben a gyógyszereket kifejleszteni. Ma már simán túlélne, talán még énekelhetne is tovább szinte zavartalanul.

Nagyszerű énekhangja volt, szinte minden dala élvezhető és jó, középszerű se sok van, rosszat meg nem is tudnék mondani tőle, nagy kár érte, még sokat tehetett volna...

Richard Xenos 2015.08.14. 17:02:44

Én ott voltam. A Queen a világ legjobb zenekara. Freddie hatalmas arc volt ezzel a húzással. Imádom őket.

badboy70 2015.08.14. 17:26:05

@Pelso..: Így van! Az évszázad hangja volt. :-(

JitterAee 2015.08.14. 18:08:39

Kicsit mosolyogtam azon hogy ki tanította meg a dallamot.
Nem a mostani műanyag sztárocskákról beszélünk hanem egy énekesről egy olyan korból amikor az elektronikus zene épp csak indult. Egy világsztárról a maga valódi értelmében.

Krisz101 2015.08.14. 19:09:34

@tede: ja, fene vigye el, hogy nem tudták időben buziskodást betiltani. Ma már simán túlélne, talán még énekelhetne is tovább szinte zavartalanul.

Krisz101 2015.08.14. 19:11:32

@lékek és ellensúlyok: az is fura, h a cikkíró elegánsan "elfelejti", ki is szervezte a koncertet, és kinek a zsebébe is ment az anyagi és erkölcsi haszon :D hiába, már akkor is voltak egyenlőbbek az egyenlőknél, főleg, ha egy bizonyos kisebbséghez tartoznak...

Punxsutawney Mormota 2015.08.14. 19:25:01

@lékek és ellensúlyok: Hát igen, a régi szép idők.. Amikor valamiféle kiszesekből, fikeszes lett, aztán oligarcha...

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2015.08.14. 19:54:12

@lékek és ellensúlyok: a fidesz szekhaz eladasarol mi a velemenyed? Ea kaya ibrahimrol?

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2015.08.14. 20:41:51

@op tomi: gene simmonsnak azért nem volt nehéz, gyakorlatilag folyékonyan beszél magyarul :)

op tomi 2015.08.14. 21:05:35

igaz :) imádtuk :)

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.08.14. 21:05:46

ez most komoly? egy Freddie-ről szóló poszt alatt is zsidóztok, meg a ki volt kommunistább bajer vagy akári témán rugóztok? mekkora szánalom már ez : (((

Terence Hill 2015.08.14. 21:21:07

2011-ben a Sportarénában pedig Christoffer Lundquist a Roxette szólógitárosa pengette el a Tavaszi szélt.

ejmiako 2015.08.14. 21:35:36

Feri pedig akkor még nem is volt buzi.

Bogyó 2 2015.08.14. 21:56:33

@lékek és ellensúlyok: "Hiába, van aki tud fejlődni, van aki nem. "

Ha neked ez fejlődés, az már rég szánalom.

Bogyó 2 2015.08.14. 22:00:27

@Morgó Muki: A Queen rendszeresen a Love of my life-ot énekeltette a közönséggel, ami hasonló hangszereléssel szoktak előadni. De a különlegessége az ittlétüknek nyilván kívánt egy gesztust, amellett talán mondták is nekik, hogy a közös énekléshez jó lenne egy magyar dal, mert az angol tudás akkor még negyedennyire se volt veretes a magyaroknál. Sajnos a cikk lelkendezése ellenére a közönség egyáltalán nem vitte túlzásba. Nem voltunk még szokva az ilyesmihez.

Bogyó 2 2015.08.14. 22:01:53

@op tomi: Jól mondod, McCartney egy csomót beszélt magyarul, de ezt ő más nyelveken is meg szokta tenni.

Bogyó 2 2015.08.14. 22:05:02

@JitterAee: Hát azt azért nem mondanám, hogy az elektromos zene éppen csak indult. A Kraftwerk, jean Michel jarre, Vangelis már rég működtek a 70-es években is. A slágerek elektronikusabbak voltak mint ma. Igaz, Techno, hip-hop stb. még nem volt, de elektronikus zene az már 5-10 éve rogyásig.

hintalo 2015.08.14. 22:29:17

from Queen, tényleg érne valamit, ha kijavítanátok.

Gyűrött Papír 2015.08.14. 22:50:07

Csak a szöveg kellett neki, a dallamot BBS-ről szedte le korábban. Tudom, mert és adtam modemet és hozzáférést. Amikor mondtam, hogy nem tudom átírni angolosra a kiejtést, akkor mondta, hogy megy és keres valakit, aki tudja. Innentől már ismert a történet a fentiek szerint.

monddazigazatmar 2015.08.14. 22:56:05

Dési!
youtu.be/yE--iJ5xSJU?t=83
Hol van a Farkaszoli a videón? Kb. ilyen színvonalon csinálod a klubrádiót is, mint ezt a cikket. Persze a folyosón elkapta az első embert, hogy tanítsa meg, aki véletlenül pont a HVG újságírója.

Nos, évekkel ezelőtt olvastam egy újságban: a hivatalos tolmács mesélte, hogy a kitalálták (a queen meg a menedzsment), hogy kéne egy helyi dal. Valami egyszerű. Valakinek eszébe jutott a tavaszi szél, a kotta ugye adott, a szöveget pedig leírták fonetikusan. 2 nappal a koncert előtt.
Itt egy másik videó, amin gyakorolták egy fél napig, mert profik voltak
www.youtube.com/watch?v=bVsiLGVnKqQ

Arról nem is beszélve, hogy "special song from QUEEN to you.."

Köszönjük, hogy megmutattad nekünk, hogy pont ennyire vagy képes még egy ilyen könnyed és laza témában is szart kiadni a kezeid közül. Ballib értelmiség! Kb. 2 percig tartott volna utánanézni mindennek, plusz a beágyazott videót is helyesen idézni

monddazigazatmar 2015.08.14. 22:57:46

@Bogyó 2: A közönség nem vitte túlzásba, mert ott ájult el. Az elején nem is értették, hogy mi van.

gigabursch 2015.08.15. 07:30:16

@DIldiko:
Így van.
Az embernek örülnie kell az ilyen kegyelmi pillanatoknak.
Ráadásul sose hallottam arról, hogy pl a turné más állomásain más nyelven énekelt volna-e Freddie.

Sokkal inkább rámutat arra, hogyha már volt nála szöveg, akkor készült rá. A szöveget valaki ezek szerint odaadta.
Símán el tudom képzelni, hogy a takarítónő ezt énekelte, persze szegénykémnek halvány lila gőze se volt róla, és Freddieből előtört mindaz ami kicsivel korábban Bartókból és Kodályból.
Innen egy lépés a szöveg és még egy lépés a dal megtanulása.

Szóval:
Aranyos a cikk, de itt semelyik vérkomcsi újságíró nem tekinthető nemzeti hősnek, viszont ha tettek érte, akkor csak annyit jelent, hogy jót is tudtak tenni.

Pelso.. 2015.08.15. 07:32:36

@badboy70: Szerintem a Queen ötlete volt, hogy legyen valami hazai, ismert epizód. A pontos kiválasztásban viszont innen adott valaki tanácsot.
Óriási gesztus volt, az egész ország s a magyarság számára.

gigabursch 2015.08.15. 07:36:17

@monddazigazatmar:
Aki ilyen hajlítást betesz a dalba, az HALLOTTA valakitől, aki szeret énekelni népdalokat.
Akkoriban a takarítónék még dúdolgattak munka közben.

gigabursch 2015.08.15. 07:50:07

@Kivlov: @Krumpli Bogart: @monddazigazatmar:
Azért ezt nem hallani és a me-t írni a queen helyett erősen gáz valóban.
Alighanem így írhatta ez a banda az ál-Teller levelet is.

zaturek 2015.08.15. 10:22:27

A dal szövegét, a kiejtést Ábri Judit, Freddie M. tolmácsa tanította be.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.08.15. 12:13:08

@Bogyó 2: "Sajnos a cikk lelkendezése ellenére a közönség egyáltalán nem vitte túlzásba. Nem voltunk még szokva az ilyesmihez."

Így van, az a Queen koncert egy közepes produkció volt, semmi több. A zenéjük ugyanis pont hogy nem stadionba való, ott szinte elvész a hangzás. A Queen egy videókból felfutó együttes volt, nem pedig a stadionok sztárja. Olyat csak a Pink Floyd meg INXS tudtak.

A magyar közönség meg akkor is pont olyan volt mint a magyar nép manapság is: a belenevelt "Kuss!" mentalitást még a koncerten is megtartotta. Illedelmesen tapsolt, néhányan együtt énekeltek, de a többség csak álllt, ült és csak bámult.

dukeekud 2015.08.15. 12:40:58

Egesz eneklesben persze elsosorban a gesztus szamit, es felismerhetoen enekelt, de azert jobban is megtanulhatta volna.
Ennyire nehez lenne a nyelv, hogy meg egy ilyen PROFI enekes is kozepesen tudja abszolvani a feladatot ?
Persze nem tudni mennyit gyakorolta, napokat, fel napot, fel orat ?

Nátán Apfelbaum 2015.08.15. 15:15:00

"Ma, amikor sorbanállnak a világsztárok is Budapesten"

?

Pelso.. 2015.08.16. 09:27:51

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: nyilván mindenki egyénileg ítéli meg, hogy mely zenekar a "stadionok sztárja"
de nézd csak meg.....

www.youtube.com/watch?v=zoGOgfnQeWM
süti beállítások módosítása